10/16/16 20:58
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Ябълков сладкиш с крем забайон

Какво ще кажеш за един наистина ябълков ябълков сладкиш? Съставен основно от ябълки и сравнително рядко тесто, което просто да ги сплоти. Не можах да се въздържа да не сервирам този десерт с крем забайон, който приготвих с Вин Санто, но и подсилих още с малко коняк. По храната ми личи, че вече е есен.

Ябълков сладкиш с крем забайон

Ябълковите сладкиши са популярни през този сезон и много вероятно имаш стара семейна рецепта за такъв. И аз имам, но не я използвам често, защото не е трудно в почти всяка кексова смес да се добавят малко настъргани или нарязани на кубчета ябълки. Трябва обаче да се внимава, ябълките да бъдат в добра пропорция с тестото, защото ако не са, има голяма вероятност сладкишът да изглежда недопечен, дори след час и половина във фурната. За да се избегнат такива проблеми, сладкишите с ябълки най-често изглеждат така – повече тесто и ябълки по повърхността или повече тесто и ябълки по повърхността. Може да бъдат и вътре, в малко по-голямо количество спрямо основната смес, комбинирани със сушени плодове и анасонов аромат или разбира се винаги може да се заложи на бързия, лесен и безпрепятствен вариант на сладкиша с грис, който, както изглежда, понася всякакви импровизации.

Есенни плодове

Но тук искам да ти предложа ябълков сладкиш съставен от много слоеве ябълки. Разрезът му ми напомня милфьой и защо да не наречем този сладкиш точно така – милфьой от ябълки? Резен след резен се редуват с тънък слой канелено тесто. Повърхността на сладкиша е карамелизирана, а самият той – сочен. Разбира се, че е. В него все пак преобладават ябълки. Веднага ми хрумна да го сервирам с бързия карамелен сос или още по-добре с карамеления сос с кимион по рецепта на Хестън Блументал (все някога ще ѝ дойде реда на тази рецепта, струва ми се, че изчаквам наистина подходящия десерт за нея), но после се разубедих. Продължава да ми бъде карамелено в този сезон, но тук исках нещо по-въздушно, със силни аромати приветстващи есента. Затова избрах да сервирам със забайон, приготвен с Вин Санто и просто лъжица коняк. Пък нека този сладкиш бъде сервиран за десерт в съботната вечер с чаша топъл коняк или чай. Сигурна съм, ще се усетиш есента по по-красив начин сега.

Ябълков сладкиш с крем забайон

Ябълков сладкиш с крем забайон

Рецептата за сладкиша е адаптирана от iletaitunefoislapatisserie.com и lacuisinedesimona.blogspot.bg. Крем забайон е моя добавка.

За този сладкиш е необходимо ябълките да бъдат нарязани на тънки филийки. Най-доброто, което може да се използва е мандолина или V-образно ренде. Аз използвам тази мандолина. Би могло ябълките да се нарежат на тънко с добър нож и сръчна ръка.

За печене използвам квадратна форма със страни 20 см, но би могло да се използва кръгла форма с диаметър между 20 и 23 см.

Сладкишът е добър за ядене в деня на изпичане. Може да се съхрани до 2-3 дни в хладилник, като преди сервиране се темперира на стайна температура.

Сосът забайон е подходящ за приготвяне преди сервиране или до 2-3 часа преди това. Ако не разполагаш с Вин Санто, използвай всяко едно ликьорно или подсилено вино, което харесваш като вкус и аромат. Ако сладкишът ще се сервира на деца и алкохолът трябва да се пропусне, приготви крем Англез или лесен карамелен сос, вместо забайон.

За 9 порции.

За сладкиша:

  • 1 кг ябълки, нарязани на четвъртини и след това на филийки с дебелина 3 мм
  • 30 г кафява захар + 40 г за формата
  • 2 големи яйца, със стайна температура
  • 30 г разтопено масло + 30 г за формата
  • 100 г брашно
  • 5 г бакпулвер
  • 130 мл прясно мляко, със стайна температура
  • 1 чаена лъжица канела

За крем забайон:

  • 4 жълтъка
  • 50 г захар
  • 50 мл Вин Санто или друго ликьорно или подсилено вино
  • 1 супена лъжица (15 мл) коняк (по желание)

Фурната се нагрява на 180ºC. Дъното и стените на квадратна форма със страни 20 см се покрива с хартия за печене. Намазва се с разтопено или много меко масло и се поръсва със захарта.

Подготвената форма за сладкиша

Ябълките се обелват и се нарязват на четвъртини. Почистват се от семенниците. Всяка четвъртина се нарязва на тънки филийки, с около 3 мм дебелина. Поставят се в голяма купа.

За тестото яйцата и захарта се смесват в купа и се разбиват с миксер докато увеличат обема си и се сгъстят. Добавя се разтопеното масло, последвано от предварително смесените брашно, бакпулвер и канела. Полученото тесто се разрежда с прясното мляко, като се разбърква на ниска скорост с миксер или на ръка с телена бъркалка. Трябва да се получи тесто малко по-гъсто от палачинково (с консистенция на боза).

Сместа за сладкиша преди изпичане

Към ябълките се изсипва тестото и се разбъркват внимателно, така че да попадне тесто между всички резени. Сместа се изсипва в подготвената форма и се изравнява. Формата се слага на средно ниво в предварително нагрятата фурна. Сладкишът се пече 50 минути.

Изпеченият сладкиш се охлажда

След като се извади от фурната, сладкишът се оставя да се охлади напълно, преди да се извади от формата. Когато сладкишът е охладен, внимателно се изважда от формата и се поставя върху дъска за рязане. Нарязва се на 9 парчета.

Освободеният от формата сладкиш

За крем забайон всички продукти се смесват в съд за водна баня. Съдът се поставя върху тенджера с едва къкреща вода. Съставките се разбъркват непрекъснато с телена бъркалка, докато кремът стане обемен, пухкав и се сгъсти.

Сладкишът се сервира със забайона и се аранжира със изсушени цветни венчелистчета.

Ябълков сладкиш с крем забайон

Още рецепти с ябълки

Други рецепти за сладкиши

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Ябълков сладкиш с крем забайон е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 10/16/16 20:58 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/2mrGOMsp9jA/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване