02/26/16 23:09
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Яхния от спелта с бял боб, бекон и спанак

Това импровизирано ястие от предходната дъждовна събота се оказа много вкусно, дори за песимистично настроеният към всякакви варива Вальо. Мисля, че в цялата история, най-много го притесни спелтата, но в последствие ястието беше обявено за успешно и без да има нужда да се опитвам да разбера от какво точно, аз знаех, че това е основният продукт в него – спелтата. Защото тя е сладка, а както вече знаеш, всичко което е сладко, само по себе си е вкусно. Или поне за мен, защото и за това твърдение може да се поспори. Но целта сега не е това. Просто искам да ти кажа, че може да включиш това ястие като разнообразие в семейното меню и дори да изглежда сравнително постно (а то може да стане и такова, ако се пропусне беконът), за някои по-месоядни, съвсем спокойно може да включиш към него печена наденица. Изпробвано! Но преди това, виж какви чудеса могат да направят тук малко пармезан и пресен босилек като завършек.

Яхния от спелта с бял боб, бекон и спанак

Това ястие е вдъхновено от гъстата тосканска супа риболита и една сходна на нея рецепта, на която попаднах скоро. Всъщност, отдавна ми се искаше да приготвя ястие, в което основната съставка да бъде зърна от спелта и видях прекрасна възможност да осъществя намерението си, когато времето стана дъждовно и съвсем предразположи към комфортна храна приготвена у дома.

Яхния от спелта с бял боб, бекон и спанак

Знам, точно това ястие не би се категоризирало като комфортна храна за нас, защото не е обичайно да варим пшенични зърна, особено пък спелта за солени ястия. Нито оставяме сосовете за яхния толкова редки, че да може ястието да се нарече гъста супа, както е при риболитата. Но за мен тази комбинация от продукти, приготвени по този начин и сервирани като основно ястие в преходния сезон между зимата и пролетта, когато все още имаме нужда от топла и засищаща храна, е дори повече от комфортна храна. Не защото съм свикнала с нея или имам някаква носталгия, която ме кара да се чувствам добре и уютно. Съвсем не. А защото съм приготвила тази храна у дома. Затова ми е комфортно с нея. И уютно и вкусно, и приятно за споделяне. Вероятно ще бъде и поредното предизвикателство за теб. Надявам се да е така.

Яхния от спелта с бял боб, бекон и спанак

Яхния от спелта с бял боб, бекон и спанак

Яхнията не е сложна за приготвяне и става бързо, ако зърната от спелта са сварени предварително. Може да се съхранят в хладилник до 3-4 дни. За да се улесня още повече, използвам бял боб от консерва, но ако предпочиташ, може сам да свариш сух бял боб, докато стане напълно готов.

Ако предпочиташ ястието да бъде вегетарианско, просто пропусни бекона.

За 4 порции.

Продукти:

  • 150 г зърна спелта
  • 240 г сварен бял боб (ако се използва консервиран, се прецежда от течността)
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 морков, нарязан на полумесеци с дебелина 3-4 мм
  • 1 стрък целъри, нарязан на парчета с дебелина 4-5 мм
  •  100 г бекон, нарязан на кубчета
  • 1-2 стръка прясна мащерка, нарязани на ситно
  • 1 дафинов лист
  • 300 г консервирани домати, нарязани на ситно или смлени ако са цели
  • 400 мл зеленчуков бульон или вода
  • около 100 г бейби спанак (1 голяма шепа)
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • пармезан и пресен босилек за сервиране

Спелтата се слага в цедка и се измива хубаво под студена течаща вода. Изсипва се в тенджера, залива се с вода, която да бъде около 2 см над нивото на зърната и се слага на силен котлон. Когато водата заври, котлонът се намалява и зърната се варят около 40 минути или докато станат напълно готови. Готови са, когато са омекнали и не хрупат, но без да са разкашкани. Отцеждат се от водата, в която са врели и се оставят настрана. Ако сварените зърна се приготвят предварително, те се отцеждат от водата, оставят се да изстинат, изсипват се в кутия за съхранение на храна и се оставят в хладилник до 4 дни.

За яхнията зехтинът се нагрява в дълбока тенджера. Добавят се лукът, чесънът, морковът и селърито. Сотират се 4-5 минути. Добавят се беконът, мащерката и дафиновият лист. Разбъркват се 2-3 минути. Към тях се добавят доматите, сварената спелта и бобът. Заливат се с бульона или водата и се посоляват със сол и прясно смлян черен пипер. Тенджерата се похлупва и ястието се оставя да ври на умерен към слаб котлон 20 минути. Накрая се добавя спанакът. Разбърква се хубаво и тенджерата се отстранява от котлона.

Ястието се сервира поръсено с пармезан и листа пресен босилек.

Яхния от спелта с бял боб, бекон и спанак

Още рецепти със спелта

Други рецепти за основни ястия с варива

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Яхния от спелта с бял боб, бекон и спанак е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 02/26/16 23:09 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/yOv99-o1Lh4/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване