08/17/11 21:30
(http://e-vestnik.bg/)

Франция - смалената велика нация

Франс прес

Атаките на пазарите срещу Франция накараха Германия да вижда по-ясно слабите места на втората икономика в еврозоната. Париж е смален партньор, но въпреки всичко Берлин задължително трябва да се съобразява с него. “Великата нация: съвсем малка”. Германският икономически вестник “Ханделсбат” даде тон в понеделник. Разнищвайки до най-малки подробности икономическия пейзаж във Франция, бизнес изданието описва не особено славна картина на страна, чиято “икономика е намалила конкурентоспособността си, има висока безработица, а държавният й апарат е прекомерен”.

Констатацията никак не е нова. В уводна статия на същия вестник от март можеше да се прочете “Довиждане, Франция!”. Авторът отбеляза, че “до три или четири години трябва да се тревожим за страната”, неспособна да се реформира и да постигне положителен растеж. Френското правителство между другото си дава ясно сметка, че изостава от Германия, която иска да следва по редица точки - от системата за чиракуването до мястото на малките и средни предприятия, минавайки през данъчната система.

Преди няколко месеца обаче основните проблеми на Франция не предизвикваха особен интерес. Погледите бяха насочени изцяло към Гърция и Португалия, които току-що бяха получили милиарди евро гаранции от германския данъкоплатец.

Днес Франция е в окото на бурята. Миналата седмица слухове и спекулации около нейната банкова система и рейтинга й подлудиха пазарите, доведоха до силен спад на борсата и принудиха френския президент (Никола Саркози - бел. прев.) да се върне от отпуск. Новината от петък, че брутният вътрешен продукт на страната е отчел нулев растеж през второто тримесечие, никак не допринесе за успокояването на инвеститорите.

“Френската икономика не е в толкова лошо състояние”, опитва се да смекчи нещата Франк Енгелс, икономист от Barclays Capital, помолен за коментар от АФП. Той отхвърля определението “крехка”, давано за Франция. “Истина е обаче, че износът намали значително мащаба си и в сегашната обстановка (…) дискусиите са категорично по-критични, отколкото бяха само преди няколко години, когато показателите започнаха да отчитат признаци на слабост”. Засега опасенията, свързани с Франция, са най-вече на финансовите пазари, допълва Енгелс, и “не идват от политическите среди или общественото мнение” в Германия.

Влиятелният седмичник “Шпигел” “закачливо” писа за “парижката параноя”, връщайки се към трескавата седмица за френския елит. И то не без също да отбележи, че “въпросителните дали Франция има воля да направи икономии не са нови, също като предупрежденията на Сметната палата, на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и на Международния валутен фонд”.

Някои в Германия не пестят усилията си да разиграват сценарий, при който Франция губи максималната оценка “ААА” като кредитополучател, която е залог за абсолютно здрави финанси. “Въпросителната зад рейтинга на Франция е твърде основателна”, подчерта в неделя Ларс Фелд, член на групата на Петимата мъдреци - влиятелни икономисти, които съветват германското правителство по неговата икономическа политика.

И ако Париж изгуби някога тройното си А, то “цяла Европа ще се изправи пред проблем”, защото Франция повече няма да може да играе своята роля в механизмите за оказване на помощ, създадени вече за Гърция и други страни. “За Германия това би означавало по-голям товар”, продължава Фелд.

Така че една силна и платежоспособна Франция е в интерес на Германия. Не само в перспективата на финансовата подкрепа за другите европейци: близо 10 % от германския износ отиват във Франция, която е главният й икономически партньор. От политическа гледна точка Париж и Берлин претендират, че са двигателят на Европа.

БТА

Публикувана на 08/17/11 21:30 http://e-vestnik.bg/12478/frantsiya-smalenata-velika-natsiya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване