01/28/13 14:55
(http://www.klassa.bg/)

iPhone вече не е последен писък на модата в Азия

Хитовият смартфон iPhone на Apple Inc започва да губи част от блясъка си сред заможните потребители в Сингапур и Хонконг, ставайки жертва на промяната на мобилните навици и своя собствен бърз успех, пише в свой анализ Ройтерс, цитиран от investor.bg.
Водени от умората от iPhone, желанието да са различни и множество конкурентни устройства, потребителите се обръщат към други марки, и по-специално към тези на Samsung Electronics Co Ltd, изяждайки пазарния дял на Apple.
В Сингапур продуктите на Apple бяха толкова доминиращи през 2010 г., че това бе страната с  най-много устройства с операционна система IOS на глава от населението в света.
Но сайтът gs.statcounter.com на анализаторската компания StatCounter, който измерва трафика, събран през мрежата от 3 милиона уеб сайтове, изчислява, че делът на Apple на пазара на мобилни устройства в Сингапур – с iPad and iPhone – спада рязко през миналата година. От пика със 72% през януари 2012 г. сега делът спада до 50% през този месец, докато Android устройствата вече съставляват 43 на сто от пазара, в сравнение с 20% през същия месец на миналата година.
В Хонконг устройствата с IOS на Apple сега представляват 30 на сто от общия трафик, което е спад от около 45% спрямо година по-рано. Android в момента държи почти две трети от пазара.
„Apple все още се възприема като престижната марка, но вече има толкова много други готини смартфони, че конкуренцията просто много голяма", каза Том Клейтън, главен изпълнителен директор на базираната в Сингапур Bubble Motion, която развива популяреното регионално приложение за социални медии Bubbly.
"Сингапур и Хонконг са възприемани от гледна точка на електрониката за водещи показатели за това какво ще бъде горещо в Западна Европа и Северна Америка, както и какво ще се предприеме в региона", казва Джим Уагстаф, който ръководи базираната в Сингапур компания, наречена Jam Factory, разработваща мобилни приложения за предприятия.
Югоизточна Азия приема бързо смартфоните – потребителите прекарват 78% повече време на смартфони през 12-те месеца до септември 2012 г., отколкото година по-рано, показват данни на изследователската компания GfK.
Анекдотичните доказателства за умората към iPhone не са трудно откриваеми: докато преди година устройствата iPhone заливаха подлезите на Хонконг и Сингапур, сега доминират джаджите на Samsung и HTC.
Въпреки че това отчасти се обяснява с разпространението на устройства с Android, които в по-голямата си част са доста по-евтини, има и други признаци, че Apple губи последователи.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване