12/06/12 07:05
(http://www.azcheta.com/)

Ден трети на ХХХI Софийски международен панаир на книгата

Четвъртък е, краят на работната седмица наближава, но Панаирът на книгата като че ли едва сега започва да става интересен. Денят се пада един от най-големите празници – Никулден, а ако все още не сте купили подарък за именниците, то какво по-хубаво може да измислите от някоя страхотна книга на още по-страхотна цена?

Културната програма в третия ден от Панаира започва от 13 часа в Мраморното фоайе, където фентъзи любителите ще получат своето място в тазгодишното събитие. Това е часът, когато „Сиела” организират среща с авторите на най-продаваното фентъзи във Франция – трилогията "СТРОМ", наскоро преведена и у нас. Феновете ще могат в рамките на един час да си поговорят и вземат автограф от писателите Еманюел и Беноа дьо Сен Шама и да се включат в игрите на страхотната Вал Стоева от "Детски книги", която ще им разкаже и за Читателска щафета 3: Силата на СТРОМ".

Денят продължава с поредната серия от срещи с писатели и раздаване на автографи, подготвени от Унгарския културен институт. Едно от първите събитие за деня ще бъде срещата с авторката Йонка Найденова, която ще представи своята книга „Унгарските реалии в контекста на културния трансфер”. Времето е точно 13 по обяд, а мястото на срещата, разбира се, щандът на Унгария №A1. От 14 часа пък писателят Тошо Дончев ще ни разкаже за своя сборник с разкази „Вълчи вой-кучи лай”.

Но това не е всичко. Почетният гост на Панаира ни е подготвил наистина страхотна програма и от 15 часа ще се състои срещата с Ференц Лист, автор на книгата „Шопен”. Час по-късно, от 16 часа пък ще видим двойното представяне-среща с писателите – Имре Оравец („Септември 1972”) и Кристина Тот (сборника с разкази „Баркод”). Унгарският финал за днес ще бъде от 17 часа, когато е насрочено представянето на сборника „Едноминутни новели” от Ищван Йоркен, издаван от „Жанет 45”. Половин час по-късно, от 17:30, пак „Жанет 45” организират на своя щанд (№307) среща за автограф с Радостина А. Ангелова, авторката на „Виенски апартамент”.

Най-малките посетители също няма да останат пренебрегнати и ще имат възможност да се срещната с любимеца Недялко Йорданов. От 15 до 16 часа писателят ще представи своята най-известна пиеса за деца „Приключения опасни със герои сладкогласни”, която излиза за Панаира в ново издание с весели илюстрации от художничката Кремена Пенчева.

От 16 часа пък ще се състои премиерата на „Братът”. Един от знаковите романи на големия сръбски постмодернист Давид Албахари. Издателството е „Панорама”, а мястото – Маморното фоайе. Пак там, от 17 часа, „Емас” ще представят новата си книга „Шах-наме”, грандиозен средновековен епос за Персия. Произведението излиза за пръв път на български и то в превод от оригиналния език.

Тазгодишният Панаир на книгата няма намерение да пренебрегва и поетите. От 18 часа, като част от събитието, в изложбената зала на галерия „Средец”, ще се състои вече традиционният Поетичен Никулден 2012, посветен на големия Николай Кънчев. Водещ на празничната вечер ще бъде актьорът Милен Миланов. Тази година за пръв път ще бъде връчена и новоучредената Награда за поезия „Николай Кънчев 2012” за нова българска поезия, която се дава и присъжда от съпругата на  поета Федя Филкова. Номинираните поети ще прочетат своите стихове, а победителя ще си тръгне с бронзова пластика, дело на скулптура Добромир Иван и 2200 лева.

На края, разбира се, почетният гост Унгария отново е приготвил уникален артистичен финал. От 19 часа посетителите ще могат да гледат „Ще посоли земята…” - литературен пърформанс на Габриела Хаджикостова и Малко Театро, със специалното участие на унгарския саксофонист Виктор Тот и музиканта Георги Ангелов.

Третият ден на тазгодишния Международен панаир на книгата се очертава като най-мащабният и интересен до момента. Организаторите са се постарали и са дали всичко от себе си, за да направят наистина интересна програма за празничния ден. На 6 декември ще има за всекиго по нещо – като започнем от поетите, минем през академиците и стигнем до фентъзи фенове. Заслужава си да минете.

Пълната културна програма на панаира можете да видите тук.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване