Любимци в новините: постоянни и променливи величини

Наблюдението на новинарските сайтове от юли до началото на ноември 2012 г. регистрира няколко интересни нюанса в медийното отразяване на политическия живот. От една страна се запазиха устойчиви стари тенденции, от друга – започнаха да се оформят нови особености в присъствието на политическите субекти в новините. Какво показват детайлите? Първенецът Борисов: ...

Публикувано на 11/18/12 16:20

Официални празници през 2013 г. (и кога да си вземете отпуск)

След като три поредни години публикувахме възможностите за уплътняване на отпуските спрямо официалните празници, читателите ни пратиха доста запитвания, мейли и коментари какво става с програмата за 2013 г.

Навъдиха се доста сайтове и странички по темата в Интернет, а да бъдеш един от многото просто не е предизвикателство…

Всеки от нас има различен брой дни отпуск, отпуски от минали години, желания и възможности.

Затова направихме сайт специално за целта! Представяме ви…

www.kogadavzemaotpusk.com

Нещата са прости:

1. Въвеждате колко дни общо отпуск имате (платен отпуск, отпуск от минали години, допълнителен отпуск и т. н.)

2. Въвеждате колко дни искате за лятна почивка (моренце, палатки, чужбина, такива работи)…

3. Натискате бутончето и сте готови…

4. Допълнително може да си преразпределяте дни, а крайният резултат се извежда в реално време! (Специални благодарности на моят приятел и колега Мартин Дамянов, който помогна с кода).

Услугата ще продължи да се подобрява с времето и ще предлага още повече възможности… но за това скоро ще има информация на самия сайт.

Иначе – ето кога да си вземете отпуск през 2013 г. в общия случай:

 

  • Кратък зимен отпуск в началото на годината - взимате 2,3 и 4 януари и получавате: 31.12 – 6.1 (ако не броим 2012, 6 дни почивка на цената на 3 дни отпуск);
  • Дълъг пролетен отпуск - взимате 29 и 30 април, с което получавате: 27.4 – 6.5 (10 дни почивка на цената на 2 дни отпуск);
  • Кратък пролетен отпуск – взимате 20-23 май и получавате: 18.5 – 26.5 (9 дни почивка на цената на 4 дни отпуск);
  • Кратък есенен отпуск – взимате 2-5 септември и получавате: 31.8 – 8.9 (9 дни почивка на цената на 4 дни отпуск);
  • Коледно-новогодишен отпуск - взимате 23, 27 и 30 декември и получавате: 21.12 – 31.12 (ако не броим 2014, 11 дни почивка на цената на 3 дни отпуск).

Ще сме благодарни на всякакви идеи, коментари, забележки, а и на предложения за реклама в новия ни сайт www.kogadavzemaotpusk.com. И много хубави моменти през идващата 2013 г.

 



Сподели тази публикация:DiggFacebookGoogle BookmarksemailLinkedInMySpaceTechnoratiTwitterLiveRSSOrkutSlashdotYahoo! Buzz

PROVO - списание с послание


Pro, защото е не анти Anti. Още от дете моментът, в който два магнита се слепват, ми е харесвал много повече от този, в който се отблъскват. Чувството е подобно на това, което изпитвам, когато парчето от картонения пъзел застане на правилното място. PROVO е едно от хилядите парченца в живота ми, залепнали на точното място.

PROVO е новото (засега само) онлайн списание на България. Списвано от готин екип без никакви предразсъдъци и претенции, то е обречено да бъде онази сигурна лодка в медийното море от лайна, която се е запътила към един по-слънчев и по-спокоен бряг. Качвайте се, няма да съжалявате.

Както се досещате, аз също съм част от този екип и съм щастлив от този факт (за което също би трябвало да се досещате). Доверете ми се и прекарайте известно време с PROVO. В първите няколко броя моята задача е да ви запозная с по-големите музикални фестивали на България. Началото на този опит е тук,  а списание PROVO е тук.

***

Тясно им е вече
на снежинките
в главата ми. :)


Какво пише между редовете за срещата Обама-Борисов

Не очаквам да бъдем информирани достоверно и откровено за срещата на американския президент Барак Обама и премиера Борисов, поради което не смятам за „бързо остаряваща” темата за четенето между редовете във връзка с това събитие, независимо, че до него остават буквално часове ( към момента на писането на този текст).

За да не прозвучи като някакво самохвалство, ще определя „развитието” на сервираната ни предварителна информация в крак с онова, което вече анализирах в две статии, за „интересно съвпадение” с моята теза за същината на старателно замазвания проблем с посещението на Борисов. Сега вече попълват странните информационни кухини и ни подготвят за факта, че скандалите с назначенията на съдии и прокурори са отекнали чак в Белия дом.

Ето какво признават от правителствената информационна служба, давайки си сметка явно, че на двустранните разговори не сме сами и ако продължават да манипулират българската публичност чрез упорито премълчаване на неприятностите на Борисов ще се наложи да се червят след като по американски канали научим за тях.

Барак Обама ще постави и темата за върховенството на закона и реформите в съдебната система на България.
През последните месеци Държавният департамент на САЩ не крие критиките си към корупцията и буксуващата реформа в съда.” (Novinite.bg)

Вашингтон може и да не крие, но София крие…Явно е дошло време това да бъде разкрито.

Към тази „спестена” досега от българските власти информация има и добавка от американска страна, която не оставя съмнение за зле прикритото раздразнение във Вашингтон от българските съюзници по въпроса с атентата край Бургас.
„Президентът Барак Обама очаква да научи от българския премиер Бойко Борисов как върви разследването на терористичния акт на бургаското летище „Сарафово” от 18 юли 2012 г., заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.”

Четенето между редовете, което предложих в досегашните си две статии във връзка с формата на посещението на Борисов в САЩ, приличащо на гасене на пожар, има свое продължение днес. И други са забелязали „някои странности”. Ето какво отбелязва агенция БГНЕС в собствена кореспонденция от Вашингтон:

Борисов – първи или последен от евролидерите при Обама

Българският министър-председател Бойко Борисов пристигна късно вчера във Вашингтон за срещата си с Барак Обама в понеделник. Белият дом оповести предстоящата среща само преди няколко дни, на 26 ноември.
Премиерът е придружаван от заместник министър-председателя Цветан Цветанов, министъра на външните работи Николай Младенов и министъра на отбраната Аню Ангелов, предаде специално за БГНЕС от американската столица Соня Каникова.
Това е първо официално посещение на Борисов в Белия дом. В съвсем краткото съобщение на Белия дом, в което никъде не е спомената думата “покана”, се казва, че президентът Обама ще приеме българския министър-председател на 3 декември. В него се казва още, че президентът “приветства възможността” да бъдат обсъдени ред “двустранни и регионални въпроси, ролята на България в НАТО и ценния й принос към Международните сили за сигурност (ИСАФ) в Афганистан”. И накрая, американската страна поставя очевиден акцент върху очакванията си да бъдат обсъдени разследването на терористичният акт в Бургас и реформите в съдебната система.
Говорителят на МВнР Весела Чернева, която също пристигна във Вашингтон във връзка с посещението, посочи като теми на предстоящата среща “сътрудничеството в областта на сигурността, върховенството на закона и борбата срещу тероризма с акцент атентата в Бургас – Борисов ще запознае президента Обама с това, докъде е стигнало разследването. Двамата ще обсъдят възможностите за икономическо сътрудничество, въпроси свързани с енергетиката, Балканите и Близкия изток”, каза тя.
Много български медии изтъкват, че Борисов е “първият европейски лидер, който ще се срещне с американския президент във Вашингтон след преизбирането му за втори мандат на 6 ноември”. Но на езика на Вашингтон по-скоро става дума за последния европейски лидер, с когото Обама се среща в края на първия си мандат.
Дългото отлагане на среща с българския лидер може да се тълкува по различни начини: до този момент среща не се е налагала, защото в двустранните отношения не е имало никакви проблеми и те не са се нуждаели от освежаване; България не е била сред приоритетите на Вашингтон; между двете страни не е имало никакви спешни политически или други въпроси за изясняване.
Какво налага провеждането на предстоящата, сякаш набързо свикана среща, може само да се гадае. Белият дом на Обама е известен с прагматизма си – ако има среща, значи е необходима. В понеделник може би ще получим някои отговори, но по-вероятно е да трябва да продължим да четем между редовете.” /БГНЕС

Когато четете тези редове, погледнете между тях и се спомнете какво се опитаха да скрият от нас българските власти. И си задайте въпроса защо ни подхвърлиха залъгалката със съмнителния комплимент, че нашият премиер е едва ли не най-желания събеседник на Обама в началото на втория му мандат (който всъщност още не е започнал, а тече онзи мандат, през които Борисов така и не беше поканен в Белия дом макар и само на работно посещение).

Отговорът е очевиден: имат какво да крият от нас в играта, която наричат външна политика, но всъщност е опит спрямо нея да приложат същите популистки номера за целите на пропагандата, с каквито си служат във вътрешната политика. Пример: Борисов буквално злоупотреби с присъствието на министъра по сигурността на САЩ Джанет Наполитано в София на 10 октомври, поставена от него в невъзможната ситуация да реагира на репликата му към български репортери, че тук имало едва ли не съвършена свобода на медиите. Така излезе, че тя трябваше да му служи за параван на глупостите и да изглежда съгласна с тях.

Поучени от този опит, който демонстрира арогантността на балканския ни властващ манталитет, този път американските власти са взели мерки да не допускат повече подобни евтини номера- парираха ги в зародиш с многозначителна сухота в информирането за формата и целите на визитата на Борисов. А евтините номера, както знае всеки житейски зрял човек, рано или късно излизат скъпо на самонадеяните „фокусници”.

За съжаление обаче в случая това се пише на сметката на България и няма как да се сърдим на подобно отношение към нас (не ни го казват пряко, но е ясно какво си мислят), което сме си „изпросили” чрез подобно политическо представителство.

Отворено писмо от д-р Момчева от Университета Йейл до Плевнелиев, Борисов и Цачева

Липсата на адекватно финансиране е хронична и широко разпространена в областите на физиката, химията, биологията, както и инженерните дисциплини. Причината за това жалко състояние е, че в България на парите за наука се гледа като на подаяние, “понеже фундаменталните научни изследвания нямат практическа полза”. Тази мантра, изречена многократно, както от политици, така и (за съжаление) от някои учени, е не само грешна, но и вредна. С това писмо искам да Ви убедя, че финансирането на научни изследвания има директна възвръщаемост и полезни непряки резултати. Въпросът за една малка държава като България в началото на 21-ви век не е “Можем ли да си позволим да харчим пари за наука?”. Въпросът е: “Можем ли да си позволим да не финансираме научни изследвания и технологично развитие?”

Предколедно настроение в Берлин

Милен Радев Изтеклият ноември е месец на вглъбяване за вярващите християни, време за осмисляне на преходността на битието ни в това измерение, за споменаване и почит към отишлите си преди нас. Декември носи упованието във вечното раждане на надеждата и спасението, отваря пътя към Светлината. В страните на западното християнство днес започва т.н. “предпразничен сезон” [...]

Бедни, бедни, ама не!

Ако чуете някой да се оплаква, че хората в България са бедни и едва свързват двата края с мизерния си бюджет, по-добре веднага му теглете една сочна майна. Защото всекидневно в очите ни се набиват примери, правещи на пух и прах това твърдение. Как иначе да си обясним лъскавите джипове, които фучат по улиците, или претъпканите денонощно барове и кафенета, в които клиентелата вдига глъч до зори. А за моловете, които напоследък никнат по-бързо и от гъби, направо не ми се коментира. Уж сме бедни, а магазините за маркови парцалки в тях са фраш и руси тунинговани бамбини доволно потракват с токчета, носейки препълнените си пазарски торби. В събота в столицата отвори врати поредният лъскав мол и „бедният” българин се втурна презглава да пазарува като за последно. Ще си каже някой, че след 18 дни идва краят на света. Тържественото откриване на търговския комплекс се превърна в грозно меле, когато „сиромасите” започнаха буквално да се бият за дънки, пуловери, блузки и обувки. А пък уж...

В Белиз задържаха Джон Макафи

Създателят на известната антивирусна компания McAfee Джон Макафи бе арестуван от полицията на централноамериканската държава Белиз по подозрение в убийство. Според Министерството на вътрешните работи на Белиз, в средата на месец ноември Макафи е прострелял строителя Грегъри Вайънт Фол, също амери...

Босиров на официално посещение в САЩ

Премиерът Бойко Борисов пристигна в САЩ за срещата си с президента Барак Обама, предаде Агенция "Фокус". Американският президент ще приеме българския министър-председател в Овалния кабинет на Белия дом на 3 декември. Очаква се на срещата да бъдат още българският вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на отбраната Аню Ангелов.

Аз чета с Настя - 2 декември 2012

В днешния брой на "Аз чета с Настя" ще смесим литературата и театъра, за да проверим кои текстове залягат в основата на представленията в Театралния сезон 2012/2013.

За целта се срещаме с театроведа Гергана Пирозова, която споделя впечатленията си от премиерите на този сезон.

Няма как да не отбележим и прилива на нови постановки по Шекспир. Няма как и да подминем новия превод на проф. Шурбанов, който беше представен буквално преди дни в Камерната зала на Народния театър „Иван Вазов”. От друга страна, не пренебрегваме и новите, авангардни пиеси и за целта се срещаме с Ясен Василев и „Зазиданите”.

В рубриката Препоръчано ви очакват не една, а две книги. И още…

Останалото ще запазя в тайна до 17.00ч. на www.binar.bg.

Усмихвайте се,
Настя

Жълтици

На чукчата му попаднала отнякъде солидна сума пари, и след дълго чудене какво да ги прави, ги вложил в банка. Здрав влог, едър спестител един вид, банковите служители усмихнати до ушите го изпратили с уважение. На другия ден обаче чукчата пак пристигнал в банката и казал от вратата. - Тегля си парите. - Ама как, ама защо, господине…- зачудили се в банката. Без да дава много обяснения, чукчата изтеглил цялата сума, но ги поискал в чисто нови банкноти. А служителите изнервени, но какво да го правят - клиент. Наредили му един куп нови банкноти, той седнал в единия ъгъл и започнал да брои банкнотите една по една. Като ги преброил, отново отишъл на касата. - Пак ги внасям. Странно поведение, но все пак е клиент. Затова през зъби, но с усмивка, банковите служители му издали нова книжка, изпратили го с уважение, а на излизане чукчата извикал от вратата: - Утре пак ще дойда да си ги преброя. Усмихни се, България! Родопчанин чакал цели 50 години, докато изрови съкровището на дядо...

Трасивулос Стаматопулос: Ние сме съседи, съюзници и партньори

Трасивулос Стаматопулос е завършил политически и икономически науки в Солунския университет. Специализирал е международни отношения в London School of Economics, има магистърски степени от университетите Макгил в Канада и Джорджия в САЩ. Кариерата си започва в гръцкото министерство за Македония и Тракия. Бил е консул в САЩ и Египет. В периода 2007-2012 е постоянен представител на Гърция в НАТО. Назначен е за посланик у нас през 2012 г. Говори английски и френски. Женен с три деца. - Г-н Стаматопулос, какъв е имиджът на България в Гърция, пет години след влизането ни в ЕС? - България, както и Гърция, несъмнено имаха полза от приемането си в семейството на ЕС. Известно е, че България и други страни след падането на режима в Източна Европа трябваше да преодоляват сериозни икономически проблеми, и обществата в тези страни бяха подложени на големи изпитания, особено през 90-те години. Днес вече е ясно, че картината в България е много по-добра в сравнение с онзи период. Така е и...

Depeche mode в сърцето

Есента е в спомените ми от 2005-та, когато с момчето, което обичах, събирахме капалите листа от тротоарите в малкия град и пеехме: All I ever wanted All I ever needed Is here, in my arms… После той ме вдигаше във въздуха и ме въртеше, а когато аз започвах да протестирам с „Престани! Пусни ме!”, ми отговаряше: Words are very Unnecessary They can only do harm…! Да, думите са излишни, от тях само боли в култовото парче на Depeche Mode – “Enjoy the silence”. Повтарях си това, когато в тишината на есенния късен следобед безмълвно отварях бутилката с уиски и наливах в чашите за него и за мен. И се питам: наистина ли имаме нужда от думите – много думи? Думи, казани през сълзи, през смях, с лекота, със злоба, с уста, пълна с пуканки...; думи-стрели по тлеещите останки на телата ни, когато умираме от рак; думи, нанасящи боксови удари по крушата-пухените детски души; думи-новини; думи-съболезнования; думи-музика и думи-ритъм. „Честито бебе!” или „Уволнение!”. Или пък „Днес...

Винт Серф се присъедини към противниците на WCIT

Следващата седмица ще се проведе Международната конференция по въпросите на международната комуникация - WCIT, която се организира от Международния телекомуникационен съюз - 150-годишна организация, понастоящем съществуваща като част от ООН. С наближаването на датата трети декември все повече...

Само един Бойко не е достатъчен

Най-работливият от най-работливите си отиде. Човекът, чието семейство имало общо 120 години трудов стаж и така придобило десетки имоти за десетки милиони, вече не е нито председател на Столичния общински съвет, нито областен координатор на управляващата партия. За имотите не се притеснявайте, те няма да напуснат Андрей Иванов.

Смяната на върха на най-голямата организация на най-голямата партия обаче не е лична история, колкото и лично да я приема отстраненият. Дори от писмото с мотивите му за напускане личи, че не му се тръгва: “През последните две години името ми бе употребявано в общественото пространство в негативен контекст. Според мен зад това стоят нездрави политически интереси от страна на лица и партии…” Като бивши служители на МВР и лидерът на партията, и Иванов много добре знаят, че тази работа не става с писма, а с обаждане по телефона.

И че изобщо не става дума за Андрей Иванов, а за последователната линия на политика на ГЕРБ да отстранява силоваците от първата вълна и да ги замества с по-прагматични играчи.

Изминаващата година изобщо не се оказа добра за активистите на ГЕРБ с минало в МВР. Промяната в София беше последна в тази редица. Засега. Преди това с постовете си на областни координатори се разделиха бившият щатен следовател в Държавна сигурност Павел Димитров – във Варна, бившият директор на Окръжна следствена служба Димитър Лазаров – в Пловдив, както и бившият директор на Регионална дирекция на МВР Иван Петров – в Хасково. И тримата остават само депутати от ГЕРБ.

Привлечените преди 3-4 години бивши колеги от службите очевидно са били полезни на Бойко Борисов и Цветан Цветанов с логистичните си умения. И очевидно преди изборите следващото лято на партията ГЕРБ  трябват вече и политици, а не само полицаи. През 2009 година Бойко Борисов беше вълната, днес обаче е статуквото и само логистика не стига. Това е първата линия, която отчетливо се откроява в предизборното поведение на ГЕРБ. В някои случаи тя се припокрива с втората – изолиране на хората със скандален образ, а такива колкото искаш.

През 2009 година много от избирателите във Велико Търново, както и в цялата страна искаха да гласуват за Бойко Борисов и със сигурност не са прочели имената на кандидат-депутатите в листата. На първо място беше съгражданинът им Христо Христов – колоритен местен бизнесмен, типичен герой на прехода със звучния прякор Ицо Пицата. След цял мандат управление на ГЕРБ, когато хората видяха, че промяната не е генерална, имената в листите ще бъдат четени по-внимателно.

“Не може да ти е прякорът Пицата и да проповядваш каузата на ГЕРБ”, каза Бойко Борисов при обявяването на смяната на върха на великотърновската организация. На мястото на Христов беше сложен кметът на града Даниел Панов.

Интриги, липса на качества, загубени кметски избори – това са най-честите причини за партийните смени по места. Колкото и Борисов да твърди, че има дълга резервна скамейка с кадри, истината е различна.  Това ограничава избора и гарантира на ГЕРБ и нови бъдещи проблеми със структурите. На мястото на Иван Петров в Хасково например беше посочен кметът на Димитровград Иво Димов. Сигурно се чудите с какво ви е известен – ами с това, че твърди, че има диплома за висше образование, а въпросният университет не е издавал диплома на лице с това име.

В Кюстендил един депутат замени друг начело на партията. За Валентин Микев преди време бяха изказани съмнения за чистото му съдебно минало и той не успя да даде ясен отговор. И затова беше сменен с Кирил Калфин, който също е любопитна фигура – бивш съдия, после началник на митницата, после уволнен, после пак началник и така при три правителства.

И понеже проблемът с липсата на кадри в ГЕРБ е сериозен, ръководството реши да играе на сигурно - малко хора на много позиции. Така на областните управители в Пловдив – Здравко Димитров, в Пазарджик – д-р Дончо Баксанов, в Разград – Валентин Василев, им се наложи да поемат и партийните организации. На други места с това бяха натоварени депутати или ключови фигури в местната власт като председателя на бюджетната комисия в Общинския съвет на Варна Иван Портних.

Добрата новина за ГЕРБ е, че отрано работят активно с местните си структури. Лошата новина е, че продължават да избират сред малка група хора, които вече показаха какво могат. А когато една партия е била в управлението, избирателите в страната вече виждат всеки детайл – кой, къде, какво, с кого. Изглежда, вече и за ръководството на ГЕРБ е ясно, че този път само с Бойко Борисов в екрана на телевизора няма да стане.

в. “Труд

Театрално ревю: Шведска защита

shvedska_zashtita_19

Постановка с определението “офис трилър” няма как да не спечели вниманието ми при преглеждане на месечната програма. Затова отдавна бях хвърлила око на “Шведска защита” в Малък градски театър зад канала. Е, този месец успях да я видя и впечатленията ми са позитивни.

Четирима кандидати за висока мениджърска позиция отиват на финално интервю за желаната работа. Всичко обаче се оказва доста по-различно, отколкото изглежда и героите са поставени в центъра на странна игра ала “Биг брадър” с много обрати. Следва всичко, което можете да се сетите: мениджърски задачи, викане, смърт, много цигари на сцената, сложни решения и подливане на вода срещу опонентите в “добрия” дух на конкурентността. Героите са поставени в едно особено риалити шоу, чийто зрители са специалистите от отдел “Човешки ресурси”… и всички присъстващи в залата.

shvedska_zashtita_16

Каквото и друго да кажа за сюжета, ще разваля изненадата от случващото се на сцената. За сметка на това мога да ви кажа какво видях. През смях видях колеги на сцената – настоящи и бивши. Видях и много объркани приоритети, но и някои правилни, колкото и да са нелогични. “Шведска защита” успява да играе по темата “какви бяхме – каквки станахме” много умело, без да внася тягостни чувства. В смеха се крият много истини, но някак олекотени – не ти става неприятно, а след падането на завесата отнасяш със себе си ключовите моменти, над които да поразсъждаваш спокойно.

Текстът и сценографията са супер, на моменти само актьорската игра леко “потъва”. Разбира се, трудно е да пресъздадеш повечето от абсурдните ситуации в “Шведска защита”. И все пак, очаквах повече, най-вече от Пенко Господинов, който прави един толкова добър Хорацио в “Завръщане във Витенберг“, а тук на моменти звучи много фалшиво. За сметка на това Петър Калчев заслужено ще обере всички позитивни думи, за които мога да се сетя. Интересно би ми било да направя съпоставка между неговото представяне и това на Христо Мутафчиев, който е изпълнявал ролята, преди да получи инсулт.

shvedska_zashtita_21

“Шведска защита” не слиза от сцената на МГТ вече четвърта година и въпреки това залата се пълни успешно – има защо. Ако не сте гледали постановката, вижте програмата и си отделете малко време за нея.

___
снимки: МГТ

Италия разследва Google за укриване на данъци

Италия е третата европейска страна след Великобритания и Франция, която разследва Google за укриване на данъци. Италианското правителство смята, че интернет гигантът е плащал по-малко данъци и не е споделял пълната информация за приходите си, в следствие на което е ощетил държавата с най-малко $100 ...

Емблематични фигури от СДС продължават да ни разказват за предателствата на Гаргамел: …направи приватизацията така, както би я направил Луканов…

Аз съм сред малкото хора в стария СДС, който никога не се е карал с Иван Костов. Причината е очевидна: нямали сме "конфликт на интереси" – не съм участвал в приватизацията. Но точно заради приватизацията влязох в много сериозна полемика с него. Аз и досега смятам, че начинът, по който се направи приватизацията в България, [...]

Интернетът се завръща в Сирия

На 29 ноември връзката с интернет в Сирия бе преустановена. "Затъмнението" продължи два дни, но, по сведения на BBC, някои части от страната отново имат достъп до глобалната мрежа. От BBC докладват, че жителите на столицата Дамаск са ползвали интернет в събота (1 декември). Фирмата за интернет монит...

Малко захар, малко сол

Настрадин Ходжа бил на път със свой приятел. Вървели дълго и много се изморили и ожаднели. Спрели да починат в една гостилница, но се оказало, че парите им стигат само за чаша мляко.
- Изпий първо ти своята половина - казал приятелят на Настрадин. - Имам малко захар и искам да я сложа в моята.
- Сложи я сега - помолил ходжата. - И на мен ми се пие сладко мляко.
- Не-е! - поклатил глава приятелят му. - Захарта ми е малко и няма да стигне за подслаждане на цялата чаша.
Тогава Настрадин влязъл в кухнята и като се върнал, стискал нещо в шепа.
- Ето, тогава ще изпия моята част със сол - казал той. -  Тя ще стигне за цялата чаша.

Сложете в блюдцето, което ще делите с ближните си, малко захар, ако не искате те да ви го посолят обилно. Сладка неделя! :)




Проф. Александър Чирков: България няма здравна система

Западните страни могат да подобряват здравните си системи, но българското здравеопазване няма система. Това заяви пред Нова телевизия проф. Александър Чирков. "Първо трябва да изградим системата, която да може да функционира сама, независима от правителствата", смята именитият сърдечен хирург.

Старият боен кон: “Не мога да откажа лесно зов да служа на България”

Иван Костов е истинският враг на СДС. Това каза Петър Стоянов в интервю пред ТВ7. "СДС е в много тежка ситуация, ръководството допуска редица грешки също. Но моите симпатии са на тяхна страна, защото виждам, че срещу тях има противник, който има много по-сериозен ресурс. Имам предвид хората около Иван Костов и ДСБ", заяви Стоянов в предаването "Факторът Кошлуков".

Какво се крие под елегантната външност на докинг станцията Lumawake

Какво се крие под елегантната външност на докинг станцията Lumawake

На пръв поглед Lumawake наистина е просто още една докинг станция. Дизайнът й е страхотен, модерен и изчистен до последното ръбче, но много ще сгрешите, ако мислите, че с това се изчерпват нещата. 

Екипът, стоящ зад този продукт, го разработва в продължение на години с цел да подобри качеството на живот на хората. Lumawake е много повече от зареждаща станция за вашия iPhone. Тя е снабдена със собствен микропроцесор, многоцветни светодиоди и детектор за движение. Но какво я прави толкова необикновена?

Детекторите за движение засичат вашето влизане в помещението и станцията започва да свети. Така няма да ви се налага да търсите зарядното си в тъмното или да се ударите в някой ръб. Просто следвате светлината, пъхате телефона си в докинг станцията и сте готови. Дори не е необходимо да включвате лампата. Това устройство притежава първата по рода си технология Simulated Sunrise (Симулация на изгрев), която се комбинира с друга функция, наречена Smart Wake (Умно събуждане). Чрез тези две функции вие имате гаранцията, че ще се събудите по естествен начин и в най-подходящия и оптимален момент за това. Без стрес и преспиване. Използвайки инфрачервен сензор и сложен алгоритъм, Lunawake следи цикъла на съня, събира и анализира данните и благодарение на тази информация вие можете да подобрите възстановителния си сън, за да сте оптимално продуктивни през деня. За да се съберат тези данни, не е необходимо да се поставят някакви жици и измервателни устройства по вас или в леглото ви. Всичко е безконтактно, само чрез сензори.

Това устройство притежава първата по рода си технология Simulated Sunrise (Симулация на изгрев), която се комбинира с друга функция, наречена Smart Wake (Умно събуждане).

Ако домът ви е снабден с външни системи за автоматизация като WeMo Belkin и SmartThings, Lumawake се интегрира изключително лесно. Чрез нея осветлението или телевизорът могат да се изключат, ако сте заспали. Сутрин можете да се радвате на първите слънчеви лъчи, защото щорите ще се вдигнат сами, щом системата усети, че сте отворили очи, а в кухнята ще ви чака готово кафе.

Тази докинг станция е напълно адаптивна. Мощният микропроцесор и специално разработеното приложение позволяват на потребителите да проследяват данните за съня, да определят момента на събуждане и да създават персонализирани уведомления, използвайки многоцветни светодиоди, скрити под повърхността на уреда. Потребителите могат да задават цветовете и яркостта за неща като телефонни обаждания, имейли и текстови съобщения. Lumawake може да се използва и като нощна лампа.

Lumawake може да се използва и като нощна лампа.

Докинг станцията е проектирана да работи с всички поколения iPhone и iPod Touch. Процесът на усъвършенстване продължава, тъй като създателите искат да добавят още функции и да развият продукта до по-високо ниво. Стартът на производството се очаква да бъде в началото на 2013 година. При предварителна заявка цената на Lumawake е $149 и може да бъде поръчана от тук. След старта цената ще бъде $199.

 

http://www.youtube.com/watch?v=zttraaZdG2E

Снимки: lumiwake.us

Подобни статии:

  1. Какво ще е времето? Попитайте Netatmo
  2. Какво си мислят хората и какво всъщност е…

Какво е бъдещето на логата?

Логото е визуалният знак, чрез който всяка марка се бори за по-голяма разпознаваемост и известност на „щанда” между останалите си конкуренти. През годините бяхме свидетели на различни трансформации в самоличността на глобални марки, но целта на логото си остана само една – да споделя важна и полезна информация на клиентите за дадения бранд и то на един универсален и достъпен език.

Последните тенденции сред  различните  логотипове разкриват промени в шрифтовете, съкращения на думи, премахване на цялото име или изменения в цветовете. През тази година наблюдавахме и раждането на визуалните знаци на известни марки като Twitter, Ebay, Microsoft.

Почти в края на годината популярната организация Stocklogos, работеща в изграждането на творчески и висококачествени лога, направи кратка ретроспекция на това как са се изменили логотиповете на добре познатите ни брандове. Страхотната част е, че организацията представи и една своя прогноза за бъдещите промените, които се очакват да настъпят в популярните визуални знаци през  следващите 10, 50 и 100 години.

От Stocklogos предвиждат, че някои лога ще запазят досегашната си идентичност, други ще се развият във времето и ще претърпят трансформации, а трети пък вероятно ще изчезнат. Ето какво мислят Stocklogos:

 

 Снимки: Stocklogos

Подобни статии:

  1. IBM предсказа бъдещето до 2017
  2. Какво казват цветовете за вашата марка

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване