06/09/16 07:05
(http://vasvalch.com/)

Социалните медии през 2016: live video, Instagram и Snapchat

Преди 10-тина дни излязоха резултатите от годишното проучване на Social Media Examiner – Social Media Marketing Industry Report. Данните са по-скоро в тон с очакванията за най-горещите теми на годината, но дават и количествен измерител на прогнозите.

Видео – повече и в повече мрежи

Видеото вече е задължителен елемент. 60% от маркетолозите вече го използват, а 73% планират да увеличат ползването на такова съдържание. Към момента само 14% използват live video (Facebook Live, Periscope и др. сходни канали). Това е и един от типовете съдържание, за който много маркетолози искат да научат – 50% търсят информация за live video, а 66% – като цяло за видео съдържание. Това прави видеото най-горещата тема на 2016.

Възходът на Snapchat

Постоянно говорим за новото попълнение в социалния пантеон – Snapchat. Каналът обаче все още не се използва активно в маркетинга – тестват го само 5% от маркетолозите. Въпреки това говоренето за социалната мрежа оказва влияние – 26% ще използват канала в следващата година. 28% от анкетираните пък искат да научат повече за Snapchat – двойно увеичение спрямо миналогодишните 14%.

Facebook продължава да е на върха, Instagram расте

Въпреки че маркетолозите обръщат поглед към нови канали, утвърдените такива остават непроменени. Facebook води класацията на най-предпочитан social маркетинг канал безпрецедентно – това е водещата социална мрежа за 55% от анкетираните, далеч пред LinkedIn с 18% и Twitter с 12%.

most-important-social-networkНад половината маркетолози използват Facebook, Twitter, LinkedIn и YouTube. Сред водещите канали няма голяма динамика спрямо предходната година, а малките промени са в негативна посока:  Twitter спада от 79% на 76%, LinkedIn от 71% на 67%, YouTube от 55% на 53%. Големият загубил е Google+ – мрежата бавно, но сигурно изчезва от най-популярните канали със спад от 56% на 49%. Instagram обаче вижда значителен ръст на използването – от 36% на 44%.

Колкото по-голям опит имат маркетолозите, толкова по-вероятно е да използват други социални мрежи освен Facebook, показва сравнение между специалистите с опит под 1 година и тези с 5 и повече social-стаж: Twitter нараства от 59% на 90%, LinkedIn от 56% на 79%, Instagram от 31% на 58%.

Платформите на бъдещето

В бъдещите планове за използване на социални медии се наблюдават сходни тенденции. „Където е текло, пак ще тече“ – сред големите мрежи ще има увеличение на използването. 67% ще ползват по-редовно Facebook, по 61% за Twitter и LinkedIn. Интересът към видео кара 63% да увеличат ползването на YouTube. Очаквах да са много повече, предвид постоянното говорене за видео-съдържание, но може би специалистите ще се насочат към live видео във Facebook или Periscope. Отбелязваме ръст на Instagram и тук – 57% ще го ползват по-редовно, с 5% повече от миналата година. Google+ губи вниманието – от 61% увеличение на активностите през 2015 на 35% сега. За Pinterest картинката също не е розова – 51% са планирали увеличение на активността си там преди година, а само 42% сега.

Има ли аналитик в самолета?

Фрапиращо за мен е, че маркетолозите все още срещат огромни затрудния за измерване на усилията в социалните мрежи. 35% не знаят дали Facebook маркетингът е ефективен, въпреки че за преобладаващата част от анкетираните това е най-важната социална мрежа. Проблемът не е в самото замерване – 68% редовно анализират активностите в социалните медии. Явно специалистите нямат правилно зададени цели и съответните KPIs, за да разберат дали инвестицията им работи. 40% от анкетираните дори не знаят дали трафикът от Facebook е нарастнал – нещо почти непростимо в ерата на Google Analytics. Отново, мисля си, че проблемът по-скоро е в задаването на индикатори и цели, отколкото в механичното мерене.

Social marketing на пълен работен ден

Маркетингът в социалните медии вече получава над 6 часа от седмичното внимание на 63% от специалистите. 1/5 са превърнали social активностите в работа на пълен работен ден – отделят над 40 часа на седмица. Това основно са маркетолози с над 2 години опит – новаците прекарват преобладаващо по-малко време.

Основните плюсове от активностите в социалките са видимост и трафик. Продажбите са на едно от последните места в класацията на ползите – дали маркетолозите не се фокусират върху продажбите или проблемът отново е в замерването?

Тук ясно се вижда ефектът на опита и постоянството. Специалистите, които ползват social от поне 2 години, преобладаващо виждат резултат върху продажбите – времето явно се изплаща, но и е по-вероятно тези сериозни специалисти да имат инструменти за следене на продажбите от социални медии.

В заключение

За мен резултатите от Socila Media Marketing Industry Report могат да се обобщят така:

  • виждаме все по-голям фокус върху видео и визуално съдържание;
  • големите мрежи са почти задължителна част от маркетинг микса, но диференциацията ще дойде от ранно присъствие в растящи канали като live video платформи, Instagram и Snapchat;
  • поставянето на цели и измерването на резултати продължават да са проблематични – но това е единственият начин да оправдаем маркетинг инвестицията в социални мрежи.

Пълният Report може да видите тук.

Постът Социалните медии през 2016: live video, Instagram и Snapchat е публикуван в Васи ли?!. Ако искате да получавате повече съдържание от блога, абонирайте се за нюзлетъра.

Публикувана на 06/09/16 07:05 http://vasvalch.com/social-media-industry-report-2016/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване