08/04/11 17:41
(http://www.klassa.bg/)

Йената отстъпи сериозно пред останалите валути

Йената отстъпи сериозно с най-високитe стойности от октомври 2008 г. насам спрямо долара, съобщи „Блумбърг“. Това се случи, след като Япония се намеси на пазара с цел да oзапти поскъпването на валутата си, което ще рефлектира върху стимулиране на икономическото възстановяване на страната.
Bank of Japan последва примера на Швейцария за облекчаване на паричната политика, като финансовият министър Йошихико Нода коментира, че действието е едностранно. Групата на седемте съвместно продаваха йени през март. Еврото отстъпи срещу долара, след като президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише заяви, че политиците ще проведат специална операция на ликвидност, за да противодействат на напрежението на финансовите пазари в региона.
Очевидно това засега работи, коментира Хидетоши Хонда, валутен стратег в Mizuho Corporate Bank в Лондон. В бъдеще от ключово значение за успеха на политиката ще бъдат продължителните действия, а не еднократната намеса, добавя експертът.
Йената отстъпи 3.5% до 79.78 за долар, след като успя да загуби дори и 4.1%. На 17 март японската валута засили позицията си до следвоенния рекорд от 76.25 за долар. Но тя отбеляза и най-големия си спад от 6.1% след 28 октомври 2008 г. Спрямо единната валута йената отстъпи с 2.4% до 113 за евро. Европейските пари изгубиха 1% до 1.4181 долара. Швейцарският франк промени леко позицията си спрямо еврото до 1.10390. Той поевтиня с 1.9% предишния ден. Британската лира също падна с 0.6% спрямо зелените пари до 1.6335 долара и се разменяше при нива от 86.82 пенита за евро. Това стана, след като Bank of England остави основния лихвен процент на рекордно ниски равнища.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване