07/20/17 20:57
(http://www.kulinarno-joana.com/)

Пица с лимонова рикота, босилек и тиквички

Обещах ти още една пица, която не е кръгла и е без домати. Защо отново ни представяш нещо подобно на предишната ти публикация, Йоана? Обзалагам се, че ако си я прочел, си се запознал и с основните разновидности на пица. Серията, която правя в момента е за pizza al taglio – голяма правоъгълна пица, гарнирана с каквото пожелаеш и нарязана на парчета, много често с ножица. Този вид пица на парче, известна и като римска пица е лесна за приготвяне в домашни условия. Във фурната, в която ще изпечеш достатъчно пица наведнъж и дори няма да ти е необходима нито точилка, нито специални умения за разтегляне на тестото с подхвърляне и въртене, и още повече познания за физиката на тази привличаща погледите дейност на майсторите.

Пица с лимонова рикота, босилек и тиквички

Привличащи вниманието тук причини да се изцапаш с малко брашно са думите лесно и достатъчно. Нека да включа и лятно, не само заради тиквичките и босилека, но и заради самата идея да се приготви нещо вкусно за вечеря, което да се допълни само от една голяма купа със салата от домати, краставици и чушки. Обожавам го този сезон, знаеш ли?

Лимонова рикота, босилек, тиквички и тесто за пица

Според Вальо слагам твърде много тиквички върху тестото, но на мен така ми харесва. Пък и ако не го направя точно сега, в сезона на тиквичките, сигурна съм, че няма да имам нито по-добра възможност, нито по-добро оправдание. Лимоновата кора в рикотата е нещо, без което тази пица няма да бъде същата, досущ както при кюфтенцата със спагети на Джейми Оливър. Вместо босилек, може да се използва всяка една билка или зелена подправка, и като казвам всяка една, означава всяка една.

Аранжиране на пицата с лимонова рикота, босилек и тиквички

Не е изключено пицата да се поръси с пресен копър след като се изпече  и дори към рикотата да се добави ситно нарязан чесън. Въпросът с добавките за овкусяване на каквото и да било, винаги си остава плаващ, според личните предпочитания. Моите в случая биха се трансформирали в един израз, който вече не помня по какъв повод научих някъде, но скоро с Вальо си говорехме точно за него. А той гласи:  „As simple as can be“.

Изпечената пица с лимонова рикота, босилек и тиквички

По повод израза, ние го споменахме с намигане един към друг и към един летен десерт, който приготвих наскоро в емоционалната ми привързаност към дребните летни плодове и той може би най-добре би олицетворил истинността му. Вероятно вече се досещаш направо гориш от любопитство какъв е този летен десерт. Не бих го запазила в тайна, защото е толкова семпъл, колкото може да бъде и е толкова вкусен, колкото не може да си представиш. Но колкото и да е семпло, това си е повод за отделна публикация. Както и един друг тънък гарниран хляб, който ми се иска да опитам скоро.

Пица с лимонова рикота, босилек и тиквички

Пица с лимонова рикота, босилек и тиквички

По идея от tinastausendschoen.de

За 6 порции или 12 големи квадратни разреза с размер около 10 см.

 За тестото:

  • 300 г брашно
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • 1/2 чаена лъжица (5 г) суха мая за хляб
  • 60 мл зехтин
  • 150-170 мл хладка вода

За гарниране:

  • 350 г рикота
  • настъргана кора от 1/2 лимон
  • сол и прясно смлян пипер меланж
  • 2 големи стръка пресен босилек, нарязан на едро
  • 3 средно големи тиквички (800 г), нарязани на шайби с дебелина 3 мм
  • 1-2 супени лъжици зехтин

Приготвяне на тестото

Замесване в статичен миксер: В купата на миксера се измерват брашното, солта и маята. Добавят се зехтинът и 150 мл хладка вода. Разбъркват се грубо на ръка с приставката за тесто и след това (с поставена на миксера приставка) тестото се омесва на средна скорост 5 минути. Ако изглежда сухо се добавя още малко вода. Тестото трябва да бъде стегнато и еластично. Прехвърля се в купа намазана с малко зехтин и се покрива със стреч фолио. Оставя се да почине 30 минути.

Замесване на ръка: В купа се измерват брашното, солта и маята. Разбъркват се и към тях се добавят зехтинът и 150 мл хладка вода. Замесва се тесто. Ако се усети сухо се добавя още малко вода. Тестото се прехвърля върху леко набрашнен плот и се измесва 5-6 минути докато стане гладко и еластично. Ако тестото лепне по време на измесването, плотът се наръсва с малко брашно, но се внимава тестото да не се утежнява с повече от него. Тестото се прехвърля в купа намазана с малко зехтин и се покрива със стреч фолио. Оставя се да почине 30 минути.

Приготвяне на рикотата и тиквичките

Рикотата се смесва с лимоновата кора и се посолява със сол и прясно смлян пипер меланж на вкус.

Тиквичките се нарязват непосредствено преди гарнирането на тестото, на шайби с дебелина 3 мм. Използва се остър нож и повече сръчност или най-добре V-образно ренде, или мандолина. Аз използвам този модел мандолина на OXO.

Аранжиране на пицата

Фурната се нагрява на 250ºC. Не използвам вентилатора. Голяма тава с приблизителни размери 42×33 см се намазва с тънък слой зехтин. Тестото се изважда от купата и без да се премесва се поставя в центъра на тавата. Разстила се с ръце до краищата на тавата. Върху него се разпределя рикотата и се поръсва босилека. Тиквичките се подреждат керемидообразно върху цялата повърхност. С помощта на четка се намазват със зехтин. Посоляват се със сол и прясно смлян пипер меланж. Тавата с пицата се слага на средно ниво във фурната. Пицата се пече 20 минути или докато краищата станат кафяви. След това фурната се включва на опция грил и тавата с пицата се премества на най-горното ниво във фурната. Запича се 5 минути или докато тиквичките станат златисти. Изважда се от фурната, оставя се да постои 3-4 минути и се нарязва на квадратни парчета (с ножица е най-лесно). Сервира се топла или със стайна температура. Тази пица, за разлика от пицата с картофи и лук, повече ми харесва със стайна температура.

Още рецепти за пица

Други рецепти с тиквички

Други рецепти с рикота

Кулинарно - в кухнята с Йоана

Пица с лимонова рикота, босилек и тиквички е публикация на от блога Кулинарно — в кухнята с Йоана

Публикувана на 07/20/17 20:57 http://feedproxy.google.com/~r/kulinarno-joana/feed/~3/iLdg4usDHes/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване