10/26/11 15:53
(http://radiomilena.com/)

VIP NEWS:Иван Алексиев ще вдига увеселителен парк в манастирски имот

Митрополита не знае

Кандидатът за кмет на Поморие от ГЕРБ Иван Алексиев изправи на нокти духовенството, след като обяви, че ще вдига огромен увеселителен парк в двора на манастир “Свети Георги” в Поморие. Депутата от управляващата партия е записал черно на бяло намерението си в предизборната си програма, без  да поиска мнението на Митрополията. “ Реновиране на читалище “Светлина” и превръщане на градината около него плюс манастирската нива в парк с атракции за деца и цялото семейство”, пише в платформата на кандидата за кмет. Алексиев е избрал за бъдещия си атракцион суператрактивен имот от 20 декара, който е собственост на Сливенската Митрополия. Златният парцел  е урегулиран, намира се в центъра на Поморие и е буквално залепен за оградата на действащия мъжки манастир “Свети Георги”. Плановете на Алексиев да гради атракциони и увеселителни паркове до духовната обител, където монасите търсят уединение от свеското са доста смущаващи. Още по-скандално е обаче, че  той не е поискал разрешение от Епархийския съвет за това, нито дори го е уведомил какво смята да прави. Новината, че шумен атракцион ще изникне в манастирския двор вече е провокирала напрежение не само в манастир “Св. Георги”, но и в Сливенската митрополия. Духовниците реагираха остро и обявиха, че няма да допуснат това да се случи. Секретарят на епархията Вълкан Янев призна, че през последните дни телефоните буквално са прегрели от обаждания с въпрос какво ще се случва в манастирския имот. Той успокои миряните, че до момента не са водени подобни преговори, нито е постъпило искане от кандидата за кмет на Поморие Иван Алексиев.

 

 Вълкан Янев, секретар на Сливенската Митрополия:  Няма да участваме в предизборни борби

-Г-н Янев, Вие познавате ли кандидат-кметът от ГЕРБ в Поморие Иван Алексиев?

-Не, не го познавам, дори не съм го виждал, защо?

 

-А разговаряли ли сте с него по телефона за някакви негови предизборни проекти, свързани с църковни имоти?

-Не, казах Ви, че нито го познавам, нито съм говорил с него.

 

-         Запознат ли сте, че той ще изгражда в имот на Църквата до манастира “Св.Георги” увеселителен парк?

-         Няма такова нещо! Първото, което е той няма такива правомощия. Това е имот на Църквата и няма как да стане! Той сигурно е имал предвид, че ще строи в общинския парк, където беше ЖП-линията.

 

-Но кандидат-кметът Иван Алексиев е включил този бъдещ атракцион в предизборната си програма и изрично е написал, че ще го строи в манастирската нива. Вие за първи път ли чувате?

-  Повтарям, че това няма как да стане. Той няма такива правомощия, защото това е църковен имот и ние си имаме наши инвестиционни планове за този парцел, които са много различни от това, което ми казвате.

 

-А случайно да е внесено искане  до вас по този въпрос?

-Нито е внесено искане, нито сме давали разрешение. Ако пристигне такова, то ще се обсъди от Епархийския съвет, който може да се разпорежда с имота.

 

-Според Вас редно ли е да се афишира един предизборен проект в манастирски имот и Вие изобщо да не знаете?

-Вижте какво, днес ми се обаждаха поне десет пъти по този въпрос. Искам ясно да кажа, че няма да позволим някой да вкарва Църквата в предизборни агитации. Нека да не ни замесват в политически и предизборни борби. Ние сме далеч от тези неща и няма да участваме. Нека да минат изборите и който стане кмет, ако иска нещо да прави – има си ред! Бях ясен по този въпрос /vipnews-bg.com/

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване