05/20/12 14:20
(http://delibertate.info/)

Линковете в неделя

Здравейте ценители на хубави неделни новини!

Днешната рубрика започва с една тема, която не сме обсъждали толкова често тук и това са опитите за световна регулация на интернет.

Според изтекла преди 10 дни информация, няколко държави, измежду които Русия и Китай искали да да предложат нов подход към

регулацията на световната мрежа

и за тази цел възнамерявали да използват планираната за декември 2012 конференция на Международния съюз по далекосъобщенията (Internetaional Telecommunication Union или ITU).

Първо да разясня какво е ITU -  това е  агенция в структурата на Организацията на Обединените Нации (ООН), която има ролята на един вид световен регулатор в сферата на далекосъобщенията. Тази си роля ITU изпълнява чрез т. нар. междуанордни далекосъобщителни регламенти или ITR.

Какъв, значи, е планът на предвожданата от Русия и Китай група държави?

Ами не много сложен: въпросните ITR в момента се преработват и споменатите актьори щели да се опитат да вкарат изгодни за тях промени.

Предполагам, че сериозната ми употреба на преизказно наклонение ви е направила впечатление – това се дължи на обгръщащата описания процес непрозрачност, поради който разпологаме не с пълна, а само с откъслечна информация.
От изтеклите към момента сведения като най-значими бих определил онези, които се отнасят към нови начини за разплащане при международния трафик или пък изземването на досегашните ръководно-административни функции на ICANN от страна на ITU.

Какъв е преследваният резултат?

Според обичайните заподозрени като EFF, обновената регулационна рамка би дала значително влияние в ръцете на споменатите държави, които като по една случайност не са от най-демократичните на света или пък са познати по-скоро с практиката да си създават или собствени и добре контролирани мрежи, или пък да се ограждат с велики стени.

Както можете да си представите, това не ще допринесе особено в борбата за един свободен и демократичен интернет, поради което 32 граждански инициативи, включващи EFF, EDRI и Open Rights Group са обявили отвореното си писмо до ITU, с което призовават за прекратяване на непрозрачността и запознаване на обществеността с планираните промени.

Приликата с разни други тайнствени и не особено полезни инициативи като ACTA и TPP е просто очевадна.

В тази връзка да ви представя и следващата поредица от линкове, които се отнасят до

руския Facebook

както обикновено оприличават социалната мрежа В Контакте.

Става дума за едно интересно решение на апелативния съд Санкт Петербург (тук на руски и на английски), според което В Конаткте са отговорни за нарушаване на авторски и сродни права върху музикални произведения, държани от компанията Gala Records.

Учудващо е, че съдът не е приел аргумента на социалната мрежа, че твърдените в делото нарушения всъщност били извършвани от потребителите на В Контакте, за което единствено и само те носели отговорност.

Защо намирам решението за учудващо ли?

Ами защото ми изглежда като руският вариант на постановшеното неотдавна от Съда на Европейския Съюз решение в SABAM vs Netlog, според което доставчика на социална платформа не е (напълно) отговорен за действията на своите клиенти.

Дали това решение е показно за често изтъкваните дефицити на руското правораздаване?

Не знам, но съм истински щастлив, че в подобна констелация лично аз бих бил подсъден в Европа, а не в Русия.

Желая приятно четене и бездъждовна седмица!

Related posts:

  1. Линковете в неделя
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване