12/22/12 11:03
(http://vasvalch.com/)

Театрално ревю: ХаХаХа – ИмПро #100

Тази седмица не издържах на натиска от приятели и познати, които постоянно ми надуват главата за ХаХаХа ИмПро Театър. Предадох се, напълно се предадох пред изкушението. И ще ви споделя една тайна: пристрастена съм! Особено поради забавното стечение на обстоятелствата, благодарение на което се оказах асистентка на сцената.

ХаХаХа ИмПро

Предисторията: ХаХаХа са група от не-знам-точно-колко-вече млади и доста талантливи актьори, които правят нещо трудно – играят без сценарий, винаги. Името ИмПро вече разкрива достатъчно – това е колоритен представител на застрашения вид “импровизационен театър”. Към настоящата тема много малко отношение имат историята, опитът или образованието на актьорите – стига да ви кажа, че не само аз, а цялата публика в пукащия се по шевовете Учебен театър към НАТФИЗ ги оцени високо с неспирен смях до сълзи.

ХаХаХа ИмПро

ХаХаХа ИмПро

Присъствах на стотното представление на групата. Тук следва да изкажа специални благодарности на Деси, която провокира интереса ми достатъчно, не само за да потърся покана, но и да пусна лековерно кандидатура да асистентствам на сцената. За мое голямо учудване и последващо неимоверно щастие, ме избраха. Това ми позволи да усетя представлението не само като зрител, а и да получа малко по-добра задкулисна представа за групата ХаХаХа. Супер забавни, непринудени и свежи са, всичките! Толкова по тази точка от конспекта.

ХаХаХа ИмПро

ХаХаХа ИмПро

Да минем и на самото ИмПро #100. Сценография няма, костюми няма, сценарий и режисура… познайте? Също толкова няма! Какво тогава държи цялото това начинание от колосално разпадане? Самите организатори предупреждават, че “Всяко ИмПро е застрашено от провал във всяка секунда.” Ами като титаниеви въжета, всичко държат актьорите. Всеки актьор трябва да може да влезе във всеки персонаж, който друг участник в ИмПро-то е започнал да изгражда, и то за не повече от 2-3 секунди. Не знам какво е усещането да ти кажат, че ти си Хелга, немска прислужница и перачка на луд професор, а ти да трябва да изиграеш Хелга от дъното на възможностите си без повече обяснения, веднага. Но съм сигурна, че за това ти трябва не само актьорско майсторство, а толкова остър ум, че сам да се порежеш, като се замислиш, както и гига-богато въображение.

Трябва и да си много добър в дописването на истории – всеки скеч се развива светкавично и се случва само веднъж. Актьорите не знаят какво да очакват, точно толкова, колкото и зрителите. Единственото предимство за хората на сцената е, че те са прекарали достатъчно време заедно, за да са си свикнали на измишльотините поне в такава степен, че да не се скъсват от смях по средата на представлението. Това не може да се каже за публиката – лавинообразен, неконтролируем, многогласен смях създава саундтрака на ИмПро.

ХаХаХа ИмПро

Към ХаХаХа имам само два въпроса: “Момчета, как издържате два часа на сцена така?!” и “Кога и къде е следващото ИмПро?”

На второто имам отговор: 7 януари, кино Влайкова. Ще се видим там! :)

___
снимки: Светлин Николаев

The post Театрално ревю: ХаХаХа – ИмПро #100 appeared first on Васи ли?!.

Публикувана на 12/22/12 11:03 http://feedproxy.google.com/~r/vasvalch/feed/~3/E3uddHQBFdM/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване