04/25/12 16:15
(http://www.klassa.bg/)

Еврото поскъпна до триседмичен връх

Еврото продължи да разширява печалбите си спрямо американския долар в сряда, като успя да дублира нивата, на които се търгуваше за последно преди три седмици. Относително успешните аукциони на държавни ценни книжа в Европа станаха повод за оптимизъм на международните пазари. Въпреки оформилата се в началото на тази седмица политическа криза в Европа и безпокойството около стабилността на периферните за еврозоната икономики, аукционите на дългови ценни книжа в Холандия, Испания и Италия се оказаха по-успешни от очакваното. Повишеното търсене на тези облигации свали лихвите по тях и успя да потуши натрупаното от началото на седмицата напрежение в региона.
Еврото получи подкрепа и успя да влезе в стойностите над 1.3200. Въпреки покачването все още изглежда, че пазарните участници не са склонни да заложат категорично на еврото и да разпродават по-масово американския долар. Причината бе очакваната късно вчера среща на Фед, на която трябва да стане ясно дали монетарният орган ще потвърди дългосрочната си политика по отношение на рекордно ниския основен лихвен процент в страната. От срещата също така се очакваше да стане ясно дали са нужни допълнителни стимули за гарантиране на растежа на местната икономика.
Британската лира се обезцени чувствително в основните си кросове след разочароващи данни за брутния вътрешен продукт на Великобритания. Прогнозните стойности на БВП за първото тримесечие на годината показаха изненадващо свиване от 0.2 на сто.
Японската йена продължава да е под напрежение заради предстоящата среща на Централната банка на Япония в петък. Очакванията са, че банката ще разшири допълнително програмата си за закупуване на активи с до 10 трилиона йени (около 123 млрд. долара) и в същото време няма да променя рестриктивната си политика по отношение на скъпата местна валута.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване