09/01/12 13:47
(http://www.azcheta.com/)

„Хроника на една предизвестена смърт” – по-очарователното „…и заживели щастливо”

Трагична история, написана по толкова вълшебен начин, че не ти позволява да откъснеш поглед от страниците й, докато не погълнеш и последната дума от нея. Няма вариант, при който Маркес да те разочарова, защото четейки, имаш усещането, че той е до теб, разказвайки ти шепнешком някоя магическа приказка.

„Хроника на една предизивестена смърт” е не просто разнищването на една смърт, а разнищване на целия живот, заедно с любовта, омразата, приятелството и чак до сляпото доверие в хората. Обикновените истории започват с „имало едно време”, преминават през обичайните сладникави измислици, стигайки до „заживели щастливо”. Тази история е различна. Тази започва с убийство, свършва с убийство, а между началото и края й са вплетени всички причини, довели до него. История за защитаването на семейната чест в малка общност, чиито основи съвсем лесно могат да бъдат разклатени.

Когато Анхела Викарио е върната на семейството си, сутринта след сватбата й с другоселеца Баярдо Сан Роман, братята Викарио решават да убият Сантяго Насар. И всички знаят за бъдещото убийство. И всички мълчат. Защото не го вярват. Съдбите на тези герои се преплитат по особен начин и не си сигурен дали искаш да ги съжаляваш, дали искаш да се смееш или да плачеш, заради донякъде комичното развитие на сюжета.

В продължение на години ние говорехме само за това. Нашето всекидневно поведение, подчиняващо се дотогава на множество линейни привички, бе започнало изведнъж да се върти около един и същ общ стремеж. Кукуригането на петлите призори ни заварваше улисани в подреждането на многото свързани една с друга случайности, които бяха направили абсурдното възможно, и очевидно не вършехме това, водени от желание да си изясним тайнственото, а защото никой от нас не можеше да продължава да живее, без да узнае точно какво място и роля му е предопределила съдбата.

Истината е някъде там.

Прочетете още ревютата на за романа на Маркес "Любов по време на Холера" на Мила Ташева, Васи, Вал Стоева и Валя Маринова.

Не пропускайте да прочете още ревюто на "12 странстващи разказа" на Милена Ташева, а малко преди да е е излязло ревюто ни за "За любовта и други демони" вече може да купите най-новото издание на книгата от "Книга за теб".

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване