Шумахер в критично състояние

Състоянието на седемкратния световен шампион във Формула 1 Михаел Шuмахер е критично, съобщиха от болницата във френския град Гренобъл,...

Дядо Ленин в Америка – почти като Дядо Благоев край Американския университет у наше село

По повод твърденията, че само “вандали” рисували върху паметници, предлагам един руски поглед на радио “Ехото на Москва” към американския почин.
Българските антиамерикански другари ще се възмутят, а останалите може и да научат нещо преди да се изказват неподготвени.

Фото: Aaron Smith.С 1995 года в Сиэтле стоит пятиметровая статуя Ленина – памятник нелегкой судьбы и большой художественной ценности.
За семь лет до этого бронзовая статуя была установлена в чехословацком городе Попрад, но через год произошла Бархатная революция, и памятник Ильичу тихо убрали с центральной площади.


Фото: majorbonnet.

В то время в Попраде работал американец Льюис Карпентер (Lewis E. Carpenter), который купил у мэра списанную статую и в 1993 году по частям перевез ее в Сиэтл.
Вся операция обошлась Карпентеру в $41 000. Чтобы оплатить транспортировку Ленина, ему пришлось заложить дом.


Фото: Mitch.

В 1994 году Карпентер погибает в автомобильной аварии, и статуя некоторое время пылится на заднем дворе.
Год спустя мечта Люиса Карпентера о Владимире Ильиче Ленине на улицах Сиэтла все-таки осуществляется – городской совет устанавливает памятник в районе Фремонт, где он и находится сегодня.


Фото: Niall Kennedy.

Во Фремонте живут художники и другие странные люди, поэтому судьба бронзового Ленина была предрешена – он регулярно становится объектом различных артистических перфомансов.
Ильича наряжают трансвеститом и Джоном Ленноном, ему на голову приделывают то красную звезду, то звезду Давида, в руке у него может оказаться баскетбольный мяч, а на лице – клоунский нос.
Моя любимая инсталляция – красные варежки на ленинских руках. Выглядит очень по-домашнему, дедушке бы понравилось.


Фото: Jude Freeman.


Фото: javacolleen.


Фото: Shutterbug Fotos.

Любителско видео: Изхвърлят хляб на боклука зад супермаркет във Варна

Нашият читател Юрик Николаев е направил изумително любителско видео, което преобръща представите ни за кризата, бедността, глада и...

Любителско видео: Изхвърлят хляб на боклука във Варна

Нашият читател Юрик Николаев е направил изумително любителско видео, което преобръща представите ни за кризата, бедността, глада и...

Бойко и Станишев са нещастни

/Поглед.инфо/ "България е една обезверена страна, която не я очаква нищо добро след това, което предстои да се случи в света. Там започва борба за ресурси". Това каза в предаването на Мартин Карбовски професор Михаил Константинов.

Бойко ще подава оставка като лидер на ГЕРБ

/Поглед.инфо/ Бойко Борисов твърди че "след 2-3 години или когато партията прецени" от Изпълнителната комисия ще излезе и новият председател на ГЕРБ. "Няма вечни хора или вечни имена.

Когато мейлите говорят и медиите мълчат

Медиите могат да се ослушват, солидарно с политиците ( които като гарвани се пазят да не си изкълват някое око взаимно), но фактите са оглушителни.

Вече публикувах разобличителен за нравите в най-голямата партия в България мейл на Шаренкова до Кирил Добрев. Документът видя свят в свободното пространство на интернет в сайтовете ПИК, Медиапул, Аctualno.com, Kafene.net и др., но никъде другаде в несвободните ни медии.

Заявка за медийна свобода да коментира забранената тема даде в. „Преса”.

От всекидневника ми се обадиха на 26-ти декември ( в 15.36 ч. от т. 9370767) за коментар на думите на Светлана Шаренкова, която отрекла да е изпращала въпросния мейл. Разработвали темата, казаха от „Преса”, където вече четвърти ден „разработената” тема май се оказва забранена- досущ като темата за апартаментите на Първанов през октомври 2006-та, когато един единствен вестник дръзна да направи разследване, но му дръпнаха юздите ден преди отпечатването на резултата.

В отрицанието на вероятността да има такъв мейл се включиха досега двама вбесени другари: главният „герой” на мейла Кирил Добрев и Димитър Иванов, спътник в живота на Шаренкова, бивш шеф на политическата полиция в ДС, известен като Митьо Гестапото. Цитирани бяха от ПИК.

Двамата отрицатели атакуват легитимността на документа заради личността на неговия разпространител в ivo.bg.

В този спор, в който има толкова мълчаливи наблюдатели, мейлите продължават да говорят.

Ето още малко фактология около мейла на Шаренкова, в който тя се жалва на Кирил Добрев, който също се размина с путинослужението в Народното събрание поради войната в обслужващите петата колона кланове в БСП.

-На 30 март 2013 в 18:30 някоя си Габриела Величкова праща на Добрев проект за декларация, с която Софийската областна организация си го иска на 2-ро място в листата .

-На 1 април в 15:25 Шаренкова изпраща (докладва?) на Добрев текст на Минчо Минчев от Нова зора , в който червеният националист „развенчава” враговете с партиен билет ( въпросният текст, написан като присъда срещу бившия лидер на БСП Жан Виденов, е забележителен и заслужава отделно внимание).

-На 1 април в 19:18 Елена Харизанова, човек от щаба на Добрев, му праща текст за изявление на Националния съвет.

-На 1 април в 22:53 Шаренкова праща мейла до Добрев, в който рисува картината на вътрешната война във върхушката на БСП.

Понеже той е непоносимо изобличителен за истинските отношения сред нашите управляващи държавни вождове, Шаренкова отрича да го е изпращала. Излиза, че някой империалистически американски агент се е напил с кока кола, промъкнал се е в късния час и е изпратил от компютъра на Шаренкова жалбата, за чието написване се иска буквално да си …Шаренкова.

-На 2 април Валя Виденова праща до Шаренкова, Добрев и други техни съратници от БСП-област София декларация, входирана в деловодството на БСП, с която искат Добрев да е на второ място в листата.

Проект за изявление на Добрев пред НС на БСП.

„Другари,

Повод да искам думата е определянето на второ място за гражданска квота в листата в Софийска област. Слухът бе пуснат вчера, но се оказа, че той не е първоаприлска шега.

Искам да направя пред НС няколко цитата:

- Николай Добрев е просто един съглашател.

- С връщането на мандата Николай Добрев показа, че е предател

и последният от преди няколко месеца

– Николай Добрев се разболя от гузна съвест, че предаде партията си.

Това са думи на коалиционния партньор на БСП и участник в листата на София област Минчо Минчев.

В личен план приемам тази номинация от ръководството на партията като лична провокация и подигравка с паметта на моя баща.

Затова аз отказвам да застана заедно с него в листата и пред хората. Може да ви прозвучи силно, но за мен той е един от „убийците” на моя баща.

Хората имат историческа памет. И аз недоумявам как Евгени Узунов и Катя Николова, които са били близки съратници на баща ми са допуснали това да се случи”.

Моля ръководството на партията да вземе мерки и да премести Минчо Минчев в друг район.

В противен случай аз се отказвам да участвам в една кампания с него и правя отвод като кандидат за народен представител в листата на 26 МИР.

Другари, решението ми наистина е лично. Има някакъв предел на компромисите. Аз няма да пристъпя тази морална граница за нищо на света. Преди да сме политици ние трябва да сме хора“.

А ето и забележителното писание на червения националист Минчо Минчев, което хвърля допълнителна светлина върху любовта и омразата под ушанките на нашите върховни управляващи другари.

From: Светлана Шаренкова <ssharenkova_at_abv.bg>
Date: Mon, 1 Apr 2013 15:25:26 +0300 (EEST)

МОТИКА – ЛОПАТА!
Минчо МИНЧЕВ

Гледах интервюто на Кеворкян с Жан Виденов във “Всяка неделя” по “Нова телевизия” – неделя, 7 октомври. На 9 октомври с неголеми, но съществени и главно необявени, но умели съкращения то бе напечатано във в. “Земя”. На 11 октомври в рубриката „Обаче” на първа страница в същия вестник бе поместено откровението на зам.-главния редактор Теофан Германов – „Интервю, което ще се помни”. Откъси от разговора между Кеворкян и Жан Виденов бяха поместени и в други вестници. В това отношение се отличи особено в. „Преса”. Във форумите, доколкото успях да прочета, се чуха и истерични възгласи – „Жан, върни се!”, „Боже, колко е последователен и честен”.
След видяното в разговора на „големия журналист със сериозния политик”, цитат по Т. Г., интуитивно посегнах към химикалката. Опасявах се да не избледнеят в паметта ми моменти и тези от отговорите на „демонизирания премиер, зад който се скриха мнозина от разбойниците на прехода”. Цитираните думи са писани и редактирани от самия Кевокрян. Не ги бях чул в анонса за “Събеседник по желание”. Прочетох ги във в .”Земя”. Нека си призная, ахнах пред словосъчетанието “демонизираният премиер”. Не бе за вярване, Кеворк разбира от думи и нюанси, тъй както Игнатий Лойола разбира от инквизиция и клади. А тази дума, „демонизираният”, искреше като неугасима жар и сама по себе си съдържаше оценка за несправедливостта, сътворена от други. Тя бе намек за пожара на истината и за огъня на несъгласието с демонизаторите. И всичко това още в първото изречение! И тогава си казах: щом Игнатий Лойола намеква за опрощение, значи братята езуити ще пеят “Осанна”. Което и се случи. Хронологията, без да е изчерпателна, съобщих съвсем в началото.
Накратко. Става дума за поредната политическа акция. А Кеворк, както винаги, е само трансмисия в нея. Важна, но все пак трансмисия. И сега, както и друг път, ролята му е една и съща – обслужва интересите на силните на деня, особено ярко в годините след 10 ноември 1989 г. В случая обслужва личните интереси на Бойко Борисов и партия ГЕРБ чрез публични диалози с авторитетни български интелектуалци с независима мисъл. Особено предпочитане има към тези от левицата. Толкова за Кеворк.
По-нататък – за Теофан Германов, та като бием самара, да се сещат магаретата.
На него, на бившия съветник на президента Първанов, се е понравила “искреността на Виденов”. Това, че той изразява тревогите на „обикновените хора” и че сам си е отишъл “беден от политиката”. Германов пише от името на хората, които “не са фенове на бившия премиер”, но изпитват удоволствие и възхита от интервюто му с Кеворкян. Изпитват удоволствие не от политическата позиция на Жан, когато беше министър-председател; не от стоицизма му, когато всички крещяха “Разпни го!”; не от истините, макар недоизречени тогава от него, а от интервюто с Кеворкян!
Да видим все пак от какво се възхищава човекът, чийто бeзсъдържателен опус ознаменува ескалацията на тази поредна политическа акция, родена по всичко изглежда, в кръга на неговия нов работодател.
Но преди това едно важно уточнение, колкото да се знае, че
жанрът има памет
Всеизвестен, документиран през годините е фактът, че неизменно и неотстъпно в. „Нова Зора”, единствен, само заради едната правда и истина, бе най-непримиримият защитник на Жан Виденов. Само ние намерихме сили да умием очите му от хвърлената по него кал; да очистим името му от хулите. Авторите на нашия вестник най-пламенно и най-мотивирано отстояваха провежданата от него политика: “Да спрем разрухата!”. Ние бяхме тези, които първи изрекохме на глас позорната тайна, че съпартийците му от т. нар. Обединение за социална демокрация подготвят свалянето на правителството на Демократичната левица. Ние единствени заклеймихме Писмото на 19-те и написахме политическия памфлет „Розата като кокал”. Първи попитахме „За какво плачете, лицемери” и посочихме разписанието на „Ешелоните на измяната”. И пак само ние влязохме не в режисиран, а в истински принципен спор с неистовия гръмовержец Стефан Продев. И пак ние бяхме тези, които не се огънахме пред преките заплахи на всемогъщия Андрей Луканов, че ще ни изпържи в собствената ни мас. Казвам всичко това не за да припомня за някакви минали заслуги на „Нова Зора”, а защото искам, ведно с моите другари, да съхраним делото на този сериозен български политик Жан Виденов. И тъкмо затова днес сме длъжни да документираме разочарованието си от неговото интервю с Кеворкян, в което той отстъпва от фундаментални идеи и принципи на българските патриоти, на всички хора на социалната кауза и социалистическата истина.
Но да се върнем към онова, което възхищава човека, който „никога не е бил фен на Жан Виденов”, доскорошния съветник на президента Георги Първанов, г-н Теофан Германов, зам.-главен редактор на в. „Земя”, по наследство ляв вестник, по легенда – на русофилски позиции.
Жан Виденов преповтаря изричани и преди от самия него квалификации за Георги Първанов: „мисли основно за себе си”, „сърцето му не е на „Позитано”. Новото е, че е категоричен в оценката си, че е“недопустимо в политиката на такива високи позиции да бъде човек, който мисли толкова тясно и толкова себично”. Странно е, да не кажа друга дума, поради какви съображения на Германов му допадат определенията, формулирани от Виденов? Ако така той оценява образа на бившия президент, защо е приел да стане негов съветник? И защо не попита своя работодател, приютил го заради хатъра на бившия президент, дали самият Георги Първанов не е посочен от Жан за председател на БСП, нещо, което той умело премълчава в интервюто с Кеворкян?
Виденов директно нарича Николай Добрев страхливец и предател. След 10 януари 1997 г. немалко членове на БСП се отнесоха с подобна грубост към Николай Добрев. Винаги съм си мислел, че угризенията и съмненията в неговата преданост към партията бяха причина и за неизлечимата болест, която го повали. Спомням си партийната конференция в НДК и как той стои до статуята на всепобеждаващия живот във фоайето на централния вход – тъмен, изпит, с дълбоки сенки под очите. Когато ме видя да влизам, направи крачка към мен, подаде ми ръка и каза: „Отивам си, а ти запомни, че не съм предател”. Пожелах му здраве от цялото си сърце и може би за първи път ясно осъзнах колко крехък е понякога човек пред неотменимостта на обстоятелствата.
Разказах този кратък епизод от иначе многобройните си срещи и впечатления с него, за да запитам Теофан Германов, а също и издателите и ръководителите на в. „Земя” защо изпитват удовлетворение от такива нападки срещу спомена за Николай Добрев? Нима им е непозната древната мъдрост, че за мъртвия или добро, или нищо?
Теофан Германов пише черно на бяло и се възторгва, че Виденов си излязъл “беден от властта”. Но аз бях в залата на конгреса, когато Николай Добрев прочете своето изказване, за което Виденов твърди в интервюто си, че е било “критика от примитивни и неверни позиции”. В това изказване, върху всички обвързаности и корупционни схеми, като белег от нажежено желязо, стоеше знакът на вездесъщия тогава октопод със звездното име „Орион”. А Германов не казва коя от двете възможности е вярна. Или едната, или другата. Предлагам му да попита издателя си Димитър Иванов, който е творчески консултант и таен автор на словото на Николай Добрев, на коя от истините трябва да се вярва.
А може би на Германов му харесва начина, по който Виденов се нахвърля върху председателя на БСП Сергей Станишев: „дебелоок наследник на номенклатурата от Живково време”? Може би му харесва отсъствието и на половин дума, изречена както казва народът, с половин уста, за това, че председателят на партията, на която сам Жан Виденов е бил председател, е избран за председател на Партията на европейските социалисти?
Ако е така, искам да попитам койсрещу кого воюва?
Според мен най-стряскащото в интервюто на Кеворкян, замислено и проведено като една политическа акция, е подчертаването на ориентацията на Виденов по отношение на Русия. На няколко пъти бившият премиер обвинява Руската федерация, че „поддържа с България политика на свръхвисоки цени във всичко”. Добавя дори, че и сам той, „възпитаникът на руската външноикономическа школа, който познава лично лицата, които вземат тия решения в Русия, не мога да разбера защо е такова търговското им поведение”. И търси отговор в някакъв „компенсаторен механизъм за бивши български привилегии във всяко едно отношение”.
Виденов ли не знае и не разбира, че днешна България е активен участник в антируския клуб на т. нар. нови демокрации; че ведно с военните съоръжения за съвместно използване с армията на САЩ, които създаде на своя територия, е преден пост в осъществяване на геополитическите интереси на Вашингтон? Бившият премиер Виденов се обявява срещу строежа на АЕЦ „Белене” и дори твърди, че цената е завишена с 30 %. Не казва обаче какъв е делът от отговорността за това на правителството на ГЕРБ и лично на министър-председателя Бойко Борисов. Няма и дума за конкурентоспособността на АЕЦ „Белене” спрямо американските термоелектроцентрали, договорът за които бе подписан от Иван Костов, както и по отношение на източниците на възобновяема електрическа енергия – ветрогенератори и соларни паркове. Няма и дума за съпоставяне спрямо атомните електроцентрали в Румъния и в Турция. Виденов обвинява Станишев за забавения строеж на АЕЦ „Белене” и подчертава, че „дебелоочие е да провалиш преговорите с труден партньор, каквито са руснаците, и да твърдиш, че следващите са виновни”.
Като онези трезви циници, римляните, които той спомена в интервюто, и аз ще попитам: „Кои са следващите”, че не се сещам? И ще уточня с любимия им въпрос: Cui bono? С други думи, кой има полза – от позицията на Виденов? Отговорът е еднозначен – ГЕРБ и Бойко Борисов. Тъкмо затова наричам това интервю
политическа акцияв развитие
Би трябвало тези свои твърдения Жан Виденов да подкрепи с факти, иначе изпада в положението на обикновен агитатор на сегашния кабинет.
Връщайки се към „самара”, ще кажа, че за мен е поразително, че и тази позиция на Виденов към Русия на Владимир Путин, предизвиква удоволствие в зам.-главния редактор на в. „Земя”. А не битува ли митът, от София до Москва и обратно, че в този вестник са изначални приятели на Русия?
Има още няколко въпроса, които според мен, г-н Германов трябва да си зададе:
Първо, защо иначе строгият, но справедлив Жан Виденов напълно игнорира темата за превръщането на България през последните три и половина години в жалък сателит на САЩ?
Второ, концерни на САЩ ли са главните идеолози на спирането на строежа на АЕЦ „Белене” и дали те не са същите, които се канят да ни ощастливят с добив на шистов газ?
Трето, как е възможно Виденов да открива далавери през управлението на Костов, Сакскобургготски и Станишев, а да не забелязва такива през управлението на Бойко Борисов? Да беше се позовал поне от кумова срама на еднозначните определения на разните там европейски доклади, чуждестранни публикации и прочее, които твърдят, че през последните три и половина години корупцията у нас е достигнала своя връх.
Трудно ми е да повярвам, че на Германов, на издателя и на ръководството на в. „Земя” им допада нелепата роля да бъдат охранители на политиката и личността на Бойко Борисов. Трудно ми е също да допусна, че Жан Виденов се поставя в услуга на идея, утвърждаваща една политика на откровен социален и национален геноцид, нещо повече, че протяга ръка на Бойко Борисов, атакувайки отмъстително по направление на най-омразните за партия ГЕРБ и Бойко Борисов позиции: БСП – Станишев – АЕЦ „Белене” – референдума за нея – и Русия.
Трудно ми е да приема, че историята на БСП от времето на самия Виденов се повтаря и че всички сме свидетели на една пълзяща вътрешна опозиция, другото име на която е политическо и партийно предателство. Израз на което пък е упоритата и целенасочена работа на могъщо партийно задкулисие за осъществяването на съюз между разколебаната и омаломощена БСП и управленската креатура на ГЕРБ и Бойко Борисов.
Трудно ми е, но фактите са упорито нещо.
Само преди година аз писах, че „Жан Виденов напусна бойното поле на историята”. Тогава и не подозирах за топлата му връзка с Бойко Борисов. Знаех само, че години дотогава е одобрявал екстремизма на Сидеров и псевдонационализма на „Атака” главно заради атаките им към БСП. Как днес да не повярвам, че е израснал до… наемник? Не мога обаче като Талейран да не кажа: Какво падение, да си Жан Виденов, и да станеш наемник! На Бойко Борисов!
Боже на разума, не ме карай да вярвам на очите си и на интервюто, което слушах и четох; и на бележката на Германов, когото никога не съм виждал. Някак грубичко го нарочих за самар, щото разбирам – натоварили са го. А човек е сам в борбата си за хляб. Краставите магарета под самара обаче от такъв бой не разбират. Те имат удивителната способност да се подушват през девет дерета и да свършат своята магарешка работа. Народът твърди, че когато яздиш магаре, то заканително си повтаряло на ум: “Мотика – лопата, мотика – лопата”! Сиреч, мисли не просто как да те хвърли. А да те хвърли така, че да те закопае.
Този път закопаха Виденов. Наред е самата БСП”.

Р.S. В една песен на Висоцки поетът с китара се подиграваше на Теофан, който бил лаком, хитър и хищен ( “Теофан казался жадным…”)- всяка прилика с политолога Теофан Георгиев, споменаван в мейлите в рамките на Шаренковгейт, е случайна.

Маниак нападна 16-годишна в асансьор

Мъж е нападнал 16-годишно момиче в асансьор и блудствал с него, съобщиха от полицията в Монтана. Инцидентът е станал в петък около час преди...

Софиянец удари 2,5 млн. лв. от тотото

Коледните и новогодишни празници донесоха страхотен шанс за късметлия от София, който спечели джакпота от 2 470 742 лева във второ теглене на...

Обявиха жена за труп, тя оживя

Чудеса стават и след Коледа, на едно такова в леденото утро тази заран попада една от ловните дружинки от града. Разстановани на пост...

Газовата уредба пламнала и убила Петко за секунди (снимки)

снимки: Евгени Цветков, "Марица" Газовата уредба на колата е пламнала внезапно и за секунди е обхванала целия автомобил, Петко не е могъл...

В търсене на невъзможното

PutinМедиите пишат, че в Киев намерили куче, което прилича на Путин!

Хъ! Голяма работа…

В Русия пък още търсят путин, който да прилича на човек…


В търсене на невъзможното

PutinDogМедиите пишат, че в Киев намерили куче, което прилича на Путин!

Е, голяма работа…

В Русия пък още търсят путин, който да прилича на човек…


Двама трошат телевизор в клуб на НФСБ в Бургас, лицата им се виждат ясно

Нов удар срещу СКАТ тв и партията им НФСБ е регистриран днес. Снощи, около 1 часа след полунощ, две момчета на видима възраст 17-18 години...

Лисабон се зарина в отпадъци

Лисабон се зарина в отпадъци, след като близо седмица службите по чистота стачкуват. Въпреки разпоредбата да бъде осигурено извозването...

Връщат стария метод за детски консултации

Детските консултации да се извършват от специализирани центрове към болниците и поликлиниките. Здравното министерство обмисля да върне...

Баскетболният Черно море завърши годината с разгромна победа

Черно море Порт Варна приключи годината с категорична победа. "Моряците" бяха домакин на Черноморец в дербито между двата морски тима,...

Честита Нова година!

/Поглед.инфо/ Краят на още една година. Начало на следващата. И така, докато смъртта ни раздели, както пожелават на младоженците на запад... Факт, неприятен, но факт.

Доклад: Нараства протестният потенциал в обществото

Според експерти от Лабораторията на Костов гражданското действие с политически искания е нетрайно, а липсата на единство в целите и мотивите ограничава протестите в България

Докладът разглежда гражданските протести като фактор за несигурност в страната, без да ги оценява положително или отрицателно.
Какво ограничава протестите
Паралелно с високия протестен потенциал в българското общество, експертите от НБУ констатират, че различните групи протестиращи не успяват да постигнат съгласие за общи цели и мотиви.
Те отбелязват, че основната протестна енергия не е породена от искания, а от политически грешки и провали.
Според тях основен фактор, който ограничава протеста, е спонтанният бойкот на всяко политическо лидерство и съзнателният избор за оставане в рамките на гражданското действие. Това създава нетрайна смес от гражданско действие с политически искания. Отказът от политическо действие е и отказ от политически подходи, цели и средства за постигането им, най-важното сред които е единството, се казва в доклада.
"Въпреки протестите, относителното увеличаване на протестиращите групи и на готовите да протестират, те не обединяват усилията си и не увеличат влиянието си", е изводът на експертите.

Интересен ефект, отчетен от лабораторията, е, че със своята основна атака, целяща оставка на правителството, разпускане на Народното събрание и провеждане на предсрочни избори, протестите консолидират изпълнителната и законодателната власт.
Според направения анализ общото противопоставяне срещу протестиращите намалява различията и сближава Коалиция за България, ДПС и Атака в парламента, като по този начин прикрива процесите на разпад.

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/analiz/doklad-narastva-protestniiat-potencial-v-obshtestvoto-5999836

Мориц Ешер

Получих великолепен коледен подарък: - луксозен албум на Мориц Ешер с кратки негови описания на идеите на графиките му, пускам 3 от най-впечтляващите ме..

Корицата




Относителност, литография, 1958

Тук се наблюдават 3 посоки на гравитация, действащи перпендикулярно една на двуга. Три земни повърхности, всяка населена с човешки създания, се пресшчат под прав ъгъл. За обитателите на отделнитие светове е невъзможно да вървят, стоят или седят  на една и съща повърхнаст, защото имат различни концепции за горе и далу.Но могат да използват едни и същи стълбиш. На върха на изобразените стълби двама души се движат един до друт в една посока , въпрек това единиан слшза, а другият се качва. Съобщимостта им е изключена, тъй като живеят в различни светове, затова и взаимно не подозират съществуването си.



Влечуги, литография, 1943

Между пръснатите предмети лежи отворен скицник със започната рисенка, представляваща  мозайка от малки, подобни на алигатори влечуги, оцветени в три контрастиращи тона. На едно от тях очевидно е омръзнало  да леажги вцепенено сред себеподобните си и ето то протяга краче през ръба на скицника, откъсва се от него и поема към независимото битие. Изкатерва се по  кориците на дебел том по естестветана история, преодолява хръзгавия наклон на триъгълника по чертане и мъчително се доближава към зенита на своята самостоятелност. Изморен, но доволен, малкият алигатор се спуска  през един пепелник обратно към плоската низина на хартията за рисуване, където кротко застива между своите скицирани другяри, приемайки отново функцията на елемент на разтеглена от чертеж повърхнина.



Връзката на единението (Bond of Union), литография, 1956

Две спирали преминават една в друга и се превръщат в мъжка и женска глава, съответно в ляво и в дясно. Като безкрайна лента, преплетена в челата на фигурите, те създават образ на двойно единство. Усещането за безкрайно пространство се подсилва от сферите, плуващи пред, във и зад  ажурните изображения.





БСП с минимално предимство пред ГЕРБ, ако изборите бяха днес

снимка: Булфото, архив Декемврийско изследване на обществено-политическите нагласи показва, че от БСП биха отбелязали минимална...

Търговците по интернет са сред най-големите данъчни нарушители

снимка: Ладислав Цветков Търговците по интернет се оказват едни от най-големите данъчни нарушители за 2013 г., установи проверка на НАП....

Нашенки луднаха по оферта Цици + нощен Истанбул

Нашенки луднаха по екскурзия, която включва обиколка на Турция и поставяне на силикон в гърдите или лифтинг на лицето. Средната цена на...

Михаел Шумахер бе приет по спешност в болница

Седемкратният световен шампион във Формула 1 Михаел Шумахер е откаран в болница. Легендата на Формула 1 е получил контузия на главата,...

Тайни от архивите: Как тийнейджърът Тодор Живков избяга от затвора с бандата си

Любомир Йорданов, "Труд" Едно от най-драматичните и кървави бягства от българските затвори е извършено през март 1965 г. Бегълците, които...

Още един национал напуска Черно море

Черно море ще се раздели с втори основен футболист. Броени дни, след като стана ясно, че капитанът на тима Георги Илиев е на 90 процента...

Младеж се хвърли пред кола на изхода на Благоевград (снимки)

infomreja.bg снимки: Булфото Младеж направи опит за самоубийство, като се хвърли пред автомобил на главен път Е-79 край Благоевград. ...

Конституционен съд, траекторията на Пеевски, неслучайно

В края на годината – един последен постинг за Конституционния съд: през декември КС прие очакваното  тълкувателно решение по чл. 72 от Конституцията.

След решението Пеевски от октомври 2013 пред КС са поставени  за тълкуване въпроси, свързани с чл. 72 от Конституцията – относно предсрочното прекратяване на пълномощията на народен представител. В частност:

Когато Народното събрание избира народен представител за ръководител на институция, определена със закон, решението за избора не съдържа в себе си и елементите на решението по чл. 72, ал. 2 от Конституцията.

Против по този въпрос – съдиите Ц. Цанкова, Ст. Стоева и Г. Ангелов (недопустимост на искането). Из ОМ на съдия Цанкова:

Решението на Народното събрание е юридически факт с правопораждащо и правопрекратяващо действие и избраният не може едновременно да бъде носител на пълномощия и да осъществява функции от двете власти. Самият избор означава, че Народното събрание изключва пълномощията, присъщи на народния представител, за участие в законодателната власт.

Правото се очаква да реагира, когато (1) народен представител  – (2) известен като медиен магнат  - (3)  поработи малко начело на сектора за сигурност с новоподновения си сертификат за работа с класифицирана информация на най-високо ниво  и (4): после има порив да се върне обратно в парламента.

Председателят на ДПС още през юни представи пред медиите определен прочит на ситуацията:

Местан: Г-н Пеевски не беше председател на ДАНС.
Водещ: Няколко дни беше председател на ДАНС.
Местан: Не беше председател на ДАНС.
Водеща: А като какъв влезе в ДАНС и даде интервю?
Местан: Г-н Пеевски не влезе в правомощията си на председател на ДАНС.
Водеща: Валерия Велева взе интервю с него в сградата на ДАНС?
Местан: Повтарям, г-н Пеевски не е подписал акт за встъпване.
(пред бТВ)

Самият Пеевски се погрижи  да ни информира, че   неслучайно не е встъпил в длъжност:

Неслучайно още не съм подписал акта за встъпване в длъжност.

Неслучайно е променен Законът за ДАНС, неслучайно Пеевски е издигнат за шеф на сигурността, неслучайно Станишев притиска депутатите си да го гласуват

В този странен новоговор   неслучайно = в полза на неизвестен по състав кръг, който се стреми да овладее властта и да я използва  за себе си.

Не става дума само за  неслучайната траектория на лицето Пеевски (“подценихме реакцията, случаят е приключен, забравете.”) Неслучайно  единствен кандидат за главен инспектор е Веселина Тенева.

Генерират се  нови и нови неслучайни решения, за ефектите на голяма част от които  още не си даваме реална сметка.

И всякакви призиви  за конкретни искания на протестиращите са с цел  печелене на време за нови неслучайни решения.

Задачата е да станат невъзможни пътищата за превземане на държавата, а не да се разчита на благоволението на този  – или на  друг – дори не знаем каква е разликата  – задкулисен субект.

Протестът  постави задачата.

Работа на политиците е да отговарят от днес до изборите как я решават.

Хекимян се издъни в ефир

При разговора си с Волен Сидеров водещият на "Тази неделя" по bTV Антон Хекимян на няколко пъти се издъни в ефир. Той не успя да направи...

Бареков иска Бойко и Сергей - Радан и Меглена не го кефят

/Поглед.инфо/ "До изборите за евродепутати през май 2014 година ще се бия само със Сергей Станишев и Бойко Борисов. Реформаторският блок вече не ми е интересен. През последните месеци почти всички структури на партията на Меглена Кунева се присъединиха към "България без цензура". В най-скоро време ще погълна изцяло тази организация".

Модерни социолози продължават да се упражняват: БСП - 21,2%, ГЕРБ - 21%

/Поглед.инфо/ БСП ще бъде първа политическа сила, ако изборите са сега, сочат проучванията на Института за модерна политика за декември. Соцпартията има лека преднина пред ГЕРБ от 0,2%.

Сензационно: Спортните журналисти биха Спартак на футбол (Снимки)

Спортните журналисти на Варна – „Медии”, победиха сензационно ветераните на „Спартак” с 4:3 в най-качествения и зрелищен мач в първия...

2013: Бисери от Народното събрание

*** "Има консенсус между парламентарните групи, затова да нарушим заедно правилника!" Мая Манолова, БСП

Три автобусни линии ще возят варненци безплатно на Нова година

Три безплатни линии на градския транспорт осигурява в новогодишата нощ на 31 декември общинската фирма "Градски транспорт" във Варна....

Набиха синове на данъчен инспектор в Петрич

Пиянска свада пред дискотека вдигна на крак полицията в Петрич. Около 3:30 часа този нощ двамата синове на данъчния инспектор Радослав...

Mars Express успешно прелетя покрай Фобос

По информация от ЕКА, междупланетната станция Mars Express успешно е прелетяла на рекордните 45 км над повърхноста на Фобос.

НАСА публикува 17 хил исторически снимки от програмата 'Аполо'

Космическото агентство НАСА , ръководещо мисиите 'Аполо' , е публикувало над 17 хил снимки , направени по време на кацането на Луната на американските астронавти.

Взрив във Волгоград отне живота най-малко на 18 души

Експлозия на ж.п. гара в южния руски град Волгоград, за която се смята, че е терористична атака, взе осемнайсет жертви, предаде...

Сидеров яхна златния телец, държейки БСП за вимето

Лидерът на „Атака” Волен Сидеров днес направи за смях собствения си обслужващ депутатски корпус, който дни наред профанизираше в масирана контраатака от негово име и в негово отсъствие снимките му по плажове и скъпи хотели в чужбина.

От приятелката му Деница Гаджева, за връзката си с която днес Сидеров най-после призна публичната тайна, през още няколко агресивни говорители на вожда, придружители на Сидеров на пътешествието до Куба по време на обсъждането на най-важния закон в Народното събрание, „адвокатите” на „Атака” се опитваха да отрекат дори видимия за всеки факт, че на фотографиите се мъдри самият Той.

Днес Той разказа, макар и по смешен начин, че си имал пари да пътува по света- от Париж и Венеция, до Варадеро. С това Сидеров бламира всички опити на платените с постове негови партийни бушони да наричат кафявото розово, оспорвайки ту снимките като „фотомонтаж”, ту че на тях се вижда партийният им ръководител.

„Монтаж” от страна на ivo.bg предположи вчера и бившият шеф на политическата милиция Димитър Иванов- Гестапото по повод разпространения в този блог мейл на Шаренкова до Кирил Добрев. Сидеров обаче засенчи Гестапото със старомодните му напъни да оспорва очевидното. Той вече предпочита да размаха предизвикателно парите и спонсори те си („богати приятели”, както се изрази ) и да ги опакова с репчене,както се опакова чуплива стока при нейното транспортиране ( до съзнанието на желаещите да му повярват).

Разбира се, точно както при казуса с имейла на Шаренкова, разкриващ истината за вътрешновидовата война в БСП с целия й цинизъм, контраатаката на Сидеров се свежда до оплюване на източника, разпространил фактите. А че са факти, няма значение!

Да, факт е, че поради удобната за властта „гнусливост” на т.н. сериозни медии, на българите им се налага вече второ десетилетие да се запознават с неудобни за господарите на статуквото истини от жълти издания, което често става за сметка на качеството на информацията. Това улеснява заинтересованите от управленския медиен комфорт. Когато той беше нарушен например от в. „Уикенд”, който написа през август 2008-ма за аферите на президента Първанов, които го представят като лицемер, нямаше пробив на фактите извън жълтата преса- всемогъщият повелител на медиите Първанов се беше погрижил в зародиш нищо подобно да не се случва.

Случаят със снимките на Сидеров обаче се разви различно- самите управляващи имаха интерес да му бъдат дръпнати малко юздите. За начина им на мислене и за механизмите, с които боравят, издайнически говори още един автентичен мейл от кореспонденцията на Шаренкова. В него се анализират резултатите от предсрочните избори и от контекста се разбира, че за приобщаването на Сидеров към властта ( което е „смърт” за имиджа му), трябва да се плаща с много пари и постове.

Ето малка част от въпросния анализ, (датиран от 14 май 2013 и писан най-вероятно не от нея, а от приближения до крилото на Георги Първанов в БСП политолог Теофан Германов):

Светлана Шаренкова (Tue May 14 2013 – 18:35:19 EEST)

АНАЛИЗ НА ПРЕДСРОЧНИТЕ ИЗБОРИ И ОБСТАНОВКАТА В БСП СЛЕД ТЯХНОТО ПРОВЕЖДАНЕ

Крайните резултати от изборите и ситуацията в БСП:

• След два парламента с висок брой партии и разпилян вот за пръв път от 2001 насам имаме парламент с четири партии. Безспорна е сложността при формиране на кабинет между тях, предвид естествените оси на протвопоставяне в посока БСП – ГЕРБ и ДПС – „Атака”. Всеки съюз на повече от две от тях ще бъде крайно компрометиращ досегашния политически процес, защото ще покаже българските партии като всеядни и абсолютно безпринципни и ще е убийствен за някои от тях, може би без ДПС, и донякъде – на БСП.
• При съотношение – 98 за ГЕРБ, 86 –БСП, 30 за ДПС и 23 за „Атака”, можем да имаме три възможности за изход. Първата е коалиция ГЕРБ- Атака със 121 депутати, но на много висока цена, която ГЕРБ трябва буквално да плати за влизането на „Атака” – цена като постове, пари и компромиси с крайни искания в икономиката, външната политика и други. „Атака” от друга страна има мотив още един мандат да е извън властта, за да качва доверие. За нея властта е смърт, поради неминуемото разминаване с предварително издигнатите лозунги и популистки послания. Коалиция БСП – ДПС няма необходимия брой гласове, освен ако към тях не се прибавят други от ГЕРБ или „Атака”.

Както виждате, ГЕРБ е трябвало „буквално” да плати, но както знаем на това тържище други са платили повече. Сега Сидеров се перчи с финансовите си възможности- вече и той, възприемайки тактиката на Бареков, реши да не крие повече своята позлата, а да хване „бика за рогата”, след като държи БСП за вимето. Има златен телец, пие мляко!

Пребито от мащехата си 2-годишно дете има спешна нужда от кръв

От варненския отдел "Закрила на детето" призоваха кръводарители за помощ на 2-годишния Йордан от айтоското село Дрянковец, който преди дни...

Загубих брат си по никое време

/Поглед.инфо/ "Най-неочаквано загубих брат си по никое време, без предупреждение, без болка. Той беше по-здрав и от мен. Помагат ми най-близките ми, в това число слагам и огромното семейство на нашата компания "Дрийм тийм". Евтим Милошев много ми помогна в тези първи дни. Семейството на "Комиците", както и колегите ми в театъра също". Това споделя Любо Нейков пред в. "24 часа".

Няма драма и скандал!

/Поглед.инфо/ "Драма? Къде виждате драма? Няма драма и няма скандал" - това заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров в ефира на "Би Ти Ви" по повод снимките от екзотичното му пътуване до Куба и от плажа Варадеро, които ПИК публикува ексклузивно.

Съдът отмени глоба на шофьор, ранил инвалид в количка

Бургаският районен съд отмени глоба на шофьор, блъснал инвалид на кръговото движение до хотел „Мираж“ в морския град. Пътният инцидент...

Британците са готови да приемат българските и румънски имигранти

Проучване на социологическата агенция „Ипсон Мори” показа, че над 2/3 от британците ще приемат добре румънците и българите, които ще пристигнат във Великобритания след настъпването на новата година, ако те се интегрират и работят усилено, пише вестник "Гардиън".

Намереното в изгоряла кола тяло е на 20-годишен младеж

Трупът, намерен в опожарената в пловдивското село Градина изпепелена кола е на 20-годишен младеж. Според първоначалните сведения няма...

Смут в Лапландия

По първата група от проблеми бързо се взело решение за избягване на дублажите. По втората група обаче дискусията се задълбочила. Дядовците се оплакали, че нито на единия, нито на другия е възможно да подарят по-големи пенсии. Да намерят работа, да увеличат заплатите. Да подобрят здравеопазването и образованието също не им било по силите. А жителите на тази страна все пишели и пишели молби до подаръчните щабове. В най-много писма молели да ги отърват от мизерията, от бедността. Втората огромна купчина с молби били за справедливост. Да се накажат олигарси, корумпирани политици и магистрати. Виждало се, че хората вярват в чудеса. Местните се оплаквали, че никоя от сегашните партии не мислела за държавата, тоест за тях. Само изсмуквали данъците им и обслужвали частни интереси. Всички лапландски власти зациклили. Как да помогнат, как да решат затрудненията на добрите дядо Мраз и дядо Коледа?

Едно младо вино и една стара любов

internet

До: получател анонимен
Адрес: Интернет
Саундтрак: Joe Dassin & Helene Segara

On s’est aime comme on se quitte - обичахме се както се разделяме. Тоест бързо, силно, отведнъж. До мен седи чаша с вече започнато червено вино, а листът е толкова бял и подканващ…

Често те следя – от любопитство повече, отколкотo от чувство. Въпреки че не сме се виждали от години, имам необходимост да те чувствам близък. Да знам къде си, въпреки че няма да те чуя. Да знам какво ти е на ума, с кого излизаш, как се чувстваш. Не е лесно да вървя по огризките в Интернет – но пък нали затова има чаша с вече започнато червено вино.

Представяла съм си как ще излезем и ще си говорим. Без онова странно усещане, все едно заедно бъркаме в рана на мъртвец. Не – ще е приятно, ще се смеем, ще пием кафе и ще сме честни. Странно е понякога как толкова малко е всъщност толкова много.

Имаме достатъчно общи познати, за да мога небрежно да попитам какво правиш. Но не го правя – някак разкриващо е. Само вечер, сама пред компютъра, с чаша с вече започнато червено вино проверявам какво се случва с живота ти. Мисля, че най-много се страхувам, че ще забравя как изглеждаш или какви думи използваш. Все едно си мъртъв или все едно любовта ни е мъртва.

Ясно е, че аз съм само бележка под линия някъде в историята на героя и въпреки това виждам знаци, че още помниш. И това е повече от достатъчно – това е най-същественото даже.

___
снимка: TheRealDavidFrancis

Постът Едно младо вино и една стара любов е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Първият протест във Варна за 2014-а ще е срещу Областния управител

С протест под прозорците му ще започне новата година за областния управител на Варна Иван Великов. Причината за това е решението му да...

Българки пощуряха по екскурзии в Турция заради силиконов бюст и возия с корабче

/Поглед.инфо/ Българките са пощурели по екскурзия, която включва обиколка на Турция и поставяне на силикон в гърдите или лифтинг на лицето, твърди в. Монитор.

Данък "богатство" скара БСП и ДПС

/Поглед.инфо/ ДПС поряза мерака на БСП да обложи богатите с по-висок данък. Намеренията за 15 % налог на хората с доходи над 2700 лева на месец от 2015 г и за диференцирано облагане до края на мандата, промотирани преди ден от соцлидера Сергей Станишев, бяха посрещнати на нож от коалиционния партньор, пише "Преса".

Страници: 1 | 2

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване