04/23/13 00:35
(http://e-vestnik.bg/)

За кого да гласувам? За и против – преглед на възможностите

Снимка: Булфото

В интернет се разпространява един каламбур – 12 без 15. Преведено означава – „На 12-и май без бюлетина №15”, тоест всичко друго, но не и ГЕРБ.
Партията на Бойко Борисов изглежда започва да изпада в изолация.
Каква е алтернативата на ГЕРБ? Мнозина не искат да гласуват за тази партия, но не намират подходяща алтернатива, за която да дадат гласа си. Какви са възможностите?
Изборът всъщност не е толкова отчайващ, независимо дали избирателят е с леви или десни убеждения.

Ето как изглеждат накратко партиите, от ляво надясно.


Бюлетина №5 БСП – по-реформирана от всякога

23 години след падането на комунизма бившите комунисти или „комунистите”, както ги наричат, са по-реформирани от всякога. Ако довчера някои избиратели не са искали да гласуват за тях, защото в тази партия дърпат конците кукловоди като Георги Първанов, Румен Овчаров или Румен Петков, този проблем отпадна. Всичките те са отстранени последователно от лидера Станишев и сегашното ръководство.

Премиерът Станишев размахва знамето на ЕС, заедно с червеното знаме. Снимка: Булфото

Двамата Руменовци са извън листите за изборите, заедно с някои стари муцуни като Масларова, Любен Корнезов и др. Първанов беше бутнат настрана още на конгреса на партията миналата година, когато се опита да нападне сегашния лидер и да го отстрани. Станишев пък е лидер и на европейските социалисти и по никой начин не може да се нарече комунист, нито партията му – комунистическа. На практика Станишев с тази си позиция е доста силно обвързан и едва ли може да си позволи антидемократична или антиевропейска политика. И за последните години БСП показа отстъпчивост, политика на компромиса, която стига до обсурд – десни реформи като плоския данък. И в момента предлага да подкрепи за премиер финансист, който не може да се нарече ляв – бившия финансов министър Орешарски.
Също така БСП е доста по-малко агресивна към другите партии, за разлика от ГЕРБ, и пак за разлика от него точно в момента не е така обвързана с групировки и олигарси.
Парадоксално, но именно сега, когато динозаврите Първанов, Овчаров, Петков са извън борда, БСП не е така силна, както в минали години.

Какви са аргументите против БСП? Червените обещават да строят АЕЦ „Белене”, което е рискова инвестиция за финансово затруднената държава. И от гледна точка на екологията е риск за страната въобще.
Впрочем, за мнозина това обещание е аргумент „за”. Намерението на БСП за АЕЦ „Белене”, малко или повече е реверанс към Русия, която има по-голям интерес от този проект, отколкото България.
БСП обещава също така да върне пушенето в заведенията – зад прегради, което е безогледен популизъм. Други техни обещания не са толкова популистки, защото, малко или повече са осъществими.
Друг аргумент против е, че БСП е направила коалиция, в който е включен и Съюз на комунистите в България. Не че са много хора в листите им (само двама имат шанс да влязат), но е показателно.

Бюлетина № 14 - Партия „Атака” – калена от измамите на ГЕРБ

Партия „Атака” подкрепи ГЕРБ да състави правителство и на практика беше в коалиция с нея 2 години. След това „партийният строител” Цветанов открадна няколко депутати на „Атака”, които започнаха да гласуват с ГЕРБ и по този начин те си получаваха държавната субсидия, която иначе Сидеров им отнемаше.

Волен Сидеров. Снимка: Булфото

Това Сидеров няма да го прости на Цветанов. И макар досега да говореше за евентуална ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване