През месец март тази година София отново ще бъде домакин на международното танго събитие

През месец март тази година София отново ще бъде домакин на международното танго събитие 30 hoursmilongalove. След успешните издания през 2013 в София и Букурещ, четвъртото ще се проведе на 21-24 март във VIVACOM Art Hall, по инициатива на Tango & Pepper Studio. Традиционно събитието комбинира поредица от танго семинари, милонги* и демонстрации, които протичат в рамките на три дни. За изданието в София от Аржентина пристигат преподавателите Jоsé Almar и Juliana Aparicio, които ще дадат своите професионални съвети на участниците в 30hoursmilongalove и ще ги подготвят за многочасовия маратон. Аржентинската двойка ще направи специална демонстрация във вечерта на 22 март, а в последния ден от 30hoursmilongalove ще се представят румънските гости Csongor Kicsi и Raluca Teodor. Гала милонгите ще преминат през музикалния съпровод на известната Analìa LaRubia Del Giglio, която е била DJ на водещите танго събития в над 16 държави.

 

30 hoursmilongalove е международен танго фестивал, който се провежда в последователни издания в Букурещ и София от водещите танго училища в двата града: Tango & Pepper Studio Sofia & Fabrica de Tango Bucuresti. Инициативата се заражда вследствие на установените партньорски българо-румънски взаимоотношения на двете школи, вдъхновена от фолклора и силно развитите танго традиции в двете страни. Тази година фестивалът разраства своето териториално покритие с участието на Сърбия, Турция, Гърция и Македония.

 

Всяко издание е тематично и в него участват танго ди джеи, танцьори и преподаватели от Аржентина и най-добрите танго имена на Балканския полуостров. Събитието в София бе предшествано от 30hoursmilongalove маратон в Букурещ, посветен на празника “Dragobete” – еквивалент на Св. Валентин, произхождащ от румънския фолклор. В България събитието е белязано от темата Equinox – пролетното равноденствие. Тя е вплетена в поредицата от гала милонги - в петък маратонът стартира с warm-up Black & White милонга. Съботната вечер е посветена на слънцето, а неделната – на луната.

 

Първите две издания събраха над 200 посетители от Сърбия, Македония, Румъния, Гърция, Турция, Австрия, Мексико, Аржентина и разбира се, всички градове в България, в които се танцува танго /София, Варна, Бургас, Пловдив/.

 

Инициативата се осъществява в партньорство с Посолство Аржентина в Република България и с подкрепата на VIVACOM Art Hall.

---

ПРОГРАМА:

петък 21 март (локация: Tango & Pepper Studio)

Откриване на фестивала

22:00 - 02:00 – Black & White Chocolate Milonga

 

събота, 22 март (локация: Vivacom Art Hall)

13:00 - 16:15 – Поредица от уроци с José Almar § Juliana Aparicio

16:30 - 20:00 – Следобедна милонга

22:00 - 06:00 – Тематична Гала Милонга, посветена на Слънцето, с демонстрация на José Almar § Juliana Aparicio

 

неделя, 23 март (локация: Vivacom Art Hall)

 

13:00 - 16:15 – Поредица от уроци с José Almar y Juliana Aparicio

16:30 - 20:00 – Следобедна милонга

22:00 - 06:00 – Тематична Гала Милонга, посветена на Луната, с демонстрация на Csongor Kicsi § Raluca Teodor

 

DJs:

  • Analìa LaRubia Del Giglio /Argentina/

  • Lucia Mirzan /Romania/

  • Csongor Kicsi /Transilvania/

  • Gergana Boeva /Bulgaria/

 

---

Танго речник:

milongaмясто или вечер, в която се танцува аржентинско танго като се спазват определени правила на пускане на музиката и кабесео /покана с поглед/

 

За повече информация:

Детайлна програма на събитието: http://30hoursmilongalove.com/2014/02/program-4th-edition-sofia/ 

Facebook: https://www.facebook.com/groups/197859993713855/

30hoursmilongalove teaser: https://www.youtube.com/watch?v=KrZA0AUyuLw

 

 


Газът по-евтин с 4,56% от април

ДКЕВР предлага природният газ да поевтинее с 4,56% (28,75 лева) до 601,25 лв. за 1000 куб. метра от април. Това е записано в доклад на ведомството, публикуван в сряда вечерта. Преди седмица от “Булгаргаз” поискаха газът да поевтинее с 2,75%. Според ДКЕВР обаче има основание за по-голямо намаление. Както “Труд” първи писа, регулаторът се надява да н ДКЕВР предлага природният газ да поевтинее с 4,56% (28,75 лева) до 601,25 лв. за 1000 куб. метра от април. Това е записано в доклад на ведомството, публикуван в сряда вечерта. Преди седмица от “Булгаргаз” поискаха газът да поевтинее с 2,75%. Според ДКЕВР обаче има основание за по-голямо намаление. Както “Труд” първи писа, регулаторът се надява да н

Бизнесът ще разполага с по-добра правна рамка за сътрудничество с Индия

Правителството одобри проект на спогодба между България и Индия за избягване на двойното данъчно облагане и предотвратяване отклонението от облагане...

Сирия е изнесла почти половината от химическите си оръжия

29,5 % са от първа категория, към които са най-опасните съединения

    


Хората от боинга отписани, “Алианц” изплаща застраховки

Застрахователният гигант “Алианц” е започнал да изплаща компенсации по искове, свързани с изчезването на малайзийския самолет, съобщи Ройтерс.
От немската компания обявиха, че това е нормална пазарна практика, когато не се докаже тероризъм. Медии обаче коментират новината като признание, че пътниците на злополучния самолет вече са смятани за Застрахователният гигант “Алианц” е започнал да изплаща компенсации по искове, свързани с изчезването на малайзийския самолет, съобщи Ройтерс. От немската компания обявиха, че това е нормална пазарна практика, когато не се докаже тероризъм. Медии обаче коментират новината като признание, че пътниците на злополучния самолет вече са смятани за

Плъхове канибали налазиха Хасково

Топлото време и меката зима в Хасково помогнаха за размножаването на сивите канални плъхове до такава степен, че гадините вече изпълзяват от канализационните шахти, където се размножават.

Стойчо Стоев: Няма да излезем проформа срещу "Валенсия"


"Лудогорец" ще играе срещу "Валенсия" за защита на честта си и постигнатото до момента в Лига Европа, заяви старши треньорът на клуба Стойчо Стоев ден преди реванша в Испания.

Първият двубой в София от осминафиналите на турнира завърши с победа на "прилепите" с 3:0. Независимо от резултата Стоев бе категоричен, че футболистите му ще покажат офанзивен футбол.

"Идваме в Испания, за да играем футбол. Ще играем за себе си и няма да излезем проформа на терена. Искаме да покажем...

При неизпълнение на договора за „Мистрал” Франция ще заплати на Русия над 1,2 млрд. евро

/КРОСС/ В случай на неизпълнение на договора за универсалните десантни кораби тип „Мистрал", каквато заплаха отправи Франция, на нея ще й се наложи да плати на Русия над 1,2 млрд. евро. В тази сума влизат стойността на договора за доставка на два кораба и неустойки за нарушаване по вина на Изпълнителя. В тази връзка вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин заяви, че преди да говори за възможността за разваляне на договора за вертолетоносците „Мистрал", Франция първо трябва да пресметне собствените си загуби. Договорът между Франция и Русия за строителството на вертолетоносците е подписан през юни 2011 г. в Санкт Петербург, предаде ИТАР-ТАСС.

Никой не пожела "Химко", цената му пада с 20%

Сградите, земята, инфраструктурата, машините, мебелите от предприятието, което е в несъстоятелност от 2004 г., се продаваха за над 28,5 млн. лв. Активите се предлагаха вкупом, а не поотделно, въпреки че беше посочена стойност на всяка движима или недвижима вещ. Провалът на търга беше очакван, след като нито един кандидат не плати депозита за участи Сградите, земята, инфраструктурата, машините, мебелите от предприятието, което е в несъстоятелност от 2004 г., се продаваха за над 28,5 млн. лв. Активите се предлагаха вкупом, а не поотделно, въпреки че беше посочена стойност на всяка движима или недвижима вещ. Провалът на търга беше очакван, след като нито един кандидат не плати депозита за участи

Регистрациите на нови коли в ЕС се увеличават

Новите регистрации на автомобили в Европейския съюз, ключов индикатор за икономическото състояние, отбелязват ръст през февруари, сочат индустриални данни. Европейската асоциация на автомобилните производители (ЕААП) заяви, че търсенето на автомобили в 27-те страни (без Малта) от ЕС се е увеличило с 8%, показва проучването.

Природните ползи на цвеклото

Цвеклото намалява високото кръвно налягане, стимулира работата на черния дроб, жлъчката и стомаха.

Mercedes разкри S63 AMG Coupe

Спортната версия на новата S-Class Coupe разполага с 585 к.с.

    


Социолог гръмна шестима колеги и си тегли куршума

/КРОСС/ Социолог застреля шестима колеги в офис на Статистическия институт в турската провинция Карс край границата с Армения и след това се самоуби. Един човек е ранен, но състоянието му не е тежко.Стрелецът - Вейси Ерим, бил уволнен наскоро от института след проведено вътрешно разследване. Едната версия на полицията е, че мъжът е започнал да стреля, за да си отмъсти. Другата - че убийството било свързано с професионален спор, уточнява „Ройтерс".Въоръжен с "Глок", социологът влязъл в сградата. Той взел за заложници директора и още петима служители. Когато на мястото пристигнала полиция, снайперисти и бърза помощ, мъжът започнал да избива заложниците. Полицаите са направили опит да го убедят да се предаде, но е решил да се самоубие. Полицията все още разследва дали оръжието на убийството е било законно притежавано.

Чехия се обяви против икономически санкции срещу Русия

/КРОСС/ Чехия е против налагането на икономически санкции срещу Русия във връзка със ситуацията около Украйна. Това обяви министър-председателят на страната Бохуслав Соботка. "Прага е против налагането на икономически санкции срещу Русия", цитира чешката информационна агенция ЧТК думите на премиера. Соботка отбеляза, че чешката икономика е експортно ориентирана, затова, "както и други членове на ЕС", иска Русия и Украйна да решат проблема на масата за преговорите.

Чобанов: Възстановена е историческата справедливост да има митница "Видин"

Възстановена е историческата справедливост да има митница "Видин". Това е заявил министърът на финансите Петър Чобанов на срещата си с началника на...

Украйна излиза от ОНД, въвежда визов режим с Русия

До няколко часа руски граждани ще бъдат допускани до Украйна само със задграничен паспорт

БМВ блъсна и уби на място 11-годишно дете край Златна Панега

11-годишно дете от село Златна Панега загина при пътен инцидент близо до селото.

Най-тежкият българин умря в дома си

Най-тежкият българин - 270-килограмовият Иван Генов от Стражица, издъхна вчера в дома си часове преди да бъде приет за лечение в софийска болница.
48-годишният мъж имаше тежко възпаление на разширени вени и огромни язви по краката, но никоя болница не искаше да го приеме, защото нямали легло, което да го издържи. В края на февруари “24 часа” ... Най-тежкият българин - 270-килограмовият Иван Генов от Стражица, издъхна вчера в дома си часове преди да бъде приет за лечение в софийска болница. 48-годишният мъж имаше тежко възпаление на разширени вени и огромни язви по краката, но никоя болница не искаше да го приеме, защото нямали легло, което да го издържи. В края на февруари “24 часа” ...

Видео: Новините в 100 секунди


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите във вечерната емисия:

- Своеволните действия на двама служители от Областната дирекция на МВР във Велико Търново са причина за провала на акцията в Лясковец. Това заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. 

- ДКЕВР откри процедура по отнемане лиценза на трите енергодружества. 

- Окръжният съд в Пазарджик постанови...

Кабинетът позволи застрояването на плажа в Карадере

Земята попада в „Натура 2000" като част от две защитени зони

Имамите - виновни, но само един влиза в затвора (ОБЗОР)

Една ефективна присъда, две условни и десет глоби. Така приключи след повече от две години и половина делото в окръжния съд в Пазарджик срещу 13-те имами, обвинени за проповядване на антидемократична идеология. Съдът призна всички за виновни. Близо половин час съдия Ивета Парпулова чете наказанията, а пред Съдебната палата в Пазарджик имаше ... Една ефективна присъда, две условни и десет глоби. Така приключи след повече от две години и половина делото в окръжния съд в Пазарджик срещу 13-те имами, обвинени за проповядване на антидемократична идеология. Съдът призна всички за виновни. Близо половин час съдия Ивета Парпулова чете наказанията, а пред Съдебната палата в Пазарджик имаше ...

Бойко Борисов: За да избегне отговорност, МВР прави смешни твърдения за Лясковец


Аз не си спомням да има премиер, който да са го питали за работата на някоя регионална дирекция. Дали той му е работа да се занимава с това за отнемането на оръжие на някой ловец, който не си е върнал пушката. Просто, в желанието си да избягат от отговорност стигат до смешни твърдения.

Това заяви в ефира на "Нова телевизия" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той бе включен в предаването "Часът на Милен Цветков" след като по-рано при изслушването на главния секретар на МВР Светлозар...

Киев се отказва от Крим, бързо изтегля войските си

Украйна представи планове за изтегляне на войските си и техните семейства от Крим.

Показват подаръците на Тато и във Варна

Колекцията подаръци на Тодор Живков ще гостува във Варна. Изложбата ще бъде показана в Археологическия музей това лято. Все още се уточнява кога точно експозицията ще пристигне и колко време ще остане в морската столица, уточниха за Дарик от музея.

Гневни фенове причакаха "сините"

Близо 50 гневни запалянковци причакаха отбора на "Левски" при завръщането на "Герена" с клубния автобус след отпадането за купата срещу "Ботев" с 0:2 в Коматево. Футболистите бяха пазени от около 15 полицаи и няколко стюарди.
От рейса обаче се появиха предимно чужденци и юноши на "сините". По-опитните български играчи са слезли още в Казичене, за Близо 50 гневни запалянковци причакаха отбора на "Левски" при завръщането на "Герена" с клубния автобус след отпадането за купата срещу "Ботев" с 0:2 в Коматево. Футболистите бяха пазени от около 15 полицаи и няколко стюарди. От рейса обаче се появиха предимно чужденци и юноши на "сините". По-опитните български играчи са слезли още в Казичене, за

Без роуминг в ЕС от края на 2015 г.

Обаждането по телефон или ползването на електронната поща в чужбина ще струват на потребителите толкова, колкото и в родната страна стана ясно. Това стана ясно, след като предложението, на ЕК беше прието от комисията по индустрия към Европейския парламент.

Фед разклати увереността на Wall Street

Инвеститорите се опасяват, че лихвите в САЩ ще тръгнат нагоре по-рано от очакваното

    


Предлагат увеличение на старите пенсии от 2017 г.

Всички пенсии да бъдат преизчислени през 2017 г. с осигурителния доход за 2016 г. и с увеличен коефициент за всяка година стаж. Това предложение за промяна в осигурителната система е направила КТ “Подкрепа”. Ако залегне в замисления социален пакт между синдикати, работодатели и правителство, преизчисляването ще доведе до увеличение на всички стари Всички пенсии да бъдат преизчислени през 2017 г. с осигурителния доход за 2016 г. и с увеличен коефициент за всяка година стаж. Това предложение за промяна в осигурителната система е направила КТ “Подкрепа”. Ако залегне в замисления социален пакт между синдикати, работодатели и правителство, преизчисляването ще доведе до увеличение на всички стари

Киев плаща на "Газпром" с парите от МВФ

/КРОСС/ Киев ще се разплати с "Газпром" със средствата, които очаква да получи от Международния валутен фонд. Това заяви министърът на енергетиката и въгледобивната промишленост на Украйна Юрий Продан , който пристигна за разговори с еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер."Разчитахме на втория транш от руския заем , за да изплатим дълга си, но парите все още не са постъпили. Затова търсим как да погасим този дълг. Ще използваме средствата от МВФ, ще проведем тарифна реформа, за да премахнем разликата в цената на газа за Teplokommunenergo. Реформата ще бъде постепенна. След нея ще има ресурс за редовни плащания на газа", каза украинският министър, цитиран от УНИАН. По думите му дългът на Украйна към руската "Газпром" е 1,4 милиарда щатски долара за 2013 г. и 296,3 милиона за февруари 2014 г., т.е. общо 1,7 млрд долара.

Индия не подкрепя санкциите на Запада спрямо Русия

/КРОСС/ Индийските власти не подкрепят наложените от Запада санкции срещу Русия във връзка със ситуацията около Украйна. Според съобщение на телевизионния канал NDTV, въпреки че страната все още няма официална позиция по присъединяването на Крим към състава на Русия, Индия "по принцип никога не подкрепя санкциите". Миналата седмица съветникът на министър-председателя по националната сигурност заяви, че Русия има "легитимни интереси в Украйна".

"Черноморец" поведе с 2:0, "Локо" (Сф) обърна до 3:2 и вече е полуфиналист

"Локо" (Сф) стана вторият отбор, достигнал до полуфиналите в турнира за Купата на България, след като часове по-рано същото стори „Ботев" (Пд) с 2:0 над „Левски". След 1:0 в първия мач в София, „червено-черните" за втори път победиха „Черноморец", този път с 3:2 в Бургас.

Карлос Фонсека откри резултата за домакините в 38-ата минута. Десет минути "Локо" (Сф) стана вторият отбор, достигнал до полуфиналите в турнира за Купата на България, след като часове по-рано същото стори „Ботев" (Пд) с 2:0 над „Левски". След 1:0 в първия мач в София, „червено-черните" за втори път победиха „Черноморец", този път с 3:2 в Бургас. Карлос Фонсека откри резултата за домакините в 38-ата минута. Десет минути

Няма титла, няма купа, няма даже и треньор. Честит юбилей, "Левски"!

“Ние сме най-слабият отбор в историята на “Левски”! Изрече го капитанът Станислав Ангелов след отпадането от “Ботев” на 1/4-финалите за купата на България. И описа пълната съсипия на клуба, започнала от срамното отпадане от евротурнирите в Азия. И то за 100-годишния юбилей.

За уж празничния месец май на “Герена” ще отбележат и 5 г. без трофей. “Ние сме най-слабият отбор в историята на “Левски”! Изрече го капитанът Станислав Ангелов след отпадането от “Ботев” на 1/4-финалите за купата на България. И описа пълната съсипия на клуба, започнала от срамното отпадане от евротурнирите в Азия. И то за 100-годишния юбилей. За уж празничния месец май на “Герена” ще отбележат и 5 г. без трофей.

Украйна вече работи за изтеглянето на военните си от Крим

Украинският началник на сигурността Андрий Парубий съобщи, че се разработва план за изтегляне на украинските войници и техните семейства от Крим. "Разработваме план, с който не само ще изтегл...

Чобанов има зелена светлина да подготви тегленето на заем от до 3,9 млрд. лева

Както беше предвидено в Закона за държавния бюджет за тази година, правителството даде одобрение на финансовия министър Петър Чобанов да започне подготовка за емитирането на държавни ценни книжа за на...

Воден режим грози Добруджа и Пловдивско

Воден режим заплашва някои региони в страната. „Традиционно в Пазарджик, Пловдив и в Добруджа ще има дефицит на вода заради започващото засушаване”, заяви шефът на дирекция „Управление на водите” в екоминистерството Асен Личев.

Бременна ли е Мариана Попова?

"Не съм бременна, няма такова нещо“, отсече Марина Попова по повод клюките, че чака бебе.

Усилено се работи по газовата връзка между България и Турция

Турският посланик в България е оптимист, че проектът ще е завършен тази година

    


Земеделците получават 2 млн. лева по краткосрочни схеми за подпомагане

С решение на Управителният съвет (УС) на ДФ „Земеделие” се предоставят 800 000 лева за компенсиране разходите на земеделски производители за растителна защита в овощните насаждения. Помощта се предоставя за изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите в трайните насаждения през зимния период.

"Локо" (Сф) също е на полуфинал за купата след 3:2 в Бургас

"Локо" (Сф) стана вторият отбор, достигнал до полуфиналите в турнира за Купата на България, след като часове по-рано същото стори „Ботев" (Пд) с 2:0 над „Левски". След 1:0 в първия мач в София, „червено-черните" за втори път победиха „Черноморец", този път с 3:2 в Бургас. Карлос Фонсека откри резултата за домакините в 38-ата минута. Десет минути

Хонконг иска да внася наши суровини

Китайците имат интерес към минералните ни води

Скоби ловят по 400 коли на ден

По 400 автомобила на ден се закопчават със скоби в синя и зелена зона в София. Това съобщиха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ) вчера. От там отчетоха, че постъпленията от паркирането са 26,8 млн. лв., а общо приходите на дружеството за миналата година са в размер на 241,5 млн. лв.

Кризата в Крим - заплаха за стабилността в Европа

Расмусен: НАТО няма да признае "незаконното анексиране" на Крим

    


Ограничено паркиране заради ремонта на Докторската градина

Закриват редица места за паркиране във връзка с ремонтни дейности на градината "Докторски паметник"

Турци: Щом е независим, Крим е наш

След като Крим стана независим, той автоматично попада под турска юрисдикция, твърдят политолози от Анкара, пише турският в. “Хюриет”.
Турските претенции към полуострова можело да се базират на договор отпреди 230 г., който руската императрица Екатерина Велика е подписала с Османската империя през 1783 г. След като Крим стана независим, той автоматично попада под турска юрисдикция, твърдят политолози от Анкара, пише турският в. “Хюриет”. Турските претенции към полуострова можело да се базират на договор отпреди 230 г., който руската императрица Екатерина Велика е подписала с Османската империя през 1783 г.

Откриха златно яйце на Фаберже за $ 33 млн.

Уникално златно яйце на Фаберже на стойност $ 33 млн. бе открито в кухнята на търговец на метали за скрап, пише в. “Телеграф”. Собственикът го купил преди десетилетие от пазар за антики за $ 13500. Изчислил, че може да спечели хилядарка, като стопи златото и продаде диамантите и сапфирите, декориращи 8,2-сантиметровото яйце. Уникално златно яйце на Фаберже на стойност $ 33 млн. бе открито в кухнята на търговец на метали за скрап, пише в. “Телеграф”. Собственикът го купил преди десетилетие от пазар за антики за $ 13500. Изчислил, че може да спечели хилядарка, като стопи златото и продаде диамантите и сапфирите, декориращи 8,2-сантиметровото яйце.

Чобанов: Възстановена е историческата справедливост да има Митница "Видин"

Видин /КРОСС/ Възстановена е историческата справедливост да има Митница "Видин". Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов по време на срещата си с началника на митницата Венелин Апостолов. Двамата обсъдиха ролята за града и региона на възстановената с решение на МС от 1 септември 2013 г. териториална структура на Агенция „Митници". Митница Видин беше закрита при реформата в митническата администрация в края на 2009 г. и началото на 2010 година. Венелин Апостолов запозна министъра на финансите с дейността и визията си за развитие на митницата в града и подчерта ключовата й роля за държавата и бизнеса в Северозападния регион. В структурата й влизат митническите пунктове Брегово, Връшка чука, Пристанище Видин и Митническо бюро „Свободна зона Видин". Министър Чобанов посети териториалната структура на митническата администрация след края на изнесеното заседание на Министерски съвет в гр. Видин и срещата на правителството с бизнеса от града и региона, на която беше дадено началото на кампанията за представяне на новите продукти на Българската банка за развитие.В четвъртък, 20 март, министър Чобанов и изпълнителният директор на Българската банка за развитие (ББР) Иван Христов ще се срещнат с представители на бизнес общността в Стара Загора и Ямбол

Роми помляха Петното

София /КРОСС/ Роми пребиха Бисер Миланов-Петното в затвора. Трима пандизчии са се нахвърлили днес на Миланов. Той бил жестоко помлян с юмруци и ритници и се наложила спешна лекарска намеса.В момента Миланов лежи в тежко състояние в лечебницата на затвора. Петното нашумя около протестите срещу правителството. Първоначално той беше срещу кабинета "Орешарски", а след това застана на негова страна.По-късно лидерът на "България без цезура" Николай Бареков разкри, че Петното се е срещал с Бойко Борисов в къщата му в "Банкя".На този етап все още не може да се каже от кого е бил поръчан побоят на Миланов.

Бивш гард на Борисов издал акцията в Лясковец

Двама оперативни от търновската полиция са издали и провалили акцията в Лясковец, при която загина командосът Емил Шарков. Това стана ясно вчера от изслушването на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров пред парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

За пръв път НЗОК е без буфер

София /КРОСС/ Надзорният съвет на НЗОК не е решил какво да прави с около 137 млн. лв. Това каза по време на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване директорът на касата д-р Румяна Тодорова.„56 млн. лв. са резервът на НЗОК за неотложни и непредвидени дейности. За други плащания - параграф 8 са 80 млн. лв. Грубо, за общо около 137 млн. лв. Надзорният съвет все още не е решил дали те предварително да бъдат разпределени. За пръв път касата е без буфер. До 6 - 7 месеца това може да бъде направено", каза още д-р Тодорова. Тя посочи, че НЗОК си сътрудничи с „Медицински одит" и се правят проверки.Годината е изключително трудна за НЗОК и нашето съзнание е, че трябва да се справим, каза още д-р Тодорова. "Методика за плащане и остойностяване не е приета от Надзорния съвет. Тя е свързана с бюджетите на лечебните заведения. Всичко друго, разписано в закона, е направено. Правилата за бюджетите са факт. Още утре ще ги качим на сайта. Ние даваме един, условно казан лимит, получен аритметично", каза председателят на здравната каса. Тодорова призна, че тази цифра едва ли ще удовлетвори когото и да било. Корекцията е направена с новите дейности, които влизат и изяждат от бюджетите на съществуващите дейности, обясни тя.„Не знаем дали пациентът е в болница, или не. Гледаме на него като на ЕГН. В момента работим върху най-бързия начин за идентификация на пациента - чрез личната му карта

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване