Thalloderma Shop
09/26/15 20:11
(http://www.gorichka.bg/)

Дебати Горичка – Климат: Ще избегнем ли катастрофата?

11221998_10153188648883325_699040719276087112_n 2015 г. е ще бъде най-горещата година в историята, измествайки 2014 г. от първото място. Температурата на планетата вече е почти с градус над нормата отпреди началото на Индустриалната революция.

Времето ни за реакция вече не тиктака в часовника, а в термометъра, защото според учените имаме право само на още един градус затопляне.

Преминем ли го, идните поколения ще станат свидетели на необратими процеси в една планета, намираща се на прага на тежко боледуване. Горичка вярва, че никой от нас не би искал да завещае на децата си свят, изгубил перфектния си баланс, и бъдеще, белязано от природните бедствия, превърнали се от аномалии в ежедневие.

Въпросът за трилиони долари и милиарди човешки животи е – ще намерим ли сили да стабилизираме климата, заплашен от самите нас?

70x50_poster_bear

Тезата на Горичка е, че човечеството разполага с необходимите инструменти и воля за да предотврати климатичната катастрофа.

Стъпките в тази посока са много. Световното споразумение за ограничаване на вредните емисии, което се чака в края на годината, е само една от тях. Налице са и други: енергията от слънцето вече не е лукс и се инсталира по покривите на къщите; банките отказват да финансират въглищни централи; за пръв път в историята световни политически и религиозни лидери се обявяват срещу фосилните горива; електрически автобуси и коли за доставки се движат по улиците на София.

Всички сме съгласни, че човешката дейност, и най-вече емисиите CO2 и обезлесяването, предизвикват изменението в климата. Знаем и че до 2050 г. трябва да намалим значително и трайно тези вредни емисии, защото в противен случай ни чакат катастрофални последици.

По тази причина сме убедени сме, че дебат, вдъхновен от една толкова сериозна тема, може да бъде само полезен. Затова Горичка иска да предостави трибуна за конструктивен сблъсък на аргументи.

От една страна, имаме отбор, който защитава тезата на Горичка и според който вече сме на път да изпълним успешно поетите на глобално ниво ангажименти за борба с изменението на климата, благодарение на технологичните иновации и пазарните инструменти. Другият дебатиращ отбор пък твърди, че проблемът е прекалено голям, за да можем да го решим на време, както и че исторически човечеството не е било способно да се обединява за решаването на толкова коплексна задача.

Сега е моментът да разберем имаме ли време и сили да се справим.

В Дебати Горичка ще сблъскваме мнения и ще търсим решения; ще спорим и ще се изслушваме; ще бъдем арбитри и участници.

Ето как:

Дебати Горичка имат състезателен характер и се провеждат между два отбора, разполагащи със специално зададени параметри на отговорите и времетраенето.

За разлика от повечето форуми тук публиката има главна роля, защото освен жури, което ще определи победителя, ще може да участва активно с въпроси и коментари.

Тя гласува за или против тезата на Горичка два пъти – преди и след дебата. Победителят става ясен след преброяване на мнозинството или на базата на това кой отбор е успял да промени мнението на повече хора от публиката за времето, в което трае дискусията.

_______

gorichka_debate_page

Дебати Горичка са част от проекта „Агенти на промяна: платформа за информираност и реализация към по-устойчиво бъдеще“, който се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 и се осъществяват с подкрепата на Френски институт София. www.ngogrants.bg
EEA+Grants+-+JPG

КОГА

Климат
Четвъртък, 8 октомври 2015 г.
от 19.30 ч. до 20.30 ч.
Вратите отварят в 19.00 ч.

Бежанци
Сряда, 28 октомври 2015 г.
от 19.30 ч. до 20.30 ч.
Вратите отварят в 19.00 ч.

КЪДЕ

Френски институт България
пл. Петко Р. Славейков 3

За да дойдете на Дебата за климата в четвъртък, трябва да си запазите място, защото те са само 120.
Билетите са по 5 лева и можете да си закупите от днес, вторник, до четвъртък в:

_БИОМАГ на пл. Журналист и БИОМАГ на ул. Кърниградска 13
_тенис клуб Малееви
_Палачинки от Хармоника на ул. Сан Стефано, точно до изхода на подлеза от Орлов мост
_На входа на Френския институт няма да се продават билети.

Ако има останали места до вечерта на дебата, ще ви пишем допълнително от къде можете да ги вземете преди самия дебат.

С подкрепата на:
logo fr inst

Медиен партньор:

14dnevnik

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване