Янукович освободи висши чиновници заради насилие срещу протестиращите

Янукович освободи висши чиновници заради насилие срещу протестиращите

Кърпят "Тракия" и "Хемус"

Снимка: архив, Булфото Заради ремонт на виадукта при км "67,027" по автомагистрала "Тракия", в област Пазарджик е въведена временна...

Може ли Варна да стигне поне Картахена

Гаро Одабашян, Колумбия От много време варненци говорят за ново пристанище: преместване на товарния док, изграждане на нов пасажерски...

Работила съм за десни правителства. А има хора в РБ, които са работили за леви

/Поглед.инфо/ Аз съм представител на дясната тенденция - била съм лице и съм работила за две десни правителства. А има хора в Реформаторския блок, които са работили за леви и левоцентристки правителства.

Шефът на Сметната палата май е пътник!?

/Поглед.инфо/ БСП се прицели в ръководството на Сметната палата. За целта се обсъжда написването на нов закон, съобщава „Сега“.

Овластената „мутра” е нетърпима

Ов/Поглед.инфо/ Варненската епархия показа сили да с пребори с друга сила. Това е добра новина. Това заяви в сутрешния блок „Здравей, България” по Нова телевизия психиатърът д-р Николай Михайлов относно борбите в църквата.

Съдът: Контактите на Кокинов с политици показват податливост на влияние и готовност за услуги

Съдът: Контактите на Кокинов с политици показват податливост на влияние и готовност за услуги

Полицаи пред БНТ: Колега почина след падане от камион на границата. МВР: Не е вярно

Полицаи, които работят на българо-турската граница при Елхово, неофициално твърдят, че има техен колега, който е починал, след като паднал...

Най-после Слави ще става баща!

/Поглед.инфо/ Любимата на Слави Трифонов, Мартина, чакала дете, пишат клюкарски издания. Красивата балерина щяла най-после да дари с потомство шоумен №1 на България, чийто личен живот не слиза от страниците на медиите вече десетилетия.

Какво е панаирът на книгата?

Седмица след ХLI Панаир на книгата в НДК и седмица преди коледните празници е по всяка вероятност времето, в което книжния бранш ще прави своята равносметка не само за най-голямото си събитие, но и за цялата работната година. За да започнем тази седмица с усмихнат старт на равносметката, събрахме мненията на част от издателите, книжните...

Каша от червена леща

Продукти:
За лещен бульон:
1ч.ч. червена леща
1 морков
1 зелена чушка
1 пащърнак
1 домат
1 глава лук
1ч.л. сол

За каша:
1- 2с.л. олио
2с.л. брашно
1ч.л. мащерка
1ч.л. червен пипер

Приготвяне:
Лещата се премива. Зеленчуците се почистват и измиват. Кореноплодните се режат на кръгове. Лукът се скълцва на ситно. В тенджера се прехвърлят лещените зърна и всички зеленчуци. Налива се един литър вода. Съдът се похлупва. Оставя се на включен котлон. Зеленчуците се варят на кротък огън, около 50 минути. После се отхлупва, за да се добави сол и доматен сок. Похлупва се и се оставя да ври още половин час. В дълбок тиган с по- широко дъно се налива олио. Поръсва се сол и червен пипер. Съдът се поставя на включен котлон. Брашното се добавя към загрятата мазнина. Запържва се за пет минути. Бърка се енергично с дървена шпатула. След това съдът се оттегля. Налива се една и половина чаена чаша лещен бульон. Добавят се отцедената сварена леща и зеленчуци. Съдът се връща на котлона. Пробъква се. Оставя се да се сгъсти на тих огън. Кашата се овкусява с мащерка.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Кардиналната разлика между агентите на ДС и обикновените хора


Осени ме идеята като прочетох коментара на Simona Voyager, зрител на разговора на Надежда с Кеворк:

"Като го чух да казва на Надежда "ти знаеш, че аз нямам нищо против Костов" и спрях да го слушам. То все има някаква граница, отвъд която човек не може да понася повече...."

Та то се оказва толкова просто - те, агентите, са хора, за които не съществуват граници, които не могат да бъдат прескочени. А обикновеният човек знае какво може да прескочи и какво не. Т.е. обикновеният, порядъчният човек има ясни граници.

Г-н Орешарски, кой, кой, кой е Мома Калина???

/Поглед.инфо/ По думите на г-н Бойко Борисов - един от най-лоялните бивши членове на БКП,  на съвместния семинар на правителството и парламентарните групи, БСП и ДПС сбъркали Боровец с Бузлуджа и наново учредили БКП.

МВР: Няма починал полицай на границата

Няма случай с починал полицай на границата, съобщиха от пресцентъра на МВР. "Във връзка с разпространена информация в сутрешния блок на...

На 81 г. почина ирландският актьор Питър О'Тул

Ирландският актьор Питър О'Тул, постигнал световна известност с ролята на Лорънс Арабски в едноименния филм от 1962 г., почина на 81-годишна...

Посъветвах протестърите да преследват министрите в банята, в тоалетната

/Поглед.инфо/ Протестърите влязоха в спиралата на компроматите.Аз ги посъветвах да преследват министрите навсякъде - в банята, в тоалетната. Такова е тяхното поколение - чалга и простащина.

Чакъра е бил взривен и запален - тежка съдба чака Бойко!

/Поглед.инфо/ Убийствени манипулации са маскирали гибелта на Тодор Димов-Чакъра преди десет години като самоубийство.

Два района без вода днес във Варна

Поради аварии днес без вода ще са следните райони: - района под Църковен храм "Свети Цар Борис" в кв."Аспарухово " - от 10 часа до 15 часа;  - част от кв.Възраждане 1 - до 15 часа;

България изтегли по-малък от планирания външен заем

фото: Красимир Юскеселиев, Капитал България изтегли по-малък от планирания външен заем, като постигнатата доходност е близка до...

Контрапублицистика

Ден след ден минава и нито една критична дума не се появява в „Дума” за скандала с най-одумвания (между)народен депутат Сидеров, затъващ в разкоша на триъгълника Венеция-Париж- Варадеро. Явно началницитге от „Позитано” не позволяват .
Изключение направи една авторска реплика срещу ( не, не срещу Волен Сидеров!)… Бойко Борисов- основателна, впрочем. Защото му напомня, че, преди да говори за мафия на Варадеро, трябва да се погледне в огледалото, както го видя репортаж на в. „Монд” целия му „блясък” преди години”.

Правилно, така е. А и „Монд” си е „Монд”, как да не се позовеш на неговия авторитет ( какъвто „Дума” няма и затова си трае по болезнената тема за общуването на БСП с фашизоидите).

Закачката с Борисов обаче пак беше в стил „защо биете негрите” в момент, когато официозът, както самата БСП, услужливо „няма позиция” по актуалния скандал с творението на руските служби на българската територия, наречено „Атака”.

И още нещо, чисто професионално: официозът не е информирал своите читатели за самия факт- за скандала със Сидеров на Варадеро, но коментира коментар на политик по повод, който е спестен на читателите…Жалка картинка.
И ето, че проговори най-емблематичното перо на партията, членът на Висшия съвет на БСП Велислава Дърева, която упорито представят „просто” като журналистка при редовните й изяви от телевизионния екран ( явно е срамно да се признае, че е несменяем висш политик в най-голямата и най-дълго управлявалата през целия т.н. преход партия).

Чл. на ВС на БСП изригна с обичайния си патос- с какъвто например бранеше от шепата критици президента Първанов в серия от статии в президентската притурка в. „24 часа”.

Ето какво каза Дърева тази сутрин пред Нова тв”:
„Това, което се случи, е проява на лош вкус, лошо възпитание, чалга и простащина”.

Най-после! Храбро, рязко като комисарски куршум в тила на вързания. Гневът й се взриви обаче не срещу силния на деня Сидеров и неговите простотии, както може би погрешно си помислихте (извинявайте ако съм ви подвел да повярвате за миг,че това е възможно), а срещу шепата младежи, които си позволиха да нарушат вечерята на вътрешния министър Йовчев.

Подробност от пейзажа на заучените опорни точки е и обидата, с която Дърева удостои протестиращите младежи. Вече е наложен стандарт официозните публицисти да ги наричат хунвейбини. Такава е повелята на онези, които дърпат конците на пропагандата- да хвърлят своите камъни по чуждата глава, приписвайки крайно леви, маоистки пороци на български студенти по история, философия и т.н., докато фашизоидно крайно левият Сидеров се бори срещу колониализма с пачки от хиляди евро на вечер по скъпи курорти, за което партията забранява публицистичното възмущение на своите „остри пера”

Тъпо, но факт!

Подписахме два търговски договора с Китай

България подписа два търговски договора с втората най-голяма икономика в света-Китай. Първият е за продажба на малорежещи машини на...

Къде е Ани Цолова след интервюто и при Сашо Диков?

/Поглед.инфо/ Ани Цолова изчезна от сутрешния блок на Нова тв. Днес нейният партньор Виктор Николаев осъмна сам в студиото на медията.

15 мерки за честни избори

/Поглед.инфо/ Седем месеца след скандала с над 480 000 бюлетини за парламентарните избори, които прокуратурата намери в печатница в Костинброд в деня за размисъл, в понеделник бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков ще бъде даден на съд.

"Преса": Чакъра бил взривен с граната и запален, за да се заличат следите

Къщата на Димов след края на скандалната акция. Сн.: "Правен свят" Тодор Димов - Чакъра е бил взривен с граната и запален, за да бъдат...

Окончателна е раздялата със "Синьо единство"

/Поглед.инфо/ Нагледал съм се на интриги, на разделения. Желание да бъдат вкарвани разделителни линии в Реформаторския блок (РБ) и да се търси разцепление няма да бъде толерирано нито от мен, нито от партиите в блока. Това каза пред бТВ заместник-председателят на ДСБ Петър Москов във връзка с това, че тъмносините искат "Синьо единство" да напусне блока.

Говори Пловдив: МУЗИКА ЗА ИДИОТИ

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Протестиращи блокираха вътрешния министър Цветлин Йовчев в ресторант – пишат разни медии.

Те, медиите, за това са създадени – да излагат приличните хора, така че не можеш да ги кориш. Но аз се обръщам към студентите от протеста – защо, бе, момчета и момичета, защо му разваляте рахатя на човека, като фокусирате медийното, а оттам – и цялото обществено внимание върху него? `Ма недейте така, ще вземе да го избие уртикария от притеснение, ако внезапно се сети, че не е морално да се черпи в кръчмата в момент, когато подопечната му полиция спасява неговата вредна за България власт, като се бие по софийските улици с децата на България.

Всички български гласоподаватели и данъкоплатци мислят, че в такъв сюблимен миг министърът е в кабинета си, телефони звънят на пожар, той пуши цигара от цигара и пие кафе след кафе, за да е бодър и да координира на свежа глава мирната съпротива на любимата родна полиция срещу агресивните безродни протестиращи…..

Пък се оказва, че той я координира от някакъв си шантан. При това – без да е ясно какво точно пие.

Пък може и заради друго да го избие въпросната уртикария, граждани – заради една аналогия. Преди години, по времето на комунистическия премиер Жан Виденов, неговият колега, министър Любомир Начев, бог да прости грешната му душа, си отиде от поста, след като бе засечен да се черпи в кръчмата с отбор красиви манекенки, докато полицията в София разследваше как и защо същия ден престъпна банда застреля трима полицаи.

Това се случи през 96-та, когато едва започваха най-силните протести в историята на българското гражданско общество. Тогава безумно ироничният, но използван съвсем сериозно за защита от управляващите комунисти инструмент, наречен „контрапротест”, още не беше измислен. Не, че някой по онова време изобщо би посмял да извади на улицата някакъв си контрапротест, защото той щеше да бъде бит  и пометен още преди полицията да получи инструкции дали да го защитава или не.

Но ето, сега този инструмент вече го има и се оказва ефективен. В смисъл – измислиха го и управляващите комунисти са спокойни, че ако се наложи, винаги могат да накарат едни български граждани да се сбият с други български граждани, а те да се намесят като национално-отговорна власт и да решат конфликта в своя полза.

Даже не само го измислиха, ами виждаме, че от онзи ден тукашният опит се прилага и от компанията „Янукович и сие”, назначена преди време да управлява Украйна в руска полза. Кашата там е пълна, защото Янукович продължава по всякакъв начин да дава вид, че иска да запази прозападната ориентация на страната и едва ли не има едни и същи цели с протестиращите срещу него, които обаче в същото време би, вероятно за всеки случай. Но тъй като реакцията срещу боя беше силна, ето че той реши да направи по-простото и логично нещо – да докара на спонтанен контрапротест в столицата тълпи хора от населената предимно с руснаци – и съответно силно проруски настроена – източна част на страната.

По този повод сред мен настъпва един момент на тревога, граждани. Започвам да се чудя дали институцията „контрапротест” е наистина уникално българско политическо изобретение, каквито мнения имаше доскоро или ще се окаже нещо като българският чадър – инструмент, само наречен на наше име, но иначе измислен в лабораториите на КГБ и просто пробван от нас в реална обстановка.

За да не си цапат руснаците ръцете, пък и да запазят доброто име, което имат пред света, де, не за друго.

Като гледам начина, по който се използва контрапротестът в Украйна, май наистина и тази работа ще се окаже руска направа. Много ме е яд, все не уцелваме ваксата и не можем да се доредим до челното място в списъка на най-гнусните политически изобретения в света.

Поне в този списък, като не можем в друг.

А виж, със завист мога да кажа, че в този списък далеч пред нас е малката, но достойна Северна Корея, гръмко наричаща себе си Корейска народно-демократична република. От четири думи в това име, трите са абсолютна лъжа, но нейсе, фактът е, че не можем да им стъпим на малкия пръст на корейските другари.

Тази седмица например те безцеремонно разстреляха един изключително опасен враг – Джан Сон-тхек, чичо на великия вожд Ким Чен-ун, завеждащ организационния отдел на ЦК на Корейската трудова партия и заместник-председател на Националния комитет по отбрана. Правилно се досетихте, той е само заместник, защото самият велик вожд и учител Ким е председател, иначе Джан нямаше да е на жалкото второ място.

Та въпросният Джан, оказва се, е човек корумпиран, морално разложен, алкохолик, наркоман и комарджия. Да се чудиш как по време на 50-годишната му вярна служба никой не е забелязал отвратителната му природа. И как се е допуснало изобщо той да се окаже чичо на самия велик вожд и другар Ким. Но явно умело се е прикривал…..

Обаче не е само това. Оказва се, че бившият другар Джан, както следва да се очаква, е напълно разложен не само морално, но и политически, тоест, създал е група с цел „завземане на върховната власт в партията и държавата, сваляне на ръководството на партията и промяна на социалистическата система”.

Това с промяната на социалистическата система особено ми хареса, граждани. То придава дълбочина и логика на всичко, доколкото първите две обвинения не звучат достатъчно убедително – нали въпросният Джан е имал на практика цялата власт в партията и държавата. Но, виж, социалистическата система е друго нещо, тя непременно трябва да се опази – за да не се окаже така, че изведнъж, вместо само отбраният елит, да вземат всички в държавата да се превърнат в корумпирани пияндета, наркомани, женкари и комарджии. Къде ще му излезе краят тогава…..

Западни агенции съобщават, че, след екзекуцията на Джан, в Северна Корея има напрежение и се пораждат дискусии сред обикновените хора. „Внезапният край на Джан ги разтревожи. Ако могат да екзекутират един от най-влиятелните хора в страната, то тогава могат всеки” – смята се, че това разсъждение е поводът за тъй нареченото напрежение.

Не ми се вярва, граждани!

Не ми се вярва, че самите корейци, родени и израснали в онази свободна страна, не са изобщо забелязали досега, че всеки от тях по всяко време най-свободно може да бъде екзекутиран. И не ми се вярва, че някой там може да дискутира подобен въпрос, докато е още жив. Освен ако няма специална поръчка от властите да проведе такива дискусии сред обикновените трудови хора, за да се увери, че всички те правилно схващат посланието – безпрекословно да обичат великия вожд Ким. А чак после същият провокатор да бъде застрелян като враг, подтикващ обикновените трудови хора да водят подобни дискусии.

Ето, затова не можем ние дори на малкия пръст да им се намажем на корейците, граждани.

А толкова много искаме.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


„Сградите на Варна”:Улица „Охрид“ - Търговец на яйца построява хотел „Роял“

Сградата, проектирана от арх. Никола Лазаров през 1905 г., е сред най-красивите в града  През 1912 г. арх. Йосиф Хаджистоянов проектира на...

Гарелов размаза Плевнелиев за отсъствието му от погребението на Мандела

/Поглед.инфо/ Водещият на „Оригиналът“ по TV7 Иван Гарелов остро разкритикува президента Росен Плевнелиев за отсъствието му от най-значимото световно събитие тези дни – погребението на Нелсън Мандела. „Най-логично беше да отиде президентът Плевнелиев“, каза журналистът относно българското присъствие.

Пак имаме сериозно разминаване с Борисов

/Поглед.инфо/ „Много сериозно разминаване в преценката, което забелязах още при първия коментар на Бойко Борисов за нашите шест стъпки за излизане от кризата. Тогава той просто премълча.”

Масово уволняват жени в майчинство

/Поглед.инфо/ Масово работодатели уволняват жени в майчинство. Това е една от най-често срещаните жалби в Комисията за защита от дискриминация (КЗД), пише "Новинар".

"Флагман": "Кауфланд" се извинява за червей в месото (фото)

flagman.bg Младата жена е подала сигнал до БАБХ, очаква резултатите Потресаващо откритие направи бургазлийка след покупка на месо от...

Тарикати надхитриха парламента за пушенето

/Поглед.инфо/ Ресторантите и баровете измислиха как да заобикалят забраната за пушене по празниците, показва проверка на "Сега" в столични заведения, за които има сигнали, че позволяват цигарите.

Храни, които ни правят по-умни!

/Поглед.инфо/ В менюто на всеки човек трябва да се съдържат продукти, които стимулират мозъка, повишават умствената активност, поддържат тялото младо и здраво. Списъкът с най-полезните храни е съставен от международна група учени, съобщи РБК, цитирана от БТА.

Цветанов ще открадне партията на Борисов

Поглед.инфо/ На въпрос на водещия Иван Гарелов по Тв7 - дали е възможно Цветанов да открадне партията на Борисов - Мирослав Найденов отговори утвърдително: „Не е изключено". Според него напоследък Борисов оставял впечатление на „изморен и в тежка ситуация председател на партия".

Как да си направим собствена изложба в Google

Интернет търсачката Google стартира нов онлайн инструмент, който ще позволи на музеи, галерии и частни лица да създават онлайн всякакви...

Хороскопът ви за днес

Овен Денят се свързва с промени и повтарящи се ситуации от миналото. Ако това се случи, то значи има върху какво да се замислите и какво...

Недко Петров: Кой тревожи пръста Божи?

Предколедно време. Народът, смъртно уморен, чака времето си за празнуване. Кого го е еня за дядо поп, разбирай избора за нов...

5 нови беемвета посрещнаха "Скорпиънс" на ВИП-а в София

снимка: СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА Пет чисто нови беемвета паркираха на ВИП терминала на летище София час и половина преди рок динозаврите...

Р. Кънев: Разчитаме на „Синьо единство“, независимо дали са в Реформаторския блок

Отново много силен Радан Кънев. Мисля, че пред очите ни се ражда лидерът на новата десница. Както Иван Костов предрече - лидер не се назначава, той сам се създава


Елена Дюлгерова, ГЛАСОВЕ
2013-12-15 17:21:18 |

„За нас е важно да видим дали ГЕРБ са готови да се откажат от властта – защото досега се бяха вкопчили в нея на всички нива“, казва лидерът на ДСБ Радан Кънев. Според него споразумения са възможни само между политически формации, които имат съгласие по всички най-съществени въпроси.

- Вчера (събота – бел. авт.) стана ясно, че една от 6-те партии в Реформаторския блок – „Синьо единство“, вероятно ще отпадне от блока или по-точно, че с нея няма да бъде подписано коалиционно споразумение. Вие сте сочен за автор на идеята. Така ли е?
- Предложението да спрем преговорите със „Синьо единство“ е лично мое. Ще го внеса утре (понеделник – бел. авт.) на заседанието на Гражданския съвет на Реформаторския блок като нова точка в дневния ред. Предложението ми цели да си изпълним ангажимента за подписване на споразумение с партиите от блока, които желаят това, в рамките на тази седмица. Смятам, че подписване на споразумение с колегите от „Синьо единство“ на този етап не е възможно – защото като че ли повечето колеги там не го желаят.
Има друго, по-важно според мен нещо – едни медийни участия от името на тази партия, които нарушават договорките ни да не коментираме преговорите, докато те текат. Изказванията, които визирам, поставят едно наистина абсурдно разделение на някакви десни и либерални части на Реформаторския блок.
- Имате предвид интервю на г-жа Надежда Нейнски в столичен всекидневник, в което тя коментира различията между партиите в Реформаторския блок, така ли да разбирам?
- Именно. За да бъда по-конкретен, тя говори за своята битка между дясното и либералното вътре в Реформаторския блок. Подобни противопоставяния категорично няма да бъдат допуснати в рамките на блока. В никакъв случай няма да се допусне в името на някакви очевидно политически теми, свързани с разположение на силите в блока или нареждане на листи, да се използва медиен натиск.
Това е една отвратителна практика от миналото на българската десница, а не от настоящето, нито пък от бъдещето му – да се създава вътрешно разделение в името на създаването на вътрешна власт. С този ход искам да покажа – и се надявам да бъда разбран правилно – че подобни подходи са в миналото на десницата.
- Това означава ли, че останалите вече 5 парти в Реформаторския блок – а бяхте 7 преди напускането на „Зелените“ преди малко повече от месец – няма да сътрудничите със „Синьо единство“?
- Не бих се изразил така. Просто, когато шест партии преговарят и една от тях не е готова да участва, нормално е да продължат петте, които имат общо съгласие. Това е обикновена житейска ситуация. Не виждам никакъв драматизъм. От самото начало на съществуването на блока част от партиите бяха труден партньор. Правим огромни компромиси. Аз в момента си поемам отговорността за „Синьо единство“, смятах, че те ще бъдат коректен партньор. Но това е моята преценка в тази ситуация.
- Не смятате ли, че от подобни „люспения“ в публичното пространство остава усещането, че в крайна сметка нещата опират до нещо много елементарно – реденето на листите за изборите за Европарламент?
- Не мисля. Политическата култура изисква тази тема да не се коментира предварително. Крайно време е в България и в българското дясно да се следват прости европейски практики. Не става дума за това кой ще води листата. Това е въпрос на решение на партиите – няма значение броят им, а пак казвам, съгласието помежду им.
Темата за листите никога досега не е била на масата на разговорите в Реформаторския блок. Ако тази тема по принцип стои зад други ходове, зад някакви проблеми в преговорите – това е друг въпрос. И е лош сигнал, такива практики също трябва да се прекратят.
- На мой въпрос към г-жа Меглена Кунева преди по-малко от седмица дали е възможна колаборация между Реформаторския блок и ГЕРБ тя ми отговори така:Напротив. Даваме от 4 месеца един и същ ясен отговор – коалицията включва само партии от Реформаторския блок. Идеологически между нашите 6 партии има монолитно разбирателство с видими резултати: само за 4 месеца обявихме общи виждания по 12-те основни принципа на Блока, икономическата ни визия, реформите в правосъдието и посочихме 6-те стъпки за излизане от кризата. Професионализирането на администрацията, идеите ни за гражданското участие и медийната среда ще обявим съвсем скоро. Това е коалицията.“ Моля за вашия коментар относно ГЕРБ.
- Разбира се, съгласен съм с г-жа Кунева. Бих казал, че в публичното пространство има постоянни спекулации по темата. Никога не сме говорили за „колаборация“. В следващия парламент ще влезем с наши предложения, но сме убедени, че не само те ще влязат в бъдещия конституционен проект. Ще влязат предложенията на КТ „Подкрепа”, с които имаме срещи на ниво екипи за конституционна промяна.
Няма как да не повторя и аз, че имаме общ план за излизане от кризата и сондираме съгласие около него. Той съдържа няколко много важни момента. Може би най-важният е съгласието за кратък мандат на следващото Народно събрание и на следващото правителство. Извършване на спешни реформи, които да прекратят определени злоупотреби с власт, които са много трайни.
- Извинете, но нека да довършим темата „ГЕРБ“ – лидерът ѝ Бойко Борисов прави всичко възможно да се разчува непрекъснато колко много харесва Реформаторския блок, как стои зад всичките му инициативи. Това не ви ли притеснява?
- Не, защо да ме притеснява. Той се изказва положително за нас, защото вижда, че сме прави. Не можеш да кажеш на черното бяло. Той казва: „Те са млади, очевидно добре подготвени политически, компетентни“. Какво, да го отричаме ли – ние наистина сме такива. Ситуацията е такава, че Бойко Борисов няма никакъв интерес да говори неистини на българите. Няма никакво значение какви чувства демонстрира, има значение по-нататък да се постигне съгласие по определени приоритети за излизане от кризата.
- Вие казвате – следващото правителство да е с кратък мандат, с ясна програма. Като я изпълни, си тръгва. Така ли да ви разбираме?
- Именно. Управляващите да изпълнят спешните мерки, след което да върнат властта. Да докажат, че целта им не е да злоупотребяват с властта – за назначения, за обществени поръчки. Всичко това може да бъде прекратено чрез този смел ход на отказ от власт на следващото парламентарно мнозинство. Да се откаже и да каже: „Нека да направим избори за ВНС“. Това е много силен политически ход. И като говорим за ГЕРБ, аз искам да видя имат ли готовност да тръгнат именно по този път – да се откажат от власт. Защото досега излъчваха нещо много различно – бяха вкопчени във властта с партийни кадри на всякакви нива. Ние предлагаме фундаментална промяна.
- Добре. Нека се върнем към настоящето. Кои са следващите правилни политически стъпки според Реформаторския блок, респективно – ДСБ?
- Следващата стъпка според нас е да се върви към нов обществен договор чрез нов конституционен дебат, нова конституция. Ние сме посочили за какви мерки става дума, от какви промени има нужда обществото. Предложенията ни за промени в правосъдието например са над 20 страници.
Става дума за промени в медийната среда, в администрацията. Едно от най-важните, принципни неща е да се създадат предпоставки за спиране най-сетне на партийните назначения. До такава степен сме се оплели в такива назначения, че дори училищните директори са креатури на властта. Това е катастрофа за образованието – кой учи децата ни. И разбира се, мерките в сферата на икономиката и обществените поръчки – тях също сме ги представили отдавна. И не съм чул някой да се противопоставя на тези мерки.
Единственият въпрос в обществото е дали ще има такива достатъчно отговорни партии, които да застанат зад реализирането им. Ние продължаваме да събираме широка подкрепа от политически и неполитически организации. Аз вярвам, че нашите приятели от партията на „Зелените“ – макар да не сме в един коалиционен формат – ще подкрепят подобен сценарий за излизане от кризата. Надявам се, че „Синьо единство“ в блока или извън него – защото те също са подписали всички тези документи – също ще бъдат част от голямото мнозинство в българското общество. КТ „Подкрепа“ е вече част това мнозинство.
Ние вървим към едно съществено съгласие в обществото за пътя на България след оставката на Пламен Орешарски. А че до оставката му не може да се случи нищо добро, вече всички го виждат.
- Как си представяте този обществен дебат?
- Във всички населени места. Не просто в кабинети. Ще свалим дебата на ниво общини, да се проведе широко сред гражданите на България. Ще стигнем до един проект, който обединява българското общество. Този проект няма да бъде и не може да бъде колаборация между една, две или три партии. Искам да подчертая, че публичният дебат, който Реформаторският блок води, никой друг в българската политика не го води. Или защото ги устройва статуквото, или защото нямат алтернатива, не предлагат нищо ново.
- Прави впечатление, че и вие, и колегите ви от Блока непрекъснато обикаляте страната. Каква е, как да кажа – аудиторията, с която се срещате? Ваши съпартийци?
- Далеч не само съпартийци. Срещам се с много български граждани и имам своята преценка, която е напълно оптимистична.

Beyonce изненада всички с нов албум онлайн

Веуоnсе изненада своите почитатели в петък с нов албум, “Pretty Hurts” който може да бъде закупен ексклузивно в Apple iTunes за $15,99

С Ikea никой няма да остане сам на Коледа

С Ikea никой няма да остане сам на Коледа
Ikea ще зарадва самотните хора тази коледа с програмата “No Empty Chairs”. Тази коледа никой не трябва да остава сам. Имате ли място на вашата трапеза?

Коледно караоке настрoение с Heineken

Коледно настрoение с Heineken
Навремето един мъдър елф е казал, че най-добрият начин да се разпространи коледният дух е да се пее силно, така че всички да чуят за това. От Heineken явно се[...]

Short and Sweet – ключът към успех в YouTube

YOUTUBEEE
Проведено наскоро изследване наблюдава интереса на потребители към споделяния видео материал в YouTube, категоризиран по време. Проследява се интереса на потребителите според дължината на качените клипове, от 0:30 до 10:00[...]

С благотворителен концерт в Сеул завърши турнето на Пазарджишкия симфоничен оркестър

В събота вечер, 14.12.2013 г., в Konkuk University Пазарджишкия симфоничен оркестър изнесе благотворителен концерт под диригентството на Стефан Новак от Румъния. Ниските температури и заледените улици, не попречиха на част от неголямата българска колония в Сеул да посетят модерната концертна зала New Millennium Hall на университета. Те се насладиха на разнообразна и продължила почти 2 часа програма. В нейната първа част бяха включени различни произведения на Й.Щраус, Сен-Санс, Бетховен, Доницети и на някои корейски автори. Във втората част участие взеха и млади изпълнители от Ю.Корея, както и организаторката на турнето Yu So-yung. ...

Imgur ще стане собственост на Yahoo!

Imgur ще стане собственост на Yahoo!
Imgur e снимков хостинг, който е „дом“ на най-популярните изображения в интернет, посветен на общността, чрез коментиране, гласуване и споделяне. Според Business Insider технологичният гигант Yahoo води преговори за придобиването[...]

Чикагский симфонический центр представляет: концерты 19 – 23 декабря 2013 года

19 декабря, 3.00 pm. Концерт группы медных инструментов Чикагского симфонического оркестра (далее – ЧСО). В программе: сочинения, специально написанные для медных инструментов, в том числе Фанфары А.Копланда и пьеса “Чикаго, 2112” композитора-резидента ЧСО Мэйсона Бейтса. 19 и 21 декабря, 8.00 pm; 20 декабря, 1.30 pm. “Эшенбах дирижирует Брукнером” – так называется программа, в которой немецкий пианист и композитор представит свою трактовку Девятой симфонии А.Брукнера. А я представляю сегодня творческий портрет одного из интереснейших музыкантов современности. Кристоф Эшенбах родился в немецком городе Бреслау (сегодня этот город находится на территории Польши). Его детство было ...

Малки коледни лакомства – шоколадови бонбони със сушени сини сливи и орехи

Шоколадови бонбони със сушени плодове и орехи

Коледната тема продължава с малки коледни лакомства. Мисля си, че колкото и коледни бисквити да приготвя, просто не мога да мина без нещо шоколадово оформено като бонбон. Бонбоните са подходящи за всеки сезон, но това, с което тези се отличават и класират в коледната тема е декорацията. Пазейки идеята си за нея още от миналата година, най-после я осъществявам и се радвам на тази картина като любовна игра с очи и сетива. Като щафета предавам радостта си нататък и те подканям на свой ред да не задържаш емоцията в себе си.

Шоколадови бонбони със сушени плодове и орехи

„Суров микс от сушени плодове и ядки, направен на топчета и покрити с шоколад. Декорират се с бял шоколад и листенца имел изрязани от захарно тесто.“ Точно това съм си записала като подсказка преди няколко седмици в тефтера. Докато търсих в книгата Best-ever Christmas Recipe Collection  как да приготвя една патица  попаднах на рецепта за трюфели, които са декорирани подобаващо – със зелени листенца имел изрязани от марципан и малки червени топчици за плодовете на имела. Идеята по-скоро преоткрих, защото и миналата година попаднала на нея исках да я реализирам, но бях погълната в приготвянето на разновидности на коледни сладки и затова нищо не направих по въпроса. Със сигурност съм имала нещо наум за тези бонбони, което да е по-различно от шоколадов трюфел. Не си спомням какво, но сега имайки предвид, че декорацията е пипкава, сметнах за добре да приготвя най-лесните бонбони от сушени плодове и ядки. Намислих си да използвам сушени сини сливи и орехи, чиято комбинация с шоколад е позната и любима.

Шоколадови бонбони със сушени плодове и орехи

Тези бонбони, наред с очарователните шоколадови бонбони се нареждат на челно място в листата за малки коледни лакомства. Със силни аромати, с различни допълващи се текстури и с привличащ вниманието външен вид. Коледното съвършенство е подходящ подарък, ако искаш да изненадаш някой с нещо приготвено лично от теб.

Шоколадови бонбони със сушени плодове и орехи

Аз например, нетърпеливо изрязвам двадесет листенца имел от фондан и още по-нетърпеливо оформям шестдесет миниатюрни червени топченца. Нетърпелива съм не толкова от пипкавата работа, а за да ги групирам и да оформя крайния резултат, който поглеждам радостно на фона на блещукащите светлини. Създавам си малки празници всеки път, в който завършвам всеки бонбон. Създавам си големи радости всеки път, когато подаря такъв бонбон. И в този дух си правя един безкраен празник. Каня те да празнуваш с мен!

Шоколадови бонбони със сушени плодове и орехи

Шоколадови бонбони със сушени сини сливи и орехи

Сместа за бонбоните, която се състои от сушени плодове и орехи може да се приготви предварително, да се оформят топчета от нея и да се съхранят добре опаковани в хладилник. За да се получи хубава смес, необходимо е да се използва кухненски робот. Чопърите не са добра алтернатива, защото лесно се чупят. Все пак ако не разполагаш с друго, вариант е смесените сушени плодове и орехи да се смилат на порции в чопъра или с помощта на пасатор.

Добавената домашно приготвена ванилова есенция придава лек алкохолен нюанс на сместа, но по-късно, опитвайки поредния бонбон си помислих, че добра доза от някакъв алкохол като тъмен ром, уиски или подсилено червено вино ще им се отрази много добре. Затова може да включиш нещо предпочитано от теб, а вариант е сушените плодове да се накиснат предварително в алкохола.

Завършените бонбони се съхраняват в добре затворена кутия на стайна температура и далече от влага и топлина.

Посочените дози са за 20 броя.

Продукти:

Сушените сини сливи, фурмите, орехите, канелата и ваниловата есенция се смесват в кухненски робот и се смилат докато се получи ронлива, леко лепкава смес. Когато се притисне с пръсти, сместа трябва да може да се събира. От нея се приготвят 20 топчета с размер на малък орех или около 20 грама всяко. Оставят се в хладилник за 2-3 часа за да стегнат.

Натуралният шоколад се темперира и в него се потапят охладените топчета едно по-едно. Излишният шоколад се оставя да се стече. Покритите с шоколад топчета се поставят върху хартия за печене и се оставят докато шоколадът стегне. Когато стегне с ножче се минава по ръба на бонбоните и се отстранява излишния засъхнал шоколад от основата им.

От оцветен в зелено фондан се изрязват 20 малки листенца във форма на имел. От оцветен в червено фондан се правят 60 миниатюрни топчета.

Белият шоколад се разтопява на водна баня. Докато е топъл и течен с помощта на лъжичка се взима от него и се слага върху всеки бонбон, като се оставя да се стече свободно по страните му. Докато шоколадът все още не е стегнал, бонбоните се декорират с листата имел, които се залепят върху белия шоколад. Върху всяко от листенцата се групират по три червени топчета, които се залепят с помощта на малка четка, потопена във вода. Оставят се да изсъхнат и се подреждат в хартиени чашки.

Шоколадови бонбони със сушени плодове и орехи

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Малки коледни лакомства – шоколадови бонбони със сушени сини сливи и орехи е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Страници: 1 | 2 | 3

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване