Меган Фокс работи по-малко от 20 дни в годината

http://showbusiness.actualno.com/Megan-Foks-raboti-po-malko-ot-20-dni-v-godinata-news_35471.html

Меган Фокс се старае да работи по-малко от 20 дни в годината. Въпреки това тя все още се чувства виновна, че не прекарва достатъчно време със синовете си. Меган и съпругът й Брайън Остин Грийн имат дв...

Сколари отправи странен апел към футболистите си

http://worldcup2014.actualno.com/Skolari-otpravi-stranen-apel-kym-futbolistite-si-news_35474.html

Селекционерът на Бразилия Луиш Фелипе Сколари иска футболистите му да играят по такъв начин, че да не се налага на Неймар да се връща в защита. Голмайсторът на "златистите" има жълт картон о...

Ултиматум плаши селекционера на Алжир

http://worldcup2014.actualno.com/Ultimatum-plashi-selekcionera-na-Aljir-news_35475.html

Старши треньорът на алжирския национален отбор Вахид Халилходжич може да бъде уволнен след мача от втория кръг на груповата фаза на Мондиал 2014 с отбора на Южна Корея. Това съобщава журналистът от &q...

Кунева с мандат да преговаря за коалиция между Реформаторите

http://www.mediapool.bg/kuneva-s-mandat-da-pregovarya-za-koalitsiya-mezhdu-reformatorite-news221775.html

Лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева е получила от националния съвет на партията си мандат да преговоря с останалите партии в Реформаторския блок за сключване на коалиционно споразумение, съобщиха от пресофиса на движението в неделя.   Това решение е било взето на продължило до късно в събота заседание на Националния съвет в Плевен. На него е разгледан проект на споразумението на партиите от РБ за предсрочните избори.   На следващо заседание предстои да се вземе решение за конкретна дата за провеждане на вътрешнопартиен референдум по коалиционната политика на "Движение България на гражданите" с партии извън Реформаторския блок.   Партията е решила още да предостави средства за пострадалите от наводненията райони, които да се разпределят по препоръка на местните структури в Добрич, Варна и Велико Търново според специфичните нужди. Решено е също да се направи дарение от специално легло, монитор и прилежаща към тях апаратура за болницата в Плевен за пострадали при катастрофа. Дарения са събрани от членовете на ръководството и по време на заседанието.  

Няма опасност за хората, дори и да се скъса стената на язовир Ботево

http://pik.bg/няма-опасност-за-хората-дори-и-да-се-скъса-стената-на-язовир-ботево-news193960.html

Няма опасност за хората, дори и да се скъса стената на язовир Ботево

Заради опасност от скъсване на язовирна стена на язовир "Ботево" е разпоредена евакуация на село Ново Ботево, Добричка община, съобщиха от полицията, цитирани от "Дарик".

Спасителни екипи са предприели всички възможни действия за осигуряване на безопасността на жителите на населените места, разположени по пътя на евентуалната приливна вълна, съобщава МВР.

Опасност за населението няма.

Началникът на областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението" в Добрич Дарин Димитров обясни, че язовир „Ботево" се намира на територията на Варненска област, но село Ново Ботево е на територията на Добричка област.

Получен е сигнал от кмета на Аксаково, че е възможно да се скъса язовирната стена и заради това екип от пожарникари са на място, за да преценят има ли такава опасност. На язовира са и специалисти от Напоителни системи.

Превантивно пожарникарите от Добрич са евакуирали жителите на село Ново Ботево в по-високите части на селото. Ако се скъса язовирната стена, тези хора ще бъдат извозени до Добрич, където има Кризисен център, обясни Дарин Димитров.

Ако се размине опасността, те ще си слязат по къщите в по-ниските части на селото.

Няма опасност при скъсване на язовирната стена вълната да залее цялото село. Тя минава само през ниските части и се влива в язовир „Одринци".

Кметът на Добрич Детелина Николова също подчерта, че не трябва да се създава паника и да се драматизира от факта, че е възможно скъсване на язовирната стена, тъй като там са насочени много специалисти от различни служби.

Болници и пациенти искат спешна актуализация на бюджета на НЗОК

http://www.cross.bg/bolnitzi-nastoyavat-aktyalizatziya-1416902.html

/КРОСС/ От Националната пациентска организация, Федерация „Български пациентски форум", Българска асоциация за закрила на пациентите, Сдружение на общинските болници в България и Националното сдружение на частните болници изпратиха отворено писмо до Михаил Миков, Пламен Орешарски, Петър Чобанов, Таня Андреева, шефовете на НЗОК и до цялото българско общество, за да изразят тревогата си за бъдещето на българското здравеопазване. Според тях здравеопазването не само щяло да се превърне в жертва на политическата криза, но и за втора поредна година е изложено на предварително планиран дефицит. Te настояват за спешна актуализация на бюджета на Здарвната каса за тази година. Пациенти и лекари искат още да отпадне постановлението, прието преди 2 месеца, за остойностяване на медицинска помощ. Те настояват също при гласуването на Бюджет 2015 да се планират реални разходи за лечение. От организациите очакват становището на Върховния административен съд по спорното постановление.  

Столичният кмет: Налага се затваряне на кръстовището при Семинарията още веднъж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4152208

Налага се да се затвори цялото движение при Семинарията още веднъж – това ще стане обаче от първи до шести юли за една седмица, каза пред журналисти кметът на столицата Йорданка Фандъкова. „В момента проверяваме всеки ден темпа, с който се строят големите обекти в София, защото си даваме сметка за затрудненията, които се предизвикват от тях”, Налага се да се затвори цялото движение при Семинарията още веднъж – това ще стане обаче от първи до шести юли за една седмица, каза пред журналисти кметът на столицата Йорданка Фандъкова. „В момента проверяваме всеки ден темпа, с който се строят големите обекти в София, защото си даваме сметка за затрудненията, които се предизвикват от тях”,

Затварят отново цялото движение при Семинарията

http://offnews.bg/news/n_1/n_353580.html

Налага се да се затвори цялото движение при Семинарията още веднъж. Това ще стане от 1 до 6 юли, обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова. "В момента движението се движи само по единия локал, но трябва да изградим и другия. Основно затварянето ще бъде в средата на самото кръстовище, където поради завоите в ляво, дясно и направо, трябва да се изкопае, да се възстанови асфалт. Няма как по-друг начин", обясни инж. Георги Харизанов. "Дъждът ни забавя, но ние компенсираме с работи, на които не влияят климатичните условия. В момента всички работници са насочени към декофрирането на моста, за да се освободи кръстовището. Предпочитаме, както се казва, един ден да се забавим, но да направим нещата както трябва, защото иначе после пак ще се налагат корекции", допълни той. Над 85% от дейностите по кръстовището са приключени, обектът трябва да бъде завършен и движението ще бъде пуснато на 15 юли.

Фандъкова: Налага се повторно затваряне на кръстовището при Семинарията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4152206

Налага се да се затвори цялото движение при Семинарията още веднъж – това ще стане обаче от първи до шести юли за една седмица, каза пред журналисти кметът на столицата Йорданка Фандъкова. „В момента проверяваме всеки ден темпа, с който се строят големите обекти в София, защото си даваме сметка за затрудненията, които се предизвикват от тях”, Налага се да се затвори цялото движение при Семинарията още веднъж – това ще стане обаче от първи до шести юли за една седмица, каза пред журналисти кметът на столицата Йорданка Фандъкова. „В момента проверяваме всеки ден темпа, с който се строят големите обекти в София, защото си даваме сметка за затрудненията, които се предизвикват от тях”,

Висшият клир отслужи литургия за жертвите на потопа във Варна и Добрич

http://www.mediapool.bg/visshiyat-klir-otsluzhi-liturgiya-za-zhertvite-na-potopa-vav-varna-i-dobrich-news221774.html

Молитви към Бога за трагично загиналите при наводненията във Варна и епархията отправиха патриарх Неофит, архиереи и свещеници от Българската православна църква в неделята на всички български светии   Заупокойната литургия беше отслужена в митрополитската катедрала "Св. Неделя". На нея присъстваха Видинският митрополит Дометиан, Доростолският митрополит Амвросий, Западноевропейският митрополит Антоний и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.   Патриарх Неофит изрази надежда, че Бог ще утеши скърбящите близки на загиналите при наводненията и призова православните християни да окажат нужната подкрепа и помощ на пострадалите.   Негово светейшество, митрополитите и духовниците почетоха в неделя и паметта на българския екзарх Йосиф Първи, чийто гроб се намира в южната колонада на храма "Св. Неделя". Патриарх Неофит отслужи панихида в памет на блажено починалия екзарх Йосиф.

Боливийски индианци празнуват началото на тяхната Нова година

http://www.moreto.net/novini.php?n=255544

С изгряването на зимното слънце над Андите, боливийското индианско племе Аймара посрещна Новата година по своя религиозен календар – 5522-ра от изток на запад. Хиляди ръце се протегнаха по посока първите лъчи на соларното светило. В Южното полукълбо 21 юни е денят на зимното слънцестоене, когато нощта е най-дългата през годината.

С изпит по руски продължи втората кандидатстудентска сесия на СУ

http://www.cross.bg/filologiya-ezik-ryski-1416901.html

/КРОСС/ Днес в 14.00 часа в 21-ва аудитория на Ректората на Софийския университет Никита Иванов от София изтегли изпитен вариант № 1 на изпита по руски език за кандидат-студенти. 78 кандидат-студенти са подали заявления за явяване на изпит днес. Доц. Милена Стефанова, зам.-ректор на СУ, пожела на всички успех и изрази своето убеждение, че кандидатите ще се представят отлично. Изпитът по руски език е писмен и продължава 3 часа. Той се състои от 4 модула: Лексика и граматика - Тестовият модул се състои от 30 задачи с многовариантен избор, с които се проверяват знанията на кандидат-студента в областта на лексиката и граматиката на руския език. Времетраене - 30 минути. Слушане с разбиране - Тестовият модул се състои от 13 задачи, с които се проверяват уменията за осмисляне и извличане на информация от звучащ текст (300-400 думи / 3-4 мин.) на руски език. Времетраене - 20 минути.Четене - Тестовият модул проверява уменията на кандидат-студента за осмисляне и извличане на информация от писмен текст. Времетраене - 20 минути. Писане - Тестовият модул включва есе на зададена тема, за която не са необходими специализирани знания. Обемът на есето трябва да е 150-200 думи. Проверява се способността на кандидат-студента да изразява свободно и аргументирано своите мисли на правилен руски език. Времетраене - 80 минути

Убитият израелец на Голан е 15-годишен юноша

http://www.vesti.bg/novini/ubitiiat-izraelec-na-golan-e-15-godishen-iunosha-6015396

Петнадесет годишен израелец е убит в окупираната от Израел част от Голанските възвишения. Съобщението направи израелското министерство на отбраната, като уточни, че тийнейджърът е загинал при експлозия на кола.

Украински хеликоптер се разби, 3-членния екипаж е мъртъв

http://www.bnews.bg/article-109077

Хеликоптер на Нежинския специален вертолетен отряд към Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна се е разбил в Чугуевския район на Харковска област. В следствие на катастрофата е загинал 3-членния екипаж на хеликоптера.

Кои държавни фирми и служители си държат парите в КТБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242833_%D0%9A%D0%BE%D0%B8+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8+%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B8+%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D1%81%D0%B8+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D1%8

 В петък БНБ постави под специален надзор КТБ – освен, че разтресе държавата, новината със сигурност притесни най-много клиентите на банката.

Според проверка в декларациите в Сметната палата на политици и държавни служители, само семейството на депутата от БСП Кирил Добрев надхвърля лимита на гарантираните от фонда 100 хил. евро, всички останали са под него.

Банката на Цветан Василев дълго време беше любима на държавата и въпреки въвеждането на ограничения, много държавни учреждения и държавни фирми ползват услугите й.  На фактурите на Топлофикация-София пише, че обслужващата банка е КТБ, но уточниха, че ползват услугите на още седем банки, като молбата е плащанията да стават по тези сметки.

С поставената под надзор банка работят още АЕЦ „Козлодуй“, „Северноцентрално държавно предприятие“, Държавно горско стопанство „Болярка“, гр. Велико Търново, Държавния резерв, БДЖ, Електроенергийният системен оператор, Булгаргаз, Българският енергиен холдинг (около 80 млн. лв.), ТЕЦ Марица Изток 2, Мини Марица Изток. Общо държавните енергийни предприятия имат към 100 млн. лв.

КТБ е обслужаваща банка на Общините Харманли, Казанлък, Сливен, Раковски, Дупница, Сунгурларе, Айтос, Михалково, Гоце Делчев и Белица.

Банката е популярна в съдебната системаи  има няколко съдилища, които са избрали за обслужваща банка КТБ. Това е Районният съд в Раднево, Окръжния съд и Административният съд в Стара Загора. Печално известен е Варненския окръжен съд – там след като КТБ беше избрана за обслужваща банка, председателят Ванухи Аракелян получи кредит с изключително ниска лихва и гратисен период от 8 години. Сметка там има и Окръжен съд-Габрово.

Между другото – преди два месеца, явно предвиждайки събитията, Националната следствена служба, която дълго време беше клиент на КТБ съобщава, че има нова набирателна сметка за внасяне на парични гаранции – в БНБ.

Видно от декларациите им, сред държавните служители повечето частни клиенти на КТБ са магистрати. С две изключения – съпругата на депутата от БСП Кирил Добрев, за която той е декларирал влог от 205 хил. лв. Депозит има и постоянният представител в НАТО Иван Найденов – 31 хил. лв. Магистратите, доверили са се на КТБ, са председателят на Окръжния съд в Габрово Светослав Рачев – 78 хил. лв., следователят на Националното следствие Наско Асенов – 66 хил. лв., военният следовател Петър Петров – 8 хил. лв., следователят от Окръжна прокуратура – Кюстендил Кирил Кирилов – 8 хил. лв., съпругът на следователката Зоя Шеинкова – 50 хил. лв., зам.-директорът на Националната следствена служба Лъчо Пенев и съпругата му – 189 хил. лв., председателят на районният съд в Царево – 62 хил. лв., прокурорът от ВКП Петя Маринова – 5 хил. лв., зам.-районният прокурор на Нова Загора Зорница Проданова – 38 хил. лв., съдията от окръжен съд Варна Георги Георгиев – 24 хил.лв.

Около 80% от черешите в Кюстендилско са с влошено качество

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/06/22/2328913_okolo_80_ot_chereshite_v_kjustendilsko_sa_s_vlosheno/?ref=rss


Около 80% от черешите в Кюстендилско са с влошено качество - напукани и загниват от дъждовете, съобщи директорът на Института по земеделие в града проф. Димитър Домозетов пред БНР. Той добави, че от два-три дни изкупуването по пунктовете е почти спряло, защото никой не иска некачествени плодове. 

Едната възможност е черешите да се дават за ракия - по 10 стотинки за килограм, но тогава производителите губят, защото плащат по 35-40 стотинки за килограм на берачите и така ще работят на...

ФИФА следи под лупа за уредени мачове на Мондиала

http://www.cross.bg/fifa-zalozi-nelegalni-1416900.html

/КРОСС/ ФИФА ще следи под лупа последните мачове от груповата фаза на световното първенство в Бразилия. Шефът на Комисията по сигурността Ралф Мучке обяви, че съществува потенциална опасност резултатите и определени елементи (като броя на ъгловите удари например) във въпросните двубои да бъдат манипулирани. 13-членна експертна група с участието на бившите селекционери на Франция Жерар Улие и на Финландия Миксу Паателайнен ще дебне за подозрителни детайли по време на срещите. От ФИФА са наблюдавали изключително внимателно 98 контролни срещи на националните отбори преди мондиала. В нито една от тях не са установени нередности, свързани с нелегални залози. Германецът обаче отказа да коментира дали е възможно и съдиите да участват в схемите с нелегални залози, пише PressaDaily.  

Почина режисьорът и сценарист Владислав Икономов

http://offnews.bg/news/n_1/n_353575.html

На 76 г. почина видният български режисьор и сценарист Владислав Икономов, съобщи БГНЕС. Проф. Владислав Икономов е роден в София на 16 май 1938 г. Завършва "Кинорежисура" в Държавната висша школа за театър и кино в гр. Лодз, Полша (1961). Работил е като стажант-режисьор (1959), ас.режисьор (1960-1963) и втори режисьор в Полша. Режисьор – постановчик в СИФ "Бояна" (1964-1989), главен редактор в БНТ (1990-1992). Член на СБФД (1970). Преподавател по "Филмова и телевизионна режисура" и "Сценаристика" във ВИТИЗ "Кр. Сарафов" (1976-), факултет "Екранни изкуства". Избран за доцент (1991) и професор (1997). Носител е на медал за храброст на Виетнамската народна република (1968) и "Заслужил за полската култура" (1986). Заслужил на Република Полша (1998). Печели голямата награда на публиката за филма "По път" на ІІ фестивал на студентските филми във Варшава, Полша (1959); първа награда за "Виетнам е близо", Камбоджа (1969); награда в Лайпциг, Германия за "За времето и за хората" (1979); награда за режисура за "24 часа дъжд"; Орлеан, Франция (1983); диплом в Маями, САЩ (1984) и награда в Акапулко, Мексико (1984); награда на МНО за филма "Денят на владетелите" (186). Режисьор е на филмите: "Щъркелите"; "Произшествие на сляпата улица"; "Призованият не се яви"; "Мълчаливите пътеки"; "Гибелта на Александър Велики"; "Виетнам е близо" (док); "Скорпион срещу дъга" ; "София на колела" (док); "Чили, година първа" (док); "Празник" (док); "Перуански бележник" (док); "Нещастен случай"; "Нефт"; "Петимата от РМС"; "Всеки ден, всяка нощ"; "Фильо и Макензен"; "За времето и за хората"; "Уони"; "Среща на силите"; "24 часа дъжд"; "Издирва се…"; "Кутията на "Пандора"; "Мечтание съм аз..."; "Денят на владетелите"; "Пет жени на фона на морето"; "Културата на България" (док); "Смърт на пътя" (док); "Капан" Сценарист е на филмите: "Виетнам е близо", док; "София на колела" (док); "За времето и за хората" и др. Автор е на книгите: За един милион долара и още незаснети филми; Сняг вали: Двеста часа в края на века; Сянката на огъня. Проф. Владислав Икономов бе преподавател в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" по "Филмова и телевизионна режисура". Поклонението ще се състои във вторник, 24 юни 2014 г., от 12:00 ч. в църквата «Св. Седмочисленици» в София.

Рашидов с влогове за над 1,6 млн. лв.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/242832_%D0%A0%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2+%D1%81+%D0%B2%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+1%2C6+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.

 Вежди Рашидов има влогове за над 1, 6 млн. лева. Парите са разпределени в четири банкови сметки.

Това става ясно от декларацията, подадена от депутата в Сметната палата. По-рано днес Бойко Борисов обяви, че Вежди Рашидов е пред самоубийство, защото имал влогове в КТБ и ако не му ги върнат, наистина ще посегне на живота си.

Лидерът на ГЕРБ обаче не посочи точно какъв е размерът на средствата, които има Вежди Рашидов в банката, поставена под надзор на БНБ. Бившият културен министър също не посочва това в декларацията си. От нея обаче става ясно, че той държи на влогове не малко пари.

Средствата му са разпределени в четири банкови сметки, съответно в размер на 320 700, 33018, 684540 и 586 749 лева. На практика ако парите му са вложени в КТБ, той може да изгори с около 1, 4 млн. лева.

Мария Грънчарова: Никога повече няма да пея попфолк!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4150982

- Не е тайна, че и пенсиите на големите ни певци са обидно ниски…
- С пенсиите е трагедия, при това не само за певците. Баща ми дори не взема пенсия като певец, а по инвалидност. Добре че е работил по чужбина и е направил база. Певците от тяхното поколение толкова много са работили в чужбина, толкова концерти, данъци за държавата… Жалко е, дори не - Не е тайна, че и пенсиите на големите ни певци са обидно ниски… - С пенсиите е трагедия, при това не само за певците. Баща ми дори не взема пенсия като певец, а по инвалидност. Добре че е работил по чужбина и е направил база. Певците от тяхното поколение толкова много са работили в чужбина, толкова концерти, данъци за държавата… Жалко е, дори не

Дер Щандард: Пеевски и Василев се скарали заради 130 милиона евро дълг

http://politics.actualno.com/Der-Shtandard-Peevski-i-Vasilev-se-skarali-zaradi-130-miliona-evro-dylg-news_35464.html

Причината за конфликта между Делян Пеевски и банкера Цветан Василев, е дълг от 130 милиона евро дълг на Пеевски, твърди австрийският всекидневник “Дер Щандард” .  Материа...

Джаксън Менди: Никой не иска да играе в ЦСКА

http://bgfootball.actualno.com/Djaksyn-Mendi-Nikoj-ne-iska-da-igrae-v-CSKA-news_35469.html

Бившият футболист на ЦСКА и сегашен на Литекс Джаксън Менди изненадващо разкри, че почти няма играч на армейците който да иска остане в клуба. Причината, в отбора да има още футболисти била липсата на...

Дел Боске изгони Фабрегас от тренировка на Испания (видео)

http://worldcup2014.actualno.com/Del-Boske-izgoni-Fabregas-ot-trenirovka-na-Ispanija-video-news_35470.html

Напрежението в лагера на Испания се покачва с всеки изминал ден. Селекционерът Висенте дел Боске и халфа на тима Сеск Фабрегас се скараха на тренировка, информира авторитетното издание AS. Титулувания...

Измамници събират помощи за Аспарухово

http://society.actualno.com/Izmamnici-sybirat-pomoshti-za-Asparuhovo-news_35468.html

На вниманието на всички, които искат да помогнат на пострадалите от наводненията във Варна: измамници събират помощи за пострадали от наводнения варненски квартал „Аспарухово", предупре...

Откъс от "Соло. Джеймс Бонд се завръща"от Уилям Бойд

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/06/22/2328016_otkus_ot_solo_djeims_bond_se_zavrushtaot_uiliam_boid/?ref=rss


Тази неделя в рубриката "Четиво" на "Дневник" ви предлагаме откъс от новия роман за известния Агент 007 "Соло. Джеймс Бонд се завръща" от Уилям Бйд, предоставен ни от издателство "Милениум" в превод от английски на Николай Киров.

***

"Дженсън Еф Еф"
 
- Радвам се да ви видя отново, уважаеми г-н Бонд, наистина се радвам – посрещна го с широка усмивка продавачът и го придружи до шоколадовокафявия "Дженсън Интерсептор I".
Беше паркиран най-отпред в изложбения...

Войната Цветанов - Пеевски може да удари и други сектори

http://www.mediapool.bg/voinata-tsvetanov---peevski-mozhe-da-udari-i-drugi-sektori-news221773.html

Когато два големи бизнеса, каквито са бизнесите на Цветан Василев и Делян Пеевски, започнат да се карат, да се делят, няма как това да не повлияе на системата на държавно ниво. Така коментира депутатът от ГЕРБ и бивш председател на бюджетната комисия в предишния парламент Менда Стоянова ситуацията около КТБ, която в петък бе поставена под надзора на БНБ и бяха блокирани всички сметки в нея, след като в предишните дни е имало теглени на големи парични потоци от нея. Подозира се, че държавата контролирано е изтеглила голяма част от парите на своите фирми.   Според Стоянова разделянето на бизнеса на Цветанов и Пеевски "вероятно може да повлияе и на други сектори, които не са толкова публични, не са на преден план".   "Войната Василев – Пеевски не бива от корпоративна война да се превръща в проблем на държавата. Това може, ако не се овладее навреме, да доведе до проблеми за другите банки. Българската система е много ликвидна и няма обективни предпоставки да се притесняваме от банкова криза, но трябва да заемем такава позиция, че да не се саморазрушаваме", заяви народният представител.   Според Стоянова има вариант Българската народна банка (БНБ) да поиска увеличение на капитала на Корпоративна търговска банка (КТБ) с акции, които да станат собственост на Фонда за гарантиране на влоговете.   БНБ има няколко стъпки – да изисква от акционерите допълнителен капитал; ако те откажат – да се търсят външни инвеститори, а има и вариант да се използва Фондът за гарантиране на влоговете, каза Стоянова пред БНР.   Според Закона за кредитните институции при специален надзор БНБ може да разпореди принудително увеличаване на капитала, включително като лиши досегашните акционери от право да участват в увеличаването. Тя има право да нареди увеличаването на капитала да бъде извършено под условие, че новите акции ще бъдат придобити от Фонда за гарантиране на влоговете в банките или от одобрени от БНБ финансови институции.   Вече има заявен интерес от единия по-малък акционер – руската "Внешторгбанк"(ВТБ), да подкрепи банката, припомни Стоянова и добави, че това означава, че някой вече е оценил КТБ като "добра" и няма място за притеснение.   "Една от функциите на банковия надзор е да наблюдава рисковите кредити, включително на свързани лица по законовото определение. Надявам се, че БНБ е била точна в това отношение", коментира тя обвиненията на депутата от ДПС Делян Пеевски към Цветан Василев, че банкерът източвал КТБ чрез свързани фирми. По думите й, ако става въпрос за фирми като "Булгартабак", то това не е предприятие, което може да има лоши кредити.   По думите на Стоянова назначаването на квестори в КТБ трябва да прекрати истерията и да предотврати каквито и да било лоши сценарии. "Влизането на БНБ не означава, че банката е фалирала и че нейните вложители са загубили парите си и държавата трябва да ги обезщетява по реда на закона за гарантиране на влоговете. Означава, че се прекратяват всякакви операции на банката за няколко дни, докато се направят анализите", посочи тя.   Депутатът допълни, че е убедена, че надзорът в КТБ ще бъде доста по-кратък от максималния по закон тримесечен срок.   Ситуацията с КТБ даде повод на социалиста Руси Статков да посочи, че през следващите три месеца трябва да има парламент, тъй като това е единственият орган, който може да извършва някакъв контрол върху работата на БНБ.   "Считам, че през следващите три месеца трябва да има парламент, който да осъществи парламентарен контрол върху надзора на Корпоративна търговска банка и върху институциите, които не осъществяват своята дейност – ето, виждате какво става при наводненията", каза Статков. Той подчерта, че ще настоява за промяна в позицията на БСП отпреди седмица, когато след заседание на Консултативния съвет за национална сигурност управляващите се разбраха за предсрочни избори в началото на октомври. "Животът показа друго", заяви социалистът.   Статков, който е член на надзора на Агенцията за приватизация и бе единственият гласувал против продажбата на "Булгартабак холдинг" на дружества, свързани с Пеевски и Василев, коментира още, че "така нареченото източване на "Булгартабак" си беше добре организирана дейност в интерес на определени кръгове и сега се вижда колко съм бил прав".   "И Цветан Василев, и Пеевски, и други са отделни фрагменти, част от политическата система, която позволява при липса на държавност алчността да се развие до огромни размери", допълни Статков и припомни предупрежденията си , че сделката за "Булгартабак", станала в началото на есента на 2011 г., е незаконна   "Имаше верига, която водеше до голяма руска банка като възможности, която и сега е голяма и силна и се свързва сега с Корпоративна банка. Купувачът получи дружество, в което държавата беше инвестирала за година над 60 млн. лв. само за последната година... Намалени бяха санкциите при неизпълнението на гаранциите за изкупуване на тютюна", каза още той.   Статков съобщи, че три пъти е внасял информация в Изпълнителното бюро на БСП за сделката. "Политическото ръководство на БСП беше информирано. Това, което то изискваше от мен, беше да спазвам закона", каза още той.

Лавров: Киев трябва да се откаже от ултиматумите към Донецк и Луганск

http://www.cross.bg/lavrov-keri-suobshtenieto-1416899.html

/КРОСС/ "Невъзможно е деескалирането на ситуацията в Украйна без пълното прекратяване на бойните действия, установяване на всеобхватно примирие и начало на мирни преговори." Това е заявил руският външен министър Сергей Лавров в телефонен разговор с Джон Кери, предава РИА Новости. "Киев трябва да се откаже от ултиматумите и да влезе в равноправен диалог с представителите на Донецк и Луганск с цел достигане на трайно решение", се казва в съобщението, публикувано на сайта на министерството на външните работи на Русия. От съобщението става ясно, че Лавров и Кери са се съгласили да продължат контактите в рамките на международните усилия за съдействие на прекратяването на насилието в Югоизточна Украйна на основата на Женевското споразумение от 17 април 2014 г. и пътната карта на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).  

Омански акционер иска да подкрепи КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4152036

Оманският фонд, който държи около 30% от капитала на Корпоративна търговска банка (КТБ), е поискал да се срещне в понеделник с управителя на БНБ Иван Искров. Това съобщи пред “Труд” бившият банкер Стоян Александров. Имам информация, че оманците са пратили писмена позиция, че са готови да подкрепят банката. Засега не е ясно дали имат намерение да я Оманският фонд, който държи около 30% от капитала на Корпоративна търговска банка (КТБ), е поискал да се срещне в понеделник с управителя на БНБ Иван Искров. Това съобщи пред “Труд” бившият банкер Стоян Александров. Имам информация, че оманците са пратили писмена позиция, че са готови да подкрепят банката. Засега не е ясно дали имат намерение да я

Корпоративна търговска банка ще отвори отново на 21 юли

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3bc1055e/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cbiudjet0Ei0Efinansi0C3330Ca0Ckorporativna0Etyrgovska0Ebanka0Eshte0Eotvori0Eotnovo0Ena0E210Eiuli0H1747760C/story01.htm

БНБ, заедно с правителството, ще предприеме действия за увеличаване на капитала на банката, става ясно от официално съобщение на централната банка


„Уестингхаус“: Доволни сме от преговорите за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“

http://econ.bg/Новини/-Уестингхаус-Доволни-сме-от-преговорите-за-седми-блок-на-АЕЦ-Козлодуй-_l.a_i.551644_at.1.html

Ключова роля за реализирането на проекта за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ е той да бъде подкрепен с национален консенсус. По думите на вицепрезидента...

Хилари Клинтън: Искам да видя, че американската мечта е реалност, а не бледнеещ образ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/22/2328899_hilari_klintun_iskam_da_vidia_che_amerikanskata_mechta/?ref=rss


Бих искала след 10 години да видя, че социалната структура на САЩ, която започна да се разпада, е поправена, че хората се чувстват отново заедно, че американската мечта е реалност, а не някакъв отдалечен бледнеещ образ на хоризонта, че почтеността се е върнала в икономиката и политиката, че образователната система работи по-добре, че все повече деца за здрави и че САЩ отново ще бъдат уважавани заради техните ценности и заради начина, по който се представят пред света. Тази визия изрази в...

Шопската салата поскъпна

http://pik.bg/шопската-салата-поскъпна-news193968.html

Шопската салата поскъпна

Увеличение на цените на вносните домати, оранжерийните краставици и кравето сирене бе отчетено тази седмица.

Индексът на тържищните цени леко се повиши от най-ниските си нива за годината, отчитат от Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

При черешите и олиото се регистрира спад в цените, както и леко поевтиняване при пресните картофи и морковите.

Майката на изчезналия Маринчо припадна

http://pik.bg/майката-на-изчезналия-маринчо-припадна-news193951.html

Майката на изчезналия Маринчо припадна

Добринка, майката на изчезналия във Варна 6-годишен Марин припадна и извикаха линейка. Лекарите й биха успокоителни. Той е бил заедно с още 8-9 човека в къща, която стихията буквално е разрушила, съобщава "24 часа".

Добринка стои от сутринта в дерето, плаче и вика детето си. Пред нея около 20 души изриват с лопати тинята, а други изхвърлят с кофи водата. Съмненията са, че под тях може би е трупът на детето. 

Майката каза на лекарите, че не е яла от три дни.

 

Своевременни мерки спрели софийските реки да прелеят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4152197

И в София е имало няколко ситуации, които е можело да станат критични, но не са забелязани заради взетите навреме мерки. Това стана ясно от думите на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти.
"Благодаря на хората, които работеха през всичките тези дни, когато имаше сериозни порои и в София, И в София е имало няколко ситуации, които е можело да станат критични, но не са забелязани заради взетите навреме мерки. Това стана ясно от думите на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти. "Благодаря на хората, които работеха през всичките тези дни, когато имаше сериозни порои и в София,

Общините искат 200 млн лв от правителството

http://www.moreto.net/novini.php?n=255560

Българските общини поискаха 200 млн лв от правителството, за да не загубят проекти за 3 млрд лв. Призивът за неотложната финансова интервенция беше отправен след края на заседанието на УС на Националното сдружение на общините, провело се в Карнобат.

1/4 от пшеницата унищожена от наводненията

http://offnews.bg/news/n_1/n_353571.html

Около 250 хил. дка, засети с пшеница, са напълно съсипани заради последните интензивни валежи, от тях няма да се вземе и зърно. Това е около 25% от цялата очаквана реколта, заяви министърът на земеделието Димитър Греков в интервю за предаването "Неделя 150" по БНР. Най-засегнати са посевите в Добруджа. В четвъртък вечерта в района на Шабла са се излели 184 л на кв.м. Според него обаче нямало да има недостиг на хлебно зърно за населението, но може да се очаква повишаване на цената на зърното. Министърът обясни, че причина за това ще са и допълнителните разходи, които ще направят стопаните, за да изсушат добре пшеницата, след като я приберат, за да не пострада качеството й. Преди наводненията прогнозата беше за очаквана реколта от 5 млн. тона хлебно зърно, която щеше да е най-добрата за последните 8-9 години. Сега е важно възможно най-бързо да се прибере зърното от полето, а в близката седмица заради наводнените ниви едва ли ще е възможно техника да влезе в тях, обясни още Греков. Във вторник министърът свиква консултативния съвет по зърното. Дотогава се прави оценка на щетите, нанесени на реколтата. Греков призова засегнатите стопани да декларират пострадалите площи в областните дирекции по земеделие.

Мерки, взети навреме, спрели софийските реки да прелеят

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4152189

И в София е имало няколко ситуации, които е можело да станат критични, но не са забелязани заради взетите навреме мерки. Това стана ясно от думите на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти.
И в София е имало няколко ситуации, които е можело да станат критични, но не са забелязани заради взетите навреме мерки. Това стана ясно от думите на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова пред журналисти. "Благодаря на хората, които работеха през всичките тези дни, когато имаше сериозни порои и в София,

Румъния изпраща транспорт за прибиране на туристи от Албена

http://www.cross.bg/tyristi-albena-rymuniya-1416898.html

/КРОСС/ Румъния изпраща един автобус и няколко автоплатформи, за да прибере 29 румънски туристи и осем автомобила от засегнатия от наводнения български черноморски курорт Албена, съобщава агенция "Аджерпрес". Останалите румънските туристи, които се намират в Албена, са решили да продължат почивката си, след като ситуацията е започнала да се нормализира. Конвоят е отпътувал днес сутринта от Констанца. Той се придружава от консулски екип, който има готовност да издаде необходимите документи на място, посочва Оперативният команден център на правителството. Цялата акция се координира от румънското министерство на вътрешните работи, предава БНР.  

Стотици кръстосаха София за „Живей активно!“

http://www.bnews.bg/article-109074

Кампанията за балансирано хранене и активен начин на живот "Живей активно" стартира за девети път в София.

Майката на изчезналия 6-годишен Марин припадна, дойде линейка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4152186

Добринка, майката на изчезналия 6-годишен Марин припадна и извикаха линейка. Лекарите й биха успокоителни. Той е бил заедно с още 8-9 човека в къща, която стихията буквално е разрушила
Добринка стои от сутринта в дерето, плаче и вика детето си. Пред нея около 20 души изриват с лопати тинята, а други изхвърлят с кофи водата. Добринка, майката на изчезналия 6-годишен Марин припадна и извикаха линейка. Лекарите й биха успокоителни. Той е бил заедно с още 8-9 човека в къща, която стихията буквално е разрушила Добринка стои от сутринта в дерето, плаче и вика детето си. Пред нея около 20 души изриват с лопати тинята, а други изхвърлят с кофи водата.

Световното в Бразилия с рекорден интерес в интернет

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3bc10560/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cmedii0C4550Ca0Csvetovnoto0Ev0Ebraziliia0Es0Erekorden0Einteres0Ev0Einternet0H17450A0A0C/story01.htm

От началото на годината най-големият футболен форум е споменат 19 милиона пъти в социалните мрежи, сочи проучване на Adobe


Камион уби автомонтьор

http://news.ibox.bg/news/id_351299063

Двигателят се запалил и камионът притиснал човека

МК: Владислав Икономов бе забележителен творец и истински европеец

http://www.cross.bg/vladislav-ikonomov-bulgarski-1416897.html

/КРОСС/ Министерството на културата издаде некролог по повод кончината на големия български режисьор, сценарист и професор по филмова и телевизионна режисура в НАТФИЗ „Кр. Сарафов" Владислав Икономов /1938 - 2014/, който ни напусна на 76 години. В некролога, издаден от Министерството на културата, се казва: "С дълбока скръб съобщаваме за загубата на видния български режисьор и сценарист Владислав Икономов, който бе една от живите легенди на родното ни кино. Напусна ни един забележителен български творец, който силно ни впечатляваше с невероятния си интелект, със своята ерудиция, един истински европеец - не само по образование, но и по дух. Заснетите от него игрални и документални филми остават завинаги в класиката на българското кино, която ще се преоткрива отново и отново от всяко следващо поколение. Неговото дарование и присъствие в културния ни живот отреждат достойното му място сред изтъкнатите личности, с изключителен принос за развитието на българската култура и филмово изкуство. Неговите творчески постижения, получавайки широка известност и признание, му донесоха и редица престижни международни кинонагради. Като преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" със своите увлекателни лекции по "Филмова и телевизионна режисура" проф

Куче нападна дете на стадиона в Благоевград

http://pik.bg/куче-нападна-дете-на-стадиона-в-благоевград-news193949.html

Куче нападна дете на стадиона в Благоевград

12-годишно дете от Благоевград е ухапано от куче. Настанено е в хирургия на благоевградската болница, пише "Струма БГ".

Инцидентът станал в района на стадиона в града. По първоначална информация децата играели, когато внезапно кучето се нахвърлило и захапало за крака момчето.

Според запознати не става въпрос за улично куче, а за куче пазач на стадиона.

И дъщерната на КТБ “Креди Агрикол” е под специален надзор

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/3BAyiw3aF6w/

Управителният съвет на Българската народна банка след подробен анализ на ситуацията, създадена от недостига на ликвидност на Корпоративна търговска банка и нейното дъщерно дружество – бивша „Креди Агрикол – България“ (банковата група КТБ), заявява:

- Потвърждаваме поставянето на КТБ под специален надзор, както и прилагането на същата мярка към нейното дъщерно дружество.

- Недостигът на ликвидност в банковата група КТБ е изолиран случай от цялата банкова система и не е свързан с функционирането на останалата част от банковия сектор.

- На основание на тези констатации Управителният съвет на БНБ:

1. Постави Креди Агрикол България ЕАД под специален надзор за три месеца;

2. Назначи за квестори Станислав Георгиев Лютов и Елена Здравкова Костадинчев;

3. Отстрани от длъжност членовете на Управителния и на Надзорния съвет на Креди Агрикол България ЕАД.

С цел запазване на финансовата стабилност на страната Българската народна банка с пълната подкрепа на правителството ще извърши следните действия:

- Ще възложи на квесторите да осигурят пълен анализ и оценка на активите и пасивите на банковата група от независим външен одитор за срок от десет дни;

- Ще бъдат предприети действия за отписване на капитала на акционерите на банковата група и отнемане на техните права в съответствие с предвидените от закона процедури;

- С цел запазване на дейността на банковата група КТБ при нейното оздравяване БНБ заедно с правителството ще предприеме действия за увеличаване на капитала й, като в рамките на законовите си правомощия ще разпореди увеличението му да се поеме от държавната Българска банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете.

Правителството и БНБ ще осигурят необходимата ликвидна подкрепа на банковата група, за да се удовлетворят в пълния размер задълженията й към нейните клиенти.

Необходимите действия ще бъдат предприети до 20 юли тази година.

Корпоративна търговска банка и нейното дъщерно дружество ще отворят на 21 юли в 9.00 часа, съобщава БНБ

Наводнения в Китай засегнаха 5 млн. души

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/22/2328880_navodneniia_v_kitai_zasegnaha_5_mln_dushi/?ref=rss


Най-малко 26 души са загинали, трима са изчезнали и около 337 000 - евакуирани в южната част на Китай, където летни бури предизвикаха проливни дъждове и наводнения, съобщи правителството, цитирано от ДПА.

Силни ветрове, наводнения и свлачища разрушиха около 8700 къщи и нанесоха щети на още 66 000. Засегнати са около 4.9 милиона души в 9 южни провинции от 18 юни, съобщи министерството на гражданската администрация.

Националният метеорологичен център прогнозира още обилни...

Петима българи са ранени при пътен инцидент в Гърция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4152187

Петима българи са ранени при катастрофа в Гърция, съобщи БНР. Пътният инцидент е станал на главния път между гръците градове Патра и Пиргос. Пострадалите са настанени в болница, сред тях е и 6-годишно дете. Според лекарите, няма опасност за живота им. Вината за катастрофата е на гръцкия водач на автомобила. Петима българи са ранени при катастрофа в Гърция, съобщи БНР. Пътният инцидент е станал на главния път между гръците градове Патра и Пиргос. Пострадалите са настанени в болница, сред тях е и 6-годишно дете. Според лекарите, няма опасност за живота им. Вината за катастрофата е на гръцкия водач на автомобила.

Няма опасност от преливане на реки и язовири, увери софиянци Фандъкова

http://pik.bg/няма-опасност-от-преливане-на-реки-и-язовири-увери-софиянци-фандъкова-news193948.html

Няма опасност от преливане на реки и язовири, увери софиянци Фандъкова

Първо искам да благодаря на хората, които работеха през всичките тези дни, когато имаше сериозни порои и в София, за наблюдението и бързата реакция както на колегите от „Сигурност”, така и на колегите от пожарната. Това обяви пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

"Реките и язовирите се наблюдават денонощно не само през този период, а и по принцип имаме такава организация. Районните кметове, техните екипи и дирекцията по сигурност имат тази задача. Всеки ден денят ми започва с бюлетин за състоянието на нещата в София, включително реките и язовирите. От няколко дни сме се договорили с Дирекцията по сигурност тази информация да се качва и на тяхната страница, за да може и хората да виждат”, допълни Йорданка Фандъкова.

"Има леки завишения на нивата на реките, но няма нищо тревожно на територията на Столичната община. Язовирите се наблюдават, някои от тях се изпускат санитарно или контролирано, в зависимост от нивата, така че към момента на територията на Столичната община нямаме рискови ситуация”, каза още кметът. Йорданка Фандъкова добави, че Столична община е в готовност през цялото време да подпомага бедстващите в Добрич и Варна.

"Знаете, че имаме над 60 човека обучени доброволци, които са на разположение и са в готовност. Вчера изпратихме една сметопочистваща машина по молба на кмета на Велико Търново и на главния комисар Николай Николов – всички трябва да работим заедно и да сме солидарни”.

"Ауди" помете човек във Варна и избяга

http://pik.bg/ауди-помете-човек-във-варна-и-избяга-news193947.html

"Ауди" помете човек във Варна и избяга

Лека кола "Ауди" е помела човек на тротоар до стадион "Спартак" във Варна и е избягала от мястото на произшествието, съобщи petel.bg. Инцидентът е станал на улица "Прилеп" в морската столица.

"Ауди"-то комби с бясна скорост е излетяло на тротоара и помело човека. Шофьорът е избягал с мръсна газ в посока към базар "Левски".Човекът вече е откаран в болница.

Полицията издирва нарушителя. Според очевидец в колата е имало поне трима души.

Медведев: Русия помни разрушенията от фашизма

http://asia.actualno.com/Medvedev-Rusija-pomni-razrushenijata-ot-fashizma-news_35459.html

Дмитрий Медведев заяви, че Русия помни мъката и разрушенията, които носи фашизмът и няма да му позволи да се възроди, съобщава ИТАР-ТАСС. „Ние помним скръбта, разрушенията и смъртта, които ...

Дъщерята на Марадона участвала в порно

http://worldcup2014.actualno.com/Dyshterjata-na-Maradona-uchastvala-v-porno-news_35465.html

Дъщерята на футболната легенда Диего Марадона – Далма попадна в епицентъра на сериозен секс скандал, заради упорството на някои медии, че е участвала в порно филм. В интернет пространството ...

КТБ отваря на 21 юли, но остава под специален надзор

http://business.actualno.com/KTB-otvarja-na-21-uli-no-ostava-pod-specialen-nadzor-news_35466.html

След подробен анализ на ситуацията, създадена от недостига на ликвидност на Корпоративна търговска банка и нейното дъщерно дружество – бивша „Креди Агрикол – България&...

Национал на Англия се изцепи: Прогресът ни при Рой Ходжсън е забележителен

http://worldcup2014.actualno.com/Nacional-na-Anglija-se-izcepi-Progresyt-ni-pri-Roj-Hodjsyn-e-zabelejitelen-news_35467.html

Новото попълнение на Ливърпул-Рики Ламбърт не скри своето разочарование след ранното отпадане на Англия от Мондиал 2014. След загуби от Италия и Уругвай, „трите лъва" загубиха всякакви ...

Турция ще доставя бензин на Иракски Кюрдистан

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/22/2328878_turciia_shte_dostavia_benzin_na_irakski_kjurdistan/?ref=rss


Турция ще достави бензин на Иракски Кюрдистан, страдащ от недостиг, заради затварянето на най-голямата рафинерия в Ирак заради сунитската джихадистка офанзива, предаде "Франс прес", като цитира турския министър на енергетиката Танер Йъдлъз.

Иракски Кюрдистан се нуждае от 4000 тона гориво на ден, според оценките на Йълдъз.
Според него рафинерията на компанията Тупрас би могла да откликне на нуждата на Иракски Кюрдистан, обърнал се за помощ към Турция.

Министърът обаче...

Пиян шофьор помете 4-ма души в Харманли

http://www.vesti.bg/novini/piian-shofior-pomete-4-ma-dushi-v-harmanli-6015394

30-годишен от Харманли е с опасност за живота след като го ударил "Мерцедес", на 28-годишен, който преди това е бил в питейно заведение, съобщиха от МВР.

Петима българи са ранени при катастрофа в Гърция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4152167

Петима българи са ранени при катастрофа в Гърция, съобщи БНР. Пътният инцидент е станал на главния път между гръците градове Патра и Пиргос. Пострадалите са настанени в болница, сред тях е и 6-годишно дете. Според лекарите, няма опасност за живота им. Вината за катастрофата е на гръцкия водач на автомобила. Петима българи са ранени при катастрофа в Гърция, съобщи БНР. Пътният инцидент е станал на главния път между гръците градове Патра и Пиргос. Пострадалите са настанени в болница, сред тях е и 6-годишно дете. Според лекарите, няма опасност за живота им. Вината за катастрофата е на гръцкия водач на автомобила.

Патриарх Неофит: Вярата ни укрепява, дано да укрепи и бедстващите

http://www.cross.bg/moment-varna-patriarh-1416896.html

/КРОСС/ В столичната митрополитска катедрала „Света Неделя" Патриарх Неофит, архиереи и свещенството на Българската православна църква отправиха молитви към Бога за трагично загиналите наши сънародници при наводненията във Варна и епархията. "Когато ни е тежко се обръщаме към този, който може да ни помогне. Вярата ни укрепява и се надяваме да укрепи страдащите от това бедствие. Различни инициативи се провеждат във връзка със сполетялата ни беда. Имаме съболезнователен адрес до областния управител и до кмета на Варна. В тези моменти не трябва да извличаме политически дивиденти. И аз не бих могъл в този момент да говоря за политическа окраска на тази беда. Нека да оставим близките да преживеят този тежък момент и ние с каквото можем да помогнем", каза патриархът. "Не знаем Божиите пътища. Каквото се е случило, вероятно някой от нас го заслужава, но обръщаме се към Божията милост, за да не страдат невинни души, а да бъдем всички в сферата на радостта и да укрепваме вярата си и да се молим за утеха на всички близки", каза още той. "За мен е най - важно да прекрати този безвременен дъжд, но ние сме под Бога и най - важното в този момент е да не забравяме, че все пак сме човеци грешни и че това е един повод добре да размислим, че когато не можем да се обединим в радостта на някакво събитие, то Бог допуска понякога да се обединим в такива скръбни обстоятелства", каза от своя страна варненският митрополит Йоан

Папазов: Сериозни слабости при строителството в "Аспарухово"

http://www.moreto.net/novini.php?n=255559

При строителството на дерето до улица "Горна Студена" в „Аспарухово" има допуснати сериозни слабости. Това заяви министърът на транспорта Данаил Папазов в отговор на въпрос дали човешка грешка или природното бедствие станаха причина за многото жертви на потопа във Варна.

Туристическите агенции уверяват, че курортите са наред, докато Румъния извозва туристи от Албена

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/06/22/2328874_turisticheskite_agencii_uveriavat_che_kurortite_sa/?ref=rss


Българска асоциация на туристическите агенции информира, че състоянието на българските курорти е нормално, съобщи БТА. Засилените валежи през последните дни са довели до наводнения в ниските части на някои хотели, но няма нанесени тежки и трайни щети.

Инфраструктурата и плажовете са в добро състояние. Въздушният, воден и сухопътен транспорт функционират без отклонения от летните разписания. Всички културни и исторически обекти са достъпни и отворени за посетители, съобщава...

С масов сеанс по йога бе посрещнато лятното слънцестоене в Ню йорк

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/06/22/2328867_s_masov_seans_po_ioga_be_posreshtnato_liatnoto/?ref=rss


Хиляди жители и гости на Ню Йорк посрещнаха идването на лятото и лятното слънцестоене с масов сеанс по йога на емблематичния Таймс скуеър, предаде "Асошиейтед прес".

Нетрадиционното честване на слънцестоенето започна в 5.30 ч. сутринта на 21 юни местно време и ще продължи до 21.15 ч. на 21 юни местно време. Масовият сеанс по йога се организира на Таймс скуеър за 12-и път.

Участниците в него се подреждат в редици и са напътствани при изпълнението на позите от...

Дел Боске е отстранил Фабрегас от тренировката на Испания

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/22/2328863_del_boske_e_otstranil_fabregas_ot_trenirovkata_na/?ref=rss


Тренировката на Испания преди последния мач на световното първенство - срещу Австралия в понеделник от 19.00 часа - е преминала със скандал между селекционера Висенте дел Боске и полузащитника Франсеск Фабрегас, твърди вестник AS.

Дел Боске е бил разочарован, че футболистът на "Челси" не е работил достатъчно усърдно и сериозно. Затова треньорът е наредил на своя играч да съблече потника си и да се насочи към съблекалните преждевременно. 

Според испанските медии инцидентът...

Вижте доброволците в Аспарухово (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4152166

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Във Великобритания ще се борят срещу затлъстяването чрез облагане на захарта

http://www.vesti.bg/novini/vyv-velikobritaniia-shte-se-boriat-sreshtu-zatlystiavaneto-chrez-oblagane-na-zaharta-6015393

Инициативна група "Действие срещу захарта" иска правителството на Великобритания да обсъди възможността за облагане с данък на захарта, за да подпомогне борбата срещу затлъстяването на децата, пише в. Индипендънт".

Трусовете около КТБ и скритият дневен ред на кукловодите

http://www.mediapool.bg/trusovete-okolo-ktb-i-skritiyat-dneven-red-na-kuklovodite-news221772.html

Земетръсът КТБ протича на фона на оглушителното мълчание на правителството и отказа на премиер и финансов министър да подкрепят банката по начина, по който го бяха сторили преди повече от пет години с една друга банка. Премиерът Пламен Орешарски тогава беше министър на финансите и реагира скоростно, заедно с тогавашния премиер Сергей Станишев. Сега всички мълчат - защо ли? В този случай мълчанието не е злато, не е отказ от позиция, а конкретен и съзнателен избор на поведение.   Дистанцираната комуникация с разтревожените вложители чрез прессъобщение само усилиха подозрителността и напрежението. Доказателство за това са опашките пред банката, които не само не намаляха след прессъобщението на финансовото министерство, а дори се увеличиха. Висшите държавни служители много добре знаят, че мълчанието и сухата краткост в позицията само ще усилят слуховете и удължат опашките. Специалните служби също знаят, че слуховете и опашките могат да бъдат стимулирани чрез контролирано изпускане на "информация" и се организират от заинтересовани групи. Но ДАНС и прокуратурата пасуват. А атаката срещу банка със системна тежест е директна атака срещу националната сигурност. Кому разправят небивалици, че костиндбродския тип разследване срещу подуправителя на БНБ няма нищо общо с конкретните внушения изложени в "анонимното" писмо, в което се налива масло в огъня и пряко дестабилизира банката. В нормална държава всички тези процеси - в това число и разпитите на водещи служители от банковата институция щяха да протекат тихо и зад кадър, без от това да пострада репутацията на БНБ или на КТБ. Ако се окаже вярно, че държавата е наредила шоково изтегляне на средства на публични институции и държавните предприятия от КТБ - примерно тези 120 милиона лева - то това би било водеща причина за ликвидната криза и за обръщението на ръководството на банката към БНБ за поставяне под специален надзор. Ако успоредно с това правителството се е възползвало от позициите си като изтегли своите средства, без да предостави тази информация на останалите вложителите и клиенти - то това може да предизвика буря и нова вълна разследвания. Няма как от една страна да се допринася за затрудненията на банката, а от друга да се измъкваш мокър от водата, докато хората се редят на опашка. Най-слабото определение в случая е скандал. Цветан Василев е последният човек, когото ще защитавам - но той потвърди нещо изключително важно - как се прави и разпределя бизнеса в България и как се източва "Булгартабак" - а никой не си мръдна пръстта. Веднага след неговите разкрития от "чужбина" тръгнаха опашките пред КТБ - и това едва ли е случайност. Имам чувството, че се разиграва някакво представление, за да се прикрие истинското действие, което се разиграва зад кадър. Изглежда, този някой неистово и спешно иска да кешира властта и осигури сделки, които да му гарантират финансов ресурс преди следващите избори - вероятно те и затова се бавят. Най-главното е да осигурят позиции и власт в бъдеще - или като опозиция, или като управляващи. Или примерно този някой да съдейства най-накрая "Внешторгбанк" (ВТБ) да купи КТБ – защото досега руска банка не можеше да влезе в България. И от там да започне експанзия с придобиването на активи в ключовите отрасли. Това, което не успяха да направят чрез проектите АЕЦ "Белене", Бургас-Александруполис и "Южен поток", да постигнат чрез придобиване на стратегическа банка. Пак съвършено "случайно" Симеон Дянков тези дни стана и член на Наблюдателния съвет на ВТБ. Известно е, че за "мили очи" Кремъл няма да направи ноторно известния с нескопосаните си изказвания против Русия бивш финансов министър член на надзорния орган на стратегическа за външната експанзия на Москва банка. Всеки в надзорния съвет има роля и място - трябва да допринесе с нещо за целите на ВТБ. Погледнете кого измества Дянков и списъка с чуждестранните членове в надзора – с шефа на "Северен поток, шефа на най-голямата френска компания за инфраструктура "Винси", на която е отредено специално място в изграждането на пътната инфраструктура в Русия, шефа на нефтения фонд на Азербайджан, чийто финансови ресурси са привлекателна цел за всяка инвестиционна банка и .... Симеон Дянков!? А КТБ е структурна банка и входна врата за нашата енергетика. Особено ако през нея минат милиардите на "Южен поток". По всичко личи, че Цветан Василев е станал неудобен или неадекватен за целите на задкадрието. Хем се освобождават от него, вземат му банката, като му оставят утешителната бивша "Креди Агрикол". Политическите олигарси тържествуват - наши и североизточни. Междувременно страната се тресе от "кризи" и кризисен пиар. Отлагат се избори, няма власт. Разиграват се сценки за отвличане на внимание. Тези, които знаят, не говорят, а тези, които говорят, не знаят или насочват вниманието в задънена улица. Добре поне, че БНБ реагира - макар и късно и малко сковано - за да гарантира с авторитета си, че процесите в банката няма да застрашат системната устойчивост и, че евентуална смяна в собствеността ще премине без дестабилизация на банката, а купувачът може да получи статут на "спасител", без да му се задават излишни въпроси. В началото на следваща седмица се планира да се подпише спешно придвижената напред "западна" сделка - седмия блок на АЕЦ "Козлодуй", с който правителството бърза да изравни "жестовете" на Изток и на Запад и да създаде димна завеса на основната сделка с КТБ и енергетиката. Така се реализират последните удари с власт - като се осигурят удобни места за напускащите кораба на властта назначени политически чиновници. Наблюдавайте - ще бъде интересно, но със силно негативни последствия за страната. Както предричах - земетръсите тепърва предстоят - цялата олигархична класа на прехода води битка за оцеляването си, вкопчила се в все по-изчезващ и изтъняващ обществен и корупционен финансов ресурс. Най-лошото е, че площадите и улиците са пусти. Само тяхната пречистваща енергия и сила може да ни спаси от посредствеността и безумията на родното ни задкулисие. Коментарът на автора, който е енергиен експерт и бивш посланик на България в Русия, е публикуван от блога му.

20 души с лопати не намериха телата на децата, идат машини

http://www.bnews.bg/article-109075

И в ранния следобед продължава търсенето на двете изчезнали след потопа във Варна деца.

Иззеха над 1 кг. канабис от дома на 73-годишна жена

http://www.cross.bg/kanabis-zhena-doma-1416895.html

/КРОСС/ Полицаи от Велико Търново са иззели над килограм канабис в село Самоводене, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Велико Търново. Вчера при извършена проверка в дома на 73-годишната Л. К. са установени и иззети 28 стръка зелена листна маса с тегло 1200 гр., които при полеви наркотест реагирали на канабис. Наркотичното вещество е иззето. Пред униформените възрастната жена обяснила, че растението е саморасло и не е полагала грижи за него. По случая е започнато досъдебно производство.  

Унгария отбеляза 70 години от създаването на "къщите с жълта звезда"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/22/2328865_ungariia_otbeliaza_70_godini_ot_suzdavaneto_na/?ref=rss


Хиляди унгарци участваха в събота в Будапеща в около 160 възпоменателни прояви по повод 70-ата годишнина от създаването на така наречените къщи с жълта звезда, в които по време на Втората световна война са били принудително настанени евреите от унгарската столица, предаде "Франс прес".

През 1944 г. след приемане на общинско постановление унгарските власти принуждават около 220 000 евреи от Будапеща да се настанят в 2000 сгради, върху чийто вход е поставена жълтата звезда на Давид....

Пиян шофьор блъсна 30-годишен мъж, пострадалият е с опасност за живота

http://www.cross.bg/zhivota-opasnost-ydaril-1416894.html

/КРОСС/ 30-годишен мъж е с опасност за живота, след като е блъснат от лек автомобил тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Хасково. Тази сутрин в 04.00 часа, след престой в местно питейно заведение, 28-годишният М.С. - жител на село Шишманово, се качил в леката си кола „Мерцедес" и я подкарал по булевард „България" в Харманли. При завой надясно той се ударил в паркирана „Тойота" и закачил трима пешеходци - 2 момчета и момиче от града, които за щастие са без наранявания. Водачът продължил безумното си кормуване по улица „Ханска", с колата си ударил 30-годишния мъж и без да се позаинтересува за състоянието му, напуснал местопроизшествието. След подадения сигнал и незабавни издирвателни действия, М.С. е задържан в полицията, където отказал да бъде тестван с „дрегер" и да му бъде взета кръвна проба. Прокуратурата е удължила мярката му за задържане на 72 часа. Образувано е досъдебно производство Пострадалият е настанен в МБАЛ-Хасково с опасност за живота.  

Терористите ISIS превзеха нови три иракски града

http://offnews.bg/news/n_1/n_353555.html

Терористичната групировка ISIS, позната също като ISIL, превзе три нови града в западната иракска провинция Анбар, съобщава "Ройтерс". Рутба, един от окупираните градове, е с население над 55,000 души и е на стратегическо за терористите място - намира са на около 150 км от границата с Йордания и е близо до нефтена тръба. За последните два дни иракските военни изпускат контрола върху четири различни града, които сега са под контрола на терористите. Днес иракският премиер Нури ал-Малики ще даде пресконференция за провала на армията и заплахата от терористите.

Скок в цените на едро през последната седмица

http://econ.bg/Новини/Скок-в-цените-на-едро-през-последната-седмица_l.a_i.551640_at.1.html

Държавната комисия по стокови борси и тържища отчита поскъпване на вносните домати, краставиците и сиренето. От там обясняват, че хранителните стоки...

ЕЦБ е готова да действа при продължителен период на ниска инфлация

http://www.moreto.net/novini.php?n=255557

Европейската централна банка е готова с мерки за действие, ако инфлацията в еврозоната и ЕС се задържи на сегашните ниски равнища за по-продължителен период от време. Това каза вицепрезидентът на финансовата институция Витор Констансио.

Близо 600 000 дарени SMS-а за наводнените Варна, Добрич и Велико Търново

http://offnews.bg/news/n_1/n_353554.html

Близо 600 000 дарителски SMS-а са изпратени на тел. 17777 за спешната кампания за набиране на средства за пострадалите от наводненията райони, сред които Варна, Добрич, Велико Търново. Към 12:30 ч. на 22 юни са изпратени 578 194 SMS-а. Отделно в откритата банкова сметка, където могат да даряват живеещите в чужбина, са постъпили 71 175 лева. Всеки може да дари 1 лев с SMS с текст DMS Varna на телефон 17777. За абонати по договор с GLOBUL, VIVACOM и Mtel цената на 1 SMS е 1 лв. За потребители на предплатени услуги на трите мобилни оператори цената на 1 SMS е 1,20 лв. с ДДС. За реален акт на дарение се счита плащането на дарителските съобщения към мобилните оператори, а не тяхното изпращане. В системата на DMS могат да се пращат SMS само от абонати на българските оператори, и от територията на страната - при използването на роуминг също не могат да се пращат дарителски sms. За дарения от чужбина  Дарителска банкова сметка: IBAN: BG50 UNCR 7000 1520 9423 89 BIC: UNCRBGSF Банка: Уникредит Булбанк Адрес: София, пл. "Св. Неделя" № 7 Име: фондация „Помощ за благотворителността в България“ (ФПББ) Основание: наводнение 2014 Може да дарите он-лайн чрез сайта на фондация „Помощ за благотворителността в България“ . Платформата за дарения чрез кратки текстови съобщения DMS се осъществява в партньорство от Български дарителски форум и Фондация "Помощ за благотворителността в България". Събраните дарения за пострадалите от наводненията райони няма да бъдат използвани за възстановяване на инфраструктурата, а за подпомагане на пострадалите и връщане към нормалния им живот, уточняват от БДФ и фондация "Помощ за благотворителността в България". Към момента средства се изразходват само от сумите, постъпили по банковата сметка, а не от изпращаните дарителски SMS. Ето съставът на обществения съвет, който ще взема решения как да се разходват даренията: 1. Иван Станчов 2. Красимира Величкова – Български дарителски форум (БДФ) 3. Елица Баракова – Фондация „Помощ за благотворителността в България“ (ФПББ) 4. Деница Сачева – Член на Борда на Проект DMS България – Единен дарителски номер 17777 5. Ани Цолова – Нова телевизия 6. Ани Салич – Нова телевизия 7. Катя Лещанска – БНР 8. Силвия Великова – БНР 9. Аделина Радева – БНТ Действията и решенията на Обществения съвет ще бъдат отчитани в страниците на DMS България – Единен дарителски номер 17777, ФПББ, БДФ и чрез медийни партньори.

Фандъкова: Няма рискова ситуация на територията на Столичната община

http://www.cross.bg/obshtina-stolichnata-teritoriyata-1416893.html

/КРОСС/ "Реките и язовирите се наблюдават денонощно не само през този период, а и по принцип имаме такава организация. Всеки ден денят ми започва с бюлетин за състоянието на нещата в София, включително реките и язовирите. От няколко дни сме се договорили с Дирекцията по сигурност тази информация да се качва и на тяхната страница, за да може и хората да виждат." Това заяви пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова. По думите й има леки завишения на нивата на реките, но няма нищо тревожно на територията на Столичната община. "Язовирите се наблюдават, някои от тях се изпускат санитарно или контролирано, в зависимост от нивата, така че към момента на територията на Столичната община нямаме рискови ситуация", поясни тя. Кметът на столицат благодари на всички, които са работили през последните дни в името на спокойствието на жителите на София и категорично заяви, че Столична община е в готовност през цялото време да подпомага бедстващите в Добрич и Варна.  

Порошенко обеща промени в Конституцията през септември

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/22/2328862_poroshenko_obeshta_promeni_v_konstituciiata_prez/?ref=rss


Украинският президент Петро Порошенко обеща, че промените в конституцията на Украйна, които ще осигурят широка децентрализация на властта, могат да бъдат приети през септември 2014 г., предаде ИТАР-ТАСС.

Това обещание се съдържа в обръщение на Порошенко към украинските граждани, разпространено в събота вечерта от пресслужбата на украинския президент.

"Част от моите пълномощия ще предам на териториалните общини, на местните органи на властта. На първо четене съответните...

Григор Димитров: Стига сте ме сравнявали с Федерер, аз съм бъдещето!

http://tennis.actualno.com/Grigor-Dimitrov-Stiga-ste-me-sravnjavali-s-Federer-az-sym-bydeshteto-news_35458.html

"Изпитвам огромно уважение към топ играчите, но те остаряват. Много неща се променят. Това е кръговратът на живота. Ние, младите, започваме да ги притискаме все повече. Ние сме бъдещето. Всички г...

500 000 лева дължат абонати на ВиК-Смолян за неплатена вода

http://smolyan.actualno.com/500-000-leva-dyljat-abonati-na-ViK-Smoljan-za-neplatena-voda-news_35456.html

Около 500 000 лева към този момент дължат граждани, физически лица и фирми за неплатена вода на „ВиК” ЕООД-Смолян. Това каза в интервю за Радио „Фокус” &nda...

Язовир Ботево прелива, яма се образува под него

http://varna.actualno.com/Jazovir-Botevo-preliva-jama-se-obrazuva-pod-nego-news_35457.html

Заради провлините дъждовете тази нощ нивото на водата в язовир Ботево, община Аксаково, се е покачило с десет сантиметра и е достигнало 105 см под горния ръб на преливника. Той е частично разрушен и п...

Испания няма да е единственият отбор, който ще прави революция в състава си

http://worldcup2014.actualno.com/Ispanija-njama-da-e-edinstvenijat-otbor-kojto-shte-pravi-revolucija-v-systava-si-news_35461.html

Италианският национален отбор е вторият европейски тим, в който се обмисля пълна промяна на схемата и изпълнителите. След като световният шампион Испания се стяга за революция в селекцията си при свър...

Кристиян, който взриви "Америка търси талант"

http://showbusiness.actualno.com/Kristijan-kojto-vzrivi-Amerika-tyrsi-talant-news_35462.html

22-годишният българин Кристиян Стойнев взриви публика и жури по време на невероятния си номер в предаването "Америка търси талант". Кристиян е пето поколение цирков артист. Баща му е акроба...

Цвети и Григор започват участието си на Уимбълдън в един ден

http://tennis.actualno.com/Cveti-i-Grigor-zapochvat-uchastieto-si-na-Uimbyldyn-v-edin-den-news_35463.html

Двамата български представители в основната схема на Откритото първенство на Великобритания - Григор Димитров и Цветана Пиронкова ще започват участие в Лондон в понеделник. Поставеният под номер 1...

Отчаяна майка след бедствието: Нищо не ни остана, нужни са работни ръце

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4152162

Oтчаяна майка не намира начин, по който да успокои 10-годишната си дъщеря, преживяла водната трагедия във Варна.
"Спим при приятели, при роднини - нищичко не ни остана", споделя пред bTV жената. Хората са силно притеснени от преживения ужас и от загубите. Майката не успява да утеши децата си, които в момента живеят при роднини. Oтчаяна майка не намира начин, по който да успокои 10-годишната си дъщеря, преживяла водната трагедия във Варна. "Спим при приятели, при роднини - нищичко не ни остана", споделя пред bTV жената. Хората са силно притеснени от преживения ужас и от загубите. Майката не успява да утеши децата си, които в момента живеят при роднини.

Разстроена майка след бедствието: Нищо не ни остана, нужни са работни ръце

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4152155

Oтчаяна майка не намира начин, по който да успокои 10-годишната си дъщеря, преживяла водната трагедия във Варна.
Oтчаяна майка не намира начин, по който да успокои 10-годишната си дъщеря, преживяла водната трагедия във Варна. "Спим при приятели, при роднини - нищичко не ни остана", споделя пред bTV жената. Хората са силно притеснени от преживения ужас и от загубите. Майката не успява да утеши децата си, които в момента живеят при роднини.

Пороите съсипали четвърт от житото

http://www.mediapool.bg/poroite-sasipali-chetvart-ot-zhitoto-news221771.html

Поройните дъждове са съсипали близо една четвърт от посевите с пшеница и така няма да се сбъдне дадената само дни преди бедствието прогноза на земеделския министър за рекордна от девет години насам реколта от 5 млн. т. Въпреки това изхранването на населението не е застрашено, но цените на зърното ще се повишат, коментира в неделя егроминистърът Димитър Греков пред Бнр в неделя.   Около 250 хиляди декара са засегнатите земеделски площи от наводненията в страната. Голяма част от тях все още са под вода и комбайните няма да могат да влязат до седмица, за да приберат реколтата. От тези площи няма да се вземе и зърно, което ще удари реколтата с 20-25 на сто.   Фермерите, чиито посеви са засегнати, ще бъдат компенсирани, но като цяло ефектът за пазара ще е повишение на цената на пшеницата, тъй като стопаните ще трябва да направят допълнителни разходи за изсушаването на прибраното зърно, за да се спаси качеството. Вероятно всичко това ще се отрази и върху цената на хляба и качеството му.   "Наредили сме на всички областни земеделски служби, където има засегнати площи да направят пълен списък, а земеделските производители да подадат заявления, за да могат да се изготвят протоколи за тези площи. Там, където е необходимо ще изпратим от други областни земеделски служби, да се извърши своевременно описване и получаването на протоколи, за да можем да обобщим и да искаме съответната помощ за пропадналите площи в страната", каза Греков.   Той съобщи, че за вторник свиква консултативния съвет по зърното. Дотогава се прави оценка на щетите, нанесени на реколтата. Греков призова засегнатите стопани да декларират пострадалите площи в областните дирекции по земеделие.   Димитър Греков съобщи още, че през последните дни служителите на дружеството "Напоителни системи", чийто принципал е неговото ведомство, си изпълняват задълженията по язовирите, за които отговарят, макар че служителите отново не получават заплатите си.   Преди време правителството отпусна 12 млн. лв., за да се изплатят натрупаните заплати, но дружеството още не е преструктурирано, не си получава парите за основната дейност и поради това няма средства за заплати, описа ситуацията Греков.   От 4-5 месеца се прави анализ на състоянието на всички съоръжения, за които това дружество има задължения, за да няма ефекти като в село Бисер, посочи още министърът.

Умберто Еко получи наградата "Гутенберг"

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/06/22/2328858_umberto_eko_poluchi_nagradata_gutenberg/?ref=rss


Италианският културолог и писател Умберто Еко получи наградата "Гутенберг" на германския град Майнц и Международното общество "Гутенберг", предаде ДПА.

Журито е присъдило единодушна отличието на 82-годишния Еко заради това, че с романите си, сред които "Името на розата" и "Махалото на Фуко", е въвел милиони читатели по света в книжовната култура и историята на книгата.

Наградата "Гутенберг", чието парично изражение е 10 000 евро, ще бъде официално връчена на Умберто Еко...

ФМС на Русия: В югоизточните райони на Украйна нараства хуманитарна катастрофа

http://www.cross.bg/raiioni-rysiya-ykraiina-1416892.html

/КРОСС/ В югоизточните райони на Украйна нараства хуманитарна катастрофа, заяви заместник-директорът на Федералната миграционна служба (ФМС) на Русия Анатолий Кузнецов на заседание на работната група на правителствената комисия по извънредните ситуации. Той съобщи, ча в граничните с Украйна райони сега се намират повече от 18 хиляди нейни граждани, около 2 хиляди са доставени в други райони. Статут на бежанци са получили 250 души. „Хората бягат от войната, някои очакват промени и се надяват да се върнат, някои са решили да останат", отбеляза Кузнецов. В същото време ведомството решава въпроса за корекция на квотите за временно живеене в регионите, където се намират бежанци, предава Гласът на Русия.  

Петима българи ранени след тежка катастрофа в Гърция

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/petima-bylgari-raneni-sled-tezhka-katastrofa-v-gyrciia-6015392

Пострадалите българи са настанени в болница, а 6-годишното дете е в специализирана детска клиника. Шофьорът на гръцкия автомобил е починал на място

Вижте това, което остана от пазара на Аспарухово!

http://www.bnews.bg/article-109073

BNews.bg ви показва какво остана от т.нар. пазарче на варненския квартал „Аспарухово“.

"Уестингхаус": Преговорите за "Козлодуй-7" бяха резултатни

http://pik.bg/уестингхаус-преговорите-за-козлодуй-7-бяха-резултатни-news193938.html

"Уестингхаус": Преговорите за "Козлодуй-7" бяха резултатни

Един от ключовете на успеха за изграждането на този проект за атомна централа, изискващ много години, е проектът да бъде подкрепен с национален консенсус.

В България има дълга история на работа с атомна енергия. Енергетиката има добра история, има ясна стратегия да продължи да се използва в бъдеще атомната енергия. И всички политически партии, като с върнем назад 2-3 правителства, изказват подкрепата си за изграждането на 7-ми реактор в "Козлодуй", добави Кърст.

Той посочи, че са много доволни от това, че се подкрепя идеята за атомната енергетика от всички партии към момента. "Конкретно имаше анализ - 2-годишен в предишното правителство, което беше на ГЕРБ и този анализ излезе със заключение, че "Козлодуй-7" е правилният проект и че диверсификацията на технологията за ядрената енергетика в България е много важна.

Сегашното правителство има същото заключение по въпроса, така че както и да свършат изборите, според нас, проектът с решението на "Уестингхаус", ще продължи", убеден е Кърст. Той добави, че в момента "Уестингхаус" оценява дали този проект може да направи инвестицията устойчива.

"Уестингхаус" в момента преговаря да инвестира в този проект и като част от този анализ оценяваме всички потенциални български фирми, които биха ни съдействали в изграждането на този проект и какви са възможностите ние да пренесем технологията, да обучим бъдещите оператори на тази технология и наистина да използваме наличните български активи, които ни партнират така, както работим в други проекти в европейския регион.

Реакторът се нарича AP 1000, това е поколение 3+ и е единственият реактор в света, който е проектиран да издържа и на самолетна катастрофа, и на такива силни земетресения, като във Фукушима. По отношение на самолетната катастрофа, проектът е разработен в САЩ и след 11 септември можете да се досетите, че фокусът на вниманието е изключително важен по отношение на безопасността на реакторите. По отношение на Фукушима, там има уникална система за безопасност, която никой в света я няма към момента.

Реакторът сам може да работи, ако електрозахранването, което контролира системите за безопасност, падне. По този начин системите за безопасност продължават да работят поради земното притегляне. Водата е в горния край на реактора и в такива случаи както във Фукушима, просто водата ще изтече надолу поради гравитацията и ще се предотврати голяма катастрофа, на която са податливи други реактори", подчерта Майк Кърст.

От наша гледна точка преговорите бяха много резултатни, срещаме много добро отношение и се сработихме много добре с българските партньори, това е първата крачка само. Така че се надявам да можем да постигнем като резултат "Уестингхаус"да вземе окончателно решение да направи тази инвестиция. Бихме желали това решение да се вземе по-скоро, но все още се работи по въпроса, уточни Кърст.

Мисля, че национално решение не би било подходящо, става въпрос за търговски договор, ние подписваме договора с БЕХ, а не с правителството, добави Кърст.

За АЕЦ "Белене" той каза, че оценен в съпоставка с "Козлодуй-7", заключението е, че може да се построи всякакъв реактор от всякаквъ дизайн в "Козлодуй-7", което ще е по-евтино, отколкото какъвто и да е реактор на терена на "Белене". "Причината е ясна, там вече има инфраструктура, хора, персонал, мрежи, транспорт, което прави проекта по-евтин.

Това ще определи дали да продължим проекта, съображенията ще бъдат изцяло търговски, а не политически", категоричен е Кърст и добави, че проектът за "Козлодуй-7" е в съзвучие с изискванията на ЕС.

Трети сме в Европа по биопроизводство на пчелен мед

http://www.moreto.net/novini.php?n=255556

В София беше дадено началото на Дните на пчелния мед. Инициативата ще продължи до 29 юли и ще обхване различни градове. Организатор на събитията е Сдружение биологично пчеларство. Пред Дарик председателят му - Петко Симеонов, съобщи, че България е на трето място в Европа по биопроизводство на пчелен мед, който се цени заради високите си здравословни качества.

Вигенин ще участва в Съвета „Външни работи” в Люксембург

http://www.cross.bg/suveta-lyuksembyrg-vigenin-1416891.html

/КРОСС/ Министър Кристиан Вигенин ще вземе участие в заседанието на Съвета на ЕС „Външни работи", който ще се проведе на 23 юни в Люксембург. Основен акцент в дискусиите на външните министри ще бъде развитието на ситуацията в Украйна и усилията на международната общност за деескалация на напрежението. В рамките на Съвета първите дипломати на страните-членки ще обсъдят обстановката в региона на Близкия Изток и Северна Африка - Либия и Сирия. Тема на разговорите ще бъдат и последните събития и актуалната обстановка в Ирак.

Григор Димитров: Топ играчите остаряват, много неща се променят

http://offnews.bg/news/n_1/n_353544.html

"Много уважавам всички топ играчи, но те остаряват. Много неща се променят. За мен това е просто кръговратът на живота. Ние, по-младите играчи, оказваме много силен натиск над тях. В крайна сметка ние сме бъдещето. Всеки от нас го знае, всеки от нас го усеща." Това казва първата ни ракета Григор Димитров пред британския в. "Independent". Авторът на статията, публикувана на 21 юни - два дена преди първия мач на Григор на турнира от Големия шлем "Уимбълдън", посочва и кои са най-вероятните млади наследници на днешните топ тенисисти. "Кей Нишикори, Милош Раонич и Ернестс Гулбис направиха впечатление тази година, но на върха на това младо поколение играчи е 23-годишният Димитров от южния български град Хасково", пише авторът Пол Нюман. "Играта се промени толкова много тази година. Днес е почти невъзможно за тенисист на 18, 19 или 20 години да спечели турнир от Големия шлем. Но ако можеш да го направиш само веднъж, сигуацията се променя коренно. След това си на различно място", казва още Димитров, който влезе в Топ 100 през 2011 година и в Топ 50 през следващата 2012-а година. Пред октомври 2013 година младият български тенисист победи Давид Ферер на финала на турнира в Стокхолм и спечели първата си титла. "Това беше велик момент за мен. Други хора имаха високи очаквания към мен, но аз също имах много високи изисквания към себе си. Дотогава бях достигал до четвъртфинали и полуфинали, но отпадах и това носеше голямо разочарование за ме. Бях може би твърде суров към себе си, но мисля, че вече съм постигнал добрия баланс. В Стокхолм почувствах, че товар се вдига от плещите ми", споделя Димитров.

„Шалом” с пресконференция на тема "Солидарност и благородство в действие"

http://www.cross.bg/shalom-blagorodstvo-deiistvie-1416890.html

/КРОСС/ На 23 юни 2014 г. (понеделник ) в 11:00 ч. в Медийния център на Българско национално радио в София, бул „Драган Цанков" 4 Организация на евреите в България „Шалом" ще даде пресконференция на тема: „Солидарност и благородство в действие. Да преодолеем безразличието във време на нещастия и изпитания." В пресконференцията ще участват: Максим Бенвенисти, председател на ОЕБ „Шалом" и Йосиф Меламед, главен секретар на ОЕБ „Шалом".

Слави Трифонов пред Беновска: Мажоритарни избори задължително, ако не с добро ще стане с паве!

http://pik.bg/слави-трифонов-пред-беновска-мажоритарни-избори-задължително-ако-не-с-добро-ще-стане-с-пав-news193930.html

Слави Трифонов пред Беновска: Мажоритарни избори задължително, ако не с добро ще стане с паве!

Слави Трифонов даде обширно интервю в ефира на Радио К2 пред Илиана Беновска.

В диалога бяха засегнати всички най-актуални теми в държавата.

Предлагаме в цялото интервю:

- Илиана Беновска: И имам удоволствието да кажа добър ден на следващия събеседник в ефира на Радио К2, това е г-н Слави Трифонов, водещ на „Шоуто на Слави” по БТВ, Слави, здравей, чуваме ли се?

- Слави Трифонов: Добър ден.

- Илиана Беновска: Кой и на какво основание може да управлява България – това е голямата тема, която се опитваме да обсъждаме след 12 май, предсрочните парламентарни избори и след евроизборите на 25 май, които избори показах, че хубави или лоши ГЕРБ са първи, БСП е втора, ДПС са трета, кой и на какво основание може да управлява България, Слави?

- Слави Трифонов: Ами аз не съм, а защо мен ме питаш за това?

- Илиана Беновска: Ами защото много ти харесваме тази песен, направили сме един страхотен клип, ти имаш ясна оценка, че „нема такава държава”.

- Слави Трифонов: Това са хората, аз не съм привърженик на тезата, че управляващите са държавата и когато човек се изказва против държавата всъщност би трябвало да се изказва против себе си. Когато е била монархия или монархическа формата на управление Луи 14 е стигнал до израза „държавата това съм аз” и е било логично, а сега държавата това сме всички ние, когато се изказваш против държавата говориш против себе си, защото тези управляващи са функция на обществото. Има демокрация, която е най-прекрасната форма на общуване, на начина, по който можем социални и икономически и правно да общуваме и ние си избираме управниците.

- Илиана Беновска: Като казваш, че държавата това сме ние, аз даже ще те допълня, ще кажа родината даже, не държавата.

- Слави Трифонов: Ами сега не мога да навлизам в такива.... защото според мен формата на управление е такава, каквато ние я изберем, ако тази форма на управление, както аз видимо, не форма на управление, а начин, по който се избират управляващите, а тя не става както е видимо от последните 23 години трябва да има по-различна форма на избиране на управляващи и тя поне трябва да се експериментира тоест според мен твърдо, задължително в тази среда, в която живеем, според мен трябва да бъде мажоритарен изборът – това е задължително.

- Илиана Беновска: Добре, но като е мажоритарен изборът имаме ли личности, визионери?

- Слави Трифонов: Той пазарът ще се промени.

- Илиана Беновска: Аз те питах веднъж ти няма ли да влезеш в политиката, сега какво мислиш пак? Слави, не се чува, започни от начало.

- Слави Трифонов: Казвам, че пазарът ще се промени, просто отеквам и затова ми е малко трудно да говоря.

- Илиана Беновска: Ама чува се радиото ли, какво?

- Слави Трифонов: Ами де да знам, аз не съм го включил, просто чувам теб, чувам гласа си след това,

- Илиана Беновска: Ами да ти кажа честно, нещо не мога да разбера дали тези телефони подслушват, не им ли е по-лесно да слушат ефира?

- Слави Трифонов: Ами де да ги знам, ти не си много скрит човек, така че каквото имаш да казваш си го казваш директно.

- Илиана Беновска: И ти също.

- Слави Трифонов: Смятам, че когато е мажоритарна формата на управление ще се появят други личности, сега когато е партийно и когато има потребност повечето депутати да бъдат послушни се явяват едни личности, когато е мажоритарно, пазарът ще накара да се появят други личности, които ние ще ги избираме, може би няма да стане веднага, когато се промени системата, защото тя ще се промени, няма как да не се промени и няма как да не се наложи и мажоритарният вот и задължителното гласуване и електронното гласуване, защото този парламент, който се задава ще бъде същия като предишния и няма никакво значение кой ще управлява, най-вероятно ще управлява този, който прилича на предишния, който прилича на по-предишния, който прилича на по-предишния, който прилича на по-предишния. Така че така или иначе хората няма да издържат и ако не стане доброволно, защото парламента видимо доброволно не желае, ще стане по насилствен път, а по насилствен път хората имат право да излязат пред парламента и пред всяка една държавна структура и да поискат това, което имат нужда, защото те са държавата, а ако излезнат с паве ще ги послушат по-добре.

- Илиана Беновска: Ти сега не се ли страхуваш, че ще те обвинят, че призоваваме към саморазправа, към кръв?

- Слави Трифонов: Ами виж сега, те така или иначе трябва да го приемат това със задължителното, електронното и мажоритарното гласуване, защото не че много вярвам на социологията, но аз правя социология редовно - над 80% от хората са за това да има мажоритарно, електронно и задължително гласуване, както цялата държава беше наясно, че нашите медици в Либия са невинни, въпреки че Иван Костов излезе и каза „ами може и да са виновни”, аз знаех, защото това работя и да не казвам като един бивш министър-председател, че съм ходеща социология, но бяха наясно, че хората не могат да приемат, че обикновени български жени са убили 400 либийски деца и така се и оказа. Същото е и в момента – огромната част от хората знаят, че с купения вот, с циганския вот, който се пазарува, с това, че гласуват само 30% от хората, 70% протестно не ходят да гласуват и тези, които са избрани, са избрани само с твърдия електорат, с това, че ДПС във всяка една власт е решаващият фактор - сигурен съм, убеден съм, че над 80 % от хората искат да има задължително, електронно и мажоритарно гласуване. Над 2 милиона българи са в чужбина, откриват се само 100 секции, някой човек трябва да измине 1 000 километра, за да гласува, правил съм концерти и съм ходил много по чужбина и съм общувал с българи, тях продължава живо да ги интересува какво се случва в България, те са българи, които трябва да имат възможността да гласуват, ако няма електронно гласуване как ще гласуват, как ще се откажат от своя вот, а те са от огромно значение, това са хора амбициозни, които са отишли в чужбина, за да се хранят, те не са избягали от България, защото не им харесва природата или роднините им, не им харесва начинът, по който съществуваме и живеем в момента. Тези три неща ще променят системата или поне са някакъв опит, този, който в момента представляваме видимо не се поличава и Станишев каза, че е за задължително гласуване, а после се оказа, че БСП гласуват против, парламентът отказва твърдо да приеме тези точки, които са от огромно значение. След като отказва, този парламент е избран от хората, хората ще го принудят, какво означава апелирам за някакво насилие, какво стана ’97 година, аз не съм апелирал, тогава имахме едно предаване „Каналето” излязох, изпях една песен, заедно с моите колеги тогава, хората излязоха, Иван Костов стоеше на топло в парното н парламента, той после оглави протеста. Политиците трябва да разберат, че са назначени на работа от хората, а не са някакви богоизбрани, а мисля, че всичко това, което казвам звучи логично и то е в главата, в разсъжденията на всеки един нормален българин.

- Илиана Беновска: Така е, но нали знаеш, че хората се нуждаят от лидери, ти сега сам напомни това, което аз щях да напомня и мога още много неща да добавя, за твоето изграждане и твоето влияние, отбягваш ли ми въпроса, аз много сериозно те питам, защо не влезнеш в политиката – ти, със своя авторитет, със своята визия?

- Слави Трифонов: Аз не давам интервюта от много време, давам ти интервю, защото ти си била почтена, когато съм ти предлагал да говориш в моето шоу винаги си била съгласна и си била почтена, затова ти давам интервю, а иначе знам..

- Илиана Беновска: Ценя това и е чест за мен.

- Слави Трифонов: Слушат ни други хора, но все пак да ти кажа като ми задаваш такива въпроси, осъзнаваш ли, че всъщност питаш някакви неща, които касаят отговорности, които човек трябва много внимателно да приеме.

- Илиана Беновска: Да.

- Слави Трифонов: Аз не се хвърлям в някаква работа, каквато и да е тя, с мисълта за благоденствието, за облагите, за ефекта от нея, по скоро по смисъла на източната философия ме вълнува пътят, а да не звуча.... понеже съм откровен винаги и нито съм себичен, нито ме вълнува власт, пари, слава, неща, които вълнуват повечето хора, които се занимават с политика, да не кажа всички, това е огромна отговорност, която за да се заеме човек с нея трябва да има екип, подходящи възможности, образование трябва да има, въобще не се чувствам човек, който може да свърши работа.

- Илиана Беновска:  Така, хубаво и по силата на тази ти абсолютно точна оценка, затова какъв трябва да е образът на политика и неговата отговорност, провиждаш ли такива в България – Борисов, Станишев, Местан?

- Слави Трифонов: Виж сега, когато България е освободена от Турско робство една голяма част от инициативните българи изпращат децата си да учат в чужбина, а те са много морални, защото в България има патриархално общество, което има много добро възпитание, тези деца по-късно се връщат и се заемат с това да бъдат част от политическата система на България, но тогава е била такава средата, ако се промени средата, ще се появят хора, ще дойдат качествени хора и ще се върнат и от чужбина или в рамките на определено време ще се появят хора, които ще има смисъл да бъдат в политиката, но те трябва да бъдат мажоритарно избирани, защото така ще могат да носят отговорност със сърцето си и със действията си директно пред суверена, а така като се избират само на партии виждате резултатът какъв е, а иначе аз сега документирам като кажеш телевизионен водещ, ето има един телевизионен водещ, който в момента е в политиката.

- Илиана Беновска: Да, какво мислиш за неговата кариера в политика?

- Слави Трифонов: Отвратително е с всичките тези лъжи и измами и аз го казвам ясно в предаването си заедно с моите колеги, повече от отвратително е най-вече лъжата и въобще всичко е ясно на всички и как се финансира, и от къде се финансира...

- Илиана Беновска: Нищо не е ясно, той сега беше тука преди тебе в ефира и ми каза, че си е подал декларацията в Сметната палата, всичко му е леге артис и му е окей. На кого му е ясно?

- Слави Трифонов: Е сега нали разбираме, че са важни доказателствата, но логично погледнато - той лъже.

 - Илиана Беновска: Лъже?

- Слави Трифонов: Е, сега, аз съм отдавна в цялата тази история, не може да получава такава заплата и такива пари, за да си финансира всичко това, това е безумно, аз знам колко пари се получават, нали това работя.

- Илиана Беновска: Добре де, ама чакай сега, човек като лъже трябва все да сеща, че все пак, че може да бъде хванат, толкова ли се чувства ненаказан?

- Слави Трифонов: Да, най-вероятно, да не би да е? Кой е бил наказан?

- Илиана Беновска: Все някой някога ще бъде с извинение.

- Слави Трифонов: Когато се промени системата тя... съдебната система в момента е функция на политическата, а трябва да бъде по закон и по Конституция трябва да бъде независима власт, когато се промени системата... не бе, не искам да звуча като някакъв оптимист тук напразно, но нали живеем тук  все трябва да правим някакви опити.

- Илиана Беновска: Да ти кажа ли какво ми каза омбудсманът преди малко, говорихме за разни работи и в това число и за мониторинга, 8-годишния и той каза, аз го репликирах нещо, че така както ми говори, че мониторинга ще бъде 80 годишен сигурно и той каза „ами няма да е лошо”. Смяташ този човек, който е омбудсман, който е бил политик, който беше председател на ВАС - той да произнесе това, значи нещата са много зле.

- Слави Трифонов: То е видимо за всички, затова трябва да се промени системата.

- Илиана Беновска: Какво се случва с КТБ според теб?

- Слави Трифонов: Ами нямам представа, аз да не съм от банков надзор. Мисля, че банка БНБ ясно се изказа банката не е във фалит, банката е замразена за три месеца, има проблеми, които ще бъдат решени и така реагира, банковата система е стабилна, аз знам, че е така.

- Илиана Беновска: Дали?

- Слави Трифонов: Да, разбира се.

- Илиана Беновска: Ами не съм сигурна, значи смятай, че спират се парите на хората, три месеца или по-малко или колкото и да е....

- Слави Трифонов: Сега тази банка даваше 8% лихва на влог при положение, че другите банки даваха 2% максимум 2.5 % ...

- Илиана Беновска: Ама хайде да си отговорим на въпроса от къде дойде това самочувствие и това доверие на хората?

- Слави Трифонов: Не мога да кажа, хората искат...

- Илиана Беновска: Е как не можеш да кажеш?

- Слави Трифонов: Е от къде да зная?

- Илиана Беновска:  Е, искаш ли да ти го кажа, държавата наливаше пари като за световно в тази банка и с което й създаде авторитет, че е адски сигурна.

- Слави Трифонов: Така е. Сигурно, но все пак аз не мога да говоря за неща, ето преди малко като каза за Бареков, се замислих наистина на мен така ми изглежда, но в крайна сметка затова трябва да има съдебна система, която да работи с факти, а не какво с това какво ти харесва или какво не ти харесва или как изглежда в публичното пространство. Банковата система в България е стабилна, това трябва да го знаеш, това е един от секторите, които работят добре, това, че една банка е не в тези условия не означава, че цялата система е зле.

- Илиана Беновска: Да, надявам се и аз горещо, но въпросът е друг, ако БНБ е виждала нещата и ги е търпяла – кой и как ще ги санира?

- Слави Трифонов: Ами мисля, че това е пазарна икономика – банката не справя добре или има и е раздала кредити, които са необезпечени и би следвало самата банка да си понесе последствията, както и се случва в момента.

- Илиана Беновска: Тя, банката не знам дали ще си понесе последствията, от къде си толкова сигурен, ще й намерят един купувач, който е нейно подставено лице, който е и акционер в банката...

- Слави Трифонов: Проблемът не е в банката, проблемът е в начина, по който се управлява чисто политически, не са олигарси тези, че я мразя тази дума, който управляват партиите, а по-скоро партиите си създават олигарси, банката е само средство, тя не е цел. Банката е средство, с което да налагаш волята си, да управляваш, да манипулираш, да притежаваш още по-големи финансови активи, навсякъде по света парите са основно средство, за да се налага власт, просто трябва да се промени системата - аз като някакъв грамофон говоря, но ти си ми се обадила да ме питаш, според мен всичките проблеми, които се случват са заради неправилния начин, по който си избираме политиците и се взаимоотношаваме.

- Илиана Беновска: Така е, нямаме спор в това отношение, но въпросът е, че ....

- Слави Трифонов: Тоест банки няма да има такива, когато има друг начин, друга отговорност, даже виж за колко важно нещо не говорим, когато ми задаваш въпроси, не говориш за морал, а той е от огромно значение, но пък кой има стожер на морала – в едно нормално цивилизовано общество би следвало да е някаква религия, църква, семейство, училище, а виж каква липса тотална на морал има, това вече кой пък да го прави, кой да направи така, че да сме морални, да правим разликата между добро и зло, между лъжа и истина. Виж какви проблеми има, които са на обществото, както Чърчил е бил казал, че всеки народ си заслужава управниците, явно обществото не е много добре, за да имаме такива управляващи,  банките, те са следствие, много е удобно да има такъв механизъм, с който чисто финансово да може да се упражнява и власт и влияние и т.н.

- Илиана Беновска: Не си прав, че не говоря за морала, но и да говоря за морал след като той тотално се е обезличил като категория.

- Слави Трифонов: Аз говоря, че по принцип не се говори за морал. Да речем един министър-председател, нека да говорим с имена, Бойко Борисов той излъга много пъти, но просто хората явно не им прави впечатление лъжата, не знам майките как възпитават децата си и дали казват „лъжи мама като министър-председателя” или...

 - Илиана Беновска: Само този ли министър-председател уличаваш в лъжи?

- Слави Трифонов: Не, всички лъжат, разбира се, да не се окаже, че съм фиксиран, лъжат, разбира се, но имаше записи, него го хванаха директно в такива, защото това са престъпления, а резултатът е никакъв, хората след това гласуват – една не малка част отново за него, значи това не ги притеснява.

- Илиана Беновска:  И не само това, хората наистина не квалифицират какво се случва и не вземат....

- Слави Трифонов: Нямам представа, затова ти казвам все пак 30 % са това от хората, които са гласували на тези евроизбори, 30 и 3,4, останалите проценти хора не са гласували, това е протестен наказателен вот, когато те гласуват, защото те са задължени да гласуват, защото разбира се, това е тяхно право, но и да участват в живота на тази държава е и тяхно задължение, аз така смятам и след като държави като Белгия или Австралия или Гърция имат задължителен вот, мисля, че можем да експериментираме този вот, тогава нещата ще изглеждат по-различно.

- Илиана Беновска: Малко ще те разочаровам, не знам дали си чел в детайли, но Гърция примерно ще взема - финансови глоби, недаване на нова шофьорска книжка, на нов документ за самоличност и така нататък, това са част от санкциите, предвидени в закона за задължителното гласуване само че това не се прилага, ние ще прилагаме ли санкции, аз съм за задължителното гласуване, но как ще ги накараме?

- Слави Трифонов: Понеже се занимавам с телевизия има телевизионни формати, който в една държава вървят, в друга не толкова - не е задължително, като е минало в една държава успешно, да речем „Биг брадър”, в друга държава той също да е успешен. Това зависи от различната народопсихология, един куп обстоятелства – география, история и т.н., сигурно е така, както казваш, най-вероятно е така, сигурно в Белгия са белгийци или фламанци още там живееха, да не ми е ясно как то1но им действа това, не е ясно и как ще подейства точно в България, но тази система сега, която работи не действа добре, а може би тази ще проработи по-добре и какво губим от това, че ще пробваме?

- Илиана Беновска: Не, не съм казала, нищо подобно просто ти казвам, че ....

- Слави Трифонов: Аз не казвам наказание ли трябва да има, стимул ли, свързано с данъците ли - това е нещо, което така или иначе ще бъде реализирано.

- Илиана Беновска: Варна. Ти снощи посвети цяло предаване.

- Слави Трифонов: Варна е ясно – едно момче беше направило, забравих му името, едно разследване за един час в интернет, разбира се, че тук на първо място има вина общината и кмета. Просто трябва да се реагира съобразно... аз не знам как се управлява град, не бих го сравнявал с фирма, аз управлявам фирма, но аз мисля предварително, да решавам проблема, когато се получи и гледам предварително да предвидя, а когато носиш отговорност за хора, когато пък е толкова страшно и свързано с възможност за трагедия и за смърт, както в случая на толкова много хора, представям си какъв трябва да бъде кмета и тези, които носят отговорност, те не могат да робуват на политическите си или каквито и да било други пристрастия, трябва да са в услуга на жителите на града, трябвало е да видят, че има такова дере, да знаят, че има такава незаконна сеч и да направят необходимото. Защо иначе един човек кмет или един общински съветник, защо, какво правят там – във всеки един град говоря нямам предвид само Варна, във всеки един град, разбира се, че това е основният дефицит - отговорност пред хората. Повечето, които управляват в България, които познавам са изключително безотговорни и следствията са такива. Трябва да има виновен, сега пак няма да има виновен, виновен ще е дъждът, лошото време и затова трябва да се промени цялата система, няма да се изморя да го повтарям.

- Илиана Беновска: Обаче да речем, че кметът не си е на мястото, трябваш ли ние да седим безучастни и ще ти кажа конкретен случай - в четвъртък вечерта в 23.30 аз получавам имейл от МС, че Пламен Орешарски 5 часа се опитва да се свърже с Портних и не може да го намери и аз решавам да звънна на Портних и го питам „ти защо не вдигаш на Орешарски”, той беше в някакъв ад просто, не мога да ти опиша какво чувах и вадеха 9-тия труп, някой извика „9-ти труп вадим” и той се ужаси просто и той казва „аз 5 часа търся Орешарски, той не ми вдига”, какво има да се търсят, когато аз звъннах на Орешарски проверих на кой телефон се търсят и въобще да не ти описвам как се търсят някакви безхаберни чиновници, които нямат списък с телефонни номера или не се сещат за друг начин на комуникация, това е отвратително жалко, но какво има да се търсят, веднага трябва да се изпрати...

- Слави Трифонов: Практично или психологически искаш да ти отговоря?

- Илиана Беновска: Всякак.

- Слави Трифонов: Ами виж сега, те не могат да преодолеят неприязънта си, защо се е получило така, от къде е дошло, кой е виновен, не могат да преодолеят неприязънта си дори в лицето на смъртта, което е много страшно, но е така, просто не могат да преодолеят неприязънта си едни към други и не могат да общуват дори в такива ситуации, в които е задължително не, ами висша форма на задължение да бъдат заедно. Защо е така – явно сме такива хора - Левски и ЦСКА ще се избият, просто от това по-важно... примерно аз не мога да си представя, че ще играе български отбор и пак ще се делим на Левски и ЦСКА, ако е Левски примерно, понеже аз съм от ЦСКА ще съм за чужденците, ами е мога да си го представя, смятам че първо сме българи, а след това сме от Левски и ЦСКА обаче виждаш, че такъв е манталитета в голяма част, включително и в политиците, че явно дистанцията между тях е толкова огромна заради политическите им пристрастия и партиите, от които са и дори не могат в лицето на нещастието да застанат един до друг. Аз няма да забравя в Испания франкистите и комунистите, които се избиваха как застанаха в плакатите против тероризма заедно един до друг и казаха „по-важно е това, а пък след това други са политическите пристрастия”, така че явно това не може да се преодолее, психологически е казусът, който надделява и пак в въпрос на манталитет, на ... от къде да знам, на народопсихология българска и така - тъжно е, но какво да направиш.

- Илиана Беновска: Да. Разговорът върви доста така подтискащо, защото изисква онова, което отсъства, ти каза, че моралът отсъства, аз ще ти кажа, че отсъства и аналитичността и чувството и за отговорността и на самия човек не само на медиите, на политиците.

- Слави Трифонов: Съгласен съм. Говоря за всички тук медиите са производни на хората.

- Илиана Беновска: Не, не, сбърках, исках да кажа на политиците, но и медиите, да, прав си, грешката не беше...

- Слави Трифонов: В медиите е същата работа - силата да си отговорен към зрителя, читателя, слушателя и да бъдеш честен е на първо място, затова има морал в професията, както е... ама виж и при лекарите и навсякъде е едно и също въпрос на народопсихология като че ли. Знам, че звуча песимистично, аз затова избягвам да говоря по тези въпроси.

- Илиана Беновска: Не, не звучиш песимистично, човек трябва да се замисли, да има и моменти на съсредоточаване и на замисляне, а не само иху аху, нали - шоу.

- Слави Трифонов: Така е, аз за това не правя само шоу, а реагирам съобразно...

- Илиана Беновска: Харесвам това ти издание, защото хората трябва да бъдат призовавани към само-вглъбяване.

- Слави Трифонов: Ами не знам, според мен наистина трябва да си носиш отговорно това, което правиш, пък и не робувам на кой какво си мисли, смятам, че съм възпитан в обикновено българско семейство и мога да различавам доброто.

- Илиана Беновска: Блиц – какво мислиш за Сергей Станишев, ще остане ли лидер на партията?

- Слави Трифонов: А бе, какви са тия интервюта, които взимаш по три часа, бе?

- Илиана Беновска: Какъв ти е проблемът?

- Слави Трифонов: По телефона е много странно...

- Илиана Беновска: Слагай си слушалката, кажи ми ще остане ли лидер на партията, ще остане ли в България, ще ходи ли в ЕП или в евроструктурите?

- Слави Трифонов: Нямам представа, от къде да зная? Нямам представа, не съм от БСП, не съм запознат с вътрешнопартийните пристрастия в БСП, нямам представа, мисля, че това си е техен проблем.

- Илиана Беновска: Втори блиц и свършваме - Борисов ще спечели ли достатъчно мнозинство, за да управлява сам?

- Слави Трифонов: Съмнявам се като гледам как изглеждат обстоятелствата, мисля, че парламентът ще има потребност от коалиция следващия парламент, но задължително трябва да се приемат задължително, мажоритарно и електронно гласуване - така ще бъде по-обективно и по-реално, а иначе Борисов с кого ще управлява, ако спечели, разбира се, нямам представа, най-вероятно Реформаторския блок и мълчаливото съгласие на ДПС.

- Илиана Беновска: Не е възможна коалиция БСП – ГЕРБ, така ли?

- Слави Трифонов: А защо, възможна е и може би като гледаме какво се случва в Европа...

- Илиана Беновска:  ...е наложителна.

Слави Трифонов: Ами би могло, макар че как ще го направят наистина не мога да разбера, просто тук има нетърпими, чисто балкански такива несъгласия и омраза, че не мога да си го представя как ще изглежда това, според мен ще е много кратък този парламент.

- Илиана Беновска: Следващият?

- Слави Трифонов: Да, следващият парламент ще е много кратък и въобще докато не се приеме ново, истинско, народно съглашение, затова което трябва да решаваме заедно, сами проблемите си - ще бъде все така.

- Илиана Беновска: Изключително много ти благодаря за този аналитичен разговор и се надявам да има смисъл.

- Слави Трифонов: Благодаря ти и ти желая успех и не се променяй.

- Илиана Беновска: Добре и ти, нали?

- Слави Трифонов: Чао.

- Илиана Беновска: Чао, благодаря ти много. Разговаряхме със Слави Трифонов,  водещия на „Шоуто на Слави” по БТВ.

Лек автомобил помете пешеходец, мъжът бере душа

http://pik.bg/лек-автомобил-помете-пешеходец-мъжът-бере-душа-news193937.html

Лек автомобил помете пешеходец, мъжът бере душа

30-годишен мъж е с опасност за живота, след като е блъснат от лек автомобил тази сутрин, съобщиха от пресцентъра на МВР-Хасково.

Тази сутрин в 04.00 часа, след престой в местно питейно заведение, 28-годишният М.С. - жител на село Шишманово, се качил в леката си кола „Мерцедес” и я подкарал по булевард „България” в Харманли.

При завой надясно той се ударил в паркирана „Тойота” и закачил трима пешеходци – 2 момчета и момиче от града, които за щастие са без наранявания. Водачът продължил безумното си кормуване по улица „Ханска”, с колата си ударил 30-годишния мъж и без да се позаинтересува за състоянието му, напуснал местопроизшествието.

След подадения сигнал и незабавни издирвателни действия, М.С. е задържан в полицията, където отказал да бъде тестван с „дрегер” и да му бъде взета кръвна проба.

Прокуратурата е удължила мярката му за задържане на 72 часа.

Образувано е досъдебно производство Пострадалият е настанен в МБАЛ-Хасково с опасност за живота.

Хиляди испанци протестираха срещу намалените пари за ВЕИ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/06/22/2328852_hiliadi_ispanci_protestiraha_sreshtu_namalenite_pari/?ref=rss


Хиляди испанци излязоха вчера по улиците на Мадрид, за да протестират срещу реформа на правителството, предвиждаща намаляване на помощите за сектора на възобновяемите енергийни източници, предаде Франс прес.

Под звуците на траурния марш демонстрантите преминаха пред сградата на министерството на енергетиката, носещи плакати срещу реформата и скандирайки, че тя ще разори 62 000 испански семейства.

Демонстрантите носеха жълти шапки и тениски - символ на слънчевата енергия....

Под заплахата за нов потоп се разчистват Варна и Добрич

http://www.mediapool.bg/pod-zaplahata-za-nov-potop-se-razchistvat-varna-i-dobrich-news221770.html

Под заплахата за нови наводнения продължават работите по разчистване на последиците от калния порой, погълнал в четвъртък през нощта варненския квартал "Аспорухово", където загинаха 11 души. Бедствено в неделя остава и положението в Добрич, където загинаха двама души. Заради частично разрушаване на стената на язовир "Ботево" и опасност от скъсване и тръгване на висока водна стена бяха евакуирани в неделя следобед жителите на село Ново Ботево, намиращо се близо до Добрич. Контролът на региона се пое от полицията. Близо 1000 доброволци, кадети от Военно-морското училище, представители на Военно-морските сили и пожарникари отводняваха и разчистваха кв. "Аспарухово". В акцията се включиха огромни помпи, които успяха да свалят нивото на водата по улиците с метър, големи и малки багери, кранове, фадроми, самосвали, кранове и резачки. "Лошото е, че нивото на подпочвените води е високо. Тече вода от много скатове. Има локални свлачища, които много бързо трябва да бъдат обследвани, защото има къщи и под тях, и над тях. При това ниво на подпочвените води е много опасно и обективно погледнато опасността още не е преминала”, коментира пред Дарик радио варненският кмет Иван Портних. Той е написал молба до премиера в града да се пратят експерти по геозащита, които да преценят дали са тръгнали нови свлачищни процеси, които да доведат до нова трагедия. "Ако е необходимо, да се евакуират хората, които живеят в непосредствена близост до тези места”, каза кметът. По-рано през деня той каза, че принудително ще се евакуират хора, чиито жилища са пострадали опасно от пороя в четвъртък вечерта и има опасност от срутването им. Единични домове в пострадалия квартал са без електрозахранване и то заради проблеми с вътрешните им инсталации, съобщиха от "Енерго-Про", чиято мрежа пострада силно в среднощната буря, един трафопост бе отнесен от калния порой, а друг затрупан от тиня в "Аспарухово". Заради наводненията в "Аспарухово" понеделник и вторник (23 и 24 юни) ще са неучебни дни за училища, детски градини и ясли, съобщи секретарят на община Варна Кристиян Богоев. В тези дни ще се извърши пълна дезинфекция на училищата и детските заведения, след разчистването на последиците от бедствието в района. Поради високото ниво на водата в северната част на Добрич и в неделя остана бедствено положението там. Навсякъде в града канализацията е затлачена и в много от бедстващите райони действията по отводняването не са ефективни. Екипи на "ВиК" работят по възстановяване на т. нар. калови станции, което ще доведе до отпушване на канализацията, съобщиха от общината. На помощ на гражданите са се притекли пожарникари от Пловдив, Стара Загора, Русе, Силистра, Разград и Шумен. В района на бедстващите улици представители на Българския червен кръст (БЧК) и доброволци разнасят минерална вода, кисело мляко и хранителни продукти, допълниха от кметската управа. Около 800 домакинства все още са без електрически ток, тъй като има наводнени трафопостове. По високите етажи на жилищни блокове няма вода. Като цяло в Североизточна България положението остава сериозно. От Министерството на околната среда и водите съобщиха, че все още съществува риск от локални, внезапни наводнения и най-пълноводни са реките Русенски Лом, Тунджа при Елхово и Янтра при Каранци. Възможно е при някои реки да се увеличи водното количество от преливане и контролирано изпускане на микроязовири, предупреждават от ековедомството. Нивото на река Дунав край Силистра през последното денонощие се е покачило с 13 см и в неделя сутринта водният стълб е бил 323 сантиметра, по данни на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по Дунав. По обяд е отчетено ново повишение от 2 см. Очакването ниво за утре е 344 сантиметра, което все още е далеч от критичните 777 сантиметра. Няма информация за сериозни щети и пострадали хора от дъждовете през последните дни в Силистренско. Причина за трагедията от четвъртък вечер са допуснатите незаконни постройки в дерето край варненския квартал "Аспарухово", както и изградените от собствениците на имотите там бетонни огради, коментира в неделя пред БНР транспортният министър Данаил Папазов. По най-пострадалата улица в квартала придошлата вода е тръгнала като в улей заради именно тези високи огради. Не може да се дават разрешения за строителство без необходимата инфраструктура, посочи Папазов, с което насочи отговорността към местната власт. "Всички си строят къщи и огромни огради, нареждат си много добре двора, но никой не мисли за това зад него", допълни министърът. Той очаква на предстоящото заседание на правителството в сряда да се вземат адекватни решения в отговор на огромните щети.

Бедствието в Добричко продължава, село се евакуира заради опасност от заливане

http://www.mediapool.bg/bedstvieto-v-dobrichko-prodalzhava-selo-se-evakuira-zaradi-opasnost-ot-zalivane-news221770.html

Бедственото положение в Добрич и региона продължава и в неделя заради наводненията причинени от проливния дъжд преди два дни.  Градът даде два жертви, а във Варна загинаха 11 души. Все още има обявени за издирване хора, сред които и две деца. Много места в Добрич остават под вода, тъй като канализацията е затлачена. Без ток все още са около 800 домакинства в града. Поради опасност от скъсване на стената на язовир Ботева, се извършва евакуация на всички жители на село Ново Ботева, съобщиха от МВР. Спасителни екипи са предприели всички възможни действия за осигуряване на безопасността на жителите на населените места, разположени по пътя на евентуалната приливна вълна. Извършва се постоянен обход на водоема и се наблюдават критичните и заливните точки. Няма пряка опасност за приливна вълна в посока град Добрич, успокояват от вътрешното ведомство. На помощ за отводняването на улиците в Добрич, където на места водата стига 50-70 см, е повикана техника от съседни общини, съобщи пред БНР кметът на града Детелина Николова. Създадена е организация за всички, които помагат в разчистването, да изхвърлят отпадъците в депото на града, без да плащат таксата за депониране. Вече е пусната водата в града, но хората, които живеят във високите части, все още са без водоснабдяване. Повече от 800 абонати остават и без ток, тъй като все още 20 трафопоста, пострадали от наводнението, са извън строя. В почистването на града и раздаването на вода за засегнатите от приливната вълна са се включили доброволци, но кметът призова за още помощ. Екипи на общинската администрация са започнали да описват щетите от потопа в събота. Във Варна продължава разчистването на пораженията от калния порой в квартал. "Аспарухово". Близо сто души от военно-морските сили и десетки курсанти от Военно-морското училище в града са се присъединили към работещите вече по улиците около 500 доброволци. С пожарникари и други служби общо по разчистването на инфраструктурата на града и залетите домове работят 800-900 души. Кметът на града Иван Протних обяви, че се подготвя принудителната евакуация на редица живеещи в квартала. Те не искат да напуснат домовете си, които са в много лошо състояние и представляват опасност за живота им Като цяло в Североизточна България положението остава сериозно, след като стана ясна, че нивото на река Дунав край Силистра през последното денонощие се е покачило с 13 см и в неделя сутринта водният стълб е бил 323 сантиметра, по данни на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по Дунав. По обяд е отчетено ново повишение от 2 см. Очакването ниво за утре е 344 сантиметра, което все още е далеч от критичните 777 сантиметра. Няма информация за сериозни щети и пострадали хора от дъждовете през последните дни в Силистренско. Причина за трагедията от четвъртък вечер са допуснатите незаконни постройки в дерето край варненския квартал "Аспарухово", както и изградените от собствениците на имотите там бетонни огради, коментира в неделя пред БНР транспортният министър Данаил Папазов. По най-пострадалата улица в квартала придошлата вода е тръгнала като в улей заради именно тези високи огради. Не може да се дават разрешения за строителство без необходимата инфраструктура, посочи Папазов, с което насочи отговорността към местната власт. "Всички си строят къщи и огромни огради, нареждат си много добре двора, но никой не мисли за това зад него", допълни министърът. Той очаква на предстоящото заседание на правителството в сряда да се вземат адекватни решения в отговор на огромните щети.

От блоговете: Трусовете около КТБ и скритият дневен ред на кукловодите

http://www.dnevnik.bg/analizi/2014/06/22/2328851_ot_blogovete_trusovete_okolo_ktb_i_skritiiat_dneven/?ref=rss


"Дневник" предоставя на читателите анализа от блога на Илиян Василев.


Земетръсът КТБ протича на фона на оглушителното мълчание на правителството и отказа на премиер и финансов министър да подкрепят банката по начина, по който го бяха сторили преди повече от пет години с една друга банка. Премиерът  Орешарски тогава беше министър на финансите и реагира скоростно, заедно с тогавашния  премиер Станишев. Сега всички мълчат - защо ли? В този случай мълчанието не е злато, не е отказ...

Стоичков: Не сме в Бразилия заради отчайващата политика в спорта

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/06/22/2328853_stoichkov_ne_sme_v_braziliia_zaradi_otchaivashtata/?ref=rss


България не участва на световното първенство в Бразилия заради отчайващата политика в спорта, смята бившият футболист и треньор Христо Стоичков. Според него ситуацията няма да се подобри в близко бъдеще както в България, така и в съседните Сърбия и Румъния. 

"Няма нищо изненадващо в това. Отчайващата спортна политика е главната причина да не сме в Бразилия. Няма никакъв конкретен план за развитието на футбола, най-вече при младите. Не се инвестира в децата и треньорите и затова...

Станишев до медиите: Аз и семейството ми нямаме имение в Швейцария

http://izbori2014.actualno.com/Stanishev-do-mediite-Az-i-semejstvoto-mi-njamame-imenie-v-Shvejcarija-news_35460.html

"За пореден път в някои медии бе тиражирана откровена и долна лъжа. Този път, че аз и семейството ми сме притежатели на „имение” в Швейцария. Това още веднъж доказва, че част ...

Григор Димитров: Стига сравнения сте ме сравнявали Федерер, аз съм бъдещето!

http://tennis.actualno.com/Grigor-Dimitrov-Stiga-sravnenija-ste-me-sravnjavali-Federer-az-sym-bydeshteto-news_35458.html

"Изпитвам огромно уважение към топ играчите, но те остаряват. Много неща се променят. Това е кръговратът на живота. Ние, младите, започваме да ги притискаме все повече. Ние сме бъдещето. Всички г...

Близо 170 къщи в Аспарухово вече са отводнени

http://www.cross.bg/asparyhovo-samosvala-raiiona-1416889.html

/КРОСС/ Близо 170 пострадали домове в Аспарухово вече са отводнени, стана ясно на заседание на Общинския кризисен щаб. От Гражданска защита прогнозират, че ще приключат с отводнителните дейности на оставащите около 30 къщи до края на деня. Осигурени са 8 химически тоалетни в района, разпределени по засегнатите домове и пред поликлиниката в Аспарухово Сметопочистващите фирми извозват отпадъците, започнало е отводняване на образувалия се водоем на ул. „Моряшка". В дейностите се използват двете най-големи помпи от Варна и една от Бургас. Вчера нивото е свалено с 1 метър, днес се очаква да падне още 1 метър. След отводняването, верижен багер ще разчисти терена от тинята. Когато района се осуши напълно, ще започнат и укрепителни дейности. От щаба на общината съобщават, че в разчистването на Аспарухово се използват 9 големи и 6 малки багера, 6 фадроми, 16 камиона за извозване на кал, 15 моторни резачки за клони, вишки за рязане на опасни клони, 4 крана, 1 машина за удълбочаване на терени, 17 самосвала, както 3 самосвала с щипки. Има обаче недостиг на самосвали за извозването на кал, която транспортира на няколко пункта, от където се извозва на територия за рекултивация в местността „Чайка". От общината в Бургас вече са изпратили към Варна няколко самосвала, очаква се да пристигнат. Над 600 организирани доброволци работят на място. 50 от тях са от международна скаутска организация. Много са и неорганизираните доброволци, които помагат

Тапата при Семинарията остава до 30 юни

http://pik.bg/тапата-при-семинарията-остава-до-30-юни-news193936.html

Тапата при Семинарията остава до 30 юни

Удължават приетия краен срок за реконструкцията на кръстовището по бул. „Пейо Яворов” при Семинарията, съобщиха от столична община. До 30 юни 2014г. се зaбранява влизането на превозни средства по източното пътно платно на ул. „Стоян Михайловски” между бул. „Пейо Яворов” и ул. „Никола Габровски”.

Движението на превозни средства ще се извършва двупосочно в западното пътно платно в участъка на строителството.За същия срок се забранява и движението по западното пътно платно на улица „Стоян Михайловски” между булевард „Пейо Яворов” и площад „Велчова завера”. Движението на превозни средства ще се извършва двупосочно в източното пътно платно в участъка на строителството. 

Забранено е движението и по северното пътно платно на бул. „Пейо Яворов” между ул. „Златовръх” и входа на транспортния тунел в посока Телевизионната кула. Движението на превозни средства ще се извършва двупосочно в южното пътно платно в участъка на строителството.

Задържаха двама, изпотрошили павилион и кола след зверски скандал в "Столипиново"

http://pik.bg/задържаха-двама-изпотрошили-павилион-и-кола-след-зверски-скандал-в-столипиново-news193935.html

Задържаха двама, изпотрошили павилион и кола след зверски скандал в "Столипиново"

Двама души са били арестувани в Пловдив след скандал, при който са потрошени кола и павилион. Патакламата станала ул. „Батак” в "Столипиново" около 19.30 часа вчера, сочи сводката на МВР.

По това време в Шесто районно полицейско управление е получено съобщение за екшъна. Пристигналите на място униформени установили, че пловдивчаните И.Р. - на 22, и Ж.Ж. - на 37 години, докато уреждали сметките помежду си, счупили стъклата на лек автомобил „Опел” и две стъкла на павилион.

Хулиганите са задържани за 24 часа в ареста и по случая е образувано досъдебно производство по чл. 216 ал.1 от НК.


Салатата стана по-скъпа

http://www.bnews.bg/article-109070

Ръст в цените на домати, краставици и краве сирене отчитат от Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

Закупени са първите нужни средства с даренията за бедстващите в Аспарухово и страната

http://www.moreto.net/novini.php?n=255551

Първите необходими неща, които са закупени с дарените от цялата страна средства по банкова сметка и онлайн през дарителската платформа на ФПББ, са факт. Към момента се използват само сумите от банковата сметка, защото операторите все още не са превели сумите от SMS VARNA, съобщи за Moreto.

Дъждът ли е единствената причина за бедствието в "Аспарухово"?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4152126

Този видеоклип е заснет на ул. "Моряшка" във варненския квартал "Аспарухово". На него ясно се вижда, че е имало приливна вълна.  "Изпуснаха водата. Както си беше и изведнъж тръгна. Всичко отиде надолу", заявява шокираният автор на видеото.  Дъждът е провокирал наводнението, но явно има и нещо друго, което все още не се огласява.

Конфускуваха над 1 кг канабис от двора на 73-годишна баба

http://offnews.bg/news/n_1/n_353545.html

Полицаи от Велико Търново иззеха над килограм канабис от 73-годишна баба в село Самоводене, съобщиха от пресцентъра на МВР. Полицията пристигнала на проверка в дома на жената и открили в двора ѝ 28 стръка зелена листна маса с общо тегло 1200 грама, които при полеви наркотест реагирали на канабис. Пред униформените възрастната жена обяснила, че растението е саморасло и не е полагала грижи за него. По случая е започнато досъдебно производство.

Задържаха двама българи за източване на банкомати в Гърция

http://www.cross.bg/razlichni-danni-bulgari-1416888.html

/КРОСС/ Двама българи, на възраст 34 и 35 години, са били арестувани пред клон на банка в гръцкия град Комотини в момент, в който се опитвали да източат ПИН-кодове на карти от банкомат, съобщава "Български новини". Срещу двамата е повдигнато обвинение за участие в престъпна група, опит за компютърна измама и съучастие в нарушения на закона за защита на личните данни. Полицията идентифицира българите в петък пред банковия клон, където чрез специален механизъм за прихващане, са точели данни на различни клиенти и след това са ги използвали за незаконни тегления от сметки. След задържането им в тях бяха открити още: механизмът на кражба от ATM; различни инструменти (метални пластини, пинсети, ножици и т.н.), които са използвани от извършителите за монтиране на механизма; 8 карти; 540 евро; кола, с която са се придвижвали; един мобилен телефон.  

Започва спешен преглед на ОП „Транспорт“

http://econ.bg/Новини/Започва-спешен-преглед-на-ОП-Транспорт-_l.a_i.551636_at.1.html

Спешен преглед на дейностите, извършвани по Оперативна програма „Транспорт“ започват министърът на транспорта Данаил Папазов и на регионалното...

Млада столичанка издъхна по време на хоро в Сандански

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4152098

32-годишна туристка издъхна внезапно на дансинга в хотел в Сандански. Трагедията е станала около полунощ, съобщава Struma.bg.
Младата жена била с голяма група приятели и близки на почивка в курортния град.
Докато играела на хорото жената внезапно се почувствала зле и паднала на дансинга.
Младата жена е от София и е издъхнала от инфаркт, 32-годишна туристка издъхна внезапно на дансинга в хотел в Сандански. Трагедията е станала около полунощ, съобщава Struma.bg. Младата жена била с голяма група приятели и близки на почивка в курортния град. Докато играела на хорото жената внезапно се почувствала зле и паднала на дансинга. Младата жена е от София и е издъхнала от инфаркт,

Млада софиянка почина, танцувайки хоро в Сандански

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4152113

32-годишна туристка издъхна внезапно на дансинга в хотел в Сандански. Трагедията е станала около полунощ, съобщава Struma.bg.
Младата жена била с голяма група приятели и близки на почивка в курортния град.
Докато играела на хорото жената внезапно се почувствала зле и паднала на дансинга.
Младата жена е от София и е издъхнала от инфаркт, 32-годишна туристка издъхна внезапно на дансинга в хотел в Сандански. Трагедията е станала около полунощ, съобщава Struma.bg. Младата жена била с голяма група приятели и близки на почивка в курортния град. Докато играела на хорото жената внезапно се почувствала зле и паднала на дансинга. Младата жена е от София и е издъхнала от инфаркт,

Путин призова за съдържателен диалог между всички страни в конфликта в Украйна

http://www.cross.bg/dialog-strani-bazata-1416887.html

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин смята за важно на базата на примирието в Украйна да възникне диалог между всички страни в конфликта, съобщава РИА Новости. „Важно е на базата на примирието да възникне диалог между всички враждуващи страни, за да се намери компромисно решение, за това хората, живеещи в Югоизточна Украйна, да чувстват, че остават неотменна част от тази страна, за да имат всички права като граждани на държавата и тези права да бъдат гарантирани от конституцията на страната", каза руският президент, след като положи венец на Гроба на незнайния воин в Александровата градина в Москва. Той подчерта, че е необходимо започването на детайлен, съдържателен диалог „В това е ключът към успеха. За съжаление това, което ние отчитаме с обективни средства за контрол, говори, че бойните действия не спират. И тази вечер видяхме доста активна артилерия от украинска страна. Не се наемам да кажа кой е отговорен за това, но трябва всички бойни действия да бъдат прекратени", допълни Путин. „Русия със сигурност ще подкрепи тези намерения. Но в крайна сметка най-важен е политическият процес. Той е важен за диалога между всички враждуващи страни на базата на мирния план", посочи президентът.    

Ботев ще има още два спаринга преди Лига Европа

http://www.bnews.bg/article-109071

„Канарчетата" ще срещнат Хасково и младежката формация на клуба до 21 години в последните проверки преди предварителните кръгове на Лига Европа. Срещите ще се изиграят следващата седмица в петък и събота (27 и 28 юни) на базата в Коматево.

Дилма Русеф ще се бори за нов президентски мандат в Бразилия

http://www.moreto.net/novini.php?n=255534

Управляващата Демократична работническа партия в Бразилия официално обяви, че издига кандидатурата на действащия президент Дилма Русеф като свой представител на предстоящите избори за държавен глава, които ще се проведат през октомври.

Уникално видео показва, че вероятно не само дъждът е причина за бедствието в "Аспарухово". Вижте!

http://pik.bg/уникално-видео-показва-че-вероятно-не-само-дъждът-е-причина-за-бедствието-в-аспарухово-виж-news193933.html

Уникално видео показва, че вероятно не само дъждът е причина за бедствието в "Аспарухово". Вижте!

Този видеоклип е заснет на ул. "Моряшка" във варненския квартал "Аспарухово". На него ясно се вижда, че е имало приливна вълна.

"Изпуснаха водата. Както си беше и изведнъж тръгна. Всичко отиде надолу", заявява шокираният автор на видеото.

Дъждът е провокирал наводнението, но явно има и нещо друго, което все още не се огласява. Валежите във Варна тези дни далеч не са най-обилните в историята. Сред варненци все още е жив споменът за 20 август 1951 г. В този ден над Варна се излял незапомнен дотогава проливен дъжд, придружен от гръмотевична буря, който продължил над 9 часа, почти без прекъсване, разказва petel.bg.

Валежът бил на няколко вълни, като на моменти за минута се извалявали по 3 l/m2. Дъждът продължил и на 22-ри, като за тези два дни в метеорологичната станция във Варна било измерено количество 292 l/m2. Три пъти повече от тези на 20 юни.

 

Уникално видео показва, че вероятно не само дъждът е причина за бедствието в "Аспарухово"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4152069

Този видеоклип е заснет на ул. Този видеоклип е заснет на ул. "Моряшка" във варненския квартал "Аспарухово". На него ясно се вижда, че е имало приливна вълна.  "Изпуснаха водата. Както си беше и изведнъж тръгна. Всичко отиде надолу", заявява шокираният автор на видеото.  Дъждът е провокирал наводнението, но явно има и нещо друго, което все още не се огласява.

Бареков: Корпоративните чудовища са дело на много хора и партии

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4152095

Ако взема достатъчно проценти на изборите, започвам Операция „Държава“. Около 25 хиляди човека ще бъдат проверени, включително Василев, Прокопиев, Пеевски, Борисов и тогава много хора ще се седнат на подсъдимата скамейка. Това каза в предаването „Пуснете водата“ на ТВ7 лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков, Ако взема достатъчно проценти на изборите, започвам Операция „Държава“. Около 25 хиляди човека ще бъдат проверени, включително Василев, Прокопиев, Пеевски, Борисов и тогава много хора ще се седнат на подсъдимата скамейка. Това каза в предаването „Пуснете водата“ на ТВ7 лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков,

Ал Кайда готви атентат на "Уимбълдън"?

http://www.cross.bg/yimbuldun-velikobritaniya-sigyrnost-1416886.html

/КРОСС/ Британски джихадисти се канят за извършат атентат по време на турнира от Големия шлем "Уимбълдън", който започва утре, 22 юни, във Великобритания. Новината съобщава вестник Sunday Express. Надпреварата е основна мишена, защото привлича стотици хиляди посетители от цял свят. Сред зрителите на "Уимбълдън" със сигурност ще има знаменитости, политици и членове на кралското семейство. От лондонската полиция съобщиха, че мерките за сигурност ще бъдат драстично засилени, като органите на реда уверяват, че ще бъде направено всичко възможно, за да не се стигне до инциденти. Заплахата срещу "Уимбълдън" е публикувана в онлайн изданието на Ал Кайда Inspire, което е насочено към младите мюсюлмани във Великобритания и САЩ, пише News7.  

Бареков: Корпоративните чудовища са дело на много хора и партии

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4152092

Ако взема достатъчно проценти на изборите, започвам Операция „Държава“. Около 25 хиляди човека ще бъдат проверени, включително Василев, Прокопиев, Пеевски, Борисов и тогава много хора ще се седнат на подсъдимата скамейка. Това каза в предаването „Пуснете водата“ на ТВ7 лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков, Ако взема достатъчно проценти на изборите, започвам Операция „Държава“. Около 25 хиляди човека ще бъдат проверени, включително Василев, Прокопиев, Пеевски, Борисов и тогава много хора ще се седнат на подсъдимата скамейка. Това каза в предаването „Пуснете водата“ на ТВ7 лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков,

Румъния праща автобус, прибира туристите от Албена

http://balkani.actualno.com/Rumynija-prashta-avtobus-pribira-turistite-ot-Albena-news_35444.html

Един автобус и няколко автоплатформи изпращат от Румъния, за да прибере 29 румънски туристи и осем автомобила от засегнатия от наводнения български черноморски курорт Албена, съобщава агенция "Ад...

Лудогорец пусна цяла декларация относно заплатата на свой футболист

http://bgfootball.actualno.com/Ludogorec-pusna-cjala-deklaracija-otnosno-zaplatata-na-svoj-futbolist-news_35453.html

Ръководството на шампиона Лудогорец публикува официална декларация, с която отрече информацията, че новото попълнение на тима - Браян Ангуло, ще прибира по 30 хил. евро на месец. От клуба отричат да ...

Уейн Рууни "намери" проблема на Англия: Отпаднахме, защото играхме твърде честно

http://worldcup2014.actualno.com/Uejn-Ruuni-nameri-problema-na-Anglija-Otpadnahme-zashtoto-igrahme-tvyrde-chestno-news_35454.html

Нападателят на Англия Уейн Рууни смята, че националният тим трябва да бъде по-агресивен, ако иска да има успехи на международно ниво в бъдеще. “Гледам към отборите, които са печелили турнир...

Киев да се откаже от ултиматумите към Донецк и Луганск

http://europe.actualno.com/Kiev-da-se-otkaje-ot-ultimatumite-kym-Doneck-i-Lugansk-news_35449.html

"Невъзможно е деескалирането на ситуацията в Украйна без пълното прекратяване на бойните действия, установяване на всеобхватно примирие и начало на мирни преговори." Това е заявил руският въ...

Клозе: Искам да подобря рекорда на Феномена още в следващия мач

http://worldcup2014.actualno.com/Kloze-Iskam-da-podobrja-rekorda-na-Fenomena-oshte-v-sledvashtija-mach-news_35455.html

Нападателят на германския национален отбор Мирослав Клозе си е поставил за цел да подобри головия рекорд на Световни първенства още в следващия мач на Бундестима срещу САЩ. Клозе изравни постижението...

Започнаха погребенията на две от жертвите в Аспарухово

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4152086

По обяд започнаха опелата на две от жертвите, които загинаха след бедствието, което в четвъртък вечерта сполетя варненския квартал По обяд започнаха опелата на две от жертвите, които загинаха след бедствието, което в четвъртък вечерта сполетя варненския квартал "Аспарухово". Първо преди около час в джамията близо до ул.''Горна студена'', която е сред най-пострадалите и даде най-много жертви, беше закаран ковчегът с възрастния мъж Исмет,

Камерън ще иска вот в ЕС за Юнкер

http://www.bnews.bg/article-109058

Премиерът на Велокобритания Дейвид Камерън е готов да принуди колегите си в Европейския съвет да гласуват относно кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия.

Понеделник и вторник - неучебни дни в район Аспарухово

http://www.cross.bg/vtornik-asparyhovo-raiion-1416885.html

/КРОСС/ 23 и 24 юни - понеделник и вторник, са обявени за неучебни и неприсъствени дни за всички училища, детски градини и ясли на територията на район Аспарухово, съобщи секретарят на община Варна Кристиян Богоев. В тези дни ще се извърши пълна дезинфекция на школата и детските заведения след разчистването на последиците от бедствието в района.  

Израелец убит на Голанското плато

http://www.vesti.bg/novini/izraelec-ubit-na-golanskoto-plato-6015391

Един израелец загина и двама бяха ранени в резултат на взривяване на кола в израелската част на Голанските възвишения, близо до границата със Сирия, предават осведомителни агенции.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване