Thalloderma Shop
10/22/15 21:32
(http://www.gorichka.bg/)

Дебати Горичка – Бежанците и България: отворени или затворени граници

 debati-gorichka 4,5 милиона. Толкова са сирийските бежанци според официалната информация. Според неофициалната вероятно са повече. Когато светът понася война, заради която толкова много хора са принудени да напуснат дома си, всеки е засегнат, никой не остава просто очевидец на процеса. Затова Горичка вижда бежанската вълна като тема с първостепенна важност. Ние нямаме отговорите, но смятаме задаването на някои въпроси и разговорът с разумни доводи за абсолютно наложителни. Виждаме смисленият разговор като единствената възможност за вземане на решение как трябва да реагираме в тази безпрецедентна ситуация.
70x50_poster_refugees__boat_CMYK
 
ДЕБАТЪТ
Вторият дебат от поредицата, организирана от Горичка, е посветен именно на тази голяма тема, която сме решили да разгледаме още „на границата”. Какво се случва по граничната бразда и как трябва да посрещаме бежанците – с отворени или затворени граници? Съществува ли еднозначно решение и има ли кой да го вземе? Какви ще бъдат последствията при отворени и затворени граници – за всеки един от нас, за България, за Европа?
28-и октомври 2015 г. от 19:30 ч. във Френски институт България, в София, на пл. Славейков 3.
ТЕЗАТА НА ГОРИЧКА
Горичка смята, че отварянето на границите е по-добър отговор на мигрантската криза отколкото затварянето им. Мигрантската вълна не е просто статистика, а една от най-големите хуманитарни кризи, пред които се е изправяло човечеството напоследък.
70x50_poster_refugees__wire_CMYK
ОТБОРИТЕ
Двата отбора ще защитават и ще оспорват тази теза. Макар че у нас обсъжданията по темата често се възползват от емоциите, участниците в този дебат ще разчитат най-вече на разумните доводи.
Аргументите на отбор Затворени граници са свързани предимно с правовата и икономическата страна на въпроса. Можем ли да охраняваме границите си по такъв начин, че да следим кой и с каква цел ги пресича? Имаме ли ясната представа какво коства на ЕС и на България приемането на бежанци? Можем ли чисто икономически да поемем евентуален приток на бежанци? Има ли реална заплаха пред България?
Отбор Отворени граници обръща внимание, че имигрантите често увеличават благосъстоянието на обществото с готовността си за работа; Европа застарява и има нужда от работна ръка; държавността не е застрашена, тъй като нейната цялост се определя от принципи, независещи от мигрантската криза; границите са все по-условно понятие в 21-и век, а и затварянето им не води до нищо добро – справка: през първите девет месеца на 2015 г. загиват над 3000 души в опитите си да влязат в Европа през Средиземно море.
 
РЕГЛАМЕНТ
Дебати Горичка имат състезателен характер и се провеждат между два отбора, разполагащи със специално зададени параметри на отговорите и времетраенето.
За разлика от повечето форуми тук публиката има главна роля, защото освен жури, което ще определи победителя, ще може да участва активно с въпроси и коментари.
Тя гласува за или против тезата на Горичка два пъти – преди и след дебата. Победителят става ясен след преброяване на мнозинството или на базата на това кой отбор е успял да промени мнението на повече хора от публиката за времето, в което трае дискусията.
EEA Grants poster
Дебати Горичка са част от проекта „Агенти на промяна: платформа за информираност и реализация към по-устойчиво бъдеще“, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 и се осъществяват с подкрепата на Френски институт София. www.ngogrants.bg
––––––
 
За да дойдете на Дебата за бежанците на 28.10.15, сряда, трябва да си запазите място, защото имаме само 120.
 
Билетите са по 5 лева и можете да си закупите от събота, 24.10.15, петък, до деня на дебата, в:
 
_БИОМАГ на пл. Журналист
_БИОМАГ на ул. Кърниградска 13
_Палачинки от Хармоника на ул. Сан Стефано, точно до изхода на подлеза от Орлов мост
_На входа на Френския институт няма да се продават билети.
 
Ако има останали места до вечерта на дебата, ще пишем допълнително в страницата на Горичка във Facebook от къде могат да се закупят преди самия дебат. Следете страницата на Горичка и стената на събитието.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване