07/14/12 05:00
(http://socialevo.net/)

Какво да правим, когато ни клеветят и петнят имиджа ни?

Какво да правим, когато ни клеветят и петнят имиджа ни?

Вече може би знаете, че за успеха на вашия бизнес е от изключителна важност какво се говори за вас в интернет – форумите, новинарските сайтове, блоговете , социалните мрежи, както и какво е видимо в резултатите от търсене на Google за вашето и името на вашата фирма. Днес ще си говорим как трябва да постъпите, ако откриете прекалено негативен или клеветнически текст по ваш адрес и как да се защитите в такъв случай. В предишни статии сме говорили, че за да откривате подобни коментари по ваш адрес, е нужно първо да наблюдавате какво се говори за вас в мрежата, като на дневен или поне седмичен принцип ще е нужно да отделяте 30 минути до час-два в зависимост от нишата ви и известността на бранда.

И така, нека разгледаме няколко възможни случая:

1. Негативна публикация от клиент, когато вината е ваша – проучете, извинете се, предоставете отстъпка или подарък от своите продукт или услуга за компенсация. В случай че текстът е прекалено обиден, след като сте се извинили, помолете да бъде променен.

2. Негативна публикация от клиент, като вината за случая е негова – представете се с името и длъжността си, обяснете по разбираем начин за всички четящи точно какъв е бил случаят, какви усилия е имало от ваша страна и как е отговорил оплакващият се. Добре е това да се опише деликатно, логично и аргументирано, без обвинения. Не забравяйте, че изнасянето на кореспонденция в публичното пространство (освен с изричното съгласие на другата страна) е неприемливо.

3. Недоволства от бивш служител – не може да се направи много тук, но най-малкото е да се разгледа в детайли случаят, ако го е описал, както и да се обсъдят и опровергаят всички негови твърдения. Добре би било, ако откриете точният автор на публикацията и обсъдите лично неговите недоволства.

4. Ами ако Ви клевети конкурент? За съжаление това е доста често срещана ситуация у нас. В повечето случаи не можете да потвърдите, че такъв клиент е съществувал по това, което е разказал. Помолете за доказателства или повече информация от пишещия. Ако такива не се представят, имате право да изразите съмнения, че написаното е опит на конкурент да ви наклевети. Опровергавате твърденията. Помолете модератор (ако сте във форум или новинарски сайт) да изтрие мнението поради липсата на доказателства и клеветническия му характер.

Разбира се, горните методи невинаги работят и не са приложими за всеки случай. Но ако наблюдавате и реагирате навременно на негативните коментари, ще успеете да ограничите щетите, които биха могли да Ви нанесат на имиджа ви в мрежата. За ефективната защита и поддръжка на репутацията наскоро стартира проектът Protect.bg. Той е плод на партньорството между първата компания в България, предлагаща услугата Управление на Онлайн репутацията, ORM.BG, и адвокатско съдружие Легалекс. Заедно те предлагат една комплексна услуга, която включва в себе си наблюдение, създаване, поддръжка и защита на вашия позитивен имидж в мрежата. Protect.bg ви защитава от клеветите, които някой може да е разпространил по ваш адрес и оказва правна помощ за премахването на уронващи престижа и нарушаващи правата ви материали в интернет.

Подобни статии:

  1. Как да запазим анонимността си в интернет (когато желаем)?
  2. Какво си мислят хората и какво всъщност е…
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване