Грандиозен скандал разстресе отново ГЕРБ

/Поглед.инфо/ Нов тежък скандал е на път да взриви ГЕРБ. Ловешката партийна организация скочи с писмо срещу депутатите Корнелия Маринова и Николай Нанков.

Президентът се изказа като страна, а не като институция

/Поглед.инфо/ Имаше само едно позитивно послание в изявлението на президента Росен Плевнелиев - трябва да се седне на масата и да се преговаря, за да се излезе от сегашната ситуация. Това заяви пред БГНЕС социологът Васил Тончев, директор на агенция "Сова Харис".

Екшънът между Волен Сидеров и СКАТ продължава - той обсади телевизията

/Поглед.инфо/ Екшънът между Волен Сидеров и СКАТ продължава с пълна сила. След като по-рано днес лидерът на "Атака" и негови депутати се сблъскаха челно с репортери на телевизията на входа на Бургас, сега екшънът продължава пред централата на СКАТ.

New Twist in DNA Turns Heads, Genes

Each of the trillions of human body cells contains six feet of linear DNA strands, if all 46 chromosomes were unpackaged, unwound, and placed end-to-end. Clearly, only an intelligent person could write a library of books onto a material so small as to be utterly invisible. Just as clearly, only a super-intelligence could double the density of that written information by writing what are essentially moldable, modular sentences that can be read in two directions.

Николай Младенов: Срам за България сте, жалки хора, които се наричате лидери на БСП в момента.

Безобразна пресконференция на БСП! Наистина безобразна! Тези хора наистина са на дъното ако смятат, че това което правят е политика. Отвратителен език, недостоен– така може да говори пианица в кръчма, не политически лидер. Не искам да си представям какво му е в главата, за да изрече всичката помия, която изля по президента. И защо? само [...]

The post Николай Младенов: Срам за България сте, жалки хора, които се наричате лидери на БСП в момента. appeared first on ExtremeCentrePoint.

Ивайло Московски се извини на Елена Йончева

/П оглед.инфо/ Депутатът от ГЕРБ и бивш транспортен министър Ивайло Московски се извини на журналистката Елена Йончева за неверните си твърдения, че тя е летяла до Сомалия с правителствения самолет от Авиоотряд 28 по времето, когато се водеше официална приятелка на бившия премиер Сергей Станишев.

Евро-пари или равносметка от присъединяването на България към Европейския съюз и апетитно-възбуждащия бизнес

Европейските политици ползват "златния глас" на България, както в момента Волен Сидеров определя равновесието в Народното събрание. Заради този златен глас европейските партии си "затварят очите" за случващото се у нас. Нещо повече: българските висшестоящи управници изказват благодарност към европейските, като усвояват по-малко европейски средства и послушно гласуват не според националните интереси на държавата ни, а според повелята на техните господари - европейските партии.

Жесток сблъсък между Волен Сидеров, Деница Гаджева и екип на СКАТ

/Поглед.инфо/ Свиреп сблъсък между Волен Сидеров, Деница Гаджева, Десислав Чуколов и още няколко техни приближени и екип на телевизия СКАТ се разигра на бензиностанция OMV пред очите на десетски очевидци в Бургас.

"Атака" започва разговори за стартиране на процедура по импийчмънт на президента

/Поглед.инфо/ "Атака" започва разговори с останалите парламентарни сили за стартиране на процедура по импийчмънт на президента Росен Плевнелиев", заяви Волен Сидеров.

Плевнелиев: Демократичният изход е избори

Никой не може да ме убеди, че изборите са нещо лошо. Че този най-демократичен инструмент може да бъде вреден. Не, не може. Да плашим хората с избори, означава да кажем, че правовата държава може да бъде опасна. Аз не вярвам, че изборите може да навредят на една държава или на нейните граждани. Когато нищо друго не помага, когато няма дори и опити за постигане на съгласие, тогава единственият демократичен изход са избори. Това каза президентът Росен Плевнелиев в изявление във връзка с актуалната ситуация и продължаващото вече 20 дни гражданско недоволство в страната.

Нека раздаването започне сега

Министърът на правосъдието и вицепремиер, който отговаря за управление на средствата от еврофондовете Зинаида Златанова направи публично достояние списък на медии и PR-агенции, които са получили 66 милиона лева за рекламиране на седемте оперативни програми и Програмата за развитие на селските райони.

В действието на вицепремиера Златанова беше прозрян подумисъл да бъдат компрометирани водещи медии в момент, в който те отразяват детайлно протестите в столицата.

Всъщност европарите, които отиват при медиите, са процент от различните програми, предназначен за т. нар. комуникационни стратегии. Те трябва да обясняват, че похарчените по програмата пари са дошли чрез съответната оперативна от някой от европейските фондове. Истината е, че в цяла Европа медиите стават зависими от тези пари по простата причина, че в цяла Европа медиите са в криза, особено печатните. Те са следвани от радиата, а на последно място са телевизиите.

А само на другия ден вицето Златанова започна раздаването с обявен конкурс за лого и слоган на оперативните програми през следващия програмен период.

Национал-социалистически съюз атакува Президента. БСП и Атака срещу демокрацията в България. Фашистка партия ли е БСП и защо Станишев мълчи?

Медийният секретар на БСП Антон Кутев открито подкрепи позицията на Атака срещу Президента. По този начин той формализира съюза между социалистите и националистите в Парламента. Подобен съюз си има име и се казва: Националсоциализъм.

The post Национал-социалистически съюз атакува Президента. БСП и Атака срещу демокрацията в България. Фашистка партия ли е БСП и защо Станишев мълчи? appeared first on ExtremeCentrePoint.

Хронология на протестите в лозунги

Партиен лидер на местно ниво попита журналистите в Перник защо не отразяват протестите в София. Сам по себе си въпросът е неуместен и неясно от какво провокиран, но журналистите обясниха, че ако някоя партия им организира възможност за отразяване на събитието , те ще го направят.

Ако все пак има хора, които не знаят как точно се развиват събитията около демонстрацията на отвращение от политиците в България, имат възможност да се ориентират чрез подборка направена във Фейсбук от гражданин с името Светлин Светлинов.

Хронология на протестите в лозунги на протестиращи е следната:


Ден 1: Дилян Пеевски шеф на ДАНС – Лаврентий Берия в аванс!
Ден 2: Превърнахте и Парламентаризмът в тоалетна хартия – но и с нея няма да изтриете Задникът на Доган.
Ден 3: Станишев ти не си виновен за грешките на Майката Природа – ти си техният продукт.
Ден 4: По Шекспир: О, бедни ми Орешарски – ти ли си Главният счетоводител на Черепа?
Ден 5: Борисов, ние сме с теб – вече ни липсва Криминалният „Ти” вертеп!
Ден 6: Ако от политиците се махнат недостатъците и престъпленията им – няма да остане нищо, достойно за презрение към съдебната система, която ги създаде.
Ден 7: Вашата полиция ви пази, Вашата позиция ви погребва.
Ден 8: Цветанов няма място в затвора – и там ще създаде партийни структури, които ще го направят Главен прокурор!
Ден 9: Искаме Нов държавен модел а не Ново политическо Средновековие!
Ден 10: „Бойкот до дупка и избори до дупка!” е мотото на Националните гробари.
Ден 11: От 240 депутати 120 са партийни шамадури и 120 са ковчези за щастливо удавените в мъртвото им вълнение за съдбата на народа.
Ден 12: Ще направите държавата лудница – за да се скрият нормалните хора в психиатриите!
Ден 13: Ако не си тръгнете от Властта с мир – Веселин Маринов идва да пее!
Ден 14: Полицейската палка на Сидеров е партийният му вибратор.
Ден 15: „Атака” внесе Законопроект за Гражданската война, който ще бъде гласуван веднага след като Войната приключи.
Ден 16: Пиенето на кафе пред Парламента удължава космите върху гърдите на Темида.
Ден 17: С парите за протестите ми пред МеСе – ще отида със семейството на море.
Ден 18: Докато върху държавният котлон млякото ври и кипи – чуждестранните бан(к/д)и в България продължават да печатат потъването на валутния борд.
Ден 19: Становище на Светият ДС-Синод: Комсомолът в Президентството трябва да продължи да се гримира като „Космо МОЛ”.
Ден 20: Бийте майка България, сега ви е паднало
Ден 21: Кафето от нас, оставката от тях

Повърхноста на Меркурий се оказва значително по млада от самата планета

АСтрофици на основата на анализа на снимки от апарата 'Месенджер' са установили , че повърхноста на Меркурий е с около 500 млн години по млада от самата планета. Такова 'подмладяване' , по думи на учените е станало възможно , в резултат на вулканична активност като резултат от метеоритна бомбардировка . Изследването научените е публикувано в списание Nature, а кратко съдържание може да се намери на Space.com.

Демократичният изход е избори

/Поглед.инфо/ Призовавам парламентарните сили и правителството да предприемат действия, които да покажат, че държавата има волята да скъса със задкулисни зависимости, каза Плевнелиев

в търсене на смисъл открихме силата си #ДАНСwithme

без значение кой е на власт имам няколко прости първи искания към идните управления на България: категорично чисто минало, без каквато и да е връзка с ДС задължителен психо тест, за вс кандидат от листите прозрачност на всяка стъпка и всяко решение уверени бързи силни мерки и усилия в посока образование и култура - ...

Закривай!

Няма смисъл... ама наистина няма смисъл. Колко време още ще трябва да се лъжем, че има футбол в България? Колко още трябва да живеем с някакви ефимерни надежди, че „грандовете” ще ни донесат някаква радост? Отдавна настанаха трудни времена да си фен на „Левски” или на ЦСКА. Първите през зъби се усмихват, че вторите ги закриват и не се знае кога, къде и под какво име ще играят. "Червените" пък от своя страна разгръщат все по-смело картата на Европа (а вече и на Азия) и с умиление и усмивка показват новите географски позорни "сини" открития. И докато левскари и "армейци" се бъзикат помежду си, тикат си срамни новини един на друг, сякаш не осъзнават, че действителността е такава, че скоро няма да има и за какво да се шегуваме. Защото ЦСКА на практика вече е в гроба, докато „Левски” деградира до такава степен във футболно отношение, че скоро на „Герена” ще останат единствено строителите на сектор „А”. Положението е такова, че всяка сутрин феновете отварят сайтовете или...

Михаела Филева: Музиката трябва да носи послание

Михаела Филева е родена в старата българска столица Велико Търново. На 6-годишна възраст започва да ходи на уроци по пиано, което по-късно загърбва за сметка на пеенето. Участва в различни родни и чуждестранни фестивали, от които печели редица награди. Явява се и в телевизионния конкурс "Хит - 1", на който впоследствие става и водещ. Приета е в Националната музикална академия на първо място в специалност поп и джаз пеене. Сериозна популярност добива покрай музикалното риалити X factor. От 2012 г. кариерата й е продуцирана от компанията на Владимир Ампов-Графа и Магдалена Сотирова - "Монте Мюзик". Наскоро тя спечели наградата на БГ Радио за дебют на годината. - Михаела, какво ти е мнението във връзка с последните събития в държавата? - Тежко посрещане си ми устроил (смее се - б.а.). Участвах в един от протестите и много се радвам, че започва да се формира национално самосъзнание у хората. - Би ли направила песен, засягаща социална тематика? - Мисля, че музиката по...

Поповкин е разказал за аварията на РН 'Протон'

Ракетата носител 'Протон' с трите спътника 'ГЛОНАСС-М' , която падна на 2 юли малко след старта , се е 'отделила' от стартовата площадка 0.4 сек по рано от запланираното време. Осен това , налягането в горивните камери на първата степен е било много по ниско от необходимото - 90 вместо 150 атмосфери.

Документи по случая с Гергана Червенкова

В цитираните по-долу възражения и молби на защитата на Гергана Червенкова, изпратени до съдебни и други инстанции още в първите месеци на тази година, могат да се прочетат множество правни аргументи в подкрепа на това, че тя не може да е извършила това, в което е обвинена, както и че не бива да бъде екстрадирана. Никак не е изключено, въпреки всички тях, Червенкова да беше вече екстрадирала в САЩ, ако не беше обществената подкрепа за нея, медийния и обществен натиск по този случай. Но сагата по това дело не е приключила. На 19 юли т.г. Софийският апелативен съд трябва да реши дали да екстрадира Гергана в САЩ.

Една българка ни пише

makedonka_smilevoМилен Радев

Създава се в момента група от интернетни френдове, които желаят да заявят своите позиции във връзка с властващата в момента в София тройна коалиция на измамата и да изкажат макар и символичната си подкрепа за гладуващия Едвин Сугарев.

Покрай това получих от наша млада сънародничка следния спонтанен текст , който толкова ми хареса, че не мога да не го разпространя след като получих разрешение от нетърсещата поименна популярност авторка. Ще я нарека тук

Една българка

Още веднъж благодаря за поканата! Включвам се в “групата” със съзнанието, че в този конкретен момент трябва да се постъпи точно по този начин.

Аз съм от поддръжниците на ГЕРБ по принуда и изхождам от съвсем прагматичните позиции на човек, който едва долавя и разпознава сигналите, излъчвани от тази партия, но които за мен са особено важни: противодействие на ДС, недопускане на опитите на Русия да отклони България от европейската й ориентация, която е ценностна.

В тези си виждания разглеждам Русия откъм актуалното й битие на доминирана от бившите тайни служби на СССР страна, а не с романтичната ми представа за нея като страна – Освободителка.

Имам неустойчиви (отскоро артикулирани) десни убеждения и вярвам в Бог, което ме поставя вън от всяка възможност за сближаване със социалисти и др. формации с неясни или прикрити атеистични възгледи.

Уверена съм, че в настоящият момент ГЕРБ е единствената политическа формация, която ще има политическия кураж да се противопостави на невъобразимо мощните интереси на бившия СССР и агентурните му слуги в България и която има интерес и ресурс да издържи на натиска.

При всички случаи за себе си съм решила (писах го вече някъде): отношението към лустрацията за мен ще бъде политическият лакмус за демократична реакция. Покаже ли някоя политическа сила ясно намерение да проведе прочистване на България от напастта на ДС – там ще бъде и моят глас. Убедена съм, че това ще бъде ГЕРБ, защото в момента са изправени до стената и имат натрупан горчив опит от неправолинейната си политика по този въпрос.

Та, така- присъединявам се с радост!

Що се отнася до ситуацията на Едвин Сугарев – готова съм да застана безусловно в негова защита. Дължа му го. Настанал е последният час на това правителство – вярвам,че няма да допуснем да се случи нещо лошо със Едвин Сугарев и с Николай Генов.

Росен Плевнелиев пропусна да напусне образа на зависимия президент

Същите, макар и остарели с 20 години, които ръкопляскаха на „боянските ливади” на президента Желю Желев заради пълзящия преврат с прекрояването на парламентарното мнозинство и превземането на България от проруската корпорация „Мултигруп” под етикета „Кабинета Беров” през есента на 1992-ра, днес имат формален повод да се направят на възмутени с упрека,че президентът Плевнелиев „безпрецедентно” взима страна в политическата криза и заговори с гласа на протестиращите за необходимост от нови избори.

Кворумният донор на сегашната власт Волен Сидеров изпълзя изпод масата и моментално обяви, че започвал консултации за отстраняване на Плевнелиев. И как няма, при нови избори, ако не започне пак да чупи безнаказано дръжки на вратите на Министерския съвет и рекордите по политическо нахалство, вдъхновяващо склонните към хулиганство 4 процента от избирателите, Сидеров е обречен на отлъчване от леглото на руската тройка, в която се наслаждава на (из)падналите в партер БСП и ДПС.

Нищо крайно и надхвърлящо правомощията му не съдържа днешната реч на президента Плевнелиев. Под казаното от него за изборите, като най-нормалното средство за решаване на проблемите в една демократична държава, би се подписал всеки човек, споделящ ценностите на демокрацията. В този смисъл анализът на казаното от него не изисква кой знае какъв микроскоп. Истината не се нуждае от тълкуване.

За съжаление обаче президентът не каза нещо, на което лично се надявах. Защото съм също толкова лично запознат с мнението му по преглътнатия от него въпрос и си въобразявах, че той ще използва случая да направи все някога решителната крачка-например днес.

Нямам предвид основополагащата тема за руския натиск върху България, пропусната в речта му. Намирам този компромис за разбираем, когато, говорейки изцяло за вътрешната криза, няма явни НОВИ поводи за процеса на руското проникване в българската икономика, политика и задкулисие, набрало нова сила при предишната власт, част от която беше и той.

Не разбирам обаче защо Плевнелиев премълча истинското си отношение към управлението на Борисов, виновно за създадения вакуум, благоприятен за препускането на руската тройка БСП, ДПС, Атака.

Като пощади Борисов, президентът на практика отвори вратата още повече за продължаващите спекулации, че гражданските протести били инспирирани и дори имали за цел завръщането на същите управници, които се постараха след тях трева да не поникне в дясно от центъра, позволявайки на българската демокрация да буреняса на воля в лявата джунгла.

Нещо повече, по този начин президентът Плевнелиев остави да вилнеят използваните срещу него аргументи със задна дата, че е бил и продължава да е зависим от партията и нейния лидер, които го номинираха за поста.

Плевнелиев допусна тази грешка тъкмо сега, когато един след друг обкръжението му напуснаха ключови фигури от неговия екип. Изглеждаше така, сякаш еманципацията му от партийната зависимост е в пълен ход. Вместо обаче да направи следващата решителна крачка, той си прехапа езика.

Или са му казали да си го държи зад зъбите?

Ако са го препънали, положението е още по-лошо. Защото това подхранва атаката, че страда от някаква зависимост, с която го държат.

Пиша всичко това от позицията осведоменост от първа ръка за истинските настроения на Плевнелиев, които (по взаимно споразумение) не оформих като интервю.

Имах привилегията да се запозная с автентичното му мнение, но нямам съгласието му да го съобщавам. Вероятно не е станало още толкова „напечено” в България, че държавният глава да потърси публичност за рязък завой върху платформата на един личен блог, настройвайки срещу себе си ревността на „големите медии” в страната.

Спазвам неписаните правила на общуването между политик и журналист- в крайна сметка не желая да се държа като атакистки хунвейбин. Но не мога да скрия разочарованието си, че познатата ми позиция на държавния глава се размина с очакванията ми и с надеждите на същите онези граждани, които той подкрепя в правото им да искат избори, чиято цел не е възстановяване на яловата ситуация от днешния ден.

Пропускът на Плевнелиев дава коз на най-върлите му врагове и той трябва да знае, че лишава от аргументи точно онези българи, които иначе биха го подкрепили от своя страна като изразител на стремежа към възраждане на България без премълчаване на основни, макар и трудни за отстояване принципни позиции.

Жалко. Дано е поправимо!

Марсохода Opportunity се движи в 'боровинково' поле

Станалият вече легенда по надеждност и дълговечност марсоход Opportunity е изминал половината път към следващия пункт от своя маршрут . В момента марсохода се намира на около 800 м от края на кратера , където работи от средата на 2011г.

Имаме президент. Протестът победи

Още чувам скептичните гласове на мои приятели, ситуирани главно в розово–червения политически спектър, че този протест, който вече 21 дни люлее столицата не е протест, не иска правилните неща и няма да победи.

Нищо подобно, скъпи приятели, протестът победи!

Днес слушах речта на президента Росен Плевнелиев и се чувствам освободен, вдъхновен и оптимистичен.



Спомняте си моите съмнения от предизборната кампания, какво не ми допада в кандидатурата му, както и ироничния ми видео коментар без думи при победата му на президентските избори. 

Дали президентът е самостоятелен и дали Борисов му влияе (т.е. дали е еманципиран)? Дали има сили да се справи с тежката задача (или ще опита да се скрие)? Дали от ентусиазиран експерт ще се превърне в истински политик? 

Днес получихме обнадеждаващи отговори на горните въпроси. 

Имаме президент!

Като баналната китайска капка, която безобидно капва върху главата на осъдения, 21–дневната ни (засега) лятна революция спечели. 

А уж властта е завардила всички подстъпи към себе си – реални и виртуални. В центъра на София се оформя нещо като Забранения град в Пекин, в който влиза дори и св. „Александър Невски“. По БНТ вървят безумните парламентарни „дебати“ без опозиция, за да не се чува гласа на улицата. Властта се старае да не вижда, да не чува и да не мисли за протестите. Опитва се да съществува в някаква си нейна пластмасово–хартиена реалност, фабрикувана ежедневно от пеевските медии и тиражирана от слугите ѝ

Това не е така – освен голата сила на полицията и загражденията, всичко останало отвъд оградите е бутафория и евтин спектакъл. Балонът Орешарски, който ще направи пук. Или пляк!


Протестиращи и власт контактуват в извънзаконовото пространство – протести необявени по реда на закона се сблъскват с необявено извънредно положение в центъра на София. 

Това трябва да спре, защото в сивата политика печелят само лошите. И президентът събра сили да излезе от това положение и да направи най–значимото политическо изказване от последните години. Той си позволи да заеме морална позиция, и лично да отдели добро от зло. 

Ако сега си замълчим и не реагираме, махнем удобно с ръка и си кажем „Какво толкова?”,  след време ще бъде късно. Апелирам за ясно разграничаване. Непукизмът ни докара дотук! За да се оттласнем от дъното, трябва ясна позиция, ценности и тяхното ежедневно отстояване.
Трябва кауза, ако щете и червени линии - граници, които не бива да се прекрачват. Не безпринципни договорки, а ясно позициониране. Който е за това България да е достоен член на Европейския съюз - от едната страна, който нарича европейските компании колонизатори и не уважава европейския химн - от другата страна. Който е за прозрачност в институциите и назначенията на висши държавни постове - от едната страна, който е за задкулисие и безпринципни назначения - от другата страна. А народът ще съди само по делата, а не по декларациите. (текстът от тук)

Оттук нататък чорапът на олигархията ще се разплита и ние трябва да го подръпваме енергично, за да не спира. 

Да дообрулим ореха от площада! Знаете мястото на срещата.

След като гражданите постигнаха освобождаването на Пеевски, след като в сериозните западни медии се заговори за българските протести и така западните политици най–накрая забелязаха четирите слона в бълагрския стъкларски магазин, след като президентът зае страна, можем да се поздравим с историческата победа. 

Знаците за победа са тук – Атака иска сваляне на президента, БСП контраатакува с пресконференция, но току–що Рубикон беше преминат и пътят за сегашните управляващи е само надолу. 

Как аз разбрах посланието на президента – Той е за нови избори, за ГЕРБ в парламента (тоест против това Сидеров да задава дневния ред), против Сидеров. Голяма коалиция е възможен вариант, но не предпочитан. Това са мои тълкувания, няма ги в прав текст.

Оставката на правителството идва!





PS. Какъв късмет, че българският президент в момента не се казва Цветан Цветанов.

От МКС са успели да управляват робот на Земята

Специалисти на НАСА са провели уникален експеримент , в рамките на който , астронавти от борда на МКС са управлявали робот, който е работил на земната повърхност - на изпитателен полигон в Калифорния.

Пълен текст на писмото от Едвин Сугарев към народа: “До новите строители на съвременна България. Апел към българските граждани”

До новите строители на съвременна България. Апел към българските граждани Трудно ми е да пиша този текст. И не знам дали имам право. Но днешният ден на България е решаващ за нейното бъдеще – и в него е недостойно да се мълчи. Днес всяко усилие е насъщно, и всеки жест на съпричастност към събитията тук [...]

The post Пълен текст на писмото от Едвин Сугарев към народа: “До новите строители на съвременна България. Апел към българските граждани” appeared first on ExtremeCentrePoint.

Президентът Росен Плевнелиев пълен текст на изявлението. Предсрочни избори, това е решението!

Вече три седмици в страната има нова вълна на протести. Те получиха различни оценки от политическите сили. Направени бяха опити да се разграничат някои социално-икономически искания от февруарските протести, от исканията на протестиращите днес. Направени бяха опити да се противопоставят българските граждани – едните бедни, а другите по-богати със заявка за класова борба между тях, [...]

The post Президентът Росен Плевнелиев пълен текст на изявлението. Предсрочни избори, това е решението! appeared first on ExtremeCentrePoint.

Македонците го направиха, ами ние?

"Луно, луно, земьо македонска!”. Това сте го чували, нали? Обичаме да говорим за братята от западната ни съседка с насмешка и отвисоко. Донякъде имаме право, тъй като македонците често прекаляват с перченето и мегаломанията. В едно нещо обаче те наистина са първи и наистина ни изпревариха. А ние, вместо да се цупим, по-добре да последваме примера им. Преди няколко дни собствениците на дискотеки в Скопие обявиха, че повече няма да пускат турбо фолк в заведенията си и ще канят единствено световноизвестни диджеи и изпълнители. Те затвориха вратите си за тунингованите турбо чалгаджийки от Сърбия, които ще могат да се хвалят с пластиките и силикона си единствено в кръчмите и на частни партита. Питам се кога ли такова чудо ще се случи и у нас. Отдавна на всеки мислещ човек му е станало ясно, че турбо фолкът от груби кючеци и маанета се превърна в начин на живот. За съжаление все повече млади момичета искат да приличат на своята любима фолкаджийка и вместо да залягат над уроците,...

ССБ: ВСС дължи ясна позиция за тайните записи на скандални разговори и зависимостите в съдебната система

ССБ: ВСС дължи ясна позиция за тайните записи на скандални разговори и зависимостите в съдебната система

Защо е нужна актуализация на бюджета

/Поглед.инфо/ Към момента правителството е поело ангажимент, съгласно сключени договори за финансиране в размер на над 1 млрд. лв. със срок до края на тази година, заяви премиерът пред НС

Страст

Попитали радио Ереван каква е рецептата за щастлив семеен живот след брака. Радиото отговорило: След борбата за сърцето на избраната дама в живота на "истинския" мъж предстоят още 3 много важни битки: 1. Битка за надмощие. 2. Битка за равенство. 3. Битка за оцеляване. Усмихни се, България! Живеем в модерни времена, в които вече и дамите водят битки за своя избраник. Успешна такава е провела австралийка, която е успяла да реализира мечтата на живота си - да се омъжи за... 600-годишен мост във Франция (виж стр. 17). Понякога наистина е по-мъдро да се отдадем на изкушенията си, вместо да проявяваме инат: Две стари моми пият кафе на терасата и наблюдават как един петел безуспешно гони някаква кокошка. Неочаквано кокошката изскача на улицата и попада под гумите на автомобил. - Нима не е прекрасно! - въздъхва една от старите моми. - Тя предпочете смъртта…

Дискусия в Червената къща в София за изборните правила

Центърът за култура и дебат "Червената къща" в София организира на 8 юли 2013 г. дискусия за промените в изборните правила. На нея ще бъдат поставени въпросите "Какви?" "Колко?" и "Кога?" (какви промени, колко промени и кога да бъдат направени). Ще се обсъдят и възможните сценарии за процедура по обсъждане и приемане на промени в Изборния кодекс. Ще се изясни и въпросът защо 14 НПО-та не участват в обсъждането на изборните правила в парламентарна зала.

Аргументите за бюджетна актуализация – критичен поглед

Прочетох днешното изказване на премиера Пламен Орешарски пред парламента и ще разгледам аргументите му за бюджетна актуализация един по един:

1. Правителството на Бойко Борисов е увеличило държавните дългове с 4 милиарда лева за 4 години

Вярно е, но това не е аргумент сегашното правителство да прави същото и допълнително да увеличи държавните дългове. Правителството на Орешарски иска да увеличи дълга с 1 милиард до края на годината. Ако продължава със същите темпове, за 4 години ще натрупа 8 милиарда нови дългове. Не е аргумент за актуализация.

 

2. Сключени договори за 1.1 млрд.лв. до края на тази година, половината от които не са планирани в бюджета

Не става ясно какви са точно тези договори, дали трябва да се плащат тази година, дали са сключени в противоречие с разпоредбите на законите, в каква фаза на изпълнение са, могат ли да се прекратят, в кои министерства са, може ли разходът да се компенсира и т.н. Все още сме в средата на годината и по-малко от половината бюджет е похарчен, съответно има възможности за реакция дори да съществуват подобни договори.

Липсва каквато и да е статистика, няма и анализ на причините и рисковете, както и на евентуалните пропуски в законодателството, които са допуснали сключване на необезпечени договори (това беше забранено преди няколко години). Ако твърдението е, че непрозрачно са сключени договори – тогава не е ли също толкова голям проблем да се раздуе бюджетът, за да се платят точно тези непрозрачни договори? Ако се направи това, следващата година ще има 5 пъти повече непрозрачно сключени договори. Без публичност, прозрачност, ревизия и отговорност нарушенията, не може да се отиде направо към раздуване на бюджета – ще изглежда като замазване или като измисляне на оправдание за харчене. В този си вид, не е аргумент за актуализация.

 

3. Договори за 1.6 млрд.лв. поети ангажименти за следващите години

Това не влияе на бюджета за настоящата година и не е аргумент за актуализация. Написаното по т.2 влияе с пълна сила.

 

4. Държавни фирми и болници имат дългове за близо 5 милиарда

Търговските дружества с държавно участие не са част от държавния бюджет, нито държавата е отговорна за техните дългове. Това е аргумент за реформи в държавните компании, не е аргумент за актуализация.

 

5. Емисията на 800 милиона лева краткосрочен дълг през февруари

Тя не влияе на държавния бюджет (освен около 4 млн.лв лихви). Самата сума вече беше възстановена от ЕС на България и в момента е налична във фискалния резерв. Не е аргумент за актуализация на бюджета.

Емисията дълг би могла да е аргумент само за известно повишение на възможностите за издаване на държавен дълг, тъй като тези 800 милиона са получени и върнати в рамките на годината, т.е. не влияят на държавния дълг в края на годината. Бих подкрепил тези 800 млн. да се изключат и с толкова да се увиличи лимитът за дълг, обаче само ако правителството увеличи фискалния резерв със същата сума. Но то не планира подобно нещо, което означава, че просто иска да ги похарчи.

 

6. Ускоряване връщането на ДДС

Това вече беше направено и към края на май невърнатото ДДС е на най-ниското си ниво от 5-6 години насам. Няма нужда от допълнителни ресурси, т.е. това не е аргумент за актуализация.

 

7. Разплащане на забавените плащания към бизнеса – 150 млн.лв.

Забавените плащания по европрограми не тежат на бюджета – просто там е нужна по-добра организация на работата. Повечето забавени плащания вече бяха платени (публикувана е статистиката), остават плащанията на 1-2 министерства, които имат специфични проблеми – например Военномедицинска академия, която има най-много дългове от всички болници. Подобни хронични проблеми изискват най-малкото задълбочен преглед и реформи, а вероятно и финансова ревизия. Това, че МВР и МО не се управляват добре не е аргумент за актуализация на бюджета, а е аргумент за реформи.

 

8. Похарчване на буферите в бюджета

Вярно е, че до голяма степен са похарчени още в началото на годината 200-300 млн.лв., с което почти са изчерпани възможностите на бюджета за допълнителни разходи. Това може да се използва за критика срещу предишно парламентарно мнозинство, но не е аргумет да се правят още допълнителни разходи.

 

9. Неизпълнение на приходите

Това е първоначалният аргумент, с който тръгна идеята за актуализация, затова ще й обърна повече внимание.

Първо, към края на май бюджетът е на излишък (толкова за твърденията, че е наследена “дупка” в бюджета)

Второ, премиерът се оплака, че приходите от ДДС са изпълнени едва на 38.7% към края на май 2013 – обаче, това всъщност е подобрение спрямо същия период на предходната година когато приходите от ДДС бяха изпълнени само на 37.9%. Как подобрението на приходите от ДДС може да се ползва като аргумент, че има неизпълнение?!?

Трето, при акцизите има изоставане от плана, но това изоставане беше най-вече през първите 1-2 месеца и оттогава намалява всеки месец. При допълнителни мерки срещу контрабандата, обещани от Орешарски, би трябвало нещата да се подобрят дори по-рязко.

Четвърто, през първите месеци на годината имаше сериозно забавяне на приходите, но то беше преодоляно през април и май при служебното правителство. Това показва, че сегашното правителство – ако иска – може да направи същото, да увеличи събираемостта на данъците и да избегне проблеми с бюджета.

 

10. Съветите на МВФ и Оли Рен

Оли Рен каза, че в ЕС орязването на разходите не бива да е за сметка на продуктивни разходи (т.е. трябва да се режат неефективните разходи – не е аргумент за актуализация и увеличение на разходите!). А МВФ казват, че бюджетните разходи трябва да се изпълняват както са гласувани, а не да се намаляват в рамките на годината дори да има неизпълнение на приходите (това също е стандартна препоръка на фонда). Така или иначе, това е избирателно четене на съветите. Защото МВФ, например, само преди дни казаха, че дефицитът в българския бюджет за 2013 е постижим, т.е. няма дупка от 1-2 милиарда, за която правителството говореше преди няколко дни. Нещо повече, МВФ има предвид случилото се през миналата година когато имаше риск от забавено възстановяване от ЕС, което се използва като аргумент за избягване на разходи – но това е изцяло друга тема, несвързана с актуализацията.

 



Блогът за икономика 2013

В играта на криеница: “пу за вас”!

Когато някой крие нещо по отношение на произхода на своя продукт, това означава, че ни мами съзнателно и държи това да остане тайна, защото е осъдително и дори подсъдно. И ако в икономиката, напримeр при производството на храни, това предизвиква масово негодувание, в политиката номерът твърде често минава. Поне в България.

Крият се масово и по план. Зад марката „Орешарски” БСП реши да мимикрира още преди да сготви невъзможните съставни части на сбърканата партийна манджа в 42-то Народно събрание, която сега гълта толкова подлютена с подправката „Сидеров”.

Не от прозорливост за съотношението на силите в проценти, а като (само)признание за доказан недостиг на доверие и тежест в обществото, БСП си знаеше, че ще има нужда от политическото менте „Орешарски”, за да се скрие зад неговата „експертност”.Тя обаче не става за експорт- който трябва, знае истината.

Шефът на социалистите в европарламента Ханес Свобода призова не Орешарски, а Станишев да преосмисли грозната си сделка с Атака, която за удобство ( или от неудобство) нарича крайно дясна, макар тя да е проруска и крайно лява.

Фактът, че самият Сидеров беше скрит след европейската социнтервенция само доказва връзката по партийно-идеологическа линия. Ако Сидеров не беше оръжие за заблуда на врага , т.е. на българския народ предимно, трябваше да изпадне в нова, още по-свирепа фаза на бяс срещу Европа и европейската намеса във вътрешните му работи. Вместо това, той се подчини дисциплинирано(!) на европейската соцдиректива и вече цели 4 дни не е ругал публично протестиращите, не е нападал полицаи, журналисти, депутати или други обекти на театралния му гняв.

Играта на криеница в българската политика е нейна същностна черта, която отвращава вече дотолкова будните граждани, че се наложи да поискат лично и чрез улични протести тя да бъде прекратена. Само че задкулисието едно си знае: слага маски на мястото на всяка дръпната и продължава безцеремонно да лъже публиката.

На единствените текущи в момента избори в страната това се вижда от всеки, който има желание да се информира ( но манипулаторите явно разчитат на избиратели, които не полагат такива усилия).

Христо Бозов бил независим кандидат за кмет на Варна , „подкрепен” от БСП и България на гражданите ( които иначе ще стават част от десния реформаторски блок)!

Който иска да „копне” малко зад фасадната лъжа във Варна, а това са явно мнозинство погнусени граждани там, може да види, че дори и БСП не е основният спонсор на въпросната „независимост”, а си е продала гласоподавателите на Пеевски и компания. Лично обслужващият тази компания „журналист” Николай Бареков, покрай когото припка февруарското менте от софийските митинги Ангел Славчев, реди комбинации в организацията на подкрепата за Бозов.

Наблюдателят от Шумен Драгомир Радославов ( по баща-фамилията му не се чете) от секция 334 във Владиславово разказва във видео, което може да бъде проследено в интернет, как Бареков , Славчев и др. подобни са командировани във Варна да обработват наблюдатели да създават предимства за Бозов. Същият е скрит кандидат на …ТВ7 и нейните собственици от КТБ, дръзнали да се намесят по този начин на територията на всемогъщата в региона варненска групировка ТИМ.

Дали пък това не е индикация кой е “по-велик” от двете корпорации в национален мащаб?

Криеницата на ТВ 7 има и своите смехотворни измерения. Ако се опитвате да намерите ( като гост,поканен за предаване) къде се крие чисто физически ТВ 7, преместена наскоро в нова сграда на бул. „Борис Трети” в София, ще се поизпотите доста. Защото собствениците на тази напълно дискредитирана телевизия на олигархията си дават сметка за „опасностите”, които я дебнат откъм народната любов и са наредили на фасадата на сградата по нищо да не личи, че там се е сгушила въпросната телевизия. Тя вече не се гордее със своето лого и по митингите репортерите й се явяват с микрофони, от които е отпаднал надписът ТВ 7. Поради което, отличавайки се от останалите, бива разпознавана веднага от протестиращите…

Обвързани със заплати, надвишаващи в пъти останалите в медийния сектор, много работещи в ТВ 7 са принудени да търпят тормоза на своя началник Бареков, който ги наричал „мишки” ( макар самият той да се крие напоследък все повече в миша ниша). Съответно някои журналисти написали на столовете си …”мишка”.

Криеницата обаче крие и някои изненади за хитреците- тя разкрива глупостта на криещите се. Отидете на един протест в София (а вероятно и в други градове) и ще видите, че за хилядите граждани на улицата няма никакви тайни. На лозунгите обобщено пише „разкрити сте”, т.е., както се казва в детската игра: заплюват ги с “пу за вас”!

Пламен Орешарски по спешност отива в парламента за бюджета

/Поглед.инфо/ Министър-председателят Премиерът Пламен Орешарски ще дойде в парламента по повод актуализацията на бюджета. Това стана ясно от думите на финансовия министър Петър Чобанов, който вече е в сградата на Народното събрание.

Групово изнасилване на млада жена от полицаи разпали гнева на украинците

Групово изнасилване на млада жена от полицаи разпали гнева на украинците

Утре ще сме без пожарникар, цар и господар

Утре ще сме без пожарникар, цар и господар

Корупционните дела се провалят, защото започват кампанийно след смяна на властта и се внасят на всяка цена

Корупционните дела се провалят, защото започват кампанийно след смяна на властта и се внасят на всяка цена

Депутатите завзеха ефира на БНТ в имиджова война с протестиращите

Депутатите завзеха ефира на БНТ в имиджова война с протестиращите

Леа Коен: Златна зора не е изолирано явление

Леа Коен: Златна зора не е изолирано явление

Lana Del Rey - You Can Be The Boss и работа по време на протест

с уважение към протестиращите ВСЕКИ ден и сутрин и вечер, както и към участващите активно във фейсбук протестите също, не ми е ясно как се справяте с работата си. аз лично не мога да насмогна, ако трябва да протестирам така посветено на каузата, ще занемаря бачкането, а това не ми е възможно просто защото съм работохолик, който има почти сексуално отношение към работата си;) 
човек трябва да е доста свободен за да може да отделя толкова време за политика в ежедневието.

Премиерът Пламен Орешарски е трети по рейтинг сред политиците в България

/Поглед.инфо/ Премиерът Пламен Орешарски е трети по рейтинг сред плитиците в България с 38%, заяви директорът на агенция „Медиана" социологът Кольо Колев пред Фокус.Преди него са Росен Плевнелиев с 50%-52% и столичният кмет Йорданка Фандъкова- с около 40%. След Орешарски са Сергей Станишев, който е с рейтинг 32%, и на пето място е Бойко Борисо в- 30 %.

Няма смисъл ГЕРБ да се връща в парламента

/Поглед.инфо/ Няма смисъл депутатите от ГЕРБ да се върнат в парламента, заяви социоложката Румяна Бъчварова по програма „Хоризонт“ на БНР. Тя ръководеше политическия кабинет на бившия премиер Бойко Борисов и с изявлението си се опита да разсее очакванията, че партията с най-много гласове на изборите търси път за връщане в парламента.

“Икономист” излезе със заглавие, взето от българските протести

"Повечето българи изглеждат отвратени от цялата политическа класа, включително дискредитираната дясноцентристка партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов (...) и от сегашното, предвождано от социалистите, правителство. Нови избори няма решат този проблем. Най-добрата надежда за България е експертно правителство, което да реформира правораздаването, да промени изборния кодекс, да се бори с организираната престъпност и корупцията и да сложи край на сенчестите действия на управляващите, за да могат младите, неопетнени и талантливи хора да възприемат като привлекателно влизането в политиката." Това пише в статия в новия брой на седмичника "Икономист", чието печатно издание ще се появи на пазара днес.

Ориентири във финансовия лабиринт – 3

Нека първо обърнем внимание на едно от най-важните звена на пенсионното планиране: инвестирането. Ако Вие имате едно приемливо и добро, по Вашите лични стандарти, разбиране за това как да подредите и променяте позициите на фондовете, включително съотношението между акции и ценни книжа в тях, то това би било напълно достатъчно, за да можете сам да изградите едно печелившо портфолио. Проблемът обаче в много от случаите идва оттам, че ако объркате в неподходящ момент някои от величините, то може да се окаже, че когато стане време да се пенсионирате и да използвате парите си, ще сте загубили повече пари (и нерви) с течение на времето, отколкото сте спечелили.

Българско национално радио и ядрената мафия срещу народа.

Във вторник (2/07/2013) БНР пусна следното съобщение, без аудио запис, което предполага че не е пускано в ефир, но независимо от това е знаково за обслужване на интересите на ядрената мафия: Горивото за АЕЦ "Козлодуй" поскъпнал...

Ако Борисов и Станишев влязат в коалиция, всички заедно ще заковем капака на ковчега за ГЕРБ

Ние им казваме, пък те нека ни се смеят! Ако са верни слуховете, че ГЕРБ и БСП се готвят да управляват заедно под някаква форма, нека им го кажем ясно: Край на ГЕРБ. Край на Борисов.

The post Ако Борисов и Станишев влязат в коалиция, всички заедно ще заковем капака на ковчега за ГЕРБ appeared first on ExtremeCentrePoint.

Близо 400 000 българи са готови веднага да емигрират

/Поглед.инфо/ Близо 400 000 българи са готови веднага да емигрират, според социологическо проучване. Хора с висше образование, учени от БАН били готови да работят каквото и да е в западни страни, само за да се измъкнат от България, съобщи социологът Юрий Асланов в ефира на Би Ти Ви.

5 урока за маркетинга от викачите по морето

Надали има жив човек в маркетинг-бранша, който да не е виждал тази прословута табела. Преди години тя се превърна в повод за сериозно преосмисляне на въпроса какво е PR, както и за доста лични равносметки на хора от PR-средите. Е, тъй като е лято и викачите по морето са на мода, реших, че е време да се поучим от тяхната стратегия.

Без претенция за изчерпателност, тук съм събрала 5 урока, които маркетолозите трябва да усвоят от викачите.

  1. И скучният продукт може да бъде продаван интересно – в крайна сметка какво интересно има около семките и царевицата или поредния “традиционно български” ресторант на крайбрежната? Когато не може да говорим за сериозно USP, на база на което да се диференцираме, трябва да заложим на оригиналната комуникация. Викачите са разбрали това правилно и всеки има уникален собствен стил и подход. Тук няма грешни решения – има само грешни решения в рамките на целевата група! Затова привлечете вниманието със собствен стил.
  2. Фокусирайте се върху слогана – той може да направи кампанията уникална, а продукта – запомнящ се. Разбира се, добрите слогани се наваксват (или по-скоро плагиатстват) бързо от конкурентите – пребройте само колко “гимнастики за езика и аеробики за зъбите” срещате в един ден на плажа. Но оригиналният слоган и подчинената на него рекламна кампания ви дава временно предимство – а докато конкурентите наваксват, вие можете да мислите за следващата стъпка.
  3. Обхватът е всичко – това правило е особено важно както на плажа, така и в социалните медии. Reach е може би най-важната метрика – защото колкото и туристи да ви се усмихнат (или Like-нат), по-важно е до колко човека сте стигнали, за да си осигурите онази необходима маса от конверсии (или вечерящи при вас), която да държи бизнеса успешен.
  4. Имате само секунди, за да привлечете вниманието – по данни от Associated Press през 2012 времето, за което фокусираме вниманието си, е паднало под това на златните рибки до само 8 секунди. Викачите имат тази информация и затова се стараят още при първата интеракция с потребителя да заковат вниманието му. Все пак те разчитат основно на евтини комуникационни трикове, какъвто е повишаването на звука (известна тактика на телевизионните реклами), но вие можете да сте значително по-ефективни и креативни.
  5. Когато стигнете до потребителя, не го оставяйте – след като веднъж спечелите вниманието на потребителя, преведете го колкото можете по-отблизо през процеса на покупка, та чак до стигането на масата в заведението. Ако го изпуснете от поглед, кой знае какво ще се случи. В това викачите са особено ефективни – те не изпускат клиента от първото колебание дали това е подходящия ресторант до настаняването на избраната маса.

Е, надявам се този пост да ви е бил полезен или най-малкото забавен :) Ако можете да ме допълните, коментарите са на ваше разположение!

Постът 5 урока за маркетинга от викачите по морето е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Страници: 1 | 2

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване