12/05/12 06:24
(http://www.azcheta.com/)

Ден втори на ХХХI Софийски международен панаир на книгата

Вторият ден от Панаирa на книгата се очертава като един от най-интересните и разнообразни за цялото събитие. А какво по-хубаво от това в сряда, един от най-тежките дни през работната седмица, да разпуснете сред приятната компания и аромата на хилядите книги?

Денят официално започва в 11 часа преди обяд, когато, в рамките на един час, ще можете да се насладите на „Кукленото шоу на Лили и Уили”, организирано от издателство „Просвета. Освен, че ще бъде изключително забавно за децата, представлението ще бъде полезно и за родителите. Лили и Уили са герои от учебниците по английски за детските градини на „Просвета”. Те са написани по нова и модерна система, по която най-малките ще могат да се запознаят с основите на езика по възможно най-забавен, лек и приятен за тях начин.

По същото време, в Унгарския институт, ще се състои един доста по-сериозен форум, посветен на унгарската културна дипломация. Главен лектор на събитието ще бъде д-р Пал Хатош, който заедно с преводачи, писатели и учени, ще дискутира на тема „Колко струва културната дипломация, ако е унгарска?”. Макар да не става въпрос точно за книги, лекцията обещава да бъде интересна за всички, които живо се интересуват от култура.

Разбира се, вторият ден от събитието не може да мине без нови книги, които издателите са приготвили специално за Панаирът. От 15 до 16 часа, в Мраморното фоайе, издателство „Емас” ще представят новия си български роман – „Градината на всевишния” от Светослав Цветков. Исторически роман, базиран на достоверни източници, който разказва за живота, борбата и неволите на българите през  14в., един от най-тежките периоди на нашето минало.

От 16 до 17 часа пък ще имате възможността да присъствате на премиерата на друга българска книга – „Когато времето кристализира” на Божидар Кунчев, издавана от „Хермес”. Час по-късно пък идва ред на „Труд”, които ви канят на една наистина интересна дискусия на тема „Идва ли краят на света?”. Темата, която нашумя изключително много в последните години и все още притеснява или разсмива мнозина. На въпросите за древната култура на маите и какво всъщност означава краят на техния календар ще отговаря Богомил Герасимов.

По същото време, в щанда на Унгария, ще можете да присъствате на представянето на сборника „Поздрави от Дикенс” . От 18 часа пък е насрочено представянето на една от най-новите книги на издателство „Изток-Запад” –  „Проповедникът на черния кон”. Ще имате възможността да се срещнете и с авторката – Петя Накова. Всестранно развита личност, която се занимава с най-различни неща – като се започне от режисурата и се стигне до машинознанието.

Денят, естествено, няма да мине и без така любимото на всички раздаване на автографи. От 15 часа, на щанда на Унгария, читателите ще имат възможност да се срещнат с автора Золтан Поша, който ще представя новата си книга – „Останки на младостта”. Малко по-късно, на същото място, ще имате възможност да се запознаете и с Ева Банки, коят лично ще присъства на премиерата на „Златно везмо”. А може би най-любопитно за женската част от аудиторията ще бъде организираната от „Жанет 45” среща със Събка Дякова Чехович, авторка на нашумялата книга „Фитнес за женската душа”.

Вторият ден от Международния панаир на книгата отново ще завърши артистично и с положителни емоции. От 19  до 20 часа ще имате възможност да гледате театрален пърформанс в изпълнение на студенти  от НАТФИЗ върху „Едноминутните новели” на унгарския писател и драматург Ищван Йоркен, по повод 100-годишнината от рождението му. Представлението е носител на голямата награда на тазгодишния Рецитаторски конкурс за унгарска и българска литература – Шумен.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване