10/10/16 20:55
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Хумус с бавно печени домати и бързи овесени питки на тиган

Ако обичаш хумус, значи си опитвал различни негови вариации – с наситен вкус на кимион или сусамов тахан, с повече лимон или чесън, с къри, с пушен пипер и масло или със сотиран лук, по-гъст или по-рядък, с различни поръски при сервиране. Сигурна съм, че си имаш любима рецепта, но ако си предразположен към още една вариация, предлагам ти да опиташ тази негова есенна интерпретация.

Хумус с бавно печени домати и бързи овесени питки на тиган

И като споменах есен, точно този дъждовен и ветровит период от нея ми се струва много подходящ за приготвяне на бавно печени домати. Не че няма какво да правиш в неделя следобед, но не се изискват огромни усилия, за да се внесе повече концентриран вкус в хумуса, именно с бавно печените домати. Вероятно позакъснях с тази публикация, защото имах други неотложни задачи за вършене, и все пак, на пазара все още могат да се намерят подходящи домати за тази рецепта. Ако не успееш да намериш добре узрели „Рома“ или ако и ти като мен намираш полските или македонските домати за повече от неподходящи, то винаги може да се спреш на малките, сладки и с повече вкус чери-та.

Продукти за хумуса с печени домати

Точно този сладък и свеж вкус на доматите ни трябва за хумуса. Искаме да бъдат добре узрели и с плътно месо, в което по време на бавното печене ще се концентрира приятното усещане в съчетание с нахута, сусамовия тахан, лимона и чесъна. Но да си призная, имайки и предишни опити с подобни рецепти, не бях толкова изненадана от това. Изненадах се от друго. От комбинацията на този хумус с домати, с овесените питки.

Овесеното брашно има характерен вкус, който не винаги се съчетава добре с други продукти. Знам това от няколко опита за сладки курабийки с него и ще ти кажа, че разликата между овесените ядки в сладки и овесеното брашно в такива е огромна. Даже нищо общо. Свикнали сме с вкуса на овесените сладки, в които овесените ядки придават ядков вкус и дъвчаща текстура, но с брашното от овес резултатите са коренно различни. Точно това ми направи впечатление и в питките с овесено брашно.

Бързи овесени питки на тиган

Първият път, когато ги приготвих, използвах пълнозърнесто пшенично брашно в комбинация с овесено брашно, така както е предложено в рецептата. Не останах очарована по няколко причини. Пълнозърнестото брашно твърде много натежаваше като вкус и дори придаваше горчивина – нещо, което не би се случило, ако го комбинирам с бяло брашно, например. Питките бяха плътни и без особен обем. Тези две забележки бяха достатъчни, на второ четене да променя рецептата и вместо да комбинирам овесеното брашно с пълнозърнесто, да го съчетая с бяло. Новият резултат ми хареса повече – вече не усещах горчивина, питките имаха по-лека текстура и вкусът на овеса беше по-изчистен. И когато съчетах в една хапка хумуса с домати и хлебчето с характерения си вкус на овесеното брашно, с лек опушен аромат от печенето, вече бях приятно изненадана от хармоничната комбинация.

Хумус с бавно печени домати и бързи овесени питки на тиган

Хумус с бавно печени домати и бързи овесени питки на тиган

Рецептите са адаптирани от thekitchenmccabe.com

За хумуса с бавно печени домати:

  • 15 броя дребни домати
  • зехтин
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • 150 г сух нахут, накиснат за една нощ във вода или 360 г сварен нахут
  • 2 големи скилидки чесън
  • 50 мл зехтин + допълнително за сервиране
  • сок от 1/2 лимон
  • 1 1/2 супена лъжица (40 г) сусамов тахан
  • сол на вкус
  • около 200 мл от водата, в която е врял нахутът или от консервата, ако се използва консерва
  • пресен босилек за сервиране

Фурната се нагрява на 150ºС. Доматите се срязват на две или на четири, в зависимост от големината им. Ако се използват чери домати, достатъчно е да се срежат на две. Ако се използват домати „Рома“, дребно „Ръгби“ или други малки по размер домати, достатъчно е да се срежат на четири. Ако се използват по-едри (но не прекалено големи) домати, тогава може да се срежат на шест парчета.

Подготвените домати за бавно печене

Нарязаните домати се подреждат в тава върху хартия за печене. Поръсват се с малко зехтин, сол и прясно смлян черен пипер. Слагат на средно ниво в предварително нагрятата фурна и се пекат около 2 часа или 2 часа и половина, докато доматите започнат да се сушат. По-голямата част от водата в тях трябва да се е изпарила, но все пак да останат сочни. Пека ги без вентилатор. Ако се използва вентилатора на фурната, тогава е добре градусите за печене да се намалят на 130ºC и да се проследи времето за печене.

Изпечените домати

Когато доматите са готови, от тях се заделят половината за сервиране. Другата половина се оставя за хумуса.

За хумуса, предварително накиснатият нахут се изцежда от водата. За варенето му се добавя нова вода. Сварява се в тенджера под налягане за около 40 минути или в обикновена тенджера за около 1 час и 30 минути. Нахутът трябва да бъде напълно омекнал. Прецежда се от водата, в която е врял, като от нея се заделят около 300 мл, които могат да бъдат необходими за хумуса. Ако се използва нахут от консерва, той се прецежда, а водата от консервата се запазва.

В кухненски робот се смесват свареният нахут, половината количество от изпечените домати, чесънът, зехтинът, лимоновият сок, сусамовият тахан и сол на вкус. Пасират се, като едновременно по малко се добавя от заделената вода. Добавя се толкова толкова вода, колкото е необходимо, за да се получи гладко и стегнато пюре. Ако предпочиташ хумуса по-рядък, разбира се може да се добави повече от водата.

За сервиране хумусът се изсипва в подходяща чиния или паница. Повърхността му се минава с върха на лъжица, така че да се получи канал. Хумусът се поръсва с малко зехтин и се гарнира с останалите печени домати и пресен босилек.

За бързите овесени питки на тиган:

  • 160 г бяло брашно
  • 100 г овесено брашно
  • 1 чаена лъжица сода бикарбонат
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • 1/2 чаена лъжица захар
  • 1 супена лъжица зехтин + допълнително за намазване на питките
  • 160 г кисело мляко
  • около 50 мл хладка вода

Замесва се тесто като в купа се смесват двата вида брашно, содата, солта, захарта и зехтинът. Добавя се киселото мляко и по малко от водата, докато се получи тесто. Тестото трябва да бъде меко, но не лепкаво. Измесва се върху леко набрашнен работен плот 5 минути. Поставя се в намазана с малко мазнина купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на стайна температура 15 минути.

След като тестото се отпусне се разделя на 8 еднакви топки. Всяка топка се разточва на питка с дебелина 3 мм. Едната страна на питките се намазва с малко зехтин.

Тиган се нагрява на умерен към силен котлон. Питките се пекат една по една, като първо се слагат с намазаната със зехтин част надолу. Пекат се по 1 минута от всяка страна, като през това време тиганът се захлупва с капак.

Хумус с бавно печени домати и бързи овесени питки на тиган

Още рецепти за дип

Други рецепти за хляб и тестени

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Хумус с бавно печени домати и бързи овесени питки на тиган е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 10/10/16 20:55 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/atzDzLVgqxM/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване