04/06/13 05:48
(http://socialevo.net/)

Реклами, които говорят езика на социалните медии

Реклами, които говорят езика на социалните медии

Реклами, които говорят езика на социалните медии

Езикът на социалните медии – “фенове”, “покани за приятелство”, “харесвания”, “социални мрежи” и, разбира се, “обновяване на статуси” - все по-често започна да се появява в рекламата, независимо дали тези реклами текат в социалните мрежи като Facebook, Twitter и YouTube. Подобни реклами все по-често започват да се насочват към масовите потребители, а не само към младите хора, които бяха първите участници в социалните мрежи.

Присвояването на характерни черти на социалните медии за маркетингови цели, е пример за тактика, известна като интерес назаем, чрез които брандовете се стремят да се асоциират с елементи от популярната култура, които вече са се разпростанили достатъчно широко, за да бъдат известни на всички запознати. Според The New York Times, водещата роля на социалните мрежи в продажбата на продукти сигнализира, че агенциите и рекламодателите вярват в социалните мрежи и тяхното широко разпространение. По този начин рекламодателите се насочват именно в този канал на комуникация и не предизвикват озадачени реакции от страна на потребителите.

“Използваме социалните медии в нашите реклами, защото са лесно разбираеми”, споделя Bridgett Judd, директор на стратегическите иновации в Saatchi & Saatchi, за офиса им в Лос Анджелис, част от Publicis Groupe, в описание на кампанията за новия кросоувър на Toyota – Venza. Кампанията се съсредоточи върху предефинирането на думите “социален” и ”социализиране” от страна на родителите и тяхното поколение и как “има съществуват два начина, чрез които можем да погледнем на социалния живот.” Излезе и печатна реклама в кампанията, носеща заглавието: “Майка ми все още не ми е приела поканата за приятелство. Какво още чака? И отговорът: “Шофира Venza-та си за среща с приятели – невиртуално – за ден, прекаран в колоездене.”

toyota-venza

“Както повечето неща, които правим в нашия бизнес, рекламата започва от стратегическо място”, заяви Джон Карни, изпълнителен вицепрезидент и управляващ директор на счетоводни операции в Buntin Group в Нешвил. Миналата година Buntin проведе кампания, съсредоточена в социалните медии, свързана с картонените чинии на Chinet, продавани от Huhtamaki North America.
 
“Направихме много проучвания и се фокусирахме върху нашия живот”, сподели г-н Карни, и реши, че “широкото разпространение на технологиите и социалните медии”  може да бъде от полза на рекламите. В тази връзка те нарекоха Chinet “официалната чиния да се включиш в нещо наистина социално”.

Chinet's "Laughing Out Loud" ad.

Други примери, използващи тази тенденция са следните:

Реклама за Snickers Peanut Butter Squared, продаван от Mars, изобразяват символите на Facebook – “Like” и “Thumbs up”. Появява се думата “love” и сърца, кръжащи над десерта Snickers. “Ако харесвате фъстъчено масло и шоколад”, рекламата ще ви убеди, “че ще заобичате фъстъченото масло и Snickers”. 

Реклама на, продавани от Massimo Zanetti Beverage USA, включват думите “Социална мрежа” върху черно-бяла снимка на kaffeeklatsch по време на ерата “Mad Men”

Реклама на пълнежи  Martha White, продавани от JM Smucker, използват заглавия, които включват  ”Най-накрая едно смислено обновление на статус” и ”удвои списъка си с приятели само за 15 минути.”

В много случаи, рекламите, които добавят думи и изрази, характерни за социалните медии се опитват да изразят позиция  за общуването онлайн в сравнение с общуването в реалния живот.  Така например, печатната реклама на Silverado половин тон пикап, продаван от Chevrolet, част от General Motors, показва мъж, седнал в багажната част на пикапа с кучето си. ”Не всеки приятел е във Facebook”, декларира заглавието.

И в телевизионната версия на печатната реклама на Toyota Venza, млада жена се оплаква как въпреки че била “наистина настойчива към родителите си да се присъединят към Facebook”, те имали само 19 приятели, за разлика от нейните 687. Рекламата контрастира как дамата седи на закрито и  гледа снимки кученца на лаптопа си, на фона на  родителите си, които се срещат със невиртуалните си приятели, за да прекарат един ден на открито.

http://www.youtube.com/watch?v=TUGmcb3mhLM

“Аз не мисля, че пренебрегваме социалните медии”, казва г-жа Judd от Saatchi & Saatchi. “Ние споделихме, че Venza ще ви отведе до места и ще ви доближи до други хора по начин, подобен на социалните медии.”

“Важното е,че потребителите не възприемат рекламите за социалните мрежи като дигитална бариера”, заяви Patrick Short,  партньор и креативен директор в Шарлот, Северна Каролина от офиса на Eric Mower & Associates. “Ако атакувах дигиталната сфера, социалните мрежи, щях да бъда лицемер”, каза г-н Short. ”Това е баланс между пиксела и хартията. Висящата детска рисунка на хладилника понякога може да бъде по-добра, отколкото да се опитате да закачите iPad върху него.”

 

снимки: Chinet, NYTimes, Popsop

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване