Озаптяват финансовите къщи

http://bulgarski.pogled.info/news/57709/Ozaptyavat-finansovite-kashti

/Поглед.инфо/ Финансовите къщи, които търгуват с валута в брой, трябва да се регистрират в НАП до края на септември, напомнят от приходната агенция.

Индийка бе омъжена за улично куче

http://interesen.pogled.info/news/57708/Indiika-be-omazhena-za-ulichno-kuche

/Поглед.инфо/ 18-годишна индийка бе омъжена за улично куче, за да се спаси от проклятие, съобщи в. "Дейли Мирър", като цитира местните медии.

Поглед назад към бъдещето ни на възроден народ

http://ivo.bg/2014/09/05/%d0%bf%d0%be%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b0%d0%b4-%d0%ba%d1%8a%d0%bc-%d0%b1%d1%8a%d0%b4%d0%b5%d1%89%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d1%8a%d0%b7%d1%80%d0%be%d0%b4/

Националният празник –

тържество на духовното единение  или конюнктурен

                                                  политически акт

Киро Проданов

                                                                         историк

 

Днес и децата знаят, че националният празник на една държава е най-важният официален празник и както пише в „Уикипедия“ това обикновено е датата с най-важно значение за историята на нацията и държавата.Ако в монархиите това обикновено е рождената дата на монарха, то в мнозинството държави е денят на независимостта, а за нашата „народна република“ цели 44 години 9 септември не само бе наложен от тоталитарната комунистическа власт на БКП за национален празник, но се превърна в еманация на идолопоклонничеството  пред самата партия-държава чрез поредица от „всенародни инициативи“. Същата тази партия, която в залеза на своето съществуване след кадровия земетръс от ноември 1989 г. предприе нескончаеми мимикриращи опити да спасява Системата си чрез всевъзможни действия. Едно от тях бе свързано именно с националния празник – с решение на тогавашния Държавен съветначело с П. Младенов на 27 февруари 1990 г. денят на Освобождението от османско иго бе обявен за национален празник на страната. Така докато протичат процесите на обособяване на бъдещата демократична власт и очертаване на новите приоритети, преходните управници на комунистическата номенклатура приемат и утвърждават за национален празник една меко казано спорна историческа дата. Вероятно за компенсация и препотвърждаване на разклатеното доверие във „вечната признателност“ към „големия брат“ заради „неудобния“ вече 9 –ти септември.*

В последните няколко години се поде дискусия коя от трите дати в нашата история е най-подходяща за национален празник – 3 март, 6 септември или 22 септември. И кой е  критерият да определим дали наистина една от тези дати е с „най-важно значение за историята на нацията и държавата“ ни по общо утвърдената практика в света? Привържениците на идеята  национален празник да бъде Денят на независимостта 22 септември се обособиха в политическо движение. С най-голямо уважение и симпатии към всички тях защото  всяко от исканията им за реформи в страната заслужава адмирации. Но от гледна точка на елементарната историческа логика и на конкретното обществено-политическо развитие у нас изборът на която и да е от трите дати е несправедливо и поради това никога споровете около националния празник няма да престанат.

Денят 22 септември официално утвърждава независимостта ни през 1908 г., след като преди това на 6 септември 1885 г. шепа герои осъществиха Съединението при всеобщата народна подкрепа и защита, довършвайки  фактически делото на Освободителната война от 1877/78 г. Една война, от която се роди Свободата, макар и ден да не сме живели в Санстефанска България. Несъмнено всяка от тези дати има своята историческа стойност и значимост в родната ни история. И редно е да са наши официални празници, чествани като Ден на Свободата, Ден на Съединението, Ден на Независимостта.  Определянето обаче на който и да е от тези дни за национален празник е меко казано подценяване(или дори противопоставяне) на другите два. И още нещо – факт е, че визирането на едно военно-политическо събитие за Денят с най-голяма значимост за нацията и държавата, какъвто смисъл трябва да има националният празник ще ни изправя, според израза на Станислав Стратиев, пред участта „винаги да избираме най-лошия вариант“ и пред другата парадоксална българска участ „силата да прави съединението, а не съединението силата“.Не постигането на националния идеал с участието на страната и народа ни в четири войни потвърждава нуждата от смяна на подхода за избор на Денят национален празник.

И в конкретния случай най-важното: всяка от посочените дати в нашата история, достойни да се отбелязват като официални празници, нито поотделно нито заедно не биха били възможни без силният духовен заряд на българската народност, консолидиран около празника на буквите и писмеността, празнуван  още  в далечната 1813 г., през цялото Възраждане, в Третото българско царство и в годините на тоталитарния социализъм. Защото ако и да е изчезнала българската държава през пет вековното османско владичество, ние българите винаги сме имали „Държавата на духа“ по израза на акад.Дм. Лихачов в забележителния мудоклад от 1981 г. А както казва и проф. Роже Бернар, „спасявайки делото на Св.св. Кирил иМетодий,България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност“.

Защо 24 май е истински значимият в душите и сърцата на българите официален празник, единствен всепризнат и почитан Ден на българската просвета и култура?Отговорът е много прост- защото в продължение на почти 200 години празнуван от ученици, родители, от млади и възрастни, от църковната и светските власти, винаги с непринудена възторженост, без забрани дори от чуждоземната власт, този всекиму емоционално въздействащ празник  в най-голяма степен е повдигал самочувствието, признателността и почитта на българския народ. Подготовката и провеждането на тържествата за 24 май винаги са били най-продължителни и особено вълнуващи за ученици и родители, за учители и културни дейци в по-ново време, за всички нас – без разлика на пол, възраст, етнос, вяра. За това без колебание можем да кажем, че Денят 24 май, честван до 1916 г. на 11 май по църковния календар, се е превърнал в най-естественото всенародно тържество на духовното единение и самоуважението на българския народ. Няма в нашия празничен календар друг такъв тържествен ден с толкова силно емоционално и прочувствено въздействие върху всеки човек – ученик, родител, възрастен.

Несъмнено това дължим и на забележителния факт, че още в оригиналния текст на „Химнъ на Св.св.Кирилъ и Методи“ на Стоян Михайловски от 15 май 1892 г. е заложена великата идея за силата и значимостта на духовното възраждане и единение, така близка до сърцето на всеки наш сънародник:

Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
ти чест и слава поднови!Върви към мощната просвета!
В световните борби върви,
/от длъжност неизменна воден -
и Бог ще те благослови! /2

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
там, гдето знаньето живей!

Няма човешка душа, която да не трепва с възторжено умиление и сладостна тъга от тези силни слова, претворени в прекрасна маршова песен от талантливия композитор Панайот Пипков през май 1901 г. Масово химнът започва да се изпълнява във всички училища още от следващата 1902 г. Колко силна е била тази потребност от духовно единение в прослава на образованието и науката доказват четирите опити за написване на такъв химн 50 години преди  Ст.Михайловски от не без известните негови съграждани и учители в същото класно училище на гр.Елена – Стоян Робовски,  Иван Момчилов, Иван Кършовски и Йордан Ненов. Знаем как прекрасната музика на композитора Пипков увековечава текста на Михайловски и го превръща във всенароден химн, гордост за народа и нацията ни. Ето и забележителните слова в химна, чийто дълбок смисъл е в пълно противоречие с националната доктрина, родена от идеите на 3-ти март, 6-ти и 22-ри септември и последвалите неуспешни опити за военното й решаване: „Безвестен беше ти, безславен! О, влез в историята веч,  духовно покори страните, които завладя със меч!“

Робувайки обаче на своите идеологеми, комунистическата цензура премахва „божията благословия“ и безскрупулно редактирайки автора, разрушава  благозвучието във възрожденската мисъл на текста му. За комунизма авторските права никога са нямали стойност, освен да бъдат присвоявани и фалшифицирани, както и в този случай! А последиците сега отнасят цели поколения, които дълго ще изучават цензурираната ни история, без да им се дава възможност да познават истинската история на самата тоталитарна комунистическа власт. До кога ще живеем с греха на тази власт, прекроила философията за определяне на празнично-обредната ни система? Учудващо е например, че 3 март се отбелязва като празник само до 1949 година, а от 1950 до 1987 е вън от списъците на неприсъствените дни, с изключение на 1978, еднократно отбелязан като официален празник по повод 100 години от Освобождението.

Всички тези факти доказват липсата на каквито и да са обективни и научно обосновани критерии за определяне на важните за нацията и държавата ни празнични дати. Времето на емоциите от промените изтече, както и от досадата на дългият и труден преход. Нужна е трезва преоценка на тези държавни символи, ако искаме да ни управляват реализмът и прагматизмът. Досегашната липса на   държавническо мислене за ролята и значимостта на денят Национален празник е крайно време да бъде запълнена от плодотворна обществена дискусия и окончателно решена с референдум или вишегласие на парламента. И това зависи от всички нас и от всеки поотделно, ако не искаме повече политическата власт да ни казва кога и какво да празнуваме, особено пък националния празник. Време е да бъде отнет като инструмент  на политическата конюнктура. Защото освен символ на националното единение, той има особено значение за утвърждаване по израза на Златко Енев на „българския граждански патриотизъм“. Патриотизмът, далеч от шовинистичните и националистически крясъци „против“, а залагащ на възрожденската „заедност“ И защото въздигането на едно утвърдено всенародно тържество  като 24 май в национален празникнесъмнено ще впише „етническата идентичност в дефиницията на една гражданска нация, за да имаме ефективна държава и успешна национална общност“(Огнян Минчев).

Който не вижда и не разбира как сегашният национален празник буквално разделя нацията, как минира всякакви  приказки за „интеграция на малцинствата“ и наред с другите негативни фактори дори заплашва духовното единство, той просто трябва да изпрати „държавническото си мислене“ на основен ремонт, за по-сигурно вън от голямата политика. И тогава поглеждайки от страни по-ясно ще осъзнае, че всъщност освен всичко друго, Националният празник е живият паметник на моралното и гражданско самочувствие. Че този ден по един непринуден начин винаги е спомагал за утвърждаване на Идеята за целокупна българска народност, единствена  оказала се устойчива през вековете.

Защо именно 24 май Национален празник на републиката?  Или какво все пак ще постигнем, ако веднъж за винаги променим датата на най-важния си официален празник? Според мен четири са основните цели и положителни последици от тях, изключително важни за държавата и нацията:

  1. Преливането на отдавна утвърдения всенароден празник на буквите и писмеността, на просветата и културата*  с честването му и като национален празник неминуемо ще повишава градивния емоционален заряд на гражданите, непринудено пораждайки в тях целеустременост към знанието и културата по край грижата и радостите за изявата на деца и внуци. Логично ще последва по един естествен начин идейно обогатяване на училищните тържества и на държавните ритуали, каквато потребност особено в годините след прехода се чувства доста осезателно.
  2. Като най-важен сред всички официални държавни празници, националният ще придобива все повече смисъл и на празник за тържество на единството на нацията с многообразието на етнически и верски традиции. Взаимният стремеж да се чувства всеки един гражданин на републиката достойно уважавана личност без съмнение ще укрепва националното разбирателство и със сигурност ще бъде крачка напред към единение около важните национални приоритети.  Разработвайки различни  форми на тържествени ритуали, институции и организации ще насърчават и популяризират приноса на хора от всички слоеве на обществото за укрепването на това единство.
  1. Честването Денят на писмеността и културата като национален празник има огромно символно значение за стимулиране развитието на нова гражданска култура във всички сфери на живота. С нарастващо съзнание за принадлежност към европейските културни ценности, българските граждани като част от голямото европейско семейство все по-активно ще изискват, търсят и прилагат нови критерии за изява на националното достойнство и на културата във всички области на живота. Защото всеки вижда как почти навсякъде ние страдаме именно от липсата на всеобхватна култура – в обучението и възпитанието на децата и във всички области на материалния живот. Ежегодно празникът би бил повод за своеобразен отчет за постигнат напредък в усвояването и прилагането на гражданската култура, за осмислянето на нови цели от държавните власти и гражданските сдружения.
  2. Денят 24 май винаги ще бъде повод да търсим и прилагаме най-доброто от стичането на различните култури в нашето ежедневие. Ще ни предизвиква и помага да обогатяваме неразривната връзка между древната и средновековната с възрожденската и новата история на България. Това е не просто денят на определено историческо събитие, а тържество на вековна народностна традиция, опазила народността и възкресила държавността. Същността на празника е такава, че винаги ще предполага обновяване на ритуали и почести, ще мотивира надграждането на различни културни ценности в националното и в европейското ни културно-политическо пространство. В един ден ще звучат два химна, толкова близки по смисъл и чувствено въздействие, които наистина пораждат национална гордост. Защото именно националното самочувствие винаги е било и ще бъде в основата на творческите пориви и на стремежа към напредък.

      Нима Денят, в който векове сме чествали този напредък, може да бъде оспорен

      като най-достоен за български национален празник?

 

  • Всъщност се оказва, че Държавният съвет на все още силната през февруари 1990 г. тоталитарна власт доста тенденциозно и по чисто идеологически причини е наложил за национален празник 3-ти март, макар същата тази власт дълго време да не е зачитала този ден дори като „неприсъствен“. Нима трябва днес, а и в бъдеще свободното гражданско общество да продължи да се подчинява на поредната комунистическа приумица и безпринципна непоследователност?

 

  • За по-обективно следва да наложим определението „българска“, а не „славянска писменост“ пред вид на факта, че днес мнозинството от славянските държави ползват латиницата, а единствено България представя в ЕС кирилицата. Много работа ни предстои в отстояване на българската мисия ( а не изобщо на славянството) в ЕС, ако трябва да перифразираме делото на първо апостолите в Рим.

Бургас, юли 2014 г.

 

Няма съмнение, че единствено политици от ГЕРБ и Реформаторски блок могат да инициират нужната промяна на денят Национален празник Остава ние обикновените избиратели да им поставим въпроса в дневния ред с надеждата, че в следващите четири години ще очертаят пътя на истинските реформи за окончателно преодоляване на тоталитарното наследство.

P.S. Авторът Киро Проданов, чест коментатор в ivo.bg, е правил опити да предложи този текст другаде, но се оказало, че “няма интерес” към провокирането на дискусия за националния ни празник.С публикуването на неговия текст тук можем да се надяваме подобен интерес да се появи, макар и без конкретен “информационен повод” ( ivo.bg)

Съдът, не аз, вдига Добруджа на бунт

http://bulgarski.pogled.info/news/57707/Sadat-ne-az-vdiga-Dobrudzha-na-bunt

/Поглед.инфо/ Икономическият министър от кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев възрази остро срещу твърденията, че той е взел решението за проекта "Парк Плейс Енерджи".

Чупят ръцете на немарливите ученички за джебчийки в Камено

http://petel.bg/CHupyat-ratsete-na-nemarlivite-uchenichki-za-dzhebchiyki-v-Kameno__82841

Джебчийките от България се смятат за едни от най-сръчните в Европа. За да се научат да крадат обаче те ходят на училище. Твърди се, че...

До седмица чакат развръзка за КТБ

http://bulgarski.pogled.info/news/57706/Do-sedmitsa-chakat-razvrazka-za-KTB

/Поглед.инфо/ До седмица се очаква да има развръзка по случая на КТБ. За това загатна зам. финансовият министър Кирил Ананиев на заседание на тристранката.

Моето голямо родопско разочарование

http://patepis.com/?p=49731

Това лято имаше доста възхитени отзиви от Родопите – днес ще видим едно съвсем друго мнение.

Приятно четене:

 

Моето голямо родопско разочарование

Да , правилно сте прочели ! Никога не съм си и помислял , че мога да напиша думите „Родопи“ и „разочарование“ в едно изречение , но човек никога не трябва да казва „никога“.

Беше понеделник , слънчев и обещаващ добри емоции в планината. Идеята беше

разходка до Буйновското ждрело и село Ягодина

Всичко беше прекрасно, трафикът нормален като за делничен ден , времето слънчево , дупките по пътя нормални , като за България …. Стигнахме до язовир Тешел и се отбихме към Ягодина и Буйново . Който е минавал по този път знае красотите на реката и скалите .
Наближаваме разклона за Ягодина и виждаме табели рекламиращи хотели и хотелчета , ресторанти и заведения. Големи , шарени , доста кичозни и никак не се вписват в околните красоти , но какво пък . Рекламата продава продукта . Казваме си: и тук е стигнала модерната реклама. След стотина метра ни очаква нова изненада – знак за платен паркинг с пояснение , че е дълъг 3000м , цели три километра . И една строга табела – паркирай в дясно. Излиза , че път от националната пътна мрежа , за който си купуваме винетки и се поддържа от нашите данъци някой тарикат чиновник е превърнал в източник на приходи. Заприлича ми на сините зони в градовете , но пък точно сега нямаше да влизаме в Ягодинската пещера , така , че нямаше да се ползваме от благата на това чудо паркингопът , за който дори не бяха се погрижили поне да му повдигнат банкета , че да е по-удобно паркирането.

Карам си кротко край паркирани автомобили и наближавам входа на пещерата , пред който има двадесетина човека , чакащи вероятно да влязат. Освен тях обаче в средата на тесния път стои смело една дама. 25 – 30 годишна , със зелена светлоотразителна жилетка, с димяща цигара между зъбите, телефон на ухото , затиснат с рамото и стискаща здраво с две ръце мобилен касов апарат. Приближавам , тя не помръзва. Спирам на половин метър от нея , пак не реагира. Продължава си телефонния разговор по средата на тесния път. Изчаквам минута, после втора и натискам кратко клаксона. И има реакция. Дамата казва високо в телефона „ чаай малко“ и се приближава до вратата на колата , но плътно , така че не мога да продължа напред без да я закача . Казвам „може ли да се дръпнете , за да продължа“ И получавам най-неочаквания отговор

„Не може , докато не си платиШ“

Трябват ми няколко секунди за реакция. Имам винетка , платил съм си данъците … и питам „ От кога в България има платени участъци от пътища“ и нова изненада „Докато не пратиш, няма да минеш“ и вече набира нещо на касовия апарат. Нов опит от моя страна „ Значи за да отида до Буйново трябва да плащам???“ И поредния бисер „Ма ти до Буйново ли шъ ходиш ? Аре изчезвай.“ Прави крачка в страни и продължава важния телефонен разговор , подръпвайки от цигарата , която през цялото време на интересния ни диалог не е извадила от устата. Побеснявам , но броя до десет и поглеждам към баджа с името , който виси на врата на особата . Прочитам само първото име – Стефка – преди да се врътне на пети и да скрие надписа . Слизам от колата и питам за името, тя се обръща и го прочитам цялото – Стефка Шапакова . И получавам нова изненада

„Аре махай съ бе“

Качвам се и потеглям , след като съм записал името , за да не го забравя.

Подминавам изхода на Ягодинската пещера и след стотина метра нова изненада . Асфалтът свършва като отрязан с нож и пътят става на дупки , чакъл и пръст. От последното ни ходене до прекрасното село Буйново , нищо не се е променило. Всъщност има промяна , пътят е станал по-лош. Продължавам още стотина метра до първото по-широко място и с няколко маневри обръщам. Поемаме обратно с идея да се качим до

Ягодина –

все нещо хубаво да ни се случи – красиво село , хубави хора … по спомени от преди няколко години. Обаче на човек като му тръгне…

Стигаме селото и спирам на площада. Оглеждаме се за кафе. Избор има. В сграда тип смесен магазин от зрелия соц. Има две заведения , но предпочитаме трето – близкия хотел „Ягодина“. От вън изглежда обещаващо добре. В двора е още по-добре. Ново , чисто , поддържано. Сядаме под навес , а над главите ни висят китки от билки и ухае на чубрица и риган и още други билки , на които не знаем имената , но е невероятно ароматно.

4835 Ягодина, България

Казваме си „Това е МЯСТОТО“ и забравяме всичко отрицателно от деня. Но… Щастието не трае дълго. Около 20 минути. Толкова време седяхме под уханния навес. Единствените клиенти. А през 4 маси от нас седят 7-8 жени , явно от персонала , защото на доста висок глас коментираха минали и предстоящи смени , работно ежедневие и други подробности от хотелско – ресторантското ежедневие. По облеклото можеше да се разпознаят камериерки, сервитьорки, администраторка. През цялото това време дори не погледнаха към нас. За тях ние не бяхме там. Въпреки красивото място и уханието на билки разбрахме , че тук кафе няма на пием. Не и днес.

Станахме и излязохме на улицата без дори да бъдем удостоени поне с поглед. Тръгнахме обратно към площада и пред нас отново имаше избор. Две заведения в стария соц. Абе соц., соц., ама може пък да ни обслужат. Приближавайки четем рекламите на едното : Национална кухня , Родопски специалитети , Скара на жар , Кафе … Решаваме – това ще е. Пък и обяд наближава , може и да хапнем освен кафето. Качвайки се по стъпалата към откритата тераса ентусиазмът ни се изпарява с всяка измината крачка. Носи се една чалга . Ама от най-мазните. А малкото посетители си пият кротко ракията и явно им харесва. Връщаме се от средата на стълбите. Все пак в сърцето на Родопите с родопски специалитети и национална кухня очаквахме „Руфинка“ и „Делю хайдутин“.

Вземаме кафе от третото заведение , най-невзрачното. Пием го набързо и потегляме. С горчив вкус в устата и мисълта скоро до не се върнем по тези места. Жалко! А толкова ни харесваше там преди време.

За наша радост следващите няколко дни в Родопите , но на други места ни върнаха добрите чувства към тази чудна планина с красива природа и прекрасни хора.

Моят съвет е:

не ходете в близките няколко години в село Ягодина и Ягодиската пещера. Има много други места в Родопа планина които заслужават. Да , планината навсякъде е еднакво красива , но хората са различни. Вече! Ако искате да видите ждрелото, отидете и вижте невероятните природни образувания, скалите , реката и горите. Като стигнете разклона за Ягодина – там е по-широко – обърнете колата и се върнете. Спестете си нашето разочарование!

Автор: Ван 13

Други разкази свързани с Родопи – на картата:

Коритаров се връща в БиТиВи, но го прецакват

http://bulgarski.pogled.info/news/57705/Koritarov-se-vrashta-v-BiTiVi-no-go-pretsakvat

/Поглед.инфо/ Георги Коритаров се завръща още този уикенд в ефира на Би Ти Ви, но е прецакан, тъй като няма да води сам новото си предаване, коментират телевизионери.

Критична е ситуацията в Берковица, налага се евакуация след наводнението

http://petel.bg/Kritichna-e-situatsiyata-v-Berkovitsa--nalaga-se-evakuatsiya-sled-navodnenieto__82839

Поройни дъждове паднаха на много места в страната тази нощ.  В Берковица е обявено бедствено положение и е задействан планът за...

Обявяват кой български град ще бъде номиниран за Европейска столица на културата

http://petel.bg/Obyavyavat-koy-balgarski-grad-shhe-bade-nominiran-za-Evropeyska-stolitsa-na-kulturata__82840

На официална церемония, от 17:30 ч. в галерия „Средец" на Министерство на културата, председателят на експертното жури Стийв Грийн ще обяви...

Простотията даже не умее или не иска да се извини!!!

http://bulgarski.pogled.info/news/57702/Prostotiyata-dazhe-ne-umee-ili-ne-iska-da-se-izvini

/Поглед.инфо/ "Вижда ми се цинично, след като ГЕРБ наложи мораториум в парламента за шистовия газ, от една страна министър Светлана Жекова да разрешава в рамките на една-две седмици нещо, което би създавало обществено напрежение – категорично против съм. Второ, тези, които са подписали споразумението в лицето на Драгомир Стойнев, сега да правят протест. Отворете в интернет и вижте кога е подписана тази сделка и от кой министър".

ЧРД! Георги Илиев стана на 33 години

http://petel.bg/CHRD--Georgi-Iliev-stana-na-33-godini__82837

Бившият халф на Черно море и настоящ на китайския Шъдзяджуанг Йонгчанг Георги Илиев става днес на 33 години. Празникът заварва Жоро в...

Любовна драма в съда: Показанията на Деница заковали гаджето й Митко

http://petel.bg/Lyubovna-drama-v-sada--Pokazaniyata-na-Denitsa-zakovali-gadzheto-y-Mitko__82838

„Да ме бяха убили мен по-добре. Не трябваше да става така”, каза Митко, сочен за убиец на Евгени, в края на заседанието пред съда. Снимка:...

Зимнината поскъпва до 15 на сто заради дъждовете

http://petel.bg/Zimninata-poskapva-do-15-na-sto-zaradi-dazhdovete__82835

Консервите тази есен ще са по-скъпи с 10-15%, прогнозираха производители. Честите дъждове подпалиха болести в градините и реколтата е...

Федерер остави жива мечтата за титла №18 с велик обрат

http://petel.bg/Federer-ostavi-zhiva-mechtata-za-titla----18-s-velik-obrat__82836

"Някой ден ще обяснявам на децата си, че съм играл срещу Роджър Федерер", поклони се пред съперника си Гаел Монфис преди днешния...

Братя Галеви ще правят черква в Претория

http://petel.bg/Bratya-Galevi-shhe-pravyat-cherkva-v-Pretoriya__82834

Въпреки затрудненото финансово състояние държавата е отделила 45 000 евро за строителството на православен храм в Претория, ЮАР, пише...

Флорентински стек

http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/ktwv29uw4lI/

След като си обещах малко почивка от тосканската кухня, сега сигурно се чудиш какви ги върша. Ами, нагаждам се според настроенията на месарниците. Това е много деликатна работа. Ако решиш да приготвиш телешко задушено, разбира се точно в този ден няма да има подходящото телешко, даже изобщо някакво телешко. Ако пък ти се ядат агнешки котлети може да си обикаляш цял ден и да не намериш идеалното парче, което ти трябва за да удивиш гостите си. Виж, със свинско е пълно, не мога да се оплача, обаче пилешко изобщо няма. Както и да е. За говеждото мисля да попиша и по специално за разрез, който никой у нас не си прави труда да направи.

Флорентински стек

Когато с Вальо посетихме Флоренция, беше неизбежно да не опитаме флорентинския стек. Не че не се предлага в цяла Тоскана, но друго си е да ядеш флорентински стек във Флоренция. Тогава усетих нещо, което никога досега не съм усещала с небцето си. Може би само веднъж или два пъти, когато правих някакви опити да пека месо по рецепти на Хестън Блументал. Но не, не беше само суровият вкус на кръв, беше вкусът на месо. На говеждо месо. Тогава си помислих, възможно ли е някога да опитам този вкус в родната си страна? Обаче без да посещавам аржентински ресторат, а просто ей така у дома да си приготвя един Т-бон стек. Разбира се, цената му е висока, това не трябваше да провокира паника и отказ. Но да видим какви бяха опциите ми.

Т-боун стек

Първа опция – Метро. Тук има Т-бон от Франция за около 40 лв парчето. Добре. Ще си помисля малко и ако трябва пак ще се върна.

Втора опция – български ферми. В една от тях се предлага Т-бон стек в пакет с още много други меса за много пари. Добре. Мога да инвестирам, все пак говорим за екологично отгледани животни от специална порода за месо и прочие. Обаче имам малък фризер, а пък покрай мен няма други луди да се запасяват с месо за половин година, че и повече, затова се наложи да се откажа. Втората ферма предлага самостоятелни Т-бон стекове, обаче в момента там не се правят тези разрези. Не ми се дава голям шанс.

Трета опция – обиколки по месарниците из София. Това се оказа, че не е никаква опция, защото такъв разрез като Т-бон не се прави и явно всички предпочитат да отделят филето и контрафилето като самостоятелни продукти. Както обикновено разфасоването на месото в нашата страна е различно от… струва ми се навсякъде другаде и винаги когато следвам чужда рецепта с месо се вкарвам във филми, речници, схеми на животни с отделните части месо и накрая импровизирам както сметна за добре, защото в месарницата не намирам това, което ми трябва.

Зарязах всякакво търсене и се отдадох на покой и на ядене на домати. Един ден имахме да свършим малко работа в Младост и така и така сме там, реших че ще бъде добре да направим седмичния си пазар в Хит. Отдавна не бях ходила там, затова трябваше да си опресня информацията за стоките, които се предлагат като бавно и старателно минавах по всички стелажи, разглеждах, четях етикети и сравнявах с други магазини. За момента нямах нужда да купувам месо, но все пак минах покрай месния щанд и погледът ми изненадано се спря на два Т-бон стека. Не може да бъде! Погледнах по-добре. Стековете са с произход България. Не може да бъде! Цената за килограм е подозрително ниска. Попитах откъде точно е месото, но не можаха да се сетят за града, който започвал с буквата „Х“. Хубаво де! Дали пък това не беше моят шанс да се опитам да приготвя Т-бон стек у дома? Изобщо не се чудих и грабнах единия 600-грамов стек.

Флорентински стек

Вече си наясно, че готвенето на Т-бон ще ми бъде за първи път, затова се наложи да се информирам как точно да приготвя стека и то без условия да запаля огън и да сложа скара върху него. Спрях се на готвене само на котлон, въпреки че има варианти стекът да се довърши във фурната. За най-добър резултат ми трябваше нещо тежко и масивно като чугунен тиган, но все още не съм инвенстирала в такъв, затова използвах чугунената си тенджера, в която стекът се побра като по мярка на дъното ѝ. Готвих го точно по 5 минути от всяка страна и след като го разрязах и опитах, месото беше сочно и вкусно,  но си мисля, че по 4 минути на страна ще бъде още по-добре. В крайна сметка това зависи и от дебелина на парчето месо. Е, все пак си попирухваме с Вальо над този Т-бон стек, който сервирах със зелена салата и печени картофи с розмарин.

Преди да продължа с рецептата на флорентинския стек искам да ти съобщя добрата новина, че стартирам кулинарни курсове заедно с Кулинарно училище Меню.  Ето какво предстои:

Ще се радвам да се видим там!

Флорентински стек

Информация за приготвянето му прочетох в wikihow.com и в книгите Tuscany и Recipes from Tuscany.

Казват, че флорентинският Т-бон стек се взима от специална порода говеда, наречена Кианина. Има създаден стандарт за разрезите и дебелината им, която варира между 3 и 4 см. Въпреки това дори във Флоренция не е изключено да се сервират стекове от други породи отглеждани в Аржентина или Франция. Моят е с полу-известен произход и всичко, което знам за него е, че е от България. Доста обезкуражаващо за стек, навярно ще си помислиш, но все пак не беше никак лош след като го сготвих.

Т-бон стекът си е самодостатъчен. Искам да кажа, че е напълно достатъчно семпло овкусяване само със сол и черен пипер, като порцията месо се завършва с поливане с малко зехтин, ако говорим за приготвянето на флоренстинския стек. Той се запича на скара под която гори жарава, като се обръща от двете страни за кратко време, така че в средата да остане почти суров. За флорентинския Т-бон стек не съществуват изразите средно изпечен или още повече добре изпечен. Тъй като нямам възможност да пека стека на огън за рецептата използвам електрическия си котлон и чугунен съд.

Продукти за две порции:

  • 1 Т-бон стек, около 600 грама, с дебелина около 3 см
  • зехтин
  • сол и прясно смлян черен пипер

Парчето месо се изважда от хладилника 30 минути до 1 час преди да се сготви. Подсушава се хубаво с кухнеска хартия. Поръсва се от двете страни със сол и прясно смлян черен пипер.

Чугунен тиган (в моя случай чугунена тенджера) или друг тежък съд с дебело дъно се нагрява на силен огън. Когато съдът се загрее добре в него се излива около една супена лъжица зехтин и преди да започне да пуши се поставя стекът. Готви се по 4-5 минути от всяка страна като се помръдва и обръща с щипки. Не се използва вилица и месото не се набожда с нея.

Когато стекът е готов се изважда върху затоплена чиния. Покрива се с алуминиево фолио и се ставя за десетина минути преди да се разреже. При сервиране се полива с малко зехтин.

Флорентински стек

А това са още истории и рецепти от Тоскана:

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Флорентински стек е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Страници: 1 | 2

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване