02/28/13 04:00
(http://socialevo.net/)

Samsung и Visa в партньорство за мобилните плащания с NFC

visa-paywave

Samsung и Visa в партньорство за мобилните плащания с NFC

Очакваше се, че успешното сътрудничество между Samsung и Visa по време на олимпийските игри в Лондон миналата година ще прерасне в нещо повече. Там те демонстрираха силата на мобилните плащания по NFC технологията с Galaxy S III. По силата на сключеното преди дни партньорство Samsung и Visa ще работят съвместно, за да наложат по-широко мобилните плащания.

Благодарение на NFC технологията мобилният ни телефон ще се превърне в портфейл. За да плащаме, вече няма да подаваме през касата физическа кредитна или дебитна карта. Идеята на мобилните плащания е, че нформацията, необходима за успешното плащане, се разменя между смартфона и ПОС устройството (който е подготвен за безконтактни плащания), като носителят е нискочестотна радиовълна. Доближаваме телефона си на 1-2 см от ПОС-а, той издава кратък звук и готово – плащането е успешно. В България така вече може да се плаща в близо 1300 обекта, като броят им продължава да расте. Засега магията става само с безконтактните кредитни и дебитни карти, които Fibank издава, но технологията на практика е същата.

По същество всички следващи устройства на Samsung, които разполагат с NFC чип, ще имат инсталирано и Visa payWave приложение. Това е изключително полезен ход, тъй като и за банките, издателки на кредитни и дебитни карти, и за крайните потребители активирането на услугата ще е лесно. А това е от особено значение, когато става въпрос за възприемане на нова технология. Банките ще използват инструмента Visa Mobile Provisioning Service, за да заредят необходимата информация на устройството на клиента over-the-air, така че той да го използва за плащане. Има една уловка – този инструмент все още не може да се използва навсякъде, т.е. не е ясно дали в България например ще можем да отидем в банката си и да превърнем своя Samsung Galaxy S IV в платежен инструмент току-така. Хубавото обаче е, че във Fibank вече действаме по пилотен проект за мобилни NFC плащания заедно с Мтел.

Както отбелязват TechCrunch, партньорството между Samsung и Visa не е обвързващо, т.е. когато MasterCard например предложат подобен инструмент, той ще може, поне на теория, да стане част от устройствата на Samsung. Същото се отнася и за Visa – те могат да предложат същото решение съвместно с Apple (ако iPhone 6 дойде с NFC) или BlackBerry например. В крайна сметка печелим ние, крайните потребители и феновете на новите технологии. Да видим!

Снимка: Visa

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване