07/02/17 21:03
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Миди гратине с билкови трохи и пармезан

Обичаш черни миди? Чудесно! Аз също. Обичам ги по няколко причини. Защото могат да се приготвят бързо. Защото могат да се приготвят по различни начини. Защото мога да ги сготвя с различни продукти и билки, така че да не ми омръзват. И защото всъщност са ми вкусни.

Миди гратине с билкови трохи и пармезан

Но може ли поредния начин да не бъде чак толкова бърз? Е, не е и бавен. Искам да кажа, че не отнема цял ден, но не и нещо, което просто да хвърлиш в тенджерата и да го извадиш готово от нея след пет минути. Всяка троха тук си заслужава и точно затова искам да ти споделя моя опит.

Черни миди, сварени

От известно време насам имам огромен апетит към морски продукти. Всякакви. Повече от всякога се спирам на рибния щанд в магазина и редувам предлаганите морски риби с морски дарове. Старая се да ги приготвям по неопитани за мен досега начини, което означава че се подготвям предварително с информация и продуктите, които ще ми трябват. Въпреки тази организирана част, рибите и морските дарове си остават бърз вариант за приготвяне на вечерята. Особено лятната вечеря, която по неписан закон се случва по-късно от обикновено.

Чесън, билки, пармезан и зехтин

Но идеята ми беше за едни миди, които получих без предварителна уговорка и които имах желание да сготвя още същия ден след работа. Първото, което ми хрумна и което би хрумнало на всеки е да се задушат с лук, чесън и вино; евентуално да се добавят малко домати и накрая магданоз. Но аз прецених, че разполагам с достатъчно време, затова потърсих идеи и приготвих мидите гратине с налични продукти.

Подготвените миди за пълнене

Този опит ми отвори още идеи и още опити, за които вече беше необходимо да работя планувано, но така стигнах до един извод: не ти трябват много съставки за мидите. Необходими са само онези, които да подчертаят техния характер; сезонът, в който ги свързваме, а именно лятото; да запазят деликатния вкус на мидата; да допълнят и контрастират на текстурата им.

Напълнените миди с билковите трохи

Малкото съставки, които накрая оформиха това предястие от миди са леснодостъпни и дори е възможно вече да разполагаш с тях. Това са бял хляб от предния ден, различни билки и зелени подправки, чесън, зехтин и пармезан. Мидите могат да се подготвят няколко часа предварително и да се запекат под грила непосредствено преди да се сервират. Това отнема пет минути, напълно достатъчно време да се подреди масата и да се отвори бутилка пенливо вино.

Миди гратине с билкови трохи и пармезан

Миди гратине с билкови трохи и пармезан

Ако не може да откриеш маточина, замени я с половин чаена лъжица настъргана лимонова кора.

За 4 порции като предястие или около 40 парти хапки.

За мидите:

  • 1 кг черни миди
  • 1-2 дафинови листа
  • 1-2 стръка мащерка

За билковите трохи с пармезан:

  • 3-4 филии бял хляб от предния ден, без кората
  • 2 скилидки чесън
  • 10-12 стръка магданоз
  • 2-3 стръка мащерка
  • 2-3 стръка маточина
  • 2-3 стръка риган
  • 30 г прясно настърган пармезан
  • 2-3 супени лъжици зехтин
  • сол и прясно смлян пипер меланж

За сервиране:

  • резени лимон
  • едра морска сол (по желание)

Мидите се почистват под студена течаща вода. Счупените и тези, които не се затварят се изхвърлят.

В голяма тенджера се налива 2,5 л вода. Добавят се дафиновият лист и мащерката и се слага да заври. Когато заври в нея се изсипват мидите. Тенджерата се похлупва. Мидите се готвят от този момент 2-3 минути. Отцеждат се. Когато се охладят достатъчно, че да се пипат, мидените ядки се отделят от черупките. Мидите, които не са се отворили се изхвърлят. По-големите черупки се запазват и се нареждат в плитка тава покрита с алуминиево фолио. (Необходимо е алуминиево фолио, а не хартия за печене, защото тя би изгоряла под грила на фурната.) Във всяка черупка се слагат по две-три мидени ядки.

За билковите трохи в кухненски робот се смила хлябът. Към него се добавят чесънът, магданозът и билките почистени от дръжките и пармезанът. Смилат се отново докато се получат дребни трохи. Накрая се добавя зехтин и се посоляват със сол и прясно смлян пипер. Количеството зехтин ще зависи от сухотата на хляба и количеството билки, затова го добавяй по малко докато трохите се овлажнят добре, но да не стават прекалено мазни.

Билковите трохи се разпределят върху мидените ядки в черупките. Само поръсване с тях няма да бъде достатъчно, затова се взима с ръка от трохите, запълва се черупката и трохите се притискат леко, така че да застанат плътно в нея. Мидите могат да се подготвят до този етап няколко часа предварително.

Грилът на фурната се нагрява на 220ºC. Тавата с мидите се поставя на най-горното ниво във фурната. Запичат се 5-6 минути или докато трохите придобият златист цвят. Сервират се веднага с резени лимон и ако желаеш, може да ги подредиш в плато върху едра морска сол.

Миди гратине с билкови трохи и пармезан

Още рецепти за риба и морски дарове

Други рецепти с билки

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Миди гратине с билкови трохи и пармезан е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 07/02/17 21:03 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/x5MmF3ccyZE/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване