03/28/13 07:46
(http://www.gorichka.bg/)

Когато вятърът стане по-евтин от атома, какво ще работят АЕЦ-ите?

Милиарди инвестиции, стотици нови работни места. Говорим за реални факти, а не за предизборни обещания.

Милиарди инвестиции, стотици нови работни места. Говорим за реални факти, а не за предизборни обещания. И говорим за Щатите, нали.

Изглежда, 2012 година е била съпроводена от попътен вятър за възобновяемите енергийни източници. И по-точно – за ветрогенераторите. Енергията добита чрез тях се е увеличила с 42% в САЩ и по този начин се е качила тържествено на почетното първо място в класацията “най-бързо развиващи се източници на енергия”. Информацията е на Американската асоциация за ветрогенерирана енергия, но е подкрепена и от анализ в Блумбърг.

Общо взето и на двете места се говори за едно и също – американската икономика получава живителни инжекции покрай бума на ветрогенераторите, тъй като това гигантско нарaстване на сектора означава нови работни места и свежи инвестиции (120 милиарда от 2003 досега според Джон Ъптън от grist.org). Цената на вятърната енергия на много места вече е по-ниска от всички други. Мнението на Кристофър Крейн, изпълнитеен директор на Exelon Corporation, е, че при тази ситуация е много възможно скоро да се наложи много ядрени електроцентрали да се “пенсионират” преждевременно. Произведената от вятър електроенергия се е увеличила 1 000 пъти за периода, а колегите от Grist твърдят, че това увеличение се развнява на количеството енергия, която биха произвеждали 14 нови ядрени елекроцентрали. Не една, не две… четиринайсет.

Още на GRIST

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване