Thalloderma Shop
09/28/15 21:28
(http://www.gorichka.bg/)

Човечеството срещу себе си

Промяната в климата е факт и който го оспорва, явно е прекарал последните няколко години в пещера. Оттук насетне най-важният въпрос, който човечеството има да решава, е този за собственото му оцеляване. Знаем, че имаме силите да се справим, защото разполагаме с всичко необходимо за това: светли умове и смели визионери. Ето малка част от стъпките, които вече правим, за да предотвратим катастрофата:

Умните прозорци

shutterstock_129343031_Resized

Не се чистят сами, нека да го уточним в самото начало. Това, което правят, е да спестяват доста енергия като контролират количеството топлина и светлина, преминаващи през тях. Всичко е благодарение на едни възприятни нанокристали, разработени в университета в Тексас от екипа на Дилиа Милирън. Само в Щатите енергията, която се губи заради не толкова умните прозорци, се равнява на близо 50 милиарда годишно. Умните обаче могат да се справят с тази загуба.

Слънчева енергия за всички

Solarsiedlung_von_oben

Само допреди няколко години соларните панели бяха лукс и за обикновения човек изглеждаха като някакви съоръжения от бъдещето. За по-малко от 10 години цената им е паднала с близо 70 % и днес по целия свят домакинства инсталират панели по покривите на къщите или в дворовете си. Такива има дори и в Белия дом. Какво ни спестява това? В личен план – между 20 % и 30 % от месечната сметка за електричество; в глобален – една планета.

Няма пари за „мръсни индустрии”

552e829898f46.preview-620

Тенденцията започна преди около 5 години и на мнозина не им се вярваше, докато само преди няколко месеца Bank of America не обяви, че редуцира финансирането си за въгледобивната индустрия с идеята да го преустанови окончателно в близко бъдеще. Най-големият пенсионен фонд на Норвегия, известен доскоро като „Нефтеният фонд”, преустанови подобни инвестиции след правителствено решение. „Деинвестиционното движение” тече с пълна сила в повече от 43 държави по света, сред които Италия, Холандия, Германия, Великобритания, където частни инвеститори и институции също ограничават инвестициите си във фосилни горива. Изглежда финансовият сектор си е дал сметка, че мините вече не са толкова добра идея, особено когато трябва да се мисли за най-ценния ни капитaл – Земята.

Електрически колички

Electric-Car-sign

Само че не са от онези блъскащите се в лунапарковете, а напълно редовни и съвсем, съвсем истински автомобили, които се движат и по софийските улици. Преди година Общината пусна първия електрически автобус. Сега една от големите таксиметрови компании пробва как ще се справи в градския трафик изцяло електрическа кола с 0% вредни емисии. Същата кампания в момента тече и в Ню Йорк и Лондон, а резултатите са повече от обнадеждаващи.

–––

За да разбереш дали държавите, бизнесът и хората правят достатъчно по най-важния въпрос – този с климатичните промени, ела на 8-и октомври на Дебати Горичка – Климат.

gorichka_debate_page

Дебати Горичка са част от проекта „Агенти на промяна: платформа за информираност и реализация към по-устойчиво бъдеще“, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 и се осъществяват с подкрепата на Френски институт София. www.ngogrants.bg

Публикувана на 09/28/15 21:28 https://gorichka.bg/chovechestvoto-sreshhu-sebe-si/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване