12/23/12 02:42
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Шоколадови коледни сладки и подаръци в коледни буркани

Коледата е един от големите празници през зимата, които носят много цвят, много радост и много пожелания. Понякога и много стресови ситуации, но сега ще си говорим само за хубави неща. Тя е повод за развихряне на въображението, за сътворяване на красота, за даряване на радост. Първият подарък за Коледа, за който се сещам аз, са приготвени от мен сладости. Приготвих вариации от едно тесто, джинджифилови човечета, канелени звезди и шоколадови бонбони, но мисля, че остана още нещо за изваждане от задния ми джоб.

Финалното ми предложение за тази Коледа не е класическо, а импровизация на коледна тема. Необходими са ми подходяща форма за сладките, малко цвят и решение какво да бъде тестото. Беше един опит, в който може би трябваше сама да се убедя, че всички сладки могат да бъдат коледни, макар и приготвени в последния момент. С това предложение гостувам в Woman.bg. Благодаря на Августина за поканата и прекрасното ревю.

Шоколадови коледни сладки

Посочените дози са за 30 броя.

За тестото:

  • 125 г меко масло
  • 100 г захар
  • 50 г меласа
  • 140 г натурален шоколад, разтопен на водна баня
  • 1 яйце, със стайна температура
  • 1 чаена лъжица ванилова есенция
  • ½ чаена лъжица бакпулвер
  • 300 г брашно + допълнително за разточване

За белия шоколадов ганаш с маскарпоне:

  • 200 г бял шоколад
  • 150 мл сметана 35%
  • 1 звездовиден анасон
  • 200 г маскарпоне

За декорация:

  • цветни захарни перли и кристали

Фурната се нагрява на 180°C.

За тестото маслото и захарта се разбиват с миксер докато се получи гладък крем. Смесват се с меласата и разтопения шоколад, и се разбиват на ниска скорост докато сместа стане еднородна. Добавят се яйцето и ванилията и сместа отново се разбива на бързи обороти, докато яйцето се поеме хубаво.

Отделно се пресяват бакпулверът и брашното. Добавят се по малко към горната смес и се замесва меко тесто, което да не лепне. Тестото се увива в стреч фолио и се оставя в хладилник за 20 минути.

Охладеното тесто се разточва върху леко набрашнена повърхност на дебелина 4-5 мм. Изрязват се кръгове с диаметър 6 см. В средата на половината кръгове се изрязват малки звезди. Изрезките се събират на топка, разточват се и отново се изрязват сладки.

Пекат се в предварително нагрятата фурна на 180°C за 8 минути. След като се изпекат се оставят за 2-3 минути в тавата и тогава се прехвърлят върху решетка докато се охладят напълно.

За белия шоколадов ганаш шоколадът се нарязва на ситно и се поставя в купа.

Сметаната, заедно със звездовидния анасон се загряват до завиране. Анасонът се отстранява и врялата сметана се изсипва върху шоколада. Разбъркват се докато шоколадът се разтопи и сместа стане еднородна. Ганашът се охлажда до стайна температура, покрива се със стреч фолио и се оставя за една нощ в хладилник.

На следващия ден ганашът се разбива с миксер докато стане на пухкав крем. Внимава се сместа да не се преразбие и пресече. Към него се добавя маскарпонето и се разбърква внимателно с шпатула.

Сладките се слепват с крема и се декорират с цветни захарни перли и кристали.

Вече съвсем накрая, преди да се окупирам у дома и да заключа вратата от вътрешната страна, раздавам коледните лакомства в коледни буркани.

Красиви са, нали? Но не съм ги правила аз. Те са творчеството на Милена. Не за първи път имам удоволствието да се радвам на таланта ѝ отблизо. Благодарна съм ѝ за отделеното време и търпение по създаването на тези коледни буркани.

Радостта вече искри навсякъде.

Време е да се заключа.

Весела Коледа!

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Шоколадови коледни сладки и подаръци в коледни буркани е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 12/23/12 02:42 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/l7AOKRsCEEI/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване