Нинова да води листа на БСП в Пиринско - Вигенин не го искат!

http://bulgarski.pogled.info/news/57257/Ninova-da-vodi-lista-na-BSP-v-Pirinsko-Vigenin-ne-go-iskat

/Поглед.инфо/ Корнелия Нинова да води депутатската листа на БСП в Пиринско, това реши днешната конференция на червените в Благоевград, съобщава sruma.com.

Съобщение на генералното ни консулство в Чикаго

http://www.eurochicago.com/2014/08/saobshtenie-konsulstvo-tchikago/

Генерално консулство на Република България в Чикаго остава на разположение на всички български граждани в консулския окръг, за съдействие и консултации във връзка с осигуряването на максимално широк достъп на желаещите българи граждани до правото им да гласуват.

Съобщение на генералното ни консулство в Чикаго

http://www.eurochicago.com/2014/08/saobshtenie-na-generalnoto-ni-konsulstvo-v-tchikago/

Уважаеми Дами и Господа, Във връзка с Указ № 201 на президента на Република България от 05.08.2014 г. (обн. ДВ, бр. 65 от 06.08.2014 г.) за разпускане на ХLII Народно събрание на 6 август 2014 г. и насрочване на избори за Народно събрание на 5 октомври 2014 г., бихме желали да Ви информираме, че Централна избирателна комисия публикува свои решения, както следва: -      Решение № 656-НС на ЦИК от 07.08.2014г.  - ОТНОСНО: условията и реда за образуване на избирателните секции извън страната и за назначаване съставите на секционните избирателни комисии при произвеждане ...

„Менса“ предложи на кандидат-депутатите да си направят тест за интелигентност

http://www.eurochicago.com/2014/08/deputatite-da-si-napravyat-test/

От „Менса България“ поканиха кандидат-депутатите ни да се подложат на тест за интелигентност – медиите са въодушевени от идеята, политиците за сега мълчат Считаме, че наред с по-прозрачното представяне на самите кандидати, тестът ще помогне и на вас, при взимането на решение кои именно кандидати да предпочетете за вашите листи, се казва в писмото на „Менса“ до партиите, подписано от Христо Радков, който е председател на Управителния съвет. От организацията изразиха и надежда, че кандидат-депутатите, които решат да си направят тест, ще оповестят след това резултатите. „Менса – България” в този случай ...

Енергийният министър спря "Южен поток"

http://bulgarski.pogled.info/news/57256/Energiiniyat-ministar-sprya-YUzhen-potok

/Поглед.инфо/ Министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов възложи на Българския енергиен холдинг преустановяване на всички действия по „Южен поток“ докато проектът не отговори на законовите изисквания на Европейската комисия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката.

Пак ще го пляскат: "Аз не съм десен, БСП се превърна в партия на олигархията"

http://bulgarski.pogled.info/news/57255/Pak-shte-go-plyaskat-Az-ne-sam-desen-BSP-se-prevarna-v-partiya-na-oligarhiyata

/Поглед.инфо/ Основната част от моите министри са млади хора с добро образование. Разбира се има и от тези среди (Реформаторския блок и Протестна мрежа). Това каза премиерът Георги Близнашки в интервю за Нова телевизия.

Шкиперът на откраднатата яхта: Майсторска измама, подкупили са и бреговата охрана!

http://petel.bg/SHkiperat-na-otkradnatata-yahta--Maystorska-izmama--podkupili-sa-i-bregovata-ohrana-__80920

"Много майсторски премислена измама. Това ме сполетя." Шкиперът на откраднатата българска яхта "Света Ана" в Истанбул Стоян Стоянов е...

Калпав шофьор помля път и спря тока в Карнобат (снимки)

http://petel.bg/Kalpav-shofor-pomlya-pat-i-sprya-toka-v-Karnobat--snimki-__80917

Шофьор на камион, собственост на чирпанска фирма, помля пътя от Бургас за София през Карнобат. Той буквално изтръгнал от земята...

Fishbone with wooden clothespins

http://krokotak.com/2014/08/fishbone-with-wooden-clothespins/

Another idea inspired by the sea with the help of clothespins, toothpicks and a little cardboard paper. We...

ОСТАВКА!

http://ivo.bg/2014/08/18/%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d0%ba%d0%b0-2/

“Южен поток” не е религия

Къде са доказателствата, че е полезен за България?

| Илиян Василев

Синдромът “Белене” с пълна сила се проявява в проекта “Южен поток”. Не е сигурно дали напредва проектът, но със сигурност нарастват “разходите”. Постоянно ни облъчват с внушения, че проектът е печеливш за България. Доказателства няма – ако има, те са зад десет ключа “търговска тайна”. Трябва да вярваме като в религия. В този хор на радостта се включи и министър Щонов. Той дори предпостави, че “всички подкрепяме Южен поток”. Започвам да мисля, че това е качество, което се изисква от всеки преди да стане министър. Не за пръв път давам толеранс на хора, които тепърва трябва да навлязат в сложната тематика на енергетиката. Тъй като “играта” не е в начална фаза, а в ендшпил; секторът е в безпрецедентна криза, то просторът за двусмисленост и толерантност е отрицателен.

В хоризонта си на действие това правителство няма друга задача освен да спре неотвратимото плъзгане на енергетиката към пропастта. Разчитам, че всички сме заинтересовани България да печели от всеки инвестиционен проект. Затова трябва да се обединим около критериите за измерване на “ползата” от крупните инвестиционни проекти, а след това да се опитаме да потърсим доказателствата за това – като се заровим в анализите на проектните документи и проектни приемания. И ако не ги намерим или ако те са достатъчно условни и несигурни, със сигурност можем да не припкаме пред камерите със съждения за безусловна подкрепа.

Има много индикатори за ползи – но можем да спрем на най-очевидните – работни места, постъпления в бюджета, цена на природния газ, договори за български фирми, трансфер на технологии и на бизнес практики. Нарочно няма да мерим доходност от инвестицията, защото в този случай ще ни обземе всемирна тъга. Няма да си концентрираме много и върху последствията от преноса на бизнес практики от Русия, защото ако пренесем “ноу-хау”-то от тръжните процедури по “Южен поток” върху останалата икономика на България, трябва да обявим края на членството си в Европейския съюз.

По отношение на работните места, които предстои да се разкрият, циркулират различни цифри, но да приемем най-оптимистичните – 4000 работни места. Тази “полза” трябва да съизмерим с нашите инвестиции – тези 625 милиона евро, които ще вземем в дълг за своята част от дялов капитал от другия партньор “Газпром” и още два пъти по толкова, които ще гарантираме като дълг. Оставяме настрана, че значителна част от тези работни места ще бъдат временна заетост и че няма никакъв начин ползите за България да се съизмерят като пропорционалност и като регионална заетост.

Да не забравяме, че това е ключов тезис на пропонентите – как щял да се вдигне на крак целият Северозападен регион. Това е религиозно внушение, а не подкрепено от разчети, защото местната работна ръка не може да осигури типа квалификация и опит, от който проектът се нуждае. Става за политическо, но не и за експертно говорене.

За ефекта от проекта върху бюджета, върху бизнеса и регионалната икономика, няма независими детайлни и професионални анализи. Всичко е на равнище пропаганда от заинтересованите страни. Затова един ден цифрите са две хиляди, а друг вече са набъбнали до десетки хиляди. Да се опитаме да дръпнем чертата, излиза, че заетостта на тези 4500 души ще ни струва – (дял и дълг) близо два милиарда евро, т.е. по около 450 000 евро за всяко работно место, а това близо 50 пъти над разходите по създаване и поддържане на едно работно място у нас.

Да разгледаме и компонента на работна заплата в тази сума – тоест пряката полза за конкретния български зает. Колкото и да потъваме в автоиндуциран оптимизъм – пак като заплати ще си върнем максимум 7-8% от вложената от нас сума в проекта. Всичко друго се разпределя и по пътя от огромния поток през посредници, корупционни схеми, доставчици, изпълнители. Накрая за обикновения потребител или данъкоплатец, в чието име се правят тези големи проекти и на чиято подкрепа се разчита – накрая остават трохи. Не случайно в българската бизнес практика се цитират – 20-30% “откат” в бизнес проекти, които се отклоняват в полза на различен тип посредници. Сами можете да прецените какво получават “заетите” и работещи в проектни местни компании и как се отнася към това делът на посредниците.

Сега си отговорете чий интерес преобладава, чий интерес движи подобни проекти и най-често се припознава като “национален” интерес. По-голямата част от ползите имат хоризонт не по-дълъг от срока на изграждане на “Южен поток”, т.е. 3 години. А последствията ще се консумират – като срок за погасяване на дълга – в продължение на минимум двадесет години.

Ползите се приватизират, а разходите ще се социализират чрез относително по-високите цени, които потребителите на природен газ ще плащат.

Каквато и да е цената на транзита, тя и ключова за приходите по проекта и в последна сметка силно влияе върху крайната цена на природния газ, който сами купуваме. Твърде наивно е да се заблуждаваме, че всички заети български експерти или работници ще получават десетки хиляди лева възнаграждения, каквито една група висококвалифицирани кадри или топ мениджъри ще получават.

Постъпленията в бюджета също са непропроционално ниски за мащабите на заявените общи инвестиции и поетия дълг. Достатъчно е да посочим, че над 70% от всички плащания по проекта ще се извършат към фирми и субекти извън територията на страната, в това число към външни, не рядко офшорни компании доставчици на стоки, услуги – в това число и по управлението на проекта.

Ключов за оценката на съотношението “риск-ползи” от “Южен поток” трябва да бъде въпросът – дали този проект е с най-висок приоритет в дневния ред на България и най-оптималното средство за осигуряване на стабилни доставки, на максимално конкуренти цени и с максимална полза за икономиката. Всъщност единственото, което “Южен поток” прави е, че осигурява бъдещите потоци от руски природен газ – за което си плащаме сами, като подсигуряваме каналите за бъдещата ни енергийна зависимост от руски газови доставки. Нищо повече.

“Южен поток” не решава стратегическите въпроси на диверсификацията и алтернативните доставки, които са основа на европейската енергийна стратегия и енергийна сигурност. Българската държавата има все по-ограничени и стесняващи се – пред вид на кризата в енергийния сектор – управленски и финансови ресурси, поради което това което прави по “Южен поток” неизменно ще доведе до стеснени възможности по други направления – алтернативни доставки, местен добив, транзитни услуги.

Съществува пряка причинно- следствена връзка и обусловеност между нищоправенето по интерконекторите, по разширяването на газохранилището Чирен, по разгръщането на потенциала за алтернативни на руските доставки и разработването на местните находища на нефт и газ през последните години и устрема на поредица от правителства да придвижат проекта “Южен поток” напред, договаряйки все по-фантастични суми за крайна цена.

Може би все пак ще получим по-евтин газ? Да не спекулираме, а да се опрем на здравите факти и на класиката, че бъдещето е повторение на миналото. През 2006 г. сегашния ни “стратегически” според някои партньор, с помощта на същите привърженици на “Южен поток”, ни изви ръцете и принуди да предоговорим ценовите формули по доставките на природен газ. В резултат заплатихме над 1 милиард долара в повече за годините до края на договора. И днес цената, на която купуваме природен газ от Русия, е по-висока дори от Гърция, за която транзитираме същия този руски газ, да не говорим за Централна и Западна Европа. Тоест, устойчивата тенденция, която да прогнозираме бъдещото на цените, които ще получим от “Газпром”, че руските ни партньори ни третират като страна, на която могат да си позволят да наложат високи цени.

В замяна на авансирана добра воля във връзка с проекта “Южен поток” – получихме пряка политическа намеса и правителство на Орешарски, арбитражно дело за над милиарда евро от “Атомстройекспорт” и високи цени на природния газ. Нещо повече, основната енергия на хората на върха в БЕХ и “Булгаргаз”, отива в посока “Южен поток”. Те имат лична изгода от случването на този проект, а в допълнение посредничат на политическите и бизнес кукловоди зад кадър. Те нямат пряк личен интерес да търсят по-ниски цени на природния газ и да натискат “Газпром”. Няма никаква логика да очакваме именно тези хора да работят за “отделянето” ни от основния източник на личните им изгоди. Това е един от основните канали на подобна грандкорупционна схема, чиито разрушаващи последствия за публичното и корпоративно управление у нас трудно могат да бъдат надценени. Същите тези компании, политици, бизнесмени пренасят и налагат от Русия нейните практики и бизнес стандарти, което ни отдалечават от ЕС, като възпроизвеждат порочния кръг от добавена бедност, в който живеем всички ние.

Всички търсим причината защо въпреки жертвите и усилията през последните двадесет и пет години оставаме все на дъното на Европа. А отговорът е прост – с този преразпределителен модел, който се самовъзпроизвежда чрез новите назначения и новите проекти, свива конкуренцията и убива лична перспектива и мотивация на всички български граждани, което предопределя оставането ни на дъното на Европа.

Питам господин Щонов, който подкрепя “Южен поток”, как на фона на кризата в енергийния сектор, острия недостиг на ликвидност и нуждата от преоценка на инвестиционните ни ангажименти, как точно разбра, че именно “Южен поток” е проектът, който ще оздрави енергетиката и стабилизира ситуацията? От какви документи разбра, че приходите по него са сигурни, а разходите целесъобразни? По стар съветски обичай, анализът на икономическата и финансова състоятелност бе направен от компании от състава на “Газпром”. Те са добри да правят инженерно-технически проекти и анализи по разходната част (обикновено с добра премия за посредници), но нямат никакъв опит и квалификация (по международните стандарти за корпоративни финанси ) да правят финансово-икономически анализи на проекти с проектно финансиране или западно банкиране.

Българското правителство и всеки български министър на енергетиката, преди да говори колко сме “за” някакъв проект, трябва да обясни публично защо сме “за”. А това може да стане само въз основа на независими, в това число и международни анализи за правни, финансови и проектни рискове.

Търговската тайна е смокинов лист за прикриване на критични управленски и проектни дефицити.

Тезата – ние сме за “Южен поток”, но по европейски критерии, не е достоверна теза. Нито един от заявилите подобна позиция не е възроптал срещу погазването на същите тези европейски критерии за задължителна откритост и прозрачност в тръжните процедури, за съответствие на вътрешните правила на европейския пазар, на принципите на проектното банкиране. За тези хора е допустимо да се стартира проект при тотална липса на информация и прозрачност. Те не намират за нужно да се отменя заповедта от министър Терзиева за строително разрешение, издадена докато срещу България тече наказателна процедура, а министър председателя уверя, че е разпоредил замразяване на проекта.

Казаното за “Южен поток” важи и за проекта за Седми блок в АЕЦ “Козлодуй” – защото и там е недопустимо да стъпване в решенията си дали да инвестираме милиарди въз основа на проучване и анализи правени от самите изпълнители. Затова една от първите и основни задачи на енергийния борд е на всички крупни инвестиционни проекти да направи независими анализи (там където отсъстват), в това число и анализ за оценка и влияние върху устойчивостта на енергийната ни системата. Няма как да изправим на крака енергетиката си, ако същевременно отклоняваме огромни средства в политически проекти без здрава бизнес логика. Националният интерес не е въпрос на религиозно вярване, а на ясни критерии, балансирани процедури и прецизни разчети.

( Медиапул- със съкращения)

ivo.bg – с допълнение, че статията на Илиян Василев напълно (и експертно) подкрепя реакцията , изразена чрез политически коментар  в ivo.bg срещу скандалното изявление на Щонов за “ВЯРАТА” му в “Южен поток”- скандал, който остана “незабелязан” за българските медии цели два дни!

Петър, който заля бившата си с боя: "Извинявай, Нона, детинска постъпка!

http://petel.bg/Petar--koyto-zalya-bivshata-si-s-boya--Izvinyavay--Nona--detinska-postapka--__80916

Искрено съжалявам за нашата детинска постъпка! Извинявам се на Нона, повече няма да  причиня такова нещо. Това заяви в Пловдивския...

"24 часа": Банкерът Цветан Василев локализиран в Сърбия

http://petel.bg/24-chasa--Bankerat-TSvetan-Vasilev-lokaliziran-v-Sarbiya__80914

Банкерът Цветан Василев е засечен в чужбина и българските власти са поискали съдействие от Интерпол за залавянето му, пише "24" часа....

Да си купиш къща за 1 евро! Възможно е, вижте къде

http://petel.bg/Da-si-kupish-kashha-za-1-evro--Vazmozhno-e--vizhte-kade__80915

Не на всеки му е по джоба да се сдобие с къща. Това вече е възможно, стига да имаш поне 1 евро. Изоставени от години къщи в сицилианско село,...

Френски бизнесмен: На Франция са необходими мъже като Путин, а не като Оланд

http://svetoven.pogled.info/news/57253/Frenski-biznesmen-Na-Frantsiya-sa-neobhodimi-mazhe-kato-Putin-a-ne-kato-Oland

/Поглед.инфо/ Основателят на френския център за развлечения Puy de Fou Internationаl SAS Филип де Вильо, който планира да построи един от тематичните паркове в Крим, в интервю за френското списание Le Figaro, обяви подкрепата си към Путин, като подложи на рязка критика политиката на САЩ и Запада по отношение на Русия, съобщи РИА Новости.

В разгара на бойните действия: Първата дама на Украйна с ефектна фотосесия (снимки)

http://petel.bg/V-razgara-na-boynite-deystviya--Parvata-dama-na-Ukrayna-s-efektna-fotosesiya--snimki-__80913

Бойните действия, които не стихват на юго-изток в Украйна, за Марина Порошенко очевидно не са повод да се откаже от светския живот. Първата...

Квотата на Борисов не е възможност, а дискриминация

http://bulgarski.pogled.info/news/57252/Kvotata-na-Borisov-ne-e-vazmozhnost-a-diskriminatsiya

/Поглед.инфо/ Скучните недели на август не са това, което бяха. Вместо на море, замириса на избори, а Бойко Борисов отново започна да изскача отвсякъде – да лови риба гол до кръста, да реже ленти, да рита топка... и най-вече да обещава.

В България политиката е само бизнес и нищо друго

http://bulgarski.pogled.info/news/57251/V-Balgariya-politikata-e-samo-biznes-i-nishto-drugo

/Поглед.инфо/ За тези близо две седмици, през които Георги Близнашки е служебен премиер, той на практика не извърши нито един полезен ход. Изминалите дни показаха великолепното му умение да създаде абсолютен кадрови хаос, който е реплика на хората на Бойко Борисов.

Вашият хороскоп за красота за утре - 19 август

http://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-krasota-za-utre---19-avgust__80912

Овен Не харесвате да се подготвяте за важни събития. Затова ако днешният случай е такъв се обадете на приятелка, която е на „ти“ с...

До седмица ще заработи енергийният борд

http://petel.bg/Do-sedmitsa-shhe-zaraboti-energiyniyat-bord__80910

До началото на следващата седмица ще бъде структуриран енергийният борд, обяви вицепремиерът по икономическите въпроси Екатерна...

"Аз съм Бети, от Булгария" възмути интернет пространството (видео)

http://petel.bg/Az-sam-Beti--ot-Bulgariya-vazmuti-internet-prostranstvoto--video-__80911

“Аз съм Бети, от Булгария”-казва момиченце на видима възраст около 10 години, започва да говори на развален български. После започва да...

Читател на Петел: Полицаи предотвратиха опит за самоубийство от Аспаруховия мост

http://petel.bg/CHitatel-na-Petel--Politsai-predotvratiha-opit-za-samoubiystvo-ot-Asparuhoviya-most-__80907

Читател на Петел писа на електронната ни поща, че двама полицаи от СПОР са предотвралити опит за самоубийство от Аспаруховия мост днес...

Бивше охранително ченге арестувано за продажба на дрога в Пловдив

http://petel.bg/Bivshe-ohranitelno-chenge-arestuvano-za-prodazhba-na-droga-v-Plovdiv__80908

Бивш полицай, от охранителна полиция Самоков, е сред арестуваните за дрога в Пловдив, разкриха за блиц източници от разследването. При...

Мерцедес се търкаля заради бял бус, виновникът офейкал

http://petel.bg/Mertsedes-se-tarkalya-zaradi-byal-bus--vinovnikat-ofeykal__80909

Лек автомобил Мерцедес се преобърна край Поморие. Катастрофата стана около 17.00 часа на отсечката след Шато-то, съобщава Флагман.бг....

"Ало, Ваньо" отива в историята - СГП го прекрати

http://bulgarski.pogled.info/news/57250/Alo-Vano-otiva-v-istoriyata-SGP-go-prekrati

/Поглед.инфо/ Софийската градска прокуратура е прекратила наказателното производство срещу неизвестен извършител по т.нар. телефонни разговори "Ало, Ваньо", съобщава "Труд".

Оперираха по спешност прегазената на спирка в Пловдив Катя

http://petel.bg/Operiraha-po-speshnost-pregazenata-na-spirka-v-Plovdiv-Katya__80904

Нова 3-часова операция претърпя днес прегазената на спирката на Герджика Катерина Матеева. Екипът от травматолози от Университетска...

Заловиха варненец, откраднал чанта на плажа

http://petel.bg/Zaloviha-varnenets--otkradnal-chanta-na-plazha__80906

Вчера е подаден сигнал за кражба на дамска чанта, оставена без надзор на плажа пред увеселително заведение в к.к. Златни пясъци. съобщиха...

Зам. министър Катя Тодорова ще отговаря за изборите в чужбина

http://www.eurochicago.com/2014/08/katya-todorova-izbori-v-tchuzhbina/

Новият външен министър Даниел Митов обяви днес на пресконференция основните задачи на МВнР през мандата на служебното правителство. Това са организацията на изборния процес в чужбина, номинацията на Кристалина Георгиева за еврокомисар и подготовката на България за председателството на ЕС през 2018 г. Митов представи на брифинга и екипа си.

Появи се последния запис на Робин Уилямс! Вижте посланието му!

http://petel.bg/Poyavi-se-posledniya-zapis-na-Robin-Uilyams--Vizhte-poslanieto-mu--__80903

Робин Уилямс успял да изпълни предсмъртното желание на свой фен няколко месеца преди да се самоубие, съобщава "Ню Йорк таймс"....

Дядо Добри се превръща в световна сензация! Милиони споделят делото му във Фейсбук в момента

http://petel.bg/Dyado-Dobri-se-prevrashha-v-svetovna-senzatsiya--Milioni-spodelyat-deloto-mu-vav-Feysbuk-v-momenta__80898

В последните дни социалните мрежи и някои от най-популярните чужди сайтове превърнаха дядо Добри в световна сензация.  Неговото дело...

Петима нови почнаха със Спартак 1918. Вижте кои са

http://petel.bg/Petima-novi-pochnaha-sas-Spartak-1918--Vizhte-koi-sa__80900

Петима нови футболисти се присъединиха към Спартак 1918 и в момента тренират за първи път с отбора.   Двама от тях са вратари - 19-годишният...

Замразяват "Южен поток"

http://petel.bg/Zamrazyavat-YUzhen-potok__80901

Български енергиен холдинг (БЕХ) преустановява всички действия по проекта за газопровод „Южен поток“. Заповедта е на министъра на...

Новият министър Щонов: Токът трябва да поскъпне

http://petel.bg/Noviyat-ministar-SHHonov--Tokat-tryabva-da-poskapne__80902

Цената на тока трябва да се увеличава плавно в дългосрочен план и да се търсят допълнителни резерви в системата. Това заяви министърът на...

Дубай изгони германеца с 453 пиърсинга и два рога на главата

http://petel.bg/Dubay-izgoni-germanetsa-s-453-piarsinga-i-dva-roga-na-glavata__80897

Властите в Дубай не допуснаха на територията на емирството мъжа с най-много пиърсинг в света, германецът Ролф Буххолц, съобщи Би Би Си....

Дядо Добри се превърща в световна сензация! Милиони споделят делото му във Фейсбук в момента

http://petel.bg/Dyado-Dobri-se-prevarshha-v-svetovna-senzatsiya--Milioni-spodelyat-deloto-mu-vav-Feysbuk-v-momenta__80898

В последните дни социалните мрежи и някои от най-популярните чужди сайтове превърнаха дядо Добри в световна сензация.  Неговото дело...

Без пострадали в 19 катастрофи от началото на деня

http://petel.bg/Bez-postradali-v-19-katastrofi-ot-nachaloto-na-denya__80899

19 пътнотранспортни произшествия са регистрирани във Варна и региона от началото на деня. Това съобщи за Радио „Фокус” –...

Възрастна жена се хвърли с вързани очи от третия етаж на блок в София

http://petel.bg/Vazrastna-zhena-se-hvarli-s-varzani-ochi-ot-tretiya-etazh-na-blok-v-Sofiya__80892

Възрастна жена се е хвърлила с вързани очи от третия етаж на бл. 915 Б пред вх. 1 в жк. "Люлин", научи блиц. Фаталният инцидент е станал преди...

Дрога за над 3 млн.лева спипаха в Дупница

http://petel.bg/Droga-za-nad-3-mln-leva-spipaha-v-Dupnitsa__80893

Служители на ДАНС проведоха специализирана операция в Дупница срещу държане и разпространение на наркотични вещества, съобщиха от...

Вижте кои варненски села ще са без ток утре

http://petel.bg/Vizhte-koi-varnenski-sela-shhe-sa-bez-tok-utre__80894

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 19 август - вторник, без...

Полицаи заловиха трима шофьори без книжки.Двама от тях употребили алкохол

http://petel.bg/Politsai-zaloviha-trima-shofori-bez-knizhki-Dvama-ot-tyah-upotrebili-alkohol__80895

На 16 август около 14:30 часа, в гр. Варна, на ул. «Цар Иван Срацимир» е извършена полицейска проверка на лек автомобил «Ауди» с водач И.Р. на 28...

Задържаха мъж, откраднал инструменти за 270 лева от магазин

http://petel.bg/Zadarzhaha-mazh--otkradnal-instrumenti-za-270-leva-ot-magazin__80896

На 16 август е подаден сигнал за кражба на компютър за велосипед и ръчни инструменти на стойност около 270 лв. от стелажите на два магазина,...

Спокоен е трафикът по Северното Черноморие

http://petel.bg/Spokoen-e-trafikat-po-Severnoto-CHernomorie__80887

Интензивен е трафикът по Северното Черноморие, предаде репортер на радио „Фокус” – Варна . Засилен е трафика по пътищата Дуранкулак -...

Пиян се натресе в дърво, забърса две огради и "паркира" в "Ауди"

http://petel.bg/Piyan-se-natrese-v-darvo--zabarsa-dve-ogradi-i-parkira-v-Audi__80889

Пиян шофьор рани себе си и двама свои спътници посред нощ, съобщават от полицията. Инцидентът е станал минути преди 1 часа в село Градина,...

Експерт: Имахме обучени кадри, които да уловят ягуара Алонсо, без да го убиват

http://petel.bg/Ekspert--Imahme-obucheni-kadri--koito-da-ulovyat-yaguara-Alonso--bez-da-go-ubivat__80890

Човешка грешка е причината за бягството на ягуара Алонсо от зоопарка в Ловеч в началото на август. Това показва проверка на...

Вижте шахтата, която бълва тигрови комари в Бургас, РЗИ нехае

http://petel.bg/Vizhte-shahtata--koyato-balva-tigrovi-komari-v-Burgas--RZI-nehae__80891

Екип на Флагман.Бг изследва мястото, което според здравни експерти е гнездо на смъртоносния тигров комар, появило се в района на...

Ад край Луганск! Терористи удариха конвой с чужденци, някои са изгорели живи

http://petel.bg/Ad-kray-Lugansk--Teroristi-udariha-konvoy-s-chuzhdentsi--nyakoi-sa-izgoreli-zhivi__80882

Колона с автобуси, превозващи бежанци от град Луганск в Източна Украйна, беше ударен от бунтовнически ракети днес, съобщи украински...

Семейство в Константиново разкопа улица, чака вода, а тя не идва (снимки)

http://petel.bg/Semeystvo-v-Konstantinovo-razkopa-ulitsa--chaka-voda--a-tya-ne-idva--snimki-__80883

Веселин Златков Варненското село Константиново може да е идеално място за хора, които искат спокойствие, но държат и да не са извън...

Уникален автомобил на ретро рали във Варна

http://petel.bg/Unikalen-avtomobil-na-retro-rali-vav-Varna__80884

Уникален автомобил ще украси 10-ото издание на класир рали „Варненски автомобилен салон“. Става дума за БМВ, което е спечелило първото...

Съдят Кличко за 100 милиона долара

http://petel.bg/Sadyat-Klichko-za-100-miliona-dolara__80885

Проблеми със закона преди мача с Кубрат Пулев на 6 септември има шампионът в тежка категория Владимир Кличко.   Мениджърската му...

Бащата-изнасилвач Петко Полименов си поръча дрога в чехли за баня

http://petel.bg/Bashhata-iznasilvach-Petko-Polimenov-si-poracha-droga-v-chehli-za-banya__80886

Бащата-изнасилвач Петко Полименов от Черноморец, който излежава 16-годишна присъда в Бургаския затвор заради гаврите с 8-годишната си...

Внимание! Ново ниво на телефонните измами! Вече ловят "шарани" по име, адрес и роднински връзки

http://petel.bg/Vnimanie--Novo-nivo-na-telefonnite-izmami--Veche-lovyat-sharani-po-ime--adres-i-rodninski-vrazki__80876

Веселин Златков  Нова вълна от телефонни измами залива Варна, като неин обект отново са възрастни хора, които живеят сами, научи...

Петър, който заля с боя любимата си: Съжалявам, няма да се повтори!

http://petel.bg/Petar--koyto-zalya-s-boya-lyubimata-si--Sazhalyavam--nyama-da-se-povtori-__80877

"Това, което направихме аз и приятелите ми беше детинска постъпка, необмислена. Съжаляваме. Повече няма да се повтори". Това каза в съдебна...

Варненски двойки ще представят България на европейското по плажен волейбол

http://petel.bg/Varnenski-dvoyki-shhe-predstavyat-Balgariya-na-evropeyskoto-po-plazhen-voleybol__80878

Две варненски двойки ще представят България на предстоящото европейско първенство по плажен волейбол при 18-годишните. Деница...

Слънце и морски бриз по Черноморието утре

http://petel.bg/Slantse-i-morski-briz-po-CHernomorieto-utre__80879

През нощта ще бъде ясно, а утре слънчево и почти тихо. Дневните температури ще се повишат още малко и максималните ще са между 27° и 32°, в...

Таланти на Черно море грабнаха купа в Албена

http://petel.bg/Talanti-na-CHerno-more-grabnaha-kupa-v-Albena__80880

В курорта Албена завърши предварителното издание на международния детско-юношески турнир по футбол "Морски звезди". В него спориха 12...

Школата на Черно море вече има финалисти на "Евима къп 2014"

http://petel.bg/SHkolata-na-CHerno-more-veche-ima-finalisti-na-Evima-kap-2014__80881

Доброто представяне на детско-юношеската школа на Черно море продължи и в третия ден на петото издание на силния международен детски...

Треньорът на Стяуа: Много сме силни и искаме да играем в Шампионската лига

http://petel.bg/Trenorat-na-Styaua--Mnogo-sme-silni-i-iskame-da-igraem-v-SHampionskata-liga__80875

Старши треньорът на Стяуа Константин Гълка даде традиционната пресконференция преди плейофа за влизане в групите на Шампионската лига...

Залятата с боя Нона: Петър ме заплашваше, че ще ме върже със синджир, за да съм послушна!

http://petel.bg/Zalyatata-s-boya-Nona--Petar-me-zaplashvashe--che-shhe-me-varzhe-sas-sindzhir--za-da-sam-poslushna-__80871

Месец след инцидента, при който 28-годишният Петър Бакалски заля с блажна боя бившата си приятелка Нона Славова, той и съучастникът му...

Великата реч на Робин Уилямс ще ви накара да направите живота си вълнуващ

http://petel.bg/Velikata-rech-na-Robin-Uilyams-shhe-vi-nakara-da-napravite-zhivota-si-valnuvashh__80872

Дни след смъртта на великия Робин Уилямс се появиха няколко клипчета в негова памет. Това обаче със сигурност е най-вълнуващото. През 1997...

Извънредно! Смъртоносният тигров комар е засечен в Бургас - до тенис корта на Пристанището

http://petel.bg/Izvanredno--Smartonosniyat-tigrov-komar-e-zasechen-v-Burgas---do-tenis-korta-na-Pristanishheto__80874

Експерти откриха изключително опасния тигров комар в района на Пристанище – Бургас, научи Флагман.Бг от отлично запознат източник....

Малката Рижа пак вилня на пътя, за малко да набие шофьор

http://petel.bg/Malkata-Rizha-pak-vilnya-na-patya--za-malko-da-nabie-shofor__80866

27-годишният Симеон Стоянчов, по-известен като Малката Рижа - брат на застреляния Калоян Стоянчов-Голямата Рижа, отново е бил арестуван от...

Трима пострадаха, след като кола се заби в крайпътно дърво

http://petel.bg/Trima-postradaha--sled-kato-kola-se-zabi-v-kraypatno-darvo__80867

Трима души пострадаха, след като Рено "Клио" се заби в крайпътно дърво на път от разклона за село Долни Луковит в посока село Глава,...

Кибритлии се замеряха с маси в центъра на Смолян

http://petel.bg/Kibritlii-se-zameryaha-s-masi-v-tsentara-na-Smolyan__80868

Кибритлии се замеряха с маси пред заведение в центъра на Смолян посред бял ден. Мелето се разиграло на 14 август около 16 часа. 53-годишният С....

Снимка на читател: Разкопаха новоасфалтираната улица "Андрей Сахаров"

http://petel.bg/Snimka-na-chitatel--Razkopaha-novoasfaltiranata-ulitsa-Andrey-Saharov__80855

Наскоро асфалтираната улица "Андрей Сахаров" е разкопана отново. Това съобщи наш читател, който изпрати и снимка. Улицата беше открита на 20 май с изцяло подменена ВиК мрежа.  

56-годишен мъж бере душа в болница след жестока катастрофа във Варна

http://petel.bg/56-godishen-mazh-bere-dusha-v-bolnitsa-sled-zhestoka-katastrofa-vav-Varna__80869

56-годишен мъж е настанен в болница с опасност за живота след катастрофа, която е станала на кръстовището на бул. „Република“ и бул. „Цар...

КЗП хвана заведения без меню на български по морето

http://petel.bg/KZP-hvana-zavedeniya-bez-menyu-na-balgarski-po-moreto__80870

439 проверки в туристически обекти извърши Комисията за защита на потребителите (КЗП) при поредна акция по морето миналата седмица (12-16.08.),...

Хранилката на "Протестна мрежа"

http://bulgarski.pogled.info/news/57249/Hranilkata-na-Protestna-mrezha

/Поглед.инфо/ Година след създаването й все още няма отговор на въпроса кой стои зад "Протестна мрежа". Според официалния сайт на групата на Асен Генов това не е организация, а "постоянно действащ инструмент за съгласувано гражданско участие и контрол, готов да се противопостави на всяко управление, което подкрепя олигархични структури, корпоративни интереси и действа против ценностите на свободата, демокрацията и гражданското общество", пише в свой анализ в. "Труд".

Победа за Тодор Славов в рали "Босфора"

http://petel.bg/Pobeda-za-Todor-Slavov-v-rali-Bosfora__80862

Българският екипаж Тодор Славов и Петър Илиев (Рено Клио R3) спечели победата при автомобилите с един двигатлен мост в 43-тото AVIS Босфорус...

Горяха две коли и апартамент

http://petel.bg/Goryaha-dve-koli-i-apartament__80863

Шест пожара с материални щети са регистрирани във Варна и региона, през почивните дни. Това съобщиха от пресцентъра на полицията в града....

Дерменджиев: 11 футболисти са напуснали Стяуа, това е добре за нас

http://petel.bg/Dermendzhiev--11-futbolisti-sa-napusnali-Styaua--tova-e-dobre-za-nas__80864

 „Предстои ни много важен мач в Букурещ. Може да прозвучи тривиално, но шансовете са 50:50”, заяви треньорът на Лудогорец Георги...

Обраха каса със 70 000 лева и документи в Слънчев бряг

http://petel.bg/Obraha-kasa-sas-70-000-leva-i-dokumenti-v-Slanchev-bryag__80865

Полицаи от Несебър разследват кражба на 28 000 евро, 1 000 долара, 2 500 лева и фирмени и лични документи от офис в Слънчев бряг, съобщиха от ОД на...

Остава забраната за къпане на Офицерския плаж

http://petel.bg/Ostava-zabranata-za-kapane-na-Ofitserskiya-plazh__80857

Остава забраната за къпане на Офицерския плаж във Варна. Това заяви пред Радио „Фокус” – Варна д-р Светла Станева директор на...

Подпалиха БМВ-то на известния наркодилър Кемала

http://petel.bg/Podpaliha-BMV-to-na-izvestniya-narkodilar-Kemala__80858

Неизвестни запалиха черното БМВ 5 на Ангел Тръпчев- Кемала снощи. Возилото било паркирано пред дома на Кемала на ул. "Черноморска", на входа...

"Кор Кароли" приключи с дъжд и силен вятър. Събраха 3060 лева за детски яхт клуб

http://petel.bg/Kor-Karoli-priklyuchi-s-dazhd-i-silen-vyatar--Sabraha-3060-leva-za-detski-yaht-klub__80859

Вчера на церемония на Морска гара – Варна, се проведе награждаването на победителите в трета гонка - SOGELEASE OFFSHORE RACE, както и в генералното...

70-годишен БГ инженер - цар на машините в САЩ

http://petel.bg/70-godishen-BG-inzhener---tsar-na-mashinite-v-SASHH__80861

Американски вестник написа статия за български инженер, направил невероятен пробив с изобретенията си в САЩ. “Магьосникът на машините”...

Говори Пловдив: НЕЖЕЛАНИЕТО ЗА РАЗБИРАНЕ ВОДИ ДО ЖЕЛАНИЕ ЗА НЕРАЗБИРАНЕ

https://asenov2007.wordpress.com/2014/08/18/%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b8-%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b4%d0%b8%d0%b2-%d0%bd%d0%b5%d0%b6%d0%b5%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b1%d0%b8%d1%80/

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Колеги съобщават, че инициативен комитет в „Столипиново” номинира за депутат Делян Пеевски.
Да му е честито на човека!
И на квартала да му е честито!
Да, бе, защо не. Аз лично не съм се сещал за това колко романтично-вълнуваща би била подобна номинация, но сега, след като тя е налице, вече си давам сметка, че Пеевски и „Столипиново” са си лика прилика, до сълзи подходящи един за друг. В политически смисъл, разбира се. Може да се каже също, че са дупе и гащи, само дето не е ясно кой от тях е дупето и кой – гащите. И кое от двете е по-мръсно, та ще оцапа другото още повече, отколкото то вече е оцапано.
В тази сделка със сигурност и двете страни имат какво да дадат, но няма и двете да се зарадват на онова, което другата страна им даде. За Пеевски например се знае, че има достатъчно пари, та да купи достатъчно бира и кебапчета за хората от ма`алата. Те пък имат достатъчно опит в такива сделки и със сигурност ще ги изплюскат с удоволствие, та чак ще питат за още. Когато дойде времето за гласуване обаче, някои от тях наистина „ще фърляг”, както обичат да казват, за „дебелия”, както обичат да го наричат. Повечето обаче ще си гласуват за когото им стигнат силите, образованието и слабото зрение в тъмната стаичка.
Така че всичко ще бъде наред.
Малко се притеснявам единствено за възможността, поради прекалените грижи, които му предстои да положи, за да оправи тотално сбърканите неща в прочутия ромски квартал, Пеевски да си развали фигурата, като ф-ф-ф-ф-ф-атално намали диаметъра на впечатляващата плътска окръжност, която отвсякъде заобикаля изтънчения му иначе дух. Но – това са рисковете на професията.
Макар да не е ясно на коя точно, защото, както знаем, Делян Пеевски изповядва много професии. Освен че е известен сред обществото като следовател, депутат, бивш шеф на ДАНС и бивш приятел на банкери, неговият колега по номинация, дребното местно величие Яшар Асан, в Пловдив го представи като успял бизнесмен, депесар и политик. „Българите може и да го мразят, но ние си го обичаме” – твърди още Асан по повод Пеевски.
Каква нежност струи от тези думи.
Но сигурно е така, де – щом Яшар казва.
Категоричен съм, че на човека и политика Яшар Асан винаги трябва да му се вярва. Тъй като го познавам отдавна, мога да кажа, че сам по себе си той е известен с вечната си борба за постигане на истината. И с факта, че, макар понякога да е на стъпка от нея, никога не я постига реално. И точно затова задължително трябва да му се вярва, колчем си отвори устата да каже нещо – поради опасността този именно път той да уцели светата истина право в гърдите или да я стисне здраво за гушата, а ние да пропуснем това знаменателно събитие.
Но, така, де – съвсем скоро, още на изборите през октомври, ще видим дали Яшар е прав и любовта на народа от „Столипиново” към Пеевски наистина ще му се стовари на главата и ще го катурне в някоя мръсна и миризлива квартална локва или платените за прогнозата на Асан парички пак ще отидат на вятъра.
Най-хубаво е да станат и двете неща – но всеизвестно е, че на бедните кибици като нас Вселената никога не сервира прекрасните неща по две.
Историята с подкрепата на „Столипиново” за Делян Пеевски обаче ме подсети за една друга подкрепа, която тези дни всички очаквахме със затаен дъх. Нали се спомняте – премиерът Георги Близнашки в нарочно писмо помоли евродепутата Сергей Станишев да подкрепи Кристалина Георгиева като официална българска кандидатура за висок пост в Еврокомисията.
Е, отговорът вече дойде и, доколкото схванах от витиеватите фрази, с които е пълен, смисълът му е като онзи на прочутата филмова реплика „Татко ще ми купи колело. Ама друг път”.
С две думи – в отговора си Станишев обяснява, че може би, евентуално, но не при всички случаи, а само при определени условия, които обаче така и остават напълно неясни, той лично би подкрепил Кристалина Георгиева. Според него обаче има преголяма опасност и да не му е съвсем възможно в този случай да я подкрепи, защото постът, за който тя е номинирана, може да бъде даден от Господ не на ЕНП, а на ПЕС, за което ПЕС сега води преговори – очевидно с Господ. А председателят на същия този ПЕС Сергей Станишев дори не може и да си помисли да направи политическата сделка със същия този Господ по такъв начин, че постът да бъде даден именно на ЕНП, не на ПЕС и така Кристалина Георгиева да бъде подкрепена от него, Станишев, вместо да не бъде подкрепена от него, Станишев – нещо, на което той иначе много държи и което много иска.
Аз така и не разбрах кое от двете той иска толкова много, но нейсе, важното е сам да си се разбира.
Защото когато хората не се разбират сами какви ги дрънкат помежду си, става наистина страшно – както личи от тоталното неразбиране и нежеланието за разбиране, вече прераснало в желание за неразбиране, което цари напоследък – и не само напоследък, но напоследък особено – между ГЕРБ и РБ. С развитието на топлите, дори прекалено топли, чак напечени, отношения помежду им, тези две уж десни формации за пореден път правят на мат и маскара възможността дясното в тази страна поне малко да си стъпи на краката и да заприлича на истинско.
Кой измежду тях е по-продажен, кой е по-як, кой е по-гладен, кой е по-талантлив, кой повече `фърчи и кой повече пречи на другия като един истински Марко Кралевити да удари комуниста в земята и кой по-малко, като един истински Марко Тотев, му пречи – тези и още много са въпросите най-важни, които струят като пълноводен поток от благоуханните благоутробия на уж десните тия политици и изкривяват лицата им, омазани с повръщано.
А през това време комунистът за пореден път стяга разпилените си редици, гласи се пак за изборна победа, дори още по-лошо – гласи се пак да управлява, въпреки че за пореден път ще загуби изборите…..
Идиоти!
И в случая нямам предвид комунистите.
Тоест – имам предвид не само комунистите.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Говори Пловдив: НЕЖЕЛАНИЕТО ЗА РАЗБИРАНЕ ВОДИ ДО ЖЕЛАНИЕ ЗА НЕРАЗБИРАНЕ

http://asenov2007.wordpress.com/2014/08/18/%d0%b3%d0%be%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b8-%d0%bf%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b4%d0%b8%d0%b2-%d0%bd%d0%b5%d0%b6%d0%b5%d0%bb%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%b7%d0%b0-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%b1%d0%b8%d1%80/

Пламен Асенов, специално за kafene.net

Колеги съобщават, че инициативен комитет в „Столипиново” номинира за депутат Делян Пеевски.
Да му е честито на човека!
И на квартала да му е честито!
Да, бе, защо не. Аз лично не съм се сещал за това колко романтично-вълнуваща би била подобна номинация, но сега, след като тя е налице, вече си давам сметка, че Пеевски и „Столипиново” са си лика прилика, до сълзи подходящи един за друг. В политически смисъл, разбира се. Може да се каже също, че са дупе и гащи, само дето не е ясно кой от тях е дупето и кой – гащите. И кое от двете е по-мръсно, та ще оцапа другото още повече, отколкото то вече е оцапано.
В тази сделка със сигурност и двете страни имат какво да дадат, но няма и двете да се зарадват на онова, което другата страна им даде. За Пеевски например се знае, че има достатъчно пари, та да купи достатъчно бира и кебапчета за хората от ма`алата. Те пък имат достатъчно опит в такива сделки и със сигурност ще ги изплюскат с удоволствие, та чак ще питат за още. Когато дойде времето за гласуване обаче, някои от тях наистина „ще фърляг”, както обичат да казват, за „дебелия”, както обичат да го наричат. Повечето обаче ще си гласуват за когото им стигнат силите, образованието и слабото зрение в тъмната стаичка.
Така че всичко ще бъде наред.
Малко се притеснявам единствено за възможността, поради прекалените грижи, които му предстои да положи, за да оправи тотално сбърканите неща в прочутия ромски квартал, Пеевски да си развали фигурата, като ф-ф-ф-ф-ф-атално намали диаметъра на впечатляващата плътска окръжност, която отвсякъде заобикаля изтънчения му иначе дух. Но – това са рисковете на професията.
Макар да не е ясно на коя точно, защото, както знаем, Делян Пеевски изповядва много професии. Освен че е известен сред обществото като следовател, депутат, бивш шеф на ДАНС и бивш приятел на банкери, неговият колега по номинация, дребното местно величие Яшар Асан, в Пловдив го представи като успял бизнесмен, депесар и политик. „Българите може и да го мразят, но ние си го обичаме” – твърди още Асан по повод Пеевски.
Каква нежност струи от тези думи.
Но сигурно е така, де – щом Яшар казва.
Категоричен съм, че на човека и политика Яшар Асан винаги трябва да му се вярва. Тъй като го познавам отдавна, мога да кажа, че сам по себе си той е известен с вечната си борба за постигане на истината. И с факта, че, макар понякога да е на стъпка от нея, никога не я постига реално. И точно затова задължително трябва да му се вярва, колчем си отвори устата да каже нещо – поради опасността този именно път той да уцели светата истина право в гърдите или да я стисне здраво за гушата, а ние да пропуснем това знаменателно събитие.
Но, така, де – съвсем скоро, още на изборите през октомври, ще видим дали Яшар е прав и любовта на народа от „Столипиново” към Пеевски наистина ще му се стовари на главата и ще го катурне в някоя мръсна и миризлива квартална локва или платените за прогнозата на Асан парички пак ще отидат на вятъра.
Най-хубаво е да станат и двете неща – но всеизвестно е, че на бедните кибици като нас Вселената никога не сервира прекрасните неща по две.
Историята с подкрепата на „Столипиново” за Делян Пеевски обаче ме подсети за една друга подкрепа, която тези дни всички очаквахме със затаен дъх. Нали се спомняте – премиерът Георги Близнашки в нарочно писмо помоли евродепутата Сергей Станишев да подкрепи Кристалина Георгиева като официална българска кандидатура за висок пост в Еврокомисията.
Е, отговорът вече дойде и, доколкото схванах от витиеватите фрази, с които е пълен, смисълът му е като онзи на прочутата филмова реплика „Татко ще ми купи колело. Ама друг път”.
С две думи – в отговора си Станишев обяснява, че може би, евентуално, но не при всички случаи, а само при определени условия, които обаче така и остават напълно неясни, той лично би подкрепил Кристалина Георгиева. Според него обаче има преголяма опасност и да не му е съвсем възможно в този случай да я подкрепи, защото постът, за който тя е номинирана, може да бъде даден от Господ не на ЕНП, а на ПЕС, за което ПЕС сега води преговори – очевидно с Господ. А председателят на същия този ПЕС Сергей Станишев дори не може и да си помисли да направи политическата сделка със същия този Господ по такъв начин, че постът да бъде даден именно на ЕНП, не на ПЕС и така Кристалина Георгиева да бъде подкрепена от него, Станишев, вместо да не бъде подкрепена от него, Станишев – нещо, на което той иначе много държи и което много иска.
Аз така и не разбрах кое от двете той иска толкова много, но нейсе, важното е сам да си се разбира.
Защото когато хората не се разбират сами какви ги дрънкат помежду си, става наистина страшно – както личи от тоталното неразбиране и нежеланието за разбиране, вече прераснало в желание за неразбиране, което цари напоследък – и не само напоследък, но напоследък особено – между ГЕРБ и РБ. С развитието на топлите, дори прекалено топли, чак напечени, отношения помежду им, тези две уж десни формации за пореден път правят на мат и маскара възможността дясното в тази страна поне малко да си стъпи на краката и да заприлича на истинско.
Кой измежду тях е по-продажен, кой е по-як, кой е по-гладен, кой е по-талантлив, кой повече `фърчи и кой повече пречи на другия като един истински Марко Кралевити да удари комуниста в земята и кой по-малко, като един истински Марко Тотев, му пречи – тези и още много са въпросите най-важни, които струят като пълноводен поток от благоуханните благоутробия на уж десните тия политици и изкривяват лицата им, омазани с повръщано.
А през това време комунистът за пореден път стяга разпилените си редици, гласи се пак за изборна победа, дори още по-лошо – гласи се пак да управлява, въпреки че за пореден път ще загуби изборите…..
Идиоти!
И в случая нямам предвид комунистите.
Тоест – имам предвид не само комунистите.

Забележка:
Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес http://www.passenov.wordpress.com


Руски турист се удави в Свети Влас, червени флагове по плажовете

http://petel.bg/Ruski-turist-se-udavi-v-Sveti-Vlas--cherveni-flagove-po-plazhovete-__80853

Мъж се е удавил в курорта Свети Влас, съобщиха от полицията. Руският турист Владимир Минсаев, който летувал у нас, влязъл да се къпе и не...

Република БГ: Търсим компетентни и съпричастни ентусиасти за промяна в обществото

http://petel.bg/Republika-BG---Tarsim-kompetentni-i-saprichastni-entusiasti-za-promyana-v-obshhestvoto__80854

На празника на Варна председателят на партия „Република БГ“ Георги Василев приветства жителите на града като ги поздрави за активната...

Григор Димитров ще бъде поставен под №8 на US Open

http://sporten.pogled.info/news/57248/Grigor-Dimitrov-shte-bade-postaven-pod-8-na-US-Open

/Поглед.инфо/ Григор Димитров приключи рано-рано участието си на Мастърса в Синсинати и не успя да защити спечелените 90 точки през изминалия сезон, но въпреки това запазва осмата си позиция в тазседмичното издание на ранглистата. По този начин хасковлията си гарантира, че на предстоящия US Open за първи път в кариерата си ще бъде поставен в Топ 8 на турнир от Големия Шлем.

Обама нервничи

http://svetoven.pogled.info/news/57247/Obama-nervnichi

/Поглед.инфо/ Вече стана нещо обичайно да виждаме Барак Обама, критикуващ Русия и Владимир Путин за неправилната, от гледна точка на Америка, политика по отношение на Украйна, и описващ трудностите, с които се сблъскват руснаците след затягането на западните санкции.

В Перник лекари оставиха кърлеж в жена, защото нямала да плати 10 лева

http://zdraven.pogled.info/news/57246/V-Pernik-lekari-ostaviha-karlezh-v-zhena-zashtoto-nyamala-da-plati-10-leva

/Поглед.инфо/ Налагало ли ви се е да имате нужда от Спешна медицинска помощ? Е, ако не ви се е случвало и не живеете в Перник, то със сигурност ще останете шокирани след прочита на следващата история, която се е развила в Спешния център на МБАЛ "Рахила Ангелова", съобщава zapernik.com.

Оскверниха паметника на Хаджи Димитър на Бузлуджа с надпис "Смърт на гяурите" (фото и видео)

http://petel.bg/Oskverniha-pametnika-na-Hadzhi-Dimitar-na-Buzludzha-s-nadpis-Smart-na-gyaurite--foto-i-video--__80851

Надпис "Смърт за гяурите" е бил изписан със спрей на паметника на Хаджи Димитър на връх Бузлуджа, съобщава kazanlak.com. Надписът се е появил...

Парфюми менте за над 300 000 лв. заловиха варненски митничари

http://petel.bg/Parfyumi-mente-za-nad-300-000-lv--zaloviha-varnenski-mitnichari__80852

18 739 флакона парфюмерийни продукти, имитиращи световноизвестни марки, задържаха служителите на Митница Варна. Стоката е пристигнала с...

Синаница

http://feedproxy.google.com/~r/evgenidinev/QrGu/~3/gj2svmf8Bis/

Отдалечена в западните крайнини на Пирин, хижа Синаница често се оказва извън натоварените туристически маршрути. След седем години, откак бях за последно тук, пиринските пътеки отново се пресякоха край изумрудено синьото езеро, с надвиснали над него бели върхове.

Запознатите с релефа на Пирин знаят какво означава преход в тази планина. За пример, маршрутът от хижа Вихрен до Синаница, с няколко стъпки, може да бъде описан така:

След плавно движение покрай Бъндеришка река, следва рязко изкачване, където стигаме до Муратово езеро. От езерото вдигаме поглед нагоре, където ни очаква унищожителна денивелация сред чукари и сипеи, за да се изкачим на Бъндеришка порта. Най-приятната част идва веднага след това, когато навлезем в огромната долина на циркуса Големо Спано поле. Преминаването през него е радост за краката и очите. В компанията на десетки свободни крави, пуснати да пасат на воля, се любуваме на красиви малки езера и върхове, които се подават в далечината.

Опиянени от красотата на Пирин, съвсем неусетно разбираме, че сме започнали да изкачваме Синанишка порта. Скоро се открива гледка към самото езеро, което не случайно, изобилства от синьо в името си.

Спускането до хижата е стръмно, но езерото действа като магнит и дори да сме се поизморили малко, забравяме за това, пленени от величието на надвисналите бели върхове.

Така, описан маршрута е съвсем приятен и лек, стига хубавото време да е с нас. За тези седем години откак бях за последно тук, хижата е преживяла основен ремонт на покрива, но вътре си е все същата.

Синаница е присвоила местенце в паметта ми, и щом си помисля за нея, изплуват тези причудливи върхове над езерото.

Откъдето и да ги погледнеш са незабравими, не само заради формата си, а и заради необичайната им белота.

Помня как по залез, слънцето застава в такава позиция, че леко облизва в червено горната част на едноименния връх.

Не е за изпускане гледката от езерото. По това време планината се отразява кристално ясно в прозрачните му води.

Настана време за споменатия по-горе момент, в който слънцето се потапя в хоризонта и огрява за минута с алени лъчи мраморния връх.

Дойде ли нощ, в небето над Синаница грейват безброй звезди, съпровождащи Млечния път. Най-неочаквано изгряващата от изток луна, иззе ролята на слънцето и облиза в кърваво червено част каменния рид.

В компанията на звездите, окъпаната в лунна светлина хижа е готова за сън.

Докато зората полека си отива в ранния утринен час, Синанишка порта отваря обятията си, за да прегърне деня.

Ярки слънчеви лъчи приканват пътника да освободи сетивата си и да се слее в едно с планината.

Клошар от "Виница" се оказа стопанин на 12 имота край морето

http://petel.bg/Kloshar-ot-Vinitsa-se-okaza-stopanin-na-12-imota-kray-moreto-__80848

Благодарение на схемите, прилагани от бандата за имотни измами, която бе разбита миналата седмица във Варна, клошар от варненския квартал...

Средната работна заплата във Варна е 789 лева

http://petel.bg/Srednata-rabotna-zaplata-vav-Varna-e-789-leva-__80849

789 лева е средната работна заплата във Варненска област за второто тримесечие на тази година, сочат данните на Националния статистически...

Българин се опита да стигне с гумена лодка от Великобритания до САЩ

http://www.eurochicago.com/2014/08/balgarin-gumena-lodka-velikobritaniya-sasht/

Българин бе спасен, след като се опитал да стигне с гумена лодка от Великобритания до Съединените щати, съобщава Daily Mirror. 30-годишният българин е трябвало да бъде отведен насила от спасителния екип, който го е застигнал след отплаването му от пристанището Крайстчърч, в британското графство Дорсет. Един от спасителите, Пийт Дадс, заявил, че мъжът не е бил склонен да се откаже от пътешествието си до Америка.

Успение на Св. Иван Рилски, светецът – покровител на българския народ

http://www.eurochicago.com/2014/08/uspenie-na-sv-ivan-rilski/

Българската православна църква почита днес паметта на Преподобния Свети Иван Рилски Чудотворец. Той се смята за най-големият български светец, в чието лице много поколения са виждали свой духовен покровител и застъпник пред Бога. Свети Иван Рилски е бил съвременник на няколко български средновековни владетели - на княз Борис I Покръстител, който по-късно също е бил канонизиран за светец, на неговите синове цар Симеон I Велики и Владимир Расате, и на симеоновия син - цар Петър.

ВиК авария в Морската градина стана атракция, варненци се снимат за спомен

http://petel.bg/ViK-avariya-v-Morskata-gradina-stana-atraktsiya--varnentsi-se-snimat-za-spomen-__80845

Свеоеобразен фонтан се появи след водопроводна авария в Морската градина, на гърба на Морското казино. Граждани се снимаха за спомен с фонтана и го приеха като знак за настъпващите след вчерашното захлаждане жеги, пише bnr.bg.

Управителят на Аладжа манастир: Ол инклузивът уби туризма

http://petel.bg/Upravitelyat-na-Aladzha-manastir--Ol-inkluzivat-ubi-turizma__80846

Ол инклузивът уби туризма и изгубихме западните гости, твърди управителят на Аладжа манастир доц. Валери Кинов. Той отчете слаб...

Оперна гала събира звездни гласове във Варна

http://petel.bg/Operna-gala-sabira-zvezdni-glasove-vav-Varna__80847

Оперната гала винаги е една от кулминциите на Опера в Летния театър, така ще бъде и днес, 18 август, когато от 21 часа на диригентския пулт в...

В служебния кабинет на Г. Близнашки няма независими

http://bulgarski.pogled.info/news/57245/V-sluzhebniya-kabinet-na-G-Bliznashki-nyama-nezavisimi

/Поглед.инфо/ "Със или без съгласието на Бойко Борисов, Ваньо Танов е кадър на ГЕРБ и затова е върнат като шеф на митниците.

Новият треньор на Черно море Никола Спасов планира среща с феновете

http://petel.bg/Noviyat-trenor-na-CHerno-more-Nikola-Spasov-planira-sreshha-s-fenovete__80842

Новият треньор на Черно море Никола Спасов планира среща с феновете на отбора утре или най-късно в сряда. Очаква се ултрасите да дадат...

Невероятният улов от средиземноморска риба във Варна подпали рибарските страсти и фантазии

http://petel.bg/Neveroyatniyat-ulov-ot-sredizemnomorska-riba-vav-Varna-podpali-ribarskite-strasti-i-fantazii__80844

Рядката риба, открита от рибари на Траката през почивните дни, наистина е влязла от Средиземно море, съобщавиха за "Петел" от варненския...

Не става дума за братски огън между мен и Румен Петков

http://bulgarski.pogled.info/news/57244/Ne-stava-duma-za-bratski-ogan-mezhdu-men-i-Rumen-Petkov

/Поглед.инфо/ "В никакъв случай не става дума за братски огън между мен и Румен Петков." Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Румен Гечев, водач на предизборната листа на БСП в Плевен, коментирайки факта, че Румен Петков е водач на листата на АБВ в Плевен.

Лекарствата за паркинсон убили Робин Уилямс?

http://petel.bg/Lekarstvata-za-parkinson-ubili-Robin-Uilyams-__80840

Комикът Роб Шнайдер, който беше близък приятел с Робин Уилямс, твърди, че самоубийството му е страничен ефект от медикаментите, които е...

Имигрантите, заловени на яхта край Варна, отиват в бежански центрове

http://petel.bg/Imigrantite--zaloveni-na-yahta-kray-Varna--otivat-v-bezhanski-tsentrove__80841

63-мата имигранти, търсещи убежище в България, които в неделя бяха заловени на открадната българска яхта, засега остават в база на...

Д-р Сотирос Теохаридис: Това, което съм, ми го е дала България

http://www.eurochicago.com/2014/08/d-r-teoharidis-balgariya/

Не искам да преувеличавам, но това, което съм, ми го е дала България, приятелите, хората тук, учителите ми. Това, че по някакъв начин имам професия, го дължа на България. Много съм благодарен на българския народ, защото това, което получих, съм го получил покрай труда на този народ. Надявам се да събера сили и кураж да напиша книга, чието заглавие ще бъде: "Защо пък да не съм българин" - опитвайки се да кажа, че да си българин не е порок, да си беден, не е порок...

Галилея, Галилея (Въведение и част втора: Монфор)

http://patepis.com/?p=49275

Тъй като преди време започнахме този пътепис за Галилея с пръвата му част, днес едно временно с втората част ще публикуваме и уводната. Отиваме в средновековения замък Монфор в Израел. Приятно четене:

Галилея, Галилея

Въведение

 

Областта Галилея се намира в най-северната, най-гористата, влажна и хълмиста част на Израел. Съществуват няколко тълкувания на името. Според едно от тях „галиль” означава окръг или област; според друго в основата лежи коренът „галь” – вълна, който има връзка с хълмистия характер на местността; според трето името води началото си от думата „гола” – отдалечаване, разселване. Последната версия е потвърдена от древноеврейските източници, където този район се споменава като „гиль ха гоим” – земя, където живеят различни народи. Това е така и сега – еврейското население в Галилея при новата държава Израел е едва една трета.

Тук водата, която за по-голямата част от страната е проблем, е в достатъчно количество. Затова и Галилея е белите дробове на Израел – целогодишно в нея нежно се зеленеят полегати хълмове, растат гигантски евкалипти, синеят се рибарници и водохранилища, отглежда се хлебно жито, пълно е с овощни и зеленчукови градини и земята е разграфена до метър.

 

Галилея, Израел

 Но прекалено високите подпочвени води преди стотина години били истинско бедствие и сериозна пречка за усвояването на тази територия. Червените почви в долината не обезпечавали достатъчен естествен дренаж и заблатяването, маларията и болестите били тежко ежедневие.

Всъщност не така било през всички исторически периоди. Блатата били проклятие за тези места само през последните няколко века, а през римско – византийската епоха въобще не ги е имало. Местността била гъсто населена и почвата много плодородна. Това показва достатъчно високото ниво на иригация и земеделие през тази епоха. Потвърждение има и в Свещения Талмуд, писан през ІV век.

Оттук преминавало едно от трасетата на Виа Марис – основният керванен път, свързващ древните цивилизации на Египет и Месопотамия. Движението било през Израелската долина – от пристанищата и връзките със света в посока към река Йордан и Мала Азия. Градове, замъци, гори, мостове и аквадукти са нанизани по този древен път. По него като по коридор хилядолетия наред са се движили хора, стоки, идеи, прогрес; бродили са кервани, богомолци, пътешественици, скитници; кръстосвали са орди, армии, пирати и пленници; сблъсквали са се на арената на живота съдби, успехи, поражения и победи – течал е бурен живот. Тук, през Галилея преминавала морската част от трасето за разлика от царския път, който бил през Ерусалим край Мъртво море. Затова и Галилея се считала за стратегически важна територия.

Впоследствие през Средновековието, а за Азия това са тъмните векове на Османското владичество и на разрастване на исляма, поради неизползване вече на маршрута през Галилея и недобро стопанисване на земята в течение на стотици години, цялата област се превърнала в маларийни блата.

Галилея, Израел

Едва с пристигането на европейските емигранти от първата и втората емиграционни вълни Галилея отново е на уважение и възвръща славата си на плодородна житница. Преди 100 – 150 години, вдъхновена от идеалите на Теодор Херцел за създаване на самостоятелна еврейска държава, а също и по време на събитията около Октомврийската революция, от Русия се отприщва голяма емиграционна вълна от богати евреи и белогвардейци, бягащи от новия режим. Те намират новата си родина тук и с риск за оцеляването си, много сериозно и упорито се заемат с пресушаването на блатата и облагородяването на почвата. Титаничният труд за усвояването на безплодната окаменяла земя на Палестина, фанатичната вяра в ционистките идеали и непреклонната воля правят възможна победата им над дивата природа.

По това време евреите можели да получат само най-неподходящите за стопанство парчета земя. Но първопроходците били пълни с желание да възродят страната на праотците си. В Галилея те садили храсти, евкалиптови и цитрусови дървета, дренажирали проблемните места, пресушавали блатата, прокарвали пътища и даже добре се сживявали с местното арабско и друзко население. Постепенно земята разцъфтяла и реколтите били достатъчни за всички. Впоследствие се създала традиция: всички следващи емиграционни вълни от Русия да спират първо в Галилея.

 

През 1884 г. професор Шапиро предлага да се създаде агентство, което да закупува земи от палестинците за създаване на бъдещата еврейска държава. Така бил сформиран еврейският национален фонд. Сини спестовни касички се появили във всеки еврейски дом и всяка синагога по всички континенти. Бедни и богати спестявали и изпращали волните си пожертвования и декарите земя се увеличавали с всяка изминала година. С тази лепта били построени първите кибуци и села, прокарвали се пътища, възстановявали се старинните градове, пресушавали се блатата в Галилея и долината се залесявала. Така, с много вяра и всеотдайност, първопроходците от края на ХІХ век отстоявали мечтите си идните поколения да живеят във възродената държава Израел.

Във връзка с тази надежда се появил обичаят през ранна пролет, на празника „Ту би шват”, да се садят дървета и декоративни храсти, символ на любовта към земята. Така смисълът на празника, влязъл в системата заповеди, написани в Тора, отнасящи се за земеделието, се осъвременил със задачата за възраждане, заселване и облагородяване на родината.

Днес по световна статистика Израел е единствената страна, влязла в ХХІ век с по-голяма залесена площ, отколкото в началото на ХХ век. Горите са държавна собственост и изсичането им е строго наказуемо.

В Галилея слоят торф не е плътен, но достатъчно влажен и плодоносен за относително младите гори. Тук почти липсват естествени гори. През последния, отоманския период, за да построят железопътната линия Хайфа – Дамаск, турците изсекли огромни площи за траверси и строителен материал. Понастоящем всяка гора във всяка местност е символ на емиграционна вълна. На най-неочаквани места могат да се видят скромни паметници, уточняващи кога и откъде емигриралите евреи са ознаменували преселването си на святата земя със залесяване на определен участък от Галилея.

Днес боровите и широколистни галилейски гори се стелят гъсти и разкошни, въздухът е свеж и уханен даже и в знойното лято, а пролетният празник „Ту би шват” е оцветен с весели тонове. Съвременният израелец обича да празнува сред богата природа. Затова и през последните години изборът за празненства и пикници на открито се е паднал на Галилея.

Галилея, Израел

 

 Първа част вече е публикувана:

Галилея, Галилея (1): Рош ха никра (Израел)

а сега продължаваме с втора част

 

Монфор

част втора

от Галилея, Галилея

По принцип в Израел величествената природа винаги е в съчетание с велики помисли, намерения за векуване и грандиозни строежи, оставени в наследство от далечното минало, плюс много история. Щом археолозите се заемат с разкопки, откриват не по-малко от 15-20 културни слоя. Не бива да ни учудва, че на мястото на селища с приблизителна датировка от първобитно-общинния строй се издигат все по и по-монументалните сгради на следващите исторически периоди. После винаги става така, че нахлува внезапно някой пореден завоевател, който с жестокост разрушава всичко. Но понеже животът по правило е всепобеждаващ, след няколкостотин години забрава все се намира кой да издигне на мястото на древните руини още по-величествена сграда и така да запише името си в историята. И понеже наистина Галилея е много древен кръстопът, почти всеки новопоявил се завоевател се е стремил да стъпи тук. Така културните слоеве са се трупали един след друг, та до наши дни.

 Монфор – Галилея, Израел

Днес даже без да е историк, любознателният пътешественик прелита с въображението си от епоха на епоха, с недоверие гледа разкопките на жилищните квартали от преди векове и учудено се пита как ли е живяло човечеството в зората на интелекта си без днешните хигиенни удобства и комуникации. Той удивено и с уважение мери с поглед мощните крепостни стени, дворци, замъци и водни съоръжения, както и символите на вероизповеданията – езически капища, синагоги, църкви и джамии. Съпоставя ги с днешните възможности на строителната техника и недоумява как е възможно такива каменни грамади от преди стотици и хиляди години да бъдат така правилно обработени, пренесени, подредени и прецизно построени във вид на великолепен замък.

Montfort Castle, Израел
Днес човек е хуманист и не може да повярва, че при такова едно строителство в далечните векове човешкият живот не е струвал нищо. Така, както е и по време на войни, когато владетелите на всяка цена искат да завоюват мечтите си. Да, наистина стотици и хиляди човешки живота са стрували всички тези древни монументални строежи, които ние сега възхитено съзерцаваме и лековерно, с очите на лаици туристи, преценяме.

(((((((((())))))))))

Това са мислите ми при вида на руините на замъка на кръстоносците Монфор.
Той се намира в гънките на галилейските хълмове, на върха на една непристъпна скална грамада. Тук е едно от най-красивите места в долината – край ручея Кзив и недалеч от една друга крепост – замъка Шато де Руа.


Дивите галилейски гори се стелят гъсти и разкошни, пейзажът е покоряващ, а въздухът – свеж и ухаен даже и в знойното лято. В това потънало в зеленина и спокойствие царство на неподправената красота, неподвластна на вековете, ако не следваш маршрута до замъка, можеш безцелно да се скиташ из високия гъсталак. Чаровно и тайнствено средновековният замък е потънал в зеленина и покой, ръкотворните камъни спят своя исторически сън. Но независимо че наоколо се издигат романтични девствени гори, недалеч, зад съседния хълм, се точи едно от трасетата на древния път Виа Марис, което сега е оживена, удобна магистрала.
Всъщност в превод Монфор е „Старкенбург” – „яката скала”, „здравата планина”. Тевтонският орден на кръстоносците го построил по образец на немските замъци. Тук те избягали, след като били принудени да напуснат Ако вследствие раздорите с темплиерите и госпиталиерите. Заселили се, охранявали и събирали пътен данък от всички кервани и пътници, движещи се от пристанището на Ако за Галилейското езеро – Кинерет, а оттам, през река Йордан, за Мала Азия и обратно.

Монфор – Галилея, Израел

Замъкът е като че ли надвесен над стръмната пропаст на дълбоката падина на ручея. На арабски името му е Калат ел Курейн – „крепостта над пропастта”. Кръстоносците си изградили и водохранилище, като преградили ручея със здрав бент, чийто следи и досега се забелязват отгоре. Този труднодостъпен и потаен замък служил не само за укритие и централа, но и за архив и съкровищница на тевтонския орден. В края на ХІІ век египетският владетел Салдин с голяма трудност го превзел, но после кръстоносците си го възвърнали, като го преустроили и укрепили с благословията на папа Григорий . През ХІІІ век замъкът отново бил превзет и разрушен от войските на султана на египетските мамелюци Байберс. Архивът и всички спасени ценности на тевтонския орден били пренесени в Тирол и са запазени и до днес. Спасявайки се, орденът се придвижил до Източна Европа и основал на тогавашните славянски територии германска Прусия.
Днес в музея „Рокфелер” в Ерусалим са запазени керамични табелки, скулптури и битови предмети от разкопките в Монфор.
С тъга се разделям с това приказно, полуреставрирано пасторално великолепие, което много повече напомня за средновековна Европа, отколкото за архитектурата на тези азиатски географски ширини.

(((((((((())))))))))

На автобусния паркинг усмихнат друз в национална бяла роба (галабия) и голяма бяла забрадка като наметало (кафия), придържана за главата с широк черен пръстен (агаль), продава тънки питки, които меси и пече до него съпругата му. Печката и е на дървени въглища, малка, с изпъкнала полусферична повърхност, където се разстилат и пекат питките една по една. Те самите нямат специфичен вкус, но се ядат с различни ароматни подправки и лебане – гъсто домашно сирене на топчета. Продават го потопено в зехтин и затворено в стъклени буркани. Но щом размажем тази прясна пикантерия върху горещата питка и я сгънем на плик, се получава най-големият национален деликатес на друзите.
Верни на първичния инстинкт на стомаха, всички екскурзианти бързо се потапяме в лоното на традиционализма и с огромен апетит изкупуваме и опустошаваме вкусния труд на любезните домакини.

 Монфор – Галилея, Израел

 

 

Очаквайте просължението

Автор: Галина Тодорова

Снимки: авторът

 

Други разкази свързани с Израел – на картата:

Израел

Светозар Гледачев, финансов анализатор: 8 бона за година ни яде колата

http://petel.bg/Svetozar-Gledachev--finansov-analizator--8-bona-za-godina-ni-yade-kolata__80837

Светозар Гледачев, Марица На маса и ракийка, с приятели или просто с познати се завихрят типичните български спорове - в основната си...

Билкарят Иван Качов излекува хиляди, но сам не пожела да оздравее

http://petel.bg/Bilkaryat-Ivan-Kachov-izlekuva-hilyadi--no-sam-ne-pozhela-da-ozdravee__80838

Отиде си нелепо най-безкористният народен лечител. Биохимикът, микробиологът и фитотерапевтът Иван Качов живя суперполезно за другите,...

ООН: 22 000 души са избягали от Донецк и Луганск за пет дни

http://petel.bg/OON--22-000-dushi-sa-izbyagali-ot-Donetsk-i-Lugansk-za-pet-dni__80839

Непрекъснатият обстрел на Донецк и Луганск е прогонил 22 000 души за пет дни, се казва в отчет на управлението на ООН по координиране на...

Премиерът Близнашки и правосъдният министър са мишки

http://bulgarski.pogled.info/news/57243/Premierat-Bliznashki-i-pravosadniyat-ministar-sa-mishki

/Поглед.инфо/ Две трети от Висшия съдебен съвет са мерзавци! Това изригна журналистът Сашо Диков в сутрешния блок на Нова тв.

Няма да има Костинброд-2

http://bulgarski.pogled.info/news/57242/Nyama-da-ima-Kostinbrod-2

/Поглед.инфо/ Служебният кабинет вземи всички мерки, за да се предотврати миналогодишния случай с намерените бюлетини в печатница в Костинброд, станал известен като "Костинбродската афера". Това няма как да се повтори. Бюлетините ще бъдат под строга охрана. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов в сутрешния блок на БНТ.

Бойко Борисов задкулисно диктува кабинета "Близнашки"

http://bulgarski.pogled.info/news/57241/Boiko-Borisov-zadkulisno-diktuva-kabineta-Bliznashki

/Поглед.инфо/ Бойко Борисов задкулисно диктува кабинета. Това каза бившият президент и настоящ председател на партия АБВ Георги Първанов пред Нова тв.

След изборите АБВ ще води преговори с БСП

http://bulgarski.pogled.info/news/57240/Sled-izborite-ABV-shte-vodi-pregovori-s-BSP

/Поглед.инфо/ Тези избори за важни за гражданите, а не за политическите партии. Tака кметицата на Перник Росица Янакиева коментира пред БНТ предстоящите през октомври парламентарни избори.

Искров не осъзнава, че той е потенциален затворник

http://bulgarski.pogled.info/news/57239/Iskrov-ne-osaznava-che-toi-e-potentsialen-zatvornik

/Поглед.инфо/ КТБ е опера в трето действие. В четвърто действие очаквам да бъде задържан Искров, за да се отпуши целият проблем”. Така финансовият експерт Кольо коментира развитието на казуса „КТБ“ пред Нова телевизия.

Убиецът от Шумен - бивш военен, намушкал 15 пъти в шията любимата си, обидила го

http://petel.bg/Ubietsat-ot-SHumen---bivsh-voenen--namushkal-15-pati-v-shiyata-lyubimata-si--obidila-go__80833

Турски полицаи водят арестувания Веселин, за да го предадат на българските власти.   Това е краят. Удуших я. Това е положението. Отивам в...

Гугъл записва всяка твоя стъпка! Вижте къде сте били във всеки ден от годината в този сайт

http://petel.bg/Gugal-zapisva-vsyaka-tvoya-stapka--Vizhte-kade-ste-bili-vav-vseki-den-ot-godinata-v-tozi-sayt__80834

Сигурно се сещате за филма "Специален доклад", в който Том Круз бяга от закона, но не е в състояние да се измъкне, защото където и да отиде...

Ново 20 пред Здравната каса във Варна! Опашката вече е с номерца

http://petel.bg/Novo-20-pred-Zdravnata-kasa-vav-Varna--Opashkata-veche-e-s-nomertsa-__80835

Веселин Златков   Опашката пред РЗОК – Варна, позната от миналите седмици не намалява, но затова пък променя вида си. Ако в предните...

Първанов преподава уроци по обръщане на палачинката на своите имитатори Бареков и Борисов

http://ivo.bg/2014/08/18/12576/

Малко препитване на Георги Първанов, „президента, който си остава президент за цял живот” ( както гордо сам натърти) , напомни отново кой е все пак царят на обръщането на палачинката в тази държава през годините на т.н. преход.

 

Това е политикът, който водеше протестите на своите соцсъпартийци срещу НАТО, пишеше милозливи другарски писма до своя съмишленик Милошевич в Белград, а много скоро след това успя да накара пак същите съпартийци вкупом да обърнат палачинката.

 

Написал съм в „Президент на РъБъ” ( 2010 г.) истинското обяснение ( и е удивително, че и до днес никой не му задава уточняващ въпрос по въпроса). Причината за това негово преобръщане не е някакъв внезапен атлантически катарзис в душата му, а е германският финансов натиск върху джоба му като шеф на БСП. В кабинета на президента Стоянов и в присъствие на държавния глава, пратеникът на германските социалдемократи Гернот Ерлер заплашва Първанов на висок тон, че БСП да бъде отрязана от германското партийно субсидиране ако остане единствената соцпартия в Европа, която продължава да подкрепя Милошевич и се обявява срещу НАТО по време на войната в Югославия.

 

Първанов никога така и не признава този факт поради простата причина, че никой не го и пита, а и в типичния си надменен стил не желае да коментира „един господин” (както се изразява по мой адрес). В редките случаи, когато решава да промълви нещо за рязката промяна в неговите нагласи по важни теми ( включително и за българското участие в коалицията на желаещите в Ирак), Първанов казва само , че и той имал право на развитие.

 

Голямо „развитие”, направо до пълна амнезия, явно е претърпяло отношението му към един покоен господин, починал внезапно след големия скандал с него и не къде да е , а в хотела на Златеви в Правиц, където Първанов и Борисов обичаха да правят съзаклятнически тридневни запои ( и това съм написал в книгата си – стоя зад думите си, които могат да бъдат проверени, ако има „любопитни”, защото в обслужването на конкретния запой, споменат от мен, са участвали по служба не само офицерите от НСО, не само частните охранители на Златеви, но и целият персонал на хотела).

 

Покойният господин, за когото днес не иска да си спомня Първанов, е самият Михаил Михов- Мишо Бирата. За него пък , след внезапната му кончина ( много удобна за замитане на следите от скандала около неговото обгрижване с чадъра на недосегаемостта на най-високо ниво в държавата), Първанов досега признаваше „поне”, че се познават по „спортна линия” ( точно и както с осъдения по делото „килърите” Петър Стоянов –Сумиста), просто защото не може да отрече общуването си с Михов като шеф на баскетболната федерация. Днес обаче Първанов вече пропуска дори и този минимум в признанията си.

 

Интересно, колко „случаен” е фактът, че Първанов заведе своя гост Путин на 19 януари 2008 г. именно в нощния бар на съпругата на Мишо Бирата на бул. „Черни връх” в София, където пък Путин заведе и придружаващите го придворни музиканти от „Любе”, за да зарадва русофилските си домакини? В същия този бар явно се е състояла „сталинградската битка” , защото на другата сутрин се появи министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров и осведоми света, че българските преговарящи едва ли не цял нощ са извивали ръцете на Путин, за да изкопчат от него отстъпка от един процент и така да бъде постигнат паритет между Русия и България по условията на един от трите донесени за подпис руски енергийни проекти. Превъзбуденият Димитров употреби именно това определение: било като „сталинградска битка” ( в бара на Мишо Бирата и на фона музиката на „Любе”, любители на съветския военен патос в своето творчество).

 

В скоби казано, османският султан Сюлейман Великолепни заминал на поход да превзема Белград ( разорявайки пътьом още веднъж българските земи) по аналогичен начин, водейки със себе си цяла менажерия, за да впечатлява покорените по пътя си.

 

Днес Първанов направо не иска да има нищо общо с Мишо Бирата и за пореден път отрича твърдението на Бойко Борисов, че за протекцията над бизнесмена с бирения прякор е ходатайствал именно той като държавен глава.

 

В интервю за Нова телевизия Първанов също така показа, че разчита на осигурената му от началото на века тишина и по отношение на връзките му с Пеевски, наблягайки избирателно върху удобни за него факти- например, че ДНЕС Пеевски има медийна империя, която се отнася зле към него ( след като вече не е на власт) , правейки също прескачаща един период връзка с времето, когато „Уикенд” наистина написа за неговото президентско величие едни „много странни неща” за разни афери с любовници в цели две поредни публикации през август 2008 г.. Първанов обаче ( комфортно за себе си) прескочи фактът, че след това тъкмо Пеевски купи „Уикенд” и въпросните „много странни неща” по адрес на Първанов секнаха изведнъж на страниците на седмичника.

Ето епизод от днешното интервю на Първанов ( цитиран от Vesti.bg):

На въпрос на Ани Цолова, има ли близки до Първанов, които са пострадали от затварянето на банката, той каза “Не” и че това е отговора, който вече е дал пред всяка една телевизия. Тук водещата му цитира публикация в “Уикенд”, според която в КТБ има 80 млн., свързани с него, на “митичния богаташ Красимир Михайлов”.

- Пак ще попитам – хубаво е вие да си гледате предаванията, телевизиите, но чии вестник е “Уикенд” – зададе въпрос Първанов.

- Аз не знам чий вестник е “Уикенд”. Не знам наистина – каза водещата.

- Сега! Цяла България знае – това е от империята “Пеевски” – осветли я Първанов. – В този вестник съм прочел за себе си много странни неща. И не само аз. Това е един от вестниците, това е жълтата… жълто-кафявата империя за разправа с политическия противник. 

 

        Би било полезно онези, на които е бил оказан силен натиск, включително чрез заплахи и полицейски шантаж, за да продадат на Пеевски „Уикенд” и вестникът да прекрати със статиите си за любовните похождения на държавния глава, да проговорят по темата. Това би било интересно четиво и за днешното ръководство ДАНС, чиито колеги от тогавашния аналог на службата са били изпратени на срамна мисия да заплашват главната героиня от публикациите на усмирения набързо „Уикенд”, след което тя се появи залпово със серия от отрицания в буквално копирани в многобройни български медии интервюта, а след акцията изчезна за дълго в чужбина.

 

        Ако не „копнат” по-дълбоко, българските медии ще продължат да бъдат съучастници на Първанов, който 10 години колеше и бесеше в българското медийно пространство по изключително йезуитски начин, а сега се прави на божа кравичка- по същия начин, по който, давайки си сметка за предизвестения провал, обяснява сега защо не се кандидатира за депутат като лидер на създадената от него партия АБВ. Искал да даде път на младите, изведнъж изохква „старчески” същият персонаж, който след като напусна президентския си трон многократно обясняваше, как е в разцвета на силите си и за един политик неговата възраст съвсем не е преклонна.

        Аджамиите, като Бареков и дори като Борисов има да се учат още от тази гъвкавост в обръщането на палачинката от Първанов!

 

Това ли е дъното? Ето я новата Фейсбук сензация, която потресе България!

http://petel.bg/Tova-li-e-danoto--Eto-ya-novata-Feysbuk-senzatsiya--koyato-potrese-Balgariya--__80830

Стигнахме дъното. Това е първият извод, който се набива в главата на всеки българин, който през последните няколко дни влиза във Фейсбук и...

Няма да има прошка за купуване на гласове, отсече Бакалов

http://petel.bg/Nyama-da-ima-proshka-za-kupuvane-na-glasove--otseche-Bakalov--__80831

Няма да има прошка за никого за купуване и продаване на гласове, независимо кой е организатор и кой е поръчител, беше категоричен МВР...

Вложители в КТБ протестират утре във Варна

http://petel.bg/Vlozhiteli-v-KTB-protestirat-utre-vav-Varna__80832

Протест пред КТБ на ул. "Братя Георгиевич" № 36 организират вложители утре от 17,30 часа. По същото време в София и Бургас също ще се проведат...

Ким Чен Ун подкрепя обединението на двете Кореи

http://svetoven.pogled.info/news/57237/Kim-CHen-Un-podkrepya-obedinenieto-na-dvete-Korei

/Поглед.инфо/ Лидерът на Корейската народно-демократична република (КНДР, Северна Корея) изрази надежда, че създаденият в Република Корея (Южна Корея) Център на мира "Ким Те Чжун" "ще играе водеща роля в патриотичната дейност, насочена към обединението (на Северна и Южна Корея)", пишат в понеделник местните медии, цитирани от ИТАР-ТАСС.

В Берлин е обсъдено прекратяването на бойните действия в Украйна

http://svetoven.pogled.info/news/57236/V-Berlin-e-obsadeno-prekratyavaneto-na-boinite-deistviya-v-Ukraina

/Поглед.инфо/ В Берлин е обсъдено прекратяването на бойните действия и доставката на хуманитарна помощ за бедстващото население в източната част на Украйна, стана известно от изявлението на германския външен министър, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Борисов раздава зам.министри на кило като домати

http://bulgarski.pogled.info/news/57235/Borisov-razdava-zam-ministri-na-kilo-kato-domati

/Поглед.инфо/ ГЕРБ и ДПС са партиите, в които има най-много български мюсюлмани. Ако след 5 октомври участваме по някакъв начин във властта, ще има поне 10 заместник-министри от българските мюсюлмани", каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на откриването на новоизградената спортна площадка в село Припек, Община Джебел.

Това ли е дъното? дъното: Ето я новата Фейсбук сензация, която потресе България!

http://petel.bg/Tova-li-e-danoto--danoto--Eto-ya-novata-Feysbuk-senzatsiya--koyato-potrese-Balgariya--__80830

Стигнахме дъното. Това е първият извод, който се набива в главата на всеки българин, който през последните няколко дни влиза във Фейсбук и...

354 души са се изследвали за ХИВ във Варна, ето резултатите

http://petel.bg/354-dushi-sa-se-izsledvali-za-HIV-vav-Varna--eto-rezultatite-__80828

В периода от 4 август до 20 септември в град Варна се провежда лятна АНТИСПИН кампания. Посланието е „Животът е безценен! - превенция на ХИВ...

Акад. Ангел Гълъбов: Смъртоносният вирус ебола може да плъзне и у нас

http://zdraven.pogled.info/news/57233/Akad-Angel-Galabov-Smartonosniyat-virus-ebola-mozhe-da-plazne-i-u-nas

/Поглед.инфо/ Независимо от мерките за сигурност никой не може напълно да гарантира, че смъртоносният вирус на еболата, / кръстен на река Ебола в Конго/, няма да плъзне и в Европа, респективно и у нас. Това каза акад. Ангел Гълъбов, който е най-опитният български вирусолог. Все пак в болница „Карлос Трети” в Мадрид вече е настанен за лечение испански мисионер с ебола. Болен има и в Англия.

Разкриха го: Ето кой е първият сигурен участник в Биг Брадър

http://petel.bg/Razkriha-go--Eto-koy-e-parviyat-siguren-uchastnik-v-Big-Bradar-__80821

Журналистът Костадин Костов, който е част от екипа на Карбовски е първият сигурен участник в Биг Брадър, твърди наша читателка. Според...

Емануил Луканов води тренировката на „моряците“

http://petel.bg/Emanuil-Lukanov-vodi-trenirovkata-na----moryatsite---__80824

Помощник-треньорът Емануил Луканов ще води първата тренировка на Черно море за седмицата на терена на „Младост“. Занимането започва...

Учител съди шефовете си, изкарали го луд

http://petel.bg/Uchitel-sadi-shefovete-si--izkarali-go-lud__80825

Учител инвалид от Пловдив е завел дело в Районния съд срещу директорка, помощник-директорка и завеждаща канцеларията на местна гимназия...

Жена продава сърцето си, за да спаси децата си от мизерия

http://petel.bg/ZHena-prodava-sartseto-si--za-da-spasi-detsata-si-ot-mizeriya__80826

Tv 7  49-годишна жена преди 3 г. пуснала обява в интернет, че тя и съпругът й спешно продават органите си. Шокиращото в случая е, че жената...

Шефът на Черно море: Елате на "Тича" утре сутринта, за да видите новия треньор

http://petel.bg/SHefat-na-CHerno-more--Elate-na-Ticha-utre-sutrinta--za-da-vidite-noviya-trenor__80827

Изпълнителният директор на Черно море Марин Маринов обяви пред журналистите кога новият старши треньор на тима ще дойде на "Тича"....

Страхотен скандал в Нова тв тази сутрин ала Сашо Диков: Премиерът и заместникът му са мишки

http://petel.bg/Strahoten-skandal-v-Nova-tv-tazi-sutrin-ala-Sasho-Dikov--Premierat-i-zamestnikat-mu-sa-mishki__80820

Страхотен скандал се разигра в сутрешния блок на Нова телевизия. В основата беше гостуващият Сашо Диков, който изсипа огън и жупел по...

Имигрантите от Варна все още под карантина, при нужда ще ги изследват за ебола

http://petel.bg/Imigrantite-ot-Varna-vse-oshhe-pod-karantina--pri-nuzhda-shhe-gi-izsledvat-za-ebola__80817

63-мата нелегални имигранти, които вчера бяха заловени на открадната българска яхта до нос Шабла, все още са под карантина, съобщи Нова ТВ....

Голяма локва се е образувала на пътя от кв. „Виница” към центъра, движението е затруднено

http://petel.bg/Golyama-lokva-se-e-obrazuvala-na-patya-ot-kv-----Vinitsa----kam-tsentara--dvizhenieto-e-zatrudneno__80818

Голяма локва се е образувала на пътя кв. „Виница” - центъра на Варна на шосето, което минава през местността „Горна Трака”, предаде Радио...

Кольо Парамов: Очаквам Иван Искров да бъде задържан

http://petel.bg/Kolo-Paramov--Ochakvam-Ivan-Iskrov-da-bade-zadarzhan__80819

„КТБ е опера в трето действие. В четвърто действие очаквам да бъде задържан Искров, за да се отпуши целият проблем”. Това заяви в...

„Моряците“ с нови победи на Евима къп

http://petel.bg/---Moryatsite----s-novi-pobedi-na-Evima-kap__80813

ДЮШ на Черно море продължи победния си ход и във втория ден на 5-ото издание на силния международен детски футболен турнир Евима къп в...

Геша тръгна с точка в Балчик. Резултатите от първия кръг в Североизточна „В“ група

http://petel.bg/Gesha-tragna-s-tochka-v-Balchik--Rezultatite-ot-parviya-krag-v-Severoiztochna----V----grupa__80814

Варненският треньор Георги Иванов-Геша дебютира за Черноморец (Балчик) с равенство. Неговите подопечни завършиха 0:0 като гост на Шумен....

"Монитор": Всяка пета учителка – стара мома

http://petel.bg/Monitor--Vsyaka-peta-uchitelka-----stara-moma__80815

18% или почти всяка пета учителка у нас остава неомъжена. Това показват данни от анализите на Синдиката на българските учители, свързани...

Днес почитаме Св. Йоан Рилски

http://petel.bg/Dnes-pochitame-Sv--Yoan-Rilski-__80816

Светецът е обявен за изключителен небесен покровител на българския народПравославна църква днес чества успението на Св. Йоан Рилски и по...

Втора нощ безредици в щата Мисури заради убийството на чернокож младеж

http://petel.bg/Vtora-noshh-bezreditsi-v-shhata-Misuri-zaradi-ubiystvoto-na-chernokozh-mladezh__80811

Безредиците в американския град Фъргюсън, щата Мисури, продължават. За втора поредна нощ бе въведен полицейски час заради вълненията...

Дубълът на „моряците“ падна с 2:4 от Литекс

http://petel.bg/Dubalat-na----moryatsite----padna-s-2-4-ot-Liteks__80812

Под проливния дъжд на стадиона под Аспаруховия мост дублиращият тим на Черно море отстъпи с 2:4 на Литекс. Варненци започнаха с голямо...

„Моряците“ с нови победа на Евима къп

http://petel.bg/---Moryatsite----s-novi-pobeda-na-Evima-kap__80813

ДЮШ на Черно море продължи победния си ход и във втория ден на 5-ото издание на силния международен детски футболен турнир Евима къп в...

Патешки маншони с пресни билки

http://www.babapena.com/?p=6463

Продукти за 4 порции:
1кг патешки маншони
1ч.ч. бира
1ч.л. сол
1с.л. мащерка
1с.л. риган
1с.л. мента
1с.л. топено сирене за мазане

Приготвяне:
Намирам патешките маншони за вкусна храна дори и през лятото. По- мазни са, но пък месото им е приятно и става крехко. Първо размразявам маншоните. Почиствам кожата, ако има остатъчни пера по нея. Прехвърлям мръвките в тенджера. Наливам вода колкото да ги покрие и похлупвам. Варя около четиридесет минути. Изваждам маншоните в тавичка. Бульонът прецеждам. Топлите мръвки намазвам с топено сирене. Овкусявам ги със сол и зелени  подправки. Поливам с чаена чаша бира и същото отмерено количество прецеден бульон. Покривам тавата с алуминиево фолио. Пека на бавен огън около час и половина. Месото става много крехко и ароматно. Сосът е пикантен и с лек сиренов привкус.


Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Сигнал на АСС „А. Политковская“: Измама в АЕЦ „Козлодуй“, съвместно с френски концерн

http://www.eurochicago.com/2014/08/izmama-kozloduy-areva/

Сигнал на инж. Петър Пенчев от Асоциацията на свободното слово "Анна Политковская" до председателя на Европарламента Мартин Шулц, до председателката на Комисията по петиции при ЕП Сесилия Уикстрьом, до френския посланик в София Ксавие дьо Кабан и до българския главен прокурор Сотир Цацаров. В сигнала се казва, че френският държавен енергиен концерн АРЕВА е променил текст в интернет страницата си, отнасящ се до дейността му в България "за да прикрие престъпление, което се подготвя да премине в рецидив, на обща стойност много над два милиарда лева.” И се настоява "да се извърши проверка от Европейския парламент, както и от френската и от българската прокуратури поотделно и заедно, защото изнесеното е неопровержимо доказателство за пълната липса на прозрачност в ядрената енергетика не само в България, но и във Франция..."

Страници: 1 | 2

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване