ББР с изгодни кредити за малките и средни предприятия

http://econ.bg/Новини/ББР-с-изгодни-кредити-за-малките-и-средни-предприятия-_l.a_i.555887_at.1.html

Кредити при облекчени условия ще предоставя Българската банка за развитие (ББР) на малките и средни предприятия. Става въпрос конкретно за заеми за...

Арестуваната Петрова към кмета: „Започвам да пея като Лили Иванова”.

http://frognews.bg/news_73026/

След ареста арестуваният районен кмет Райна Петрова се обадила първо на кмета на Пловдив и му казала: „Арестувана съм. Ако не оправите тази работа, започвам да пея като Лили Иванова!”, твърди „Фактор”.

Ужас! Извергът, наръгал 50 пъти приятелката си, рязал матката й

http://pik.bg/ужас-извергът-наръгал-50-пъти-приятелката-си-рязал-матката-й-news202375.html

Ужас! Извергът, наръгал 50 пъти приятелката си, рязал матката й

Адриян, който нападна приятелката си Ива Татянова и я намушка над 50 пъти в дома си в Роман, е рязал матката й, пише „Конкурент“.

Директорката на болницата в Мездра д-р Илияна Михайлова съобщи, че момичето е в критично състояние в реанимацията.

Прободните рани са нанесени по цялото тяло – в шията, гърба, корема, гръдния кош. Пробити са белия дроб и дебелото черво, а матката е нарязана.

16-годишната Ива е водила чергарски живот със семейството си. Преди няколко години фамилията се установила в Кунино, където започнала да помага на възрастен дядо. Когато той починал, тъй като нямал роднини, ромското семейство останало в дома му. Ива е живее с около 20 братя и сестри в селото.

Припомняме, че след като направил опит да я убие, приятелят й – 23-годишният Адриян, се самоуби, скачайки под влак.

Над 45 млн. са щетите в област Добрич от наводнението

http://www.moreto.net/novini.php?n=257973

По искане на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, в края на миналата седмица областният управител на Добрич Недко Марчев е изпратил справка за нанесените щети на територията на областта от наводнението през юни.

Зам.-министър паркира на място за инвалид, наказват шофьора

http://www.bnews.bg/article-111107

Повече от два часа служебната кола на заместник-министъра на финансите Людмила Петкова престоя на място за инвалиди пред НЗОК. Часове по-късно от пресцентъра на ведомството съобщиха, че мястото за престой е било избрано самостоятелно от шофьора, който в този ден е замествал титулярния шофьор.

Рафаел Надал също си осигури място във финалите на АТП

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/14/2343705_rafael_nadal_sushto_si_osiguri_miasto_vuv_finalite_na/?ref=rss


Доскорошният лидер в световната ранглиста Рафаел Надал се класира за финалния турнир на АТП, който ще се проведе между 10 и 17 ноември в зала "О2" в Лондон. 

Испанецът последва Новак Джокович, който си гарантира мястото след спечелването на "Уимбълдън". Именно след този успех сърбинът измести Надал от първата позиция в ранглистата. 

Финалите на АТП събират осемте тенисисти, спечелили най-много точки през сезона. От началото на 2014 г. Джокович има 7250 точки, а Надал -...

Цветан Василев: Кой източва собствения си бизнес?

http://www.cross.bg/bankata-god-leva-1420722.html

/КРОСС/ Цветан Василев излезе с официално изявление във връзка с твърденията, че е източвал КТБ АД от 2011 г. насам. Ето и пълния текст на изявленито на банкера: "Уважаеми дами и господа, Последната инсинуация, която се разпространява напоследък по мой адрес, е че съм източвал интензивно Корпоративна търговска банка АД от 2011 година досега. Кой източва собствения си бизнес? За този период съм се отказал от близо 100 000 000 лева дивидент. Печалбата от последните три години в размер над 190 000 000 лева беше капитализирана. Всички основни акционери предпочетохме да подкрепим растежа на банката, вместо да усвоим законно полагащите ни се дивиденти. През същия този период съм внесъл в КТБ АД допълнително капитал в размер на 86 329 000 лв. и съм предоставил на банката подчинен срочен дълг в размер на 56 700 000 лв. по същите тези причини. Над 20 милиона лева са внесените само от КТБ АД данъци за тези три години, без да се брои това, което аз лично и моите фирми сме внесли в държавния бюджет. В тази връзка бих искал да попитам колко данъци са внесли организаторите на водената срещу мен и КТБ АД кампания, след като свързваните с тях предприятия и медии обявяват, че работят на загуба? И аз отново питам - кой източва собствения си бизнес? Кой има интерес да срути банковата система, за да покрие невъзвръщаемите си кредити под нейните руини? През последните три пълни финансови години (2011-2013 год

Мариo Варгас Льоса за краха на Бразилия: Маската на гиганта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4191383

Много се разстроих от разгромяващото поражение на бразилския национален отбор от немците на полуфинала на Световното първенство, но трябва да призная, че то ни най-малко не ме учуди.
В един момент прочутата Canarinha започна да прилича съвсем малко на блестящия бразилски отбор, който подлудяваше стадионите в годините на моята младост. Много се разстроих от разгромяващото поражение на бразилския национален отбор от немците на полуфинала на Световното първенство, но трябва да призная, че то ни най-малко не ме учуди. В един момент прочутата Canarinha започна да прилича съвсем малко на блестящия бразилски отбор, който подлудяваше стадионите в годините на моята младост.

Р.Овчаров: "Южен поток" е прекалено добър проект, за да се спре

http://frognews.bg/news_73025/

"Южен поток" е прекалено добър проект за да не се строи Лошото е, че това българско правителство, а и предишното не направиха най-важните неща - да бъдат изчистени икономическите му параметри /проектът е поскъпнал два пъти- цената му бе 1 млрд някога, сега е 3 млрд/ Не бе обезречена политическата подкрепа за проекта Да се обединят усилията на всички страни за проекта, а не България да е "троянския кон" на Русия и първата страна, която се отказва от "Южен поток".

Пушенето стана хит в пловдивските маршрутки

http://pik.bg/пушенето-стана-хит-в-пловдивските-маршрутки-news202372.html

Пушенето стана хит в пловдивските маршрутки

Ръководството на фирмата, която обслужва маршрутните линии, трябва да въведе по-строги правила за поведението на шофьорите, въпреки че договорът с община Пловдив изтича, пише "Марица".

Водачите на маршрутките трябва да имат баджове - това ще засили персоналната им отговорност пред пътниците. Сега не знаеш кой кара колата, нито има информация къде да се оплачеш, ако се движи със завишена скорост, пуска високо музика, говори по мобилния телефон или пуши.   

За разлика от автобусния транспорт, където ясно е изписана обслужващата фирма, маршрутките са напълно анонимни.

Пътникът може да запише само регистрационния номер, но не знае къде да подаде предложение или сигнал. Не само аз, но и много други пътници често ставаме свидетели на безкрайни телефонни разговори, които водят шофьорите, докато управляват автомобила, пълен с пътници.

По време на движение се дават билети и се връща ресто, което е абсолютно забранено. Масово шофьорите пушат, въпреки че маршрутките са малки и пътниците са принудени да гълтат цигарен дим. 

Общината също трябва да упражнява по-строг контрол, защото е страна по договора за този вид градски транспорт.

Съдът постанови задържане под стража за Кирил Рашков

http://crime.actualno.com/Sydyt-postanovi-zadyrjane-pod-straja-za-Kiril-Rashkov-news_39595.html

Пловдивският окръжен съд постанови мярка "задържане под стража" за ромския барон Кирил Рашков, известен като Цар Киро. Срещу него е повдигнато обвинение за това, че на 10.07.2014 г. без зн...

Петро Порошенко: Руски военни участват в сраженията в Украйна

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/14/2343573_petro_poroshenko_ruski_voenni_uchastvat_v_srajeniiata/?ref=rss


Руски военни са участвали в бойни действия срещу украинските сили за сигурност. Това заяви украинският президент Петро Порошенко на среща с ръководителите на службите за сигурност в страната, цитиран от сайта на президентството. В съобщението се казва още, че през последните три дни от страна на сепаратистите е била използвана нова руска система за противоракетна отбрана.

По време на срещата Порошенко е подчертал и нуждата от промени в украинската тактика, която ще позволи стесняване...

Петро Порошенко: Руски военни участват в сраженията в Украйна

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/07/14/2343573_petro_poroshenko_ruski_voenni_uchastvat_v_srajeniiata/?ref=rss


Руски военни са участвали в бойни действия срещу украинските сили за сигурност. Това заяви украинският президент Петро Порошенко на среща с ръководителите на службите за сигурност в страната, цитиран от сайта на президентството. В съобщението се казва още, че през последните три дни от страна на сепаратистите е била използвана нова руска система за противоракетна отбрана.

По време на срещата Порошенко е подчертал и нуждата от промени в украинската тактика, която ще позволи стесняване...

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/07/14/2343706_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Това са акцентите от следобедната емисия:

- Незаконни постройки, замърсяване с отпадъци и силните валежи са причините за приливната вълна, заляла кв. Аспарухово.
- Министри и лидери на парламентарните политически сили се събраха при президента.
- Кметът на район "Централен" в Пловдив, Райна Петрова, е отстранена от длъжност.
-...

Почина писателката Надин Гордимър

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/pochina-pisatelkata-nadin-gordimyr-6017248

Нобеловият лауреат за литература е петнайсетина романа и множество къси разкази

Румен Овчаров: КТБ стана заложник на личен конфликт между двама човека

http://pik.bg/румен-овчаров-ктб-стана-заложник-на-личен-конфликт-между-двама-човека-news202371.html

Румен Овчаров: КТБ стана заложник на личен конфликт между двама човека

КТБ стана заложник на корпоративни битки, по-скоро на личен конфликт между двама човека, които България и българските институции допуснаха да дърпат конците на много неща в държавата. За съжаление сега сметката ще трябва да я плащаме всички ние. 

Това каза в интервю за предаването на БТВ „Лице в лице” Румен Овчаров от БСП.

Той заяви, че ако правителството беше стабилно, тези неща нямаше да се случат, защото политическите нестабилности създават добри предпоставки за банкова нестабилност. 

„Става дума за наследството на банката и за това кой и как ще придобие активите на тази банка. А те са доста съблазнителни.

По-простичкото решение е това, което е записано в закона – то си е поне ясно и не подлежи на коментар и на допълнителни подобрения“, каза още Овчаров. 

ЦСКА обяви раздялата с испанеца Браян Ереро

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/14/2343703_cska_obiavi_razdialata_s_ispaneca_braian_erero/?ref=rss


ЦСКА се раздели с испанския защитник Браян Ереро, обявиха клуба. Според информацията договорът между двете страни е разтрогнат по взаимно съгласие.

Червените уточняват, че Ереро няма финансови претенции към ЦСКА. Младият испанец дойде на "Българска армия" през зимата и беше определян като обещаващ състезател, на който Стойчо Младенов ще разчита.

Ереро не беше представен с отбора преди приятелската среща с "Берое". След мача главният акционер на червените Александър Томов...

Ракета от Русия свалила украински военен самолет

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/raketa-ot-rusiia-svalila-ukrainski-voenen-samolet-6017250

Това се казва в съобщение на украинския министър на отбраната генерал-полковник Валерий Хелетей

Бивш пом.-директор на Пета гимназия поема ОУ "В. Априлов” във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=257972

Учителката по Български език и литература Албена Комитова ще наследи на поста напусналата скандална директорка на ОУ „Васил Априлов” Петя Кателиева. Комитова ще управлява училището като пълноправен директор до провеждането на конкурс.

Живакът на Цар Киро бил за мръсна бомба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4191393

Живакът, открит в колата на Кирил Рашков, е бил предназначен за направата на „мръсни бомби”, според експерта по делото.
Това съобщи пред “Фокус” прокурорът по делото Румен Попов. Тези бомби могат да бъдат с фатални последствия за човека, имат силно поразяващо действие, добави Попов. Мярката на Кирил Рашков се гледа при закрити врата в болницата, Живакът, открит в колата на Кирил Рашков, е бил предназначен за направата на „мръсни бомби”, според експерта по делото. Това съобщи пред “Фокус” прокурорът по делото Румен Попов. Тези бомби могат да бъдат с фатални последствия за човека, имат силно поразяващо действие, добави Попов. Мярката на Кирил Рашков се гледа при закрити врата в болницата,

Братът на румънския президент е изпратен на съд за търговия с влияние

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/07/14/2343698_bratut_na_rumunskiia_prezident_e_izpraten_na_sud_za/?ref=rss


Мирча Бъсеску, братът на румънския президент Траян Бъсеску, беше изпратен на съд от прокурорите на Националната дирекция за борба с корупцията по обвинения в търговия с влияние, съобщи "Аджерпрес", цитирана от БТА.

Мирча Бъсеску, който ще остане в предварителния арест по време на процеса, е обвинен, че е получил големи суми от членове на семейството на Санду Ангел, наричан Берча Мондиал, за да окаже влияние при решаване на дело срещу него.

По същото дело беше изпратен на...

Живакът на Цар Киро бил за "мръсна бомба"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4191380

Живакът, открит в колата на Кирил Рашков, е бил предназначен за направата на „мръсни бомби”, според експерта по делото.
Това съобщи пред “Фокус” прокурорът по делото Румен Попов. Тези бомби могат да бъдат с фатални последствия за човека, имат силно поразяващо действие, добави Попов. Мярката на Кирил Рашков се гледа при закрити врата в болницата, Живакът, открит в колата на Кирил Рашков, е бил предназначен за направата на „мръсни бомби”, според експерта по делото. Това съобщи пред “Фокус” прокурорът по делото Румен Попов. Тези бомби могат да бъдат с фатални последствия за човека, имат силно поразяващо действие, добави Попов. Мярката на Кирил Рашков се гледа при закрити врата в болницата,

Партия на 6 седмици спечели вота в Словения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4191401

Партия Миро Церар получи 35% от вота. Това  36 депутати в 90-местния парламента. Основната опозиционна сила СДП има 21%, но отхвърли резултата още преди официалното му обявяване. Това бе вторият предсрочен вот за последните три години в страната, която бе сочена като модел за развитие в ЕС допреди кризата от 2008 г. Партия Миро Церар получи 35% от вота. Това 36 депутати в 90-местния парламента. Основната опозиционна сила СДП има 21%, но отхвърли резултата още преди официалното му обявяване. Това бе вторият предсрочен вот за последните три години в страната, която бе сочена като модел за развитие в ЕС допреди кризата от 2008 г.

Войната на пътя продължава! Нови трупове край Пловдив!

http://www.bnews.bg/article-111106

Трима души са загинали след зверска катастрофа, станала край Пловдив. По-рано от местната полиция съобщиха за друг инцидент, при който загинаха двама души, а други бяха тежко ранени.

Момченце даде пари и злато на ало измамници в Бургас, за да "освободят" баща му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4191377

Телефонните измамници излъгаха осемгодишно дете от комплекс Меден рудник в Бургас, съобщи "Флагман". То дало на мошениците пари и златни накити. Детето получило обаждане на домашния телефон, че баща му е задържан в полицията и за неговото освобождаване са нужни всички налични пари, накити и по-ценните вещи в апартамента. Телефонните измамници излъгаха осемгодишно дете от комплекс Меден рудник в Бургас, съобщи "Флагман". То дало на мошениците пари и златни накити. Детето получило обаждане на домашния телефон, че баща му е задържан в полицията и за неговото освобождаване са нужни всички налични пари, накити и по-ценните вещи в апартамента.

Мирослав Найденов: В ДФ „Земеделие" се случва нещо страшно

http://www.cross.bg/naiidenov-lobitata-miliardi-1420721.html

/КРОСС/ "В Държавен фонд „Земеделие" се случва нещо страшно." Това заяви бившият министър на земеделието Мирослав Найденов в ефира на предаването "Лице в лице" по бТВ. "Битката е за много милиарди, битката е на лобитата", смята той. Политикът от БАСТА каза, че е сигнализирал Димитър Греков, че шефът на Фонда и заместничката му живеят заедно и са били отстранени от длъжност по време на мандата на Найденов. Ексминистърът обясни, че шефовете на Фонда не се назначават пряко от Димитър Греков, а от министър-председателя и с решение на Управителния съвет. "Тези хора управляваха най-голямата финансова институция в България, защото нито една банка в страната не оперира с 15 млрд. лв. Това са европейски пари", допълни членът на БАСТА. "15 млрд лева имаме да получаваме от ЕС - 10 директни и 5 за развитие на селското стопанство. Битката е за много милиарди, битка на лобитата. Ако спрат парите по тези фондове, селското ни стопанство ще отиде на кино", категоричен бе той.  

Безработни не искат 2000 лв. заплата

http://pik.bg/безработни-не-искат-2000-лв-заплата-news202367.html

Безработни не искат 2000 лв. заплата

Безработни тираджии от Хасково не са харесали заплата от над 2000 лева и са отказали работа в голям български превозвач, който от месец търси 200 шофьори на товарни камиони. Преди малко повече от месец пловдивски работодател обяви свободните си места за водачи с категория „С+Е” за превози в България и чужбина. Заявката е била разпространена и в околните областни дирекции, сред които и Хасково, информира "Монитор". 

Според обявата работодателят не изтъква сериозни изисквания към бъдещите си служители. Необходимо е кандидатът да е завършил средно образование и да притежава съответна категория за управление на ТИР. Предимство за шофьорите е, че не се изисква професионален опит. Предлаганата заплата варирала от 1500 лв. за съвсем неопитните водачи или тези, които искали само курсове в страната. За курсове зад граница парите прогресивно растели и достигали 2500 и повече лева.

Превозваческата фирма се ползвала с добра репутация в бранша, защото плащала редовно и била с една от най-добрите логистики в страната. Запитванията за работа били много, а стотици отишли на интервюто в Пловдив. При беседа с представители на фирмата обаче някои от кандидатите изявили желание да започнат работа, но само срещу заплата от 2000 евро.

 В български пари това прави близо 4000 лева.

Трима загинаха при челен сблъсък

http://frognews.bg/news_73024/

Трима души загинаха при челен сблъсък край Пловдив, съобщиха от местната полиция.

Отмениха бедственото положение в "Аспарухово"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4191369

Бедственото положение на територията на район „Аспарухово“ се отменя считано от 17:30 часа на 14 юли.
Това нареди със своя заповед областният управител на Варна Иван Великов.
Заповедта му трябва да се доведе до знанието на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия, пожарната, МВР, ВМС, РЗИ, община Варна, РИОСВ и пр. Бедственото положение на територията на район „Аспарухово“ се отменя считано от 17:30 часа на 14 юли. Това нареди със своя заповед областният управител на Варна Иван Великов. Заповедта му трябва да се доведе до знанието на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия, пожарната, МВР, ВМС, РЗИ, община Варна, РИОСВ и пр.

8-годишно даде пари и злато на ало измамници в Бургас, за да "освободят" баща му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4191360

Телефонните измамници излъгаха осемгодишно дете от комплекс Меден рудник в Бургас, съобщи Телефонните измамници излъгаха осемгодишно дете от комплекс Меден рудник в Бургас, съобщи "Флагман". То дало на мошениците пари и златни накити. Детето получило обаждане на домашния телефон, че баща му е задържан в полицията и за неговото освобождаване са нужни всички налични пари, накити и по-ценните вещи в апартамента.

Отмениха бедственото положение в "Аспарухово"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4191345

Бедственото положение на територията на район „Аспарухово“ се отменя считано от 17:30 часа на 14 юли.
Това нареди със своя заповед областният управител на Варна Иван Великов.
Заповедта му трябва да се доведе до знанието на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия, пожарната, МВР, ВМС, РЗИ, община Варна, РИОСВ и пр. Бедственото положение на територията на район „Аспарухово“ се отменя считано от 17:30 часа на 14 юли. Това нареди със своя заповед областният управител на Варна Иван Великов. Заповедта му трябва да се доведе до знанието на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия, пожарната, МВР, ВМС, РЗИ, община Варна, РИОСВ и пр.

Летим най-много за Лондон и Виена

http://econ.bg/Новини/Летим-най-много-за-Лондон-и-Виена_l.a_i.555876_at.1.html

С 200 хил. повече са пътниците преминали през летище София през първите шест месеца от годината спрямо година по-рано. За този период техният брой е...

Трагедия на пътя: Трима гинат след челен удар край Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4191357

Трима души загинаха след челен сблъсък, съобщи пресцентърът на МВР.
В 15.40 часа на тел. 112 е получен сигнал, че в близост до завод “Сокотаб” на пътя между Пловдив и Радиново челно са се сблъскали два леки автомобила - “Хюндай” и “Алфа Ромео”.
При сблъсъка на място са загинали водачите на колите – 57-годишен мъж и 54-годишна жена. Трима души загинаха след челен сблъсък, съобщи пресцентърът на МВР. В 15.40 часа на тел. 112 е получен сигнал, че в близост до завод “Сокотаб” на пътя между Пловдив и Радиново челно са се сблъскали два леки автомобила - “Хюндай” и “Алфа Ромео”. При сблъсъка на място са загинали водачите на колите – 57-годишен мъж и 54-годишна жена.

Фелдшерите настояват професията им да придобие юридически статут

http://www.moreto.net/novini.php?n=257965

В концепцията за развитие на спешната помощ в България през следващите шест години никъде не се споменава, че у нас съществуват и фелдшери, въпреки че точно тези хора извършват 70% от дейността в спешната помощ. Това посочи пред Дарик председателят на управителния съвет на Сдружението на медицинските фелдшери в България Александър Александров.

Битката за фонд "Земеделие" е битка за 15 млрд. европейски пари

http://frognews.bg/news_73023/

15 млрд лева имаме да получаваме от ЕС - 10 директни и 5 за развитие на селското стопанство. Битката е за много милиарди, битка на лобитата.

Едва 9 млн. евро са чуждите инвестиции през май

http://www.mediapool.bg/edva-9-mln-evro-sa-chuzhdite-investitsii-prez-mai-news222632.html

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страната през месец май са едва 8.6 млн. евро при 151.8 млн. евро година по-рано. Това сочат предварителните данни на Българската народна банка (БНБ) за състоянието на платежния баланс на страната към края на май 2014 г. Общо 302.6 млн. лв. са вложили чуждите инвеститори през първите пет месеца на годината. Това е с 33.7% по-малко, спрямо същия период на предходната година, когато чуждите инвестиции са били 456.9 млн. лв. За април БНБ ревизира данните за чуждите инвестиции в посока нагоре до 182.1 млн. евро при първоначално отчетени 106.6 млн. евро. Най-вероятно данните за май също ще бъдат променени нагоре. Неотдавна директорът на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Светослав Младенов прогнозира, че до края на годината чуждите инвестиции ще нараснат до 1.2 млрд. евро. За първите пет месеца на годината са сертифицирани за първокласни инвеститори12 проекта за 94 млн. лв. Още 28 проекта се разглеждат, като на 15 предстои да бъдат дадени сертификати, а обещаните инвестиции възлизат на 565 млн. лв. Компании, регистрирани в Холандия и Австрия, са основните инвеститори у нас, като инвестициите им са насочени в преработвателната промишленост и транспорт, отчитат от БАИ. За периода януари-май инвестициите от Холандия са за 74.5 млн. евро, тези от Австрия – за 58.8 млн. евро, а от Унгария – 41.4 млн. евро, сочат последните данни на БНБ. През май текущата и капиталова сметка е положителна и възлиза на 54.8 млн. евро при дефицит от 44.5 млн. евро за май 2013 г. Ако очакванията за слаби промени в условията на търговия за страната и нарастването на външното търсене на български стоки и услуги се сбъднат, то през второто и третото тримесечие на 2014 г. от БНБ предвиждат, че положителното общо салдо по текущата и капиталовата сметка ще расте. Финансовата сметка, която включва преките и портфейлните инвестиции, е отрицателна в размер на 414.1 млн. евро при отрицателни 130.6 млн. евро за май 2013 г. и положителни 268.4 млн. евро през април. От началото на годината недостигът по финансовата сметка е намалял до 480.5 млн. евро при 882.2 млн. евро за същия период на предходната година. През май общият платежен баланс е отрицателен в размер на 233.7 млн. евро при положителен общ баланс от 35.5 млн. евро година по-рано. Сумата на общия баланс за първите пет месеца на 2014 г. е минус 677.3 млн. евро спрямо 479 млн. евро година по-рано.

Великобритания готви космодрум за космически туристи

http://www.cross.bg/velikobritaniya-kosmodrym-gotvi-1420720.html

/КРОСС/ Великобритания се готви да реализира проект за космодрум, който ще се използва за изпращане на совалки с туристи в открития космос. Това е само част от националната им космическа програма. Великобритания напълно сериозно мисли да стане една от челните страни в това дело. Със създаването на подобен космодрум се заеха компания Virgin Galactic и американската XCOR, която успешно се занимава с космически туризъм в течение на няколко години. Първите полети се планират вече за 2018 година, предава Гласът на Русия.  

Свалиха самолет над Луганск,готвят военно положение

http://www.bnews.bg/article-111101

Украинските въоръжени сили загубиха самолет над Краснодонски район на Луганска област. Той е бил свален от проруските сепаратисти днес по обяд, предава украинската УНИАН. Пилотът е катапултирал. По-късно той установил връзка са генералния щаб в Киев.

ООН разреши хуманитарните конвои за Сирия да не се съгласуват с Дамаск

http://asia.actualno.com/OON-razreshi-humanitarnite-konvoi-za-Sirija-da-ne-se-syglasuvat-s-Damask-news_39594.html

Съветът за сигурност на ООН гласува резолюция, разрешаваща хуманитарните конвои за Сирия да доставят помощи до над милион цивилни в контролираните от бунтовниците територии, без това да е съгласува...

Националният отбор по математика с четири медала на олимпиадата в Кейптаун

http://www.cross.bg/olimpiada-medala-matematika-1420719.html

/КРОСС/ Националният ни отбор по математика завоюва четири медала и на международната олимпиада в Кейптаун, Южна Африка. Три сребърни и един бронзов медал, както и две почетни грамоти са отличията, с които се завърнаха българските математици днес. В 55-ата международна олимпиада по математика взеха 560 състезатели от 101 държави. Конкуренцията е била гояма, а задачите трудни, споделят учениците, предава БНР. Два бронзови медала и две почетни грамоти завоюва и българският национален отбор по биология на международната олимпиада в Бали.  

САЩ: Има BG полицаи замесени в трафик на жени, но не ги разследват

http://frognews.bg/news_73022/

Има български полицаи замесени в трафик на жени, но тях никой не ги разследва. Това е една от сериозните констатации, които прави Държавният департамент на САЩ за 2013 г.

Русе изгради още 2 зони за свободно пуснати кучета

http://pik.bg/русе-изгради-още-2-зони-за-свободно-пуснати-кучета-news202361.html

Русе изгради още 2 зони за свободно пуснати кучета

Още две зони за свободно пуснати кучета изгради Община Русе. Единият от терените се намира в градинката до площад „Дунав“, а другият на ъгъла на ул. „Гоце Делчев“ и бул. „Васил Левски“ в кв. „Дружба“, съобщава ruseinfo.

Площадките за разходка на кучета вече функционират. Те са оградени, снабдени са с кошчета за отпадъци и пейки, където собствениците могат да изчакват домашните си любимци. Зоните са направени по искане на хората, живеещи в двата района. Точното местоположение обаче се определя от специалистите в зависимост от местата, където са съсредоточени големи групи от собственици, които разхождат кучета.

До този момент в Русе имаше изградени две площадки – по една в Парка на възрожденците и в Парка на младежта. С новите придобивки Русе става град с най-много зони за свободно пуснати кучета в България, коментира заместник-кметът по комунални дейности г-н Свилен Иванов. Той уточни, че през следващата година такава ще бъде обособена и в кв. „Здравец“. Разкриването на площадки за свободна разходка на домашни любимци е част от усилията на местната власт да стимулира отговорното отглеждане на четириногите в Русе.

Риана също се докосна до световната купа на Германия

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/07/14/2343529_riana_sushto_se_dokosna_do_svetovnata_kupa_na_germaniia/?ref=rss


Родената в Барбадос поп звезда Риана не опази в тайна любовта си към футбола. Тя не спря да информира над 36-те милиона свои последователи в "Туитър" за своите изживявания покрай финала на Световното първенство по футбол на стадион "Маракана" в Рио де Жанейро, където присъства лично, а освен това явно се е забавлявала и с победителите от Германия на парти след това.

"Пипнах купата, държах купата, целунах купата, направих си селфи с купата", пише тя в последното си съобщение в...

Трима загинаха след челен сблъсък край Пловдив

http://www.vesti.bg/novini/trima-zaginaha-sled-chelen-sblysyk-kraj-plovdiv-6017247

Трима души загинаха при тежка катастрофа край Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Трейси Морган съди "Уол-март"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4190884

Американският комик Трейси Морган заведе дело срещу гигантската корпорация “Уол-март” след автомолбилния инцидент с техен камион от 7 юни, който го остави хоспитализиран за повече от месец с потрошени ребра, счупен крак, фрактура на лицето, а един от спътниците му загина. Трагедията се случи, след като тежкотоварен автомобил на компанията Американският комик Трейси Морган заведе дело срещу гигантската корпорация “Уол-март” след автомолбилния инцидент с техен камион от 7 юни, който го остави хоспитализиран за повече от месец с потрошени ребра, счупен крак, фрактура на лицето, а един от спътниците му загина. Трагедията се случи, след като тежкотоварен автомобил на компанията

Без ток във Варна и областта утре ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=257963

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 15 юли - вторник, без електрозахранване ще са следните райони: - от 09:00 ч. до 16:00 ч. - карето: бул. ”Владислав Варненчик”, ул.

Съюзът на глухите иска жестовият език да бъде признат за официален

http://www.cross.bg/rechnik-slyha-yvrezhdane-1420718.html

/КРОСС/ Жестовият език да бъде признат за официален у нас, настояват от Съюза на глухите в България (СГБ). Това обяви на пресконференция заместник-председателят на съюза Николай Нинов по повод на 80-годишнината от създаването на СГБ. От СГБ очакват с такава промяна професията на жестомимичния преводач да се изравни като заплащане и статус с тази на преводача. Съюзът има издаден нов речник на жестовия език, който съдържа 5000 жеста за думи със съответните граматически правила за използване. Има издаден речник и за жестове на православната религия. Новият речник е разработван повече от 10 години от екип от специалисти. Същевременно няма точна статистика колко са хората с увреждане на слуха в България. Официално членовете на СГБ са 6500, но според организацията в страната има над 10-12 хиляди души с по-висока степен на увреждане на слуха и близо 250 хиляди хора с някаква степен на увреждане на слуха.    

Ирина Дубровина, бивша балерина: В Русия всички знаят за Лили Иванова и Бисер Киров, много са популярни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4190807

Руската балерина Ирина Дубровина специализира съвременен балет в Париж. След това следва и в Монпелие, град в Южна Франция на брега на Средиземно море.

Дълго време преподава класически балет на деца. Вече е на 44 години, а през 2012 година решава да се премести да живее в България с малкия си син и майка си. Тримата се установяват в Слънчев Руската балерина Ирина Дубровина специализира съвременен балет в Париж. След това следва и в Монпелие, град в Южна Франция на брега на Средиземно море. Дълго време преподава класически балет на деца. Вече е на 44 години, а през 2012 година решава да се премести да живее в България с малкия си син и майка си. Тримата се установяват в Слънчев

Гръцките клиенти са доволни от отворените магазини в неделя въпреки протестите

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/07/14/2343679_gruckite_klienti_sa_dovolni_ot_otvorenite_magazini_v/?ref=rss


Потребителите в Гърция откликнаха положително на пилотна програма за работа на търговските магазини в рамките на 52 недели през годината, въпреки че решението на правителството предизвика острата реакция на синдикалните сдружения на търговците, които отговориха с протести вчера, преминали под лозунга "никога работа в неделя", предаде БТА, позовавайки се на местни медии.

Вчерашното протестно шествие по търговската улица "Ерму" започна от площад "Синтагма" в Атина, като демонстрантите...

Бирници на лов за касови бележки и през нощта

http://www.bnews.bg/article-111102

Глобата за физическо лице, което не издаде касова бележка, е до 500 лв., а на юридическите лица, които укриват обороти, може да им запечатат търговския обект.

Над 2000 души минаха през скрининг за риск от туберкулоза

http://pik.bg/над-2000-души-минаха-през-скрининг-за-риск-от-туберкулоза-news202358.html

Над 2000 души минаха през скрининг за риск от туберкулоза

Общо 2 478 пациенти се подложиха на скрининг за риск от туберкулоза чрез анкетна карта по време на юнската кампанията за безплатни прегледи за туберкулоза „Седмица на Отворени врати”, съобщават от пресцентъра на Здравното министерство.

От тях 1 569 лица бяха консултирани и прегледани за туберкулоза. Желаещите да се изследват за това заболяване бяха консултирани в специализираните лечебни заведения във всички 28 областни градове. По време на кампанията са диагностицирани 28 лица с туберкулоза, на които е започнато своевременно лечение и 90 лица с латентна туберкулозна инфекция, които провеждат профилактично лечение.

Инициативата за безплатните прегледи е на Програма „Укрепване на Националната програма по туберкулоза в България” към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Кампаниите „Отворени врати” са добра практика, доказала се във времето, за откриване на случаи с туберкулоза и своевременно предприемане на мерки за хоспитализация, лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията на други хора.

По време на кампаниите се предлагат услугите скрининг на риска за туберкулоза чрез анкетна карта, преглед и изследване на лицата, които са в риск да развият заболяването, както и насочване за лечение на лица с туберкулоза или с латентна туберкулозна инфекция. Тези услуги са безплатни за всички пациенти, независимо от техния здравноосигурителен статус. За пета поредна година се постига тенденция за намаляване на заболеваемостта от туберкулоза - от 40 на 100 000 население през 2005 г. до 23,2 на 100 000 души през 2013 г.

Португалската банка "Ешпириту Санту" осъмна с ново ръководство

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/07/14/2343667_portugalskata_banka_eshpiritu_santu_osumna_s_novo/?ref=rss


Най-голямата португалска банка "Ешпириту Санту - БЕС" (Banco Espirito Santo - BES) вече има ново ръководство, но акциите й все още поевтиняват рязко, тъй като инвеститорите продължават да
се безпокоят за финансовото състояние на институцията, информира Асошиейтед прес.

Банката обяви днес, че известният икономист Витор Бенту e новият главен изпълнителен директор, а шефът на агенцията за държавен дълг Жоау Морейра Рату е новият главен финансов директор. Двамата ще заменят...

Румъния спря на границата десетки сирийци от България

http://www.cross.bg/rymuniya-siriiitzi-bulgariya-1420717.html

/КРОСС/ За два дни общо 59 сирийци с хуманитарен статут в България не са били допуснати да преминат в Румъния през "Дунав мост" от тамошните власти. Това съобщиха от Гранична полиция-Русе. На тези сирийски граждани с хуманитарен статут им се издава и документ за пътуване зад граница. Преди известно време не е имало проблем с такъв документ те да излязат от България, да преминат през Румъния и да стигнат крайната си цел - държава от Западна Европа. От около два месеца обаче румънските гранични служби отказват да ги допускат на територията си, освен ако не представят виза за някоя от държавите по маршрута. Формално те имат право да влязат в Румъния, но само транзит. В неделя не са били допуснати в Румъния 23 сирийци, а в понеделник сутрин още 36. Последната група е пътувала с хасковски автобус. От Гранична полиция-Русе обясниха, че тези сирийски граждани до момента не са извършили нарушение и срещу тях не са били предприемани някакви действия.  

Млади семейства теглят най-често ипотеки у нас

http://econ.bg/Новини/Млади-семейства-теглят-най-често-ипотеки-у-нас_l.a_i.555874_at.1.html

53% от клиентите на родните банки, които са изтеглили ипотечен кредит, са хора на възраст между 26 и 35 години. Повечето от тях вече са създали...

Отмениха бедственото положение в „Аспарухово“

http://pik.bg/отмениха-бедственото-положение-в-„аспарухово“-news202356.html

Отмениха бедственото положение в „Аспарухово“

Бедственото положение на територията на район „Аспарухово“ се отменя считано от 17,30 часа на 14 юли.

Това нареди със своя заповед областният управител на Варна Иван Великов.

Заповедта му трябва да се доведе до знанието на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия, пожарната, МВР, ВМС, РЗИ, община Варна, РИОСВ и пр.

Припомняме, че бедственото положение в район „Аспарухово“ бе въведено вечерта на злощастният 19 юни, когато две приливни вълни, дошли от платото над квартала пометоха всичко по пътя си по двете дерета – това на ул. „Горна Студена“ и на „Моряшка“.

Трагедията взе 13 живота, десетки останаха без покрив, причини щети за милиони левове, като тяхната стойност все още не е напълно ясна.

По-рано от ДНСК обобщиха резултатите от проверката на строителния контрол в „Аспарухово“. Според тях всички къщи в наводненото дере са абсолютно незаконни, а по план мястото е било предназначено за зелени площи.

Регулационният план, който предвиждал озеленяване, обаче не е влязъл в сила поради обжалване. ДНСК е съставила общо 17 констативни протокола в резултат на проверката в Аспарухово.

От държавната комисия изброиха и три причини за трагедията в почернения квартал - незаконното строителство, задръстването на дерето с битови отпадъци и зле поддържаният отводнителен канал на ул. Моряшка.

Бонев към Костов: Връзките ти с Цв. В. са известни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4191332

"Иване, кажи си! Колко загуби? Връзките ти с Цв.В. са известни отдавна". Това написа във Фейсбук бившият вътрешен министър Богомил Бонев по повод мнението на Иван Костов, че одитът на КТБ е опорочен.
По-рано днес бившият СДС  премиер поиска отговори на въпроса доколко са верни данните, открити по време на проверките в Корпоративна търговска банка. "Иване, кажи си! Колко загуби? Връзките ти с Цв.В. са известни отдавна". Това написа във Фейсбук бившият вътрешен министър Богомил Бонев по повод мнението на Иван Костов, че одитът на КТБ е опорочен. По-рано днес бившият СДС  премиер поиска отговори на въпроса доколко са верни данните, открити по време на проверките в Корпоративна търговска банка.

Екстрадират в Белгия обвиненият в тероризъм и джихад мъж

http://www.cross.bg/belgiya-sudut-otkazhe-1420716.html

/КРОСС/ Обвиненият в тероризъм и джихад 24-годишен белгиец от конгуански произход декларира днес пред състав на Хасковския окръжен съд желанието си да бъде екстрадиран в Белгия. Той бе докаран в съдебната зала под стража от „Пирогов" с линейка. Преди десетина дни съдът в Хасково постанови мярка „задържане под стража" на мъжа, който бе настанен за лечение в Ортопедичното отделение на местната болница под денонощна охрана. Няколко дни преди това той е бил задържан на българо-турската граница при опит да влезе в България. Белгиецът е с европейска заповед за арест, издадена от белгийски съд за участие в терористична организация, близка до Ал Кайда. Днес Симпака-Капетта се подписа под съдебен протокол, че е съгласен да бъде предаден на властите в Белгия. Той обаче има право в тридневен срок да се откаже от тази декларация. Последната дума в петък ще има съдът - да потвърди решението на Капетта или евентуално да вземе решение за екстрадиция, в случай че той през тези три дни се откаже от нея, предава Дарик.  

Прокуратурата иска задържане под стража за цар Киро

http://www.moreto.net/novini.php?n=257967

В Пловдивския окръжен съд е постъпило искане от Окръжна прокуратура - Пловдив за взимане на мярка за неотклонение „ Задържане под стража” по отношение на Кирил Рашков. Направено е искане разглеждането на мярката да се състои в болничното заведение, в което е настанен, с оглед на здравословното му състояние.

Оцелелият машинист не се признава за виновен

http://frognews.bg/news_73021/

Движение на влаковата композиция направо, а не отклонение в ляво или в дясно е посказвал семафорът в участъка край жп гара Калояновец, където дерайлира влакът София-Варна.Това твърди машинистът Христо Тиляшев, който е управлявал влака.

Отмениха бедственото положение в „Аспарухово“

http://www.bnews.bg/article-111105

В 17,30 часа днес областния управител на Варна Иван Великов отмени бедственото положение в наводнения квартал

До 29° утре, облачно и с валежи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4191318

През следващото денонощие ще преобладава облачно време. След обяд и през нощта срещу сряда на много места ще има валежи, по-значителни в Северна България, интензивни в Предбалкана.
Ще има и гръмотевични бури. Вятърът ще е от север-североизток, слаб до умерен. Повече слънце ще има над източните райони. През следващото денонощие ще преобладава облачно време. След обяд и през нощта срещу сряда на много места ще има валежи, по-значителни в Северна България, интензивни в Предбалкана. Ще има и гръмотевични бури. Вятърът ще е от север-североизток, слаб до умерен. Повече слънце ще има над източните райони.

Данаил Папазов: За мен скоростта на влака е била много висока

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4191320

Продължава разследването на влаковата катастрофа на гара Калояновец. Това заяви министърът на транспорт Данаил Папазов в Бургас, съобщи БГНЕС.
Папазов обясни и за инцидента на гарата, както и за случая с дерайлирането на товарен влак край Сливен.
"Вторият инцидент е станал заради чисто технически проблем. Продължава разследването на влаковата катастрофа на гара Калояновец. Това заяви министърът на транспорт Данаил Папазов в Бургас, съобщи БГНЕС. Папазов обясни и за инцидента на гарата, както и за случая с дерайлирането на товарен влак край Сливен. "Вторият инцидент е станал заради чисто технически проблем.

Папазов: За мен скоростта на влака е била много висока

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4191223

Продължава разследването на влаковата катастрофа на гара Калояновец. Това заяви министърът на транспорт Данаил Папазов в Бургас, съобщи БГНЕС.
Папазов обясни и за инцидента на гарата, както и за случая с дерайлирането на товарен влак край Сливен.
Продължава разследването на влаковата катастрофа на гара Калояновец. Това заяви министърът на транспорт Данаил Папазов в Бургас, съобщи БГНЕС. Папазов обясни и за инцидента на гарата, както и за случая с дерайлирането на товарен влак край Сливен. "Вторият инцидент е станал заради чисто технически проблем.

Бонев към Костов: Връзките ти с Цв. В. са известни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4191226

"Иване, кажи си! Колко загуби? Връзките ти с Цв.В. са известни отдавна". Това написа във Фейсбук бившият вътрешен министър Богомил Бонев по повод мнението на Иван Костов, че одитът на КТБ е опорочен. По-рано днес бившият СДС  премиер поиска отговори на въпроса доколко са верни данните, открити по време на проверките в Корпоративна търговска банка.

Дончев: До дни се очаква да бъде обявена кандидатурата за български еврокомисар

http://www.cross.bg/donchev-bulgariya-tomislav-1420715.html

/КРОСС/ "До два-три дни се очаква премиерът Орешарски да обяви коя ще бъде българската кандидатура за европейски комисар", заяви пред Дарик Томислав Дончев, член на Европейския парламент от групата на ЕНП. "Както кулоарно, така и в авторитетните европейски издания се коментира сериозната възможност Кристалина Георгиева да стане новият Върховен представител на ЕС по външната политика. Но за да се реализира това е необходимо първо тя да бъде номинирана от България. Страната ни няма да има същите позиции при която и да било друга кандидатура. Ако тази седмица правителството пропусне да подкрепи комисар Георгиева, то ще пропусне и много други възможности", бе категоричен Томислав Дончев. Евродепутатът заяви, че много от останалите страни-членки вече са обявили своите кандидатури, макар това да е на неформално ниво. "Ресорите на еврокомисарите са свързани с професионалните качества на всеки от кандидатите. В този смисъл за България няма заделен ресор. Адекватната позиция в тази партньорска надпревара е колкото може по-рано да се играе с най-добрата фигура. България все още е държавата, която не е дала каквато и да било яснота кого ще издигне", коментира Томислав Дончев.  

Учени: Болестта на Алцхаймер може да се избегне

http://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/ucheni-bolestta-na-alchajmer-mozhe-da-se-izbegne-6017246

Според специалистите има 7 рискови фактора, свързани с болестта - диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване в средна възраст, недостатъчна физическа активност, депресия, тютюнопушене и нисък образователен ценз

Чуждестранните инвестиции в Румъния скочиха значително от началото на 2014

http://balkani.actualno.com/Chujdestrannite-investicii-v-Rumynija-skochiha-znachitelno-ot-nachaloto-na-2014-news_39592.html

За разлика от България, Румъния явно успява да привлича чуждестранни инвеститори. Преките чуждестранни вложения в северната ни съседка са над 1 млрд. евро през първите пет месеца от годината, съобщава...

Мерджанов: Готови сме да разглеждаме законодателни инициативи, но ако всичко за КТБ е ясно

http://business.actualno.com/Merdjanov-Gotovi-sme-da-razglejdame-zakonodatelni-iniciativi-no-ako-vsichko-za-KTB-e-jasno-news_39593.html

БСП е готова да разглежда законодателни инициативи, но само ако има точна и ясна информация за състоянието на КТБ. Това заяви предствителят на левицата Атанас Мерджанов след консултациите при президен...

До 29° утре, облачно и с валежи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4191281

През следващото денонощие ще преобладава облачно време. След обяд и през нощта срещу сряда на много места ще има валежи, по-значителни в Северна България, интензивни в Предбалкана.
Ще има и гръмотевични бури. Вятърът ще е от север-североизток, слаб до умерен. Повече слънце ще има над източните райони. През следващото денонощие ще преобладава облачно време. След обяд и през нощта срещу сряда на много места ще има валежи, по-значителни в Северна България, интензивни в Предбалкана. Ще има и гръмотевични бури. Вятърът ще е от север-североизток, слаб до умерен. Повече слънце ще има над източните райони.

Изписаха от болницата машиниста Тиляшев, той отказа да говори пред медиите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4191296

Машинистът на дерайлиралия край Калояновец влак Христо Тиляшев бе изписан от болницата в Стара Загора днес следобед. На излизане той не отрони и дума на чакащите го репортери.
Той сам е изразил желание да напусне болницата и след консултация със специалисти е освободен за домашно лечение. 42-годишният асеновградчанин напусна Клиниката по Машинистът на дерайлиралия край Калояновец влак Христо Тиляшев бе изписан от болницата в Стара Загора днес следобед. На излизане той не отрони и дума на чакащите го репортери. Той сам е изразил желание да напусне болницата и след консултация със специалисти е освободен за домашно лечение. 42-годишният асеновградчанин напусна Клиниката по

100 камиона блокираха Капитан Андреево заради промените в закона за изкупуване на скрап

http://pik.bg/100-камиона-блокираха-капитан-андреево-заради-промените-в-закона-за-изкупуване-на-скрап-news202349.html

100 камиона блокираха Капитан Андреево заради промените в закона за изкупуване на скрап

Близо 100 камиона блокираха граничният пункт Капитан Андреево, съобщава Нова тв.

Втори час през блокадата не могат да преминат дори и леки коли. Причината за протеста са промените в Закона за изкупуване на скрап.

„Министерството на околната среда и водите ни прие преди две години. Направихме около 300 предложения, които така и не видяха бял свят. От днес ние не можем да изкупуваме отпадъци от черни и цветни метали от физически лица, а гражданите трябва да ги предават само на общински площадки, и то както реши в петък Конституционния съд, не безвъзмездно, а срещу заплащане. Още един казус, който обърка кашата в закона”, обясни Иво Георгиев, един от протестиращите на българо-турската граница.

Според него колапсът е голям, тъй като „нито ние имаме право да ги вземем, нито те има къде да ги предават”.

По думите му се готви 60% уволнение в бранша заради поправките в закона. „Това са около 6000 - 7000 души на улицата. 600 000 събирачи на улицата”, изчисли Иво Георгиев.

Той призова лидерите на политическите партии да се разберат за гласува удължаване на срока за изкупуване на черни и цветни метали от физически лица, както и за отпадане на безкасовото плащане.

Хората на българо-турската граница при Капитан Андреево се заканват да не пропускат движението, докато не се поеме политически ангажимент по въпроса.

„Очаквам в рамките на деня да се получи някаква политическа воля, тъй като всички политически партии са информирани, включително министър-председателят. Надявам се това да се случи до няколко часа”, заяви Иван Станчев, зам.-областен управител на Хасково.

"Монд" твърди, че разполага със скандални телефонни записи на Саркози

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/07/14/2343644_mond_tvurdi_che_razpolaga_sus_skandalni_telefonni/?ref=rss


Надеждите на бившия френски президент Никола Саркози за завръщане в политиката продължават да угасват, след като записи от негови телефонни разговори повдигат съмнения за негова намеса в работата на съдебната система. По-рано този месец Саркози се защити по повод обвиненията на разследващи магистрати за участие в "активна корупция", за да отклони други разследвания срещу себе си. В телевизионно интервю бившият президент заяви, че лявоцентристкото правителство и "клонящите вляво съдии" участват...

Министър Анастасов откри в Ябланица Пречиствателна станция за отпадъчни води

http://www.cross.bg/stantziya-vodi-anastasov-1420714.html

/КРОСС/ Министър Станислав Анастасов откри Пречиствателна станция за отпадъчни води в гр. Ябланица. Тя е част от проект, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007 -2013 г.", който е на стойност 9,5 млн. лева. На откриването присъстваха кмета на общината инж. Иван Цаков и областният управител на област Ловеч Милко Недялков. „С изградената пречиствателна станция за отпадъчни води ще се подобри цялостното екологично състояние в региона, като същевременно с това ще се прекрати и замърсяването на река Ябланска.", каза министър Анастасов по време на откриването. „Това съоръжение е резултат от дългогодишните усилия на много екипи. Благодарение на средствата, предоставени от Европейския съюз, такава малка община, като Ябланица, успя да изгради своя пречиствателна станция", допълни той.  

Риана се разсъблече на „Маракана“ (снимки)

http://www.bnews.bg/article-111083

Поп кралицата отдаде своята почит към световния шампион Германия, като в знак на радост съблече фланелката си и остана по сутиен.

И Алберто Контадор отпадна от "Тур дьо Франс" заради падане

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/14/2343659_i_alberto_kontador_otpadna_ot_tur_dyo_frans_zaradi/?ref=rss


Двукратният шампион Алберто Контадор се оттегли от "Тур дьо Франс". Той претърпя тежко падане в десетия етап, а получените травми не му позволиха да продължи участието си. 

Испанският колоездач на "Саксо-Тинкоф" падна 94 километра преди финала на днешния първи планински етап, който включва 161.5-километрова отсечка между Милюз и Льо Планш де Бел Фил с четири височини от първа, две от втора и една от трета категория. 

Контадор се върна на велосипеда и опита да продължи, но...

Три са регистрираните пожари с материални щети през уикенда във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=257952

Три са регистрираните пожари с преки материални щети през уикенда във Варна, съобщиха от полицията за Moreto.net. Два от пожарите са в електрически табла в местност “Зеленика” и в гр. Долни чифлик. Третият пожар е възникнал в лек автомобил “Нисан Примера”, предизвикан от техническа неизправност на автомобила.

Телефонни измамници излъгаха малко момченце

http://www.cross.bg/byrgas-dete-pari-1420713.html

/КРОСС/ Телефонните измамници поставиха нов рекорд в Бургас. Те излъгаха осемгодишно дете от комплекс „Меден рудник". То дало на мошениците пари и златни накити. Детето получило обаждане на домашния телефон, че баща му е задържан в полицията и за неговото освобождаване са нужни всички налични пари, накити и по-ценните вещи в апартамента. Срещу блок 456 8-годишното момченце предало на напълно непознат мъж 380 лева и гривна на майка си, пет нейни златни пръстена и обеци. Това е първият подобен случай на измама на малко дете в Бургас, предава Дарик.  

Бизнесдама от Перник ръководи контрабанден канал за стоки - ментета?

http://www.zapernik.com/krimi/biznesdama-ot-pernik-rukovodi-kontrabanden-kanal-za-stoki-menteta_33057/

Огромно количество дрехи, обувки, чанти и очила, все ментета, от защитени търговски марки са иззети при операция на ДАНС в два от големите ни черноморски курорта преди дни.

На 7 адреса в Несебър и Слънчев бряг спецченгетата са намерили общо 12 000 броя фалшиви стоки. Към тях е имало и касови бележки, счетоводни документи и тефтери. По предварителни данни нанесените щети на правоносителите на съответните марки са за над 1,8 милиона лв. Имало е дрехи с надписи...

Продължава

200 изпратиха загиналия машинист (СНИМКИ)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4191275

Над 200 души - близки, приятели и колеги, се простиха с 38-годишния машинист Венко Тодоров, който издъхна при жп катастрофата на гара Калояновец. Траурната церемония се състоя на Рогошките гробища в Пловдив. Съпругата Мария и родителите на железничаря още са в шок след тежката загуба. Тодоров оставя две сирачета - дъщеря на 8 г. Над 200 души - близки, приятели и колеги, се простиха с 38-годишния машинист Венко Тодоров, който издъхна при жп катастрофата на гара Калояновец. Траурната церемония се състоя на Рогошките гробища в Пловдив. Съпругата Мария и родителите на железничаря още са в шок след тежката загуба. Тодоров оставя две сирачета - дъщеря на 8 г.

Пловдивският университет не иска Духовна академия в града

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4191273

Пловдивският университет се противопостави открито на откриването на Духовна академия към семинарията в Пловдив, съобщи БГНЕС.
В декларация от катедра „Теология“ на университета настояват, че Духовната академия се противопоставя на утвърдените и акредитирани богословски факултети в страната и няма статут на висше учебно заведение. Пловдивският университет се противопостави открито на откриването на Духовна академия към семинарията в Пловдив, съобщи БГНЕС. В декларация от катедра „Теология“ на университета настояват, че Духовната академия се противопоставя на утвърдените и акредитирани богословски факултети в страната и няма статут на висше учебно заведение.

Три часа продължават консултациите при президента

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4191276

Три часа продължават консултациите при президента Росен Плевнелиев относно финансовото състояние на страната.
На консултациите се обсъжда необходимостта от предприемане на законодателни мерки от 42-рото Народно събрание и анализ на финансовото състояние на държавата.
Присъстват председателят на 42-рото Народно събрание Михаил Миков, Три часа продължават консултациите при президента Росен Плевнелиев относно финансовото състояние на страната. На консултациите се обсъжда необходимостта от предприемане на законодателни мерки от 42-рото Народно събрание и анализ на финансовото състояние на държавата. Присъстват председателят на 42-рото Народно събрание Михаил Миков,

Руски олигарх плаща 120 млн лири за най-скъпата къща във Великобритания

http://www.mediapool.bg/ruski-oligarh-plashta-120-mln-liri-za-nai-skapata-kashta-vav-velikobritaniya-news222631.html

За 120 милиона британски лири или 205,5 милиона долара руският бизнесмен Андрей Гончаренко си е купил най-скъпата къща във Великобритания, намираща се в един от най-престижните райони на Лондон, съобщи в. "Дейли мейл". Според британския таблоид Гончаренко е "сенчест олигарх с офшорни активи".   Къщата се нарича "Хановър лодж" (Hanover Lodge) и се намира в кралския Риджънтс парк (Паркът на регентите).   Това е четвъртата покупка, която Гончаренко прави на лондонския пазар за недвижими имоти. Той притежава още имението "Мейфеър" за 70 милиона, както и две други къщи за 41 и съответно за 15 милиона лири. Гончаренко е собственик на четири имота в Лондон на общата стойност от 250 милиона британски лири или 428 милиона долара.   Източникът на средствата на бизнесмена не е очевиден, той никога не е присъствал в класацията на милионерите на сп."Форбс". За руския бизнесмен обаче това очевидно не е проблем. Той има намерение да изхарчи още 1,2 милиона лири за ремонтни дейности на "Хановър лодж".   До 2013 г. Гончаренко е бил топ мениджър на компанията Газпром инвест Юг. Освен това заедно с баща си държи 83 процента от московската фирма Пламя. Според адвоката на Гончаренко, олигархът е натрупал основната част от парите си още в началото на 90-те години на миналия век със сделки с недвижима собственост и автомобили, а от 2002 г. е работил в Газпром инвест Юг.   Гончаренко е женен за рускиня на име Марина. Тя участва активно на пазара на произведения на изкуствата в Москва и Лондон. Руският олигарх освен това обича да ходи на партитата на руския елит на Лазурния бряг, заради което е наречен "party animal" (нещо като постоянно присъствие на партитата).   През 2012 г. е участвал в благотворителен търг в Кан, организиран от модела Наталия Водянова за подпомагане на деца. Купил си е там картина на 778 000 долара, но половината от парите така и не е превел до днес, макар да обещава да го направи.

100 камиона блокираха Капитан Андреево заради промените в закона за изкупуване на скрап

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4191247

Близо 100 камиона блокираха граничният пункт Капитан Андреево, съобщава Нова тв.
Втори час през блокадата не могат да преминат дори и леки коли. Причината за протеста са промените в Закона за изкупуване на скрап.
„Министерството на околната среда и водите ни прие преди две години. Направихме около 300 предложения, които така и не видяха бял свят. Близо 100 камиона блокираха граничният пункт Капитан Андреево, съобщава Нова тв. Втори час през блокадата не могат да преминат дори и леки коли. Причината за протеста са промените в Закона за изкупуване на скрап. „Министерството на околната среда и водите ни прие преди две години. Направихме около 300 предложения, които така и не видяха бял свят.

Мълния удари бременна жена, детето се роди с наелектризирана коса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4191218

Малката Кимбърли Гордън често е наричана „малката светкавица Гордън“, която като по чудо излъга смъртта, пише изданието Daily Mail.
Момиченцето се появява на бял свят с преждевременно цезарово сечение преди една година, след като светкавица удря майка й в град Албакърки в щата Ню Мексико. Като по чудо бебето не само оцелява токовия удар, Малката Кимбърли Гордън често е наричана „малката светкавица Гордън“, която като по чудо излъга смъртта, пише изданието Daily Mail. Момиченцето се появява на бял свят с преждевременно цезарово сечение преди една година, след като светкавица удря майка й в град Албакърки в щата Ню Мексико. Като по чудо бебето не само оцелява токовия удар,

Три часа продължават консултациите при президента

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4191252

Три часа продължават консултациите при президента Росен Плевнелиев относно финансовото състояние на страната.
На консултациите се обсъжда необходимостта от предприемане на законодателни мерки от 42-рото Народно събрание и анализ на финансовото състояние на държавата.
Присъстват председателят на 42-рото Народно събрание Михаил Миков, Три часа продължават консултациите при президента Росен Плевнелиев относно финансовото състояние на страната. На консултациите се обсъжда необходимостта от предприемане на законодателни мерки от 42-рото Народно събрание и анализ на финансовото състояние на държавата. Присъстват председателят на 42-рото Народно събрание Михаил Миков,

Мълния удари бременна жена, детето се роди с наелектризирана коса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4191253

Малката Кимбърли Гордън често е наричана „малката светкавица Гордън“, която като по чудо излъга смъртта, пише изданието Daily Mail.
Момиченцето се появява на бял свят с преждевременно цезарово сечение преди една година, след като светкавица удря майка й в град Албакърки в щата Ню Мексико. Като по чудо бебето не само оцелява токовия удар, Малката Кимбърли Гордън често е наричана „малката светкавица Гордън“, която като по чудо излъга смъртта, пише изданието Daily Mail. Момиченцето се появява на бял свят с преждевременно цезарово сечение преди една година, след като светкавица удря майка й в град Албакърки в щата Ню Мексико. Като по чудо бебето не само оцелява токовия удар,

САЩ и ЕС отново на преговори за Споразумението за свободна търговия

http://econ.bg/Новини/САЩ-и-ЕС-отново-на-преговори-за-Споразумението-за-свободна-търговия_l.a_i.555868_at.1.html

САЩ и Европейския съюз (ЕС) подновяват преговорите по въпроса със Споразумението за свободна търговия. Двете страни обсъждат сътрудничеството,...

От "Лудогорец" призовават за подкрепа срещу "непредсказуемия" "Дюделанж"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/07/14/2343647_ot_ludogorec_prizovavat_za_podkrepa_sreshtu/?ref=rss


Ръководството на "Лудогорец" призова запалянковците за подкрепа в първия мач от квалификациите за влизане в Шампионската лига срещу "Дюделанж", тъй като намира съперника за непредвидим.

Българският футболен шампион започва европейската си кампания на "Лудогорец арена" в сряда от 20.00 часа.

"Убедени сме, че на "Лудогорец арена" вие, верните привърженици на любимия отбор, отново ще бъдете 12-ият играч на Стойчо Стоев и ще помогнете за спечелването на двубоя. "Дюделанж" е...

Ето го помощник - машиниста на дерайлиралия влак

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4191250

Към 16,15 часа помощник- машинистът Христо Тиляшев, който е управлявал дерайлиралия влак, си тръгна от университетската болница в Стара Загора в инвалидна количка и под полицейска охрана.
Той сам пожела да бъде изписан, за да се лекува при близки в Пловдив. Лекарите съобщиха, че ще има нужда от операция. Към 16,15 часа помощник- машинистът Христо Тиляшев, който е управлявал дерайлиралия влак, си тръгна от университетската болница в Стара Загора в инвалидна количка и под полицейска охрана. Той сам пожела да бъде изписан, за да се лекува при близки в Пловдив. Лекарите съобщиха, че ще има нужда от операция.

EurActiv: Юнкер полага усилия Кристалина Георгиева да бъде в екипа му

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/07/14/2343654_euractiv_junker_polaga_usiliia_kristalina_georgieva_da/?ref=rss


Жан-Клод Юнкер, който се очаква да бъде одобрен утре от Европейския парламент за председател на Европейската комисия, полага усилия Кристалина Георгиева да бъде номинирана от настоящото българско правителство за нов мандат в еврокомсиията, за да заеме отговорния пост на заместник-председател, отговарящ за външните работи на ЕС, посочват източници на еврокомисията пред EurActiv.

Лидерите на ЕС трябва да обсъдят наследника на сегашния върховен представител на ЕС за външната политика ЕС...

Кола на зам.-министър паркира за 2 часа на инвалидно място (СНИМКА)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4191236

Служебният автомобил на зам.-министъра на финансите Людмила Петкова престоя два часа на мястото, определено за хора в неравностойно положение пред Здравната каса, информира btvnews.bg.
Докато Людмила Петкова търсеше начин за решаване на финансовата криза в здравеопазването, шофьорът й не се притесни от забележките, че е спрял неправилно. Служебният автомобил на зам.-министъра на финансите Людмила Петкова престоя два часа на мястото, определено за хора в неравностойно положение пред Здравната каса, информира btvnews.bg. Докато Людмила Петкова търсеше начин за решаване на финансовата криза в здравеопазването, шофьорът й не се притесни от забележките, че е спрял неправилно.

За 5 месеца преките чуждестранни инвестиции в Румъния са за над милиард евро

http://www.mediapool.bg/za-5-mesetsa-prekite-chuzhdestranni-investitsii-v-rumaniya-sa-za-nad-miliard-evro-news222630.html

Преките чуждестранни инвестиции в Румъния са превишили един милиард евро през първите пет месеца на тази година, като са отчели растеж от 13,9 процента спрямо същия период на миналата година, съобщава Медиафакс, позовавайки се на данни на Националната банка на Румъния.   Според цифрите, предоставени от централната банка, преките чуждестранни инвестиции в Румъния са достигнали 1,091 милиарда евро през първите пет месеца. През май Румъния е привлякла най-голям обем преки чуждестранни инвестиции - 306 милиона евро. През април инвестициите са били в размер на 215 милиона евро, през март - 290 милиона евро, през февруари 36 милиона евро, а през януари - 244 милиона евро.   Миналата година преките чуждестранни инвестиции са нараснали с 26,7 процента спрямо предходната година, достигайки 2,71 милиарда евро - най-високата стойност за последните четири години.

Над 2 млн. лв. са щетите от катастрофа при Калояновец

http://www.moreto.net/novini.php?n=257955

Щетите от влаковата катастрофа при гара Калояновец се равняват на над 2 млн. лв., обяви в Бургас министърът на транспорта Данаил Папазов. По думите му на практика целият подвижен състав е унищожен, локомотивът не подлежи на ремонт, а повредената стрелка струва 135 000 евро.

Пловдивският университет се противопостави на откриването на Духовна академия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4191219

Пловдивският университет се противопостави открито на откриването на Духовна академия към семинарията в Пловдив, съобщи БГНЕС.
В декларация от катедра „Теология“ на университета настояват, че Духовната академия се противопоставя на утвърдените и акредитирани богословски факултети в страната и няма статут на висше учебно заведение. Пловдивският университет се противопостави открито на откриването на Духовна академия към семинарията в Пловдив, съобщи БГНЕС. В декларация от катедра „Теология“ на университета настояват, че Духовната академия се противопоставя на утвърдените и акредитирани богословски факултети в страната и няма статут на висше учебно заведение.

Румъния не пуска на границата сирийци от България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4191238

За два дни общо 59 сирийци с хуманитарен статут в България не са били допуснати да преминат в Румъния през "Дунав мост, съобщиха от Гранична полиция-Русе, цитирани от bTV.
На сирийските граждани с хуманитарен статут им се издава и документ за пътуване зад граница. Преди известно време не е имало проблем с такъв документ те да излязат от България, За два дни общо 59 сирийци с хуманитарен статут в България не са били допуснати да преминат в Румъния през "Дунав мост, съобщиха от Гранична полиция-Русе, цитирани от bTV. На сирийските граждани с хуманитарен статут им се издава и документ за пътуване зад граница. Преди известно време не е имало проблем с такъв документ те да излязат от България,

Марадона: "Златната топка" на Меси е маркетингов трик

http://www.cross.bg/mesi-marketingov-maradona-1420712.html

/КРОСС/ Аржентинската легенда Диего Марадона критикува ФИФА за награждаването на Лионел Меси със "Златната топка" за най-добър футболист на световното първенство и го определи за маркетингов трик. "Меси? За него бих свалил и рая на земята, ако можех. Но не е правилно някой да взима награда, която не му се полага, само защото е част от някакъв маркетингов план", каза Марадона в своето предаване по Telesur, цитиран от Дневник. Самият Меси заяви, че не се интересува от наградата.  

Жители на кв. Тева: Снощната буря разтресе земята под краката ни

http://www.zapernik.com/obshtestvo/jiteli-na-kv-teva-snoshtnata-burya-raztrese-zemyata-pod-krakata_33056/

Бурята, която се разрази снощи в Перник и региона уплаши жители на пернишкия квартал "Тева", съобщиха живущи до ZaPernik.com.

Природната стихия, която се извиси в небето над пернишко беше като земетресението от 22 май, 2012 година. Така жители от панелните блокове на квартал "Тева" описват силната буря от снощи.

"Беше страшно. Цяла нощ не съм спала. Котката ми също не можа да мигне и дори се качи при мен в леглото.", разказа...

Продължава

Румъния не пуска на границата сирийци от България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4191214

За два дни общо 59 сирийци с хуманитарен статут в България не са били допуснати да преминат в Румъния през За два дни общо 59 сирийци с хуманитарен статут в България не са били допуснати да преминат в Румъния през "Дунав мост, съобщиха от Гранична полиция-Русе, цитирани от bTV. На сирийските граждани с хуманитарен статут им се издава и документ за пътуване зад граница. Преди известно време не е имало проблем с такъв документ те да излязат от България,

Бунт за скрап: 100 камиона блокираха Капитан Андреево

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4191224

Близо 100 камиона блокираха граничният пункт Капитан Андреево, съобщава Нова тв.
Втори час през блокадата не могат да преминат дори и леки коли. Причината за протеста са промените в Закона за изкупуване на скрап.
„Министерството на околната среда и водите ни прие преди две години. Направихме около 300 предложения, които така и не видяха бял свят. Близо 100 камиона блокираха граничният пункт Капитан Андреево, съобщава Нова тв. Втори час през блокадата не могат да преминат дори и леки коли. Причината за протеста са промените в Закона за изкупуване на скрап. „Министерството на околната среда и водите ни прие преди две години. Направихме около 300 предложения, които така и не видяха бял свят.

Шефът на банковия надзор е назначен по искане на Станишев

http://www.bnews.bg/article-111085

Шефът на банковия надзор е назначен по искане на Сергей Станишев - два дни след избирането на Пеевски за директор на ДАНС през юни миналата година. Това разкри в сензационно интервю за BPost.bg анализаторът Красен Станчев.

Оланд: Израел има право на самозащита, но трябва да покаже сдържаност

http://www.cross.bg/frantziya-izrael-pokazhe-1420711.html

/КРОСС/ "Израел има право на самозащита, но същевременно трябва да покаже сдържаност", заяви президентът на Франция Франсоа Оланд в ефира на телевизия TF1. „Франция иска палестинската държава да съществува заедно с Израел. Това е нашата последователна позиция и тя няма да се промени. Ролята на Франция е да намери всички възможни посредници за постигането на мир", добави държавният глава. Същевременно той подчерта, че не иска палестинско-израелският конфликт да има последствия за Франция.  

Шест профилирани паралелки са закрити в Кърджалийско

http://pik.bg/шест-профилирани-паралелки-са-закрити-в-кърджалийско-news202340.html

Шест профилирани паралелки са закрити в Кърджалийско

Общо шест са закритите паралелки с прием след седми клас в област Кърджали. Това сочат резултатите след приключилото първо и второ класиране, каза началникът на Регионалния инспекторат по образование в Кърджали Сашка Тръпкова.

Тя обясни, че поради малкия брой на незаписани и неприети деца, има вероятност да бъдат закрити още паралелки. Към момента броят на незаписаните и неприети ученици е 18, а свободните места за трето класиране са 79. В четири учебни заведения в региона има пълняемост на паралелки до максималния капацитет от 26 деца, уточни Тръпкова.

Тя поясни, че точният брой на закритите профилирани паралелки в област Кърджали ще бъде ясен след третото класиране и записванията, или на 28 юли.

Общият брой на завършилите 7 клас ученици в областта през учебната 2013/2014г. е 1 340.

На изпит за външно оценяване са се явили 1 336, а само 553 от тях кандидатстват за прием в профилирани и професионални паралелки.


Седем пострадали семейства получиха ключове за общински жилища

http://dobrudjatv.net/%d1%81%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bc-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8-%d1%81%d0%b5%d0%bc%d0%b5%d0%b9%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0%bb%d1%83%d1%87%d0%b8%d1%85%d0%b0/

Първите седем семейства, пострадали от водната стихия през месец юни, бяха настанени днес в жилища на „Жилфонд Инвест“ Добрич. Пет от тях, получиха ключове за апартаменти в Блок 1 от бившите медицински общежития, който се стопанисва от общинската фирма , а две семейства в апартаменти […]

Министерска кола паркира на инвалидно място (СНИМКА)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4191215

Служебният автомобил на зам.-министъра на финансите Людмила Петкова престоя два часа на мястото, определено за хора в неравностойно положение пред Здравната каса, информира btvnews.bg.
Докато Людмила Петкова търсеше начин за решаване на финансовата криза в здравеопазването, шофьорът й не се притесни от забележките, че е спрял неправилно. Служебният автомобил на зам.-министъра на финансите Людмила Петкова престоя два часа на мястото, определено за хора в неравностойно положение пред Здравната каса, информира btvnews.bg. Докато Людмила Петкова търсеше начин за решаване на финансовата криза в здравеопазването, шофьорът й не се притесни от забележките, че е спрял неправилно.

Върнаха на вода Коста Конкордия, местят го до дни

http://www.bnews.bg/article-111089

Издигнаха катастрофиралия преди 2.5 години кораб от подводната платформа, на която стоеше през последната година. Сега останките на туристическия кораб са на вода и започва преместването му от крайбрежието на о-в Джилио. Операцията ще отнеме седмица.

Фелдшерите настояват професията им да придобие юридически статут

http://www.cross.bg/pomosht-speshnata-aleksandrov-1420710.html

/КРОСС/ "В концепцията за развитие на спешната помощ в България през следващите шест години никъде не се споменава, че у нас съществуват и фелдшери, въпреки че точно тези хора извършват 70% от дейността в спешната помощ." Това посочи пред Дарик председателят на управителния съвет на Сдружението на медицинските фелдшери в България Александър Александров. От името на съсловната организация, която представлява, Александров настоя лекарските асистенти незабавно да намерят място в концепцията. Той определи проекта за развитие на бързата помощ като формален документ, който цели усвояването на евро средства и подпомагането на болници, но не и подобряването на спешната помощ у нас. "Подобни кабинето-чиновнически концепции като тази за развитието на спешната помощ, които се правят без участието на реално работещите в линейките, ще доведат до катастрофа в здравната система", се казва в декларация на Сдружението на медицинските фелдшери у нас, подписана от Александър Александров. Освен че фелдшерите искат да бъдат включени в концепцията, те ще продължават да настояват професията им да придобие юридически статут. „Фелдшерската професия по принцип е без юридически статут в момента в България. Трябва тази професия да бъде призната от министерството и държавните институции като такава. Защото всъщност сега работим на ръба на закона. В тази концепция 2014-2020 г

Бургаският съд отново даде 3 години и 8 месеца затвор за кмета на Ямбол

http://www.mediapool.bg/burgaskiyat-sad-otnovo-dade-3-godini-i-8-mesetsa-zatvor-za-kmeta-na-yambol-news222629.html

Бургаският апелативен съд отново издаде присъда от 3 години и 8 месеца затвор за кмета на Ямбол Георги Славов за нарушения на Закона за обществените поръчки.   Делото се лута по различните инстанции от 2010 година. Тогава Окръжният съд в Ямбол го осъди на затвор за същия срок, но апелативният съд отмени присъдата. Последва нова присъда в същия размер, която този път бе потвърдена на втора инстанция, но пък падна пред Върховния касационен съд.   Така делото отново се върна в Ямбол и последваха нови 3 години и 8 месеца затвор, което сега бяха потвърдени от Бургаския апелативен съд. Присъдата може да се обжалва пред ВКС.   Делото е за сключен договор между община Ямбол и фирма "Диана Комерс I" ЕООД за изграждане на улични водопроводи и канализация. Прокуратурата посочва, че на общината е нанесена щета от 1.4 милиона лева, защото кметът е възложил директно изпълнението на фирмата, а след това е възложена и обществена поръчка.

Два нови случая на лаймска болест в Перник

http://pik.bg/два-нови-случая-на-лаймска-болест-в-перник-news202338.html

Два нови случая на лаймска болест в Перник

Два нови случая на лаймска болест са регистрирани в Перник, съобщи Регионалната здравна инспекция /РЗИ/.

Разболели са се мъж на 41г. и жена на 39 г.

Също толкова са били случаите и през предходната седмица. Предприети са необходимите противоепидемични мерки спрямо контактните лица, уточнява РЗИ.

Хората са се заразили след ухапвания от кърлежи. Над 200 сa пострадалите от кръвосмучещите насекоми от началото на година досега в региона.Тази година първите ухапвания от кърлежи са регистрирани още през април, когато помощ са потърсили 77 души.

Потвърдени са 12 случая на лаймска болест. През миналата година лабораторно доказаните случаи са били 14. Тогава през кабинетите на

Спешно отделение в пернишката болница са преминали 1600 души.


Конгоански радикален ислямист се яви в съда на носилка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4191216

Желанието си да бъде екстрадиран в Белгия потвърди пред Хасковския окръжен съд конгоанеца Симпака-Капетта Харрис (24).Той е издирван от властите в Брюксел за членство в радикалната ислямистка организация Желанието си да бъде екстрадиран в Белгия потвърди пред Хасковския окръжен съд конгоанеца Симпака-Капетта Харрис (24).Той е издирван от властите в Брюксел за членство в радикалната ислямистка организация "Ал Шабаб", близка до "Ал Кайда". Раненият в битки в Сирия ислямист бе докаран в залата в Хасково под конвой от "Пирогов" с линейка,

Ученици от МГ Варна с награда за предприемачество

http://www.moreto.net/novini.php?n=257959

В рамките на младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди” учебна компания от Варна получи специална награда за "Най-голям бизнес потенциал". Събитието „Изгряващи звезди” като кулминация на обучението на младежите по програмите на организацията „Учебна компания” и „Учебна компания за студенти”, научи Moreto.

Фенка нападна Селена: Гний в ада, болна от рак!

http://www.bnews.bg/article-111094

"Знам, че може да не ме харесвате и да не одобрявате това, което съм направила, но пожелавайки ми здравословни проблеми, не е начинът да го покажете.", написа разочарованата изпълнителка.

Младите най-често купуват дом с кредит

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4189743

Решението да купиш жилище с кредит е трудно. Особено в несигурни времена като сегашните. Въпреки това ипотечни заеми продължават да се теглят.
Още преди няколко години банкови експерти и брокери на имоти отчетоха видимата тенденция - жилища на кредит се продават по-рядко и по-трудно, но нуждите на някои хората нарастват и те трябва да ги задоволят Решението да купиш жилище с кредит е трудно. Особено в несигурни времена като сегашните. Въпреки това ипотечни заеми продължават да се теглят. Още преди няколко години банкови експерти и брокери на имоти отчетоха видимата тенденция - жилища на кредит се продават по-рядко и по-трудно, но нуждите на някои хората нарастват и те трябва да ги задоволят

Видео: Радостта на Хамес Родригес след неуспеха на Томас Мюлер

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/07/14/2343649_video_radostta_na_hames_rodriges_sled_neuspeha_na/?ref=rss


Колумбийската звезда Хамес Родригес впечатли с представянето си на световното първенство и стана голмайстор на турнира, въпреки че неговият отбор стигна само до четвъртфиналите.

Младият нападател отбеляза шест попадения, но трябваше да трепери до последно, за да остане едноличен лидер в подреждането за "Златната обувка".

Кратко семейно видео показа емоциите на Родригес след последния съдийски сигнал от неделния финал между Германия и Аржентина, в който се молеше Томас...

Видео: Хамес Родригес се радва на пропуск на Томас Мюлер

http://www.dnevnik.bg/sport/svetovno2014/2014/07/14/2343649_video_hames_rodriges_se_radva_na_propusk_na_tomas/?ref=rss


Колумбийската звезда Хамес Родригес впечатли с представянето си на световното първенство и стана голмайстор на турнира, въпреки че неговият отбор стигна само до четвъртфиналите.

Младият нападател отбеляза шест попадения, но трябваше да трепери до последно, за да остане едноличен лидер в подреждането за "Златната обувка".

Кратко семейно видео показа емоциите на Родригес по време на неделния финал между Германия и Аржентина, в който се молеше Томас Мюлер да не вкара гол, а...

Жестовият език да бъде признат за официален, настояват от Съюза на глухите

http://pik.bg/жестовият-език-да-бъде-признат-за-официален-настояват-от-съюза-на-глухите-news202336.html

Жестовият език да бъде признат за официален, настояват от Съюза на глухите

Жестовият език да бъде признат за официален у нас, настояват от Съюза на глухите в България (СГБ). Това обяви на пресконференция в БТА заместник-председателят на съюза Николай Нинов по повод на 80-годишнината от създаването на СГБ.

Признаването на жестовия език като официален е в съответствие с Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждане, допълни Нинов. От СГБ очакват с такава промяна професията на жестомимичния преводач да се изравни като заплащане и статус с тази на преводача. Съюзът има издаден нов речник на жестовия език, който съдържа 5000 жеста за думи със съответните граматически правила за използване.

Има издаден речник и за жестове на православната религия. Новият речник е разработван повече от 10 години от екип от специалисти, каза Миряна Мошева - координатор на националния методически и консултативен център по проблемите на жестомимичния език към СГБ. От съюза коментираха, че хората все още трудно приемат новия речник, макар преди издаването му да са били ползвани едва 700 жеста.

Няма точна статистика колко са хората с увреждане на слуха в България. Официално членовете на СГБ са 6500, но според организацията в страната има над 10-12 хиляди души с по-висока степен на увреждане на слуха и близо 250 хиляди хора с някаква степен на увреждане на слуха.

В специализираните предприятия "Тих труд" работят около 500 души, като преди 1989 година те са били 5000, информира Мая Георгиева - член на Управителния съвет на СГБ. Работещите в момента са заети предимно в шивашката индустрия. Над 100 души са успели да си намерят работа по схемата "Съпричастност" на програмата "Човешки ресурси", съобщи Георгиева, която е работила по проекта, приключил през май. По схемата са създадени два центъра в София и в Пловдив за подпомагане на хората при намиране на работа.

Румен Гечев: БНБ не предостави достатъчно информация за КТБ

http://econ.bg/Новини/Румен-Гечев-БНБ-не-предостави-достатъчно-информация-за-КТБ_l.a_i.555859_at.1.html

Ние имаме сериозен проблем с колегите от БНБ за това, че ние нямаме достатъчно информация. Многократно искахме предварителния доклад, оценките на...

Лондон защити Израел срещу "Хамас"

http://news.ibox.bg/news/id_955966588

Но очевидно всеки иска да види тази ситуация да приключи

Гледат мярката на Цар Киро в болницата

http://www.cross.bg/rashkov-prokyratyra-zakona-1420709.html

/КРОСС/ В Пловдивския окръжен съд е постъпило искане от Окръжна прокуратура - Пловдив за взимане на мярка за неотклонение „Задържане под стража" по отношение на Кирил Рашков. Направено е искане разглеждането на мярката да се състои в болничното заведение, в което е настанен, с оглед на здравословното му състояние, съобщиха от пресцентъра на окръжната прокуратура. Съдът е преценил, че са налице основанията затова, като според заключението на съдебномедицинската експертиза Рашков може да участва в процесуално - следствени действия, но е по-удачно същите да бъдат извършвани в болнично заведение. Ето защо е разпоредено на основание чл.262 от НПК съдебното заседание да се проведе извън границите на съда. Мярката е насрочена за разглеждане от 17 часа. Срещу Кирил Рашков е повдигнато обвинение по чл.242 ал.1 от НК затова, че на 10.07.2014 г. без знанието и разрешението на митниците е пренесъл през границата на страната ГКПП „Капитан Андреево" силно действащо отровно вещество - 501 г. живак, поставено под разрешителен режим и забранено за износ съгласно Закона за защита на вредното въздействие на химичните вещества и смеси и Закона за опазване на околната среда.  

Цеци Красимирова избухна в столичен клуб

http://www.bnews.bg/article-111081

Цеци Красимирова отново се завърна у нас. Моделката се впусна в нощни забавления в столичен клуб, където бе забелязана в изцяло женска компания.

Виктор Янукович е подал иск в Съда на ЕС заради наложените му от Брюксел санкции

http://www.moreto.net/novini.php?n=257950

Укриващият се бивш държавен глава на Украйна Виктор Янукович съди ЕС. Той е предприел правни действия, след като Брюксел му наложи санкции. Избягалият след демократичните протести в родината му Янукович отрича да е навредил на народа си и продължава да твърди, че масовите протести срещу управлението му, които сложиха началото на украинската криза, са външен заговор за свалянето Подобен иск е подаден от десетки други украински лидери, които също попадат в черния списък със рестрикции е ЕС.

Шести пореден спад за SOFIX

http://rss.investor.bg/c/33288/f/564907/s/3c7cd6de/l/0L0Sinvestor0Bbg0Cnovini0Ei0Eanalizi0C3390Ca0Cshesti0Eporeden0Espad0Eza0Esofix0H1761840C/story01.htm

„В тези несигурни условия спад от 2,5% - 3,1% не е толкова голям", смята Даниел Димитров от Реал Финанс Асет Мениджмънт АД

От март досега са почистени 22 км речни корита в Софийско

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/ot-mart-dosega-sa-pochisteni-22-km-rechni-korita-v-sofijsko-6017241

Към момента не е необходимо изпускането на допълнително количество вода от язовирите, отбеляза още кметът на София Йорданка Фандъкова

Индия поръча ракети за над 6 млрд. долара

http://news.ibox.bg/news/id_1556873086

Ракетите "БраМос" се произвеждат от съвместно руско-индийско предприятие

Столичанка вилнее в бар в "Градина", охраната я изнася

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4191189

Скандал между клиенти и охранители наложи намесата на полицията в „Баш Бар”-а на къмпинг „Градина” в събота през нощта, съобщи Флагман.бг. Около 4.15 ч в районното управление в Созопол е получено съобщение от двама софиянци, брат и сестра, че им е нанесен побой от охраната на „Баш Бар”-а.
40-годишната Лиляна Величкова и 28-годишният й брат Скандал между клиенти и охранители наложи намесата на полицията в „Баш Бар”-а на къмпинг „Градина” в събота през нощта, съобщи Флагман.бг. Около 4.15 ч в районното управление в Созопол е получено съобщение от двама софиянци, брат и сестра, че им е нанесен побой от охраната на „Баш Бар”-а. 40-годишната Лиляна Величкова и 28-годишният й брат

Плевенлиев: България започва процедура за влизане в единния банков механизъм на ЕС

http://business.actualno.com/Plevenliev-Bylgarija-zapochva-procedura-za-vlizane-v-edinnija-bankov-mehanizym-na-ES-news_39589.html

България незабавнно ще започне процедура за влизане в единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след приключване на близо 4-часовите консулатации п...

Цветан Василев в изявление: Кой източва собствения си бизнес?

http://crime.actualno.com/Cvetan-Vasilev-v-izjavlenie-Koj-iztochva-sobstvenija-si-biznes-news_39591.html

Скандалният банкер Цветан Василев излезе с официално изявление по повод твърденията, че системно е източвал Корпоративна търговска банка от 2011 г. насам. Публикуваме неговото изявление: "Уважа...

Оланд: Не бих оказал натиск по случая на Саркози

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4191201

Не бих си и помислил да оказвам натиск върху правосъдието по случая на Никола Саркози, заяви френският президент Франсоа Оланд, съобщи АФП.
„Не само, че не съм го правил, но дори не бих могъл да си го помисля, защото е против концепцията на демокрацията и срещу духа на моята отговорност”, каза президентът. Не бих си и помислил да оказвам натиск върху правосъдието по случая на Никола Саркози, заяви френският президент Франсоа Оланд, съобщи АФП. „Не само, че не съм го правил, но дори не бих могъл да си го помисля, защото е против концепцията на демокрацията и срещу духа на моята отговорност”, каза президентът.

Прокуратурата иска задържане под стража за цар Киро, гледат мярката в болницата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4191203

В Пловдивския окръжен съд е постъпило искане от Окръжна прокуратура-Пловдив за взимане на мярка за неотклонение „задържане под стража” по отношение на Кирил Рашков, съобщиха от пресцентъра на съда.
Направено е искане разглеждането на мярката да се състои в болничното заведение, в което е настанен, с оглед на здравословното му състояние. В Пловдивския окръжен съд е постъпило искане от Окръжна прокуратура-Пловдив за взимане на мярка за неотклонение „задържане под стража” по отношение на Кирил Рашков, съобщиха от пресцентъра на съда. Направено е искане разглеждането на мярката да се състои в болничното заведение, в което е настанен, с оглед на здравословното му състояние.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване