Цената да станеш шеф на европейските песове е 230 000 000 лв. Как Станишев най-вероятно си е купил поста в ПЕС с парите на българските данъкоплатци или това ли е бизнесът на семейство Моника и Сергей Станишеви?

Моника завъртя далаверата с Хохегер и на практика “източи” от българския бюджет скромните стотина хиляди евро. Истинска дилетантка на фона на много по-оправния си съпруг, който пък най-вероятно си е купил поста шеф на ПЕС срещу скромната сума от 230 000 000 лв. Разбита се това не са лични пари, а пари на всички нас, [...]

Ирак, разединение в единството

Протестиращи в провинция Анбар, Ирак.

Протестиращи в провинция Анбар, Ирак.

Последните няколко седмици бяха кървави за Ирак. След месеци на ескалиращо напрежение в доминираните от сунити райони на страната, поредица от координирани бомбени атентати допълнително разтърсиха страната. По всичко личи, че религията все още играе решаваща роля във вътрешния живот на страната.

Безредиците направиха нетърпимо положението в провинциите. 218 души са жертвите на престрелки, започнали между силите за сигурност и протестен лагер в Северен Ирак. Сегашното насилие е най-голямото от декември 2011 година, когато САЩ изтеглиха войските си, а държавата забърза ход към нова гражданска война. Трудно е да се затворят очите за страховете у местните, предвид предишното сектантско насилие и кризата в съседна Сирия.

Ясно е, че премиерът Нури ал Малики не е много популярен, нито пък настоящият изборен процес в страната. Изборите се проведоха на 20 април т.г. в 12 от 18 провинции. Ниската избирателна активност сякаш беше характерна за този ден. Независимата избирателна комисия (IHEC) установи, че активността е била под 50% в контраст с 72% от имащите право на глас в Ирак, участвали в изборите през 2009 година. Гражданските организации дават дори по-ниски проценти.

Убийството на 14 кандидати от сунитската общност със сигурност оказа влияние върху намаляването на избирателната активност сред сунитите. Въпреки това, активност е било сред най-високите в област Саладин, населена предимно със сунити. Но активността беше ниска и в шиитските области.

Фактът, че коалицията на Малики загуби 11 места, а гласовете на опозиционната коалиция “Мууатин” се увеличиха, е индикация, че иракският премиер губи позиции. Като се вземе предвид, обаче, че стрелките на избирателната активност в цялата страна сочат надолу, може да се каже, че електоратът все повече губи вяра в една демократична система, възприемана като корумпирана, неефективна и подвластна на религията.

Карта на Ирак - в зелено е отбелязана провинция Анбар.

Карта на Ирак – в зелено е отбелязана провинция Анбар.

Протестите на иракските сунити, които твърдят, че са изключвани от живота на страната, са още по-опасни. Те представляват заплаха за върховенството на Малики и системата на посредничество със САЩ, на която се основава. Обвиненията, че Малики действа като покровителства едни и потиска други, може да се разпространят до големите градове със смесено население като Багдад, където избирателната активност беше едва 33%.

Политическите решения, изглежда се взимат в състояние на параноя: в допълнение към акции срещу протестните лидери, големи медии като Ал Джазира осъмват с отнети лицензи, а в 6 провинции се отлагат избори поради бунтове и протести.

Призракът на гражданската война стана все по-видим заради продължаващото насилие в съседна Сирия. Малики дори стигна дотам да издаде предупреждение на 1 май към “онези, които искат да върнат страната към гражданската война”, като посочи, че “насилието се завръща в Ирак, тръгнало от друго място в този регион”. Но насилието може да се върне в Ирак, въпреки решимостта на правителството.

Протестиращите в провинция Анбар, много от които се отрекоха от насилието на терористични групи, имат опасения, че политическата система трябва спешно да бъде преразгледана. Въпреки, че Саддам Хюсеин управляваше като диктатор-сунит, това не променя факта, че важни въпроси като бедността и развитието са били неглижирани и в общността, от която идва самият той. Въпреки, че сунитите са имали привилегии в политическите и военни структури на Ирак, Саддам Хюсеин и партията му Баас, превръщат Ирак в собствено владение, където единствено малки кръгове от елити са били наистина облагоденствани. В провинциалните райони като Анбар положението е съвсем различно, а ситуацията се влошава след налагането на санкции върху Ирак и последвалата окупация на страната.

Ръководителят на американската окупационна администрация, Пол Бремер, допълнително усложнява положението на сунитите, на които са поставяни всякакъв вид пречки от участие в армията и други структури в държавата. Иракският парламент е доминиран от апатичен политически елит (включително сунити), основните партии са доминирани от шиитското население, а конституцията е съставена набързо под натиска на изтеглящите се американски сили. Това са само няколко примера за институцоналните проблеми, пред които се изправя днес Ирак.

Сунитските протестиращи в Анбар са отхвърлили съществуващите политически структури по същата причина, поради която избирателната активност е ниска: доверието угасва в съществуващата иракска парламентарна система. Изглежда, че демократичната система на Ирак изисква основен ремонт, който да й позволи в действителност, а не само в параван. Като се има предвид активизирането на активистка дейност през последните няколко години, тези промени може и да станат факт.  Може би отговорът се крие в избухването на една своеобразна и ненасилствена Иракска пролет, която да постави истинските въпроси пред държавата на масата, а политическите опоненти най-накрая да се събудят от апатията и се заемат към възстановяване на страната и доверието в институциите. И най-важното: да се започне с премахването на религиозното влияние върху властите.

Bitcoin And The Future Of Money

Bitcoin is already a success, offering great potential beyond providing a new store of value or currency. What is perhaps more exciting about this relatively new innovation is the growth of the underlying network of participants, and the economic incentives that are promoting its growth. Roughly 30 plus years after the birth of the Internet, we may be starting to see an important new technology layer emerge that is designed specifically to enable secure online transactions.

Въпроси преди Избори ’2013 – отговорите на Движение “България на гражданите”

Във връзка Парламентарни избори ’2013 нашето издание изпрати 9 въпроса към участващи в изборите политически партии (ГЕРБ, БСП, “България на гражданите”, ПП “Зелените”, ДСБ, СДС, ДПС, “Атака”, НДСВ и още няколко коалиции), свързани с теми и проблеми, касаещи българите живеещи в чужбина. Във въпросите са обобщени основни питания не само на емигранти от Чикаго, но и от почти цялата ни диаспора, посредством Временните обществени съвети на българите по света. Тук публикуваме отговорите на Десислава Димитрова от Движение "България на гражданите".

Смешен плач за болест

Често човек сам си навлича беди. Понякога от чиста глупост, друг път съвсем съзнателно и заради собствените си користни цели. Случаят с пилетата с високо съдържание на вода и соли е от втория вид. Оказва се, че въпреки новата наредба, която ограничава влагането на течности в месото, все още има продукти, неотговарящи на изискванията. Причината за това е ясна – печалбарство. Пилето, инжектирано с вода, тежи повече и естествено излиза по-скъпо. Не само на портфейла ни обаче, а и на здравето също. Защото лекарите отдавна и нееднократно предупреждават, че завишеното количество на вода и соли в птичите продукти водят до проблеми с костите, бъбреците и черния дроб. Производителите на тези продукти обаче са доволни, че са изкарали някой и друг лев в повече. Едва ли се замислят, че със същите тези продукти ще се хранят и те самите, техните деца и близки. Едва ли ще им е приятно заради собственото си печалбарство да се сдобият със здравословни проблеми. Е, може би поне ще имат пари да...

Ранната регистрация за Конкурс Български награди за уеб 2013 е до 13 май

Ранната регистрация за Конкурс Български награди за уеб 2013 е до 13 май

Ранната регистрация за Конкурс Български награди за уеб 2013 е до 13 май

Ранната регистрация в конкурс Български награди за уеб продължава до 24.00 часа на 13 май 2013 г. (понеделник). Можете да се възползвате от 20 % отстъпка, като регистрирате своите проекти на сайта Български Награди за Уеб издание 2013 г. !

Припомняме че, могат да се подават проекти в четири групи:

  • Браншови награди за уеб,
  • Медийни награди за уеб,
  • Професионални награди за уеб
  • Маркетинг награди за уеб.

Участвайте в професионалният конкурс за уеб у нас, организиран от Българска уеб асоциация!

Официален спонсор на конкурса е SuperHosting.BG.

Материални спонсори на конкурса са Уан Травел ООД, Shark.

Конкурс Български награди за уеб 2013 се провежда с подкрепата на: БАСКОМ, Фондация “Клъстер информационни и комуникационни технологии”, БАИТ, АСТЕЛ, Интерактив Адвъртайзинг Бюро България (IAB България), ESI CENTER BULGARIA, Национален съвет по саморегулация в рекламата (НСС), Българска асоциация на рекламодателите (БАР), Фондация „БГ Сайт”.

Официални медийни партньори на конкурса: Дарик Уеб, еАкадемия, newtrend.bg, capital.bg, dnevnik.bg

Медийни партньори на конкурса: Програмата Медия Груп, Socialevo.net, azcheta.com, bgreklama.bg, Jobtiger.bg, actualno.com, expert.bg, iwoman.bg, IDG.bg, computerworld.bg и technews.bg.

 

Маркетингови похвати за продажба на съвети

Писах тази статия преди почти две години, но я оставих да “отлежи”. След две години я погледнах отново и установих, че пак е актуална. Затова реших да ви я представя. Преди близо две години в предаването “Панорама” по БНТ беше излъчено интервю със световноизвестния писател Хорхе Букай. Казаха, че книгите му са преведени на 17 езика, продадени са в милиони екземпляри... В интервюто Хорхе Букай наблегна на това, че не разбира как може да не сме щастливи, защо се чувстваме едва ли не най-нещастните на света. Букай казва, че хора, които така могат да танцуват и да се веселят, в страна с такива природни дадености, не би трябвало да са толкова нещастни. Не можел да разбере нашето постоянно “Ах и ох”. Даже разказа и един стар аржентински виц: “Срещат се двама приятели. И единият започва: “Ай-ай-ай.” А другият: “На мене ли ми го казваш?” Прав ли е или не? Това, че сме си доста нещастни, си е така. Даже всяка година едни холандски учени правят класация на най-нещастните хора, от...

Петър Паунов: В Кюстендил бедните не искат да работят

Петър Паунов е роден на 6 август 1968 година в Кюстендил. Той е юрист с 10-годишна адвокатска практика. През октомври 2007 година бе избран за първи път за кмет на община Кюстендил като председател на коалиция от 7 десни партии. Той беше член на СДС от март 1999-а и председател на общинската организация от 2004 г. Паунов е първият кюстендилец, който оглавява областната организация на СДС в града, която до онзи момент се управляваше само от лоби на партийци от Дупница. По-късно той напусна синята партия, кандидатира се като независим, спечели отново местните избори и пак е кмет на Кюстендил. - Г-н Паунов, преди великденските празници обявихте пред „Фокус”, че в Кюстендил ще раздавате безвъзмездно общински земи за ползване от социално слаби граждани, започнахте ли вече? - Имаме достатъчно общински терени, които вече са трасирани и се намират в различни землища в района и населените места. Имаме пълна готовност да предоставим на всеки, който има желание да обработва земеделска...

Плакатната война

Предизборната борба винаги се пренася дори на улицата, където кандидатите се надпреварват в разлепването на плакати и афиши, с които да приканят избирателите да продадат надеждата си на тяхната политическа сила. Фасадите се превръщат в грозно бойно поле, а после с месеци гледаме физиономията на новоизлюпените депутати от току-що избрания парламент, докато ни втръснат до болка. Оказва се, че и сега не е по-различно и същите, които ни обещават повече ред и законност, всъщност напълно извън правилата лепят плакатите си, където сварят. София, в която борбата за властта е най-ожесточена, е осеяна с ликовете на желаещите да се вредят за следващото Народно събрание. Местата за плакатите, определени от кмета Йорданка Фандъкова, обаче са едва 236 и далеч не включват уличните стълбове, дърветата в парка, фасадата на панелката и терасата на баба Пена, която е коренячка, живее в центъра и се гордее с това. Столичният инспекторат вече е съставил 20 констативни протокола за незаконна...

Животът

Учителката попитала в час по литература с коя буква започва животът. Всички ученици извикали в надпревара “Ж”. Само Иванчо не бил съгласен. Учителката го забелязала и го изправила пред дъската да си каже мнението по въпроса. Той станал и отговорил, че буквата на живота е “П”. - Защо? – учудила се учителката. - Защото най-хубавите работи започват с буквата “П”: пари, печено прасе, печено пиле, пиене, пушене и още много хубави работи. Усмихни се, България! Много пушачи в България поддържат теорията на Иванчо, че животът започва с буквата "П". И колкото и революционни методи да им предлагат за отказване на цигарите, все не виждат стимул да зарежат димящия фас. Също като онзи човечец, дето се оправдавал пред жена си. Един ден по време на поредния скандал заради пушенето на мъжа му дотегнало и чистосърдечно си признал: - Стига бе, жена, просто приеми, че нямам воля да спра цигарите! Това обаче по никакъв начин не омилостивило жената. Напротив, бръкнало по-дълбоко в раната: - А...

Исторически календар: 9-ти май

На този ден през 1945 г. е подписана безусловната капитулация на хитлеристка Германия - завършва Втората световна война. Поради това 9-ти май е обявен и се празнува като Ден на победата. На 9-ти май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман призовава Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа реална стъпка към създаването на европейската федерация". Това предложение, наречено Декларацията на Шуман, се приема за началото на пътя по създаването на Европейската общност и на Европейския съюз. По-късно 9-ти май е обявен и за ден на Обединена Европа.

30. ВЕЛИКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ – КАРЛ ГУСТАВ ЮНГ

Пламен Асенов

08. 05. 13, радио Пловдив

Целия текст слушай тук:

http://www.radioplovdiv.bg/index2.php?content=velikite&id=32

Anima Animus Animal, Ambara Tombe

„Удивен съм, разочарован съм, но и съм доволен от себе си. Аз съм тревожен, потиснат и възторжен. Аз съм всичко това едновременно, и не мога да пресметна сумата. Не съм в състояние точно да определя ценното или неценното; нямам преценка за себе си и за моя живот. В нищо не съм напълно сигурен. Нямам определени убеждения – за ни­що, наистина. Знам само, че съм роден и съществувам, и ми се струва, че съм бил направляван. Съществувам по силата на нещо, което не познавам. И, въпреки цялата несигурност, усещам някаква опора под всичко съществу­ващо и приемственост в моя начин на съществуване.”

„Не мога да пресметна сумата…..” – тези думи великият швейцарски психолог и психиатър, философ и мистик Карл Густав Юнг пише през 1959-та, около две години преди смъртта си, в своите мемоари. И със сигурност, макар че цял живот е виждал себе си как играе ролята на изповедника, а не на онзи, който се изповядва, в случая той е докрай искрен. Просто наистина е много трудно да се сметне сумата от величията и паденията на един живот, изпълнен с толкова разум и страст, с толкова пълни шепи и празни ръце, с толкова мостове и катастрофи между „аз” и „аз”, че на мнозина би им се завило свят само ако опитат да прочетат за всичко това. Какво остава – да го преживеят.

Юнг говори на душата си

Превод: Моя душа, къде си? Чуваш ли ме? Аз ти говоря, аз те викам, тук ли си? Завърнах се, отново съм тук. Изтърсих праха на всички земи от нозете си и дойдох при теб. Аз съм с теб. След дълги години и дълги колебания, аз се върнах отново при теб.

С тази молитва в късните години на живота си самият Карл Густав Юнг се обръща към своята душа – може би най-важният персонаж не само в неговата наука, но и в неговото собствено битие и мислене едновременно. „Аз наричам външната нагласа, външният характер, персона, а вътрешната нагласа – анима, душа” – уточнява Юнг в книгата си „Психологически типове”. А в един от основните свои трудове – „Архетипове и колективното несъзнавано”, той разгръща идеята си за душата в космически измерения, без обаче нито за секунда да изпуска от очи човешката гледна точка, като казва: „Ако не беше движението и блещукането на душата, човекът щеше да се разложи в своята най-голяма страст, мързела. Разумността е неговата защита, а моралността – негова благословия.”

Хареса ми това с „блещукането на душата”. Много ми хареса. Веднага ми напомни за стария римския мъдрец, макар и император – Марк Аврелий, който в един свой текст, писан 2 000 години по-рано, пак обръщайки се към своята анима, написа – „душица си, която мъкне труп”.

Не знам за вас, но на това аз му викам – идея за величието на човека.

Юнг говори на душата си

През 1875 година в Швейцария се ражда едно дете, чието развитие го поставя сред най-одобряваните и най-отричаните хора на планетата едновременно. Още на 6 Юнг учи латински. Това събужда любовта му към езиците и става база на огромната ерудиция, която дори най-заклетите врагове не му отричат. По-късно той говори – или поне чете – повечето известни европейски езици, както и някои древни, включително санскрит. Баща му е пастор, но Юнг цял живот се лута между идеята за Бог, идеята за липсата на Бог и после пак идеята за Бог. Изключително затворен в себе си, като дете той се интересува страстно от всичко, само не от училище, където ходи с неудоволствие. Дори развива невротична реакция и получава припадъци, когато е под напрежение там. Така или иначе, по онова време понятието интровертност, което характеризира това негово поведение, още не е измислено. Измисля го, заедно с понятието екстровертност, тоест, отвореност към света и готовност да се контактува с него, самият Карл Густав Юнг в по-късни години, когато разработва и своята тъй наречена Аналитична психология. Това име, не знам кой го е измислил, но е сатанински дуалистично – то показва както близостта, общия корен, така и разликата, разминаването на пътищата, между неговата психологическа теория и психоанализата на човека, когото Юнг цял живот, въпреки разрива помежду им, нарича свой учител – Зигмунд Фройд. Така е, всички сме чували за тези двамата пирати, които в края на ХІХ и началото на ХХ век превземат на абордаж човешката душа – Фройд и Юнг. Превземат я – може би защото ги е страх, защото всички ни е страх от тъмното вътре в нас, нали?

Страх от тъмното, Айрън Мейдън

През 1907-ма Юнг, вече изучил наличната психиатрия в Базел, човек женен, със солидна лекарска практика и професорско място в Цюрих, се среща за първи път с Фройд. Фройд е толкова впечатлен от младия си колега, че отменя всички визити и двамата разговарят цели 13 часа. В следващите няколко години действията и идеите на този тандем, заедно с тези на още няколко души – Алфред Адлер, Ото Ранк, Андреас Ангиал, Роло Мей, превръщат психиатрията в истинска поп-културата – или поп-наука – на епохата, а психиатрите – в нейните супер звезди. Какво ли няма в това оргиастично гнездо на оси – наркотици и идеи, свързани с тях, сексуални оргии и идеи, свързани с тях, смърт и идеите за нея, наука и идеи, мистика и идеи, сънища, комплекси, напълно излекувани или напълно влудени  пациенти, божествени химни и божествени крясъци. Но всичко, по един или друг начин, обвито, въплътено в идеи, идеи, идеи.

Песента на перлата

Аналитичната психология на Юнг се различава от психоанализата на Фройд по доста неща, в дъното на които е отношението им към несъзнаваното. Юнг не приема, че то се  състои само от подтиснати желания и емоции, а смята, че има компенсаторна функция спрямо съзнаваното. През 1909 година, при едно дълго пътуване в САЩ, Юнг и Фройд влошават отношенията си след спор по тази тема, а четири години по-късно пътищата им окончателно се разделят. Юнг привнася в теорията за несъзнаваното идеята за  „колективното несъзнавано”. Това е нещо като светът на сенките на Платон, нещо като вечен фонд, пълен с идеи, изразявани чрез символи и образи. Той си съществува там някъде в мрака на Вселената, извън главите на всички нас, но в същото време е фонд не само общоразбираем, а и общодостъпен за човечеството. Неговото съдържание са тъй наречените „архетипи”. Архетипът няма собствена форма, а е нещо като организиращ принцип. В новите времена го описват като „черна дупка”, за чието съществуване съдим само по това как огъва пространството и поглъща всичко около себе си. Само ще изброя някои от най-известните архетипи, за да се убедите, че те са наистина нещо, около което се гради целият ни живот – архетипът на майката, бащата и семейството, героят, мъдрият старец, девойката, сянката, анимус и анима. Според Юнг най-важният архетип е Аз-ът, който е абсолютното единство на личността и в графичен вид се представя като мандала. Неслучайно почти през целия си живот Карл Юнг е увлечен от източните философии и обича да рисува мандали.   

Ом

Според Юнг Аз-ът стои в центъра на живота, самата цел на живота е да осъзнаем себе си, включително да приемем, че сме кълбо, пълно с противоречия, които съществуват заедно. Истинското съвършенство на личността обаче се постига само в смъртта. В случая профанизирам, естествено, и говоря повърхностно за неща, чието обяснение изисква дълги писания. От друга страна – колкото и да се обясняват подобни неща, те винаги ще срещат подкрепа и съпротива. В случая с Юнг адмирациите за него идват повече от писатели, режисьори, художници, изобщо, от хората на изкуството, също от теолози от различни религии, учени, които се занимават с митология, отколкото от колегите му психолози. Както и да ви звучи, едно от несъгласията с неговите теории е, че в тях личността и животът като цяло са „прекалено добре описани”. „Открих – казва за Юнг д-р Джордж Буре от университета „Шипенсбърг”, Пенсилвания – че теорията му понякога привлича студенти, които имат трудности с възприемането на реалността.” Всички имаме трудности с възприемането на реалността. Понякога не е ли тя като черен диамант, през който се промъкваме?

Стратовариус, Черен диамант

Вероятно всеки се е питал къде е коренът на злото. В едно интервю от късните си години, малко преди през 1961-ва да усъвършенства докрай Аз-а си като потъне отвъд, Карл Густав Юнг отговаря недвусмислено на този въпрос:

Интервю, Коренът на злото

Превод: Ние се нуждаем от повече психология, от повече разбиране на човешката природа, защото единствената голяма опасност, която съществува, е самият човек, той е голямата опасност, а, за съжаление, ние не сме наясно с това. Ние не знаем нищо за човека, или знаем твърде малко. Неговата душа трябва да бъде изследвана, защото ние сме в основата на всяко зло.

Anima Animus Animal, Ambara Tombe


Ужасът на консолидацията

Преди години често чувахме уверението, че преизбирането на едно правителство е сред най-сигурните знаци за края на прехода, за успешната консолидация на демокрацията. Академичната догматика на теориите на прехода отгледа цели поколения с този постулат и немалко хора продължават да си го използват за ориентир. И тук България може да помогне с нещо.

Гласувай трудно: За много българи в чужбина изборите са “Направи си сам”

Българската държава създава редица спънки пред гласуването на българите в чужбина. Ако не са българите по места да запазят зала, да организират урна, тъмна стаичка – избори няма да има. С това държавата не се занимава там, където няма дипломатически и консулски представителства. И това не е всичко – ние, емигрантите, с личните си застраховки гарантираме за залата и покриваме щети, ако се появят такива - не с пари от държавата. Това обяснява пред Mediapool Стефан Манов, който живее в Тулуза. В това интервю Манов споменава между другото, че "в САЩ има сериозен спад в откриването на секции. Там градовете, в които ще се гласува, са седем по-малко. Наблюдаваме процес на прогресивно откъсване на българската диаспора в САЩ от националната орбита и това се дължи в голяма степен на отношението на самата държава, която създава спънки пред изборния процес".

Въпроси преди Избори ’2013 – отговорите на СДС

Емил Кабаиванов: Държавата трябва да изпълнява функциите си така, че България да е там, където има дори само един българин. Българите в чужбина връщат в родината си много повече пари, отколкото са чуждестранните инвестиции в България, привлечени от държавата. Това е най-високата оценка за ролята на българите в чужбина, смята лидера на СДС Емил Кабаиванов

Facebook купуват Waze за $1 милиард

Facebook купува Waze за $1 милиард

Facebook купуват Waze за $1 милиард

Социалната мрежа Facebook е на път да се сдобие с поредната си нова придобивка – навигационното приложение Waze. Според непотвърдена информация, изтекла от Ynet и TheMaker, компанията на Марк Зукърбърг ще купи Waze за умопомрачителната сума между $800 милиона и $1 милиард. Платформата Waze е известна със своите карти и информационни функции относно трафика. По този начин Facebook ще се опита да подобри още повече своите мобилни услуги, които са бъдещето в онлайн маркетинга.

Онлайн изданието TechCrunch потвърди новината и сподели, че от екипа са се опитали да се свържат с представители на двете компании по сделката, но единственият отговор, който са получили, е бил категоричен отказ откъм коментари. Говорителят на Waze споделя специално за платформата: “Няма да коментираме слухове и спекулации около нашия бизнес.“. Подобни са и думите, изречени от говорителя на Facebook.

До този момент Facebook разполагат със 751 милиона активни мобилни потребители на социалната мрежа (към 31 март 2013 г.). Последният ход, който предприеха след придобиването на Instagram, бе пускането на Facebook Home, което е ясен знак за това накъде духа вятърът на промените. На всички ни е ясно, че ако Facebook искат да върнат своя блясък, трябва да подходят по-сериозно към мобилните решения. И те вече показват, че това са именно техните намерения. Като допълнителна информация искаме да споделим, че Waze разполага с над 47 милиона активни потребителя и бележи 50% ръст за последната година.

Facebook Waze

Снимка: Waze

Предизборната компания сервира в предизборната кампания едно голямо постно нищо

Ако трябва да опишем с езика на пицарията предизборната кампания на многобройната компания на желаещи да ни сервират „още веднъж от същото” в ресторант „България”, вероятно на видно място в менюто трябва да напишем: „вместо пица вече предлагаме постна супа аламинут с прясно добавени сушени продукти”.

„Постната пица”, обещана от финансовия министър Симеон Дянков, се оказа за ГЕРБ фатално недостатъчна за изкарване на цял мандат. Шефът на ресторанта уволни първо главния си финансов готвач, а след това и себе си, защото в кухнята не остана грамотен чирак, способен да бърка тестото без да обърка още по-зловещо рецептата на икономиката.

След кипналото народно недоволство на котлона беше сложена да къкри надеждата за нова манджа. Бившите управляващи обаче така и не вложиха в нея нито нови идеи, нито дори запомнящи се послания- за нови лица, годни за масова консумация, да не говорим. С което доказаха, че просто искат властта заради оцеляването си и не са били готови за ролята на предсрочни просители на нова порция „народна любов”.

Всъщност победата, макар и минимална, е залогът за оцеляването и на другия претендент за (съмнителната) слава на водещ на тези най-малко славни избори от зората на подарената ни демокрация до днес. Разликата единствено е в това, че Борисов се надява да докаже, че и този път няма да загуби- каквото и да струва това на България, на която предрече катастрофа, ако си подаде оставката, след което си я подаде. Докато за Станишев положението е…същото в битка да си отдъхне, че този път няма пак да загуби.

На пръв поглед Борисов е в по-изгодна позиция. В случай на загуба би могъл да пледира за правото поне веднъж да не е на върха. Дали обаче може да си го позволи, след като лично провокира изборите със самочувствието на абониран за изборни победи „народен любимец”, чието напускане на парламента на 20-ти февруари беше съпроводено от характерната за начина му на мислене фраза, изречена от неговото второ „аз” Цветан Цветанов : „ще ги смажем”!

Това предизборно обещание на човека, който се готвеше да управлява валяка на предизборната държавна машина, се натъкна обаче на мина, заложена от самия него. Взривната вълна от разчулите се записи от подслушвания почти го изхвърли от кабината и валякът се килна в канавката с крайпътния знак: „внимание, прокуратура на пътя, падащи СРС-та”.

Тътенът преобърна ако не електоралните нагласи, то медийния таран на ГЕРБ- направо го насочи обратно и той започна да думка върху портата на крепостта, в която се отбраняват горделивите защитници на герберокрацията.

На финала на тази битка от търбуха на троянския кон изпълзя и се изправи най-после пред публиката след дълга криеница самият медиен император Делян Пеевски. След близо 4 години медийно прислужване на Борисов вчера той се провикна гороломно и вероломно на митинг на ДПС: „ на 12-ти май взимаме властта”, обещавайки на очарованите от неговия чар избиратели, че ГЕРБ няма повече да ги” страхува”, защото той, Делян Пеевски, ги обича всички ( прозвуча малко като закана за интимна близост от групово естество)!

Ето защо се е притаил в пазвата на Борисов толкова време! Сега може да си вземе обратно най-ценното, което грижливо лъскаше от юни 2009-та, когато му се наложи да го отстъпи за временно ползване, докато преодолее страха – жезъла на властта, с който балансира на въжето, опънато между корпоративните интереси, които никога не подават оставка!

По липса на друго зрелище публиката е принудена да се задоволява със слабата до комичност актьорска игра в моноспектаклите на Станишев, организирани като солови телевизионни интервюта. Верен на маниера на своя ментор в партията Георги Първанов той не участва в диспути, а дискутира със себе си от телевизионния екран, задавайки си сам въпроси, макар покрай камерите формално да присъстват и водещи. Ако те обаче посмеят да се обадят, вживяващият се в ролята на „будител” партиен лидер започва да повишава тон и да призовава журналистите да стават от сън- били проспали истината и сега той им я съобщава.

В едно ще се окаже накрая прав бедният ( откъм харизма) бивш финансов министър Симеон Дянков по отношение на „постната пица”: може да е малка и скромна, но е все пак „нещо”. Защото на хоризонта се задава едно голямо нищо.

Скалата и капчиците

Времето си вървяло. Упоритите капчици вършели своята работа. От време на време скалата усещала трусове в основата си, засипвала капчиците съпротива с огромни облаци от прах и камъни. Опитвала се да погребе дълбоко под себе си самата идея, че тя – великата, страшна скала може да бъде разрушена. Но вече било късно. Процесът бил необратим. Смелите капчици ставали все повече и по-големи. Загърбили различията помежду си, убили страха в себе си и капели. Всяка капка била боец, безстрашен воин. Един ден, както се любувала на себе си, скалата усетила нещо необичайно. Първо чула страшен тътен, след това видяла немислимото – безброй разгневени капчици летели към нея. Страшната, велика скала се паникьосала и зафъфлила: – Ама чакайте, аз ще бъда добра, ще помисля за вас, обещавам, обещавам, обещавам… Зациклила скалата на последната дума. Грохот! Справедливата многомилионна вълна отнесла „вечната” 23-годишна скала като сламка.

Месец на европейските разказвачи стартира в „Аз чета“ и „Детски книги“

europe booksТочно в Деня на Европа - 9 май, специализираните сайтове за книги „Аз чета" и „Детски книги" дават началото на Месец на европейските разказвачи в партньорство с издателска къща "Емас". Кампанията ще премине под надслов "Авторите, за които можеше и да не сте чували" и ще продължи до края на май.

Сред представените автори в рамките на Месеца на европейските разказвачи ще бъдат както добре познати имена като Хенинг Манкел, Михаел Енде, Мария Грипе, така и нови за българската публика писатели като Тимоте дьо Фомбел, Ева Ибътсън, Марко Зимса и др.

„В момент, в който по-малките читатели у нас обръщат внимание по-скоро на сюжетите и героите в книгите, решихме да насочим погледа им към това колко важна всъщност е фигурата на автора, на разказвача като създател на истинска магия от думи", казва Александър Кръстев от сайта AzCheta.com.

„И понеже като че ли пазарът толерира най-вече американските автори на книги за подрастващи, най-естествено е да потърсим майсторите сред европейските разказвачи и да ги изведем на преден план поне за няколко седмици", допълва Валентина Стоева, главен редактор на сайта DetskiKnigi.com.

Читателите на „Аз чета" и „Детски книги" ще могат да се запознаят както с любопитни текстове с подробности от биографиите на част от разказвачите, така и с рецензии на издавани у нас техни книги. Мнение за тяхното майсторство ще дадат и преводачите, които имат нелека задача да пренесат словото им на български език.

Най-логично за тази кампания бе партньорството с издателска къща „Емас", които издават поредиците „Европейски разказвачи на XX/XXI век" и „Големите разказвачи на XX/XXI век", разкриват още организаторите.

Месецът на европейските разказвачи ще протече и със сериозна кампания във Facebook, а за по-запалените читатели са предвидени и игри с книжни награди.

 

 

Атанас Райков от VIVACOM за старта на StartUp Academy

Атанас Райков от VIVACOM за старта на StartUp Academy

Атанас Райков от VIVACOM за старта на StartUp Academy

От снощи, Телефонната палата на VIVACOM става домакин на пилотното  издание на безплатния курс за предприемачи с иновативни идеи StartUP Academy, организиран от StartUP Foundation.

Курсът започва от днес и продължава до средата на юли, като през есента се очаква второ издание. С подкрепата на телекома, изданието е напълно безплатно и със свободен достъп, но местата са ограничени. Затова участниците кандидатстват с кратко описание на идея за своето иновативно бизнес начинание. В първата пилотна серия на курса ще участват 60 човека, представили най-добрите идеи от общо 240-те получени кандидатури. 

Програмата на академията включва StartUp Bootcamp – цялостен курс, който се провежда в 12 отделни модула и покрива всички необходими, основни знания по темата като бизнес моделиране, изграждане на марката, продъкт мениджмънт, маркетинг, управление на човешки ресурси и т.н. Всяка лекция се води от предприемачи и е изцяло практически фокусирана.

Отделно от тях се провеждат StartUP Talks – мотивационни и вдъхновяващи лекции и срещи с успешни предприемачи, които споделят своя опит и истории на успеха. Събитията в програмата на StartUP Talks са отворени за посещение и за широката публика освен за селектираните участници в курса.

Сред избраните участниците в първото издание на StartUP Academy се отличават различни идеи за иновативен бизнес от услуги в различни сфери от селско стопанство, ресторантьорство и производство на храни и напитки, до продуцентство на филми и арт проекти. Най-много на брой са идеите за мобилни и уеб приложения с потенциал да достигнат глобален потребителски интерес. По време на курса, създателите на всички тези идеи ще получат необходимите знания, помощ и насоки да разработят своята идея в серия от ежеседмични практически ориентирани лекции и упражнения. За финал в средата на юли, всички те ще имат възможността да презентират пред потенциални инвеститори и партньори.

Партньорството със StartUP обществото в България е част от стратегията на VIVACOM Фонд за създаване на споделена стойност и популяризиране на иновативното предприемачество у нас. В началото на миналия месец, телекомът беше домакин и на състезанието  StartUP Weekend, по време на което бяха създадени повече от 20 мобилни приложения за един уикенд.

Ето какво сподели специално за читателите на SocialEvo.net, Атанас Райков, Мениджър, Мобилни продукти и услуги за частни клиенти във VIVACOM.

 

"Шпигел" за случая на самозапалилия се Пламен: България е проядена от корупция и бедност

"Шпигел" за случая на самозапалилия се Пламен: България е проядена от корупция и бедност

„Куриер”, Австрия: В борбата за гласове в България всички средства са позволени

„Куриер”, Австрия: В борбата за гласове в България всички средства са позволени

Домашното насилие над жените в Турция е смятано за нормално

Домашното насилие над жените в Турция е смятано за нормално

Борисов, Кокинов и Найденов отричат да са правили записа в Банкя

Борисов, Кокинов и Найденов отричат да са правили записа в Банкя

Нов таен запис на Бойко Борисов изтече в медиите

Нов таен запис на Бойко Борисов изтече в медиите

Площад "Димитър Пешев" във Вашингтон? Надали.*

Площад "Димитър Пешев" във Вашингтон? Надали.*

162 са претендентите за E-volution Awards на Forbes

Forbes Bulgaria

162 СА ПРЕТЕНДЕНТИТЕ ЗА Е-VOLUTION AWARDS НА FORBES

Forbes събра 162 кандидатури в първото издание на конкурса Е-volution Awards.

Най-оспорвана е надпреварата сред компаниите, осъществяващи електронен бизнес, обединени в група А на конкурса. В нея за титлата се борят 127 участници. С най-висока конкуренция се открояват категориите „Електронен пазар” и „Стратегии за социални медии” с по 18 кандидатури. В група Б, обединяваща компании, които предлагат електронни услуги, има подадени общо 35 кандидатури, като най-голям е броят на претендентите за отличие в категория „Дигитална агенция”.

Сред участниците в първото издание на конкурса на Forbes E-volution Awards 2013 се открояват имената на водещи компании като Нетера, Siemens България, Л’Ореал България ЕООД, УниКредит Булбанк, Алегрогруп България ЕООД, Webmedia Ltd. и Calipers. Пълният списък на участниците е публикуван на сайта Е-volution Awards.

Forbes BulgariaВ момента независимото експертно жури оценява кандидатурите. Те се разглеждат и класират индивидуално от всеки един от журиращите. Компанията, събрала най-голям брой точки, ще бъде обявена за победител в съответната категория.

Носителите на престижното отличие на Forbes E-volution Awards ще станат известни на официална церемония на 21 май 2013 г. в София. На събитието ще присъстват представители на бизнеса, включително на участващите в конкурса компании, членовете на журито и журналисти.

 

Копнеж за пробуждане

Гледах я как си събира вещите и не можех да повярвам, че това се случва, и то след всичко, което бяхме преживели и мечтали заедно. Въпреки, че стисках зъби с всички сили, устните ми продължаваха да говорят неща, които бяха като юмрук, ударен и по мен самия.

Официално: Григор Димитров и Мария Шарапова са заедно

След като дълго време отричаха, Григор Димитров и Мария Шарапова най-после официално разкриха връзката си. Двамата излязоха на романтична разходка по улиците на Мадрид след победата на първата ни ракета над световния номер едно Новак Джокович в понеделник вечерта.

Държавата на зверовете

През цялото време ни принуждаваха да живеем безвкусицата и бездарието, в които те самите живееха. Животът с тях винаги напомняше училище или казарма. Така не ни позволяваха да пораснем. И не беше случайно, че репресиите обикновено се прилагаха колективно. Постоянно понижаваха, изтласкваха, деградираха и заглушаваха отделния бунтовник и личното недоволство. Недоволните и разбунтувалите се нямаха имена. Или ги имаха само за кратко. Спомнете си колко немощни бяха опитите да бъдат възкресени страдалците, дори в апогея на всеобщото недоволство. Появиха се само няколко личности, станали слабо известни, и бързо изчезнаха. Нямаше ги. Отново се превърнаха в апокрифи. В шепот. В тема за говорене между отделни хора, и те в състояние на постоянно изтласкване и заглушаване. Затова пък се засилиха опитите да се увековечи присъствието на гнусните фамилии. Споменаваха се въображаемите им заслуги и постижения. Подрънкваха старчески разхлабената струна на носталгията. Медиите с досадно постоянство представяха животински екземпляри в ролите на дядовци, бащи, сестри… На народа, на кого друг, до там им стигаше въображението.

9 май

Ден на Европа
Ако се чувствате мотивирани да почетете този ден, защото аз - не, по никакъв начин, мога да ви предложа старогръцката легенда за Европа и някои от интерпретациите и в изобразителното изкуство.

За сметка на това изпитвам дълбоко уважение към всяка победа, завоювана с цената на много жертви в името на хуманни идеали. Още повече във време, когато продължаваме да вегетираме под и благодарение на пълна духовна анестезия.


Нам нужна одна победа
Слова и музыка - Булат Окуджава

Здесь птицы не поют,
Деревья не растут,
И только мы к плечу плечо
Врастаем в землю тут.
Горит и кружится планета,
Над нашей Родиною дым,
И значит, нам нужна одна победа,
Одна на всех - мы за ценой не постоим.

Припев:
Нас ждёт огонь смертельный,
И всё ж бессилен он.
Сомненья прочь, уходит в ночь отдельный,
Десятый наш десантный батальон.
Десятый наш десантный батальон.

Лишь только бой угас,
Звучит другой приказ,
И почтальон сойдёт с ума,
Разыскивая нас.
Взлетает красная ракета,
Бьёт пулемёт неутомим,
И значит нам нужна одна победа,
Одна на всех - мы за ценой не постоим.

Припев.

От Курска и Орла
Война нас довела
До самых вражеских ворот.
Такие, брат, дела.
Когда-нибудь мы вспомним это,
И не поверится самим.
А нынче нам нужна одна победа,
Одна на всех - мы за ценой не постоим.

Исландия (ден 7 – начало): На лов за китове

Продължаваме с пътуване из Исландия заедно с Гергана. В „нулевия“ ден пристигнахме в Рейкявик, е през първи ден заминахме към Синята лагуна, после поехме към гейзерите и водопадите на Исландия, посетихме известния вулкан Еяфялайокул и близките глетчери, тръгнахме по непреодолимите части на страната, които в крайна сметка преминахме. Миналия път започнхам петия ден от приключението в приказната Исландия, който иимаше и продължение. За последно търсихме тъмната страна на Исландия, а днес ще тръгне на „лов“ за китове и на риболов. Приятно четене:

Исландия

ден 7 

На „лов“ за китове

Явяваме се на пристанището в 9 в пълно бойно, въоръжени с всичката снимачна техника, с която разполагаме. Времето все още е сиво и студено, въпреки обещанията на прогнозата, и над тесния фиорд духа смразяващ влажен вятър. Малкото корабче не спира да се лашка по вълните, но след близо час зиг-зази търпението ни е вънаградено

Кит – ИсландияКит – Исландия

  Нещастната животинка – никак не ѝ допада близостта ни, така че прекарваме следващия половин час в гонене из залива с намерение да се прилиближим максимално

Кит – ИсландияКит – ИсландияКит – ИсландияКит – ИсландияКит – Исландия

  В крайна сметка гърбаткото се показва едва на петнайсетина метра от малката ни джонка  :) - казвам гърбатко не случайно, видът на животното, което видяхме, е точно Humpback или гърбат кит. Дължината му, поне според моя окомер, беше около 15 метра (има видео, спокойно, ще кача скоро) [geo_mashup_map] [geo_mashup_location_info] Капитанът ни най-сетне остава доволен от близостта и се отправяме обратно към

Dalvik

 Риболов – Исландия

Докато сме гонели китчето, слънцето неусетно е пробило облаците и над главите ни най-сетне блесва синьо небе

Риболов – Исландия

  Изведнъж корабчето спира по средата на фиорда. Около нас няма никой и нищо, с изключение на няколко чайки, които ни гледат учудено от водата. Капитанът вади няколко въдици и мята първата – така, без нищо на куката, и почти веднага я вади с риба на нея. Николай веднага последва примера

Риболов – ИсландияРиболов – Исландия

    A?

Риболов – Исландия

Процедурата се повтаря няколко пъти с все един и същи резултат – кордата се опъва почти ведната след мятането й във водата. Сдобиваме се с няколко такива рибока и потегляме. Капитанът изчезва да прибира въдиците. Изведнъж около корабчето се събира огромно количество чайки, напъващи се да летят успоредно с него – поглеждам назад и какво да видя – рибата ни бива изчиствана, а чайките налитат на остатъците, които летят от кърмата

Чайки – ИсландияЧайки – Исландия

  Ето я и нашата домакиня

Риболовен кораб – Исландия

и усмихнатият ѝ собственик

Риболов – Исландия

На пристанището рибката бързо се озовава в нещо като скара и след десетина минути се наслаждаваме на най-невероятната морска храна

Риба – Исландия

  На въпроса какво ядем, капитанът изважда ей тази услужливо приготвена картинка. Уловът ни се състои от първите две рибки, от страни са имената им на повечето северни езици

Исландски риби

  Дори патетата, обитаващи залива, ми изглеждат щастливи като деца - тоест като нас

Патица – Исландия

    Очаквайте продължението   Автор: Гергана Милушева   Снимки: авторът   Други разкази свързани с Исландия – на картата:   КЛИКАЙТА НА ЗАГЛАВИЕТО ЗА ПОВЕЧЕ ПОДРОБНОСТИ :)]   ]

Салата с великденски яйца

Продукти за 4 порции:
1 червена къдрава салата
3 великденски яйца
3 тостерни филийки
2 розови домата
100г пушен бекон
3 стръка пресен лук
няколко стръка пресен копър
3с.л. майонеза

Приготвяне:
Яйцата се обелват и рендосват. Стърготините се слагат в купа. Салатата се разделя на листа. Мият се поотделно. Надрeбнява се на малки късчета. От лука се отделят само зелената част на стръковете. Перцата се измиват и режат на малки колелца. От тостерните филийки се приготвят домашни кубети/крутони. Бекончето се нарязва. Лукът, печените, хлебни кубченца и беконче се добавят в купата. Поръсва се копър. Доматчетата се измиват и почистват. Режат се на тънки ладии. Вземат се 4 чинии. По края им се редят домати. Салатата се обърква с майoнеза. В средата на всяка чиниия се оформя купчинка от майонезената салата.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Едно пътуване с „Шлеп в пустинята“

“Мой приятел художник се върна от пустинята и каза,
че всичко, което изчезва от живота на човека, отивало в пустинята. ”

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е мъжка книга - елегантна, иронична и малко горчива, тя е като добре наточеното остроумие на съвършения английски джентълмен. С привидна лекота поднася думи и шеги, на които първоначално се усмихваш съучастнически, но след секунда се чувстваш като ужилен, дори като намушкан – при това право в сърцето.

Това е книга за отчуждението – последователно, систематично отчуждение от собствения ти живот, от близките ти, от приятелите. Книга за онези моменти от живота ни, които наричаме „криза“ – на възрастта, житейска или личностна, а може би е просто симптом, че нещо в живота ни не е както трябва, че някак си сме се озовали не на правилното място. 

Всъщност главният герой на тази книга не отива никъде (няколкото отбивания до близкото село и вилната зона не могат да бъдат наречени велики пътешествия), той пътува вътре в себе си, към себе си. Едно от великите клишета на литературата е сравнението на живота с река. Но „реката се прави на хубава, за да прилъже хората да влязат в нея“. Людмил Тодоров има много точно око и преценка за човешките характери – и нещо повече, със съвсем малко думи успява да създаде плътни, жизнени и категорични образи.

На моменти кинематографичният разказ издава първата професия на автора, но талантът си е талант – в малката по обем книга, Тодоров е разказал история, която всеки може да преживее, но не всеки може да разкаже.

Вземи тази книга с отстъпка!





Българите в чужбина – освободени от здравни вноски

Условието за това е да са били поне 183 дни в годината зад граница Българите в чужбина се освобождават от здравноосигурителни вноски в България, съобщиха от Националната агенция по приходите (НАП). Българските граждани, които живеят в чужбина, вече могат да бъдат освободени от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за минали периоди. Подаването на заявление в НАП вече не е обвързано с изискването това да стане преди напускането на страната, както беше до сега. За да бъдат освободени от здравноосигурителни вноски обаче, българските граждани, живеещи извън родината, трябва да отговарят на няколко ...

Google стартира YouTube карта с най-популярните клипове в реално време

Google стартира YouTube карта с най-популярните клипове в реално време

Google стартира YouTube карта с най-популярните клипове в реално време 

Google стартира карта с визуализация на потребителските предпочитания в YouTube на територията на САЩ. Много добър начин както за убиване на свободното време, така и за опознаване на различните предпочитания на хората в различните населени места.

Trends Map дава възможност за проследяване на YouTube тенденциите за последните 12 и 24 часа. Настроен е да показва резултатите от двата пола и всички възрасти по подразбиране, пишат thenextweb. Предоставена е обаче и възможност за разглеждане предпочитанията на хората от различна възраст и различен пол поотделно, стига да промените настройките. Възможно е да се види в кои региони и сред кои групи от населението е популярен един или друг видео клип. 

За жалост услугата е все още само експериментална и не е достъпна за останалата част от света. Има голяма вероятност обаче след време да достигне и до нас.

Снимки: Google

Нов Samsung Galaxy S4 Zoom с 16 мегапиксела?

samsung_s4_zoom-900-75

Нов Samsung Galaxy S4 Zoom с 16 мегапиксела?

Samsung се занимават с разработката на нов телефон или по-точно камерафон, който ще е с много по-добри фотографски възможности от досегашните модели на компанията, твърдят от sammobile.

Очаква се Galaxy S4 Zoom да има 4.3″ Super AMOLED дисплей с резолюция qHD, 8GB вградена памет, microSD слот, Bluetooth 4.0 LE и Wi-Fi 802.11 a/b/g/n възможности. Ще работи с Android Jelly Bean, модифициран с интерфейса TouchWiz. Процесорът може да е двуядрен или четириядрен. Няма данни и за обема на оперативната памет.

Предполага се, че представянето ще бъде през юни или юли. Апаратът ще се предлага в бяло и черно. Остава само да дочакаме и да видим дали слуховете ще се окажат верни.

Снимка: techradar

зеленчукова градина в София. началото.

съвсем експериментално тази година решаваме да опитаме със зеленчуци собствено производство, отгледани в София, по натурален начин, без претенции за пермаземеделие или био, по-скоро чисто, естествено и възможно по-органично. просто заради земята, за това да опиташ да си отгледаш храната. без знания, лаишки, но с мерак онлайн няма много ресурси на ...

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване