Шефът на "Дойче банк" за България Борислав Иванов ще е втори вицепремиер

/Поглед.инфо/ Вторият вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски, който трябва да отговаря за инвестициите, ще е шефът на "Дойче банк" за България Борислав Иванов, съобщава в "Труд”.

Цветанов обвиняваше преди да има присъди

/Поглед.инфо/ „Aз сега се учудвам, че държавното обвинение позволява на някои лица да говорят от негово име – кой щял да влиза в затвора, кой щял да има работа с прокурорите! Това не е работа на политиците, това е намеса в съдебната система. Но в порядъка на критичност трябва да кажа, че и ние това правихме в лицето на нашия министър Цветанов. И той обвиняваше преди да има присъди. Но си мисля, че в това отношение сегашната ситуация му е добър урок“. Това казва председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в интервю за Faktor.bg

И ГЕРБ-Варна се разтуря

/Поглед.инфо/ ГЕРБ – Варна се разпада, съобщава местният сайт Petel.bg. Прессекретарят на варненската структура на ГЕРБ Милена Кръстева е напуснала работа, докато лидерът й Иван Портних води кампания за кметския пост.

Здравствуйте бухалки

Усещането на програмирания да капитулира пред ядрена победа на Русия над България Пламен Орешарски се материализира днес неусетно ( за намиращото се под упойката на пропагандата българско гражданско общество) под формата на открита московска заплаха.

Безпричинните обстрели на братската руска корабна артилерия срещу Варна и Балчик през 1916 г. са нищо в сравнение с надвисналата ядрено обоснована финансова бомбардировка с еквивалент от два милиарда и „нещо” , която ни готвят братушките.

„Русия е готова с всички документи, за да внесе в съда иск за 1 млрд. евро срещу България заради спирането на проекта за АЕЦ “Белене“, заплаши вицепрезидентът на колониалната бухалка “Атоменергопроект” Генадий Тепкян. Той е в задунайската си губерния за традиционната годишна софра на руската ядрена пета колона “Булатом” във Варна.

От предоставената му трибуна на тази (по документи) българска земя братушката Тепкян господарски обеща, че финансовата тояга може да бъде трансформирана в морков при българска безусловна капитулация- “ако България предприеме конкретни практически стъпки, а не прави само декларации, арбитражното производство за АЕЦ “Белене” може да бъде прекратено”.

Телевизиите в България излъчиха в новините си без коментар подигравката на господаря от Москва, според когото нямало значение дали инвеститорът щял да бъде „африкански” или какъвто и да било друг. Цената обаче се повишавала с времето, наблегна пратеникът на бившата (?) колонизаторка.

Дребна подробност, която не беше уважена в новинарските емисии, е, че заради намаления износ на ток се очертава да бъде спрян единият от блоковете на АЕЦ “Козлодуй”. Колкото по-малка е нуждата от нови мощности, толкова по-мощен е натискът да строим нови.

Другият вариант е да бъдат намалени мощностите и на двата блока ( в АЕЦ „Козлодуй- бел. ivo bg), съобщи Митю Христозов от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Той не уточни с каква продължителност могат да се изпълняват мерките за стабилизиране на енергийната система.

“Ако ми кажете, че от утре има 1500 износ, пускам веднага “Козлодуй”. И ще имаме среща на високо равнище при новия министър, вероятно защото два реактора на 2000 мегавата, ако ги натоварим при износ, който е в момента 150 мегавата, т.е. няма износ, и все по-понижаващо се потребление, просто е невъзможно да удържи системата, която има товар в нощите от 2500 мегавата. Значи, не може 2000 мегавата да е само в АЕЦ”, заяви Христозов.

В същото време шефът на НЕК Иво Лефтеров, който участва в ядрена конференция на “Булатом” във Варна, подкрепи изграждането на втора АЕЦ край Белене с думите, че очаква още следващите няколко месеца повишаване на потреблението, съответно и повишение на износа на ток. Той заяви, че “имаме нужда от нова ядрена мощност и винаги ще имаме нужда”. ( Медиапул)

Мисля си за природния феномен сьомгите да си хвърлят хайвера в Аляска като плуват срещу течението на реките, докато стигнат до техните извори, рискувайки да бъдат изядени от дебнещите в плитчините на пътя им мечки.

У нас течната дружба с братушките диктува хайверът любезно да се сервира на лакомите ядрени побратими, които не просто плуват заедно и дебнат солидарно отдавна зашеметената българска плячка насред финансовите потоци, но и нямат нищо против България да бъде изядена от руската мечка.

Стоичков стана треньор на ЦСКА!

/Поглед.инфо/ Христо Стоичков е новият старши-треньор на ЦСКА. Това разкриха наши източници.

Държава за двама

В старанията си да покажат колко се различават, Станишев и Борисов непрекъснато доказват колко си приличат. Този, който те дразни, всъщност прилича на теб. Той е най-големият ти учител, огледалото ти – появил се е, за да те накара да прогледнеш за онова, което не можеш да понасяш у себе си. Ако не беше така, другият щеше да ти е безразличен. Така е устроен човек – другите присъстват в живота му дотолкова, доколкото му помагат да общува със себе си. Сергей Станишев е много важен човек за Бойко Борисов, както и обратното. Защото те си приличат.

В ГЕРБ започнаха процесите на сериозен разпад и разочарование

/Поглед.инфо/ Заместник-областният управител на Пловдив и шеф на структурата на ГЕРБ в район "Източен" Георги Игнатов обяви, че напуска партията. Днес той изпрати специално писмо до медиите, в което дава своето обяснение защо напуска ГЕРБ и разкрива куп тайни от партийната кухня.

Европейците имат желание да участват в руския проект - апарата 'Ока-Т'

От ЕКА обсъждат с Роскосмос възможноста за участие на европйеци в проекта за руска орбитална лаборатория 'Ока-Т' , стартът на която може да се проведе през 2016-2017г. Това е съобщил за РИА Новости Томас Райтер (Thomas Reiter), директор на пилотираните програми на ЕКА.

РН 'Съюз-2.1Б' ще бъде изстреляна от Плесецк на 7 юни 2013

Стартът на ракетата носител 'Съюз-2.1Б' от Плесец ще се състои на 7 юни , а не на 8 юни както бе планирано преди това. По информация на РИА Новости от източник в ракетно космическия отрасъл.

Наследството на ГЕРБ: FCC предаде Дунав мост Видин-Калафат на Надзора, 25 kV напрежение по жп трасето

С подписания днес акт 15 фирмата-изпълнител на Дунав мост Видин-Калафат FCC Construccion предаде моста на Инженера (строителния надзор) на Проекта. Приети са: опорните елементи на моста (12-те колони); трите устоя; жп естакадата към моста; пътните и железопътни подходи към моста с всички горни строежи – жп линия и контактна мрежа, пътни настилки, отводнителни системи, вертикална [...]

Сигнал във връзка с периодично замърсяване на р. Черни Лом

Видно от сигнала е осъществяването с рецидив на залпови замърсявания на р. Черни Лом на територията на две РИОСВ – Русе и Шумен. Въпреки сигналите на граждани до РИОСВ - Русе, реално не са предприети мерки за спиране на това престъпление. Настояваме прокуратурата да установи какви действия са предприети от РИОСВ - Русе, да се изземат всички протоколи от пробовземане, актове евентуално съставени за периодичните инкриминирани деяния, или липсата на такива, както и цялата преписка по случая. Трябва да се установи дали са уведомявали прокуратурата, задължения, които РИОСВ е трябвало да предприемат за всяко залпово замърсяване, защото става дума за явно престъпление, уведомили ли са РИОСВ - Шумен, на територията на която вероятно са осъществявани деянията по залпово замърсяване.

Орешарски: Не сме били по-зле

Той уточни, че през идната седмица ще има среща с работодатели, синдикати и неправителствения сектор за ограничаване на регулацията на бизнеса и административните такси. Целта е да се облекчи работата на бизнеса, подчерта той. Според него никога ситуацията в страната не е била толкова зле. Той уточни, че не говори за числа, а за състоянието на бизнес климата и отчаянието на гражданите. "Основното усилие ще насочим към възстановяване на бизнес климата, насърчаване на инвестициите - местни предимно, и чужди, естествено", добави министър-председателят. Орешарски припомни, че е поел ангажимент да уведоми обществото, "коректно, без пропагандни елементи", за фактическото състояние на държавата. По думите му възможността за плащане на данъци изисква преди това да има доходи.

Морето – хляб или шампанско

Морето за едни е хляб, за други е шампанско. Докато някои си представят купони на плажа с приятна музика и омайни напитки през юли, за други това е времето за изкарване на насъщния. През лятото Черноморието е пълно с млади хора – едни са отишли да почиват и да се забавляват, а други, за да заработят пари на щанда с катмите. Напоследък родното крайбрежие е и любимо за почивка на възрастните чужденци. Тузарските ни комплекси са пълни с британски и руски пенсионери. Техни набори от България също се срещат на морето. Не и на плажа обаче, нито пък в заведенията. Възрастните хора у нас не могат да си позволят и ден почивка в курортите ни. В много от случаите пенсията им не може да покрие и половината нощувка в хотела, където са отседнали английските баби. А ако срещнете възрастна българка на морето – значи тя живее там и често дава квартири под наем. Нощувките по Черноморието тази година могат да излязат по-евтини от бирата на плажа. Цените на стаите в южните ни курорти започват от 3...

34. ВЕЛИКИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ – ДЖУЗЕПЕ ВЕРДИ

Пламен Асенов

05. 06. 13, радио Пловдив

Целия текст слушай тук:

http://www.radioplovdiv.bg/index2.php?content=velikite&id=37

На 10 октомври 1813-та, в малкото италианско селце Ронколе, област Парма, по онова време в пределите на френската империя, се ражда човек, на име Джоузеф Фортунинос Францискус, както е записан при кръщението си в католическата църква. Или Джоузеф Фортунин Франсоа, както пише в регистрите на френската администрация. През целия си живот той се определя като земевладелец, защото свято спазва великата италианска традиция сам да си произвежда месото, зеленчуците и плодовете. А също – хляба, зехтина, сиренето и виното. Но тъй като не по-малко свято спазва и великата италианска традиция да твори вълшебна музика, вече 200 години ние го определяме като велик композитор. Името, с което е познат на света този музикален магьосник, е Джузепе Верди. Помните ли какво точно беше написал той? Ще познаете ли например това?

„Оберто, графът на Сан Бонифачо”

Тенорът Фабио Сартори като Оберто, графът на Сан Бонифачо – първата опера на Джузепе Верди, излязла на музикалната сцена през 1839 година, когато той е на 26. Но не, това е доста трудно за познаване, тъй като Оберто не се поставя чак толкова често на музикалните сцени – така или иначе, смята се за една от не до там зрелите творби на композитора. Но нека продължим нататък и стигнем до зрелите му години, когато за първи път геният на Верди се докосва до гения на Шекспир. И ето какво се ражда:

Мария Калас, Лейди Макбет

Арията на Лейди Макбет от едноименната опера на Верди в изпълнение на Мария Калас, невероятната. Но и това май е от арсенала на оперните маниаци, които знаят наизуст цели партитури, следят оркестъра и солистите да не сбъркат някоя нота и с часове могат да обсъждат особеностите на този или онзи драматичен сопран. Виждали сте ги, от онзи вид маниаци, които знаят точно защо се възхищават на Верди, когато му се възхищават, а то е – винаги. За нас, обикновените меломани, остава само да им дишаме праха и да се задоволяваме с най-повърхностна, макар дълбоко искрена, радост от неговата музика.

La donna e mobile, Тримата тенори

La donna e mobile, разбира се! В наши дни най-добре да се слуша в изпълнение на тримата незабравими тенори – Лучано Павароти, Пласидо Доминго и Хосе Карерас, както в този случай. Наздравицата от операта „Травиата” също е адски популярна. И тази популярност не е от вчера, започнала е точно преди 160 години, когато Верди пресъздава музикално, но всъщност – обезсмъртява музикално, прочутата история от „Дамата с камелиите” на Александър Дюма. Само 60 години след това, сто години преди днес, Енрико Карузо, великият тенор от Неапол, заедно със сопраното Алма Глук, американка от румънски произход, прави този запис на прочутата „Наздравица” от „Травиата”:

„Наздравица” от „Травиата”, Енрико Карузо и Алма Глук

Разбира се, има сред нас и такива, които предпочитат да слушат могъщите хорове на Верди – например известният „Хор на евреите” от операта „Набуко”.

„Хор на евреите”, „Набуко”

А какво ще кажете за „Хорът на циганите” от „Трубадур”, него също го обичаме, нали?

Трубадур, Хорът на циганите

Всъщност ние, хората от новите поколения, също както хората от старите, дотолкова обичаме Верди, че понякога си го правим по-лесен за възприемане – например в рок вариант.

Трубадур, „Хорът на циганите”, рок версия

Някои намират това за истинско кощунство. Други – не. Кой знае какво би казал по въпроса самият Джузепе Верди. За него, освен всичко друго, се знае, че е бил човек с много чувство за хумор. И точно с „Трубадур” е свързана една от знаменитите истории, които се разказват. Когато завършва вече операта, Верди кани прочут критик, изсвирва му някои пасажи и иска неговото мнение. „Плоско и неизразително” – отсъжда строго критикът. И с изумление вижда композиторът да става и да го прегръща с думите:  „Как се радвам! Щом операта не харесва на вас, тя несъмнено ще се хареса на публиката”. А друга легенда пък разказва, че в една миланска кръчма, точно срещу „Ла Скала”, вече няколко десетилетия се пази бутилка шампанско за награда на онзи, който успее със свои думи, последователно и разумно, да разкаже сюжета на операта „Трубадур”. Аз не се наемам – не за друго, ами не пия шампанско. Пък и предпочитам просто да си слушам „Трубадур” с румънката Виорика Кортез като Азучена, вместо да разказвам съдържанието на някого, който със сигурност също предпочита просто да си слуша тази велика опера.

Трубадур, ария на Азучена

Ако на някого животът на Джузепе Верди му се вижда да е само цветя и рози, греши. От малък Верди проявява таланта си и го развива с помощта на търговеца Антонио Баредзи, който го изпраща да учи музика в Милано. По-късно същият Баредзи кани Джузепе да дава уроци по музика на дъщеря му Маргерита и, както често става, покрай музиката пламва любов. Двамата се женят и имат две деца. Но точно в годините, когато Верди композира първите си опери, идва и най-голямата трагедия в живота му – в три поредни години умират децата и жена му. Верди иска да се откаже от композирането, но има сключен договор за две нови опери, втората от която още не е написана. И така, едва ли не принудително, Джузепе Верди създава триумфалната „Набуко”.

Набуко, увертюра

„Набуко”, чиито сюжет е свързан със заточението на евреите от вавилонския цар Навуходоносор, се превръща не само в музикален триумф на Джузепе Верди. Операта се възприема от италианското общество като призив за национална независимост, затова се тананика и припява постоянно, навсякъде и от всички. Девет години след „Набуко” – и след като междувременно е потренирал здраво с още 13 опери, Джузепе Верди влиза в наистина златен период, от 51-ва до 71-ва година. И чуйте само какво включва той – първо поредицата „Риголето”, „Трубадур” и „Травиата”, а малко по-късно – „Бал с маски”, „Силата на съдбата”, „Дон Карлос” и „Аида”. После, когато е на 56 години, всичко му омръзва. Верди спира да пише и се отдава спокойния живот на богат земевладелец. Напечелил е толкова много пари от опери и музика, че няма какво да ги прави. Все пак 16 години по-късно, когато е на 74, той се връща към гения на Шекспир с „Отело”, а, вече на 80, написва и последната си опера – „Фалстаф”.

Джузепе Верди умира седем години по-късно, като получава инсулт в един милански хотел, където отсяда често. Няма нужда да се пише музика за погребението му – той самият отдавна вече е композирал прочутия си „Реквием”. По принцип посветена на големия писател и поет Алесандро Манцони, тази величава музика е точно каквото е необходимо, за да се изпрати достойно краля на италианското и световното оперно кралство, самият маестро Джузепе Фортунино Франческо Верди.

Dies Irae


Жената на Цветанов го напуска

/Поглед.инфо/ Шестте апартамента се връщат при тъщата Стефанка и тъста Васил

Вдигнаха майчинските на 310 лв.

/Поглед.инфо/ Министерският съвет прие пакет от мерки в социалната сфера, които да бъдат приети през 2013. Целта е да бъдат подкрепени с допълнителни средства най-засегнатите от социално-икономическата криза групи, предаде репортер на БГНЕС.

Шефката на ДКЕВР Евгения Харитонова подаде оставка

/Поглед.инфо/ Според източник на bTV сегашният председател на ДКЕВР Евгения Харитонова е подала оставка.

Уволниха 19 областни управители

/Поглед.инфо/ Кабинетът освободи 19 областни управители, които все още заемат постовете от мандата на предишното правителство. За временно изпълняващи длъжността са назначени техни заместници. Още преди няколко дни премиерът Пламен Орешарски заяви категорично, че областните управители ще бъдат сменени, защото те са "политически назначения".

Следващата е Първобитната пролет

От избора на топтеми за актуалния дневен ред на нацията по-отчайващ може да бъде само начинът, по който се води тъй нареченият обществен дебат по тях. Вземете например Закона за пушене. Цигарите бяха забранени с мотива, че са вредни за здравето, и точка. Ама колко точно са вредни, има ли по-вредни неща от тях, трябва ли и те да бъдат забранени – точката беше поставена, без да се изпада в подробности. Сега цигарите вървят към разрешаване с мотива, че забраната им е вредна за бизнеса, и пак точка. Какви поражения в цифри нанесе тя, с колко стопи оборотите в проценти, колко работни места в хиляди изпуши, само тя ли е единствената причина заведенията да са празни, и най-вече – връщането на старото положение ще ги напълни ли автоматично. Лесна за оформяне статистика и неособено сложно маркетингово проучване, които няма кой да представи. А липсата им се запълва с лозунги – малкият и средният бизнес страдат, съкращава се персонал, хората фалираха. Сякаш ремонтът на закона им гарантира,...

Риск

Мъж бил на екскурзия в Северна Африка и се изгубил в пустинята. Заради адската жега той умирал от жажда. През маранята едва различил шатра в далечината. С последни сили се добрал до нея, където срещнал бедуин. - Вода - промълвил пътешественикът. - Умирам за вода. - Съжалявам, господине - отвърнал бедуинът. - Нямам вода, но искате ли да си купите вратовръзка? - Каква вратовръзка бе?! - възкликнал клетникът, когато бедуинът извадил десетина пъстри копринени вратовръзки. - Идиот такъв! Не ми трябва вратовръзка! Трябва ми вода. - Е, щом толкова много ви трябва вода - казал бедуинът, - на три километра източно оттук има друга шатра. Там имат вода. Изнемогващият пътешественик продължил самотния си път през пустинята. Пътуването му отнело осем часа. Накрая се добрал до втората палатка. На входа стоял бедуин в елегантен смокинг. - Какво обичате? - Вода - с последни сили произнесъл пътешественикът. - Съжалявам, господине - отвърнал бедуинът. - Пускаме само с вратовръзка. Усмихни...

Цветанов се държи като престъпник

/Поглед.инфо/ Като адвокат, работил дълго време с наказателно право, поведението на Цветанов е типично за престъпник. Всички престъпници отричат, даже тези, които са вкарани в затвора или рецидивистите винаги твърдят - "невинен съм", "съдебна грешка", "корумпирана съдебна система".

Цацаров пази в тайна датата, от която Цветанов ще бъде обвиняем

/Поглед.инфо/ Засега от прокуратурата пазят мълчание кога Цветан Цветанов ще стане официално обвиняем по делото за незаконното подслушване в МВР. Разследването беше спряно в края на април заради депутатската неприкосновеност на бившия вътрешен министър, от която той се отказа тази сутрин.

Надежда Стойчева: Психическите травми над децата остават за цял живот

Надежда Стойчева е директор на Центъра за възстановяване, консултиране и психотерапия във фондация "Асоциация Анимус”. Тя е клиничен психолог и психотерапевт. Стойчева е и един от основателите на фондацията. Тя работи дълги години с хора, преживели насилие, с жени с травматични преживявания, със семейства и младежи. - Госпожо Стойчева, тази седмица отбелязахме деня на ненасилие върху децата. Имате ли впечатление как премина той? - Отбеляза се много добре от медиите и аз мисля, че медиите е добре да участват, за да могат да излъчват послания към обществото, тъй като има много насилие както в семейството, така и между самите деца. Ние искаме децата да разбират от малки, че тогава, когато няма контрол върху агресията и гнева, от едната страна винаги има жертви и наранени, хора, които ги боли, и хора, които са пострадали физически или психически. Разбира се, в двата случая има разлика. От другата страна са тези деца или възрастни, които са проблемни и те също се нуждаят от...

Арестуваха 25 блогъри в Турция за туитване на “дезинформация”

Полицията арестува 25-има блогъри в Измир, Турцияq заради туитване на "дезинформация", предаде Би Би Си, като се позова на държавната Анадолска информационна агенция. Те са заподозрени, че чрез мрежата са подстрекавали към размирици и антиправителствена пропаганда. Двама от арестуваните са от български произход, съобщи Фрог нюз, позовавайки се на наши изселници.

Бойко Борисов и Румен Николов - Пашата ще бъдат арестувани

/Поглед.инфо/ Бойко Борисов и Румен Николов - Пашата ще бъдат арестувани като босове на организирана престъпна група за пране на пари и контрабанден трафик на цигари и други високоакцизни стоки, разкрива в. "Ретро".

По какво си приличат Борисов и Ердоган

/Поглед.инфо/ Коментар на Веселин Желев

Турци теглят парите си от банка заради цензура от нейните медии

Турци теглят парите си от банка заради цензура от нейните медии

ООН има "сериозни основания да смята", че в Сирия е използвано химическо оръжие

ООН има "сериозни основания да смята", че в Сирия е използвано химическо оръжие

Анкара предупреди: При нови протести ще има жертви

Анкара предупреди: При нови протести ще има жертви

Протестите на "Тянанмън": Бялото петно на китайското политическо съзнание

Протестите на "Тянанмън": Бялото петно на китайското политическо съзнание

Турският вицепремиер се извини на пострадалите и обяви първите демонстрации за "справедливи"

Турският вицепремиер се извини на пострадалите и обяви първите демонстрации за "справедливи"

Цветанов се отказа от имунитета си доброволно

Цветанов се отказа от имунитета си доброволно

Жената в червено - новият символ на протеста в Истанбул

Жената в червено - новият символ на протеста в Истанбул

Неджуа от Сирия идва в България с бебето си, търси съпруга си, дошъл за убежище

Неджуа от Сирия идва в България с бебето си, търси съпруга си, дошъл за убежище

Две години след боя пред “Баня Баши”: Прокуратурата не откри кой насажда етническа омраза

Две години след боя пред “Баня Баши”: Прокуратурата не откри кой насажда етническа омраза

Българско-турската власт в София се бои от солидарност на българи и турци на демократична основа

Новият ни външен министър Кристиян Вигенин не само демонстрира днес пасивна подкрепа за турския президент Ердоган чрез отказ от заемане на позиция против репресиите срещу протестиращите турски граждани, но дори призова българите да направят същото. Не било разумно българите да подкрепят протестите в Турция, защото това бил национален въпрос!

А демокрацията какво е- национален или интернационален въпрос?

И поради что се срами да си признае притеснението от аналогиите и рисковете от демократична солидарност между българи и турци за правителството, като сегашното проруско българско-турско съзаклятие в София?

Явно в съзнанието на Вигенин и компания безпринципната симбиоза на БСП с ДПС, осъществена с позволението на „Атака” ( т.е. на Москва), може да пострада от солидарността между българи и турци на принципна демократична основа.

Вигенин зае тази позиция пред БНР в момент, когато по официални данни до днес има 2800 ранени турски демонстранти ( две хиляди и осемстотин)- бити, обгазявани, обстрелвани.

С кого да сме солидарни: с биещия всекидневно хиляди свои граждани турски режим или с битите, а вече и с десетките арестувани за „подривна дейност” блогъри, сред които има и българи в град Измир?!

При тази ескалация на правителственото насилие в Турция призивът на Вигенин да стоим и да гледаме безучастно разправата с демонстрантите издайнически прилича на заплаха нещо подобно да се стовари и срещу българските граждани, ако дръзнат да се направят на турци в България.

За Вигенин и партията му тази позиция е естествено продължение на неестественото им поведение в подобни ситуации. Лявата БСП никога не е протестирала например срещу репресиите на Путин спрямо собствените му протестиращи поданици, между които именно левичарите най често попадат в руските затвори и арести.

Управляващата БСП упорито мълча за побоя, който Русия нанесе пред възмутените погледи на целия свят над малка, православна, черноморска, но непокорна пред Москва Грузия през август 2008 г. Защото за малката, православна, черноморска България е по-важно покорството пред Кремъл, отколкото солидарността с някакви си събратя по вяра, регион и градено с векове ( но вече бивше) русофилство.

Какво ли искат в този смисъл да кажат сега властващите в София другари, говорейки за черноморския регион като свой външнополитически приоритет? Може би ще помагат ( отново- преди пасивно, а сега с повече плам и енергия) на дребната Русия да се справи с могъщата Грузия в черноморския регион?

Както чухме тази сутрин от Вигенин в друго негово интервю, България сега щяла да заеме „по-умерена позиция” и по конфликта в Сирия. Вместо да стъпи на експертизата на предишния ръководен екип от МнВР, който изгради привилегировани отношения с обречената да управлява един ден в Дамаск сирийска опозиция, Вигенин декларира пред БНТ, че нямало вече да сме „острие” в консолидирането на съпротивата срещу диктатора Башар Асад. Това, освен за самия Асад, е отлична новина за Иран и неговата „Хизбулла”, като и за стратегическия им покровител Русия.

Но ако за БСП, показваща последователност в следването на руските приоритети във външната политика, това беше очаквано, какво да очакваме от резервното острие в ръкава, което играе ролята на балансьор в парламента?

Защо мълчи по този въпрос Сидеров, който продължава да раздава етикети кой бил „туркофил” в България? Кои са сега лошите в Турция в тяхното време разделно, противопоставящо на ислямистите секуларисти и на автократите-демократи?

Или Сидеров чака да чуе какво ще каже симпатичният му автократичен Путин ( за кого и една критична дума никога не е обелил) по адрес на своя автократичен събрат Ердоган?

В южната ни съседка днес стотици хиляди хора водят битка в условия на голям икономически подем- факт, който подчертава свободата на личността чрез демокрация като ценност в демонизираната от Сидеров Турция. Граждани подпомагат с подслон, храна и медикаменти разбунените за идеалистичната кауза студенти. Населението в Истанбул и други големи градове наказва медиите, сервилни към властта, като изтегля авоарите си от банки, финансиращи въпросните медии ( това е направо кошмарен сюжет в най-лошите български олигархични сънища и вероятно стряска ДПС повече от всичко останало).

Смятам да бъда неразумен българин ( по стандартите на Вигенин) и направо „туркофил” според аршина на Сидеров. А те да му мислят как да се гърчат заедно с аркадашите си от ДПС в агонията на страховете от заразната турска лятна пролет, представяйки си как може да прескочи бунтовна искра към погребите на собственото им сговаряне срещу българи и турци в България, които управляват под различни фереджета като послушна рая от близо четвърт век.

85% от четвъртокласниците не знаят кой е кан Аспарух

Тревожен спад в знанията им по български език и история показват резултатите на тестовете от националното външно оценяване, които бяха представени вчера в просветното министерство. Постиженията на учениците се сриват с 14% за седем поредни учебни години. Едва 67 на сто от четвъртокласниците са се справили успешно на миниматурата по български тази година, спрямо 71 на сто миналата година и 81% през 2007 година.

Българи в Чехия честват 1150 години от Великоморавска мисия

Българското училище в Прага участва активно в празнуването на 1150–годишнината от Великоморавската мисия. Още на 24 май учениците под ръководството на г-жа Болчева представиха програма, посветена на този славен юбилей: прозвучаха вълнуващи рецитации на най-ярките откъси от „Пространното житие на Константин-Кирил”, „За буквите”, „Проглас към Евангелието”, „Азбучна молитва” и някои съвременни и вечни български стихове...

Ответен удар на Цветанов

/Поглед.инфо/ Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ, пред Нова телевизия и предаването "Здравей, България"

Замразиха заплатите на депутатите за 6 месеца

/Поглед.инфо/ Предлагаме, считано от 1 юни 2013 г. да се спре за срок от 6 месеца до 31 декември т.г. преизчисляването на основното месечно възнаграждение на народните представители. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на НС Михаил Миков, позовавайки се на проекторешение, на който вносител е самият той, предаде репортер на БГНЕС.

Ватикана пуска юбилейна пощенска марка за св. св. Кирил и Методий

Ватикана пуска юбилейно филателно каре с пощенска марка, посветена на 1150-годишнината от началото на мисията на светите братя Кирил и Методий във Велика Моравия, съобщи БТА, позовавайки се на Службата за филателия и нумизматика на Светия престол. Емисията е съвместно издание на България, Ватикана, Чехия и Словакия, като всяка страна ще издаде свой филателен вариант.

Георги Бърдаров, „Имиграция, конфликти и трансформация на идентичности в ЕС”

Представяме ви накратко монографията на доц. Георги Бърдаров „Имиграция, конфликти и трансформация на идентичности в ЕС”, посветена на съвременната демографска ситуация в Европа, потенциалните етнически и религиозни сблъсъци, породени от нея, и бъдещето на континента. Авторът е доктор по география на населението и селищата и доцент в Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Освен специалист по етнорелигиозни конфликти, геоурбанистика и миграции на населението, Бърдаров е и талантлив писател.

Все едно една майка ги е раждала. Готви ли се Делян Пеевски за поста на Главен прокурор в Републиката?

Следващият главен прокурор Делян Пеевски? Защо не? Какво му липсва физика ли, интелект ли или пък медийна подкрепа? Всичко си има човека и честен и красив и въздържан и с голям опит като следовател, направо прокурор за чудо и приказ. Въпросът обаче по-скоро е друг: Трябва ли му след като вече е овладял и МВР [...]

За „двойните“ критерии и глобализацията

Тия дни дни в българския интернет се случи една незабелязана от никого революция

BG-интернетът, известен с това, че ако зададеш въпрос ще получиш незабвния отговор, че си глупак; този интернет, който винаги всичко знае, по всичко има мнение и което мнение в масовия случай е критично до критикарско(за да не използвам по-друга дума) – изведнъж... дума не обели СРЕЩУ протестите в Турция. Забелязахте ли?

Протестът в град Адапазар (Сакария). 
На снимката виждате 3 кафената, в които съм пил кафе, чай или айран и поне двама, 
за които знам нещо повече от имената :)

Да, същият този интернет, който практически дума не дава да се издума в полза на бунтовниците в Сирия, практически не каза ни една дума срещу протестите в Турция! Ако бъдем обективни и в полза на Асад (освен от „русофилска” гледна точка, ама те наш'те интернет-русофили са си хора на заплата) няма коментари – изобщо: в Сирия – кучета ги яли, а в Турция – протестиращите са готини, а Ердоган е магаре

Смея да твърдя, че нещо подобно се случи и по време на обсадата на Дубровник – защо според вас сърбите не посмяха на обстрелват града с тежка артилерия, а само с минохвъргачки и леко оръжие? Войната беше кървава и имаше много по-големи жестокости от обсадата на някакъв си Дубровник (както показа съдът в Хага – виновни имаше от всички страни).

Защо обаче Дубровник беше пощаден, а Сребреница – не? Защо в Сирия и Либия – кучета ги яли, а в Истанбул да се танцува?

Има „двоен“ критерий? Както се досещате не говоря за политическото или държавно отношение, а за отношението на хората към дадените събития.
Има естествено :) И той е повече от естествен! (не се сърдете после, че държавите имат двойни критерии – всички ги имаме) Запитвали ли сте, колко човека познавате, които са ходили в Дубровник? А в Сребреница? А в Бенгази? А в Истанбул? А в Алепо? А в Бодрум и Мармарис?

Забелязвате ли разликата? Там, където има много туристи (именно туристи, а не бачкатори), там, където го помним с добро и симпатия – там са насочени и симпатиите ни по време на война или бунтове! Няма значение кой е крив или кой е прав – важното за симпатията ни е мястото и хората, при които сме били туристи и сме се чувствали добре! Та щяха ли сърбите да посмеят да бомбардират любимо място на европейските баби и дядовци?

А ако нямаше глобализация и туризъм – отношението ни към целия свят щеше да бъде като отношението ни към клането в Дарфур. Или беше Руанда...?

 Извод, валиден за българските правителства и население: развивайте туризма в България! Един ден ще ни се изплати! Подкрепяйте българите да пътуват по света – ще получите по-човечни граждани!

Послеслов: по също толкова лични причини подкрепям както опозицията в Сирия, така и протестите в Турция: познавам лично участници :)
Снимка: Diren Gezi Parkı

 (от Комитата) PS. Разговорът с Димитър Бечев от Европейския съвет за външна политика и Руслан Трад за събитията в Турция можете да гледате тук, включително в HD качество (само гласчето не си харесвам много как е излязло).

HTC ONE със „Златен медал за дизайн и иновация” на Computex Taipei 2013

HTC ONE със „Златен медал за дизайн и иновация” на Computex Taipei 2013

HTC ONE със „Златен медал за дизайн и иновация” на Computex Taipei 2013

Не е изненада че HTC световен лидер в производството на мобилни устройства, отново получи международно признание за новия си смартфон HTC One.

След наградата на GSM асоциацията за „Най-добър нов мобилен телефон, устройство или таблет”, флагменът бе отличен с наградата „Златен медал за дизайн и иновация” от Computex Taipei 2013. Това е най-високото признание, което Computex дава, а наградата бе връчена лично от президента на Тайван Ма Ин Цзю.

Изложението Computex Taipei 2013 се организира от Taiwan External Trade Development Council (TAITRA) в партньорство с iF (International Forum Design).

Тази година общо 254 продукта са участвали в класацията, като журито от експерти е единодушно, че „Изключително прецизната изработка откроява новият HTC One от безброй смартфони в тази силно конкурентна продуктова категория. Новият HTC One е удоволствие за сетивата, докато го докосвате и използвате, и определено е най-добрият продукт сред тазгодишните участници.”

 „За новият HTC One да спечели още една международна награда означава признание и доказателство за нашите дизайнерски възможности, както в изработката, така и в потребителското изживяване, а това дава и нова преспектива за индустрията”

каза Бен Хо, директор маркетинг на HTC. “Ние ще продължим да бъдем иновативни и да доставяме на потребителите си най-висококачествените продукти.”

HTC-HomeLaunch-Gallery-22

Новият HTC One е отличен с награда “Най-добър мобилен телефон, устройство или таблет” за 2013 от GSM асоциацията. Също така получи наградата на Tech Radar “Най-добър телефон на Световния Мобилен Конгрес 2013” и „Най-добър на шоуто”, както и отличието от Mobile Geeks за „Най-добър смартфон”.

Снимка: HTC

 

Юрий Андрухович - почетен гост на София: Поетики 2013

Писателят Юрий Андрухович, наричан Патриарха на украинската литература, ще бъде почетен гост на София: Поетики 2013. Международния фестивал ще се проведе на 15 и 16 юни и тази година ще протече под мотото "Поетики на кризата", съобщиха организаторите. 

Андрухович ще бъде патрон на официалното афтърпарти на фестивала, което е предвидено за 21:00 ч. на 16 юни, неделя, в Чешкия център (ул. „Раковски” №100). Той вече е познат у нас с романа си „Московиада”, а няколко дни преди пристигането му у нас на български ще излезе и една от най-награждаваните му книги - „Дванадесетте обръча” (изд. Парадокс).

Основната част на София: Поетики 2013 започва на 15 юни от 18:30 ч. на Лятната сцена в Борисовата градина. Сред чуждестранните гости на фестивала, подбирани от поета Иван Христов, са още Тереза Рийдълбаухова (Чехия), Игор Исаковски (Македония), Яцек Денел (Полша), Милан Добричич (Сърбия), Дейвид Ланю (САЩ).

Кохортата родни автори, които ще четат свои стихове на София: Поетики 2013, са подбирани от миналогодишния носител на наградата на феста за 2012 Радослав Чичев. Това са Галина Николова, Илко Димитров, Силвия Чолева, Едвин Сугарев, Мария Калинова, Иван Ланджев, Стефан Иванов, ЯRсен ВасилеВ, Марица Колчева, Димитър Манолов, Александър Байтошев и Иван Димитров. Самият Чичев по регламент също ще се включи в четенето

Четенето на поетите ще се редува с музикалните изпълнения на Павел Терзийски (вокал) & Валeнтин Геров (виола) & Петър Георгиев (китара), GhostNote (Ирландия/ Франция, Шотландия), Лоши петли, E.U.E.R.P.I. & Morebasser, Жълти стъкла, ДУБОТУР, Mr.Smiff. 

Тази година за пръв път на сцената на София: Поетики ще излязат и някои от победителите в конкурса и фестивал „Малки поетики”Румен Янев, споделил заедно със Силвия Чернева първото място в категория Литература, и група Mneme, победители в категорията Музика.

Неделният ден е отреден на самостоятелното четене на чуждестранните гости на фестивала и дискусия с тях - всичко това с начален час 18:00 в „Best Western Plus Сити хотел” (ул. „Стара планина” №6).

 

Цветанов без имунитет

/Поглед.инфо/ Цветан Цветанов внесе в деловодството на парламента искане за сваляне на имунитета си.

Страната на намръщените хора

„Мечтая си цялата наша нация поне за минута да се усмихне едновременно и да мисли позитивно.” Проф. Стефан Данаилов Ще отгатнете ли коя е тя? Собствената ни страна. България! Някога я възпявахме като страната на розите, но тя се превърна в страната на намръщените хора. Искате да ме опровергаете? Сърдите се. Болезнено е да си го признаем, но е така. Достатъчно е само да излезем на улицата и да се вгледаме в лицата на хората. Влезте в което и да е учреждение. Идете в общината, в пощата, влезте в магазина, в трамвая и автобуса... Преди двайсетина години, седнала в дъното на един мадридски автобус, наблюдавах пътниците, които там се качват само от първата врата. Всяка жена, независимо от възрастта си, от фигурата си, стъпваше на пътеката със самочувствието на газела, с усмивка, с излъчване, което сякаш искаше да каже: „Вижте ме! Аз съм най-красивата жена на света” или „Аз съм най-щастливата жена!” А мъжете излъчваха увереност и достойнство, качества, които истинските жени ценят у...

Да си направим вятърна въртележка от старите тетрадки

Ваканцията дойде! Взехме си грамотите и свидетелствата. Прибрахме старите тетрадки и учебници в специално приготвен и надписан кашон....

Отворено писмо до институциите от ФБ група “Протестът – и как продължаваме”

Български граждани, обединени в група във Фейсбук "Протестът - и как продължаваме", са изпратили до Народното събрание, президента, парламентарните групи, омбудсмана на републиката и до всички политически партии Отворено писмо, касаещо резултатите от последните избори и недостатъчната представителност на суверена, която се получи след тях. Както и въпроса за проекта "Белене" и концесиите за природните богатства на страната.

Бащата на Симеон Дянков почина - той не пожела да го види!

/Поглед.инфо/ Бащата на бившия вицепремиер и финансов министър в кабинета на ГЕРБ Симеон Дянков издъхнал сам в двора на къщата си в разградското село Побит камък.

Веднага след предаването си давам имунитета

/Поглед.инфо/ Да, давам си имунитета веднага след като изляза от студиото на НоваТВ. Това обяви в ефира на медията Цветан Цветанов.

Младите българи вече не знаят кой е хан Аспарух

/Поглед.инфо/ Еврозадачи, които включват тълкуване и пресъздаване на текст, сериозно затрудниха четвъртокласниците на миниматурата след четвърти клас. Тревожен спад в знанията им по български език показват резултатите на тестовете от националното външно оценяване, които бяха представени вчера в просветното министерство, пише в. "Монитор".

Продажбите на смартфони надвишат продажбите на класически мобилни телефони

/Поглед.инфо/ Продажбите на смартфони тази година за първи път ще надвишат продажбите на класически мобилни телефони и това се дължи на "апетита" на бързо развиващите се икономики на този пазар, предаде Франс прес.

Преглед на печата - 5 юни

/Поглед.инфо/ „Закриват пазара на депутати” Спира практиката парите да следват избраника, режат малките партии от субсидия и централи.

Кабинетът „Орешарски” се събира на първото си заседание днес

/Поглед.инфо/ Кабинетът „Орешарски” се събира на първото си заседание днес. Въпреки че дневният ред съдържа едва осем точки, очаква се на заседанието да бъде одобрен стабилизиращият пакет от социални мерки, насочен към майките с малки деца, енергийно бедните и социално слабите семейства.

Екскурзия из Егейска Турция (2): Бодрум – Мармарис – Измир – Троя

Продължаваме обиколката на Анжело из предпротестна Турция. Предишната серия минахме през Галиполи, Айвалък, Пергамон, Кушадасъ и Ефес , а днес ще обиколим Бодрум, Мармарис, Измир и Троя Приятно четене:    

Екскурзия из Егейска Турция

част втора

Бодрум – Мармарис – Измир – Троя

  Ден четвърти След закуска потегляме за Мармарис (Marmaris). Пътят ни минава през

Бодрум (Bodrum)

Спираме за малко пред

Мавзолея

 

Mausoleum Of Halicarnassus

Tepecik 48400 Bodrum, Muğla Province GPS: 37.037997,27.428999 Тел.: +90 252 316 1219 Цена: 8 TL По думите на екскурзовода от това Чудо на света (пето по реда на създаването им) на практика не е останало нищо. Векове наред гигантската постройка е служила като източник на строителни материали, като последни са я довършили рицарите-хоспиталиери,построили с камъните своята крепост. Затова решихме, че ще пропуснем останките и ще продължим нататък.  

Bodrum Kalesi

Çarşı Mh. 48400 Bodrum, Muğla Province GPS: 37.03221,27.429038 Тел.: +90 252 316 2516 web: http://www.bodrum-museum.com Цена: 20 TL Оставихме автобуса зад „Халикарнас“ (Halikarnas), най-голямата дискотека в Турция, и продължихме пеша към крепостта. В нея се намира Музеят на подводната археология, който живо ме интересуваше, но се оказа, че музеят има обедна почивка! Такова нещо ми се случва за втори път след Музея на порцелана в Лимож - музей да изгони туристите, за да обядват служителите! Около час се мотаем из града, преследвани от търговците, и когато сядаме в Cafe Del Mar да изпием по един чай и да погледамеотдалеч крепостта и пристанището, повече от половин час никой не дойде да ни обслужи. Изплезили езици в жегата, бавно се отправяме към автобуса. [caption id="" align="aligncenter" width="614"]Най-голямата дискотека в Турция – Бодрум Най-голямата дискотека в Турция[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="614"]Крепоста на рицарите-хоспиталиери – Бодрум, Турция Крепоста на рицарите-хоспиталиери[/caption]   [geo_mashup_map] [geo_mashup_location_info] Продължаваме към

Мармарис,

където ще нощуваме 2 вечери.  

Karen Hotel

Uzunyali Cd 209, Sok 5, 48700 Marmaris, Muğla Province Тел.: +90 252 417 8119 web: http://www.karenhotel.com/ Вижте по-голяма карта   Хотелът е добър за категорията си, малко проблематичен за достъп с автобус, но с лека кола не би трябвало да има трудности. Всички тераси гледат към вътрешни дворове, т. е. към съседните хотели, така че когато руските туристи си правят дискотека,звукът, директен и отразен, е зашеметяващ. Но след 12 през нощта обикновено утихват. Енергоспестяващата система се задейства с каквато и да е карта, така че спокойно можете да оставите батериите да се зареждат, докато вие сте извън стаята. Малка нощна разходка из Мармарис и отново сме готови за подвизи. [caption id="" align="aligncenter" width="518"]Мармарис, Турция Мармарис[/caption]     Ден пети В програмата ни днес е целодневна екскурзия до езерото Кьойджеиз (Köyceğiz) и река Далян (Dalyan). Групата беше сборна българска и с международно участие. Руската екскурзоводка Варя (Варвара) ни запознава накратко с програмата за деня и специалнони предупреди да внимаваме с „Паша“ - строг, но несправедлив. За час и половина стигаме до селото и

езерото Кьойджеиз

Оттук се прекачваме на 5 корабчета на Paşa Tour (вероятно оттук идва името на шефа на флотилията „Паша“). Предвиден е традиционен обяд, който се оказва 3 парченца пилешко на шишче, кюфтенца като за супа и лъжица макарони. А, и няколко парченца салата... Абсолютно е забранена консумацията на собствени храни и напитки, вкл. вода,  на корабите. В това отношение Паша е истински Цербер. В движение се прехвърля от лодка на лодка иконтролира всичко. Чаша чай е 3,5 TL, бутилка бира - 6,5 TL. Всичко се пише на един тефтер, а се плаща на края на екскурзията. Ако желаете можете да си поръчате следобедна закуска - прясноуловена риба (16 TL) или рак (18 TL) или обратно. Езеротогъмжи от риба, така че няма проблеми с изпълнението на поръчката. Първият етап е да стигнем на отсрещния бряг на езерото (GPS: 36.873911,28.602401), където можем да си вземем разкрасяваща кална вана. Изплакването от калта е на душовете или направо в езерото. След това можем да се потопим в топъл серистбасейн. Хигиената не е за най-гнусливите. В България ще се намерят поне 15 отделни организации и агенции, които да забранят всичко това, но за туристите си е атракция, а за турците - приход. След това продължаваме по

река Далян,

която изтича от езерото към морето. В долния й край, изсечени в скалата, се виждат лидийски гробници. Там се намира античният град Каунос (Caunos), но за нас не е предвидено разглеждането им, само лодкит еспират за малка фотопауза. Около реката има доста малки хотелчета, вили и къмпинги, където може да се намери квартира на прилични цени. Единственото по-компактно селище e с.Далян. В долната част на реката спираме за малко, за да се опитаме да привлечем костенурките Карета-Карета (Caretta Caretta). Рибарите хвърлят разкъсан рак, с който се опитват да примамят еднометровото земноводно. Наистина костенурка на два-три пътиподава глава над водата, с което представлението свършва. На устието на реката има пясъчна коса с фин пясък (Iztuzu), където плажуваме час-два. След вечерята в хотела имаме малко време за разходка из Мармарис. Докато Кушадасъ определено има ориенталски вкус с уличните търговци, чайните, източната музика, Мармарис е доста по -„европеизиран”. Човек би могъл да си помисли, че е някъде във Франция или Италия (или заради руската реч - в Монте Карло). [caption id="" align="aligncenter" width="614"]Кална вана за красота – Мармарис, Турция Кална вана за красота[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="614"]калните гробници на Kаунос – Мармарис, Турция калните гробници на Kаунос[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="614"]„Паша“ - строг, но несправедлив – Мармарис, Турция „Паша“ - строг, но несправедлив[/caption]     Часовниковата кула [caption id="" align="aligncenter" width="576"]Малката русалка на Мармарис – Мармарис, Турция Малката русалка на Мармарис[/caption]     Ден шести Предпоследният ден на нашата екскурзия пътуваме повече - от Мармарис до

Измир, едно от родните места на Омир

В града набързо разглеждаме крепостта, след което правим двучасова почивка. Времето стига да снимаме прословутата часовникова кула ида се поблъскаме по чаршията. Изглежда се готвеше някакъв митинг или шествие, районът на пристанището беше „пренаселен“ от тежко въоръжени полицаи и водни оръдия, така че решихме много-много да не се отдалечаваме от автобуса. По пътя към мястото за нощувка спираме на „Трапезата на дявола”, където според легендата е „Стъпката на Дявола“. От кафето има прекрасен изглед към морето и островите. [caption id="" align="aligncenter" width="614"]Поглед от крепостта – Измир, Турция Поглед от крепостта – Измир, Турция[/caption]    

Şeytan Sofrası Han Cafe

Balıkesir, Ayvalık Şeytan Tepesi 10410 Ayvalık/Sarımsalık GPS: 39.288143,26.642346 тел.: +90 555 853 7241 web: Вижте по-голяма карта   [caption id="" align="aligncenter" width="518"]Стъпката на дявола – Измир, Турция Стъпката на дявола[/caption]     Отново нощуваме в Саримсакли, но този път хотелът е значително по-хубав.  

Hotel Kalif

Hurriyet Cad. No:19 10425 Sarimsakli, Ayvalık GPS: 39.269565,26.671895 тел.: +90 266 324 4914 web: http://www.kalifhotel.com   Вижте по-голяма карта   Ден седми Сутринта тръгваме към

Троя (Troia, Truva) -

последният предвиден обект в нашата екскурзия.  

Troia

Tevfikiye Köyü İntepe, Çanakkale Province GSP: 39.95732,26.238942 Цена: 15 TL   Троя много ми напомня на Стоунхендж - големи очаквания, голямо разочарование! На фона на отлично реставрирания Ефес (поне разкритата за туристите част), Троя е като бедно сираче. Отвратителна поддръжка, никакви допълнителни материали иобслужване. Явно не й върви. Шлиман е минал през нея като български политик, на когото „археологиите“ пречат да открие магистрала. Разкопал е до твърда скала, минавайки през всичките 9 слоя, но не му е стигнала подготовката и знанията да определи коя Троя е Приамовата. Дори и откритите златни накити, широко рекламирани като „Златото на Елена“ и изчезнали през Втората световна, са от значително по-стар период, отколкото описвания от Омир. Каква ирония - според нашия екскурзовод - в края накраищата да осъзнаеш, че сам си разрушил може би това, за което си мечтал цял живот! Около цялата война (Троянската) има доста неясноти. Има много обяснения за нея, но на мен най ми харесва метеоролого-икономическото: вятърът мелтеми (meltemi, гр.) или мелтем (meltem, тур.), вероятна заемка от италиански „mal tempo“ - „лошвятър”, е северозападен вятър с голяма скорост. Често се появява от ясно небе, без предварителни признаци. От него не са защитени и съвременните кораби - по време на Олимпийската регата 2004 имаше доста обърнати яхти. Обикновено духа от май дооктомври,  само следобед, но понякога трае няколко дни. През това време корабите е трябвало да изчакват в единственото удобно пристанище - Троя. Където са били събирани съответните (вероятно високи) такси. От които един ден на гърците им е писнало.От друга страна 1000 кораба х 50 мъже х 3652 дни (10 години) ~ 183 милиона човекохранодни. Няма икономика, която да издържи това, не и по времето, когато „Сганта на Ксеркса“ е била 10 000 души. Като цяло посещението на Троя в този й вид е силно непрепоръчително. [caption id="" align="aligncenter" width="614"]Изкопът на Шлиман – Троя, Турция Изкопът на Шлиман[/caption] [caption id="" align="aligncenter" width="614"]Троя многократно е разрушавана и изграждана наново – Троя, Турция Троя многократно е разрушавана и изграждана наново[/caption]  

Заключение

В този материал съзнателно съм се опитал да избегна подаването на исторически справки, а съм наблегнал на „техническите“ данни. Мрежата е пълна с информация, често противоречаща си, но всеки може да потърси и пресее необходимото му. Ако аз организирам екскурзия в това направление, задължително бих включил:
  1. Ефес - целодневна екскурзия с посещение на мозайките;
  2. Река Далян - целодневна екскурзия с посещение на гробниците;
  3. Пергамон - полудневна екскурзия.
  4. Бодрум - полудневна екскурзия до крепостта.
Нощувката не би трябвало да представлява проблем - напр. booking.com показва 87 хотели, вили, къщи за гости и др. около река Далян. Цените започват от 50 лв. за двойна стая. На място могат да се намерят много други възможности за нощувка, които неса отразени в интернет. Къмпингите, независимо дали ще ползвате кемпер, палатка или бунгало, също са на поносими цени и предлагат поне минимални удобства (кухня, баня, интернет, ток до 25 А и т. н.). Още един полезен адрес, който искрено се надявам, че няма да ви потрябва:  

Bulgaristan Başkonsolosluğu (Генерално консулство на България)

Ahmet Adnan Saygun Cd No:34, Ulus Mh.- 2.Levent 34340 Beşiktaş, İstanbul, Türkiye GPS: 41.069555,29.029835 Tel.: +90 212 281 0115 web: http://www.mfa.bg/embassies/turkeygc2      

Още снимки:

(с фейсбук юзер) 03.05.2013: Бодрум 03.05.2013: Мармарис 04.03.2013: езеро 04.03.2013: Мармарис 05.05.2013: Измир 05.05.2013: Дяволската 05.05.2013: Айвалък 06.05.2013: Троя Край Автор: Анжело Ангелов Снимки: авторът Други разкази свързани с Другата Турция – на картата: За подробности: кликайте на ЗАГЛАВИЕТО

Сутрешен ТВ блок - 5 юни

/Поглед.инфо/ Защо партиите в най-бедната европейска държава България взимат десет пъти по-високи субсидии от партиите в най-богатата държава Германия?

Черешов пай

Продукти:
1ч.ч. кисело мляко
3 яйца
1 бакпулвер
3 ванилии
кората на половин лимон
1ч.ч. кристална захар
2ч.ч. брашно
1/2ч.ч. олио
500г череши
пудра захар за поръсване
краве масло за намазване

Приготвяне:
Черешите се измиват и почистват от костилките. Лимоновата кора се рендосва. Яйцата се чукват в купа. Брашното се пресява. Смесва се заедно с ванилиите. Към яйцата се добавя кристаланата захар. Разбиват се до побеляване и сгъстяване на сместа. Бакпулверът се обърква заедно с киселото мляко. Шупналото мляко се налива при разбитите яйца. Бърка се  дървена лъжица. Брашното и олиото се добавят постепенно към останалите продукти в купата. Трябва да се получи гладко, кексово тесто. Ароматизира се с лимонови стърготини. Правоъгълна тавичка се маже с масло. В нея се разпределя бърканото тесто. Отгоре се редят черешите. Пече се на умерена фурна. Първо се пече 20- 30 минути на долен реотан. След като сладкишът се надигне достатъчно, се превключва на горно печене. Готовият десерт се изважда да изстине. Поръсва се с пудра захар.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Русия: Второ хомофобско убийство за по-малко от месец

Русия: Второ хомофобско убийство за по-малко от месец

ресторантьорът на правителството


и когато ресторантьорът на новото правителство благой рагин говори за щетите в икономиката на българия от въвеждането на забраната за пушенето, няма ли някой умен човек, който да извади щетите в българската икономика нанесени от инфарктите, инсултите и ракът на белите дробове, чрез медицинската система, но не от миналата година, а да речем, от последните примерно десет години? това, разбира се, е работа на министърът на здравеопазването, но тя се представи още от първия ден като кифлата на здравеопазването обявявайки се за промяна на вече действащ закон. 
подканям бившата министърка на здравеопазването да не дава свършеното от нея без бой, а да хване някой сътрудник и да изчислят милиардите левове щети нанесени на българската държава от изхарчените пари заради лошото здраве на гражданите й пушачи. има свободна преса в българия, която ще публикува данните. а ако няма, блогът ми е на разположение:)

Орешарски изложи приоритетите си пред посланиците на ЕС и НАТО

/Поглед.инфо/ Премиерът Пламен Орешарски се оплака на посланиците на държавите-членки на Европейския съюз и НАТО, че най-голямото предизвикателство пред новото правителство е връщането на нормалността. Това става ясно от прессъобщение на правителствения пресцентър.

комсомолецът на правителството


комсомолецът на правителството вигенин препоръчва на българските граждани да не се включват в протестите в турция, защото било вътрешен, турски проблем. да, така е, техен проблем е, но, вигенин, свободата и демокрацията означават упражняване на абсолютно свободната воля на всеки индивид на тази планета да участва или да не участва в каквото пожелае, независимо от националната си принадлежност. още повече, че има много български турци, хора с двойно гражданство, които може да не са съгласни с политиката на ердоган. подобна препоръка е намеса в правата им.
вигенин е образованото лице на напълно "регламентираното" подслушване, на желанието за забрани скрито под препоръки, на отменянето на вината на държавна сигурност, на реставрацията на не-свободите, които бсп винаги ще носи в себе си, все по-дълбоко скрити, но несъмнено част от организма й.

Мая, кралицата на Голямата река

Животът е като река, която тече и ни отнася там, където трябва да бъдем. Там, където е истинското ни място. И много по-разумно е да се оставим на течението да ни покаже истинското ни аз, отколкото да се съпротивляваме и да се борим да станем някой друг…

Напоследък попадам на много хубави книги, с които споделяме приключения и вълнуващи моменти. Но произведение като „Мая, кралицата на Голямата река“ отдавна не бях срещала. Толкова вълнуващо, толкова вълшебно и същевременно реално – истински шедьовър, който всеки (независимо дали голям или малък) трябва да прочете.

Мая е красива сдържана малка госпожица, която живее в английски пансион. За нещастие, родителите й загиват нелепо, оставяйки зад гърба си огромно богатство и малкото тъжно момиченце. Мая е скромна, възпитана и с голямо въображение. Умее да открива красотата там, където другите не виждат нищо и копнее за приключения.

Настойникът на Мая – г-н Мъри решава да изпрати момичето в Манауш, Бразилия при роднини, пожелали да се грижат за нея и да й осигурят дом и семейство. Латинска Америка, река Амазонка… всичко звучи толкова ужасно за съученичките на момичето, виждащи навсякъде алигатори, анаконди и стотици други чудовища. Мая прочита в стара книга, че „Които смятат Амазонка за зелен ад, донасят собствените си предразсъдъци в тази удивителна земя. Дали някое място е рай или ад, зависи от самите нас“. Така девойчето решава, че ще вземе най-хубавото от непознатата земя в опит да открие истинското щастие.

На дългото пътуване до Бразилия Мая дели каюта с новата гувернантка на семейство Картър – госпожица Минтън. Тя е строга, странна, но и много умна. Привързала се към милото момиче, гувернантката всячески се опитва да й помага и да я предпазва – и от собствената й наивност, и от злобата на новото семейство, в което Мая попада.

Мечтаейки си за къща на брега на Амазонка с шарени кепенци и голяма веранда, с весели близначки и майка, ухаеща на лавандула, момичето попада в стерилен ад. Госпожа Картър е обсебена от мисълта за Англия и от ужаса, че може да се зарази от нещо. Къщата й се пръска непрекъснато с дезинфектанти и спрейове против насекоми, кепенците никога не се вдигат, а на трапезата не се сервира нищо, което не излиза от английска кутия. Господин Картър се оказва дребен мошеник със страст към стъклени очи, когото местните индианци ненавиждат. А близначките Беатрис и Гуендълин, които в мечтите си Мая обожествява… се оказват дебели свадливи завистливки, готови на всичко, за да унижат нещастното момиче.

Спасение от ада, в който попада, Мая търси в уроците на г-ца Минтън и в компанията на местните индианци, с коио тайно се сприятелява. Фъро, Тапи и Лила харесват момичето не само заради личните й качества, но и защото техният любимец Фин я цени.

Фин и Мая се срещат случайно. Разстроена, че няма да успее да гледа представлението на приятеля си Кловис (актьор, с когото се запознава на кораба към Бразилия) в театъра в Манауш, девойката решава да стигне дотам пеша, пресичайки опасните водни канали зад дома на семейство Картър. Решението на Мая е грешка, която може да коства живота й, ако внезапно не я открива момче с изрисувано лице. То я отвежда до Манауш и изчезва точно толкова безшумно, колкото се е появило.

Вероятно срещата не би била по-различна от всяка друга между изплашено момиче и уверено в себе си момче, ако в града не се появяват Гарваните. Трапууд и Лоу са частни детективи, крайно неприятни, които търсят сина на естествоизпитателя Бърнард Тавърнър. Бавно, но сигурно примката се заплита и Мая, Фин, госпожица Минтън, Кловис и ужасните Картърови се оказват въвлечени в събития, които ще променят живота им из основи.

Предателство, пожар, приятелство. Редки пеперуди и малко корабче в залив, индиански лекове и истинския живот в реката-море изграждат вълшебните картини, в които Мая, кралицата на Голямата река и нейните любими хора са готови да поемат напред към свободата и към правото си да бъдат истински щастливи. В земите на ксантите, в Англия или просто един до друг, независимо от времето и мястото. Защото там, където се чувстваш най-добре, там е домът.

Трудно е да пишеш за книгите, които са докоснали сърцето ти. Та как можеш да обясниш кое точно те е пленило, щом имаш на разположение цяла вселена? Всеки детайл, описан от Ева Ибътсън, попада на мястото си като парченце от пъзел, изграждайки образите на далечна Бразилия и на живота по Амазонка, тъй пленителни и за малкото момиче като Мая, а и за читателите. Върху природните красоти авторката е насложила умело с четката си щрихите на истинските хора – онези, които не се страхуват да защитават приятелите си, да се стремят да учат и да бъдат различни. А накрая е украсила всичко със заплетена история за стари замъци, тайнствени племена и чудновато пътешествие по реката – море… И макар книгата да няма нито един фантастичен герой, самата история е вълшебна по свой собствен начин!

Ако искате да ви опиша „Мая, кралицата на Голямата река“, не бих могла. Все едно да ме питате как се влюбих в граф Монте Кристо или в тримата мускетари, когато бях малка. Или защо обичам приключенията. Вероятно мечтите на всеки са различни, но желанието за пътешествия, за непознати земи и чудати култури, за нови приятели и щастлив край сякаш са общи за всички нас. А вселената на Ева Ибътсън е новото място, в което искам да се връщам отново и отново…като в зеления рай на Амазонка.

 

Бивш служител на ДАНС става главен секретар на МВР

/Поглед.инфо/ Вътрешният министър Цветлин Йовчев си е избрал бивш служител на ДАНС за главен секретар на МВР. Името на новия професионалист №1 във Вътрешното ведомство е Светлозар Лазаров.

Прокуратурата ще проверява Министерството на правосъдието

/Поглед.инфо/ Министерство на правосъдието се проверява от прокуратурата заради незаконно назначение на служители във ведомството. От държавното обвинение вече са образували три проверки по сигнал на доскорошния служебен министър Драгомир Йорданов.

Ревю на HP Officejet Pro 8600 Plus

HP1

Ревю на HP Officejet Pro 8600 Plus

Външен вид и дизайн

Хюлет Пакард е утвърдена марка на пазара на принтери. Компанията предлага голяма гама от мастиленоструйни и лазерни принтери както за домашният потребител така и за офис потребителите. Има по нещо за всеки. През последните десетина дни имах удоволствите да ползвам цветното мултифункционално устройство HP OfficeJет Pro 8600 Plus и мога спокойно да кажа че това е едно превъзходно и икономично устройство което може да служи надеждно на малкият и среден бизнес за печат, сканиране и копиране на документи, както и като факс, което май не се ползва много много, но знае ли човек, може да се наложи.

HP OfficeJET Pro 8600 Plus е най-новият топ модел мастилено струйно мултифункционално цветно устройство от Хюлет Пакард предназначено за малкия и среден бизнес. Да не забравяме че този мастилено струен модел се състезава за място в офиса със серията LaserJet на HP като основно предимстваa на HP OfficeJET Pro 8600 Plus са добрите технически параметри и най-вече два пъти по ниската цена за цветен печат. Да качеството на лазерните принтери е много по-добра но цената е съответно и по-голяма.

Първото впечатление е за голямо и масивно устройство. Красив и елегантен корпус със заоблени ъгли, приятен бронзово-кафяв цвят и цветен дисплей за управление. Компактно е с размери (49 x 46 x 31 cm) и леко (12 kg). Вградените 128 MB RAM го правят мощно и бързо а посредством мрежовата свързаност и WiFi позволяват споделянето на мултифункционалното устройство с по-голяма група потребители. 

Както всички други мултифункционални устройства и тук имаме подредба на отделните функционалности. Най-отгоре е тавата в която се поставят документите за копиране, сканиране и изпращане по факс. Тя позволява зареждането на 50 страници. Повдигайки капака разкриваме скенера. 

Най отдолу е тавата с капацитет от 250 листа хартия над която е мястото за разпечатване на страниците. Тя стърчи около 10 сантиметра напред а над нея е разположено мястото за разпечатване на листата. Тук имаме и една удобна табла-ограничител която се издърпва за да приеме и ограничи разпечатаните листа.

Цветен сензорен дисплей за управление.

Управлението на мултифункционалното устройство става чрез цветен сензорен LCD панел разположен отпред в дясно на устройството. Размерът на панела е 109 мм и посредством удобен бутон от дясната страна може да се повдига за по лесно виждане и управление.

Цветен сензорен дисплей за управление

Отпред и отдолу в дясно са разположени един USB порт както и два слота за флаш памет карти. Подържат се MMC/SSD както и MS/DUO

Отваряйки предният капак достигаме до мастилниците на мултифункционалното устройство. HP office JET Pro 8600 Plus e мастилено струйно устройство и разполага с 4 мастилници съответно една черна (950) и три цветни M C Y. Черната глава е голяма и позволява разпечатването на 2300 страници.

Отзад имаме слот за кабела за захранване както и USB и мрежов слот за свързване на мултифункционалното устройство към компютър или мрежа. Над тях е разположен джак за вход на телефонната линия както и изходен джак за свързване на телефон. Стандартни връзки за факс.

Трябва да отбележим че въпреки възможността за свързване към компютър с кабел, устройството подържа WiFi свързаност с най-различни устройства.

Възможностите са ePrint, AirPrint, и директно принтиране от iPhone, iPad, Samsung Galaxy 4 както и от Windows Phone. Прекрасна възможност да се отървете от кабелите в офиса и да вържете посредством безжично WiFi устройството. От тук нататък възможностите за принтиране, сканиране и пращане на факс от вашите мобилни устройства са неограничени и изключително удобни. Това е тенденция която наблюдаваме при всички най-нови устройства.

Устройството разполага със собствен е-маил адрес което позволява дистанционното разпечатване от смартфон или таблет. Опитах тази функция по време на Unicredit App Challenge и трябва да кажа че с изненада открих че работи. Звъннаха да ме питат какава е тази хубава снимка която се е разпечатала от принтера.

Отзад е разположена и добавката към устройството за двустранен печат.

Хардуер, скорост и ефективност.

Според Хюлет Пакард цветното мултифункционално устройство HP Office JET Pro 8600 Plus печата със скорост 20 ppm в черно бяло и 16 ppm цветно. От моите наблюдения разпечатвайки както в черно бяло така и цветно принтера е определено бърз. Страниците излизат с добре отпечатан текст и снимки като трябва да отбележа че мастилото което се използва съхне много бързо което ми позволи разпечатването на 10-12 страници едновременно без да се зацапват от наслагването една върху друга. Качеството на печат както в черно бяло така и цветно е превъзходно. Вярно не е цветен лазерен печат но за един офис това е достатъчно и то на значително по добра цена за разпечатка.

 Заключение:

Предимства

Недостатъци

Мултифункционално цветно устройство с възможност за печат от Internet

Скоростта на печат се забавя значително при двустранен печат.

Сравнително евтино мултифункционално устройство предназначено за бизнеса

Няма качеството на цветно лазерно устройство

Добро качество и добра скорост на цветен и черно бял печат

 

Два пъти по евтин консуматив от цветен LaserJet

 

Възможност за безжичен печат еPrint

 

Безжичен печат от iPhone, iPad, Windows Phone, Samsung Galaxy S4

 

Не е необходим компютър за печат има вграден четец за карти

 

 

 

Foursquare организират “Game of Cones” в Ню Йорк и Сан Франциско

Foursquare организират "Game of Cones" в Ню Йорк и Сан Франциско

Foursquare организират "Game of Cones" в Ню Йорк и Сан Франциско

Не съм гледал още последните епизоди на Game of Thrones (знам, знам…), но сериалът е велик, в това спор няма. Толкова велик, че и foursquare са решили да разиграят една игра на тронове (фунийки). Все пак лятото чука на отворената пролетна врата, така че бойното поле са Ню Йорк и Сан Франциско, а седемте кралства са магазини за сладолед. Задачата е хората там да се чекират колкото могат по-често в любимото си сладоледено място, за да може именно то да спечели “Желязната фунийка”. Важно условие е при чекирането да се включи “#GameOfCones”.

“Играта на фунийки” започва този петък, 7 юни, и ще продължи до 21 юни. Пак ще се забавляват американците… Какво се случва можете да следите на gameofcones.foursquare.com.

Снимка: foursquare

Проект “When Brands Go Wild”

when-brand-logos-go-wild-1

Проект “When Brands Go Wild”

Логата на известните световни марки са станали част от ежедневието ни. Според Уикипедия едни от най-известните и разпознаваеми логотипи в световен мащаб са тези на IBM, Coca-Cola, Apple, FedEx, Adidas, Nike.

От символите на други известни брандове е вдъхновен проектът на Салим Зеруки “When Brands Go Wild”. Тунизийският графичен дизайнер е смесил различни лога на световни компании, изобразяващи животни, които си взаимодействат, пишат от Branding Magazine. Twitter, Nestle, Lacoste, Puma, Ferrari са само част от брандовете, използващи животни в корпоративната си идентичност. Някои от тях символизират мощ, други грижа или пък лукс.  Вижте по какъв креативен начин Зеруки е комбинирал съвременните тотеми.

снимки:blog.crowdspring.com, brandingmagazine.com

ASUS Fonepad с премиера във VIVACOM

ASUS Fonepad с премиера във VIVACOM

ASUS Fonepad с премиера във VIVACOMНовият мини таблет на ASUS – Fonepad, прави ексклузивна премиера в търговската мрежа на VIVACOM от тази седмица. Моделът може да бъде намерен в магазините на телекома от днес. Устройството е един от най-силните примери на пазара за ставащия все по-популярен тренд за намаляване на екраните на таблетите и включването на функция за провеждане на разговори.

Моделът разполага с „малък” 7-инчов IPS капацитивен дисплей с широк зрителен ъгъл и осигурява възможност за провеждане на аудио и видео разговори. Отличава се с елегантен дизайн и бърз 1.2 Ghz процесор Intel Atom Z2420. Операционната система на ASUS Fonepad е Android 4.1.

 Таблетът ще се предлага най-изгодно за 12.90 лв. на месец с тарифния план Traffic Unlimited XL.

Снимка: Asus

Отразяват ли ни се Facebook препоръките на потребителското поведение (инфографика)

Отразяват ли ни се Facebook препоръките на потребителското поведение (инфографика)

Отразяват ли ни се Facebook препоръките на потребителското поведение (инфографика)

Всички сме забелязвали как наши приятели във Facebook често препоръчват даден продукт или споделят какво точно са си купили. Инфографика на PPC Associates ни показва как тези препоръки влияят на нашите покупки. Джъстин Лафърти от Allfacebook.com представя резултатите, набрани чрез маркетингово проучване.

Проучването е извършено на територията на САЩ, а въпросът, довел до събирането на необходимата информация, бе „Купували ли сте нещо, въз основата на препоръка от приятел във Facebook?”. Възможните отговори на въпроса са „Да”, „Не” и „Не използвам Facebook”. Най-голям е делът на жените, купували продукт на базата на препоръки, във възрастовата група между 35-44 години, следвани от тези на 25-33 години. При мъжете най-склонни да пазаруват след получена препоръка във Facebook са тези на 18-24 години. Най-скептични относно решението да поръчат стока или ползват услуга на базата на препоръки са мъжете над 65 години и жените в групата 45-54 години. Според проучването хората в провинциалните райони най-много използват Facebook, но тези от предградията са най-склонни да извършат покупка след препоръка на приятел във Facebook.

Това, което може да се обобщи от инфографиката, е, че твърде малък е делът на хората като цяло, които са готови да купят или са купили продукт (или услуга), след като са прочели за него (нея) във Facebook. Може би това се дължи на факта, че през последните няколко години социалната мрежа се пренасити с рекламни съобщения (някои от които са откровен и неприятен спам), призиви за покупки и т.н.

Отразяват ли ни се Facebook препоръките на потребителското поведение (инфографика)

Случвало ли ви се е да поръчате стока или да се възползвате от услуга само на база препоръка на ваш приятел във Facebook? Какъв продукт бихте купили, ако прочетете за него добра препоръка във Facebook? Ще се радваме да прочетем вашите мнения.

Снимки: PPC Associates, Facebook

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване