Естонци и руснаци харчат най-много от парите си за пиене

Най-много пари за алкохол в цял свят през 2013 г. са дали финландците


Естонци и руснаци харчат най-много от парите си за алкохол

Най-много пари за алкохол в цял свят през 2013 г. са дали финландците


Барозу: ЕК предприема мерки срещу България за неспазване на споразуменията за „Южен поток”

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е информирал премиера Пламен Орешарски, че Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток”, съобщи БНР.
Това стана след като Орешарски увери Барозу, че България ще се съобрази с препоръките на Комисията с Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е информирал премиера Пламен Орешарски, че Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток”, съобщи БНР. Това стана след като Орешарски увери Барозу, че България ще се съобрази с препоръките на Комисията с

Кризата промени баланса на силите в ЕС

 Нито Европейската комисия, нито Европейският парламент изпълняват тази роля, която им е отредена от договорите на Европейския съюз. В годините на кризата цялата власт пое Европейският съвет и Европейската централна банка.

Председателят на ЕП Мартин Шулц, който е известен със своя остър език, сравни днешната европейска политика на лидерите на страните от ЕС с Виенския конгрес. През далечната 1815 водещите европейски държави с помощта на задкулисните интриги и тайни преговори си разделиха континента помежду си. Думата "демокрация" за дипломатите от онази епоха в най-добрия случай беше ругатня.

На теория днешният ЕС е изграден на базата на съвършено други, ясни, демократични принципи: законите се приемат от Европейския съвет, представителен орган на националните държави, и Европейският парламент като орган, представляват интересите на гражданите на ЕС. Законопроектите се разработват от Европейската комисия, която контролира спазването на всички европейски договори.

Но от началото на дълговата криза в еврозоната, която се разрази в началото на 2010, системата не работи така. За да спасят Гърция от банкрут, страните-членки на ЕС трябваше да импровизират. Те създадоха стабилизационен фонд, оформяйки го като проста фирма и сключиха помежду си съответните международни договори. Всичко това – заобикаляйки действащите структури и процедури на ЕС. Политиците обясняват своите действия така: времето и инвеститорите ни притискаха, а европейската бюрокрация беше прекалено тромава.

Дефицит на демокрация

Европейските парламенти и националните парламенти на отделните държави-членки на ЕС не им оставаше нищо друго освен мълчаливо да се съгласят с приетите без тях решения или да ги одобрят със задна дата. Тенденцията да се приемат решения като се заобикалят действащите правила на ЕС се запази и при обсъждането на Европейския фискален пакт. Договорът беше подписан тогава от 25 от 27 членки на ЕС – беше напълно невъзможно този документ да бъде подписан като се спазят всички европейски норми. Дори привърженичката на договора, германската канцлерка Ангела Меркел беше принудена да признае, че заобиколният път беше единственото добро решение.

В годините на криза в Европа работи старият принцип "който плаща, той поръчва музиката". Централен орган за кризисно управление стана Европейският съвет, в който влизаха страните-членки, разполагащи с пари за спасяването на закъсалите в еврозоната. В същото време Европейката комисия се оказа низвергната до ролята на събирач на статистическа информация и доклади, проплака нейният председател Жозе Барозу. ЕП получа правото само да разработва правилата, орязващи възможностите за увеличаване на бюджетния дефицит на страните-членки. Останалите съществени решения заобикалят евродепутатите.

Меркел ръководи, защото плаща

Германия и Франция, които бяха първоначалните локомотиви на европейската интеграция, продължават да задават тон в ЕС. Както твърди самата Меркел, тя никога не се е стремяла да бъде лидер, но е принудена да играе тази роля. Държавите, оказали се в криза заради високото равнище на държавен дълг, много често обвиняват канцлерката в мудност и нерешителност. А малките страни в ЕС са недоволни, че огромната в сравнение с тях Германия прекалено бързо осъществява своите планове за бъдеща Европа.

Докато кризата определя дневния ред в ЕС, националните правителства, и преди всичко Германия, ще останат център на силата и властта в ЕС, убеден е настоящият вътрешен министър Томас де Мезиер. Германия стана хегемон в Европа против своята воля, смята британският историк Тимъти Гартън Аш.

Новият център на сила: ЕЦБ

Кризата в еврозоната рязко усили ролята на базираната във Франкфурт Европейска централна банка, отговорна за стабилността на европейската валута. Днес ЕЦБ е единственият наднационален орган на ЕС, способен бързо да влияе на международните финансови пазари. При това без всякакъв парламентарен контрол и независим от външен политически натиск. Днес ЕЦБ снабдява частните банки със свръхевтини кредити, увеличава ликвидността и купува държавни облигации на оказалите се в дългова криза страни от еврозоната.

Всички тези мерки бяха преди табу и тяхното нарушаване в по-спокойни времена щеше да предизвика буря от недоволство. Но в годините на криза критиката на действията на ЕЦБ остава сдържана, единствените които си го позволяват редовно са само представителите на Бундесбанк. Впрочем, това малко вълнува директора на ЕЦБ Марио Драги. Той, както никой друг, знае, че в краткосрочна перспектива само поверената му ЕЦБ може да смекчи последиците от кризата и да крепи работата на банковата система.

Любопитното е каква картина дават на този фон допитванията до общественото мнение в ЕС. Европейците се доверяват малко на стабилизационните мерки, приети от Европейския съвет. Само една четвърт от всички британци, французи и немци вярват, че многобройните срещи на върха ще доведат от излизане от кризата. В същото време мнозинството жители на еврозоната смятат, че след десет години ще използват още единната европейска валута

ЦИК: При всички партии има съвпадение на номерата на листата и съответната преференция

При всички 17 партии и коалиции има съвпадение на номера на съответната листа и преференциите, без изключение. Не съм сигурен, че преференцията за №15 в листата на Коалиция за България се дължи на лич...

Стратегията Б. Берлускони, разтълкуван за бъдните поколения

Да се разяснява на италианците личността на Силвио Берлускони, си е загуба на време. Всеки от нас си има виждане, дооформяно през годините на снизхождение или непоносимост, и няма да го промени. Всеки...

Средната месечна заплата в Плевенско намалява

Средната месечна работна заплата в област Плевен намалява спрямо последното тримесечие на 2013 година. Информацията съобщиха за БТА от Териториалното статистическо бюро /ТСБ/ при Националния статистич...

Бразилец протестира с кал на главата

Самосиндикален бразилец си рганизира сингъл протест в Тересополис, където вчера започна лагера на бразилския национален отбор по футбол за световното. 35-годишният Флавио Карейро се омаза целия в кал...

Жиру: Важно е да побеждаваме и в контролите

Нападателят на Франция Оливие Жиру, който вкара два гола във вратата на Норвегия в контрола (4:0), заяви в интервю за "L'Equipe", че за отбора е важно да побеждава не само в официални мачове...

Барозу: ЕК предприема мерки срещу България за неспазване на споразуменията за „Южен поток”

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е информирал премиера Пламен Орешарски, че Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток”, съобщи БНР.
Това стана след като Орешарски увери Барозу, че България ще се съобрази с препоръките на Комисията с Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е информирал премиера Пламен Орешарски, че Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток”, съобщи БНР. Това стана след като Орешарски увери Барозу, че България ще се съобрази с препоръките на Комисията с

Втора матура по желание и национално външно оценяване след 7-ми клас

/КРОСС/Зрелостниците се явяват днес на втората матура по желание, ако са избрали някой от учебните предмети немски език, физика и астрономия, биология и здравно образование, география и икономика или философски цикъл. Изтегленият номер на варианта се тегли в 7.15 ч. в сградата на образователното министерство и важи за изпита по петте предмета. Изпитът започва в 8.00 ч. и продължава четири астрономически часа. Тройка ще получат всички, изкарали най-малко 23 точки. От 41 до 58.5 т. се получава оценка добър (3.50 до 4.49), от 59 до 76.5 т. - много добър (4.50 до 5.49), от 77 до 94.5 бележката е отличен (5.50 до 5.99) и над 95 т. са за пълна шестица. Тази скала важи за всички матури. В 10.00 ч. започва националното външно оценяване на седмокласниците по учебните предмети от културно-образователна област (КОО) „Природни науки и екология". Изпитването е с продължителност 90 минути.

Георги Христов с голям концерт в София

Певецът излиза на сцената в НДК на 26 ноември


Премиерата на юбилейния филм за "Левски" е днес (видео)


Премиерата на филма "Ние сме Левски", посветен на 100-годишния юбилей на "Левски", ще бъде днес, обявиха от "Фонд Сектор Б". На събитието са поканени футболисти и ветерани на клуба.

Документалният филм ще бъде пуснат в кината на 30 май. Той ще се излъчва в Cine Grand в София и Бургас, Дома на Киното и Euro Cinema.

"Филмът е осъществен изцяло с подкрепата на "Фонд Сектор Б" и Националния клуб на привържениците, в пълна творческа независимост от ръководствата на футболния и...

Премиерът Орешарски - на аудиенция при папа Франциск

 Министър-председателят на България Пламен Орешарски днес ще посети Италия и ще има две визити, едната - във Ватикана при папа Франциск, а другата – при премиера на страната Матео Ренци.

Посещението на премиера трябваше да се състои дни по-рано, но бе отложено заради вътрешнополитически причини и невъзможност на италианския министър-председател да го осъществи. За италианската столица начело на делегацията ни за 24 май замина вицепремиерът Зинаида Златанова, която се поклони на гроба на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе" в Рим и присъства на молебена, отслужен от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.

Първият български министър-председател, който се срещна с новия папа Франциск е служебният премиер Марин Райков и това стана миналата година на 24 май. Аудиенцията при Светия отец е традиционна в месеца на честванията на българската и славянска писменост. Част от всяко подобно посещение е поклонението пред гроба на Свети Кирил Философ в базиликата "Сан Клементе" в Рим. Там молитви към Бога е оправял самият Йоан Павел Втори, който през 1980 година провъзгласява св. Кирил и Методий за съпокровители на Европа. Първото посещение в България на глава на Римо-католическата църква бе на папа Йоан Павел Втори през май 2002 г., който участва тогава в честванията на Деня на българската просвета, култура и славянската писменост.

Рим е неразривно свързан с историята на славянската писменост и култура. През 1868 година именно там светите братя Кирил и Методий за първи път в историята отслужват литургия на славянски език. Папа Адриан II освещава книгите им и по този начин признава славянския език за равнопоставен заедно с гръцкия и латинския.

Настоящият папа е първият наместник на Христос, който избира името Франциск. То отразява неговия стил и пастирското му дело на реформатор. И напомня на един от най-известните християнски светци - св. Франциск от Асизи, католически монах, основател на Францисканския орден, който следвал евангелския идеал и подражавал на Христос толкова съвършено, че бил наречен Alter Christus - "Втори Христос". Името на новия папа напомня и делото на евангелизация на св. Франциск Ксавиер, испански мисионер йезуит, живял през XVI век.

Любопитна подробност е, че преди дни, по време на посещението на главата на Римокатолическата църква в Близкия изток, папа Франциск и израелският премиер Бенямин Нетаняху влязоха в спор на какъв език е говорил Иисус преди две хиляди години. "Иисус е бил тук, на тази територия. Той е говорил на иврит", обърнал се премиерът на Израел Нетаняху към папата на публична среща в Йерусалим, позовавайки се на силната връзка между юдаизма и християнството. Папата го прекъснал и казал, че Иисус е говорил "на арамейски". 

Няколко варненски местности и с. Каменар ще са без вода днес

Поради извършване на ремонтни дейности, местности Добрева чешма, Телевизионна кула, Перчемлията и село Каменар ще бъдат без вода днес - 28 май, съобщиха от ВиК-Варна за Moreto.net. Водоподаването ще бъде спряно в 8 часа сутринта и възстановено до 15 часа, уточняват от водоснабдителното дружество.

Евросъюзът ще преразгледа политиката си

/КРОСС/„Европейският съюз ще направи преоценка на политиката си, след като на евроизборите гласоподавателите изпратиха силно послание". Това заяви президентът на Европейския съвет Херман Ван Ромпой на среща на лидерите на 28-те държави-членки. След успеха на евроскептичните и крайнодесните партии, Брюксел започва консултации за бъдещите си действия. Очаква се те да включват създаване на нови работни места и промяна на политиката спрямо мерките за бюджетни съкращения. Ромпой ще се срещне с политическите групи в новоизбрания европарламент, за да обсъди с тях избора на нов председател на комисията. Последни данни сочат, че Европейската народна партия ще има най-много депутати и ще предложи за поста бившия премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер.  

На 28 май рожден ден имат

Адриана Андреева, актриса

Бояна Петрова, преводачка

Ген. Веселин Пенгезов, съдия

Владимир Костов, журналист и публицист

Георги Плачков, бивш депутат

Кирил Ерменков, министър на транспорта в правителството на Любен Беров, бивш депутат

Развигор Попов, композитор и музикант

Светослав Йорданов, председател на Адриана Андреева, актриса Бояна Петрова, преводачка Ген. Веселин Пенгезов, съдия Владимир Костов, журналист и публицист Георги Плачков, бивш депутат Кирил Ерменков, министър на транспорта в правителството на Любен Беров, бивш депутат Развигор Попов, композитор и музикант Светослав Йорданов, председател на

Проф. Константинов: Не политиците, народът се произнася за предсрочни избори

Всъщност РБ регистрира успех, защото на първите евроизбори те нямат депутат, на вторите имат един, колкото и сега, а дори можеха да имат и два, каза по НТВ проф. Михаил Константинов.

''Турският модел'' вече не е образец

 По време на "Арабската пролет" през 2011 Ердоганова Турция направи опит да се саморекламира като модел за подражание на държавите от близкоизточния регион. Реджеп Тайип Ердоган и неговата консервативно-ислямска Партия на справедливостта и развитето /ПСР/ искаха да покажат, че е възможно, едно правителство, което изповядва ислямските ценности и печели демократични избори, да управлява една държава с успешна икономика по западен образец. После обаче хората от Близкия изток станаха свидетели на неприятни кадри - водни струи и сълзотворен газ бяха използвани срещу демонстрантите от парка Гези след началото на протестите на 28 май 2013 година.

Политологът от истанбулския университет "Коч" Мурат Сомер смята, че бруталното потушаване на масовите протести сериозно е увредило имиджа на Турция. "Гражданите в Близкия изток, които се стремят към повече демокрация и спазване на човешките права, познават добре авторитарните методи на собствените си управници", казва политологът в разговор с Дойче Веле. "Затова реакцията на правителството съсипа имиджа на ПСР като обединител на ислямско-консервативни и либерално-демократични ценности", допълва Сомер. Правителството на Ердоган пропусна шанса да покаже на хората в Близкия изток как една демократична държава би трябвало да реагира на извънпарламентарни протести.

Отрезвяващо въздействие и над други страни

 

Турция реагира по подобно авторитарен начин на протестите, както и управниците в арабския свят

 

Реакцията на Ердоган срещу протестите в парка Гези видимо накърни и неговата демократична легитимация, казва политологът от университета в Анкара Фетхи Ачикел. А подобно нещо би следвало да тревожи управляващите в Турция. Според истанбулския политолог Сомер, потушаването на протестите в парка Гези и липсата на политически промени са подействали отрезвяващо и върху протестните движения в други страни. "Протестите в парка Гези показаха докъде се простират възможностите на неорганизираните протестни движения от Турция та чак до Бразилия, зад които няма действащи политически партии или социални движения", добавя Сомер.

По този начин Турция загуби огромна част от уважението, с което се ползваше през последните години в Близкия изток. "Бруталният подход на правителството към протестите в парка Гези отслаби притегателната сила на турския държавен модел, пише близкоизточният експерт Тарик Огузлу в анализ за мозъчния тръст Орсам в Анкара. През изминалите години този модел печелеше на Турция редица симпатии в Близкия изток. "Но имиджът на страната пострада много след потъпкването на протестите от Гези", пише Тарик Озуглу. Дали Турция може да бъде "извор на вдъхновение" за страните от Близкия изток, ще зависи от това, доколко тя е в състояние да се превърне в истинска либерална демокрация, смята политологът.

Дебати по внесения от ГЕРБ вот на недоверие към кабинета за провал в енергетиката

/КРОСС/ Разискванията по внесения от ГЕРБ вот на недоверие към кабинета „Орешарски" за провал в областта на енергетиката да започнат в 11.30 ч. в сряда, предвижда проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица. Проектът ще бъде гласуван утре в началото на пленарното заседание. Председателят на парламента Михаил Миков изрази увереност, че има кворум за започване на пленарното заседание. Пред журналисти на „Позитано" 20 той посочи, че депутатите от „Атака" не са искали от него да разписва заявления за отсъствия. Очаквам всякакви изненади, нито една политическа сила не трябва да бъде специално отговорна за кворума, заяви Миков. Знаете, че народните представители често провалят кворума в това събрание, след това се събират, добави той. По повод думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че целта на Миков е да стои в стола на Цецка Цачева, председателят на парламента каза, че винаги си е мислел, че седи на стола, на който са били преди него Стефан Стамболов, Драган Цанков, дори Васил Коларов. „Това, че знанието на Борисов се свежда до това, че на този стол е седяла и Цачева, е негов проблем, не мой", коментира Миков. Зам.-председателят на парламента Мая Манолова каза, че разискванията по вота на недоверие ще започнат утре или в 9.00 ч., или малко по-късно, за да може премиерът Пламен Орешарски да се върне от Рим и да се включи в дебатите

Oкончателно: ГЕРБ с 6 евродепутати, БСП и ДПС с 4

/КРОСС/ Окончателното разпределение на българските мандати в новия Европейски парламент станa ясно днес с решение на Централната избирателна комисия. Разпределението на местата е по следния начин: ГЕРБ - 6, БСП - 4, ДПС - 4, „България без цензура", ЗНС, „Гергьовден", ВМРО - 2, Реформаторски блок - 1. При обработени 100% от протоколите на всички секционни избирателни комисии (СИК), включително и тези в чужбина, ГЕРБ печели 30,40% от гласовете в изборите за Европарламент, проведени на 25 май. Информацията е на Централната избирателна комисия. "На тези избори за членове на Европейския парламент на Република България, проведени на 25 май 2014 г. право да гласуват имаха 6 милиона 533 хиляди 828 български граждани. От тях правото на глас са упражнили 2 милиона 361 943 души. Избирателната активност е 35,15 на сто." Това заяви на брифинг говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Според тези данни "Коалиция за България" получава 18,94% от гласовете, ДПС - 17,26 на сто, коалицията "България без цензура", ВМРО, ЗНС и "Гергьовден" - 10,66%, и Реформаторският блок - 6,45 на сто. ГЕРБ праща шестима евродепутати - Томислав Дончев (с преференциален вот 15,91%); Андрей Ковачев, Мария Габриел, Владимир Уручев, Ева Паунова и Емил Радев

Oкончателно: ГЕРБ с 6 евродепутати, БСП и ДПС с 4

/КРОСС/ Окончателното разпределение на българските мандати в новия Европейски парламент станa ясно днес с решение на Централната избирателна комисия. Разпределението на местата е по следния начин: ГЕРБ - 6, БСП - 4, ДПС - 4, „България без цензура", ЗНС, „Гергьовден", ВМРО - 2, Реформаторски блок - 1. При обработени 100% от протоколите на всички секционни избирателни комисии (СИК), включително и тези в чужбина, ГЕРБ печели 30,40% от гласовете в изборите за Европарламент, проведени на 25 май. Информацията е на Централната избирателна комисия. Според тези данни "Коалиция за България" получава 18,94% от гласовете, ДПС - 17,26 на сто, коалицията "България без цензура", ВМРО, ЗНС и "Гергьовден" - 10,66%, и Реформаторският блок - 6,45 на сто. ГЕРБ праща шестима евродепутати - Томислав Дончев (с преференциален вот 15,91%); Андрей Ковачев, Мария Габриел, Владимир Уручев, Ева Паунова и Емил Радев. Коалиция за България има 4 мандата: първи е номер 15 в листата за евровота Момчил Неков с преференциален вот 8,05 %; Сергей Станишев - с преференциален вот 6,61%; Илияна Йотова и Георги Пирински - и двамата с под 5% преференция. ДПС взема 4 мандата - Филиз Хакъева Хюсменова, Делян Славчев Пеевски, Неджми Ниязи Али и Илхан Ахмед Кючюк. На следизборната преференция обаче стана ясно, Пеевски отстъпва своето място на Искра Михайлова. "България без цензура" на Николай Бареков взема два мандата

Oкончателно: ГЕРБ с 6 евродепутати, БСП и ДПС с 4

/КРОСС/ Окончателното разпределение на българските мандати в новия Европейски парламент станa ясно днес с решение на Централната избирателна комисия. Разпределението на местата е по следния начин: ГЕРБ - 6, БСП - 4, ДПС - 4, „България без цензура", ЗНС, „Гергьовден", ВМРО - 2, Реформаторски блок - 1. При обработени 100% от протоколите на всички секционни избирателни комисии (СИК), включително и тези в чужбина, ГЕРБ печели 30,40% от гласовете в изборите за Европарламент, проведени на 25 май. Информацията е на Централната избирателна комисия. Според тези данни "Коалиция за България" получава 18,94% от гласовете, ДПС - 17,26 на сто, коалицията "България без цензура", ВМРО, ЗНС и "Гергьовден" - 10,66%, и Реформаторският блок - 6,45 на сто.    

Обявяват новите български евродепутати

/КРОСС/ Окончателното разпределение на българските мандати в новия Европейски парламент трябва да стане ясно днес с решение на Централната избирателна комисия. След като бъдат отчетени протоколите от районните комисии ще се изясни дали преференциалният вот е достатъчен за пренареждане на листите на „Коалиция за България" и Реформаторския блок. Говорителят на ЦИК Александър Андреев вчера обясни: Към момента е твърде вероятно, но дали ще има такова разместване в съответните листи, ще може да го кажем, след като имаме приключило повторното въвеждане. Има разместване, но в момента не бих могъл да коментирам с кой номер е свързано. Нека да изчакаме окончателните резултати. Аз единственото, което в момента бих могъл да ви кажа, е, че от тези междинни резултати общо около 26% от гласоподавателите са упражнили своето право на преференциален вот, а това са около 585 000 избиратели.  При обработени 100% от протоколите на всички секционни избирателни комисии (СИК), включително и тези в чужбина, ГЕРБ печели 30,40% от гласовете в изборите за Европарламент, проведени на 25 май. Информацията е на Централната избирателна комисия.Според тези данни "Коалиция за България" получава 18,94% от гласовете, ДПС - 17,26 на сто, коалицията "България без цензура", ВМРО, ЗНС и "Гергьовден" - 10,66%, и Реформаторският блок - 6,45 на сто.    

Протест посреща депутатите

Нов протест под надслов „В подкрепа на морала и обединението“ ще посрещне депутатите днес в 9:00 часа пред парламента. Събитието е организирано във Фейсбук, а до момента над 2400 души са заявили, че ще присъстват. „Обединени за първите стъпки към нова България - 1.Оставка; 2. Нови избори; 3. Лустрация; 4.Съд за мафията, която ограби България; 5. Нова конституция. Поради натискът на нечисти инвеститори подкрепяме и протестите за Карадере и в защита на териториите от Натура 2000“ - обявиха организаторите на протеста. Преди две седмици парламентът излезе в извънредна ваканция до вота за избор на български евродепутати, който се състоя на 25 май. Почивката беше дадена с мотив парламентът да не се превръща в трибуна за предизборна агитация.

Ананиев: Най-добрият вариант за БДЖ е да се обяви в несъстоятелност

"Има друга компания, която може спокойно да извършва превози"


Еконовини

Нова евроинициатива за биоразнообразието стартира на 22 май. Тя е наречена “Биоразнообразие за живот” и бюджетът ще бъде 800 млн. евро за периода 2014-2020 година. Програмата ще се съсредоточи върху най-слабо развитите държави с богати екосистеми, но в същото време и заплашени. Специално внимание ще се отдели на борбата с увеличаването на Нова евроинициатива за биоразнообразието стартира на 22 май. Тя е наречена “Биоразнообразие за живот” и бюджетът ще бъде 800 млн. евро за периода 2014-2020 година. Програмата ще се съсредоточи върху най-слабо развитите държави с богати екосистеми, но в същото време и заплашени. Специално внимание ще се отдели на борбата с увеличаването на

ЕК с мерки срещу България заради неспазване на правилата по "Южен поток”

/КРОСС/Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е информирал премиера Пламен Орешарски, че Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток". Това стана след като Орешарски увери Барозу, че България ще се съобрази с препоръките на Комисията с подготвяния закон за енергетиката. Жозе Барозу съобщи, че е изразил пред държавните и правителствени ръководители позицията на Еврокомисията, че някои от споразуменията за „Южен поток", които са били сключени, или се договарят, противоречат на европейските правила, и комисията ще предприеме съответните действия. Барозу е казал това и при срещата си с Орешарски: Аз информирах премиера за намеренията на ЕК в това отношение. Ние трябва да гарантираме, че правилата на вътрешния пазар се спазват, защото вярваме, че в този случай излагаме на риск енергийната сигурност на България и европейската енергийна сигурност, заяви председателят на Еврокомисията, като подчерта, че тя следи от месеци ситуацията в България и е изцяло наясно с нея, и добави: В Европейския съвет днес аз не оставих място за илюзии - ние ще действаме всеки път, когато преценим, че правилата на вътрешния пазар, свързани с енергетиката, не се спазват. Според нас случаят със споразуменията, постигнати или сключени от България, е такъв." Барозу, който подчерта още, че е особено важно Европейският съюз да бъде единен по въпроса за енергийната сигурност

Възможни са смущения днес в електроподаването в местност "Св.Никола"

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия , днес - 28 май са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр.Варна - частта от местност "Св.Никола" в близост до ул.

Всеки трети в ЕП е критик на ЕС

 Западният печат продължава да коментира произведените избори за Европейски парламент (ЕП) и тяхното отражение върху политиката на континента.

 

Елитът в ЕС си е запушил ушите, пише германският в. “Велт”. Всяко трето място в ЕП отива при критик на ЕС. Но утвърдените партии си продължават, сякаш нищо не се е случило. Това е погрешно. ЕС трябва спешно да върне правомощия на държавите, отбелязва изданието.

 

Възходът на популистите

 

на европейските избори разклати лидерите, пише “Ню Йорк таймс”. “Успехът на бунтарите въпреки всичко преобърна някога неотменното схващане, изложено в Договорите от Рим от 1957 г., че Европа се движи, макар и на пресекулки, неизбежно към все по-тесен съюз. Той също така заплаши да преначертае местния политически пейзаж в няколко от основните държави от 28-членния блок, поставяйки под натиск традиционните партии във Велико­­бри­тания и Франция да променят политиката си, за да си върнат загубените позиции”, посочва вестникът.

 

От вълната на подкрепа за лидера на “Нацио­налния фронт” Марин льо Пен, която заля Франция, давайки на политическата сила една четвърт от гласовете, бяха “пощадени” само Париж и Западна Франция, пише “Гардиън” в репортаж за представянето на партията.

 

Политическите партии трябва да действат за реформа в ЕС, пише “Дейли телеграф” по повод изпратено до изданието писмо от британски бизнес лидери. В него те призовават водачите на основните партии в страната да излязат с

 

подробен план за предоговаряне

 

на отношенията с ЕС в отговор на възхода на Партията за независимост на Обединеното кралство.

 

Изборите показаха все по-голямата липса на единство в

 

Европейския съюз, пи­­ше “Вашингтон пост”. От Франция и Вели­ко­британия до Дания и Гърция е възможно избирателите току-що да са сложили края на златната ера на европейската интеграция, отбелязва изданието.

 

Междувременно конфронтацията между опозиция и правителство в Гърция навлиза в нова фаза след европейските и местните избори в страната.

 

В. “Етнос” информира, че победилата на евроизборите радикална левица СИРИЗА иска предсрочни парламентарни избори, като се опитва да блокира правителствени решения и преди всичко предстоящия избор на управител на централната банка и на еврокомисар.

 

Кабинетът отблъсква опитите на опозицията, но в същото време премиерът Андонис Самарас обмисля промени в своя кабинет, отбелязва изданието.

 

Пред президента Ка­­ролос Папуляс лидерът на опозицията Алексис Ципрас завчера е поискал предсрочни избори, като се е мотивирал, че в момента в страната е налице

 

голяма дисхармония

 

- по израза му, между парламента и народния вот.

 

В. “Та неа” смята, че искането на лявата опозиция за предсрочни национални избори след победата й на евроизборите е знак, че Гърция навлиза в продължителен предизборен период, тъй като на хоризонта се задава и предстоящият избор на нов президент в началото на следващата година.

 

Държавният глава в Гърция се избира от парламента с две трети от гласовете. В момента двете партии от правителствената коалиция “Нова демокрация” и ПАСОК разполагат с крехко мнозинство от 152-ма депутати в 300-местния парламент на страната.

ЕК с мерки срещу България заради "Южен поток"

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е информирал премиера Пламен Орешарски, че Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток”, съобщава БНР. Това стана след като Орешарски увери Барозу, че България ще се съобрази с препоръките на Комисията с подготвяния закон за енергетиката. Жозе Барозу съобщи, че е изразил пред държавните и правителствени ръководители позицията на Еврокомисията, че някои от споразуменията за „Южен поток”, които са били сключени, или се договарят, противоречат на европейските правила, и комисията ще предприеме съответните действия. Барозу е казал това и при срещата си с Орешарски. "Аз информирах премиера за намеренията на ЕК в това отношение. Ние трябва да гарантираме, че правилата на вътрешния пазар се спазват, защото вярваме, че в този случай излагаме на риск енергийната сигурност на България и европейската енергийна сигурност", заяви председателят на Еврокомисията, като подчерта, че тя следи от месеци ситуацията в България и е изцяло наясно с нея. "В Европейския съвет днес аз не оставих място за илюзии – ние ще действаме всеки път, когато преценим, че правилата на вътрешния пазар, свързани с енергетиката, не се спазват. Според нас случаят със споразуменията, постигнати или сключени от България, е такъв”, каза още Барозу. Той подчерта също, че е особено важно Европейският съюз да бъде единен по въпроса за енергийната сигурност.

Законът за здравната информационна система влиза за обсъждане в парламента


След месеци работа по законопроекта за изменения в Закона за здравето, днес документът влиза на първо гласуване в Комисията по здравеопазването в Народното събрание. В него е записано изграждането на национална здравна информационна система и електронни досиета на всички български граждани.

Със системата ще се следи здравното състояние на населението, като в нея се записват официални статистики, данни от здравните регистри на Министерството на здравеопазването, както и лични данни за...

Барозу: ЕК взима мерки срещу България заради „Южен поток”

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е информирал премиера Пламен Орешарски, че Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток”, съобщи БНР.

"ЦКБ Сила" и Фондация "Свети свети Константин и Елена" организират стипендиантска програма

Могат да участват студенти редовна форма на обучение от всички ВУЗ-ове в страната


Caterham не се продава, търси инвеститори

Британската компания официално опроверга информацията, че си търси купувач


Българо-руски консорциум ще строи “Южен поток”

 Българо-руски консорциум ще строи “Южен поток” на наша територия. Това обяви вчера изпълнителният директор на проектната компания Владимир Ин­­ков.

 

Избраният изпълнител на проекта е “Стройтрансгаз консорциум” ДЗЗД, в който влизат руската фирма “Стройтрансгаз” и българското дружество “Газпроект Юг” с участници “Главбол­гарстрой”, “Промишлено строи­телство Холдинг”, “Тех­­­ноекспортстрой” , “Пон­с­­строй инженеринг”, “ПСТ Холдинг”.

 

“Подизпълнители ще бъ­­дат

 

около 110 български фирми,

 

с персонал от над 7500 души, уточни Владимир Инков.

 

Процедурата за избор на изпълнител на мегапроекта у нас тръгна през декември 2013 г. и в нея вземат участие “Спедстрой” ЕООД, ThyssenKruppMannex, италианската Saipem, Technip Germany, Larsen Tourbo, Sicim and Renco Consortium, “Стройтрансгаз консорциум”, NV Denys, Metal One, Bonnati-CCC - Gast­roy­montaj, Habau и ОТФ - Рус­газ-СК13. На втория кръг от процедурата са отделени трима кандидати.

 

Леонид Чугунов от “Газ­пром” и останалите участвали в обявяването на избора на строителя вчера отказаха да назоват точната цена, с която изпълнителят е спечелил търга. “Тя ще бъде съобщена едва след като бъде сключен и последният договор с подизпълнителите и доставчиците за изграждане на съоръжението”, поясни ръководителят на департамент в “Газпром”. Според него в противен случай има риск те да се опитат да надуят цените. Той бе категоричен, че за проекта предварително обявените

 

основни цифри остават без промяна

 

- 16 млрд. евро за целия проект и 3 млрд. евро за български участък.

 

“Цената е по-ниска от обявената в тръжната документация и е достатъчна, за да бъде газопроводът изграден в съответствие с всички технически параметри”, заяви още Чугунов.

 

“Извършени са необходимите предварителни проучвания за изграждането на газопровода и приемателните станции”, обясни той и поясни, че природният газ за България ще бъде по-евтин, защото страната ни е първа по трасето на бъдещата тръба. “Разбира се, пазарът ще определи цената”, допълни той.

 

Според шефа на БЕХ Иван Йончев “Южен поток” ще ни донесе диверсификация на маршрутите за доставка, независимост и сигурност на вноса и ще превърне страната ни в основен транзитен център за Южна Европа.

 

“Договорено е България да получава дивиденти още от 2019 г. и да изплати заема за строежа на тръбата за 22 години”, каза още изпълнителният директор на БЕХ и допълни, че изграждането и експлоатацията на газопровода

 

ще бъдат съобразени с българското законодателство

 

което е синхронизирано с европейското”, обясни Йон­чев.

 

До края на годината остава да се изработят подробните устройствени планове по трасето на газопровода и да се завършат отчуждителните процедури на имотите, както и да се съгласува техническият проект за изграждането, поясниха от проектната компания.

Йозил: Всичко освен първото място ще бъде провал

"Трябва да спечеля световната титла, за да се наредя до легендите"


Парламентът гласува днес вота на недоверие срещу кабинета "Орешарски"

Парламентът ще гласува Проект за решение за гласуване на вот на недоверие на Министерски съвет с министър-председател Пламен Орешарски за провала на правителството в областта на енергетиката.
Гласуването е насрочено за 11:30 часа. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и група народни представители внесоха вота на 16 май. Парламентът ще гласува Проект за решение за гласуване на вот на недоверие на Министерски съвет с министър-председател Пламен Орешарски за провала на правителството в областта на енергетиката. Гласуването е насрочено за 11:30 часа. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и група народни представители внесоха вота на 16 май.

Въоръжени атакуваха дома тунизийски министър

При нападението са загинали четирима полицаи

Пътна обстановка в страната - 28 май

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 на два етапа е въведена временна организация на движението. При извършване на първи етап от дейностите /ремонтни работи на ляво пътно платно/ в посока от Бургас към София, движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона, включително с ремаркета и полуремаркета, се пренасочва по следния маршрут: гр.

Феновете изкупиха жълто-червените фланелки на Левски

Левски реализира безпрецедентен удар на иначе скромния роден пазар за фенски артикули. Привържениците на тима разграбиха само за десетина дни цялата първа партида от юбилейните фланелки - общо 3000 бр...

Ахмети: Предложението на Нимиц за име на Македония е приемливо

Последното предложение на международния посредник в спора за името на Република Македония между властите в Скопие и Атина Матю Нимиц е добра основа за постигане на компромис. Това каза лидерът н...

БФС награждава треньора на юношите с нов договор

Треньорът на юношеския национален отбор по футбол до 19 години Александър Димитров ще получи предложение за нов договор от БФС. Талантливият специалист постигна един от най-значимите успехи на междуна...

Малоброен протест съпровожда работата на НС

Малоброен протест и още малоброен контрапротест съпровождат днешното заседание на парламента, информира БНТ. Очаква се по време на него да бъде гласуван четвъртият вот на недоверие срещу кабинета. Не...

Диета от червеи и растения за астронавтите в Космоса

Всички знаем, че астронавтите в Космоса се хранят с различна от нашата храна. Тя обаче обикновено наподобява стандартните хранителни продукти по вкус и съдържание. Преди дни в Китай приключи интересен...

Гонзо започна със старите грешки в "Левски", изпусна талант без пари

Левски продължава с лека ръка да изпуска големите си таланти. "Сините" освободиха младока Христо Попадийн, на когото неведнъж е предричано ярко бъдеще. Раздялата е по взаимно съгласие. Това ...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване