02/09/13 02:21
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Сладкиш с карамелизирани ябълки, бадеми и царевичен грис

Следващият десерт е породен от въпрос на читател, в който се пита как ли биха се съчетали карамелизирани ябълки, масло и варен царевичен грис. Първото нещо, което ми дойде на ум е да комбинирам други два десерта, като взема техниката за карамелизиране на ябълки от Тарт Татен и след това да ги залея с тестото от рецептата за Лимонов кейк с бадеми и полента. В това първо хрумване избягах (неумишлено) от варенето на царевичния грис, но нямах време да мисля за нещо друго, защото бързо исках да опитам точно това.

Импровизацията изобщо не закъсня, имах всички необходими продукти, че дори включих малко останало маскарпоне в сместа за сладкиша. Тя е без брашно, а гранулираната структура от гриса и смлените бадеми би го направил ронлив и сух. За щастие яйцата и маскарпонето много добре обединиха сухите съставки, но винаги съществува риск такъв тип десерт да остане трошлив и разпадащ се, особено когато престои известно време. Затова обикновено лимоновият сладкиш  с полента се залива с обилно количество захарен сироп, но той тук няма да е нужен тъй като карамелът от ябълките е достатъчен да напои и омекоти тестото. Вследствие се получава плътна, дъвчаща маса с аромати на масло и карамелизирана захар. Мекият вкус на ябълките балансира тестото и резултатът от всичко това ме кара да се усмихвам.

Опитали споделят различни мнения относно сладостта на сладкиша, за някои е идеална, на други им е нужна повече захар. Моят сладък зъб ми казва, че всичко е наред и достатъчно сладко, но ако някой (също като Вальо) прояви претенции за повече сладост, сладкишът може да се поправи като се поръси с пудра захар, а на следващо приготвяне да се добавят още 50-100 грама в тестото. Друга промяна, която може да се направи е заменянето на ябълките с круши, а това което още ме гризе е че не се досетих навреме да добавя едно-две листа индрише при ябълките. Изглежда ще го оставя за следващия път, когато отново с удоволствие и експериментален хъс ще приготвя този сладкиш.

Сладкиш с карамелизирани ябълки, бадеми и царевичен грис

Посочените дози са за 1 сладкиш с диаметър 26 см.

За карамелизираните ябълки:

  • 5 броя ябълки
  • 120 г меко масло
  • 150 г захар

За тестото:

  • 100 г меко масло
  • 100 г захар
  • 180 г маскарпоне, със стайна температура
  • 4 яйца, със стайна температура
  • 1 супена лъжица ванилова есенция
  • 200 г фино смлени бланширани бадеми (или бадемово брашно)
  • 200 г царевичен грис
  • 2 чаени лъжици бакпулвер

Ябълките се обелват и се срязват на две. Почистват се от семките.

Подготвя се подходящ съд, с който може да се готви и на котлон, и във фурната. Дъното и стените на съда се намазват обилно с маслото и се поръсват със захарта. Върху тях се подреждат половинките ябълки. Съдът се слага на котлона на умерен огън. Маслото и захарта започват да се разтопяват. Оставят да се да заврат и се варят с ябълките около 20-25 минути или докато се получи карамел със златист цвят. Докато се варят съдът се разклаща леко. Когато карамелът е готов съдът се маха от котлона и се оставя настрана докато се приготви сместа за тестото.

Забележка: Ако се използва кафява захар, карамелът трябва да достигне светло кехлибарен цвят.

Фурната се нагрява на 180°C.

За тестото в дълбока купа се разбиват маслото и захарта докато се получи гладък крем. Добавя се маскарпонето, последвано от добавянето на яйцата едно по едно, като след всяко яйце сместа се разбива хубаво. Ароматизира се с ванилията.

В отделна купа се смесват бадемите, царевичния грис и бакпулверът. Добавят се към яйчната смес и се разбъркват хубаво с дървена лъжица или на ниска скорост с миксера.

Тестото се изсипва върху ябълките с карамела и се разпределя равномерно по цялата повърхност.

Сладкишът се пече в предварително нагрятата фурна на 180°C за 40-45 минути или докато повърхността му стегне и придобие златисто-кафяв цвят.

След като се извади от фурната съдът се поставя върху решетка и се оставя за 15-20 минути за да се поохлади.

С остър нож се минава по ръба на съда, за да се отлепи евентуално залепнало тесто по стените. Сладкишът се обръща в равна сервизна чиния или поднос. Оставя се да се охлади напълно.

Забележка: Възможно е парченца ябълки да се залепят за дъното на съда. За да се предотврати това, карамелът с ябълките се вари само докато се получи светъл златист цвят ако се използва бяла захар или светъл кехлибарен цвят ако се използва кафява захар демерара.

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Сладкиш с карамелизирани ябълки, бадеми и царевичен грис е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 02/09/13 02:21 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/ESOsjminArQ/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване