03/11/13 12:26
(http://asenov2007.wordpress.com/)

Говори Пловдив: СБЪДНАТИ МЕЧТИ

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Щом прочетох, че четирима маскирани нападнали Азис, помислих си – да му е честито, сигурно е сбъднал някоя от големите си мечти. Но се оказа, че нападението е истинско, така че – извинявам се за изначално грешната си мисъл. Тя очевидно е плод на моето мръсно и пълно с предразсъдъци подсъзнание. И не предразсъдъци срещу сексуалната ориентация или етническия произход на човека, а срещу манталитета, който той олицетворява, онзи манталитет, който чалга-културата наложи в живота на България, веднага след като самият български живот роди чалга-културата и я наложи върху себе си като удобна дреха. Или като сбъдната мечта.

Така де, не бива да забравяме, граждани, че то и простотията си има мечти. А тези мечти си имат криле…..

Но за сметка на това пък блатото, до което долетяхме с тези криле, просто няма дъно – чувам да ме репликират в Пловдив.

Гледам, че Меглена Кунева също мечтае да сбъдне някаква си своя мечта – да промени България. „Имаме увереност, че можем да променим България, имаме потенциала, имаме експертите, имаме готови политики” – твърди тя.

Безрезервно вярвам в това. И не само защото по характер съм си доверчив – щом видя красива жена, веднага и изцяло започвам да вярвам в нея, независимо дали говори или мълчи. И вярвам до дупка, независимо дали моята или нейната. Тази доверчивост е сред малкото ми истински слабости, другите са измислица на враговете ми.

Но в случая – защо да не харижа доверие на Меги? Нали веднъж те с изпълняващия длъжността цар вече успешно промениха България, защо да не ни повторят. Пък и тя предвидливо не уточнява нито за каква промяна говори, нито за какви политики, нито за какви експерти. Така след време, като видим, че тяхната промяна води в поредната наша дупка, няма как да твърдим, че ни е излъгала. Защото пак ще сме се излъгали сами. И ще си го знаем.

Има една мъдра пловдивска мисъл, според която няма как разумният човек да не знае кога е оцапал гащите.

Но, все пак, на някои кафяви фонове Меги, дори като политик, е цветно цвете – не само в преносен, а и в пряк смисъл.

А какво да кажем например за онези тъмни сили, които именно сега, след като президентът Плевнелиев остана единствената действаща власт в България, тръгнаха да го атакуват. Със сигурност има за какво да бъде атакуван той. Като чета изнесените напоследък документи – има. `Ма `що чак сега, бе, колеги-граждани? `Що го не казахте преди изборите или в годината време след тях, `ми рипнахте чак сега. Не знаете ли, че да кажеш нещо не навреме винаги говори за наличието на някаква друга, различна от смисъла на думите ти мечта, която дебне изотзад.

Например в сегашната ситуация единственото, което успявам да чуя в атаките срещу Плевнелиев, е нечия гадна мечта да се създава и поддържа възможно най-дълго – или поне докогато е необходимо на кукловодите – истински политико-икономически хаос в България. Това е целта – постоянство в хаоса. Ако бъркам – поправете ме. Но да не ме поправите пак прекалено късно, чак след като тази гадна мечта вече се е сбъднала на широкия ни всенароден гръб…..

Какво да кажем също за това как по европейски добре стои Меги на фона на другаря Станишев. Той очевидно съвсем се е залисал по себе си, горкият, защото, след като освободи България от тежкия гнет на Бойко Борисов, съвсем според мечтата на Левски тръгна да освобождава и другите подтиснати народи. Четем, че на червен митинг в Унгария не само направил паралел между техния Орбан и нашия Борисов, но и дал знаменит акъл на унгарците. Имате нужда от нова посока – казал им. Е, не им казал и каква точно е самата посока, от която имат нужда, но все пак – достойно ест.

Още повече, сторил го, въпреки данните на Евростат, че през 2011 година, при средна работна заплата почти 763 евро, горкият унгарец си купува 515 литра бензин. Докато пряко подопечният на другаря Станишев среден българин има два пъти по-малко пари, съответно – сипва само 295 литра. Е, аз лично предпочитам да се навъртам край тези хора, които измерват заплатите си в бири и винаги се чудя с какво си хранят децата онези, които цял месец харчат само за гориво, но това е друга тема.

Така или иначе, не знам каква нова посока предвижда другарят Станишев за унгарците. Той сигурно също не знае, затова и не се е разгърнал да им каже. Но добре знам за нас, българите, какво гласи отново. И то не само защото помня какво стана по време на неговото управление, а и как по любимото му комунистическо време хората не толкова купуваха бензин с мизерните си заплати, колкото го крадяха – откъдето и когато могат. Така им излизаше безплатно. Не само бензина, де, безплатно им излизаше и всичко друго, което им падне да краднат. То до голяма степен нали затова днес сме на този хал.

Но не вярвам сега, в новите условия, червеният лидер пак да ни подтиква като народ да се хванем за кражбата като инструмент на оцеляването – нали така ще намалим неговия собствен и на мафиотската му компания потенциал за далавера. Така де, колко пъти да повтарям, че от гледна точка на обикновения народ при комунизма беше далеч по-добре – тогава имаше достатъчно да крадем всички, а сега демокрацията дава само на някои избрани да крадат.

Лоша демокрация, лоша! – продължават и в момента да реват разни хора по улиците, включително, за мой срам, и в Пловдив.

Тези хора ще сбъднат мечтите си. Непременно ще ги сбъднат. Ама друг път.

Друг път ще сбъднат мечтите си и хората във Венецуела, след като социалният революционер Уго Чавес се капична. От него им остана само едната гола социална революция, но повярвайте ми, без него темпераментните латиноси няма да я понесат дълго. Така де, и с него едва я понасяха…..

Виж, социалните революционери от Северна Корея се оказаха по-твърди. Те имат вече трети поред Велик вожд и учител на поста Велик вожд и учител. И  всички до един се казват Другарят Ким. Но храбрият корейски народ не се поддава на мръсните козни на световния империализъм. Сигурно защото учението Чучхе правилно учи, че в името на революцията трябва да си готов на всякакви саможертви – например приживе да смениш четвърти, пети, шести или колкото партията сметне за необходимо, велики вождове и учители.

Защо е цялото това упражнение по замяната на еднаквото с еднакво – никой не знае. Но защо не знае?

Ами защото учението Чучхе не обелва и дума по въпроса – напомнят ми сведущи пловдивчани. Ако обелваше, каквото и да каже, щеше да бъде вярно. Както е вярно  следното съобщение на Централната телеграфна агенция на Северна Корея по повод на ядрения опит, извършен неотдавна в страната. Съобщението е цитирано с благоговение от българския вестник „Комунистическа правда”:  „За разлика от предишните опити, последният ядрен опит беше проведен на високо равнище, по безопасен и съвършен начин, с използването на малогабаритна и лека атомна бомба с голяма мощност. И беше потвърдено, че той не оказа каквото и да е отрицателно въздействие върху екологията на околната среда.”

От това, последното, направо съм възхитен, граждани. Пропагандната машина на Великия вожд и учител Ким очевидно смята не само корейския народ, но и всички хора по света за идиоти, без да обяснява защо. Това е направо сбъдната мечта за кой да е политик или човек на словото в условията на демокрация. Защото и аз тук в писанията си често наричам отделни хора или дори групи хора идиоти, но съм принуден винаги да се обяснявам.

Тази принуда в журналистиката много тежи, да знаете. Също както принудата за политиците да не лъжат. Честно, завиждам на свободата в Северна Корея, където Другарят Ким може да си говори и върши каквото иска. Дори и да не знае какво иска, пак може да върши всичко.

Затова накрая в негова чест ще издигна лозунга:

- Хомо и хетеро сапиенси по света – съединявайте се!

Пък вие ако щете се съединявайте.

Професионалната ми съвест ще е чиста, макар че този път не ще ви обясня защо.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване