12/02/12 10:44
(http://vasvalch.com/)

Театрално ревю: Шведска защита

shvedska_zashtita_19

Постановка с определението “офис трилър” няма как да не спечели вниманието ми при преглеждане на месечната програма. Затова отдавна бях хвърлила око на “Шведска защита” в Малък градски театър зад канала. Е, този месец успях да я видя и впечатленията ми са позитивни.

Четирима кандидати за висока мениджърска позиция отиват на финално интервю за желаната работа. Всичко обаче се оказва доста по-различно, отколкото изглежда и героите са поставени в центъра на странна игра ала “Биг брадър” с много обрати. Следва всичко, което можете да се сетите: мениджърски задачи, викане, смърт, много цигари на сцената, сложни решения и подливане на вода срещу опонентите в “добрия” дух на конкурентността. Героите са поставени в едно особено риалити шоу, чийто зрители са специалистите от отдел “Човешки ресурси”… и всички присъстващи в залата.

shvedska_zashtita_16

Каквото и друго да кажа за сюжета, ще разваля изненадата от случващото се на сцената. За сметка на това мога да ви кажа какво видях. През смях видях колеги на сцената – настоящи и бивши. Видях и много объркани приоритети, но и някои правилни, колкото и да са нелогични. “Шведска защита” успява да играе по темата “какви бяхме – каквки станахме” много умело, без да внася тягостни чувства. В смеха се крият много истини, но някак олекотени – не ти става неприятно, а след падането на завесата отнасяш със себе си ключовите моменти, над които да поразсъждаваш спокойно.

Текстът и сценографията са супер, на моменти само актьорската игра леко “потъва”. Разбира се, трудно е да пресъздадеш повечето от абсурдните ситуации в “Шведска защита”. И все пак, очаквах повече, най-вече от Пенко Господинов, който прави един толкова добър Хорацио в “Завръщане във Витенберг“, а тук на моменти звучи много фалшиво. За сметка на това Петър Калчев заслужено ще обере всички позитивни думи, за които мога да се сетя. Интересно би ми било да направя съпоставка между неговото представяне и това на Христо Мутафчиев, който е изпълнявал ролята, преди да получи инсулт.

shvedska_zashtita_21

“Шведска защита” не слиза от сцената на МГТ вече четвърта година и въпреки това залата се пълни успешно – има защо. Ако не сте гледали постановката, вижте програмата и си отделете малко време за нея.

___
снимки: МГТ

Публикувана на 12/02/12 10:44 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/MMVny2I0TIU/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване