08/21/16 20:57
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Ново в блога

Здравей,

Аз съм Вальо, който се споменава в публикациите на Йоана. Освен герой в нейните кулинарни приключения съм и този, който се грижи за блога да е хубав, бърз, леснодостъпен и най-вече да работи както трябва.

Именно в тази си роля пиша това съобщение. Йоана изрично ме помоли да се включа, за да обясня промените, които съм направил по блога, „за да не се объркват хората“. Толкова е добра!

Тук става нещо...
Какви промени ?!?!

А те промените не са кой знае какво толкова, просто блогът има нова тема (дизайн). По-важните неща се случват на заден план и не би трябвало да ги забелязваш. Смяната на темата се наложи защото досега използвахме една много модифицирана и сложно измислена тема, която спря да се актуализира преди 3 години. Новата се базира на стандартните за WordPress практики и основата ѝ е написана от програмисти от WordPress екипа. Което я прави лека, бърза и по-лесна за поддръжка.

Основна цел в разработването на темата беше да не е декоративна. Да няма излишни графични заигравки, по-скоро да изглежда така сякаш „няма дизайн“. По този начин се акцентира на съдържанието и хубавите снимки, защото те са най-важното нещо в блога.

Това ли е на Йоана блога?
Това ли е на Йоана блога?

Може би най-голямата промяна в дизайна на блога, която се забелязва е неговата начална страница. Защо тя изглежда така?

От известно време си мисля какъв би бил най-добрият начин за представяне на публикации на началната страница от „Кулинарно – в кухнята с Йоана“. Понеже той е профилиран в една тема – кулинарията – 90% от публикациите представят рецепта и текст към нея, свързан с преживяване или идеи. Тази специфика би позволила да се избяга от стандартното показване на последните публикации в хронологичен вид, тъй като текстовете в блога не са свързани във времето, т.е. не следват някаква логическа последователност.

Наблюдавайки статистиката на посещенията в нашия блог, забелязах че хората не се концентрират върху последните публикации (както това става в новинарските сайтове например), а търсят нещо конкретно като име, или пък някаква тема. Времето на публикуване на статията няма никакво значение за тях. За една рецепта, не би трябвало да е важно дали е от този месец или от книга издадена през 1940г.

На базата на тези наблюдения подредих нова начална страница на блога с цел да се покажат повече публикации базирани на различни критерии. В блога има вече над 730 публикации и е хубаво по някакъв начин по-старите да имат повече видимост, защото биха били полезни на някого. Казвам подредих, защото тези същите елементи присъстваха и преди на началната страница, просто бяха представени по друг начин. Направих една схема, която обяснява промяната.

Схема на промените

С новата начална страница залагам повече на снимките и заглавията да говорят и драстично намалявам текста. Това позволява да се покажат на доста по-малко място не 5 а 12 от последните публикации (зелено).

По-видими стават секцията показваща публикации от този сезон (писани текущият месец през различни години) или такива, които са популярни в момента. Последните се базират на броя посещения за последните 2 дена и отразяват тенденции в търсенето на хората за този период (червено).

Последните коментари вече показват откъс от текста на коментара, защото стават интересни дискусии и доста често Йоана дава подробни разяснения за някоя от рецептите (жълто).

Разбира се присъстват и всички категории на публикациите, подредени в логически групи (синьо).

С това пренареждане на началната страница си поставих за цел достъп до повече публикации, а за новите посетители – да добият по-ясна представа за това какво могат да намерят в блога и многообразието на рецептите в него.

Почти половината от посещенията се случват на мобилни устройства, така че се погрижих и там нещата да изглеждат както трябва.

Не че искам някой да коментира написаното, но все пак ако искаш нещо да кажеш или пък забележиш някакви проблеми или странности, може да оставиш коментар или да ми пишеш лично на имейл: valix@kulinarno-joana.com.

Поздрави и приятно четене,

Вальо

Поздрави!

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Ново в блога е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 08/21/16 20:57 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/zx0qg3nXfjs/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване