Пламен Крачунов: Винаги е сладко да биеш "Левски" (видео)


Централният защитник на ЦСКА Пламен Крачунов беше избран за най-добър играч в 27-ия кръг на А група. Той донесе победата в дербито с "Левски" (1:0), като отбеляза единствения гол в последната минута от добавеното време.

"Всяка победа над "Левски" е сладка. Може би последната е малко по-сладка, защото е по-изстрадана и дойде в последната минута. Радвам се, че успях да вкарам толкова важен гол и да зарадвам повече от половин България", заяви Крачунов.

Защитникът получи...

Младежки дом -Мошино и ТПГ”Мария Кюри отбелязват заедно Деня на водата

 И тази година по традиция Младежки дом -Мошино в партньорство с ТПГ”Мария Кюри” организират празник, с който ще отбележат Световния ден на Водата.

„Вода и енергия” е темата, обявена от ООН за 2014г. На 21 март от 14.00ч. в камерната зала на дома, членовете на Еко клуб „Мост към бъдещето” при Технологична професионална гимназия „М.Кюри”, ще направят презентации по теми „Зелена енергия” и „Зелена...

Продължава

Общественици, юристи и анализатори подкрепиха "Чисти ръце"

Законопроектът "Чисти ръце" на ПП "България без цензура" получи широка подкрепа от юристи, общественици и анализатори на днешната кръгла маса. Това стана ден преди внасянето му в парламента. Той ще бъде депозиран в НС от депутатите Румен Йончев и Светлин Танчев утре (четвъртък) точно в 12 часа на обяд. Законопроектът "Чисти ръце" на ПП "България без цензура" получи широка подкрепа от юристи, общественици и анализатори на днешната кръгла маса. Това стана ден преди внасянето му в парламента. Той ще бъде депозиран в НС от депутатите Румен Йончев и Светлин Танчев утре (четвъртък) точно в 12 часа на обяд.

Асансьорният бранш скочи срещу новите изисквания

Новите изисквания за сигурността на асансьорите у нас предизвикаха остра реакция в бранша. Миналата седмица правителството одобри пакет от технически мерки, които трябва да бъдат изпълнени поетапно в следващите 11 години. От Българската асансьорна асоциация, обаче, се заканиха, че ще атакуват наредбата в съда.

България ще следва политиката на ЕС за санкции срещу Русия заради Украйна

Ще подкрепим това, което външните министри на Европейския съюз са обсъдили в понеделник за санкциониране на един кръг лица, срещу които има...

Юристи, общественици и анализатори подкрепиха "Чисти ръце"

Законопроектът Законопроектът "Чисти ръце" на ПП "България без цензура" получи широка подкрепа от юристи, общественици и анализатори на днешната кръгла маса. Това стана ден преди внасянето му в парламента. Той ще бъде депозиран в НС от депутатите Румен Йончев и Светлин Танчев утре (четвъртък) точно в 12 часа на обяд.

САЩ, България и Румъния с ново учение в Черно море

Американският ескадрен миноносец "Тракстън" започна еднодневно военно учение с българските и румънските военноморски сили в Черно море днес, съобщи представител на американските военноморски сили, цитиран от Ройтерс. Военноморските сили на САЩ описаха учението като "рутинно", планирано много преди кризата в Украйна. "Има много причини за учения с нашите съюзници, това ни дава възможност да уверим нашите партньори от НАТО, че ги подкрепяме", заяви за Ройтерс Шон Еклунд, говорител на американските военноморски сили в Европа. Ескадреният миноносец "Тракстън" извърши и миналата седмица военни учения в Черно море заедно с Румъния и България.

Тодор Матев: Липсват всякакви основания за действията на ДКЕВР

Компанията ще коментира по-подробно казуса, след като получи официално мотивите за решението на регулатора да стартира процедура за отнемане лицензите на ЕРП-та

    


БСП иска хипермаркетите да имат еднакви договори с доставчиците си

Търговските вериги ще купуват стоки от доставчиците си с типови договори, които ще са еднакви, независимо дали продуктите са произведени у нас или в чужбина. Това предвиждат промените в Закона за защита на конкуренцията, подготвени от БСП, съобщи депутатът от левицата Спас Панчев по време на заседанието на парламентарната комисия по земеделие. Те ще бъдат разгледани между двете четения на законопроекта. Днес земеделската комисия одобри корекциите. Панчев нашумя миналата година, когато предложи на големите търговски вериги да се забрани да работят през почивните дни, за да пазаруват хората в кварталните магазини. В момента веригите имат 35% пазарен дял, който се разраства, каза Панчев. Според него търговските вериги могат както да подкрепят родното производство, така и да го съсипят. "В момента в общите условия на супермаркетите в около 100 клаузи на българските доставчици се поставят неизгодни условия. Искаме условия, които не дискриминират българския производител", каза Панчев. Като порочни практики в търговията Панчев посочи наличието на двусмислени условия в договорите, липса на писмени договори, изменение на контракти със задна дата, нелоялно прехвърляне на търговския риск - за открадната стока от веригата или за забавени плащания отговаря доставчикът, териториално ограничение на доставките. С промените се въвежда понятието "значителна пазарна сила". Като такива се определят търговците с годишен оборот над 50 млн. лв. Предлаганите промени в Закона за защита на конкуренцията няма да решат проблема на пазара, каза Владимир Иванов от ГЕРБ. Според него, дори да има частичен ефект върху нелоялните практики на супермаркетите, след година ще стане ясно, че законът не работи. Председателят на парламентарната комисия Светла Бъчварова отбеляза, че идеите за корекции на проектозакона може да се реализират между първо и второ четене. Тя посочи някои пропуски, които създават впечатлението, че "значителна пазарна сила" и "господстващо положение" са почти едно и също, така че терминологията трябва да се прецизират.

Киев утвърди план за евакуация на украински граждани от Крим

Украинското правителство утвърди план за действие при евакуация на украински граждани от Крим и тяхното настаняване на територията на Украйна, съобщи министърът от правителството в Киев Остап Семерак, цитиран от ИТАР-ТАСС. В плана се съдържат предписания към всички органи на местната власт заедно с министерството на социалната политика да се подготвят за настаняване на кримчани. Семерак изрази надежда, че няма да има заплаха от миграционен процес, но властите трябва да се подготвят за подходяща реакция при възможни миграционни движения. Днешното заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана бе посветено на "състоянието на националната сигурност на Украйна и мерките за неутрализиране на външни и местни политически заплахи", се посочва в изявление на сайта на органа, цитирано от Ройтерс. В съвета влизат висши военни представители и представители от сферата на сигурността. По-рано премиерът Арсений Яценюк нареди на първия вицепремиер Виталий Ярема и изпълняващия длъжността министър на отбраната Игор Тенюх да отлетят за Крим, за да уредят ситуацията. Но Интерфакс-Украйна цитира министър, според когото не са им позволили да влязат в областта. Ярема и Тенюх могат дойдат в Крим само като частни, но не и като официални лица, заяви за Криминформ министърът на информацията на Крим Дмитрий Полонски, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Задържаха 15-годишен, заплашил с бомба летище София

Полицията установила, че обаждането е от уличен телефон

    


"Козлодуй" работи на минимум

София /КРОСС/ АЕЦ "Козлодуй" работи на минимум. Заради топлото време 6-ти блок работи на 730 мегавата от мощността си, а 5-ти блок на пълна мощност, за да може да изгори горивото си и да бъде спрян, както е по план, обяви пред журналисти шефът на централата Иван Генов. По думите му в най-лошия случай 6-ти блок ще остане с намален капацитет до 17 април, когато другият - 5-ти блок на съоръжението излиза в планов ремонт. „Ако до 17 април останем на този товар, губим 8 млн. лева", изчисли шефът на АЕЦ-а.Генов бе изслушан от парламентарната комисия по енергетика. Той посочи, че плановият ремонт на 5-ти блок е 40 дни, но е възможно този срок да е и по-кратък.„Надявам се обаче до края на седмицата този проблем да се реши чрез увеличаване на продажбата на електроенергия", добави Генов.Той посочи, че централата има достатъчно количество свежо ядрено гориво за презареждане на реакторите. От думите му стана ясно още, че 6-ти блок ще бъде спрян за планов ремонт и презареждане през есента.

Задържаха висш чиновник в Румъния заради €1 млн. подкуп

Председателят на Търговско-промишлената палата поискал парите, за да помогне за дело

Върнаха Рембранд за поне 3,5 милиона евро

Картината е с размер 60х49 см бе оценено на 20 млн. франка (около 3,5 млн. евро). Масленият портрет “Момчето със сапунения мехур” не е датирана от Рембранд (1606-69 г.). Картината принадлежи на музея от 1794 г. Идва от двореца в Тувър, след като е иззета от собствениците му по време на Френската революция. Картината е с размер 60х49 см бе оценено на 20 млн. франка (около 3,5 млн. евро). Масленият портрет “Момчето със сапунения мехур” не е датирана от Рембранд (1606-69 г.). Картината принадлежи на музея от 1794 г. Идва от двореца в Тувър, след като е иззета от собствениците му по време на Френската революция.

Нетаняху нареди на армията да се готви за удари срещу Иран


Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху и министърът на отбраната Моше Яалон са наредили на армията на страната да се подготви за нападение на ядрените съоръжения на Иран през 2014 г. За целта ще бъдат отделени поне 2.9 милиарда долара, съобщи израелският вестник "Аарец".

Депутатите, присъствали на изслушванията на парламентарната комисия по плановете на израелските въоръжени сили, казват, че според висши военни тази година между 2.9 и 3.5 милиарда долара ще бъдат...

Станишев: Да не бъдем жертва на геополитически сблъсък

"България не може да следва просто волята на една или друга голяма сила, а да защитим нашия интерес и да гарантираме нашето европейско бъдеще и наред с готова да запазим добрите си отношения и с Русия, и със САЩ", каза лидерът на БСП

Чуколов: Целият сектор „енергетика" да мине в държавни ръце

София /КРОСС/ Целта ни е целият сектор „енергетика" да мине в държавни ръце. Това е най-печелившият сектор в България. Това заяви пред TV7 депутатът от „Атака" Десислав Чуколов и добави, че партията му иска у нас да се предложи унгарският модел. Колонизмът в България свърши. Не бива да се изпомпват печалби и те да ходят в чужди държави, за пенсионерите там, а не да остават в България, подчерта Чуколов. Що се отнася до ситуацията в Украйна, депутатът заяви, че „Атака" признава референдума и иска България да упражни правото си относно ветото и санкции за Русия. „Говорим да няма никакви санкции. Ако това стане, ние ще бъдем най-пострадалата страна. Ще понесем милиарди загуби, уточни депутатът от „Атака". Трябва всяка държава да може да заяви и отстоява позицията си. България като държава-членка на ЕС има право на мнение, заяви той.

Разпоредени са ремонти на училища и детски градини във Варна след предписания на РДНСК

Служебна проверка на варненските детски градини и училища е извършена още през февруари във връзка с изпълнение на заповед на началника на Регионална дирекция на национален и строителен контрол – Североизточен район. Това съобщават от дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” в община Варна.

Светлозар Лазаров: Ако съм сбъркал някъде, ще поема отговорността си

"Ситуацията е такава, че индулгенция няма да се дава на никого. Включително, ако се намери вина, че някъде нещо съм сбъркал, съм готов да си поема съответната отговорност". Това каза пред журналисти главният секретар на Министерството на вътрешните работи Светлозар Лазаров, след изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред по повод "Ситуацията е такава, че индулгенция няма да се дава на никого. Включително, ако се намери вина, че някъде нещо съм сбъркал, съм готов да си поема съответната отговорност". Това каза пред журналисти главният секретар на Министерството на вътрешните работи Светлозар Лазаров, след изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред по повод

Арии от най-популярните мюзикъли за всички времена представят солисти от НМТ "Стефан Македонски" и КО "Орфей"

На предстоящия концерт в Перник ще прозвучат арии и песни от "Брилянтин", "Уестсайдска история", "Клетниците", "Котките", "Чикаго" и други.

Арии от най-популярните мюзикъли на всички времена ще изпълнят в Перник солисти от НМТ "Стефан Македонски".

Концертът е под мотото "Пролетни гласове". Гости на КО "Орфей" ще бъдат Сандра Петрова, Ивайло Парпулов и Боряна Йорданова. Те ще изпълнят арии и откъси от най-популярните мюзикъли на всички времена, сред които "Брилянтин", "Уестсайдска история", "Клетниците", "Котките",...

Продължава

Киев даде срок от три часа на Русия да освободи украински адмирал

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Александър Турчинов постави условие към кримските лидери да освободят в срок от три часа командващия украинския флот Сергей Гайдюк, предаде AFP. &...

Приходите от ловен туризъм през 2013 г. са над 4.5 млн. лв.

България е сред най-желаните дестинации за ловен туризъм в Европа, през миналата година организирано у нас са ловували 4558 души, което е 1000 авджии повече от предходната година. Приходите от ловния туризъм през миналата година са били над 4.57 млн. лв., съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Валентина Маринова в сряда в Пловдив. Там тя откри 20-тото издание на Международната изложба "Природа, лов риболов – 2014”. По думите на зам.-министъра в последните години ловът на дива свиня остава най-предпочитаният от чужденците като този факт се обяснява с атрактивните ловни полета и възможността за отстрел на трофеи. През миналия ловен сезон са дадени 44 златни медала за отстреляни диви свине, 24 златни медала за благороден елен, 17 златни медала за елен лопатар и 6 златни медали за муфлон. Маринова допълни, че фотоловът е много по-перспективен, защото опазваме природата и чрез него ние можем да покажем на чужденците всичко онова, което ги интересува.

Кои са най-щедрите шефове в технологичния свят

От щатската фондация Inside Philanthropy публикуваха нов списък с най-щедрите дарители в технологичния свят. Статистиката е изготвена на база размера...

Какъвто сте във Facebook, такъв сте и на работа

С напредването на технологиите и все по-сериозната роля на социалните мрежи в живота на хората, се увеличава и рискът от загуба работата заради тях....

М. Димитров: Процедурата на ДКЕВР за отнемане на лицензите е блъф

Държавата трябва да регулира системата, а не са придобива собственост, смята икономистът от Реформаторския блок

    


Психично болен се барикадира, изведоха го спецполицаи

61-годишният е настанен в пловдивски психодиспансер

    


Светлозар Лазаров намеква за оставка: Готов съм да поема отговорност

"Ситуацията е такава, че индулгенция няма да се дава на никого. Включително, ако се намери вина, че някъде нещо съм сбъркал, съм готов да си поема съответната отговорност". Това каза пред журналисти главният секретар на Министерството на вътрешните работи Светлозар Лазаров, след изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред по повод

В Крим започна издаването на руски паспорти

/КРОСС/ Шефът на Федералната миграционна служба на Крим Константин Ромодановски съобщи, че в Крим е започнало издаването на руски паспорти, съобщи "Интерфакс"."Тази работа започна. Част от паспортите издадохме днес", каза Ромодановски."Вчера бе подписан международен договор. Временното му прилагане започва от вчера. И, разбира се, всички, които са се обърнали към Федералната миграционна служба, ще получите паспорт, тъй като от вчерашния ден те вече са граждани на Руската федерация. Има някои изключения, но да говорим за тях е все още е рано", каза ръководителят на службата."Мисля, че интензивността на издаването ще расте с всеки изминал ден, според заявленията на гражданите" , каза още той. Припомняме, че на 16 март по време на референдума в Крим, около 97 % от населението се обяви за присъединяването на полуострова към Руската федерация. На 17 руският президент Владимир Путин подписа указ за признаването на Република Крим като суверенна и независима държава. На 18 март Путин се обърна към Федералното събрание и подписа договор за присъединяването на Севастопол и Крим към Русия.

Работник падна от вишка и загина на място

Враца /КРОСС/ 37-годишен работник падна от вишка вчера следобед във Врачанското село Селановци и издъхна на място. Докато извършвал монтажни дейности по електрически стълб, Димитър Димитров от Лом се строполил. Назначена е съдебно-медицинска експертиза. Резултатите ще са готови най-рано след 3 дни, но могат да се забавят и до месец. От тях ще стане ясно дали Димитър е получил инфаркт или става въпрос за трудова злополука.От Електроразпределителното дружество ЧЕЗ потвърдиха, че има такъв случай. „При монтажни дейности по електроразпределителната мрежа е възникнала трудова злополука със служител на фирма подизпълнител на „ЧЕЗ Разпределение България" АД. За изпълнението на тези дейности дружеството има сключен договор с фирмата подизпълнител.Според дружеството са спазени всички изисквания за работа при такива условия. Отговорността на служителите на „ЧЕЗ Разпределение България" АД, свързани със спазване на предвидените в закона мерки по безопасни условия на труд, е спазена и е констатирано от представител на дирекция „Инспекция по труда" във Враца. Оказано е пълно съдействие на разследващите трудовата злополука органи. ЧЕЗ е отговорна компания, която от стъпването си в България, винаги спазва законодателството", отговориха от електроразпределителната фирма. Починалият Димитър е бил служител на фирма „Стенли 03", твърдят от "Конкурент".

Ремонтът на Централна гара няма да пречи на влаковете

Няма да има промени в движението на влаковете заради предстоящия ремонт на Централна гара в София, успокояват от БДЖ.

Денят в снимки

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Работник падна от вишка и загина на място, поправял електрически стълб

37-годишен работник паднал от вишка вчера следобед във Врачанското село Селановци и издъхнал на място, пише „Конкурент“.
Докато извършвал монтажни дейности по електрически стълб, Димитър Димитров от Лом се строполил.
Назначена е съдебно-медицинска експертиза. Резултатите ще са готови най-рано след 3 дни, но могат да се забавят и до месец. 37-годишен работник паднал от вишка вчера следобед във Врачанското село Селановци и издъхнал на място, пише „Конкурент“. Докато извършвал монтажни дейности по електрически стълб, Димитър Димитров от Лом се строполил. Назначена е съдебно-медицинска експертиза. Резултатите ще са готови най-рано след 3 дни, но могат да се забавят и до месец.

ЕС и НАТО объркаха всичко, което можеше да бъде объркано

Речта на Грегор Гизи за Украйна се разпространява из YouTube, Фейсбук и блогове. Гизи е признат като един от най-добрите оратори в немския парламент, където той е избиран за депутат повече от 20 години, отначало от Партията на демократичния социализъм, а в момента от Левите.

Забраняват анексите към строителните поръчки

Нова наредба за обществените поръчки в строителството ще изключи възможността за допълнителни анекси към вече сключени договори. Това обяви вчера министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов, който участва в кръгла маса на строителната камара.
Защо всичко в законодателството ни трябва да е рестриктивно, има много договори на инженеринг Нова наредба за обществените поръчки в строителството ще изключи възможността за допълнителни анекси към вече сключени договори. Това обяви вчера министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов, който участва в кръгла маса на строителната камара. Защо всичко в законодателството ни трябва да е рестриктивно, има много договори на инженеринг

Работник от енергофирма падна от вишка и загина на място

37-годишен работник паднал от вишка вчера следобед във Врачанското село Селановци и издъхнал на място, пише „Конкурент“.
Докато извършвал монтажни дейности по електрически стълб, Димитър Димитров от Лом се строполил.
Назначена е съдебно-медицинска експертиза. Резултатите ще са готови най-рано след 3 дни, но могат да се забавят и до месец. 37-годишен работник паднал от вишка вчера следобед във Врачанското село Селановци и издъхнал на място, пише „Конкурент“. Докато извършвал монтажни дейности по електрически стълб, Димитър Димитров от Лом се строполил. Назначена е съдебно-медицинска експертиза. Резултатите ще са готови най-рано след 3 дни, но могат да се забавят и до месец.

Балкански наркобос – сред най-богатите мафиоти в света

Дарко Шарич е поставен редом с Ел Чапо в класация на „Форбс“

Кабинетът налива още 175 млн. евро в е-управление до 2020 г.

Нови 175 млн. евро от европейските фондове ще бъдат налети в електронното управление до 2020 г. Това обяви министърът на транспорта, съобщенията и информационните технологии Данаил Папазов, след като правителството одобри стратегията за електронното управление в сряда. В нея не е посочено как се решава проблемът с електронната идентичност, за да може да се ползват планираните 800 е-услуги. Към момента правителството няма решение на този проблем и е изоставило идеята личните карти да станат електронни от 2015 г., както предвиждаше ГЕРБ. Без решаването на този въпрос, е-управление през 2020 г. няма как да има, категорични са експертите. Това е и основната причина наличните в момента е-услуги да се ползват слабо от населението, е посочено в стратегията. Въпреки фактите и написаното в документа министър Папазов заяви: "Ние не отлагаме електронното управление за 2020 г. Напротив – даваме възможност за усвояване на средства и усъвършенстване на електронното управление през следващия програмен период, за който са предвидени 145 млн. евро по тематичната цел за цифров растеж и 30 млн. евро за инфраструктура в селските региони." Така кабинетът на Пламен Орешарски обещава да налива нови европейски средства в бездънната яма на е-управлението, в която от 2001 г. досега са потънали между 100 и 500 млн. лв. по различни оценки. В одобрената от правителството стратегията няма никакви финансови разчети за изпълнение на дейностите по е-управление и сроковете, в които то ще се случи. Обещанието е, че това ще стане ясно с приемането на пътната карта към документа, която по думите на Папазов ще е готова до две-три седмици. Същото твърдеше и заместникът му Георги Тодоров на срещата на правителството с бизнеса през февруари. Европейски пари Както през последните седем години и занапред за въвеждането на е-управление ще се разчита на европейски средства, стана ясно от думите на Папазов. От оперативна програма "Добро управление" са предвидени 145 млн. евро. Тези пари ще отидат за разработване и предоставяне на електронни административни услуги, както и повишаване познанието и уменията на населението, бизнеса и администрацията, пише в стратегията. За изграждане на комуникационната свързаност като технологична предпоставка за успешното функциониране на електронното управление са предвидени 30 млн. евро, които ще дойдат от Програмата за селските райони, е посочено в документа. Стремежът на правителство е да се осигури годишно финансиране за изпълнение на стратегията в рамките на до 0.2% от брутния вътрешен продукт за развитието на е-управление и изграждане на инфраструктура, но не по-малко от 0.5% за целия период до 2020 г., е посочено в документа. По примера на Борисов Орешарски поема съвета за е-управление По примера на предшественика си Бойко Борисов премиерът Пламен Орешарски ще поеме Съвета за електронно управление, който не се е събирал от идването на власт на това правителство, стана ясно от думите на Папазов. Той добави, че е важно да се определи отговорно лице във всяко министерство, което да се занимава с въпросите на електронното управление в този съвет. В стратегията е записано, че Съветът за електронно управление ще изпълнява ролята на "национална платформа" на най-високо ниво в държавата за централизирано налагане и координирано изпълнение на националната и секторните стратегии в областта на е-управление. Това ще позволи е-управление да бъде развивано като национален приоритет, е посочено в документа. Отворен остава въпросът със системния интегратор и обмяната на информация Ще има системен интегратор – структура, която да обединява всички регистри и да отговаря за електронното управление, каза министър Папазов, без да посочи кой ще бъде натоварен с тази задача. В стратегията също не е посочено кой ще изпълнява тези функции. Идеята на правителството на ГЕРБ беше държавната фирма "Информационно обслужване" да бъде системния интегратор, който ще поддържа е-общуване между отделните ведомства и ще осъществява обмена на данните между тях. Намеренията на кабинета "Орешарски" по този въпрос остават обвити в "димна завеса", ако използваме думите на лидера на БСП Сергей Станишев. В момента заради съпротивата на отделни ведомства "все още не е постигнато пълно интегриране на данните в администрацията и пълна оперативна съвместимост между съществуващите и изгражданите системи. Осигурена е свързаност на малка част от регистрите в държавната администрация", е посочено в стратегията. Без решение остава и въпросът с разплащането на е-услуги, когато ведомствата започнат да си говорят помежду си. "Важно е да се реши този въпрос", каза Папазов, без да посочи как. Очаквани резултати Целите, които си поставя стратегията е над 700 услуги на централната администрация и над 100 на областната администрация да станат електронни до 2020 г. Най-много услуги онлайн ще предоставят Министерство на финансите (155), Министерството на земеделието и храните (162), Министерство на икономиката и енергетиката (101), е посочено в документа. Достъпът до тях ще става през единния портал на електронното управление по всяко време, от всяко място и чрез различни устройства. Предвижда се още до 2020 г. да бъде изградена свръх-високоскоростна комуникационна свързаност за достъп от следващо поколение (NGA) до всичките 264 общини. Планира се още всички основните общи ресурси на централната администрация да са свързани, както и да са интегрирани основните компоненти на е-управление. Предвижда се да бъде създаден орган по регистъра на електронните идентичности, както и да бъде изградена инфраструктура за сигурност. До 2017 г. пък половината от възлагането на публичния ресурс трябва да става чрез електронни обществени поръчки, а до 2020 г. те да станат изцяло електронни. Планирано е за цялата администрация, както и за 80% от бизнеса да се въведе електронно фактуриране, а 60% плащания от и към държавата да стават по електронен път. Похарчени милиони за слаб напредък "Въпреки че до момента за изграждане на е-управление са изразходвани значителни средства, резултатите не се покриват с очакванията", е посочено в стратегията. В най-новото издание на доклада на ООН за състоянието на електронните правителства по света "E-Government Survey 2012" България заема 60-о място от 190 държави, като само за последните 2 години е отстъпила с 16 места. Оценките за страната ни по всички показатели (онлайн услуги, телекомуникационна инфраструктура и човешки капитал) са по-ниски от средните за региона. Напредъкът в развитието на е-управление у нас се свързва основно с развитие и надграждане на елементи от инфраструктурата и основните системи, както и оборудване на централната, съдебната и местните администрации с техника, интернет страници и предлаганите чрез тях информация и електронни услуги, както и мащабните обучения на държавните служители, е посочено в стратегията. Според Доклада за състоянието на администрацията от 2012 г. само 80 от общо 562 администрации предлагат 1231 електронни административни услуги, като останалите 482 нямат. Въпреки това не всички налични е-услуги се използват, като причината е, че при част от тях, се изисква лично присъствие или оригинали на документи, което обезсмисля ползването им, е посочено още в документа.

Станишев: Пак се делим на "фили" и "фоби; не е полезно

Днес разговарях с президента на Асоциацията на българите в Украйна Антон Кисе; знаем се от години, когато още като премиер помагах на българската общност за развитие на културната идентичност на българите, съобщи на стената си в социалната мрежа Фейсбук лидерът на БСП Сергей Станишев, преди да отпътува за президиум на ПЕС в Брюксел.

53-годишен мъж направи за смях командосите, отсече Борисов

"Що за глупост е с халосни патрони да гърмиш на някой пред вратата?"

    


Никой не иска "Химко"

/КРОСС/ Нито един кандидат не се яви на организирания от синдика на "Химко" търг за активите на фалиралия химически завод. Всичките земи, сгради, инфраструктура и оборудване се предлагаха за 28.6 млн. лв. на търг с тайно наддаване, който приключи в сряда на обед. Съгласно закона активите ще бъдат предложени отново в пакет при 20% по-ниска цена. При евентуална липса на интерес ще последва разпродажаба на парче.До последно официална информация за потенциални купувачи липсваше. Очакван наддавач беше "Български енергиен холдинг", за който икономическият министър Драгомир Стойнев беше обявил, че ще инвестира 50 млн. лв. в неработещия завод. Неофициално се говореше и за чуждестранни инвеститори, които проявяват интерес към "Химко". Засега обаче купувачи няма. Доколкото има кандидати, те по-вероятно ще се появят на втория търг, когато цената ще падне, пише "Капитал".

Строят курорт за 100 милиона лева в община Бяла

Правителството одобри проект на стойност над 100 млн. лв. за изграждане на три хотелски структури и зони за обществено обслужване, част от голям комплекс с курортно предназначение, върху собствени имоти в община Бяла.

Проектът ще се изпълнява от Правителството одобри проект на стойност над 100 млн. лв. за изграждане на три хотелски структури и зони за обществено обслужване, част от голям комплекс с курортно предназначение, върху собствени имоти в община Бяла. Проектът ще се изпълнява от "Мадара Юръп" АД и предвижда създаването на 500 работни места в общината, чието ниво на безработица к

Рекламният автомобил на цирк "Колозеум" скъса кабели пред пернишката болница

Рекламният автомобил на цирк "Колозеум", който ще гостува в пернишкия квартал "Изток" скъса кабел пред МБАЛ "Рахила Ангелова", предаде репортер на ZaPernik.com.

Инцидентът стана около 17 часа. При преминаване на превозното средство билбордът, който е поставен върху него се закача за кабел. Шофьорът не вижда закачането и продължава, като къса кабела.

Част от кабела висеше на входа на болницата, като възпрепятстваше преминаването...

Продължава

Установиха какво поражда супербурите на Слънцето

Силните изригвания на Слънцето често нарушават работата на комуникационните системи, на спътниците и застрашават здравето на космонавтите

Сани Жекова със златна детелина

Сноубордистката Александра Жекова получи първата златна детелина на Българския спортен тотализатор. Сани бе наградена и с картина на художника Пламен Митков за петото си място на олимпийските игри в Сочи.

“Позитивното отношение на всички ми дава допълнителна мотивация - заяви Жекова. - Сигурна съм, че детелината ще ми носи късмет. Надявам се да Сноубордистката Александра Жекова получи първата златна детелина на Българския спортен тотализатор. Сани бе наградена и с картина на художника Пламен Митков за петото си място на олимпийските игри в Сочи. “Позитивното отношение на всички ми дава допълнителна мотивация - заяви Жекова. - Сигурна съм, че детелината ще ми носи късмет. Надявам се да

Кметът на Асеновград ще сезира прокуратурата след финансова проверка на детска градина


Кметът на община Асеновград Емил Караиванов съобщи пред журналисти, че ще сезира Районната прокуратура в града за резултатите от финансовата проверка в детска градина "Слънце".

Детското заведение стана известно миналата седмица, когато на децата бе дадено за закуска прясно мляко с отрова за мишки. Заради случая директорката на градината подаде оставка.

Приключилата днес финансова проверка е констатирала, че в детската градина има отклонени средства от събираните месечни...

Община Варна брои над 50 бона за мобилни тоалетни

Обществена поръчка за наем на около 50 броя мобилни тоалетни кабини обяви община Варна. Подвижните санитарни помещения ще бъдат поставени основно в Морската градина, научи Moreto.net от сайта на общинската администрация. Договорът с фирмата, която ще ги осигури и ще се грижи за поддръжката им, ще бъде сключен за срок от една година.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване