Роджърс: Борбата за титлата във Висшата лига приключи


Мениджърът на "Ливърпул" Брендън Роджърс заяви, че спорът за титлата във Висшата лига е приключил. Червените се провалиха, като изпуснаха победата срещу "Кристъл палас" в мач, завършил 3:3, въпреки че водеха с 3:0 до 79-ата минута.

"Няма съмнение, че "Манчестър сити" ще продължи и ще спечели титлата. Имахме нужда да победим, за да запазим напрежението за последния мач, но не го направихме", каза Роджърс.

"Бяхме невероятни 78 минути. Вкарахме три гола и изглеждаше, че можем...

Русия обеща да спазва договора СТАРТ-3

И двете страни изпълняват договора от 2010 г.

Един район без вода във Варна

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария се налага спиране на водоподаването в района на ОУ "Цар Симеон I". Повредата се очаква да бъде отстранена в ранния следобяд, а водоподаването възстановено до 15 часа, уточниха от ВиК-Варна.

Продажбите на дребно в еврозоната изненадващо се върнаха към растеж през март

Най-големи увеличения в търговията на дребно са отчетени в Естония, Латвия и Франция


Борисов поздрави военни и именници във Фейсбук

/КРОСС/ "Колеги генерали, войници, адмирали, офицери, сержанти, матроси, старшини, курсанти, ветерани на Българската армия и семействата ви, да сте ми живи и здрави! А на всички, които са кръстени на Свети Георги Победоносец, да им е живо и славно името!" Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поздрави именници и военни от официалната си Фейсбук страница. Заедно с пожеланието бившия премиер публикува и следната снимка:  

Плевнелиев: България трябва да подкрепи решително идеята за европейски енергиен съюз

След кризата в Украйна Европа ще преосмисли енергийната си политика, а България трябва решително да подкрепи идеята за европейски енергиен съюз, заяви президентът Росен Плевнелиев във вторник. Полският проект за енергиен съюз предвижда създаването на орган за съвместно закупуване на газ и изграждане на механизъм за солидарност, който да гарантира снабдяването на страните - членки с по-ефикасно използване на собствените енергийни източници на Европа на атомната, но и възобновяемите енергии, както и партньорство с износители на газ от САЩ, Австралия и страните на юг от Средиземно море. "Европейският съюз не трябва да позволява да  се върнат отново ретроградните политики на велики сили и периферия между тях и на дестабилизиращи действия от която и да е посока в Украйна", каза държавният глава По думите му правилният отговор на ”икономическите проблеми, на засилващия се национализъм и на украинската криза е: повече Европа”. ”Задължени сме да работим за нова фаза на отбранителна, енергийна интеграция, за по-силен Европейски съюз”, заяви държавният глава в словото си по повод празника на българската армия. Той каза още, че светът и модерната дипломация през 21 век трябва да се базират на върховенство на закона и на общочовешките ценности, а не на върховенството на силата и на интересите на една или друга регионална или глобална сила. Плевнелиев коментора, че кризата в Украйна е показала, че все още е възможно в Европа да се преначертават граници, да се подклаждат конфликти, да се дестабилизират държави и да не се спазва върховенството на закона. ”Тези събития ни показват колко важно е да се спазва върховенството на закона. Демократичните ценности и националната сигурност не са даденост и не са безплатни”, посочи Плевнелиев. Той каза още, че членството на България в Алианса е основна гаранция за нашата независимост и национален суверенитет. ”Надеждната система за колективна отбрана и модерни военни способности са много важни и сега това се вижда по-ясно, отколкото във всеки друг момент. Живеем в сложни и трудни времена, членството на България в НАТО е основна гаранция за нашата независимост и национален суверенитет, но това само по себе си не е достатъчно. Значително нараснаха изискванията към въоръжените сили, а бюджетът е недостатъчен. Процесът на трансформация обаче продължава и трябва да се ускори”, каза още държавният глава.

Плевнелиев: Отговорът на кризата в Украйна е повече Европа

Европейският съюз не трябва да позволява да  се върнат отново ретроградните политики на велики сили и периферия между тях и на дестабилизиращи действия от която и да е посока в Украйна, заяви президентът Росен Плевнелиев във вторник. По думите му правилният отговор на ”икономическите проблеми, на засилващия се национализъм и на украинската криза е: повече Европа”. ”Задължени сме да работим за нова фаза на отбранителна, енергийна интеграция, за по-силен Европейски съюз”, заяви държавният глава в словото си по повод празника на българската армия. Той каза още, че светът и модерната дипломация през 21 век трябва да се базират на върховенство на закона и на общочовешките ценности, а не на върховенството на силата и на интересите на една или друга регионална или глобална сила. Плевнелиев коментора, че кризата в Украйна е показала, че все още е възможно в Европа да се преначертават граници, да се подклаждат конфликти, да се дестабилизират държави и да не се спазва върховенството на закона. ”Тези събития ни показват колко важно е да се спазва върховенството на закона. Демократичните ценности и националната сигурност не са даденост и не са безплатни”, посочи Плевнелиев. Той каза още, че членството на България в Алианса е основна гаранция за нашата независимост и национален суверенитет. ”Надеждната система за колективна отбрана и модерни военни способности са много важни и сега това се вижда по-ясно, отколкото във всеки друг момент. Живеем в сложни и трудни времена, членството на България в НАТО е основна гаранция за нашата независимост и национален суверенитет, но това само по себе си не е достатъчно. Значително нараснаха изискванията към въоръжените сили, а бюджетът е недостатъчен. Процесът на трансформация обаче продължава и трябва да се ускори”, каза още държавният глава.

Очаква се рекорден износ на пшеница от България

/КРОСС/ През текущия сезон България ще изнесе рекорден обем пшеница, благодарение на активното външно търсене и ескалацията на политическото напрежени в Черноморския регион, прогнозира Чуждестранната селскостопанска служба към Министерство на земеделието на САЩ, цитирана от руското електронно издание Зерно Он-Лайн. По официални данни за деветте месеца на настоящия сезон (юли 2013 - юни 2014) са изнесени за чуждите пазари 3,281 млн. тона пшеница, в това число 2,252 млн. тона за Европейския съюз, пише Труд. Износът на царевица за периода септември 2013 г. до януари 2014 г. е в обем 1,561 млн. тона. През следващия сезон реколтата и общият обем на събраните зърнени култури ще е по-слаб.  

Черна серия: Катастрофи убиха 5-има само за ден!

Петима души са загинали при катастрофи през изминалите 24 часа. От МВР призоваха да се кара внимателно.

Chevron започна проучвания за шистов газ в Румъния

Приоритет е операциите да се извършат по сигурен начин, твърдят от компанията


Еврокомисар призна, че кризата в Украйна влияе на "Южния поток"

Кризата в Украйна подкрепя твърдата позиция на ЕС относно газопровода "Южен поток", заяви еврокомисарят Гюнтер Йотингер в интервю за "Файненшъл таймс".

България с рекорден износ на пшеница

През текущия сезон България ще изнесе рекорден обем пшеница, благодарение на активното външно търсене и ескалацията на политическото напрежение в Черноморския регион. Прогнозата е на Чуждестранната селскостопанска служба към Министерство на земеделието на САЩ, цитирана от руското електронно издание Зерно Он-Лайн.

Затворниците от Бургас излизали извън оградата на игрището да си гонят топката

От игрището в затвора в Бургас може да се излиза, разказват жителите на съседния блок до затворническото общежитие.
Често се случвало затворниците да гонят топката си извън оградата на спортната площадка, съобщава Нова телевизия.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Бивш надзирател от затвора в От игрището в затвора в Бургас може да се излиза, разказват жителите на съседния блок до затворническото общежитие. Често се случвало затворниците да гонят топката си извън оградата на спортната площадка, съобщава Нова телевизия. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Бивш надзирател от затвора в

Над 20 имигранти загинаха край гръцкия остров Самос

По неизвестни причини няколко лодки, превозващи над 60 имигранти, са се преобърнали във водите на Егейско море

Трагедия в Благоевград, загина майката на Марио Гаврилов

Благоевградчанка падна от 3 етаж на жилището си в центъра на града, съобщи struma.bg. Трагичният инцидент станал малко преди 13 часа в района на V СОУ. В момента екип на Спешен център и полиция са на ...

50 милиона паунда глоба за Манчестър Сити от УЕФА

Манчестър Сити ще трябва да плати глоба в размер на 50 милиона паунда на УЕФА за нарушаване на правилата за финансов феърплей, съобщава Скай Спортс. Английският клуб ще отнесе и друга санкция - в след...

Цистерна се обърна на пътя Берковица-Вършец, шофьорът е затиснат

Движението по пътя Берковица - Върщец е отклонено през село Ягодово, съобщиха от пресцентъра на МВР. Причината е обърналата се цистерна с пропан-бутан. Инцидентът стана минути преди 13,00 часа на пътя...

Затворниците от Бургас излизали извън оградата на игрището да си гонят топката

От игрището в затвора в Бургас може да се излиза, разказват жителите на съседния блок до затворническото общежитие.
Често се случвало затворниците да гонят топката си извън оградата на спортната площадка, съобщава Нова телевизия.
Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS
Бивш надзирател от затвора в От игрището в затвора в Бургас може да се излиза, разказват жителите на съседния блок до затворническото общежитие. Често се случвало затворниците да гонят топката си извън оградата на спортната площадка, съобщава Нова телевизия. Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вечеи с SMS Бивш надзирател от затвора в

Лошото време остави военната авиация на земята

/КРОСС/ Въпреки едноседмичните тренировки за военния парад по случай деня на армията заради лошото време днес само един летателен апарат се включи в парада - вертолет Ми-17. На земята останаха очакваните от деца и възрастни вертолети Бел -206 и Кугър, както и изтребителите МиГ-29 и МиГ-21, щурмови самолет Су-25, учебно бойните Л- 39 и самолети Пилатус. В някои от тренировъчните дни полетите на самолетите също бяха отложени заради ниската и плътна облачност. Днешните тържества започнаха с тържествен водосвет на бойните знамена и знамената - светии на армията, отслужен от Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. По традиция по жълтите павета преминаха над 700 военнослужещи от Въоръжените сили. Участваха знаменен взвод от Националната гвардейска част и гвардейският представителен духов оркестър, представителен блок от ВА „Г. С. Раковски", представителен блок от Сухопътните войски, представителен блок от участници в операции по поддържане на мира, представителен блок, съставен от формирования от Военновъздушните сили, представителен блок, съставен от формирования от Военноморските сили, представителен блок, съставен от формирования от Съвместното командване на силите, военно формирование 28 860 - Горна Малина, представителен блок от „Военна полиция".  

Руски депутати ще съдят киевските власти в Хага

/КРОСС/ Депутати от руската Държавна дума възнамеряват да съдят киевските власти в Международния трибунал в Хага, съобщава вестник "Известия". За целта те събират документи, свързани със смъртта на цивилни в Украйна. "Отговорност за гибелта на мирното население в Одеса, Славянск и други градове трябва да носят сегашните украински власти", заяви първият заместник-председател на комитета по обществените обединения Михаил Маркелов, цитиран от БНР. Руските депутати се надяват да получат подкрепата на министерството на външните работи. Първият заместник-ръководител на парламентарната група на "Единна Русия" Вячеслав Тимченко подкрепи идеята за сезиране на Хагския съд с думите: "Това е престъпление против човечеството, нацията, народа и против личността. Хагският съд трябва да осъди това престъпление с цялата строгост на закона."  

Британка намушка с нож съпруга си във Велико Търново

/КРОСС/ Полицията във Велико Търново е започнала досъдебно производство срещу 60-годишна британка, пробола с нож при пиянски скандал 42-годишния си съпруг. Семейството чужденци, което живее в село Къпиново, пирувало в местната кръчма. Съпругът се загледал в по-млади жени и от ревност британката го намушкала три пъти в гърба. След преглед във великотърновската болница, пострадалият е освободен за домашно лечение, съобщи БНР.  

И. Йотова: Програмите за временна заетост и помощи са решение за безработицата

Все още не можем да превъзмогнем инерцията, която ни пречи да предприемаме местни инициативи, които да бъдат субсидирани с евросредства, каквато е успешната практика в Европа. Това каза на среща с жители на село Сестримо, общ. Белово евродепутат Илияна Йотова.

Заради лошото време самолетите не се включиха във военния парад за Гергьовден


Въпреки едноседмичните тренировки за военния парад по случай деня на армията днес само един летателен апарат се включи в парада – вертолет Ми-17. Обявените предварително вертолети Бел-206 и "Кугър", както и изтребителите МиГ-29 и МиГ-21, самолетите "Пилатус", Л-39 и Су-25 не прелетяха над София заради лошото време, съобщи агенция "Фокус".

В някои от тренировъчните дни полетите на самолетите също бяха отложени заради ниската и плътна облачност.

Днешните тържества започнаха...

Зелен покрив ще намалява шума от "Барклис сентър" в Ню Йорк

Нюйорската зала "Барклис сентър" съвсем скоро ще се сдобие с нов, напълно озеленен огромен покрив, чиято цел е да заглуши шума от залата и да създаде по-добра гледка за жителите на строящите се наблизо сгради.

Инвеститорите смятат да озеленят около 39 000 кв.м от покрива на залата с дребни растения върху специално поставен почвен слой. Идеята за зеления покрив идва след началото на строителните работи на комплекс от 6400 апартамента в съседство. Три от общо 15 от сградите в него се...

Италия: "Южен поток" остава приоритетен

Руският проект за газопровод "Южен поток" остава приоритетен за Италия, заяви италианският заместник-министър на икономическото развитие Клаудио Де Винченти, цитиран от ИТАР-ТАСС. На тематична конференция за енергийната сигурност той посочи, че Рим се опитва да посредничи за разрешаване на спорните въпроси около проекта и неговото включване в т. нар. Трети енергиен пакет при редица отстъпки в полза на руската страна. Италианската енергийна компания ЕНИ е основен партньор на руския газов гигант "Газпром" за изграждането на "Южен поток", който е предвидено да доставя газ и за Италия, припомня БНР.  

Военни самолети не излетяха заради облаци, парадът разочарова столичани

За поредна година много граждани останаха възмутени от ограниченията в движението, които попречиха да наблюдават гергьовденския парад на армията, Фокус.
Засилени са мерките за сигурност в центъра на София, охраната се осъществява от Националната служба за охрана и полицията. Много граждани се бяха събрали зад загражденията, както и около площада. За поредна година много граждани останаха възмутени от ограниченията в движението, които попречиха да наблюдават гергьовденския парад на армията, Фокус. Засилени са мерките за сигурност в центъра на София, охраната се осъществява от Националната служба за охрана и полицията. Много граждани се бяха събрали зад загражденията, както и около площада.

Чуждестранни експерти ще разследват сраженията в Одеса

/КРОСС/ Чуждестранни експерти ще разследват безредиците в Одеса, съобщи министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков, цитиран от ИТАР-ТАСС. „Резултатите от разследването на събитията в Одеса ще бъдат обнародвани. Сега към разследването привличаме чуждестранни експерти. За обективност", пише Аваков в своя Фейсбук профил.  

Президентът: Армията никога не е предавала народа

Той отбеляза и високото доверие на съюзниците и партньорите към Въоръжените ни сили

Очаква се рекорден износ на пшеница от България

През текущия сезон България ще изнесе рекорден обем пшеница, благодарение на активното външно търсене и ескалацията на политическото напрежени в Черноморския регион, прогнозира Чуждестранната селскостопанска служба към Министерство на земеделието на САЩ, цитирана от руското електронно издание Зерно Он-Лайн. През текущия сезон България ще изнесе рекорден обем пшеница, благодарение на активното външно търсене и ескалацията на политическото напрежени в Черноморския регион, прогнозира Чуждестранната селскостопанска служба към Министерство на земеделието на САЩ, цитирана от руското електронно издание Зерно Он-Лайн.

Пиян шофьор уби пешеходец в пловдивско село

Водачът седнал зад волана, въпреки че е с отнета книжка


Очаква се рекорден износ на пшеница от България

През текущия сезон България ще изнесе рекорден обем пшеница, благодарение на активното външно търсене и ескалацията на политическото напрежени в Черноморския регион, прогнозира Чуждестранната селскостопанска служба към Министерство на земеделието на САЩ, цитирана от руското електронно издание Зерно Он-Лайн. През текущия сезон България ще изнесе рекорден обем пшеница, благодарение на активното външно търсене и ескалацията на политическото напрежени в Черноморския регион, прогнозира Чуждестранната селскостопанска служба към Министерство на земеделието на САЩ, цитирана от руското електронно издание Зерно Он-Лайн.

Българите в Испания предпочитат да са безработни там, отколкото у нас

/КРОСС/ "Българите в Испания предпочитат да са безработни там, отколкото да се върнат и да останат без препитание в родината си." Това каза в интервю за Дарик Стоянка Колева, която е директор на неделното училище в Барселона към Асоциация „Свети Георги". В училището в момента се обучават 65 деца, като за първа година има и предучилищна подготовка. Освен обучението по български език и литература, история и география на България, училището предлага и подготовка по рисуване и български автентичен фолклор. На големия български събор във Валенсия, където всички асоциации са представили своя програма, трупата на неделното училище от Барселона се е представила с автентични македонски песни и танци. В края на всяка учебна година в Испания учениците трябва да представят собствен проект, а често българчетата избират да разкажат на испанските си съученици за България. Пред Дарик Стоянка Колева заяви, че българските ученици най-много се интересуват от историята на родината си и са възхитени от природните дадености. Освен че в Каталуния всички свързват България с Христо Стоичков, испанците хвалят българите с трудолюбието и интелекта им. Затова и българите лесно успяват да се интегрират в Испания и да заемат различни длъжности. В Испания живеят около 150 000 българи.  

Разочарование на парада - обявените самолети не излетяха заради лошо време

За поредна година много граждани останаха възмутени от ограниченията в движението, които попречиха да наблюдават гергьовденския парад на армията, Фокус.
Засилени са мерките за сигурност в центъра на София, охраната се осъществява от Националната служба за охрана и полицията. Много граждани се бяха събрали зад загражденията, както и около площада. За поредна година много граждани останаха възмутени от ограниченията в движението, които попречиха да наблюдават гергьовденския парад на армията, Фокус. Засилени са мерките за сигурност в центъра на София, охраната се осъществява от Националната служба за охрана и полицията. Много граждани се бяха събрали зад загражденията, както и около площада.

Според британски министър кризата е призив към Европа да използва фракинга

Украинската криза е ”призив" към европейските правителства да започнат да разработват локалните енергийни ресурси, включително природен газ от шисти. Това обяви енергийният министър на Великобритания Майкъл Фелън, цитиран от ”Блумбърг". Според Фелън използването на фракинга за разработване на резервите от шистов газ може да посрещне потребностите от газ за десетилетия и да предостави по-голяма сигурност на доставките във време, когато Русия заплашва да спре газовите доставки, които са необходими за силните европейски икономики. ”Русия трябва да спре да заплашва със спиране на доставките на газ за Украйна заради дълга, докато насилието в страната не спре. Нужен е диалог, за да се избегне ограничаване на доставките и да се укрепи украинската икономика”, заяви той. ”Блумбърг" отбелязва, че България и Франция са забранили фракинга заради екологични опасения, докато правителствата на Полша и Великобритания поощряват метода. Кабинетът на британския премиер Дейвид Камерън вдигна мораториума през декември 2012 година. Плановете включват около 12 компании да сондират в 20 до 40 парцела през следващите две години във Великобритания, каза енергийният министър. Според британската Геоложка служба на Острова има повече от 37 трилиона кубични метра залежи от природен газ.

Дежурен нотариус е на рапзоложение днес във Варна

Гражданите на Варна имат възможността да ползват услугите на нотариус и през почивните дни, съобщиха от Регионална нотариална колегия - Варна за Moreto.net В днешния празничен 6 май до 16 часа ще работи нотариус Катя Паунова № 382, Варна, ул.

Плевнелиев: Българският народ никога не ще забрави своите смели и храбри чеда

/КРОСС/ "Днес е 6 май и отново празнуваме тържествено Деня на храбростта и Празника на Българската армия. На Гергьовден коленичим смирено, за да почетем паметта на хиляди доблестни и храбри български воини. Те отдадоха живота си през войните за правото на независимост, обединение, свободно съществуване и национално самоопределение на България." Така започна своето слово по случай 6 май президентът Росен Плевнелиев. "Отдаваме заслужена почит и на загиналите при участието на Въоръжените сили в съвременните мисии и операции. На този ден поздравяваме днешните български воини, както и всички ветерани, допринасящи със своя ежедневен труд за гарантирането на мира, суверенитета, човешкото развитие и модернизацията на нашата Родина", каза още държавният глава и добави: "Днешният светъл християнски празник е ден с непреходно значение, който ни зарежда с национална гордост и самочувствие, укрепва нашето родолюбие и предизвиква прилив на нови духовни сили и енергия. В историята ни има достатъчно примери за това, как народ и армия заедно са отстоявали правото за самостоятелно съществуване на българската държава. Народът ни винаги е вярвал на своята армия, защото тя никога не го е предавала." "Днес свеждаме глави пред българските бойни знамена и пред подвига на всички, които с цената на живота си опазиха своята войнска чест и честта на своя полк. Българският народ никога не ще забрави своите смели и храбри чеда

Мария Нооке: В архивите е само гледната точка на службите, важно е хората да разкажат своите истории за режима


Преди седмица в София се проведе конференция под наслов "Християнските църкви, гражданското общество и комунистическото минало. Опитът на България и Германия". Историци, богослови, философи и политици от двете държави обсъждаха проблемите на християнството в европейски контекст от периода след Втората световна война до наши дни. Повечето германци бяха известни дисиденти от ГДР, съвместили през различни периоди от живота си научната кариера, църковното служение и политиката. Предлагаме интервю с...

Самолет падна в къща, пилотът сам гаси пожара

Пилот на малък самолет се отърва невредим след като машината му падна над къща в щата Колорадо. Пилотът дори се опитал за угаси възникналия пожар с градински маркуч, който намерил в двора й. За щастие къщата била необитаема.

Вече и със sms - купете си вестниците "Български фермер" и "Хоби фермер"

В MediaMall.bg вече може да закупите вестниците  Български фермер В MediaMall.bg вече може да закупите вестниците  Български фермер" и "Хоби фермер" в удобна електронна книжка в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.  Предвидени са и други начини за заплащане.   При поискване е възможно е да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си

На Гергьовден Станишев даде обещания на килограм в Севлиево

Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев бе посрещнат от севлиевци с хляб и сол. Още в началото на срещата с тях той им честити големия християнски празник и Ден на храбростта – Гер...

"Кока Кола” премахва бромираното растително масло от своите напитки

Производителят на безалкохолни напитки „Кока Кола” взе решение да извади от състава на всички напитки бромираното растително масло, предизвикващо опасения у потребителите, съобщи ББС. Представител на компанията посочва, че решението за изваждането на съставката от продуктите не е продиктувано от съображения за безопасност, защото целият химически състав на произвежданите от компанията напитки е одобрен на международни ново. Петиция с искане за премахване на бромираното растително масло е била подписана от няколко хиляди души.

ЧЕЗ вложи 15 млн. лв. в критична инфраструктура на София

ЧЕЗ е инвестирала 15 млн. лева в критичната инфраструктура на град София през последните три години. С подменените досега два високоволтови кабела и изграждането на нова напречна връзка в електрозахранването на София, ЧЕЗ постави началото на най-голямата реконструкция на инфраструктурата на столицата за последните 30 години. Програмата за обновяването й през следващите три години ще продължи с три нови проекта – модернизация и повишаване на капацитета на подстанциите „Младост“ и „Фестивална“ и изграждане на още една напречна връзка.

Станишев: На 25 май също избираме между добрите сили и змея (видео)


Лидерът на БСП Сергей Станишев пусна поздравително виде в профила си във Фейсбук, с което честити на всички, които празнуват на Гергьовден. "Това е един хубав български празник. Моят син също е Георги", каза Станишев. Той добави, че Гергьовден е символ на избора между доброто и злото. "Всеки може да избере дали е с добрите сили или със змея", зави лидерът на БСП.

По думите му този избор ни предстои и на 25 май, когато се провеждат изборите за европейски парламент. "Нека си спомним,...

Как древните египтяни построили пирамидите

Физици от Фондацията за фундаментални изследвания на материята и Университета на Амстердам откриха, че древните египтяни се транспортирали каменните блокове за пирамидите върху мокър пясък

Какво е това да си русофил?

 Всички се разделиха на русофили и русофоби, ама всъщност знае ли някой за какво иде реч?

Онзи ден във Фейсбук попаднах на група русофили. Попитах ги: Какво е това да си русофил? В какво вярваш? Кое ти е важно и кое – не? И пр. Започнаха се пост след пост, обвинение след обвинение, но отговор – никакъв. Освен: „А вие защо горите хората живи в Одеса?”.

Липсата на отговор, реших след полунощ, сам по себе си е отговор. И тъкмо да се замисля как да го интерпретирам, на следващата сутрин отговор дойде. Цитирам: русофил е всеки, който харесва Достоевски, Булгаков, Лермонтов, Есенин, Илф и Петров, Шостакович.

Това е обичайната реакция на русофилите, но в нея има поне два логически капана.

Първият: ако не харесвам някой руски музикант/писател/художник, това русофоб ли ме прави – след като харесването ме прави русофил? Например, изобщо не харесвам Стравински. Смятам го за музикална зараза. Неговият приятел Скрябин пък е очебиен предтеча на естетиката на фашизма. Това мое мнение за тези двама руски музиканти прави ли ме русофоб?

Вторият логически капан е също толкова очевиден. За всеки руски музикант/писател/художник, когото харесвам, харесвам по един германец/англичанин/американец/французин и т.н. Ако подредим тази мисъл в табличен вид, стъпвайки върху горецитираното самоописание на русофил, ето как изглежда тя:

Писатели: Достоевски (руснак) / Мърдок (англичанка) / Пинчон (американец) / Хесе (германец) / Мориак (французин)
Поети: Лермонтов (руснак, ама и малко шотландец – Learmonth) / Мичел (англичанин) / Бодлер (французин) / Вапцаров (българин) / Лонгфелоу (американец)
Музиканти: Шостакович (руснак) / Ленън (англичанин) / Малер (австриец) / Морисън (американец) / Бетовен (германец)
Да добавим и художници: Кандински (руснак) / Ван Гог (холандец) / Моне (французин) / Търнър (англичанин) / Рокуел (американец) / Узунов (българин).

Усещате накъде бия, нали? Ако това, че харесваш някакъв творец, те прави „-фил” на държавата, от която е той, значи аз според горния списък съм едновременно: русофил; англофил; американофил; германофил; автриецофил; франкофил; българофил; холандофил; и малко шотландофил.

Очевидно е, че няма как да бъда „-фил” едновременно на толкова много държави. Което пък очевидно означава, че няма как да е верно стандартното твърдение на русофилите, че ако харесваш някой руски творец, си русофил. 
Продължавам да не знам какво е това да си русофил. Вече знам обаче едно нещо. Че не са прави тези, които казват: „Харесвам Шостакович и затова съм русофил, ама мразя Путин.” Ясно е, че работата не опира до харесването на някой композитор.

Къде тогава да търсим отговора на въпроса "какво е това да си русофил"? Медийните русофили не ни го дават, както видяхме в анализа дотук. Може би „организираните” русофили имат отговор?

Влизаме в страницата на Национално движение „Русофили”. Има ли тук отговор, що е то да си русофил? 
Намираме следното, под рубриката „Идеология”:

„Национално движение Русофили е гражданско, неправителствено сдружение, юридическо лице, по смисъла на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, приемник и продължител, в условията на съвременния свят, на идеите и традициите на русофилството, възникнало през Българското възраждане.”

Това няма как да е верно. Всички онези възрожденци, чиито портрети намираме във всяка класна стая, са смятали руския ботуш за по-тежко иго от османското владичество. Става дума поне за Раковски, Левски, Ботев, Каравелов, Захарий Стоянов. Бягали са от Русия като от прокажен. Може би някои второстепенни фигури са били русофили (каквото и да значи това), но не и онези, които са конструирали софтуера на нацията, в която живеем днес.

Движение „Русофили” се позовава на Вазов като водещ възрожденски русофил. И това не е точно така. Нека го чуем този Вазов:

О, руси, о, братя славянски,
защо сте вий тука? Защо сте
дошли на полята балкански
немили, неканени гости?

Желали би вас възхитени
да срещнем со сълзи и с китки...
Но идете вий настървени,
на грозни зовете ни битки!

И пак не ви мразим (не крия:
обича ви още народа);
но любим и свойта свобода,
стократно по любим я ния.

За тоз кумир ние се бием
и с чужд, и със близък упорно
и няма ний врат да превием
пред никакво иго позорно!

О, колко ви, братя, жалея!
О, как би желал, братя клети,
свобода и вам и за нея
кат нас да живейте и мрете.

Ще се съгласите, че при това положение е крайно проблематично Вазов да бъде слаган в графата „русофили”. Камо ли, когато описваш своята идеология, да казваш – е, ми аз съм като Вазов...

За жалост, това е всичко, което организираните русофили ни казват относно своята „идеология”. Тук пак има някаква скрита картинка, която не ни показват. Защото „идеология” – това ще рече такова обяснение за света, което да очертае неговите дефекти, предложи рецепти за тяхното поправяне и посочи ролята на всеки човек в това поправяне. Нито русофилите, свободно бродещи из медиите, нито пък организираните русофили ни предлагат идеология, ще рече – отговор на въпроса: Какво е това да си русофил?

Както и да го погледне човек, русофилите – както свободно шляещите се, така и организираните – нещо крият. Ако си заел публична позиция като еди-какъв, веднага си длъжен да обясниш на публиката: аз съм еди-какъв, защото вярвам в еди-какво, боря се за еди-какво, което е добре за еди-кого. А точно русофилите, които инак напоследък са доста шумни, не ни предлагат такова обяснение на себе си.

В такива случаи анализаторите действат по принципа на аналогията. Задават си въпроса: на какво ни прилича (или – от какво се отличава) даденото нещо, за което не знаем нищо? Защото, ако разберем на какво прилича/не прилича това нещо, ще можем да придобием поне някаква представа какво е то.

Очевидно е, че от 19-и век и до днес в българското общество има поне две категории „-фили” – русофили и западнофили. Така е и днес. Може би, ако видим в какво вярват западнофилите, ще разберем, по аналогия, какво е това да си русофил?

Основната разлика се натрапва веднага. Докато русофилите изглежда, че са „-фили” на една отделна държава (Русия), то западнофилите явно са „-фили” на нещо повече от една отделна държава. Не се изживяват нито като германофили, нито като франкофили, нито като шотландофили и пр.

Не е трудно, като се вгледа човек, да види, на какво са „-фили” западнофилите. Те са „-фили” на определен вид подредба на обществените отношения – на определен модел на човешко общо-живеене. За наше щастие, този модел е кодифициран в десетки международни документи и е, следователно, лесен за намиране и обобщаване.

Става дума за начин на общо-живеене, основан на равенството между хората, еднаквото налагане на закона, закрилата на индивида от тормоза на по-силните, гарантирането на свободата на индивида да предприема всичко, което може в името на своя просперитет, стига да не пречи на останалите да правят същото.

Всичко това (ако погледнете Декларацията за правата човека на ООН от 1948 година) е основано върху абсолютните права на всеки отделен човек, във всяка точка на света, които права произтичат не от неговата принадлежност към някакъв колектив (нация, религия, държава, езикова група, профсъюз), а от това, че съществува като индивидуално човешко същество. А правата произтичат от неотменимото достойнство, което е присъщо на всяко човешко същество в качеството му на такова.

Който посяга на правата, той посяга на достойнството. А това е недопустимо, според модела на „Запада”. Затова там отделният човек е по-важен и по-силен от държавата, например. Защото той, човекът, има достойнство и права. А тя, държавата, няма нито достойнство, нито права. Защото тя е създадена от човеците, за да им служи.

Или, според краткото обобщение на философа Карл Попър: „Западът вярва в обикновения непознат човек”.

След всичко, казано дотук, е детска игра да разберем какво е това да си „западнофил”. Това е – да смяташ, че моделът общество, изграден върху достойнството и правата на отделните хора, е по-добър, отколкото са други модели. И да искаш да подредиш своето общество по този, а не по някакъв друг начин. Западнофилите не са „-фили” на някаква отделна държава, а на вид схващане за същината и предназначението на човешкото същество като такова.

Следвайки аналогията стигаме до заключението, че това да си „-фил” не опира до харесване на някакви композитори. А опира до това, да искаш в твоето общество да „внесеш” модели на подредба, които си видял в обществото, на което си „-фил”.

Ето, изскочихме от капана „да си –фил, значи да харесваш”. Не, да си „-фил” означава да искаш да живееш по определен начин, вече постигнат другаде.

И сега да се върнем на въпроса: какво е това да си русофил? Вече е ясно – какво. Да си русофил, означава да искаш да подредиш българското общество по модела, постигнат в обществото, на което си „-фил” – руското.

Самите руснаци – които русофилите би трябвало да приемат като автентични свои говорители, както западнофилите приемат Попър за свой говорител – непрестанно потвърждават тази теза. А именно: че руското общество е цялостна алтернатива на западния модел, по всичко различно от него.

Ако се вслушаме в руското говорене, веднага ще разберем за какви различия в модела на общо-живеене иде реч. Според руснаците „Западът” е място на пълно морално разложение; и затова „на Запад” живеят само педерасти, кръвосмесители, изнасилвачи, педофили и подобни. В руския модел, по дефиниция, такива няма. 
Или, според плаката, опънат в Донецк от две баби: „Не искаме при европедерастите, искаме с руските братя славяни!”

Откъде, според руснаците, идва моралното разложение на Запада? Точно от неговата сърцевина – от убеждението, че отделният човек е по-важен от всякаква колективност (вкл. от държавата); и от обществената конструкция, в основата на която са правата на отделния човек, а не на колективности от човеци. Така, оставен сам на себе си, убедени са руснаците, човек се покварява. Става педераст и педофил.
На това руснаците противопоставят православно-славянски модел на общество. Славяните, според руската теория, не са като западните хора. Те са групови същества и животът на всеки отделен човек се осмисля само ако е част от цялото. Православните пък са „съборни” същества. Както славяните, и те живеят на общности и не си представят живота като индивиди. Само че в православната „съборност” общността е от по-висш порядък, бидейки израз на самия Бог.

Ако в основата на Запада е индивидът, то в основата на Русия е групата. Всяка група е по-важна от който и да е от съставляващите я индивиди и затова има правото да налага своята воля върху всеки един от тях. Най-важната група е най-голямата – държавата.А тя пък, както посочва някогашният идеолог на Путин, Владислав Сурков, винаги намира израза си в един човек. Този един човек става изразител на цялото и всички други, които са части от цялото, му дължат подчинение.

Или, както пишеше на един плакат от първомайската демонстрация в Крим: 
„Мир-Труд-Путин”.

Ето какво крият от нас русофилите. Че и те, както западнофилите, не са „-фили” на една отделна страна, а на модел на общество. Който модел искат да приложат в нашето общество, както западнофилите искат да приложат западния модел.

„Западнофилите” искат в България да има общество, основано върху достойнството, правата, сигурността и правото на щастие на отделния човек. Това общество няма някакъв отделен представител, защото Западът вярва в множеството обикновени, непознати хора (затова „ на Запад” има избори, например). „Русофилите” искат в България да има общество, основано върху достойнството, правата, сигурността и правото на щастие на общността на славяните и православните. Общност, водена от един човек, който я олицетворява и чиято воля, бидейки изразът на тази общност, е закон. Защото в Русия не вярват в множеството обикновени, непознати хора – а в един необикновен, но познат човек.

Затова, когато някой каже, че е русофил, това не означава, че дни наред обсъжда фестивала на Шостакович в Санкт Петербург. Нито че организира публични четения на Лермонтов. А означава, че във външнополитически план подкрепя Путин срещу Запада; а във вътрешнополитически – настояват за отказ на България от „европедерастията” (т.е. от ЕС) и въвеждането, на нейно място, на модел общество, основан върху славяно-православната колективност. Подчинена на волята на един човек, който да я олицетворява.
Знаем и името на човека. И това не е Лермонтов, нито Шостакович.

Парадът строи ротите! Но скри Кугър и Пилатус!

Големият военен парад за „Гергьовден” не се състоя. Въпреки очакванията този път на площада да мине и техника, това не се случи. В небето не прелетяха бойни самолети и изтребители.

Chevron започна проучвания за шистов газ в Румъния

Приоритет на американската компания е операциите да се извършат по сигурен начин, отговорен към околната среда


Португалия се върна на международните пазари

Португалия официално излезе от международната спасителна програма, която получи от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, за да избегне фалита. Новината съобщи председателят на Еврогрупата след края на редовно заседание, съобщиха световните агенции. Португалия стана втората държава от Еврогрупата след  Ирландия, която получи спасителна помощ и сега се завръща на международните финансови пазари. Преди три години тя беше одобрена за антикризисната програма на стойност 78 милиарда евро. Освен искането на Лисабон за изход от кредитния план, Еврогрупата потвърди ангажимента си да помогне на Гърция. Според заключителното комюнике от срещата, е възможно част от дълговете на Атина да бъдат опростени.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване