11/17/10 22:25
(http://e-vestnik.bg/)

Залязва ли икономическото слънце на Япония?

Франс прес

Япония успя през изминалия уикенд да поднови диалога с руския и китайския си съседи, но според анализатори нейното влияние в света значително намалява успоредно със залеза на икономическата й мощ.

Японският премиер Наото Кан, който встъпи в длъжност през юни, беше домакин в Йокохама в събота и неделя на срещата на върха на страните от Организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество, на която присъстваха президентите на САЩ, Русия и Китай.

Но този дипломатически успех не може да намали катастрофалната равносметка от 14-те месеца на власт на неговата левоцентристка партия, чието управление беше белязано от обтягане на отношенията с Китай, Русия и САЩ, които по принцип са съюзници на Токио.

“Уповавайки се на нарастващата си икономическа мощ, Китай и Русия стават все по-уверени”, смята Шиничи Нишикава, преподавател в университета Мейджи в Токио. Израз на залязващото влияние на Япония е и голямото намаление на японските помощи за чужбина, дължащо се на две десетилетия икономически проблеми, допълва експертът.

През 90-те години Япония осигуряваше най-много помощи в света. Сега по този показател тя се нарежда на пето място. Токио намали заемите и даренията си с 40 процента. На срещата на върха на АТИС Наото Кан призна, че страната му вече не е най-мощната икономика в Азиатско-тихоокеанския регион.

“Много държави днес се развиват също толкова бързо, даже и много по-бързо от Япония в епохата на нейния голям икономически растеж през 60-те години на миналия век”, заяви премиерът.

Япония има огромен държавен дълг. Възстановяването на икономиката е едва в началото. Населението на страната застарява все повече и повече. Освен на тези проблеми премиерът трябва да устоява във външнополитически план и на натиска на арогантния Китай и на провокациите на Кремъл.

След повече от 2 месеца на сериозна дипломатическа криза с Пекин, предизвикана от инцидент с китайски риболовен кораб около спорни острови в Източнокитайско море, Наото Кан и китайският президент Ху Цзинтао най-накрая възобновиха диалога в събота в кулоарите на срещата на АТИС. Но териториалният спор далеч не е уреден и двамата лидери отново подчертаха суверенитета на техните страни върху оспорваните острови.

С Москва Токио има стар териториален спор за четирите Южнокурилски острова, наричани от Япония Северни територии, които СССР анексира след японската капитулация през август 1945 г. Историческата визита на президента Медведев там в началото на ноември предизвика гнева на Япония.

По време на разговор с него в събота Наото Кан официално протестира във връзка с тази визита, но и двете страни се договориха да развиват икономическото сътрудничество, за да успеят да уредят спора си. Тези нищожни дипломатически постижения не успяха да убедят общественото мнение, както сочат социологическите допитвания или коментарите в японските медии.

Вестник “Асахи” изрази разочарование, че няма конкретни резултати. Дипломацията ще продължи да напредва по тънък слой лед”, предупреди изданието. Срещу заплахите и провокациите на могъщите си съседи, Япония изглежда отново си дава сметка за важността на своя стратегически съюз със САЩ след неотдавнашното покачване на напрежението, свързано с преместването на американска военна база на остров Окинава.

Митоджи Ябунака, бивш високопоставен дипломат, посъветва Кан да отдели повече внимание на съюза с Вашингтон. “Напрежението от изминалата година беше важен урок за Япония”, заяви той пред японска телевизия.

По БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване