06/07/12 19:26
(http://www.klassa.bg/)

Сините поискаха електронно гласуване и безплатни предизборни кампании

Депутатите от Синята коалиция (СК) подкрепят инициативата за референдум за въвеждане на електронно гласуване. Тя бе стартирана в края на май с национална подписка, която трябва да задължи държавата да свика народно допитване по въпроса. Сред организаторите от Национално експертно обединение е и популярната рок певица Милена Славова.
В четвъртък от името на парламентарната група на СК народният представител Асен Агов призова техните симпатизанти да участват в подписката. Той обаче поиска от колегите си в парламента сами да поемат отговорността и да приемат промени в Изборния кодекс, с които да се въведе електронният вот още за изборите догодина. Така според него ще бъдат привлечени младите в политическия процес у нас, тъй като новото поколение било постоянно в „нета“. Щом по мрежата у нас се въртят милиони левове без проблеми за сигурността, не би следвало да има такъв проблем и при електронното гласуване, заяви още Агов.
По неговите думи цифровият вот бил и много по-евтин, а и преброяването би било много по-бързо – за минути, а не за дни, както е с хартиените бюлетини.
Асен Агов поиска да се премахне и практиката на изцяло платените медийни предизборни кампании. Според него медиите са се превърнали в „сергии за продажба на политически личности“. Затова електронните средства за масова информация трябвало да се задължат да излъчват безплатно изявите на партиите. Така и гражданите ще могат да направят информиран избор кой да ги управлява, заключи Агов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване