03/05/12 18:02
(http://www.klassa.bg/)

Реалната политика призна победата на Путин

На президентските избори в Русия, спечелени от Владимир Путин, вероятно е имало нарушения, но позицията на световната общност беше обобщена от европейските политици. Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън и външният министър на Германия Гидо Вестервеле заявиха, че победата е недвусмислена, а с Русия трябва да се развива “стратегическо партньорство” . Това беше логично от гледна точка на “реалната политика” (както и от гледна точка на функционализма впрочем). Резултатите говорят, че въпреки неприязънта на мнозина Путин си остава най-популярният руски политик.
Освен това руският газ е необходим на Европа въпреки търсенето на алтернативни източници – особено по време на криза и след ембаргото на иранско гориво. Не, Путин няма алтернатива за западните политици. А за бизнеса победата му означава стабилност, оживление на пазарите и възможност за ускорени реформи.
В самата Русия се очакват масови протести през идните дни. Дали те ще имат успех? Ако съдим по прецедента с искането за отмяна на парламентарните избори, едва ли. Но пред тях има и друг път – Путин вече показа готовност за диалог и известни компромиси с опозицията. Доколко това ще стане, предстои да се види. Но единствено от руските политици, управляващи и опозиция зависи какво ще се случи оттук нататък.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване