06/12/13 21:22
(http://e-vestnik.bg/)

Опасният архив на богомилите и тайните на българските светилища

Б.р. - книгата “Опасният архив на богомилите” е своеобразен пътеводител за сакралните места по българските земи. В нея се описват всички известни (но никъде по такъв начин събрани заедно!) подробности за тайнствата, извършвани в тях. От загробените светилища излязоха удивителни следи към зората на европейската цивилизация и авторът проследява как древни вярвания, езотерични символи, жречески пособия, обреди и елементи от богослужебната практика преминават в последвалите ги школи и учения, като занимателно разкрива интегралната история на мистериите от обозримото далечно минало до днес.

През наситените с любопитни подробности разкази за легендарни чудотворства на митични, библейски и исторически герои тече истинско разследване какво са опитвали да прикрият мисионерите на църковния клир, когато яростно са разбивали прастарите светилища. Разбулват се образи, изваяни на чудатите идоли в капищата по билата, заради чието унищожаване техните заличители сетне са били канонизирани от Църквата като светци.

Авторът вписва делата на апостол Павел и евангелиста Лука, когато през 52 г. пренасят учението на Спасителя в Европа първо през светите места на Орфеевия народ и показва защо те са показвали на траките в Родопите икона с разпятие, но на… Орфей. Като разглежда вековните прения около Символа на новата вяра, свързани драматично с Втория вселенски църковен събор в Сердика през 343–344 г., той поставя въпроса с какви донесения за Иисус може да е разполагал император Флавий Клавдий Юлиан (племенник на св. Константин Велики!), че Църквата е организирала неговото убийство и унищожаването на документите му.

В пролуките между древните символи и обреди, приети от Православната църква, и отричаното от изконното в ученията авторът открива кода за същността на онова, което са проповядвали богомилите не само с прословутите си тайни книги, но и в мистериите, съхранени и препредавани в много езотерични общества и школи след тяхната.
Христо Буковски е дипломант на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Журналист с над 40 години практика, от които 15 в сп. „Отечество”, където завежда отдел „История”, със стотици публикации в централния печат, като повечето от тях са по теми от българското минало, християнския духовен живот на българите и обредността в мистичната народна практика. Автор е на разкази, романи, детски и есеистични книги. Следва откъс от книгата.

Иконостасът от скелети

Междувременно на северозапад и чак отвъд Стара планина бе открито още по-удивително светилище. Археолозите го изровиха край врачанското село Оходен и то се оказа по-старо с поне две хилядолетия от храмовия комплекс до Долнослав. Било е в състава на раннонеолитното селище и стои редом до праисторически постройки. Те са останали от ранноземеделска цивилизация, възникнала тук през VІІ хилядолетие пр. Хр. Десетки са глинените и каменните дискове с точка в средата, намерени там. Те дават основание на откривателя им Георги Ганецовски да твърди, че е влязъл в най-ранния храм по нашите земи на Бога, олицетворяван от древните в образа на Слънцето.

В този храм иконите, които фактичести маркират мястото на иконостаса пред свещеното пространство (олтара), са… гробове. Че не става дума за некропол издава не само малкият им брой – човешките са пет. Те са на хора от зората на произвеждащата икономика (когато започва развитието на тази, с която сега живеем). Ако застанем с лице на изток непосредствено зад това първо познато в Европа светилище, вляво, където в иконостаса на днешните православни черкви се намира иконата на Светата Богородица, са разположени като върхове на равностранен триъгълник три женски фигури, свити в ембрионална поза (хокер). Челната е на 15-20-годишна, от която са отнети част от тазовите кости в знак, че е раждала. Нейната глава принудително е обърната към изгрева във времето на зимното слънцестоeне (с неизбежното изместване през хилядолетията, то съответства на днешната Коледа).

Зад нея, още ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване