Калфин написа кърваво писмо до Станишев и хвърли оставката си

/Поглед.инфо/ Ивайло Калфин подаде оставка като ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП, съобщиха от пресофиса на евродепутата.

Някои действия на АБВ обслужват ГЕРБ

/Поглед.инфо/ Действията на президента Георги Първанов и хората около него няма да попречат на БСП да спечели изборите за европейски депутати.

Сондата на НАСА MRO , е направила снимки на марсохода Curiosity

Марсохода на НАСА Curiosity , и неговите 'пресни' следи по Марс оставени в кратера Гейл, са заснети от камерата HiRISE на орбиталния апарат МРО на 11 декември 2013г.

Прокуратурата да се заеме с Местан и Цонев

/Поглед.инфо/ Откъде висшето ръководство на ДПС знае какво предстои да се случи в нашата партия?

Из делниците на един луд (6 – 10 януари)

Вече не знам на кое точно викат елит на българската нация. „Интелектуалецът трябва да бъде коректив на политическото…” Колко от набедените за интелектуалци са коректив? Колко от тях не са си омешали шапките с някоя партия? И интелектуалничат от партийни позиции. В момента, в който левият интелектуалец например си затвори очите за безобразията на червените бонзи, той престава да е интелектуалец. Той се превръща в сива мишка!

Защо "удължаване" живота на блоковете в АЕЦ "Козлодуй" е гигантски грабеж?

Многократно на страниците на този блог съм подавал аргументи и доказателства в подкрепа на факта, че непрестанните, целенасочените, упоритите и натрапчиви словоблудства на ядрената мафия по страниците и ефирите на подопечните им "ме...

Новата надежда изпълзя от неочаквано място

Обикновено сме свикнали да възприемаме БСП като монолитна партия, която цени единството си преди абсолютно всичко друго.

Когато нещата не вървят, а нестихващите протести в България са точно такъв симптом, че нещата на БСП хич не вървят, тогава, въпреки стоманения пиарски и организационен похлупак, който тежко затиска врящата тенджера под налягане на интереси и скандали в партията, нещата тръгват от крамоли и стигат до война. 

И това е заслуга на протестите!

Затова, започналата война между групите на Станишев и Първанов е нов момент в историята на БСП. Обикновено не ме вълнуват особено вътрешните противоречия при тях (понякога ми идва желание да хвана единия и да ударя другия), но този път нещата са изключително сериозни. И дори дават надежда за скорошна оставка на правителството – например през февруари! За да могат парламентарните избори да са с дата близка до тази на европейските. 

А това е важно за БСП, заради европейските партньори, които по европейски кампании преглъщат всичките екскременти на местните си сестрински партии без да мрънкат.

В интервюто си снощи Гумен Речев, пърдон, Румен Гечев, наруши един свещен постулат от скорошната история на БСП. Нарече връщането на мандата през 1997г. от Георги Първанов и Николай Добрев не иначе, а „предателство“ към партията и измяна на решенията ѝ.  Ясно е, че след такива обвинения, Рубикон е минат и „предателите“, между които е Кирил Добрев, син на върналия мандата Николай Добрев, и смятан за близък до Първанов, или убеждават партията, че те са прави и изхвърлят „клеветниците“ от нея, или пък започват да си търсят друга партия. 

Трети път на мен не ми е известен.

Още повече, че няколкото риска, които Станишев пое, измежду които да състави „експертното“ правителство на Орешарски, с което да потърси по–широка подкрепа, се провалиха гръмовно и повличат цялата партия в пропастта.

Да, но ако „предателите“ бъдат отстранени от партията и от парламентарната група, тогава какво ще стане с мнозинството?!

Днес Ивайло Калфин, който също е смятан за близък до Първанов, е подал оставка като ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП. 

Ясно е, че след обявената война, ползата за него да бърше задниците на Станишев и ко. пред Европа се свежда до нула. И колкото по–бързо се разграничи от другарчетата си, толкова по–голям шанс има кариерата му да продължи и след края на мандата на този европейски парламент. 

Отвързаният от каишката Сидеров, изведнъж събудилият се главен прокурор и тежките думи на Йовчев по адрес на Сидеров не са случайни. Наистина, това може и да е увереност, че са напазарувани още депутати от ГЕРБ, Първанов няма влияние над други депутати, освен над Кирил Добрев и златно пръстче на стайно цвете няма да потрябва. 

Но за мен по–вероятно е, че тъй като правителството така или иначе пада, защо поне да не заметат под килима най–смрадливата част от коалицията и Станишев да вземе някоя червена точка точно преди изборите. 

Спекулации и теории, но приятни!



Борисов ли стои зад проекта на Първанов?

/Поглед.инфо/ Лидерът на "България без цензура" Николай Бареков излезе с остра позиция за размразяването на проекта "АБВ" на Георги Първанов.

Аве цензоре, осъдените да умрат ( от смях) те познават

Обичам да се изясняват (не)яснотите.

Искрено се радвам на бързата реакция на Радан Кънев, който днес изрази тревога от реверансите на Бойко Борисов към Георги Първанов. Ако исках да съм саркастичен, щях да напомня, че за тази близост между Борисов и Първанов пиша в две поредни книги от 3 години насам. Не очаквам реформаторите да са ги чели, нито си въобразявам,че реакцията на Радан Кънев има нещо общо с вчерашната ми статия по темата. Само се радвам, че сме стигнали до общ извод, както е нормално за съмишленици.

За опонентите си не просто се радвам, а направо съм във възторг от това, че яснотите им се изясняват. В края на краищата на факта, че Първанов е завършен егоист, съм посветил цяла глава в книгата си „Президент на РъБъ”, в която говоря за неговия личен преход „от комунизъм към хедонизъм”.

Доживях да чуя днес от фициозната ТВ 7, в която логично гостуваше евродепутатът от БСП Илияна Йотова ( и със самочувствие на господар на положението буквално се караше на иначе устата водеща), че Георги Първанов е егоист.

Йотова справедливо определи като егоистично намерението на Първанов да дублира със своя листа кандидатите на БСП за евроизборите- очаквана новина, която започва да се материализира. А заедно с материализирането й започват да се проясняват и дълго зацапваните с маскировъчна цел ясноти кой кой е в дългогодишното задкулисие в БСП.

Вчера Румен Гечев директно се изправи в окопа на Жан Виденов и Стнишев, като нарече от екрана на Нова телевизия Първанов предател на партията- изплю камъчето, търкаляно досега в партийните уста само за вътрешно предъвкване.

Изборите и апетитите, които се разгарят около тях, са електоралната печка, на която някои истини биват претопляни, други „скрити лимонки” – омесвани и изпичани за публична консумация, а трети- изпържвани в собствен SOS.

Случвало се е и преди. На последните парламентарни избори уж независими преди коментатори се оказаха не просто червени депутати, при това от най-настъпателните в наше време ( като Татяна Буруджиева и Валери Жаблянов- бивши политолози с ляв уклон, но винаги канени в телевизиите „просто” като коментатори, както и днес канят Велислава Дърева или Александър Симов „просто” като журналисти), така и сега наблюдаваме феномена на самоопределението в съответните воюващи червени лагери на други техни колеги- от немай къде.

И последният зрител, ако не му е било ясно, вече знае, че Кольо Колев ( любим например на „Шоуто на Слави” като социолог), е приключил с общите приказки и вече не се крие: говори откровено от името на лобито на Станишев в настъпилото време разделно за червените.

За Нидал Алгафари, бивш съветник на президента Първанов, не е изненада, че е настоящ също такъв, но вече издигнат за негов говорител. Новата му роля се видя от участията му в телевизионните предавания тази сутрин, в които е упълномощен да говори от името на проекта АБВ на Първанов.

Алгафари не остана длъжен на враговете от крепостта на Станишев, като се присъедини към вражеските (досега) гюлета срещу водещата роля на съпругата му Моника като човека, определящ медийната политика на БСП ( което, както знаем, е от ключово значение за пране – ако не на пари, то на всичко останало, което прави една партийна върхушка да изглежда приемлива на хоризонта преди избори).

Нещо повече, Алгафари дори цитира Доган ( не знам дали и по тази линия е упълномощен), който наричал Моника „четвъртия лидер” на партията. Пътьом Алгафари обобщи противниците на Първанов в БСП като „много дребни” да се мерят с Първанов, Румен Петков и Калфин, обещавайки изненади в близките дни ( в рамките на загатнатата от него стратегия за постепенно поднасяне на имена, подредили се в азбуката след АБВ).

За поръчковите изследвания и фактори с академична или артистична слава, на които само етикета с цената не им се вижда на челото, да не говорим. По тази част най-видими са срамните петна около имената на социолози и личности, чиито авторитет си е напазарувала корпоративната креатура Бареков.

Същият имитираше днес театрално сърдита благодарност , че „най-после” от официалната корпоративна ТВ:7 се били сетили да му отправят покана утре да гостува в предаването „Гореща точка” (т.е. на себе си). В лицемерието си Бареков стигна дотам да се гневи на…”луксозните студия на ТВ:7”, където едва ли не бил рядък гост, а водещата преглътна и тази подадена топка, както репликата му срещу проекта АБВ, правен с много пари ( точно Бареков да го каже!).

Така че, не бъдете песимисти: все пак се случват и хубави неща, като наблюдаваното и друг път явление на проясняване на яснотите около персони, лансирани дълго като „независими”, но осветявани ( макар и частично) от лъчите на неизбежната истина едва в предизборна обстановка.

Ние, навикналите на пълна тъмнина, се радваме и на частичната прозрачност.

На „България без цензура”, която се опитват да ни пробутат в това отношение като кристално чисто (ново) политическо явление, можем да заявим в това отношение:

Аве, цензоре, осъдените да умрат ( от смях), те познават!

А за още малко светлина в тунела на червената мъгла прилагам разсъжданията на един от кукловодите на прехода, когото също канят непрекъснато да обяснява от екрана какво ли не, сякаш е извънземен и извънсистемен играч, за какъвто той настоява да бъде възприеман ( и любезните му домакини от телевизионните предавания обикновено козируват и изпълняват).

Ето какво наистина си мисли за врага с партиен билет № 1 Димитър Иванов-Гестапото, когато не е пред микрофоните на националните телевизии, а инструктира избрани адресати от върхушката на БСП. Запознайте се с автентичната му позиция- такава, каквато лъсва от електронната поща на шефката на дружбата с Кремъл Светлана Шаренкова, която пък формално е номер едно в йерархията на петата колона, но от други мейли става ясно, че позициите й биват „одобрявани” от същия Гестапото, преди тя да ги предостави на вниманието на другарите:

Обичам да се изясняват (не)яснотите.

 

Искрено се радвам на бързата реакция на Радан Кънев, който днес изрази тревога от реверансите на Бойко Борисов към Георги Първанов. Ако исках да съм саркастичен, щях да напомня, че за тази близост между Борисов и Първанов пиша в две поредни книги от 3 години насам. Не очаквам реформаторите да са ги чели, нито си въобразявам,че реакцията на Радан Кънев има нещо с вчерашната ми статия по темата. Само се радвам, че сме стигнали до общ извод, както е нормално за съмишленици.

 

За опонентите си не просто се радвам, а направо съм във възторг от това, че яснотите им се изсясняват. В края на краищата на факта, че Първанов е завършен егоист, съм посветил цяла глава в книгата си „Президент на РъБъ”, в която говоря за неговия личен преход „от комунизъм към хедонизъм”.

 

Доживях да чуя днес от фициозната ТВ 7, в която логично гостуваше евродепутата от БСП Илияна Йотова ( и със самочувствие на господар на положението буквално се караше на иначе устата водеща), че Георги Първанов е егоист. Буквално!

 

Йотова справедливо определи като егоистично намеренито на Първанов да дублира със своя листа кандидатите на БСП за евроизборите- очаквана новина, която започва да се материализира. А заедно с материализирането й започват да се проясняват дълго зацапваните с маскировъчна цел ясноти кой кой е в дългогодишното задкулисие в БСП.

 

Вчера Румен Гечев, от лагиера на Жан Виденов и Сергей Станишев,  директно нарече от екрана на Нова телевезия Първанов предател на партията- изплю камъчето, търкаляно досега в партийните усти само за вътрешно ползване.

 

Изборите и апетитите, които се разгарят около тях, са електоралната печка, на която някои истини биват претопляни, други „скрити лимонки” – омесвани и изпичани за публична консумация, а трети- изпържвани в собствен SOS.

 

Случвало се е и преди. На последните парламентарни избори уж независими преди коментатори се оказаха не просто червени депутати, при това от най-настъпателните в наше време ( като Татяна Буруджиева и Валери Жаблянов- бивши политолози с ляв уклон, но винаги канени в телевизиите „просто” като коментатори, както и днес канят Велислава Дърева или Александър Симов „просто” като журналисти), така и сега наблюдаваме феномена на самопределението в съотгветните войващи червени лагери на други техни колеги- от немай къде.

 

И последният зрител, ако не му е било ясно, вече знае, че Колю Колев ( любим например на „Шоуто на Слави” като социолог), е приключил с общите приказки и вече не се крие: говори откровено от името на лобито на Станишев в настъпилото време разделно за червените.

 

За Нидал Алгафари, бивш съветник на президента Първанов, не е изненада, че е настоящ също такъв, но вече издигнат за негов говорител. Новатаму роля се видя от участията му в телевизионните предавания тази сутрин, в които е упълномощен да говори от името на проекта АБВ на Първанов.

 

Алгафари не остана длъжен на враговете от окопите на Станишев, като се присъедини към вражеските (досега) оценки за водещата роля на съпругата му Моника като човека, определящ медийната политика на БСП ( което, както знаем, е от ключово значение за пране – ако не на пари, то на всичко останало, което прави една партийна върхушка да изглежда приемлива на хоризонта преди избори).

 

Нещо повече, Алгафари дори цитира Доган ( не знам дали и по тази линия е упълномощен), който наричал Моника „четвъртия лидер” на партията. Пътьом Алгафари обобщи противниците на Първанов в БСП като „много дребни” да се мерят с Първанов, Румен Петков и Калфин, обещавайки изненади в близките дни ( в рамките на загатнатата от него стратегия зда потепенно поднасяне на имена, подредили се в азбуката след АБВ).

 

За поръчковите изследвания и фактори с академична или артистична слава, на които само етикета с цената не им се вижда на челото, да не говорим. По тази част най-видими са срамните петна около имената на социолози и личности, чиито авторитет си е напазарувала корпоративната креатура Бареков.

 

Същият имитираше днес театрално сърдита благодарност , че „най-после” от официалната корпоративна ТВ:7 се били сетили да му отправят покана утре да гостува в предаването „Гореща точка” (т.е. на себе си). В лицемерието си  Бареков стигна дотам да се гневи на…”луксозните студия на ТВ:7”, където едва ли не бил рядък гост, а водещата преглътна и тази подадена топка, както репликата му срещу проекта АБВ, правен с много пари ( точно Бареков да го каже!).

 

Така че, не бъдете песимисти: все пак се случват и хубави неща, като наблюдаваното и друг път явление на проясняване на яснотите около персони, лансирани дълго като „независими”, но осветявани ( макар и частично) от лъчите на неизбежната истина едва в предизборна обстановка.

 

Ние, навикналите на пълна тъмнина, се радваме и на частичната прозрачност.

 

На „България без цензура”, която се опитват да ни пробутат в това отношение като кристално чисто (ново) политическо явление, можем да заявим в това отношение:

 

Аве, цензоре, осъдените да умрат ( от смях), те познават!

 

А за още малко светлина в тунела на червената мъгла, прилагам разсъжданията на един от кукловодите на прехода, когото също канят непрекъснато да обяснява от екрана какво ли не, сякаш е извънземен и извънсистемен играч, за какъвто той настоява да бъде възприеман ( и любезните му домакини от телевизионните предавания козируват и изпълняват)

 

 

Ето какво наистина си мисли за врага с партиен билет Димитър Иванов-Гестапото, когато не е пред микрофоните на националните телевизии, а инструктира избрани адресати от върхушката на БСП. Запознайте се с автентичната му позиция- такава, каквато лъсва от електронната поща на шефката на дружбата с Кремъл Светлана Шаренкова, която формално е номер едно в йерархията на петата колона, но от други мейли става ясно, че позициите биват „одобрявани” от същия Гестапото, преди тя да ги предостави на вниманието на другарите:

 

From: Светлана Шаренкова <ssharenkova_at_abv.bg>
Date: Sun, 13 May 2012 14:37:23 +0300 (EEST)

 

Има ли лява алтернатива? Няма я!

Ли­бе­рал­ни­ят ка­пи­та­ли­зъм се са­мо­раз­ла­га в не­у­ме­ни­е­то си да съх­ра­ни ве­че из­во­ю­ва­на­та со­ци­ал­на спра­вед­ли­вост. Кри­за­та в САЩ и Ев­ро­па е кри­за на ут­вър­де­ния ли­бе­ра­лен стан­дарт, при ко­и­то за­ко­нът и мо­ра­лът са ви­на­ги на стра­на­та на бо­га­ти­те. В це­лия свят 90% от на­се­ле­ни­е­то обе­дня­ва, а 1-2% се обо­га­тя­ват – с 1/4 са се уве­ли­чи­ли ми­ли­ар­де­ри­те.

Гръц­ки­те бо­га­та­ши са из­нес­ли зад гра­ни­ца 200 ми­ли­ар­да ев­ро, до­ка­то пен­си­и­те и зап­ла­ти­те са оря­за­ни на­по­ло­ви­на. Без­ра­бо­ти­ца­та в Ев­ро­пей­с­кия съ­юз го­ни 20%, а са­мо мла­деж­ка­та е 30%.

Прок­ла­ми­ра­на­та от ПЕС ля­ва въл­на се мер­же­лее – пър­ва­та птич­ка е пре­зи­ден­тът Оланд във Фран­ция, вто­ра­та са три­те ле­ви фор­ма­ции в Гър­ция, тре­та­та е кон­г­ре­сът на БСП, кой­то ще из­лъ­чи но­ва­та звез­да на ев­ро­пей­с­ка­та ле­ви­ца – Сер­гей Ста­ни­шев. По­не та­ка твър­ди пред­се­да­те­лят на Ев­ро­пар­ла­мен­та Мар­тин Шулц.

Иде­и­те на др. Ста­ни­шев, с ко­и­то ще ни по­ве­де към по­бе­да са: да­нък вър­ху фи­нан­со­ви­те тран­зак­ции (очак­ва­ни са 50 млрд. ев­ро); но­ви еми­сии ев­ро­об­ли­га­ции (т.е. нов План „Мар­шал“); Ев­ро­пей­с­ка рей­тин­го­ва аген­ция (са­ми да си оп­ре­де­ля­ме ста­бил­ност­та); гри­жи за мла­де­жи­те без ра­бо­та (в пър­ви­те 4 го­ди­ни след за­вър­ш­ва­не на об­ра­зо­ва­ни­е­то – а след то­ва?).

Те­зи мер­ки, твър­дят ли­де­ри­те на ле­ви­ца­та, са та­къв па­кет от ини­ци­а­ти­ви, ко­и­то мо­гат да ге­не­ри­рат ре­сурс за ин­вес­ти­ции, за ико­но­ми­чес­ки рас­теж, но­ви ра­бот­ни мес­та и от­там – ця­лос­т­на со­ци­ал­на по­ли­ти­ка.

Ако то­ва е ев­ро­пей­с­ка­та со­ци­а­лис­ти­чес­ка ля­ва ал­тер­на­ти­ва днес и ут­ре, ли­бе­рал­ни­ят стан­дарт в ико­но­ми­ка­та и мо­ра­ла ще про­дъл­жи да по­беж­да­ва, а бед­ност­та да се уве­ли­ча­ва. И от­го­вор­ност­та за то­ва ще бъ­де по­де­ле­на меж­ду иде­о­ло­зи­те му – ми­ли­ар­де­ри и не­ка­дър­ни­те ли­де­ри на со­ци­ал­де­мок­ра­ци­я­та. Вие от тях ли сте? Ако – да, ве­че сте път­ни­ци не­пот­реб­ни!

Проф. Ди­ми­тър Ива­нов

 

 

Липсата на правова държава пълни джобовете на международни мошеници

Адвокат Марин Божков разказва как немско-турският консорциум „Хейткамп Мас” печели обществена поръчка за изграждане на пречиствателни станции в Стара Загора и Димитровград. Той наема няколко големи български строителни фирми като подизпълнители. 75% от парите са от Европейският съюз, 15 на сто - от Европейската банка и 10% - от българския държавен бюджет. Обектите са завършени през 2011 г. Министерството е изплатило парите на консорциума, но и до днес българските подизпълнители са получили по една-единствена авансова вноска. Народът ни има поговорка: “Не е виновен този, който яде зелника, а който му го дава!“. Липсата на ПРАВОВА ДЪРЖАВА България пълни джобовете на всички международни мошеници на наша територия, с парите на българските данъкоплатци.

Дебат в БГ парламента за промени в Конституцията и Изборния кодекс

На 14.01.2014 г. (вторник) от 14 часа местно време в зала 238 на Народното събрание (в сградата на бул. "Дондуков") ще се проведе дебат за промени в Конституцията и Изборния кодекс на Р. България. Комисията за взаимодействие с граждански организации и движения към НС ще заседава по следните въпроси: - Премахване на ограничението в на чл.65, ал.1 от Конституцията, чрез отпадане на текста „няма друго гражданство“ от разпоредбата „За народен представител може да бъде избиран български гражданин, който няма друго гражданство, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода“; - Създаване на 33-ти самостоятелен Избирателен район “ Чужбина“;

С Опел на Нордкап (нос Северен – най-северната точка на Европа)

Тези дни във фейса ме попитаха, дали имаме разкази от полярните области (поводът беше къде колко свети слънцешто през деня) – разбира се, че имаме, а днес с опела на Валентин ще стигнем най-северната точка на Европа – нос Северен или Нордкап. Приятно четене:

С Опел на Нордкап

нос Северен – най-северната точка на Европа

 

Нос Нордкап (нос Северен) се намира в северна Норвегия на остров Магерйоя и се явява най-северната точка на Европа. Разположен е на края на високо плато на 300 метра над морското равнище. Нордкап се мие от водите на Баренцово море, зад което е Северния ледовити океан.

 

Нордкап (нос Северен), Норвегия

Този метален глобус е символа на Нордкап

 

До острова се стига не с ферибот, а по 7-километров тунел под водата. Преминаването през него е запомнящо се преживяване, защото първо слизаш надолу, после пътуваш по равно под дъното на морето, след което започваш да се изкачваш нагоре. Излизайки от тунела е следващото “преживяване” – веднага ти взимат такса от 140 норвежки крони (18 €). Изненадан съм, защото бързо забравих южна Норвегия, където плащаш такси, както при влизане в големите градове, така и по някои обикновени пътища. За мое успокоение решавам, че таксата се събира само на влизане. Но на следващия ден, при напускане на острова, пак се налага да платя същата сума.

Минавам 45 километра в северна посока и при достигането на Нордкап следва нова “изненада”. Симпатичен младеж ме посреща с думите “Добре дошъл на Нордкап”, след което ми взима входна такса от 195 норвежки крони (25 €). Тази такса е на човек, а не за автомобила. И пак усмихнат ми предлага “изгодна” оферта за нощувка в хотел, намиращ се на 30 км. южно от носа – 1 050 крони (132 €).  Мисля си на ум: “Да бе, може но ако ти беше мацка и прекарването на нощта с тебе влизаше в тая цена”.

 

 

 

Нордкап (нос Северен), Норвегия

Добре дошли на Нордкап

 

 

На нос Нордкап е изграден туристически комплекс – голяма сграда с две наблюдателни площадки, киносалон, музей, поща, магазин за сувенири, ресторант и бар с панорамен изглед към океана. В киносалона прожектират определено интересен  панорамен (на 5 екрана с обзор 120º) документален филм за острова и самия нос – природа, растителност, животни, морски обитатели.

Годишно 200 хиляди души посещават това популярно туристическо място. На паркинга леките автомобили са десетина, но привечер пристигат непрекъснато туристи с автобуси.

 

 

Нордкап (нос Северен), Норвегия

Залез на Нордкап

 

 

Към полунощ всички си заминават по топлите хотели. На паркинга оставаме само романтиците – аз и още два леки автомобила. Температурата е около 0 градуса и се “опаковам” с анцуг, дебели чорапи, зимно яке с качулката на главата  и  спалния чувал отгоре. Заспивам в колата, но за кратко.

 

 

 

Нордкап (нос Северен), Норвегия

Нощем на Нордкап

 

На сутринта в 4 часа аз съм единствения на самия нос. Облечен със зимната екипировка посрещам изгрева на слънцето над Нордкап.

 

 

Нордкап (нос Северен), Норвегия

Изгрев над Нордкап

 

На това северно място от средата на май до края на юли слънцето въобще не залязва. Към полунощ се спуска ниско над морето, след което започва да се издига.  Но аз съм на Нордкап в края на август и нямам възможност да видя незалязващото слънце.

Nordkapp, Нордкап, Норвегия

 

 

А пък през декември и началото на януари слънцето въобще не изгрява.

 

Нордкап (нос Северен), Норвегия

Слънце над Баренцово море

↑ 

Нордкап (нос Северен), Норвегия

Природата на Нордкап (нос Северен)

Нордкап (нос Северен), Норвегия

Природата на Нордкап (нос Северен)

 

На Нордкап е изграден мемориален комплекс на децата от цял свят, желаещи мир на планетата Земя.

 

Нордкап (нос Северен), Норвегия

Паметникът Майка и син

 

 

Нордкап (нос Северен), Норвегия

Паметникът на децата, жадуващи мир по света

 

Нордкап (нос Северен), Норвегия

Паметникът на децата, жадуващи мир по света

След

посещението на краля на Тайланд на Нордкап

е създаден музеен кът, отразяващ културата на тази страна.

Нордкап (нос Северен), Норвегия

Музейната експозиция на Тайланд

Нордкап (нос Северен), Норвегия

Макет на тайландски кралски кораб

В сградите на туристическия комплекс са разположени (включително и под земята) киносалона, пощата, музея, магазина за сувенири, ресторанта, бара и наблюдателните площадки с панорамен изглед на север.

 

Нордкап (нос Северен), Норвегия

Туристическият комплекс на нос Нордкап

 

От музейната експозиция научаваш историята на откриването на този Северен нос.  Предполага се, че той е достигнат първо от Викингите, но за това няма никакви доказателства.

Официално за пръв път тази точка е достигната през 1553 година

Това е по времето на Великите географски открития.  Тогава английският изследовател Ричард Ченсълър повежда експедиция от три кораба на северо-изток. Смятал е, че може да открие пряк северен морски път до Китай. Достигайки това място той му дава името North cape – Северния нос.  Зимните ледове сковават два от корабите и екипажите им загиват. Само корабът на „Ченсълър“ достига северното руско пристанище Архангелск. Там екипажът прекарва зимата, а през лятото се прибира по суша в Англия. Пътьом отсядат в Москва, където са приети лично от руския цар Иван Грозни.  По този начин Ричард Ченсълър открива северния морски път между Европа и Русия.

През 1873 год. норвежкият крал Оскар ІІ прави официално посещение на Нордкап. Прeди 30 години кралят на Тайланд посещава това място. А в края на август 2006 година Нордкап беше посетен от автора на този материал.

Докато бях на тази най-северна точка от Европа изпитвах много силно вътрешно желание да продължа към Северния полюс.  Искаше ми се колата да може да преплува през Арктическия океан, да се попързаля по леда и да стигне до полюса. Но какво да се прави – автомобилът ми нямаше тези технически възможности. Най-обикновено разминаване между желания и възможности!

И тогава се сетих за далечна Грузия, по-точно за един стар грузински тост, свързан с желанията и възможностите. Както знаем, грузинците обичат големите компании, където най-уважавания и начетен мъж на масата (грузинците го наричат тамада) вдига тостовете. И така, в една грузинска компания става тамада и вдига тост:

“Имам желание да си купя нов Мерцедес, но нямам възможност. Имам възможност да си купя стар Москвич, но нямам желание.

Имам желание да си построя голяма къща в града, но нямам възможност. Имам възможност да си построя малка къщичка на село, но нямам желание.

Имам желание да правя секс със Шарън Стоун, но нямам възможност. Имам възможност да правя секс със собствената си съпруга, но нямам желание.

Да пием за това: Нашите възможности винаги да съвпадат с нашите желания!

Август 2006 година

Автор: Валентин Дрехарски (град Перник, България)

Снимки: авторът

E-mailvalentin.dreharski@besttechnica.bg

 

Други разкази свързани с Норвегия – на картата:

Норвегия

Премиерът вижда лъч надежда

/Поглед.инфо/ Очаквам през 2014 г. да забележим осезаемо възстановяването и тази година да бъде първата в последните пет, в които да направим по-отчетлив икономически растеж, каза премиерът

Борисов вземаше партии на концесии

/Поглед.инфо/ Бойко Борисов вземаше на концесии много партии – РЗС, Атака, наскоро Реформаторския блок. ДПС на концесия не взима партии. Това заяви пред ТВ 7 зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

Първанов да каже какви са целите му с рестартиране на АБВ!?

/Поглед.инфо/ Скандалът с разцеплението на БСП засега е само по медиите. Очаквам изказването на Георги Първанов, за да разберем защо се рестартира движението АБВ и какви са целите му. Номинациите за евродепутати тепърва започват.

Маските и мацките на Сидеров

Шоу като за канал спретнаха тази сутрин в „Канал 1” две депутатки от „Атака”, изпратени от Сидеров да му вършат мръсната работа с надеждата да я избелят чрез (теле)визията, а не с помощта на аргументите. И точно за това си струва да се добави онова, което пропуснаха да им кажат и да ги попитат колегите в студиото, оставяйки ги на практика да тържествуват – както често се случва в спор между агресивни персони и отбраняващи се събеседници. За да се стигне дотам, гостуващите муцки да нарекат домакините си “лъжци” и да призоват в тяхно лице (всички журналисти) “спрете да пишете лъжи”.

Двете депутатки, със самочувствие на миски от луксозното задкулисие на “Атака” (не коментирам външния вид на хората, а тяхното поведение), показаха още веднъж, че маските могат да паднат за деянията на техния вожд, но мацките му- в никакъв случай ( по гръб). Това в друга ситуация щеше да е похвално, ако в случая не беше доста кално…

За съжаление водещите ги оставиха да си разиграват сините очи и макияжа, както след воаяжа на плажа. Пак бяха пратени да адвокатстват на воля на Волен, както когато беше малодушно изчезнал от публичното поле на битката след случката с Варадеро. Именно тези мацки, както и други муцки, наводниха телевизионните публицистични предавания и на правата на депутати, и близки съратници на уж обругания Сидеров, сипейки нахални лъжи с отрицание на всичко, което се виждаше на снимките.

Мацките и други муцки от „Атака” не просто лъжеха, но и нападаха телевизионни водещи. Бяха подготвени с фотографски колажи, в които бяха монтирали своите телевизионни домакини, за да „докажат” тезата си колко лесно можел да бъде омаскарен един невинен човек, какъвто бил техният вожд.

Нахалството им се състоеше не само в манипулацията с колажите и внушението, че снимките от Варадеро спокойно можели да бъдат от Созопол, макар ясно да се виждаха растящите палми на фона на крачещия по пясъка Сидеров, но и в „дребната подробност”, че атакуващите пред телевизионните камери атакисти всъщност лично са били заедно с началника си на кубинския плаж, но с големи сини очи лъготеха като някои от онези от „малцинството”, които толкова много мразят.

Седмици по-късно, когато шефът на парламентарната Комисия за борба с корупцията Сидеров, с присъщата му поза на всепозволеност ( в която застана и вчера на неделната си пресконференция, заявявайки , че съзнателно нарушава забраната в закона да не разкрива данни от едно текущо разследване) благоволи да си признае, заемайки радикално новата позиция „какво от това, имам си пари, спонсори “и т.н., въпросните лъжливи мацки и муцки би трябвало поне малко да се засрамят, а защо не и да се обидят на своя началник, че ги и направил за смях, потвърждавайки онова, което те така самоотвержено отричаха. Но това е явно непосилно за хора от това хоро, на което са се хванали.

Работата на техните опоненти е тогава да ги накарат поне малко да си глътнат лъжите, които отново сервират пред национална аудитория, като размахват снимки и колажи, което бяха оставани да направиха отново днес. По същия начин в края на миналата година от БиТиВи ( цял екип гледа, но „не вижда”!) не реагираха на наглите твърдения, че нямало доказателства на снимката на Варадеро да е Сидеров или че „ако е той”, то можело да е бил сниман и на Созопол ( с растящите на брега палми!).

Двете атакуващи мацки днес тържествуващо използваха „аргумента”, че те знаели по-добре истината за станалото на 6 януари в самолета и после на летището във Варна. За съжаление водещите пропуснаха да ги попитат за личното им участие: вярно ли е например, както твърдят свидетели, че жени са ритали пътник в мелето на земята и дали случайно някоя от тях не е била част от този колективен подвиг срещу един човек?

Да не говорим, че пак те и пак лично са били със Сидеров на Варадеро, но това не им пречеше да лъжат също толкова в лично качество, че снимките от въпросния плаж били фотомонтаж. „Дребна забележка”, но щеше да разбие преливащото им в канала чувство на приносители на истината.

Някой ще каже: лесно ти е да стоиш в къщи и да регистрираш от дивана какво е трябвало да каже някой от екрана. Така е, не отричам- лесно ми е. Още по-лесно би било да премълча и аз, за да не си развалям допълнително и без това практически несъществуващите от много месеци насам отношения с медия, като БНТ, от името на която ме канят по светски събития, но не и по поводи, които бих коментирал в “антисъветски” дух.

Кнедли с кашкавал

Продукти за 4 порции:
1 кг картофи
1ч.л. сол
1 яйце
1- 2с.л. брашно
1с.л. краве масло
щипка индийско орехче
половин лъжичка счукан кимион
1с.л. галета
1с.л. кашкавал

За заливка:
1 яйце
1ч.ч. прясно мляко

Приготвяне:
Картофите се белят, измиват и варят в подсолена вода. Изваждат се добре отцедени от водата. Съдът с течността се оставя на горещия котлон. Картофите се смачкват на пюре. Към него се добавя яйце, брашно, щипка индийско орехче и стрит кимион. Картофеното тесто се омесва. От него се оформят топчета или малки „кепабчета“. Пускат се във врящата вода. Щом изплуват на повърхността, са готови. Овалват се в галета. Редят се в подмазана с мазнина тава. Яйцето се разбива заедно с прясно мляко и една чаена чаша картофен бульон. С получения сос се заливат кнедлите. Пекат се до златисто в умерено гореща фурна.


Rating: 7.0/10 (1 vote cast)

„Педерастче“ не знам дали е обида

/Поглед.инфо/ Волен Сидеров никога не тръгва с обиди и псувни. Това каза депутатката от „Атака“ Деница Гаджева в сутрешния блок на БНТ. Гаджева обясни, че скандалът на летището във Варна бил инспириран от политическите противници на „Атака“.

Започва война между вузовете за студенти

/Поглед.инфо/ Около 7000 свободни места бяха останали в университети в страната след третото класиране, пише "Преса".

Говори Пловдив: СТРАШНИ МИСЛИТЕЛИ

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Страшни мислители си имаме, граждани, в любимата ни България. Толкова страшни, че съществуването им поставя пред нас, редовите малоумници, въпроса дали тази България все още ни е любима и докога ще си остане такава. Защото се знае, че дори любовта към родината има граници. Те са някъде там, където нормалният човешки разум започва да дава заето всеки път, щом го използваш по предназначение.

Така де, излъгах малко – не за всички патриоти и родолюбци има граници тази любов. За някои няма! И най-често точно те са сред основните онези фактори, заради които нормалният човешки разум мига тревожно като жълт светофар.

Или като жълтата книжка, която според мнозина трябва да се присъди на страшния български мислител Волен Сидеров. Някой дори казват, че той е пръв сред равни от сонма домашни мислители напоследък.

Не знам, граждани, трудно е гениите да бъдат класирани, защото е всеизвестно, че гениалността е уникална – като простотията, но обратно. Но мислите на нашите мислители са напредничави – в гениалността си те стигнаха толкова обратно, че се превърнаха в простотия. А това внася допълнително объркване в класациите.

Но все пак да започнем с Наполеончо.

За разлика от невежите, според които Волен е луд, затова говори прекрасните неща, които говори, психиатри твърдят, че той не е луд, а редови психар като всички нас, който страда от обикновени неща като „характеропатия и емоционално нестабилно личностна разстройство”. Всъщност, те не казват „страда”, това аз го изтървах поради  невежество. Та нали като се вгледа човек, веднага ще види, че Волен не страда, а се радва на характеропатията си. Той не страда, ние страдаме, но това е друга тема.

Или не е друга тема?

Защото за целите на задачата, която изпълнява момчето чрез красивата си психика, психиката му всъщност няма значение. Местният Бонапарт е робот с дистанционно – диша, работи, живее само докато онзи, който го управлява, има интерес да го управлява. После той хваща робота за краката и праска главата му в земята.

Някои го правят, за да видят какво има вътре. Други – защото роботът много знае и може да разкаже кой, как и с каква цел го е управлявал. Трети – защото по принцип мразят глупаците и продажниците, макар да обичат да ги ползват. И така нататък. Никога не се знае в кой момент става това праскане на главата, но се знае, че задължително става в някакъв момент.

Не искам да затъвам повече в тинята на Волен, затова тук няма да цитирам китка негови мисли, за да докажа, че страшен мислител е той – защото вече ни омръзнаха глупостите му; защото все по-видимо се държи като звяр в клетка, тоест, чува в далечината камбаната да бие за него; защото не си струва да хабя място, та да задоволявам манията му за величие.

Искам обаче да припомня как изумително чрез него се проявява байганьовската черта – винаги някой друг ни е виновен. Няма значение дали действието се развива в София, Варна, Брюксел, Париж, Берлин, Виена, Прага – нас ни нападат, ние се защитаваме, ние сме невинни, те са виновни, ние сме умни, те са прости, ние сме прави, те са грешни. И ни мразят, защото сме българи. Българите сме най-великото нещо на света, но сме бедни и нещастни, защото всички други са направили комплот да ни мачкат и тормозят.

Освен братска Русия, де – това може да не го казваме пряко, но дори с премълчаването му винаги даваме да се разбере, че Русия е единственият ни искрен приятел, дето ще сподели с нас по братски последната си ядрена централа и последния си газопровод, но непременно ще ни освободи от тежкото европейско и американско робство.

Откъде пък ти хрумна сега в историята за Волен да намесваш Русия, ще попита някой невинен. Първо – не е сега, а винаги, когато пиша за Волен, пиша и за Кремъл, защото смятам, че там се намира ръката, която го управлява, както и камбаните, които бият за него. Второ, дори да разгледаме играта на този нещастник в най-фасадната и форма – само като крепител на сегашното българско комунистическо правителство, тази линия пак насочва към Москва. И не само заради централите и тръбите.

Не знам например дали чухте онзи ден Драгомир Стойнев, министър на икономиката и очевидно също страховит мислител български. „Изтегляме търговски представители от Европа и откриваме представителства в Азия. Задачата ми е да съсредоточа износа към държавите с икономически растеж, защото там има и пари.” – заяви този гений величав. Честно, граждани, отдавна не бях се наслаждавал толкова много на само две изречения откровена простотия. Особено като научих и кои точно са държавите с пари, към които се ориентираме за сметка на Европа – Виетнам, Обединените арабски емирства, Катар, бившите държави от съветския блок, Азербайджан и Узбекистан.

ОАЕ и Катар няма да ги коментирам, опитът показва, че там наистина има пари, но те не ги дават за глупости, а само за умности, каквито очевидно не можем да им сътворим. Той царят, дето беше личен приятел с влиятелни хора в региона, не можа да измъкне никакви кинти, та някакви си Сульо и Пульо с червени комсомолски връзки на врата, ще го направят. Освен това – кой ще ги пусне сред шамарите на геополитическата игра, в която участват ОАЕ и Катар – това пък изобщо не е ясно.

В смисъл – ясно е, че никой няма да ги пусне.

Но останалата част от държавите, за които Стойнев говори, направо избиха рибата в мен. Ще взема да млъкна, толкова ми е трудно да характеризирам тази идеи с прилични слова. Но не бива, защото пък те ще схванат мълчанието ми погрешно и скоро ще го представят пред самия мен като одобрение.

Не просто не одобрявам, а направо съм възмутен от тъпотата и наглостта на тази идея! Ако управляващите идиоти реално тръгнат да преориентират по този безумен начин нашия геополитически и цивилизационен избор, в който икономическото измерение представлява съществена част, смятам, че ще трябва наистина да им се покаже дебелия край на тоягата.

Но първо да си задам въпросите. Как, по дяволите, михлюзите от търговските ни  представителства в Европа, веднъж попаднали в братска Азия, ще се скъсат да работят патриотично в полза на българския бизнес, а няма да продължат да си гледат личния интерес, при това насред общества, известни с безкрайната си корупция? Каква част от предимно частния български бизнес е успяла досега държавата да подпомогне и ориентира към Европа и съответно – каква част от него пък се смята, че ще зареже вече създадения си интерес и ще хукне към Виетнам, Виетконг, Виетмин или друго някакво тресавище? Дори да има задоволителни отговори на тези въпроси, следва по-общото питане – защо е нужно развитието на отношенията ни с Азия да става за сметка на Европа или на когото и да било, не може ли да става паралелно, ако чак толкова това правителство държи на бизнеса с Виетнам? Дали ние, каквито сме си гении, само за първите седем години успяхме да изчерпим дотолкова икономическите възможности на ЕС, та вече се преориентираме? Наистина ли министърът намеква, че в ЕС всъщност няма пари или това е само мое впечатление на икономически простак и невежа?

Следваща група въпроси. Кой постави на министър Стойнев тази отговорна задача? Ако е премиерът Орешарски – кога той сам или правителството като цяло взеха подобно решение, повод за парламентарен дебат, ако не и направо за референдум. Ако пък не премиерът му е поставил задачата за икономическо изтегляне на България от Европа, тогава ще трябва да е поставена от някаква сила свише. Сигурен съм обаче, че проучването на този вид сили свише са повод прокуратурата и ДАНС, а не на светата ни църква да си размърдат задниците.

Какво включва термина „бившите държави от съветския блок”? Защото Азербейджан и Узбекистан също са бивши държави от съветския блок, но са споменати отделно. Влизат ли в този списък Литва, Латвия и Естония, част от самия СССР? Или Полша, Чехия и Унгария, които също са от бившия съветски блок? Не, очевидно под този уж благовиден израз се крие всеизвестната тройка държави – Русия на Путин, Беларус на Лукашенко и Украйна на Янукович.

И каква работа имаме ние с тях? Ще се включваме в новия СССР ли?

Ето как, граждани, отдавна изразяваните ни опасения, че задачата на това мръсно комунистическо и продажно на руснаците правителство е да ни изкара от демократична и цивилизована Европа, все повече се потвърждават. А още по-лошото е, че за сметка на това искат да ни вкарат отново в дивия Изток на руската империя, който едва прикрива срамотиите на комунистическото си поведение и имперските си интереси с някакви местни феодални диктатури.

Бог да ни е на помощ!

Бог да ни е на помощ, защото вече никой, дори бат` Бойко, явно не може да ни помогне. Титаничният този мислител онзи ден изперка, като взе да разправя публично колко добри политици били бившия президент Първанов и бившия вътрешен министър Калфин. Особено в сравнение със Станишев били изключително добри.

Това е като да монтираш допълнителни хемороиди на някой, която вече и без това си има, в случая – на цялото българско общество, което страда горко от управлението на левицата. Вместо като уж истински десен човек да кажеш твърдо, че и едните, и другите комунисти са абсолютни маскари, а различията помежду им са само за камуфлаж, плюс – за размера на кокала.
Има няколко варианта за обяснение на тези негови изявления. Първото е, че Борисов е в съглашателство с Първанов – нещо, което той отрича, но това никога нищо не значи. Все пак не ми се вярва да го прави, защото би трябвало да си дава сметка, че Първанов вече е бита карта в българската политика, само мюре, защото руските надежди, които се възлагаха на него, отдавна и открито се възлагат на други отговорни другари.

Второто обяснение е, че Борисов опитва да насъска едни комунисти срещу други, за да извлече политически дивиденти. Да, това би бил типичен за него ход, доколкото той е известен с хаотична политическа визия, липса на опит и с желанието си да надценява своите възможности за сметка на реалностите. А идеята като цяло не е добра, защото доказано не работи – комунистите винаги намират начин да загърбят противоречията си в последната секунда и да оставят подобни наивници горчиво излъгани.

Третото възможно обяснение е, че като хвали Първанов и Калфин, Борисов просто иска да затвърди за пореден път образа си на страшен мислител в аналите на българската политическа екстравагантност.

Не знам и не ме интересува!

Знам само, че дори като редови малоумник в тази страна, малкото ми разум ден и нощ мига тревожно като жълт светофар.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Първанов ще регистира отделна листа за евроизборите

/Поглед.инфо/ Ще има отделна листа на левицата за евроизборите, а най-вероятно тя ще бъде оглавена от Ивайло Калфин. Това призна близкият до Първанов пиар Нидал Алгафари в сутрешния блок на Нова тв.

Намаление на цените на лекарствата

/Поглед.инфо/ Намаление на цените на лекарствата ще се опита да направи кабинетът на Пламен Орешарски. Мярката е част от приоритетите на правителството за 2014 г., които ще бъдат представени на депутатите в петък при отчета на правителството за първите шест месеца управление, научи "Стандарт".

Ще изключват ли азбукари от БСП?

/Поглед.инфо/ Размразеният проект АБВ на експрезидента Георги Първанов първо ще извива ръцете на БСП за евролистата, а при неуспех ще регистрира паралелна.

(Раз)следвай парите или вицепремиер като пример за виц

В очакване на реакция от страна на телевизия Arte, която свърши работата на българските медии чрез изобличаване на корпоративната връзка между МВР и (кукло)водещата корпорация в днешна България, сайтът Биволъ ( отново от чужбина!) даде логично обяснение защо вътрешният министър Цветлин Йовчев реагира така светкавично ( читиран от в. “Дневник”) в защита на една невъзможна теза: че не полицията е издала на корпоративния бос Пеевски коя телевизия и кой точно български оператор си позволява да му снима имотите.

С тази своя позиция вицепремиерът Йовчев буквално стана за смях. С което почти оправда шеговитото тълкуване на една от моите малки дъщери как и звучи думата “вицепремиер”: като премиер от вицовете…( ivo.bg)

 

Цветлин Йовчев: КТБ, имоти и опасни връзки
Вицепремиерът е имал фирмена сметка в КТБ и правил имотни сделки с хора на Златко Баретата

Capture_2014-01-12_a_15.00.38

След проверка на документи от служители на МВР журналисти са получили обаждане и са били притискани да не излъчват репортаж за имотите на Делян Пеевски, стана ясно от емисията, излъчена в централните вечерни новини на френско-немската публична телевизия АРТЕ в петък.

 

От репортажа се разбира, че служителите на МВР се държат като лична охрана на Делян Пеевски. Те противозаконно съобщават установъчни данни на охраната на скандалния депутат, която оказва натиск за цензура. Вътрешният министър Цветлин Йовчев отрече тези факти, но не даде обяснение за това как охраната на Пеевски е научила личните данни на журналистите.

 

Разследване на Биволъ разкрива връзка на вътрешния министър Цветлин Йовчев с Корпоративна търговска банка на Цветан Василев. Банката, в която се намира голяма част от капитала на държавните енергийни фирми е финансов гръб на Пеевски и пресгрупата на майка му Ирен Кръстева.

 

“Регулус” – успешният консултантски бизнес на Йовчев и Драшков е “скъп клиент” на КТБ

 

Служител на НСС от 1993 г., израстнал до шеф на ключовата дирекция “Контраразузнаване”, Цветлин Йовчев напусна ДАНС след скандала “Галерия” през 2008 г., когато стана ясно, че журналисти и издатели са били подслушвани, а контактите им – проверявани в опит за търсене на къртица в ДАНС.

 

През ноември 2008 г. едноличният собственик и управител Цветлин Йовчев учредява фирмата “Регулус консулт” ЕООД. Седалището е ул. Съборна №2А, ет. 3. На същата дата КТБ издава удостоверение от което е видно, че фирмата има набирателна сметка в банката по която Цветлин Йовчев е превел 5000 лв.

 

Добре известно е, че не всеки може да открие сметка във финансовата институция, в която държи хонорарите си консултантът-хидрогеолог Ахмед Доган. По това време в медиите тече известната рекламна кампания на банката на Цветан Василев, озаглавена “Клиентите са ни скъпи. Заповядайте след първия си милион“. За бившия шеф на дирекция в ДАНС този имуществен ценз явно не важи.

 

Документите за регистрацията на “Регулус” са подадени от адвокат Иглика Мишева-Брусева – съпруга на бившия директор на ТД на ДР в София Божидар Брусев. На адреса се намира офис сграда, като на 1.10.2008 г. собствениците са вписали договор за наем за срок от три години за имота на третия етаж – апартамент от 330 кв.м. Кой е контрагент не е ясно, защото липсва вписване в имотния регистър. Посочените телефони – 9264254 и 9264100 не дават резултат.

 

На 27.11.2008 г. Цветлин Йовчев сключва договор с нов управител – бившият зам.-директор на ДАНС Иван Драшков. Видно от вписания финансов отчет през 2008 г. фирмата не е осъществявала търговска дейност.

 

През 2009 г. бизнесът на “Регулус” потръгва. От подадения за 2009 г. финансов отчет разбираме, че адресът за контакт на фирмата е все още домашният адрес на Цветлин Йовчев. Фирмата регистрира 378 хил. лв. приходи от консултантска дейност и има 160 хил. лв. разходи.

 

Вместо да се занимава с разрастващия се консултантски бизнес, Йовчев обаче предпочита отново да служи “на тихия фронт”. След като печели изборите, Бойко Борисов прави мащабни размествания в ДАНС. Бившият сикаджия, известен като агент “Буда”, слага своя водещ офицер Младен Георгиев за главен секретар на агенцията. Цветлин Йовчев пък е повикан да оглави ДАНС.

 

Няколко дни преди да встъпи в длъжност, на 4.08.2009 г. Цветлин Йовчев продава дяловете си в “Регулус” по номинала на Иван Драшков с нотариална заверка на подписите (нотариус Румен Димитров). Документите за промяната са вписани от адвокат Оханес Паникян.

 

Драшков обаче също не е петимен за кариера в бизнеса, а копнее да се върне в ДАНС, откъдето беше уволнен в края на 2008 г. На 16.10.2009 година Върховният административен съд отменя решението на Министерския съвет за уволнението му и Драшков е въстановен на работа зам.-председател в ДАНС през декември. Месец по-рано, на 9.11.2009 г., Иван Драшков прехвърля дружествените дялове в “Регулус” на адв. Иглика Мишева-Брусева на цена от 50 хил. лв. На същата дата Иглика Мишева освобождава Драшков като управител и назначава Росица Дафинова Дойнова-Евтимова.

 

Отношнията на “Регулус” с кръга “Драшков” обаче не спират дотук. На 7 февруари 2011 г. “Регулус Консулт” купува от фирмата на сина на Иван Драшков – “Ай Ти Ди Груп” два апартамента (68 и 81 кв. метра) в комплекса в кв. Дружба 1. Сделката е изцяло финансирана с ипотека в КТБ на стойност от 187 820 лв.

 

Capture_2014-01-12_a_14.41.16

На 26.05.2011 г. Иглика Мишева продава дяловете си на Росица Методиева Тричкова на обща цена от 100 хил. лв.. Тричкова освобождава Мишева като управител и заема поста й. Росица Методиева Бачева-Тричкова е регистриран одитор. На 2 юни 2012 г. “Регулус Консулт” се влива в “Глобъл Кансалтинг” на Росица Тричкова. Към момента на вливане Регулус има 200 000 лв неразпределена печалба.

 

Апартамент от ортак на Борисов, Баретата и Циганов

 

Няколко месеца след като оглавява ДАНС, на 05.02.2010, Цветлин Йовчев и съпругата му Михаела придобиват апартамент в полите на Витоша, в ж-к “Гърдова глава”. Имотът от 114 кв/м. е купен от фирмата “Билдко” и финансиран с ипотечен кредит от банка “Уникредит”. Ипотеката за имота на стойност 85 000 лв. е заличена само две години и половина по-късно, през септември 2012, показва справка в имотния регистър.

Capture_2014-01-12_a_14.12.33

Фирмата “Билдко” принадлежи на иракчанина Самир Искандер Францис, който има забележителна бизнес биография като строителен предприемач. В миналото Францис, известен също като Ибрахим, е съдружник с Бойко Борисов, Златко Баретата и руския криминален авторитет Костя Циганов. Разследване на Биволъ разкри, че Самир Франсис е зет на ген. Стоимен Стоименов, бивш съветник на президента Плевнелиев, а баджанака на Франсис – Борис Кръстев Борисов, е служител в ДАНС.

 

През 1997 г. Бойко Борисов, иракчанинът Самир Искандер Ибрахим, Пламен Тачев Петров, Николай Нинов Костов, Веселин Нинов Костов и Венцислав Христов Божилов основават в Червен бряг фирмата “Прайхим” ООД, която се занимава с производство на сапуни. Съдбата на съдружниците от тази фирма е подробно разгледана в разследването на Биволъ – “Бойко Борисов от Червен Бряг до Ирак“.

 

През март и август 1998 г. Самир Франсис регистрира две фирми със Златомир Иванов Иванов – Златко Баретата: “Бинго Нова”, което се намира в подлеза на Централна гара и “З.Е.С.”, в която Ибрахим е управител. “З.Е.С.” в момента е със запорирано имущество заради делото срещу Баретата, който беше осъден на първа инстанция на 8 години затвор. По оперативна информация от службите, Самир Франсис е бил разработван като перач на парите на Златко Баретата, но разработката е спряна.

 

След като Бойко Борисов става кмет на София, за бизнеса на иракчанина като имотен и строителен предприемач настъпва период на възход. Той печели милиони с фирмите си “Строй Комерс 2004″ и “Билдко”, бенефициенти на скандални заменки срещу обезщетения, направени от Софийска община.

 

Трудно е да се каже каква част от тези факти са били известни на шефа на суперагенцията ДАНС, когато е придобивал апартамента си в “Гърдова глава.” през февруари 2010. Факт е обаче, че към този момент Циганов и Франсис са съдружници във фирмата СИТ-1, като съдружието им датира още от 2008 г.

 

Факт е също, че през март 2010, със заповед на Цветлин Йовчев Константин Циганов е арестуван, лишен от българско гражданство, обявен за персона нон-грата и затворен в общежитието за чужденци в Бусманци, в очакване да бъде експулсиран. Всичко това се случва само месец след като сем. Йовчеви си купува имот от съдружника на Циганов – Самир Франсис.

ЕКО хранилка от грейпфрут

  Това е невероятно сполучлива и бърза за направа ЕКО хранилка. Снимането на хранилката в действие се оказа...

Васил Тончев: Атака ще подкрепя до последно кабинета

/Поглед.инфо/ На предстоящите избори за евродепутати Волен Сидеров и неговата партия Атака ще трябва да водят битка в доста тежка конкуренция с другите националистически формации и преди всичко с клониралия се от него НФСБ, а донякъде и с ВМРО, въпреки че засега тя най вероятно ще участва в коалиция с партията на Николай Бареков "България без цензура".

Целта на Първанов не е разцепване на БСП

/Поглед.инфо/ Георги Първанов няма морално основание да се впуска в лидерската битка. Сергей Станишев има за какво да бъде критикуван. Истината е, че Станишев беше победен от Бойко Борисов, но след това Станишев победи Бойко Борисов.

Правим ток от боклуци

/Поглед.инфо/ Съоръженията превръщат дори миризмата от хранителни отпадъци в електрическа енергия

Най-много се възхищават от Бил Гейтс

/Поглед.инфо/ Основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс е човекът, от когото хората по света най-много се възхищават, пише в. "Сънди таймс".

Ден без гащи - голи в метрото

/Поглед.инфо/ За трета поредна година младежи се включиха в световния "Ден без панталони" и се возиха по гащи в столичното метро, съобщава „Булфото”.

Lumia Black ъпдейтът за вашата Nokia пристига! Ето какво ще получите.

Lumia Black
Грабвайте телефоните и проверете дали е пристигнал новият ъпдейт. Ако вашият телефон е Nokia Lumia 1020 или 925, то най-вероятно вече сте получили функциите на Lumia Black. Ако имате Lumia 520, 620, 625, 720, 820 или 920 можете да го очаквате тази или идните няколко седмици.

Колко струва кликът?

introtoadwords1jpeg
Ако четете тази статия е вероятно или да предлагате на ваши клиенти реклама в Google AdWords, или искате да разберете малко повече колко ще ви струва и дали да не стартирате сами.

Нов ъпдейт на Gmail за Android автоматично зарежда снимките в имейлите

gmail_primary-100025731-gallery
Съвсем скоро се очаква ъпдейт на Gmail за Android. За него споделят PhoneArena. С него снимките, заредени в получения имейл, ще се показват автоматично, без да е необходимо ние да[...]

59.1% от устройствата с Android работят с Jelly Bean

Google-Android-Jelly_Bean-5.0-Under
Според данни за месец декември, цитирани от PhoneArena, Android 4.1, Android 4.2 и Android 4.3, взети заедно, са на 59.1% от всички устройства, които използват мобилната операционна система на Google.[...]

Страници: 1 | 2

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване