04/08/13 14:57
(http://asenov2007.wordpress.com/)

Говори Пловдив: НАЙ-ГЛУПАВАТА ГРУПА В СВЕТА

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Партия ГЕРБ в момента се държи като във филм за кингстоунските полицаи, нали ги помните от немите филми – най-глупавата група в света.

В името на очаквани изгоди от следващото управление, ГЕРБ натириха финансовия министър Симеон Дянков, който им осигури доста изгоди по време на предишното управление. Ще се опита ли някой да ме убеди, че, ако не беше Дянков, Борисов и Цветанов щяха да са радетели на онези мерки за финансова стабилност, които не позволиха страната да изпадне до катастрофалното дъно, лежащо под гадното дъно, на което си лежим от доста време насам?

Ела ме цуни! – отговарят на такова питане в Пловдив.

Ама тази стабилност ни провали, защото се затвори икономиката, затри се малкия и среден бизнес, вдигна се безработицата и прочие. Тъй, де, но иначе това пак щеше да се случи, само че в допълнение щяхме да имаме още банков срив, рекордна инфлация и други социални благини. Минималната пенсия щеше да стигне 500, че и повече лева, както обещава Волен гласно, комунистите полугласно, а ГЕРБ – все още негласно. Но те пак щяха да си бъдат същите 5 долара, които си бяха по времето на Виденов.

Вече не помните ли онзи кошмар, бе, граждани? Само аз ли си пия редовно хапчетата за запомняне?

Не казвам, че всички мерки на Дянков бяха ОК. Няколко пъти на мен лично като частно лице ми е идвало да му прегриза гърлото за това или онова. Представям си какво им е било на читавите работодатели, които имат на главата си производство да развиват, продажби да реализират, заплати и осигуровки да плащат и в същото време трябва да мислят за маса глупости, с които администрацията ги тормози в името на собственото си благоденствие, прикрито срамежливо зад интереса на държавата. Но, въпреки всичко…..

Въпреки всичко, Дянков поддържаше някаква полуприлична дясна линия на кабинета Борисов, нещо, което без него няма да се случи и ГЕРБ оттук нататък със сигурност ще се отдаде на свойствения си стихиен популизъм. Ако след изборите те съставят ново правителство, ще ми бъде интересно да видя – за колко време ще им стигнат силите да раздават пари с пълни шепи, преди всички да потънем в благоденствието, което ще ни изяде главата.

И БСП в момента се държат като във филм за кингстоунските полицаи. Всъщност, те никога не са спирали да се държат така, за тях отдавна се знае, че в действителност са втората най-глупава група в света след самите кингстоунски полицаи.

Как тогава успяват да ни управляват през по-голямата част от последните стотина години? – ехидно питат в Пловдив.

Ако смятах да отговарям на този въпрос, щях да започна с това, че – не, те никога не успяват и затова ние винаги им даваме нови и нови шансове да ни управляват, с надеждата, че следващия път ще успеят. Но аз изобщо не смятам да отговарям на този въпрос. Това е провокация – питат ме не защото им пука, а защото пловдивчани са сеирджии и искат да се забавляват. И защото знаят, че логиката ще ме отведе до отговор, който ще наскърби целокупното ни национално достойнство. Това за пореден път ще ме постави в редицата на гадовете, дето най-непатриотично ломотят, че истината е по-важна от въпросното национално достойнство, което, ако не почива на истината, значи не почива на нищо. А такива тук имат навик да ги побийват.

От друга страна, чудя се как ние, българите, не приемаме като оскърбление на националното ни достойнство появата в червените листи на лица като Румен Гечев, икономически министър и вицепремиер при Виденов. В едно интервю той се хвали, че е голям специалист по икономиката, защото бил „преподавател в редица американски, английски, френски и други университети”. И кога според вас бил такъв? Ами, както сам той казва – „след държавния преврат от 10 януари 1997 година”.

Неблагодарна работа. Не стига, че превратът му изписал веждите, вместо да му избоде очите, ами той пак говори за него като за нещо лошо.

Не знам, граждани, кои точно американски, английски и френски университети са приютили този брилянтен икономист, който докара България до просешка тояга, и така са облекчили неговото страдание. Но жална му майка на капитализма, щом е взел точно Гечев да му обучава бъдещите капиталисти. Жална ни майка и на нас, ако утре той пак стане министър. Имам едни 50 кинта в сметката – веднага ще ги изтегля, `щото бързо ще остана и без тях.

Ама какво се учудвам? Нали, освен Гечев, в червените листи се оказаха наредени от Сульо до Пульо през тъй наречената „гражданска квота”, включително бившият издател на „Плейбой” Мартин Захариев и председателят на някой си писателски съюз Николай Петев. Отсега си бия главата как ще си поделят министерството на културата тия двата умствени титана – единият пишман издател, другият пишман писател. Аз лично намирам сниманите цици за нещо по-културно от художествено описаните със свои думи. Но човек никога не знае БСП-то какво намира.
По-важното обаче е друго – внушението, което се налага в момента от комунистите, което и Румен Гечев, и Мартин Захариев правят в своите интервюта. А то е, че няма никакво значение какви сме, включително какви убеждения имаме, какво сме правили в този или онзи период от живота си, какви са вижданията ни за нещата и как смятаме да действаме в тази или онази ситуация. Забравете! Важното е само, че сме тук и искаме да помогнем на страната си „с каквото можем”.

Направо да се изчервиш от дълбочината на така описаната проява на скромност.

Ей т`ва последното извъртане никога не съм го можел, граждани. Сигурно защото съм прост. И дори не мога да си обясня как става така, че няма значение дали задникът ти е оцапан до лицето – ти се позабършеш, позабършеш и отново излезеш да се пулиш невинно от телевизионния екран? Кой морален принцип или коя страна на човешкото достойнство те правят способен да загърбиш сътвореното зло и пак да поревнеш за власт? И също не мога да си обясня – откъде винаги покрай избори изскачат рояците хлебарки, които самоотвержено искат да помагат на страната си? Естествено, накрая се оказва, че са помогнали на себе си, на приятелските и фамилните си кръгове, на любимата партия, на мафиотите, с които тя и те са в комбина, на руснаците, които в българските избори виждат ловен сезон и окачат на колана си стотици скалпове на подобни екземпляри…..

Така и ще си умра непросветен по тези въпроси. Язък!

Но, колкото и да ми се стои на патриотичната вълна, граждани, все пак тази седмица класацията ми за най-глупавата група в света се води от другаря Ким и останалите другари Ким в далечен Пхенян. Те не само се репчат директно на Южна Корея и Съединените щати, а оттам и на целия свят, с ядрена война, ами най-безцеремонно се заричат да победят в нея. Ето защо с голяма наслада любимият ми напоследък български вестник, наречен „Комунистическа правда”, цитира „Коментар на представителя на Върховното главно командване на Корейската народна армия”, последният пасаж от който гласи: „Светът ще види, как ще посрещнат трагичното си унищожение провокаторите, потънали в морето на огъня на правосъдието, което ще разгорят армията и народа на КНДР за защита на суверенитета си.”

Дори нямам сили да коментирам това.

Толкова е то тъпо и безумно, че нормалният човек само поглежда засрамено настрани и поклаща глава от съжаление. Някои по-емоционални натури цъкат с език, ама това вече е проява на политическа некоректност. А трябва да бъдем политически коректни към другарите Ким, защото ще вземат те да се обидят и да ударят и нас с ядрената бомба по главата.

Оказва се, дерт са им на другарите Ким тежките санкции, наложени им от ООН, затова заплашват с война. Санкции за какво? Ами не за хуманитарните доставки, защото напротив, самото ООН, пък и отделни държави като Южна Корея, правят всичко възможно да нахранят гладните поданици на другаря Ким. Ограниченията са наложени за внос на оръжия, материали и компоненти, с които Пхенян иска да произведе ракети, способни да откарат ядрените им бойни глави до територията на Щатите.

В резюме звучи доста шантаво – заплашват да ударят Щатите, защото светът не им дава да ударят Щатите – подсмихват се в Пловдив.

Ще видим кой ще се смее последен. Аз залагам, че това ще бъде другарят Ким. Още повече зад него – а понякога и като щит пред него – стоят такива колоси на мира и демокрацията в света като Русия, Китай, Иран и Сирия. Вече десетилетия наред те му вдъхват смелост, подаряват му идеологически и политически основания да си бъде луд колкото си иска, продават му опасни оръжия и технологии, защитават го в ООН не с аргументи, защото такива  няма, а просто принципно – защото е „наше момче”.

Да им имам принципите!

На тях не им пука за страданията на самия корейски народ, нито за каквото и да било друго. Интересува ги само възможността да се поддържа в света едно гнездо на напрежение повече. Без такива гнезда техните собствени режими ще започнат да пропадат, защото народите им ще припознаят други принципи, онези на разума и свободата.

А тогава кой ще защитава другаря Ким от американските войнолюбци, дето искат да го нападнат, защото той искал да ги нападне, така че го принуждават сега той, горкият, да ги нападне предварително, преди те да го нападнат предварително.

Казвам ви аз – в момента няма по-глупава група в света!


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване