11/08/10 01:29
(http://e-vestnik.bg/)

Рим, ноември, Dolce vita + фотогалерия

Снимка: Иван Бакалов

Lunga e dolce vita al Grande cinema…
Плакатите са навсякъде – в метрото, по улиците - “Дълъг и сладък живот на Голямото кино”. Със снимка на Мастрояни, на Алберто Сорди, на Белмондо. С някой кадър от филмите от 60-те…
Попаднах в Рим в началото на ноември. Градът беше под знака на кинофестивала.
Някой си спомня “Сладък живот”, друг го е гледал сега, трети е чувал или може би - не.
“Dolce vita” на Федерико Фелини, 1960 г. С Марчело Мастрояни и Анита Екберг. Спечелил няколко Оскара, класиран в топ 10 на киното въобще и т. н.

Ходиш из Рим и се чудиш как може един филм да се превърне в част от този град, който е затрупан с културни пластове и шедьоври.

Анита Екберг в прочутата сцена във Фонтана ди Треви от филма “Dolce Vita” на Федерико Фелини.

“Сладък живот” напомня за себе си и от плакатите с мотото на кинофестивала, и от списанията по будките, и от туристически дипляни, или с огромната снимка на Мастрояни и Екберг от витрината на “Гучи” на онази малка уличка – Виа Кондоти – която тръгва от площад “Испания” и по нея са пръснати модни магазини, и сред тълпите туристи жени със задоволство в погледа влачат торби с надпис “BVLGARI”, “DOLCE & GABANA”…

И онази велика сцена в която Анита Екберг нагазва във фонтана – Фонтана ди Треви – и се обръща с изкусителна усмивка: “Марчееелооо, ела тук”, а смутеният Мастрояни тръгва във водата мърморейки, че това е грешка…
Филмът е разфасован на клипове и едва ли не половината е в Youtube (виж тук).
И онази знаменита музика на Нино Рота, носталгична и подсказваща грях, като усмивката на Анита Екберг (чуй тук). Тя впрочем беше поканена на фестивала в Рим като жива икона и се появи на първите страници на вестниците, също толкова руса и със стил, но …точно 50 години по-стара…

Анита Екберг на 78 години на първа страница на в. “Месаджеро” - на червения килим, гост на кинофестивала в Рим.

Сега на площадчето с Фонтана ди Треви, така безлюдно във филма, е стълпотворение от туристи. И денем, и нощем. Не можеш да се разминеш. Пришълците от цял свят го пълнят с монети, а местните бродяги са специализирали да ги вадят през нощта с едни пръчки с топка дъвка или някакъв клей накрая.
И наоколо в тесните улички на Рим са онези малки ресторанчета, с малки масички нагъсто една до друга, които са като мухоловки за туристите. Пица, паста – по 8-10 евро, бутилка вино – 20-ина евро най-евтиното, обикновено “Монтепулчано Д’Абруцо”. Е, има и “вино дела каза” – наливно за по 8 евро литъра. Става, а някъде даже е хубаво. Това – за любителите на цените (знам, че са много). За по-евтино трябва да търсиш онези малки ресторантчета в района “Трастевере”, оттатък реката, където можеш да хапнеш с общо меню за 10 евро с предястие (брускета) и плодов десерт и четвърт литър вино.

Освен пица и паста, туристът тук научава още една ключова италианска дума – джелато (сладолед). Той дебне навсякъде, наред с магазинчетата за сувенири. Край всеки фонтан, край всеки площад (ей Богу, много са), можеш да видиш японци, германци и всякакви да ближат джелато с щастлив поглед. И след това хукват по някоя виа към някое друго пиацо. И встрани от разните виа и пиацо се гушат разни виале и пиацале.

Публикувана на 11/08/10 01:29 http://e-vestnik.bg/10359/rim-noemvri-dolce-vita-fotogaleriya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване